[CYL] Taal, Cultuur, Media

Fðarane Dirae Kylena'ae Nee'onya'ir, Feelinae yðir Sevalinir

Moderator: Faylin

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

[CYL] Taal, Cultuur, Media

Bericht door Faylin » wo 05 sep 2012, 17:05

Taal, Cultuur, Media

Officiële talen
Eiland-Cyleens / Ð{prot Kyleðr N{nanðir / Ðeprot Kyleðr Nenanðir
Draken-Cyleens / Seprot Cylener Tragonyar
Svalings / Svälingsk
Fiorisch / Lingua lore Fiore
Älss / Älss

Officiële religies
Cylenisme en Arbrurisme

Belangrijke feestdagen
  • 1e van Elky'ondleþ CYL - Nei Ur, Cyleens nieuwjaar
  • 5e van Moliþ Elky'en CYL - Seniðin Koven, feest van het leven
  • 1e van Liðin Boryeþ CYL - Neiðan Dannan, feest van de dag
  • 21 maart GRE - Liðin Boryeþ, lentenachtevening
  • 26 maart GRE: Dag van de Unie, nationale feestdag van Cylenië
  • 15e van Moliþ Emmiðin CYL - Omilnin Koven, feest van de liefde
  • 21-23 juni GRE - Karðondleþ, zomerwende
  • 25e van Seðan CYL - Liliðin Koven, feest van de passie
  • 30e van Liðin Maroo CYL - Neiðan Maraan, feest van de nacht
  • 21 september GRE - Liðin Maroo, herfstnachtevening
  • 14 oktober GRE: Ðeye Rycer, dag van het Rijk, nationale feestdag van Nionie
  • 21-23 december GRE - Elky'ondleþ, winterwende
Nieuws en kranten
  • Danna Nei (Nieuwe Dag, belangrijkste Cyleense krant)
  • Svälingbud (Svalingse Bode, belangrijkste Svalingsekrant)
  • celestine.ce (belangrijkste nieuwssite)
Laatst gewijzigd door Faylin op wo 05 mar 2014, 01:27, 9 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door Faylin » ma 30 dec 2013, 17:31

Cyleense Mythologie

Het Cyleense geloof is wijdverspreid in West-Borealië; ongeveer 80% van de Nionische bevolking, 90% van de Fayleense bevolking en 50% van de Carthaamse bevolking heeft een Cyleense geloofsovertuiging. Samen met Arne heb ik een begin gemaakt met het schrijven van de Cyleense mythen en sagen. Wat ik nu publiceer is ongeveer de helft van wat we nu hebben, dus verwacht binnenkort meer!

I. GENECYLL
In het begin was er alleen Hog, een lege ruimte gevuld met duisternis. Maar toen verscheen er een magische lichtstraal, die bekend staat als Cyll. Door de kracht van Cyll werd Hog verlicht en ontstonden er sterren. De geboorte van Cyll wordt ook wel Genecyll genoemd. Later vormde het licht ook planeten rond deze sterren. Echter was er één planeet zonder ster, maar Cyll bundelde haar licht en veranderde zo in een ster voor deze planeet, die zij Aarde noemde. Tot op heden zal Cyll de grootste lichtbron aan de hemel zijn.

II. NYMFEN
Cyll schiep de Nymfen, engelachtige wezens die de taken van Cyll zouden vervullen nu zij een ster was. Door de kracht van Cyll en met hulp van de Nymfen, werd Aarde een bloeiende planeet vol met leven en natuur. De Nymfen, die dicht bij Cyll wilden blijven, vestigden zich op de mooiste plekjes op Aarde, van de bekende wonderen van de natuur als de Everest, de Grand Canyon, Mount Kathor en Đagen, tot onbekende maar beeldschone plekjes.
De Nymfen plantten zich voort en hun nageslachten worden Faeries genoemd. Omdat de Faeries na een tijd ook wel eens zeggenschap over de Aarde wilden hebben, werd de Nymfenorde opgericht, een initiatief waarbij de Nymfen hun taken konden afstaan op een Faerie, die dan een Nymf zou worden. De oorspronkelijke Nymf zou dan ook Faerie genoemd worden. Zo werden een aantal van de Eerste Nymfen Faeries.

III. MENSEN
Na een tijd begonnen de Nymfen zich te vervelen op Aarde. Ze hadden nu wel alles gezien en ze wilden eens meer dan alleen maar voortplanten en Faeries opvoeden. Daarom kwam de Eerste Nymf van het Leven op het idee om een langdurig project te beginnen. De andere Nymfen stemden hiermee in en schiepen intelligent leven, de Mensen.
De Mensen leerden grond bewerken en werktuigen bouwen en gingen al snel dorpen bouwen op de eilanden Faylin en Đagen, nabij het continent Borealië. Na een tijd groeide het dorp Ceylynn, dat in het noorden van Đagen lag, uit tot een grotere stad en er werd een tempel voor Cyll gebouwd op de nabijgelegen rotsen. Ceylynn werd de hoofdstad van de Mensen. De Mensen breidden zich langzaam uit naar het vasteland van Borealië.

IV. OVERLAND
Het ging goed in de Nymfenorde, maar er was één Nymf, de Eerste Nymf van het Leven, die als enige haar taken nog niet had afstaan. Toen zij ertoe gedwongen werd door de andere Nymfen, vormde haar woede lava en vulkanen, die in het zeewater rotsen vormden. Zo ontstond tegenover de zuidoever van Faylin het donkere land Overland.
Uit wraak schiep de Nymf een draak, die de naam Auristan kreeg, op Overland. Auristan zaaide onheil en angst, en mede door zijn vuurspuwende kracht werd Overland een woestenij van lava, vulkanen en aswoestijnen. Omdat er in de bergen van Overland veel kostbare mineralen te vinden waren, koloniseerden de Mensen het noordelijkste puntje van Overland en noemden het dorp Neyas.

V. HAILEY EN ERIN
De Faeries waren van nature nieuwsgierige wezens. Sommigen gingen wel eens in de dorpen van de Mensen rondkijken, vermomd in menselijke gewaden en hun vleugels verbergend met hun magie, hoewel dit eigenlijk verboden werd door de Nymfen. Ook Hailey kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en ging op visite bij de Mensen in Neyas. Daar kwam zij echter de jongeman Erin tegen, en omdat Liefde het enige is dat sterker is dan de kracht van een Faerie, koos Hailey om in Neyas onder de mensen te blijven en trouwde ze met Erin.
Op een dag werden Hailey en Erin de gelukkige ouders van een zoon, die de naam Tore kreeg. Echter bleek hij een aantal afwijkingen te hebben, waardoor duidelijk werd dat Hailey geen Mens, maar een Faerie was. Hailey werd uit Neyas verdreven en het gerucht over Tore werd verspreid. Tore werd een Elf genoemd, een kruising tussen een Faerie en een mens.
Hailey probeerde terug te gaan naar haar Faeriefamilie, maar die accepteerden haar ook niet meer, omdat zij hen destijds verlaten had en het verbod van de Nymfen had genegeerd. Uiteindelijk vroeg ze om vergiffenis aan de Nymfen en werd ze in de Nymfenorde opgenomen, Hailey werd de Nymf van de Liefde.

VI. TORE
Tore werd opgevoed door zijn vader Erin, maar bleef altijd een buitenbeentje in Neyas. Hij had nooit veel vrienden en werd altijd nagekeken. Op een dag, toen Tore een puber was, werd Neyas aangevallen door de onderdanen van Auristan. De Mensen probeerden de draken te verdrijven, maar zij waren te sterk en verwoestten een deel van het dorp en er vielen een aantal slachtoffers.
Ook Tore werd bijna vermorzeld door een draak, totdat hij onbewust een lichtgolf opriep en de draken verdreef. De Mensen keken raar naar hem en wilden hem dooddoen, maar terwijl hij een soldaat die op sterven lag, probeerde te verbinden, gebruikte hij zijn magie, die hij van zijn moeder meegekregen had, om de soldaat te genezen. Vanaf die dag werd Tore gezien als een held in Neyas en werd hij geaccepteerd zoals hij was. Tore kreeg samen met zijn liefde twee zonen en een dochter, allen Elf.

VII. ASYM
Er werden steeds meer Elfen geboren, mede door liefde tussen Elfen en Mensen. Er waren relatief veel Elfen te vinden op het vasteland van Nionië en Carthamië. Op het eiland Kardøg bevond zich een groepje van twintig Elfen die zichzelf een beter ras vonden dan de Mensen, en zij gingen zich tegen hen keren. Zij doopten zich om tot de Strijders. Ze begonnen te roven en te moorden op Kardøg.
Na een paar maanden terreur gezaaid te hebben op Kardøg, werden de Strijders gepakt en door de heerser van Kardøg verbannen naar Zuid-Carthamië, dat toen nog onbewoond was. De Strijders trokken noordwaarts en ontdekten de stad Asym, een eeuwenoude stad gebouwd door de Nymfen dat een van de plaatsen op Aarde was waar kennis werd opgeslagen. In de Torens van Asym lagen duizenden perkamentrollen met kennis van de Nymfen, maar de belangrijkste kennis werd ondergronds opgeslagen en is nooit teruggevonden.
De Strijders namen Asym in en gebruikten de kennis uit de Torens om draken te temmen. Uit wraak keerden zij terug naar Kardøg om daar angst en paniek te zaaien. Net zoals eerder ging het plunderen en moorden gewoon door. Omdat ze nu kennis hadden over de gevaren van Overland en hoe deze te trotseren, durfden ze zelfs daar te komen. De Mensen en Elfen verklaarden oorlog aan de Strijders, zo begon de Ennische Oorlog. De Elf Thonan werd als leider van de Strijders gekozen.
Laatst gewijzigd door Faylin op ma 06 jan 2014, 18:46, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
TzM23
Geoficticus
Berichten: 1490
Lid geworden op: vr 30 dec 2011, 15:26
Locatie: [NLD] Nijmegen, [RTH] Nao Amerforti, [FOR] Bahalar Davaledeđ, [VTM] Gårshavn

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door TzM23 » ma 30 dec 2013, 17:59

Ziet er goed uit!

Overigens zijn er in Noord-Tholenië ook relatief veel mensen die Cylenen zijn.
[RTH] Ta Rê Pûblica Tholenia: viewforum.php?f=39
[FOR] Śadar Forźeđ: viewtopic.php?f=8&t=380
[VTM] Republiken Vestmark: viewtopic.php?f=8&t=508

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door Matt » di 31 dec 2013, 09:29

Ziet er zeker al goed uit! Het is interessant dat er nog zo veel mensen deze religie aanhangen. :)
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door Faylin » vr 03 jan 2014, 01:37

De Cyleense kalender

In Nionië en Faylin wordt naast de gebruikelijke Gregoriaanse kalender ook de Cyleense kalender gebruikt, vooral in de religie. De Cyleense kalender lijkt op een lunisolaire kalender. De kalender bestaat uit de volgende vier cycli:
  • Een ðeye (dag) duurt 24 uur, gebaseerd op het opkomen en ondergaan van de zon.
  • Een månð (maand) bevat 30 dagen, licht gebaseerd op de maancyclus.
  • Een år (jaar) bevat 12 maanden.
  • Een eraðe (era) bevat 12 jaar. In het zesde en twaalfde jaar wordt er een schrikkelmaand ingevoerd, die na de 12e maand wordt ingevoegd. De schrikkelmaand beval 31 resp. 32 dagen.
De namen van de maanden zijn als volgt (in Ðepråk Fi'rin Liðen, de taal van de Cyleense religie):
1. Vinðervenð (winterwende)
2. Ni Børyen (nieuw begin)
3. Åyer (derde maand)
4. Liðe Da'nr (opkomst van het licht)
5. Fineðr (vijfde maand)
6. Finr Eneðr (zesde maand)
7. Sømmervenð (zomerwende)
8. Finr Åyer (achtste maand)
9. Høgseðan (oogst)
10. Liðe Dosteðr (ondergang van het licht)
11. Đofinr Eneðr (elfde maand)
12. Đofinr Đor (twaalfde maand)
13. Nimånð (nieuwe maand, schrikkelmaand)

De Cyleense kalender begint met tellen op "Moonrise", 1 Ni Børjen 1E 1, de dag dat volgens orthodoxe Cylenen Moon stierf en als maan aan de hemel terugkeerde. Dit is in de Juliaanse kalender 8 december 1946 BCE. De Cyleense kalender heeft ook zijn eigen notatie. De Cyleense datumnotatie van 10 september 1995 is bijvoorbeeld 329.3.10.4 of 4e van Liðe Dosteðr 329E 3. Op 21 december 2016 zal het begin van de 331e era worden gevierd, dan is het 331.1.1.1 of 1e van Vinðervenð 331E 1.

Op http://genecyll.com/epoch is een calculator te vinden om Gregoriaanse data en "Days since Moonrise" te converteren naar Cyleense data.
Laatst gewijzigd door Faylin op vr 03 jan 2014, 15:36, 2 keer totaal gewijzigd.

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door NovaHollandia » vr 03 jan 2014, 09:59

Genecyll schreef:De Cyleense kalender

In Nionië en Faylin wordt naast de gebruikelijke Gregoriaanse kalender ook de Cyleense kalender gebruikt, vooral in de religie. De Cyleense kalender is deels gebaseerd op de maankalender. De kalender bestaat uit de volgende vier cycli:
  • Een ðeye (dag) duurt 24 uur, gebaseerd op het opkomen en ondergaan van de zon.
  • Een månð (maand) bevat 30 dagen, licht gebaseerd op de maancyclus.
  • Een år (jaar) bevat 12 maanden.
  • Een eraðe (era) bevat 12 jaar. In het zesde en twaalfde jaar wordt er een schrikkelmaand ingevoerd, die na de 12e maand wordt ingevoegd. De schrikkelmaand beval 32 resp. 31 dagen.
De namen van de maanden zijn als volgt (in Ðepråk Fi'rin Liðen, de taal van de Cyleense religie):
1. Vinðervenð (winterwende)
2. Ni Børyen (nieuw begin)
3. Åyer (derde maand)
4. Liðe Da'nr (opkomst van het licht)
5. Fineðr (vijfde maand)
6. Finr Eneðr (zesde maand)
7. Sømmervenð (zomerwende)
8. Finr Åyer (achtste maand)
9. Høgseðan (oogst)
10. Liðe Dosteðr (ondergang van het licht)
11. Đofinr Eneðr (elfde maand)
12. Đofinr Đor (twaalfde maand)
13. Nimånð (nieuwe maand, schrikkelmaand)

De Cyleense kalender begint met tellen op "Moonrise", 1 Ni Børjen 1 E1, de dag dat volgens orthodoxe Cylenen Moon stierf en als maan aan de hemel terugkeerde. Dit is in de Juliaanse kalender 8 december 1946 BCE. De Cyleense kalender heeft ook zijn eigen notatie. De Cyleense datumnotatie van 10 september 1995 is bijvoorbeeld 329.3.10.4 of 4e van Liðe Dosteðr 329 E3. Op 21 december 2016 zal het begin van de 331e era worden gevierd, dan is het 331.1.1.1 of 1e van Vinðervenð 331 E1.

Op http://genecyll.com/epoch is een calculator te vinden om Gregoriaanse data en" Days since Moonrise" te converteren naar Cyleense data.
Het Cyleense jaar duurt dus 360 dagen, dat is 5,25 (5,24 voor de echte liefhebber) dagen minder dan een normaal kalenderjaar dat gebaseerd is op de rotatie van de aarde om de zon. In 6 jaar loop je dus 31,5 dagen voor op de gewone zonnekalender, en valt Vinðervenð dus al ergens in november, en al helemaal niet meer op het moment van de kortste dag (want dat is de echte winterwende). Als je een maankalender gebruikt, dan vind ik het vreemd dat daarin de zomer- en winterwendes van de zonnekalender een plaats hebben gekregen in de naamgeving van de 1e en 7e maand. Dat past m.i. niet goed op elkaar.

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door Faylin » vr 03 jan 2014, 14:42

NovaHollandia schreef:In 6 jaar loop je dus 31,5 dagen voor op de gewone zonnekalender, en valt Vinðervenð dus al ergens in november, en al helemaal niet meer op het moment van de kortste dag (want dat is de echte winterwende).
In zekere zin heb je gelijk, de winterwende vindt niet altijd plaats op de 1e van Vinðervenð, en dit was ook bekend bij de vroegere Cylenen. Wel is de indeling en epoch (toevallig) zo gekozen dat de winterwende altijd in de maand Vinðervenð valt en de zomerwende altijd in Sømmervenð. Zo valt 21 december 2027 op de 27e van Vinðervenð. Overigens vindt de overgang naar een nieuw era altijd plaats op 21 december, en ook de overgang van jaar 6 naar jaar 7.
NovaHollandia schreef:Als je een maankalender gebruikt, dan vind ik het vreemd dat daarin de zomer- en winterwendes van de zonnekalender een plaats hebben gekregen in de naamgeving van de 1e en 7e maand. Dat past m.i. niet goed op elkaar.
Ik had me vergist, ik bedoelde lunisolaire kalender, dus de maan én de zon spelen een rol.

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door NovaHollandia » vr 03 jan 2014, 15:27

OK, met die draai eraan klopt het weer.

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door Faylin » ma 06 jan 2014, 18:47

Er zijn vier nieuwe hoofdstukken aan de Cyleense mythologie toegevoegd (IV t/m VII)!

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door Koen » ma 06 jan 2014, 22:14

^^ Leuk om te lezen! Het heeft een groot fantasy-gehalte, maar ik zie aan je onderschrift dat je daar erg van houdt, dus prima ;)

Wat ik wel wil opmerken is dat het een beetje een alternatieve geschiedenis lijkt. Het is meer een soort 'scheppingsverhaal' over de verspreiding van het geloof. In mythologieën hebben verhalen vaak een moraliserende functie (Wat is goed en wat is fout?) in plaats van een informatieve functie (Hoe is ons geloof ontstaan?).
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door Faylin » wo 08 jan 2014, 22:30

De (waarschijnlijk) definitieve versie van het Westborealische schrift:
Afbeelding
Lettertype
Na een b d ð f n nh p s t þ v of z wordt de e aan de letter 'vast' geschreven, zoals in het voorbeeld te zien is. In het lettertype is dit mogelijk door een é na deze letters te typen. Hetzelfde geldt voor g k nh en ', dit kan in het lettertype met de è. Daarnaast correspondeert q met nh en x met gh.

Een voorbeeld:
Afbeelding

Ter vergelijking versie 1 (andere tekst):
Afbeelding

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Faylin » wo 19 feb 2014, 23:01

Hier een voorbeeld van een geschreven stuk tekst in het Westborealische/Cyleense schrift. De tekst is getranscribeerd volgens de Nionisch-Cyleense transcriptie, er is namelijk ook een Fayleense/Nieuw-Cyleense transcriptie, warin een aantal verschillen zitten, onder andere u -> o, o -> å en y -> i/y/g. Wie kan raden welke tekst dit is?
Afbeelding Afbeelding

Topuser
Berichten: 184
Lid geworden op: vr 27 sep 2013, 16:38

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Topuser » wo 19 feb 2014, 23:12

Ziet er goed uit! Het zou zomaar een echt schrift kunnen zijn.

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Dulminis » do 20 feb 2014, 07:45

Aan de structuur van een couplet (of refrein) te zien, zou ik zeggen hetzelfde lied waarvan een gedeelte ook in het Karktisch bestaat :)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
SjorsB
Geoficticus
Berichten: 2441
Lid geworden op: za 11 aug 2012, 14:05
Locatie: Nijmegen [NL] / Cadhemis [UN] / Miletta [IC] / Kongə [PI]
Landen: UNE, IRC
Contacteer:

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door SjorsB » do 20 feb 2014, 08:58

^^ Ja precies, 'Let it go' dus. Maar dat was niet zo moeilijk aangezien Dennis nogal geobsedeerd is :D

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Faylin » do 20 feb 2014, 09:19

Ik vind het er ook best mooi uitzien, en ook nog best realistisch. Ik vind het in ieder geval beter dan de eerste versie, die had minder haakjes onder. Doordat ik de 'e' nu heb vervangen door een haakje onder (of een haakje aan de voorgaande letter), lijkt het meer Fantasy-achtig, wat ook de bedoeling van het schrift was. Het kent een paar overeenkomende tekens met Inuktitut en ik heb (heel lichtjes) inspiratie gehaald uit Tengwar.
SjorsB schreef:^^ Ja precies, 'Let it go' dus. Maar dat was niet zo moeilijk aangezien Dennis nogal geobsedeerd is :D
:lol:

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door BlaZ » do 20 feb 2014, 09:40

SjorsB schreef:^^ Ja precies, 'Let it go' dus. Maar dat was niet zo moeilijk aangezien Dennis nogal geobsedeerd is :D
Het was nogal voor de hand liggend inderdaad. :P

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Matt » ma 24 feb 2014, 17:26

Het schrift ziet er inderdaad realistisch uit als het zo geschreven is. :d Het is mij alleen even ontgaan waar die punten achter een karakter voor dienen. Soms zie ik één punt en soms twee punten, terwijl dit hetzelfde wordt getranscribeerd. Waar zijn die punten voor?
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Faylin » ma 24 feb 2014, 17:57

De punten zijn de leestekens :D. Eén punt staat voor een komma, twee punten staan voor een normale punt. Op het moment staat :. voor een uitroepteken en .: voor een vraagteken, maar dit wil ik misschien nog veranderen.

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Matt » ma 24 feb 2014, 18:36

Aha, dat klinkt wel logisch, ja. ;)

Je zou ook :: als uitroepteken kunnen gebruiken, een soort dubbele "punt" dus. Wat betreft een vraagzin, daarvoor zou je ook iets in de taal met een woord aan het begin o.i.d. kunnen gebruiken.
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Cyleense talen en schriften

Bericht door Faylin » wo 05 mar 2014, 01:26

Afbeelding
DIt is de definitieve versie van het Cyleense schrift en de transliteratie naar de volgende talen:
  • Nieuw-Cyleens (gesproken in Faylin)
  • Ðagen-Cyleens (gesproken in Nionië, met leenwoorden uit het Noors en Fiorisch, wordt tegenwoordig in Latijnse schrift geschreven)
  • Nynöri (gesproken in Carthamië, wordt in Cyleens en Latijns schrift geschreven)
Het lettertype is hier te downloaden.
Laatst gewijzigd door Faylin op do 06 mar 2014, 13:28, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [NYO] Cultuur

Bericht door Matt » wo 05 mar 2014, 19:44

Ik wist niet dat er zo veel verschillen zijn. Het is interessant om te lezen en het ziet er echt realistisch uit zo op deze manier. :d

Waarom wordt uit het nynöri eigenlijk de /ʃ/ als een g geschreven? Meestal is dat in het Latijnse schrift iets van sj/sh/š.
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1561
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Faylin » di 11 mar 2014, 14:55

Een nieuwe voortgang van het Nieuw-Cyleens, het begint steeds meer qua verbuiging te lijken op wat ik voor ogen had: https://dl.dropboxusercontent.com/u/126 ... yleens.pdf.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2065
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [FAY] Rikeð Kinhr Fe'linn

Bericht door Kaaiman » di 11 mar 2014, 16:21

Dat wordt een mooi naslagwerk zo! Netjes gedaan. :D
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2065
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [CYL] Taal, Cultuur, Media

Bericht door Kaaiman » za 22 mar 2014, 17:17

Bij 'nh' en 'sk' op pagina 4 staat dezelfde Cyleense letter. Klopt dat wel?

Nog iets:
Faylin schreef:De officiële naam is:
Rikeð Ånyask Cyleneðr Nioneðr eð Fe'linnr (Verenigd Cyleens Koninkrijk van Nionië en Faylin)
De korte naam is:
Cylena (Cylenië)
De landcode is:
CYL
Hoe schrijf je dat in het Cyleense schrift? Ik zie namelijk dat er wel een C is, maar die wordt tegenwoordig getransscribeerd als K. Maar hoe schrijf en transscribeer je dan 'Cylena' met een goede uitspraak?
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten