[RBM] Archief

Reĝolando Brilamontio

Moderator: Kaaiman

Gesloten
Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

[RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » wo 16 feb 2011, 00:15

In de zomer van 2005 heb ik op vakantie in Noorwegen een kaart getekend van wat later Brilamontië zou worden. Op 29 december 2006 heb ik deze kaart ingescand en overgetrokken met Inkscape (toen nog versie 0.44), een programma waar ik toen nog maar enkele maanden mee werkte. Vanaf toen is de kaart een land geworden, en dat land is in de loop van de jaren meer en meer tot leven gekomen.

Dit is de oorspronkelijke kaart uit 2005. Ingrediënten: papier, stiften en een pen, en een dosis fantasie:
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Het fictieve land Brilamontië heeft anderen ertoe aangezet om ook een dergelijk land uit te denken, en zo is op het Wegenforum een groeiend aantal landen ontstaan, uiteindelijk ondergebracht in een apart subforum. Hieronder volgt een selectie van de meest relevante berichten:
Kaaiman, Do 01 Feb 2007, 1:40 schreef:Ik ben trouwens ook met een andere kaart bezig met Inkscape.

De kaart heb ik in 2005 getekend in Noorwegen. Ik heb 'm ingescand en overgetrokken met Inkscape. Ook heb ik er dingen bij bedacht. De spoorlijnen en sommige geplande verbindingen stonden namelijk nog niet op het origineel.

Voorproefje:
Afbeelding
Kaaiman, Za 28 Apr 2007, 19:20 schreef:Ik ben alweer een poosje een stuk verder met de kaart van Bergland dan dat ik was bij deze post. En Mark, je kunt gerust zijn, Bergland is maar een werknaam. Ik weet nog niet wat de taal van het land wordt, maar Esperanto of (versimpeld) Latijn lijken me wel wat. Aan de hand daarvan zal ik de officiële landsnaam bepalen. ;) Afijn, hier is ie:
Afbeelding

Ik ben nog altijd bezig om de hoogtelijnen in te tekenen. Ik ben tot nu toe nog niet verder gekomen dan 3 lagen. Hier is een voorproefje van hoe het er dan uit zal komen te zien.
Afbeelding

Ik ben pas begonnen de knooppuntconfiguraties te tekenen. Hier zijn er vier van de A1.
Afbeelding
NovaHollandia, Za 28 Apr 2007, 19:55 schreef:Uit de wegennummeringskaart merk ik op dat de geschiedenis van het land onmiskenbaar overeenkomsten vertoont met het land ten oosten ervan...
Kaaiman, Za 28 Apr 2007, 20:59 schreef:Heel scherp! :D

Ja, beide landen waren ooit één land. Intern werd er begin jaren '30 een wegnummeringsstelsel voorbereid en ook werden er nieuwe verbindingen voorbereid. Autosnelwegen in hun huidige vorm waren nog niet aan de orde. De plannen waren al vergaand, maar in 1936 splitsten de beide landsdelen zich. Het westelijke land heeft de oude nummering precies gehandhaafd en er is in 1953 een prefix voor de nummering gezet bij de opening van de eerste autosnelweg. Dat was de A1, de huidige A4 tussen de N4 en A1/A3. In 1944 werd er namelijk besloten tot aanleg van brede nieuwe wegen, vergelijkbaar met onze Rijkswegenplannen.

Opening eerste autosnelwegen:
1953: A4 tussen N4 en KP A1/A3 (toen als A1)
1957: A6 tussen KP N6/A7 en KP A1/A4/N4 (nu deel randweg A1)

De Randweg is opengesteld tussen 1974-1979, van KP A1/A6 tot N6. Het gedeelte vanaf KP A1/A6 de A1 en N19 zijn toen omgenummerd van N6 naar N1. De Randweg werd meteen A1.

Het oostelijke land heeft dezelfde nummering overgenomen, zij het wat aangepast. Zij lieten de rang van de weg het nummer bepalen. Eén- of tweecijferige nummers waren voor hoofdwegen, driecijferige nummers voor secundaire wegen. Zo kregen alle secundaire wegen die voor 1936 al een nummer hadden toegewezen gekregen een 1xx-nummer. Een uitzondering hierop is weg 934. De N34 is in het buurland 134 geworden, maar omdat de N34 ook nog een tussenliggend stukje had in het buurland, is deze maar 934 genoemd om verwarring te voorkomen. Het is tevens het hoogste wegnummer van dat land.

Het oostelijke land heeft wel de ontbrekende nummers opgevuld die waren toebedeeld voor het westelijke deel voor de hoofdwegen, zoals 1, 4, 5, 7, 9, enzovoort, maar de wegen 3, 6, 8, enz. hebben nog gewoon het oude nummer. Handig bij de grensovergangen. ;)

Zo kun je dus aan de hand van een wegnummeringsstelsel de breuk van een land terugvinden. ;)
Kaaiman, Za 28 Apr 2007, 22:42 schreef:Over Bergland:
Zoals de werknaam al zegt, het land is bergachtig. Toch is dit niet overal het geval. Het westen is erg ruig en rotsachig, maar meer naar het oosten eindigt de bergrug op een aantal uitstekende bergrugjes na en wordt het landschap meer heuvelachtig.

Natuur:
Er zijn twee Nationale Parken die beide grensoverschrijdend zijn. Het belangrijkste Nationale Park ligt in het westen en erdoor loopt een genummerde grindweg, de N25 (vroeger zelfs nog genummerd N8). Het gebied is omringd door de N24, N32, N2, N5, en N13 en in het buurland de D41, E39, E40 en D35. Het is een walhalla voor bergwandelaars en voor Frank_NL, vanwege het vele natuurschoon. Liften op de N25 is overigens een zinloze bezigheid, want het verkeer is op die weg nihil.
Het andere Nationale Park ligt in het noorden en er loopt eveneens een grindweg door, de N32. Het gebied is omringd door de N2, N28, N8, N7, N9 en N31 en wordt ook doorsneden door de N7, N23, N33, N35 en N37 (deels grindweg). Het landschap heeft vooral een geologisch bijzonder karakter, vanwege de prachtige bergruggen die zich uitstrekken in noord-zuidelijke richting. Er zijn 2 infrastructurele megaprojecten gepland in het gebied, waarvan er één al in volle uitvoering is. De huidige N9 en N7 worden uitgebouwd tot autosnelweg omdat het een erg drukke en gevaarlijke internationale vrachtroute is. Tussen de N24 en de scherpe bocht in de N7 komt een geheel nieuwe snelweg. De bouw van de snelweg is gecombineerd met de aanleg van dubbelspoor. Het is een miljardenproject waaraan ook het buitenland meebetaalt en dat in 2016 af moet zijn. Het vele verkeer hoeft dan niet meer om te rijden via de N23. Menig boom en rotsblok is al geweken en diverse bergen zijn al deels uitgehold. Ondanks enige weerstand van de bevolking is de planvorming en aanleg tot nu toe soepel verlopen. Er wordt rekening gehouden met de natuur, maar veel maatregelen zijn er niet nodig. De snelweg komt toch voor een groot deel in tunnels en het andere deel is grotendeels op grote palen hoog boven de dalen. Ook is er nog een andere weg in planning, de A7. Deze weg is gepland van het kruispunt N7/N8 naar de N32 en vervolgens naar de scherpe bocht in de huidige N7. De aanleg van deze verbinding zal nog wel een hele tijd op zich laten wachten en wordt waarschijnlijk ook niet meteen als autosnelweg uitgevoerd.

Toerisme:
De historische stadscentra van de drie grote steden van de grote agglomeratie zijn erg in trek bij de toeristen. Ook de skiër kan zich anar hartelust uitleven in het steeds groter wordende skigebied in de buurt van de N4 en N13. Om de toeristen (en de bewoners) tegemoet te komen wordt de A4 verlengd om de stad heen. Ook wordt de spoorlijn verlengd naar het belangrijkste wintersportplaatsje van het hele gebied.

Wegenbouw:
De economie beleeft een flinke opmars en als gevolg daarvan is er veel geld beschikbaar om de infrastructurele achterstand in te lopen. Ambitieuze plannen als hierboven genoemde worden gemaakt en uitgevoerd. Er vinden zowel opwaarderingen plaats als aanleg van nieuwe verbindingen, zowel in het wegennet als in het spoorwegennet. Vele overbelaste wegen worden uitgebouwd tot autosnelweg.
De belangrijkste infrastructurele projecten zijn op dit moment:

Snelwegen:
A1: ontbrekende schakel tussen N8 en N42
A2: opwaardering N2 tussen N20 en N23
A4: verlenging tot N13 ten behoeve van het skigebied
A7: verlenging tot N8
A9: opwaardering N7 en N9 en aanelg ontbrekende schakel tussen N7 en N24
A10: de geplande oostelijke verbinding tussen de A1 en A2, wordt eerst als 2+1 N10 aangelegd, daarna volgt later de tweede baan

Spoorwegen:
Diverse opwaarderingen naar dubbelspoor
Aanleg dubbelspoor, parallel langs de nieuwe A9

Ik heb overigens een enorme waslijst van allerlei uitbreidingen op het hoofdwegennet gemaakt, van 2005 (toen ik de papieren versie van de kaart maakte, de digitale geeft dan ook de situatie 2005 weer) tot 2030. Mark weet waar ik het over heb. ;)

Als ik weer in een creatieve bui ben, verzin ik er gewoon weer wat bij. Tot zo ver vind ik het eerst wel voldoende. ;)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » wo 16 feb 2011, 00:27

Kaaiman, Zo 06 Mei 2007, 15:44 schreef:Een update:
Afbeelding

Achtergrondinfo:

Rijksweg 1
* A9: Voorrangstrompet. Rijksweg 9 is een belangrijke internationale oost-westverbinding, dus een duidelijke hoofdrichting.
* N9: Voorrangstrompet. Rijksweg 9 is een belangrijke internationale oost-westverbinding, dus een duidelijke hoofdrichting. Het knooppunt is al ingericht als snelwegknooppunt, vanwege de ombouw van de N9 tot A9.
* A3/A4: Klaverturbine met directe verbinding A1. Vroeger was dit een gewoon klaverblad met rangeerbanen.
* A7: Driepuntsster en voorrangstrompet. De A7 loopt hier aan weerszijden van de A1. Tevens het breedste wegvak van het hele land: 2+3+3+2, maar vergeleken bij ons KP Ridderkerk is het niks (17 rijstroken).
* A2: Klaverturbine. Het meeste verkeer van de A2-west neemt hier de Randweg, de A2-oost gaat na bijna 5 kilometer over in N2.
* A6: Vork met extra verbindingsboog. De A1-zuid was voor de aanleg van de Randweg nog A6 en de tunnel onder de rivier door is toen met 2 tunnelbuizen als 2+2 aangelegd (2 per buis). Bij de aanleg van de A1-noord is er een tweede tunnel naast gebouwd, eveneens met 2 tunnelbuizen 2+2.
* A4/N4: Vlinderdas. De A4 gaat hier over in N4. Vanaf dit knooppunt begint de Randweg (A1), als 3+3.
* N20: Klaverblad met rangeerbanen langs de A1. Het knooppunt is voorbereid op een autosnelweg. Het plan is om hier de A10 aan te laten sluiten op de A1. De toekomstige A10 (eerst nog N10) heet nu nog voor grote delen N20. Verder is de N20 overigens enkelbaans.

Rijksweg 2
* N5: Trompet. De N2 wordt omgebouwd tot A2, waarbij misschien ook de configuratie aangepast zal worden. Er is ruimtereservering in het knooppunt voor een directe verbindingsboog N5/A2-noord en/of een klaverlus A2-noord/doorgetrokken N5. Op termijn zal ook de nu nog 2+2 grotendeels gelijkvloerse N5 worden omgebouwd tot snelweg A5.
* A1: zie Rijksweg 1 (A2)
* A7: Ster. Vanwege het grote hoogteverschil tussen de A7 en N2 was een gewoon knooppunt niet mogelijk en vanwege de drukt een simpele afrit niet wenselijk. De A7 komt hier vanuit het zuiden uit een tunnel, die vrij hoog ligt. Vrijwel meteen na de tunnel wordt de A7 over een brug over de N2 en een rivier geleid. Vanwege het ruimtegebrek in noord/zuidrichting is de ster wat 'afgeplat'.

Rijksweg 3
* A1/A4: zie Rijksweg 1 (A3/A4)

Rijksweg 4
* A1: zie Rijksweg 1 (A4)
* A1/A3: zie Rijksweg 1 (A3/A4)

Rijksweg 5
* N13: Klaverblad. Dit is één van de weinige stukjes waar de N13 dubbelbaans is. Vanwege de relatieve drukte is hier een klaverblad gebouwd. Het knooppunt ligt ingeklemd tussen twee rotswanden en is daardoor niet overal mooi rond van vorm.
* N2: zie Rijksweg 2 (N5)

Rijksweg 6
* A1: zie Rijksweg 1 (A6)
* A7: Trompet. De A6 is hier de op één na oudste snelweg van Bergland (1957). Voor de aanleg van de A7 liep de A6 nog een stukje door over wat nu de N6 is, en stopte daar bij een VRI-kruispunt. Hier begint de A7 en het eerste gedeelte door de stad is vrij bijzonder. De A7 loopt direct in een tunnel en vervolgens over een hoog knooppunt door over een grote brug (zie Rijksweg 2 (A7)).

Rijksweg 7
* A1: zie Rijksweg 1 (A7)
* A6: zie Rijksweg 6 (A7)

Rijksweg 9
* A1: zie Rijksweg 1 (N9)
* A1: zie Rijksweg 1 (A9)

Rijksweg 13
* N5: zie Rijksweg 5 (N13)

Rijksweg 20
* A1: zie Rijksweg 1 (N20)

Daarnaast zijn er nog heel wat knooppunten gepland, maar die zal ik jullie besparen. ;)

Inderdaad, fantasie kan ver gaan. ;)
Kaaiman, Wo 09 Mei 2007, 23:10 schreef:Basisopzet grondbewegwijzering langs snelwegen. Probeer de doelen vooral niet uit te spreken. ;)

Afbeelding

Afrit 8: De hoofdweg N8 kruist de A1.
Afrit 10: De secundaire weg N15 kruist de A1.
Afrit 12: Een nummerloze weg kruist de A1. Tevens laatste afrit voor een knooppunt, dus de kruisende nummers worden alvast indirect genoemd.

De criteria voor de aangegeven doelen zijn nog onzeker.

De snelwegbewegwijzering is groen, op niet-snelwegen blauw. De afritten worden gerekend als onderdeel van de snelweg, de doelen op de afrit echter niet. Vandaar dat het afritsymbooltje in een groen schildje staat (Vinny, niet over dubbele pijlen zeuren :P).
Kaaiman, Do 10 Mei 2007, 8:53 schreef:Wat het kleurverschil betreft: van gele N-wegen kun je een goede, brede weg verwachten, een N-weg die een goede kwaliteit heeft en lekker opschiet. Witte N-wegen zijn vaak wat bochtiger, smaller en schieten niet zo op. Sommige witte N-wegen zijn zelfs gridweg, zoals de N25, een deel N17, delen van de N32 en de N37. Daar moet wel bij gezegd worden dat sommige witte N-wegen ex-gele N-wegen zijn, dus vrij breed. Bijvoorbeeld de N45 en een stukje N42 zijn N1 geweest.
Het komt er dus op neer dat gele N-wegen beter zijn in kwaliteit dan de witte. De N27, een stuk N28 en de N42 worden ook opgekrikt tot gele N-weg, wat globaal inhoudt:
* Verbreding wegprofiel
* Ongelijkvloerse aansluitingen of links- en rechtsaffers (afhankelijk van mogelijkheid, intensiteit en veiligheid)
* Minder bochten
* Zo veel mogelijk bebouwde kom ontwijken

De regels:
A-wegen zijn altijd rood, altijd hoofdwegennet, bewegwijzering op en verwijzingen naar A-wegen zijn altijd groen.
N-wegen zijn geel en groot als de weg behoort tot het hoofdwegennet, wit en klein als dat niet zo is. Bewegwijzering op en verwijzingen naar N-wegen zijn altijd blauw.

De A staat voor Aŭtoŝoseo (autosnelweg)
De N staat voor Nacia ŝoseo (rijksweg)

Op de kaart is dit onderscheid makkelijk te zien. Alle rijkswegen staan er op, en duidelijk is het verschil tussen hoofdwegennet en onderliggend wegennet te zien door de lijndikte. Autosnelwegen onderscheiden zich daar weer van door de kleur.

De vooraankondiging van de afrit moet zo simpel mogelijk blijven, om de weggebruiker erop te attenderen dat er een afrit komt, met het nummer van de kruisende weg. De doelen komen op 800 m en worden herhaald bij 0 m. Vanwege de relatief geringe drukte is de kans op het totaal missen van een afrit zeer gering. De vooraankondigingsborden komen aan beide kanten van de weg, dus ook als je een linksplakker bent krijg je nog mee dat er een afrit komt. In principe afsatand genoeg om het 800m bord niet te hoeven missen. :)

Ik zit er trouwens nog aan te denken om het nummeringssysteem iets te veranderen, dat provinciale wegen ook een nummer krijgen. Administratief zijn die er natuurlijk wel, maar op de bebording (zoals afrit 12) nog niet. P-nummers zouden kunnen (Provinca ŝoseo) of D-nummers (Distrikta ŝoseo)... maar daar ben in nog niet uit. In elk geval zullen wegnummers nooit twee keer voorkomen in het hele land. Als deze wegen op de bewegwijzering verschijnen, wordt het rijden op nummers ook een stuk eenvoudiger.

Ach, het is allemaal nog en klerigo... ;) (in ontwikkeling)
Kaaiman, Vr 11 Mei 2007, 18:57 schreef:De D-nummers zijn ingevoerd.
D staat voor Distrikta ŝoseo (districtsweg)

Afbeelding

De A1 en N8 zijn hoofdwegennet, resp. 1e en 2e orde.
De N15 en D415 onderliggend wegennet, resp. 1e en 2e orde

De schildjes van het hoofdwegennet moeten uiteraard het beste zichtbaar zijn. Ik wil graag weten of er sterke (technische/heraldische) bezwaren zijn tegen paarse wegnummerschildjes. Persoonlijke meningen reken ik niet mee.

Volgens mij vallen de paarse schildjes op de blauwe achtergrond minder op dan de andere kleuren, wat op zich goed is, maar tegen de groene snelwegborden steekt het weer erg af. Als jullie betere kleurensuggesties hebben (maar geen wit of bruin!): graag!

Overigens blijf ik de x-en gebruiken in plaats van dakjes op de letters, om een aantal redenen:
1. het scheelt heel wat geklooi en friemelwerk, want ANWB Uu heeft geen dakjes op de letters waar de dakjes juist op moeten in het Esperanto. ClearView het zelfde probleem, met uitzondering van de ŭ.
2. als alle accenten erop staan, wordt het bord er veel rommeliger door. Met name accenten op hoofdletters worden erg storend.
Kaaiman, Vr 11 Mei 2007, 22:56 schreef:Hier trouwens de borden die op knooppunt (nodo) Kvarbantoj staan. Elk knooppunt in Brilamontië heeft portaalborden, de intensiteiten, wegklassering of configuratie maken niet uit.

Kvarbantoj:
Afbeelding

De borden, komend vanaf de A1 uit noordelijke richting, afslaand naar de A4 in zuidelijke richting.
Afbeelding

1 (bovenste): rechtdoorbord na het knooppunt, met afstanden, grondbord
2: net voor het divergentiepunt A4/A3
3: begin uitvoegstrook voor A3
4: net voor het divergentiepunt A1/A3-A4
5: 400 m voor divergentie, hier is net de tweede uitvoegstrook erbij gekomen (A3 staat links voor voorsorteren)
6: 800 m voor divergentie, enkele uitvoegstrook (A3 staat links om te anticiperen op voorsorteren)
7: 1200 m voor divergentie, aankondigingsbord met knooppuntnaam en alle wegnummers.

Ik ben per abuis de afritborden kwijtgeraakt. Ik heb de knooppuntborden namelijk in hetzelfde bestand gemaakt en de overige borden verwijderd. Ik heb het wel onder een andere naam opgeslagen, maar waarschijnlijk heb ik daarvoor per ongeluk nog een keer tussendoor opgeslagen. :wall:
Gelukkig hebben we de foto's nog...
Kaaiman, Zo 27 Mei 2007, 18:08 schreef:Drie borden van het in 1997 verlaten bewegwijzeringssysteem. De jaartallen geven aan hoe lang het bord is gebruikt met precies dezelfde gegevens en opmaak. De eerder geposte borden zijn dus allemaal van of na 1997.

Rechtdoorbord op de A1 in zuidelijke richting (bij de opening van de Randweg omgenummerd A4). 1953 - 1979.
Afbeelding

Rechtdoorbord op de A6 in westelijke richting. 1957 - 1984.
Afbeelding

Afritbord op de A6 in westelijke richting (de N18 was toen nog hoofdwegennet, dus geel schildje). 1963 - 1997
Afbeelding
De N18 maakte tot 1991 deel uit van het hoofdwegennet. Het gele schildje is echter nooit overgeplakt geweest. Na 1991 was dit bord in feite dus een wegweizer.
In 1963 zijn de 800 meter-borden en afstandsaanduidingen geïntroduceerd. Deze werden zelfs tot 1997 standaard bijgeruiterd.

Deze bewegwijzering heeft dienst gedaan van 1953 - 1997. Zoals al eerder genoemd zijn in 1953 ook de wegnummerprefixen ingevoerd en is de eerste autosnelweg geopend. Met het systeem van 1953 zijn ook voorwegwijzers ingevoerd op het HWN, voor die tijd werden alleen betonnen paaltjes en metalen handwijzers gebruikt op de kruisingen zelf.

Toch is het bewegwijzeringssysteem in 1997 onherkenbaar veranderd. Eén van de weinige overgebleven dingen is het 400 meter-systeem en het systeem met regelborden.
Kaaiman, Di 29 Mei 2007, 10:09 schreef:Hier de oude borden die bij de aanleg van de A6 aan het begin en het einde van Brilamontiës tweede autosnelweg hebben gestaan (niet op zelfde schaal).

Afbeelding

v.l.n.r.:
1. 1957 - 1977
2. 1957 - 1984
3. 1957 - 1984
4. 1957 - 1977

Bord 1 en 4 zijn verwijderd toen het autosnelweggedeelte werd ingekort tot het knooppunt met de nieuw aangelegde A7. De status van autosnelweg loopt daar dus in een TOTSO sindsdien.
Bord 2 en 3 zijn verwijderd vanwege de doortrekking van de Randweg als A1 in 1984.

Het stukje vanaf het huidige knooppunt A1/A6 tot het einde van de reeds bestaande autosnelweg (toen tot 7 km ten zuiden van de tunnel) is omgenummerd van A6 naar A1. Ook de N6 is toen omgenummerd in N1, en later in N19 en N13, toen de A1 in 2002 tussen de N19 en N20 en in 2005 tussen de N20 en N13 gereedkwam.

Wat een fantasie ook weer. Heerlijk om dit soort dingen te bedenken. ;)
Kaaiman, Di 05 Jun 2007, 23:36 schreef:De afritnummering van Brilamontië is ingevoerd tezamen met de nieuwe bebording in 1997.

Knooppunten worden op de kaart aangegeven met een blauwe cirkel met een wit midden.

De nummering is rond de drie grote steden wat chaotisch, omdat de A-wegen onderbroken worden door N-wegen. De meeste N-wegen zullen nooit tot autosnelweg worden omgebouwd (alleen voor de N4 tussen de A1 en N18 en de N6 ten oosten van de A2 zijn plannen).

Zoals je ziet loopt de nummering van de A2 en de A4 door vanaf de A1 uit noordelijke richting. Denkbeeldig zouden de N2 en N4 de ontbrekende nummers overigens wel kunnen opvullen. Combinatie van 2 factoren dus.

Ook de nummering van de A3 en A4 lopen in elkaar over. Het knooppunt Kvarbantoj (A1/A3/A4) heeft dan ook een directe verbindingsboog A3 > A4.

De afritnummering van de A7 is wat vreemd, deze sluit aan op die van de A6. Dit komt, omdat de A6 en A7 binnen de Randweg als één route wordt gezien (vanwege de ononderbroken snelwegstatus), hoewel het wegverloop niet direct logsich is. Dit is mede te verklaren door het feit dat de A6 in 1957 is opengesteld en de A7 van de A6 tot de huidige afrit 3 in 1961, in de tijd dus voordat de Randweg werd aangelegd. Het stukje A7 tussen afrit 3 en de A1 dateert van 1977, ruim 15 jaar later dus. Zodoende was de A6/A7 in de tijd voor de Randweg één route (wel altijd al 2 verschillende nummers gehad).

Globaal gezien is de afritdichtheid van de Brilamontische snelwegen vrij laag. Dit komt door de geringe woningdichtheid; zelfs in de grote steden staan de huizen relatief ver uit elkaar. De bodemgesteldheid en de geomorfologie zijn hier mede oorzaak van.
Kaaiman, Do 12 Jul 2007, 10:14 schreef:Hier de afritborden van afrit 8 t/m 12 van de A1. De afstanden heb ik deze keer niet geschat, maar uitgemeten (heel karwei).
Afbeelding
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » za 19 feb 2011, 22:12

Kaaiman, Do 12 Jul 2007, 11:10 schreef:Inmiddels voltooide wegvakken:
Vrijgegeven in 2006:
A1 afrit 5 - afrit 6
A2 afrit 24 - afrit 26
A7 afrit 6 - afrit 9
A9 afrit 10 - afrit 11, voorlopig genummerd A7
N13 tussen N4 en N5, de twee zuidelijkste omleggingen
N42 tussen A1 en N34

Vrijgegeven in 2007:
A2 afrit 23 - afrit 24
A4 afrit 23 - afrit 24
N8 tussen N8 en N28
A9 knooppunt A1/A9 - afrit 8
N28 tussen N8 en N29
N42 tussen N34 en grens (142)

Nog te voltooien in 2007:
A2 afrit 26 - afrit 27
A2 knooppunt N2/N5 - afrit 23
A4 afrit 24 - afrit 25
A7 afrit 9 - aansluiting N8
Kaaiman, Zo 15 Jul 2007, 22:52 schreef:Hier wat borden van het oude systeem van het onderliggend wegennet.

Afbeelding

De voorborden (2 bovenste) staan standaard 200 m van de kruising en geven alleen de belangrijkste plaatsen weer. De borden op de kruising (4 onderste) geven meer plaatsen weer met ook de afstanden erbij.

De 2 borden linksboven kom je tegen vanuit de richting Spegulago (Spiegelmeer). De 2 borden rechtsboven tref je aan vanuit de richting N2/N8 en de onderste twee staan op de kruising tegenover je, vanuit de richting Rokaŝtuparo (Rotsachtige trap).

De weg die nu N25 heet, was tot 1991 nog N8. Ook toen maakte de weg geen deel uit van het hoofdwegennet, dus stond N8 op een wit schildje. De borden zijn in 1991 niet vervangen maar overgepopnageld. De N25 is de enige rijksweg die echt doodloopt. De weg is grotendeels met grind verhard met zo af en toe een stukje asfalt en loopt een klein stukje over buitenlands grondgebied. Bij het vaststellen van de grens is die weg gewoonweg vergeten. Het was en is zo'n groot leeg gebied dat men niet op een kilometer keek en bij het trekken van de grens hanteerde men een aantal bergtoppen als uitgangspunt. Dit is dan ook het leegste gebied van het hele land en is al sinds 1953 een internationaal beschermd natuurgebied. Rijden over de N25 kost veel tijd, maar je krijgt er dan ook wel een prachtige route met indrukwekkende vergezichten op de uitgestrekte bergachtige natuur voor terug!

Behalve Spegulago en Rokaŝtuparo zijn er geen plaatsen met enige omvang. Er zijn wel talloze kleine gehuchten. Benejo (51 inw) en Kaverno (67 inw) zijn daar voorbeelden van. Bij elke zijtak van de N25 worden de belangrijkste gehuchten op de borden op de kruising zelf genoemd. In Brilamontië zul je nooit overspoeld worden met veel plaatsnamen op 1 bord. ;)
Kaaiman, Di 17 Jul 2007, 16:25 schreef:De Randweg A1 is 3+3. Volgens de richtlijnen moet elk knooppunt en elke weg met 3 rijstroken of meer portaalborden hebben.

Hieronder staan portaalborden voor de afritten 13 en 14 van de A1.

Afbeelding

Ook deze afritten worden aan beide zijden van de rijbaan voorafgegaan door de afritaankondigingsbordjes. Deze staan echter wel gewoon op de grond.
Overigens is het nog steeds een 400 meter-systeem, maar nu beginnend bij 1000, omdat boven 200 m vanaf het begin van de uitvoegstrook een portaalbord hangt.

Het was overigns een hele toer om de afstanden van de afrit netjes in de portaalborden te verwerken. Uiteindelijk is dit het minst slechte resultaat, maar het blijft wat rommelig, wellicht ook vanwege het vele kleurgebruik.
Kaaiman, Di 17 Jul 2007, 18:51 schreef:Overigens: hier wat portaalborden van dubbelknooppunt Rivido (A1/A7). Rivido is vernoemd naar een heuvel vlak bij het knooppunt. De naam komt van 'rivero' (rivier) en 'vido' (zicht); letterlijk vertaald heet de heuvel dus Rivierzicht.
Afbeelding

Ter herinnering nog even de knooppuntconfiguratie:
Afbeelding

En de borden van afrit 15. De 2 rijstroken van de parallelbanen gaan over in afrit 15. Bordoflustrado is een dure wijk van Triveroj en de naam komt van 'bordo' (oever) en 'Flustrado', de rivier. Letterlijk betekent 'flustrado' gefluister.
Afbeelding

Witte doelen worden overigens uitsluitend op (verwijzingen naar) het onderliggend wegennet bewegwijzerd.

Overigens is het heerlijk om zelf de scepter te zwaaien over regels en richtlijnen. :twisted:
Kaaiman, Za 25 Aug 2007, 9:2 schreef:Maar weer eens een update gemaakt.

Afbeelding

Overigens ben ik momenteel bezig met het vaststellen van de afrit- en rechtdoordoelen van de autosnelwegen. Daarbij is het handig dat ik zo veel mogelijk plaatsnamen verzin, anders snap ik mijn eigen systeem niet meer. :P Vandaar dus dat de veranderingen in de kaart vooral in de uitgebreidere naamgeving zitten. ;)
Kaaiman, Di 28 Aug 2007, 20:04 schreef:De reflectorpaaltjes in Brilamontië. Dit model maakte ik eerder al van ijscostokjes voor in de zandbak. Leek me leuk om ze ook in Brilamontië in te voeren. :D

Afbeelding
van links naar rechts:
1. vooraanzicht (middenberm van dubbelbaans wegen)
2. achteraanzicht
3. linkerzijaanzicht (met verwijzing naar dichtstbijzijnde praatpaal - indien aanwezig)
4. vooraanzicht
5. rechterzijaanzicht

De kleuren groen en rood heb ik als kind al gekozen. Groen betekende immers 'veilig' en rood 'onveilig'. Pas recentelijk bedacht ik me dat die twee kleuren voor kleurenblinden problematisch kunnen zijn. Gelukkig had ik daar als kind al onbewust rekening mee gehouden: de dwarsstreepjes compenseren dat weer (deels). ;)
Kaaiman, Do 06 Sep 2007, 11:43 schreef:Reĝaponto, Triveroj en Bonakvo zijn 3 enorme steden in oppervlakte, maar als je kijkt wat er nou werkelijk bebouwd is valt het erg mee. De steden (vooral de westelijke 2) hebben vrij veel reliëf, dus ongeschikte bouwgrond. De steden zijn ruim opgezet, met veel groen. Ook is er weinig hoogbouw. Over het inwonertal zit ik nog te twijfelen, want ik heb niet zo'n groot besef van oppervlakte en een reëel aantal inwoners daarbij. :P

Eén recht blokje van een autosnelweg in aanleg is 800x800 meter in werkelijkheid, een blokje van een spoorlijn in aanleg is 400x400 meter. Als je de afstandsborden erbij pakt, zul je zien dat dat ongeveer wel klopt. Overigens is het wel van belang te weten dat de borden rekenen van centrum naar centrum, en dus niet van buitenrand naar buitenrand. Het stadscentrum van Reĝaponto ligt bijvoorbeeld tussen de N2, N4 en N6. Die drie wegen fungeren als een soort centrumring en zijn alledrie 2+2 gelijkvloers met redelijk veel VRI's. Maar goed dat de A10 wordt aangelegd aan de oostkant van Reĝaponto, dat scheelt heel wat verkeer door het centrum dat van de A1 naar de A2 v.v. of van de A2 naar de A3 v.v. moet. ;)

Het oude historische stadscentrum van Reĝaponto ligt in de driehoek N2/N4/N6, het centrum van Bonakvo ligt rondom de N18 benoorden de N4 en die van Triveroj langs de rivier, als een lint langs de N2, en langs de rivier tussen de N2 en N6. De A7 tussen de A6 en N2 is daar een lange tunnel in een vrij hoge berg. Triveroj is in de beginfase dus rond de berg gebouwd.

Daarnaast is het van belang te zeggen dat de kaart alles overdreven breed weergeeft. Een weg zal nooit 400 of 800 m breed zijn. De rivier in het zuiden is ook overdreven breed weergegeven (volgens de kaart meer dan 1 km breed!). Overigens is de bedding van de rivier wel vrij breed, en in de winter kan het water ook flink hoog staan, maar 1km breed wordt de rivier zelden. ;)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » za 26 feb 2011, 10:56

Kaaiman, Do 13 Sep 2007, 10:28 schreef:Niet zozeer het landschap, bevolkingsweerstand of bodemgesteldheid is het probleem van de A10, maar een simpele andere reden: geldgebrek. In 1998 heeft de regering met hangen en wurgen uiteindelijk besloten dat de weg aangelegd moet worden. In 2004 is men gestart met de aanleg. De A10 wordt niet meteen aangelegd als autosnelweg, maar eerst als een 2+1 alternerende ongelijkvloerse autoweg met een totale rijbaanbreedte van een autosnelweg. De weglichamen worden wel meteen op goede breedte aangelegd. Daarnaast wordt ook een deel van de N6 omgebouwd tot autosnelweg en een deel krijgt ook een nieuw tracé. Het knooppunt A3/A10 wordt meteen volledig 2+2 aangelegd (sterturbine). De A6 zal op dezelfde wijze als de A10 gebouwd worden: eerst één baan, daarna (jaren later) de volgende. Een tijdje zal Ns10 als N6 op de wegwijzers staan. Het gedeelte tussen de N6 en N11 (nu nog genummerd N6, noordelijk deel) wordt het eerst opengesteld als N6, zodat de routenummering logisch blijft. Pas als de andere delen van Ns10 gebouwd worden, zal Ns10 ook als N10 op de borden verschijnen.

Hieronder de planning met openstellingsjaren voor verschillende delen van Ns10. Dit komt uit een lijst van alle geplande uitbreidingen van het hoofdwegennet tot 2030.
2010:
N10 tussen A3 en N6, nieuw tracé; genummerd N6
N10 tussen A3 en N11, nieuw tracé; genummerd N6
N10 tussen N10 en A2, omnummering N20
N10 tussen N10 en N13, nieuw tracé

2012:
N10 tussen N27 en N6, nieuw tracé
N10 tussen N6 en N11, terugnummering N6

2013:
N10 tussen A1 en N11, nieuw tracé

2018:
A10 tussen A3 en A6, opwaardering

2019:
A10 tussen A2 en A6, opwaardering

2020:
A10 tussen A1 en A3, opwaardering
Zoals te zien laat de volledige A10 tussen de A1 en A2 nog tot 2020 op zich wachten, maar zoals al eerder genoemd komt dat voornamelijk door het geldtekort. Andere wegenplannen krijgen meer prioriteit, zoals het verbeteren van de N-wegen en het uitbreiden van het hoofdwegennet door N-wegen die onder het OWN vallen ('witte' wegen) op te waarderen naar de standaarden van het HWN ('gele' wegen). Daarnaast is er de laatste jaren flink geld uitgegeven aan de bouw van de 2+2 N5 (helemaal vanaf het begin gebouwd, er was geen oude rijksweg aldaar) en de bouw van de A9 met parallelle spoorlijn door het noordelijk berggebied, die in 2016 klaar moet zijn. Beide projecten zijn mede door internationaal geld gefinancierd (belangrijke internationale transportroutes), anders was de N5 gewoon enkelbaans geworden en was er van een A9 ook geen sprake geweest. Overigens moet in 2030 ook het gedeelte N10 (nu nog N20) tussen de A1 en A2 omgebouwd zijn tot autosnelweg. Uiteraard indien daar over 10 jaar een goede reden voor is wat betreft verkeersintensiteiten en veiligheid.

Hieronder een kaartje van de situatie zoals deze in 2020 moet zijn:
Afbeelding

Bewoners, maar vooral ondernemers zijn niet tevreden dat de volledige openstelling van de 61 km lange A10 nog tot 2020 op zich laat wachten. Ze hebben dan ook herhaaldelijk aangedrongen om de A10 als eerder als volledige autosnelweg op te leveren. In principe hoeft er niet zo veel te gebeuren, want de grondwerken worden reeds bij de aanleg van de 2+1 N10 voorbereid op een autosnelweg. Het aanleggen van een aantal extra kunstwerken en wegverharding voor de 2e baan volstaat. Bovendien heeft het bedrijfsleven in totaal 45.000.000 Brilar (ongeveer 5.400.000 euro, 1 Brilar is rond de 0,12 euro) beschikbaar gesteld om de aanleg van de A10 en de oostelijke A6 te bespoedigen.

Er wordt nu heroverwogen om toch meteen de tweede baan aan te leggen. Verwacht wordt dat deze maand nog het besluit zal vallen.
Inmiddels wordt er gewoon doorgewerkt aan de grondwerken.
Kaaiman, Zo 23 Sep 2007, 16:40 schreef:Er is een besluit over de A10 genomen en de planning is aangepast. Niet in 2020 zal de A10 tussen de A1 en A2 klaar zijn, maar in 2016. Ook het nieuwe stuk Ns6 wordt meteen als A6 aangelegd (2010).

De grootste veranderingen in de planning zijn vooral dat de A10 tussen de A2 en A3 meteen als volwaardige autosnelweg wordt aangelegd. Op dat stuk is de prioriteit immers het hoogst, omdat de enige geschikte routes nu nog dwars door de stad gaan. Dat heeft wel de consequentie dat Ns10 tussen de A2 en A6 niet in 2012 opengaat als N10, maar pas 2 jaar later als A10. Dit komt voornamelijk door de extra kunstwerken voor de 2e baan die nog niet gebouwd zouden worden volgens de oude planning. De snelweg wordt in één keer aangelegd en ook in één keer opengesteld.

Het gedeelte tussen de A1 en A3 wordt wel als ongelijkvloerse 2+1 autoweg aangelegd, dus de voltooiing van de autosnelweg laat daar nog wat langer op zich wachten. Het stuk N10 tussen de A1 en N11 wordt ook een jaar uitgesteld naar 2014. Zo wordt een flink stuk Ns10 in één jaar opengesteld en worden tussentijdse knelpunten voorkomen. Daarbij wordt ook onlogische wegnummering voorkomen. De richtlijnen geven aan dat een genummerde weg niet uit meerdere delen mag bestaan maar op de borden een doorlopend geheel moet zijn. Om niet teveel met rare tijdelijke omnummeringen te komen, is er voor gekozen de Ns10-noord tegelijk met de Ns10-zuid te openen.
oude planning schreef:2010:
N6 tussen N6 en N10, nieuw tracé
N10 tussen A3 en N6, nieuw tracé; genummerd N6
N10 tussen A3 en N11, nieuw tracé; genummerd N6
N10 tussen N10 en A2, omnummering N20
N10 tussen N10 en N13, nieuw tracé

2012:
N10 tussen N27 en N6, nieuw tracé
N10 tussen N6 en N11, terugnummering N6

2013:
N10 tussen A1 en N11, nieuw tracé

2018:
A10 tussen A3 en A6, opwaardering

2019:
A10 tussen A2 en A6, opwaardering

2020:
A10 tussen A1 en A3, opwaardering
nieuwe planning schreef:2010:
A6 tussen N6 en A10, nieuw tracé
A10 tussen A3 en A6, nieuw tracé; genummerd A6
N10 tussen A3 en N11, nieuw tracé; genummerd N6
N10 tussen N10 en A2, omnummering N20
N10 tussen N10 en N13, nieuw tracé

2014:
N10 tussen A1 en N11, nieuw tracé
A10 tussen A2 en A6, nieuw tracé
A10 tussen A6 en A3, terugnummering A6
N10 tussen A3 en N11, terugnummering N6

2016:
A10 tussen A1 en A3, opwaardering
Voor de duidelijkheid nog wat overzichtskaartjes:

2010:
Afbeelding

2014:
Afbeelding

2016:
Afbeelding

En hieronder een kaartje van de transformaties van het knooppunt A3/A10 door de jaren heen. Feitelijk verandert er aan de configuratie weinig, maar vooral de nummering wordt een aantal keren omgegooid.
Afbeelding
Overigens is dit mijn lievelingsknooppuntconfiguratie. :D

De filosofie achter al die 'luxe' knooppunten in Brilamontië is dat kruisingen van snelwegen zo min mogelijk mogen vertragen en zo veilig mogelijk moeten zijn, dus onder andere zo min mogelijk korte weefvakken. Klaverbladen zijn er daarom ook relatief weinig: eigenlijk alleen op kruisingen waarbij een N-weg voorkomt. Bovendien worden knooppunten vaak zo gepland dat ze profijt hebben van het heuvel- of bergachtig landschap, zodat een luxere configuratie niet per definitie duurder hoeft te zijn.
Mark, Wo 03 Okt 2007, 13:27 schreef:Is dit niet een ideetje (schets) ;) ?

Afbeelding
Kaaiman, Wo 03 Okt 2007, 21:55 schreef:Jouw schets brengt me bij het volgende. Net als waarschijnlijk ieder ander land heeft ook Brilamontië koel- en ijskastplannen. Hieronder een kaartje van de belangrijkste plannen voor uitbreidingen op het hoofdwegennet die nog steeds niet definitef in de versnipperaar zijn verdwenen. De wegen zijn wel in de planning opgenomen, maar uitvoering is onzeker en allemaal na 2020. De gegeven data zijn ook allemaal slechts indicatief. Over de financiering is nog niets bekend.

Afbeelding

Ns5 status ijskast
Deze weg is ooit gepland geweest (jaren '80) als vervanger voor de smalle en bochtige N20. Ook was de N8 toen nog smal en bochtig. De huidige N5 was toen ook al gepland als autosnelweg, net als het geplande verlengde deel. Ns5 was voorzien als onderdeel van de route Alargulo - Rivrono - Reĝakortoj - Novaponto - Harapido - Eto. Aangezien het goedkoper was om de bestaande N8 op te waarderen naar hoofdwegnormen heeft men dat maar gedaan, en ook de N20 is op veel plaatsen verbterd, hoewel deze weg nog steeds verre van ideaal is. De Ns5 is voorlopig ook van de baan vanwege de hoge kosten. Tussen de rivier Flustrado en het knooppunt N2/N5 zou de weg over een bergrug gelegd moeten worden of anders door vele tunnels en over vele dalbruggen. Daarnaast is de hoogvlakte een beschermde natuurstiltezone.
Nu vraag je je misschien af: waarom de A1-zuid wel en de Ns5 niet? Wel, de A1 is een belangrijkere en vooral ook drukkere transportroute dan de Ns5. Bovendien zat de toenmalige N1 (thans tijdelijk N19) echt over de maximumcapaciteit heen. Ook kon de A1 op geen andere plaats gelegd worden. Ombouw van de N1 was onmogelijk (te duur, te weinig ruimte) en de A1 ten westen van Stonamuroj zou de weg een te grote omweg geven, de hellingshoek is groot en bovendien zou de weg ook erg duur zijn geworden. De N8 kan het qua intensiteiten op dat gedeelte goed aan. De N20 in principe ook wel, al begint die wel tegen het maximum aan te lopen. Zeker in de grote plaatsen veroorzaakt de N20 veel overlast. Voorlopig is er ook nog geen geld beschikbaar en zijn er projecten met veel meer prioriteit. Wel is in het knooppunt N2/N5 enigszins rekening gehouden met een eventuele doortrekking. Er is plaats voor een krappe klaverlus N2-noordwest/N5-noordoost. Totale openstelling als A5 gepland voor 2030.

Ns7 status ijskast
Deze weg zou helemaal over de hoge bergen moeten gaan en zo de Ns7 een logisch verloop geven. Echter, deze weg loopt door een uitgestrekt beschermd natuurgebied en zou bovendien een flinke hoogte moeten overbruggen. De weg zou dan over de vlakke bergrug gaan lopen en de N32 kruisen, ongeveer waar het wegnummerschildje N32 op de kaart staat. Van de aanleg van Ns7 als autosnelweg A7 is al gauw afgezien. Totaal onhaalbaar wat betreft de kosten en het verwachte verkeersaanbod. Een N7 staat ergens achterin het vriesvak. Qua intensiteiten en veiligheid is deze weg overbodig, zeker als de bestaande N7 hier en daar verbeterd wordt. Totale openstelling als N7 gepland voor 2028, maar waarschijnlijk nooit.

Ns12 status koelkast
De Ns12 kan worden opgedeeld in twee delen: a en b. Het is vrij waarschijnlijk dat deel a er ooit gaat komen. De N4 is nu een gelijkvloerse dubbelbaansweg, maar moet in 2020 van de A1 tot even voorbij de N18 omgebouwd zijn tot autosnelweg. Waarschijnlijk zal daarna met deel a begonnen worden. Het is even afwachten hoe het verkeer rond Triurboj zich gaat ontwikkelen als de A10 er ligt. Mochten er dan nog steeds problemen zijn waarvoor de Ns12 een oplossing kan zijn, dan zal deel a voor 2026 worden opengesteld. In Bonakvo is een strook vijgehouden voor het tracé. Deel b ligt iets dieper in de koelkast, misschien zelfs in het vriesvakje. Het ligt vooral aan de toekomstige groei van Triurboj hoe hoog de noodzaak zal zijn voor deel b, en indien niet voor 2026 aangelegd ook deel a. Overigens zal de Ns12b dan het sluitstuk zijn van de Ring van Triurboj.
Het is goed mogelijk dat bij opening de Ns12 een ander nummer meekrijgt; in dat geval zal er een grote omnummeractie gehouden moeten worden. Mogelijkheden zijn A2 en A4 of natuurlijk gewoon A12. Totale openstelling deel a als A12 gepland voor 2026, deel b voor 2030.

Ns19 status koelkast
Het stukje weg tussen de toekomstige A4 en de N20 zal de nieuwe N19 worden (de huidige (tijdelijke) N19 wordt omgenummerd naar 'witte' N-weg N17 en D-weg D3xx). De weg wordt volgens de HWN-normen aangelegd, maar zolang de N20 niet geschikt is als HWN, zal de N19 wit genummerd blijven. In Brilamontië moet het HWN uit op elkaar aansluitende hoofdwegen bestaan. Losse eindjes hoofdwegen zijn er dus niet.
Het totaalplan voor Ns19 wordt voorlopig echter maar deels uitgevoerd: de nieuwe N19 dus. Waarschijnlijk zal de huidige N20 worden opgewaardeerd naar HWN-normen en tevens worden er bochten afgesneden, randwegen gemaakt en hellingen minder steil gemaakt. Ook zal het gedeelte toek. N19 - toek. N10 (nu nog 'gele' N20) worden omgenummerd in N19, maar dan in z'n geheel geel. De oude plannen, waarin een totaal nieuw tracé wordt voorgesteld zullen waarschijnlijk niet of deels uitgevoerd worden. Totale openstelling als/ombouw naar N19 gepland voor 2022.

Overigens kan het zomaar zijn dat deze wegen worden ingepland voor realisatie voor 2020. Vooral (delen van de A5 en N19 zijn kanshebbers. Het ligt er maar net aan hoe de bevolking en mobiliteit gaan groeien en of er misschien bedrijven zijn die plotseling een steentje willen bijdragen. Weinig kans maakt de N7. Deze is waarschijnlijk de eerste van het rijtje die door de versnipperaar zal gaan. ;)
Kaaiman, Wo 03 Okt 2007, 22:06 schreef:Even een begrippenlijstje:

ŝoseo = hoofdweg > HWN
vojo = weg > OWN

aŭtoŝoseo = autosnelweg > A (rood) > Ns*
nacia ŝoseo = rijksweg > N (geel) > Ns
nacia vojo = rijksweg > N (wit) > Nv
distrikta vojo = districtsweg > D (paars) > Dv
komunuma vojo = gemeentelijke weg > nummerloos > Kv

Een aŭtoŝoseo is altijd in het beheer van het rijk, dus altijd nacia ŝoseo. Andersom hoeft dus niet het geval te zijn. Autosnelwegen worden nooit aangeduid als As.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » za 26 feb 2011, 10:59

Kaaiman, Wo 03 Okt 2007, 12:00 schreef:Tijd voor een nieuw totaaloverzicht. Nieuw is het verschil tussen dubbelspoor (donker) en enkelspoor. ;)

Afbeelding

Verder nog een tweetal spoorlijnen in planning/aanleg erbij:
* Rivrono - Alargulo (dubbel)
* Benito - Sablamontoj (enkel)

De spoorlijn Rivrono - Alargulo loopt vooruit op de plannen om een rechtstreekse verbinding met het buurland te maken. Tevens is het bedoeld om Basoliuto beter bereikbaar te maken, want men wil de knooppuntfunctie van Basoliuto uitbreiden. Zo wordt in 2009 de A1-noord geopend en in 2016 zal het eerste stuk van de N8 verdubbeld zijn naar A8 (wegvak A1 - N15), waarna in 2017 de hele N8 tussen Rivrono en Basoliuto omgebouwd moet zijn tot autosnelweg. Ook de nieuwe spoorlijn zal bijdragen. Verwacht wordt dat het gedeelte Rivrono - Basoliuto in 2013 open gaat; van het gedeelte Basoliuto - Alargulo is alles nog niet in kannen en kruiken. De spoorweg wordt daar parallel aan Ns8 gelegd, en men wil een eventuele verbreding van de N8 combineren met de aanleg van de spoorweg. Over het nut en noodzaak van de verdubbeling van de N8 wordt nog gediscussieerd. Als de spoorweg klaar is, zal ook Alargulo meeprofiteren, zeker als de spoorlijn naar het buitenland ook gereed is.

De spoorlijn Benito - Sablamontoj maakt een rechtstreekse verbinding mogelijk tussen Altamonteto en Haltejo (en indirect ook Bonakvo en Glaciurbo). De spoorlijn wordt vooralsnog als enkelspoor aangelegd, met passeersporen bij de stations. Er wordt wel ruimte vrijgehouden voor een eventuele toekomstige verdubbeling. Om zo veel mogelijk mensen van de spoorlijn te laten profiteren is het tracé zo uitgekozen dat zo veel mogelijk dorpen bediend worden: Benito - Esterejo, over de heide naar Kaluno en vervolgens sluit de lijn bij Sablamontoj aan op de lijn naar Altamonteto. Geplande opening: 2011.
Kaaiman, Wo 17 Okt 2007, 10:36 schreef:De kaart anno 2007, met alle openstellingsdata sinds 1953 van alle grotere ingrepen op het hoofdwegennet. De N5 heeft zowel zwarte als grijze openstellingsjaren. De zwarte zijn die van de huidige N5, de grijze zijn voor de toekomstige A5.

Afbeelding

De veranderingen sinds 2005:
2006:
A1 tussen N42 en N1, nieuw tracé
A2 tussen N8 en N32, opwaardering; behalve zuidelijke tunnel
A7 tussen A7 en N7, nieuw tracé; omlegging
A9 tussen N9 en N33, nieuw tracé; genummerd A7
N13 tussen N4 en N5, nieuwe tracés; de twee zuidelijkste omleggingen
N42 tussen A1 en N34, opwaardering, deels nieuw tracé

2007:
A2 tussen N29 en N32, nieuw tracé
A2 tussen N5 en N32, opwaardering
A4 tussen A4 en N4, nieuw tracé
A7 tussen A7 en N8, opwaardering
N8 tussen N8 en N28, nieuw tracé
A9 tussen A1 en N7, opwaardering; tot net na de tunnel ten westen van de N31
N28 tussen N8 en N29, opwaardering; voorbereid op hoofdweg
N42 tussen N34 en grens (142), opwaardering, deels nieuw tracé
Alles is inmiddels klaar, behalve de A2, die moet nog worden afgewerkt en in de A4 is men nog bezig met het afmaken van de nieuwe tunnels.
De N28 staat nog als OWN op de kaart, maar is volgens de HWN-normen aangelegd. Zodra de noordelijke randweg van Fluapramoj gereed is in 2008, zal de hele route vanaf Flustradejo (N8) een geel wegnummerschildje krijgen.

In 2008 zullen de volgende delen aan het hoofdwegennet worden afgerond:
2008:
A2 tussen N5 en N20, opwaardering, deels nieuw tracé
A2 tussen N24 en N28, opwaardering
A2 tussen N2 en N22, nieuw tracé
A4 tussen N4 en N4, nieuw tracé, omlegging
A9 tussen N7 en N31, opwaardering
N13 tussen N5 en N16, nieuw tracé
N28 tussen A2 en N29, nieuw tracé
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » za 26 feb 2011, 11:18

Kaaiman, Ma 05 Nov 2007, 23:10 schreef:In 1937 begon men het land te bewegwijzeren met standaardbewegwijzering (alleen handwijzers). Elk dorp van enige omvang kreeg in het centrum, dus meestal bij de kerk of de dorpsput/pomp een handwijzer. De afstandsaanduiding is in kilometers en verwijst naar het centrum van de verderopliggende plaats met eveneens een wegwijzer.
Dit systeem dat van centrum naar centrum verwijst wordt tot op de dag van vandaag gehandhaafd. Zo kan tegenwoordig een wegwijzer 6 km aangeven, terwijl je je al lang in de bebouwde kom bevindt. Dit heeft als nadeel dat de afstanden tot een plaats groter lijken dan ze zijn, zeker bij steden, maar als voordeel heeft het dat de afstandsaanduidingen nooit aangepast hoeven te worden.

Dit type handwijzers heeft dienst gedaan van 1937 tot 1952. Van 1937 tot 1943 zijn de meeste wegwijzers neergezet. Toen in 1945 de routenummering werd ingevoerd, kregen de meeste handwijzers aan de onderkant een bordje met het wegnummer (wit op zwart zonder prefix) aan de arm bevesigd. In 1949 is men begonnen met het vervangen van wegwijzers met oude spelling, maar daar is men uit kostenoverweging al mee gestaakt in begin 1950. Vanaf toen werden alleen de ergst gewijzigde plaatsnamen vervangen. Zo werden dus bijna alle armen met Bona Aqvo vervangen door handwijzers met Bonakvo, maar ook die operatie is vrij snel stopgezet. Eind 1950 kwamen namelijk de eerste concrete plannen voor de herziening van de bewegwijzering. Men ging ervan uit dat na de invoering van het nieuwe systeem alle handwijzers toch weer vervangen zouden worden. Dit is echter niet of nauwelijks gebeurd.

In 1953 was er behoefte aan een nieuw bewegwijzeringssysteem door de opening van de eerste autosnelweg (A1, nu A4). Daar op inspelend is eind 1952 de nieuwe bewegwijzering ingevoerd. Nieuw waren de pijlen, de regelborden, de windstrekenaanduiding bij steden en de wegnummerprefixen. Daarnaast werd er ook voor het eerst andere kleuren gebruikt dan zwarte letters op een witte achtergrond. Dit systeem heeft tot 1997 dienst gedaan.

De oudere oude borden van voor 1949 geven nog de oude spelling van plaatsnamen weer. In 1949 werd bij de taalhervorming bepaald dat plaatsnamen altijd helemaal aaneengeschreven dienden te worden, dit om verwarring met gewone woorden te voorkomen, ruimte op de wegwijzers te besparen en meer met de uitspraak overeen te komen. Brilamontiërs hebben namelijk nogal de neiging om lettergrepen aan elkaar te plakken. Ook werd de q die nog in enkele woorden voorkwam vervangen door de k.

Een greep uit de veranderde plaatsnamen:
* Reĝa Ponto > Reĝaponto
* Bona Aqvo > Bonakvo
* Mark-lago > Marklago
* Glacia Urbo > Glaciurbo
* Duka Agroj > Dukagroj
* Tra Haroj > Traharoj
* Naŭ Kortoj > Naŭkortoj
* Alta Turo > Alturo
Vele namen waren in uitspraak al lang samengetrokken, maar werden nog steeds voluit geschreven.

Zeker de helft van alle wegwijzers die tussen 1937 tot 1952 zijn geplaatst staat er nu nog. Behalve de spelling is er dan ook weinig veranderd aan de informatie; de afstand is immers gelijk gebleven. 87% van alle oude wegwijzers van na 1949 staat er nog, al dan niet met een directe functie. Routes zijn natuurlijk wel eens aangepast en verkeerssituaties gewijzigd. Het behoud van de oude wegwijzers is toch voor een groot deel te danken aan het feit dat de Brilamontiërs vrij conservatief zijn. Daarnaast was/is zo'n wegwijzer in het dorp een soort erkenning dat het werkelijk een dorp is en geen gehucht. Er hangt dus zowel nostalgie als chauvinisme aan vast.

De onderstaande wegwijzer staat nog altijd tussen de kerk en het dorpsplein waar vroeger de pomp stond (nu een fonteintje) in Marklago, dat in de tijd van plaatsing dus nog Mark-lago heette (eigennamen werden van de rest van de naam gescheiden door een koppelteken).

Afbeelding
Wegwijzer 1937

Afbeelding
Wegwijzer 1946 (deze wegwijzer kreeg in 1946 de in 1945 ingevoerde routenummering, destijds nog rijksweg 6)

Het kruisje bovenop is een nationaal symbool. Het komt ook voor in de kroon. De betekenis erachter is echter nog dieper, maar dat is een vrij lang verhaal dat ik jullie zal besparen (bovendien heb ik 't zelf ook nog niet helemaal in mn hoofd). ;)

Het lettertype is overigens 'Accidental Presidency' (kort ik maar af tot AP) en ik vond het erg geschikt voor dergelijke oude bewegwijzering.
JeroenF1, Di 06 Nov 2007, 18:13 schreef:Vraagje: Wat zijn de maximum snelheden in Brilamontio of Brilamontië?
Kaaiman, Di 06 Nov 2007, 23:48 schreef: ^^ Ik heb er al vaak over nagedacht, maar ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Ik neig naar het Nederlandse even/oneven systeem, al was het alleen al omdat ik van consequente systemen hou. Daarnaast moet het snelhedensysteem voor zowel Hoog-Brilamontië (bergachtig, rots) als Laag-Brilamontië (heuvelachtig, zand) geschikt zijn. Ik ben er dus nog niet helemaal uit...

Overigens vind ik het heerlijk om zulke dingen welafgewogen te bedenken. Ik probeer ook zo veel mogelijk te verklaren door bijvoorbeeld de geschiedenis, het landschap of de volksaard erbij te pakken. :)

Momenteel ben ik bezig met de bewegwijzering van het systeem '97 voor de niet-snelwegen. Erg lastig, want ook daarin wil ik weer een zeer consequent systeem hebben. Ik heb zelfs al een tabel gemaakt met welk type voorwegwijzers voorkomen op kruisingen waarbij de ene soort weg de andere kruist. Het valt niet mee om daar een zekere lijn in te bedenken die bovendien zo universeel mogelijk is. Daarnaast wil ik ook weer niet een te grote potpourri van verschillende soorten wegwijzers hebben. Een uitdaging. ;)

Overigens hieronder nog een wegwijzer die in 1937 in Haltejo is geplaatst en waarbij in 1945 de wegnummers zijn bijgeruiterd. De wegwijzer staat tegenwoordig nog altijd op de oorspronkelijke plaats, maar de tracés van rijksweg 18-noord en rijksweg 19 zijn inmiddels gewijzigd. Alleen richting Benito klopt de wegwijzer dus nog helemaal met tracé, doel en wegnummer. ;)

Afbeelding
Richting noord/zuid, nu nog steeds rijksweg 18, zij het tegenwordig over een iets ander tracé. De wegwijzer staat echter nog op de originele plaats.

Afbeelding
Richting oost/west, nu nog steeds rijksweg 19. In 2010 wordt de N19 op dit deel omgenummerd in N17. Halve kilometers werden overigens van 1937 tot 1952 alleen bij afstanden tot 10 km erbij gezet.

Haltejo dankt zijn naam ('halteplaats') overigens aan het feit dat één van de eerste spoorlijnen van het land hier zijn eindpunt had. Later is de lijn nog doorgetrokken en zijn er zijtakken bijgekomen.
JeroenF1, Wo 07 Nov 2007, 16:43 schreef:Ik begrijp dus dat men, vooral in de kleinere plaatsen, óf heel gehecht is aan een beetje historie, een oude wegwijzer dus, óf het wel best vind, als de plaatsen nog maar kloppen. Of zijn de meeste oude wegwijzers (die er overigens prachtig uitzien) al verdwenen?
Kaaiman, Wo 07 Nov 2007, 18:44 schreef: ^^ Het is te danken aan twee oorzaken.

Ten eerste: ik vertelde al eerder dat men verwachtte dat de wegwijzers zouden worden vervangen door exemplaren van het systeem '52, maar dat dit niet of nauwelijks is gebeurd. De verklaring ierachter is dat er in begin jaren '50 flink letterlijk aan de weg werd getimmerd. De eerste stukken autosnelweg in Triurboj werden in 1953 (A1, nu A4) en 1957 (A6) geopend, maar ook op de niet-snelwegen was men flink aan de slag gegaan. Veel wegen werden buiten de dorpscentra of geheel buiten de bebouwing geleid (tegenwoordig zijn die wegen vaak alweer omsloten door bebouwing), waarbij de oude routes door de centra werden overgedragen naar de gemeenten.
Doordat de nadruk bij het wegbeheer vooral bij het rijk kwam te liggen, werden de niet-rijkswegen in zekere mate verwaarloosd. Vaak waren ook alleen de rijkswegen en enkele belangrijke provinciale wegen verhard met asfalt of beton. De gemeentelijke wegen zijn tot op de dag van vandaag vaak zand- of grindwegen, behalve binnen de bebouwde kom. Die gedeeltelijke verwaarlozing leidde ertoe dat wegmeubilair alleen maar vervangen werd als het écht nodig was, dus bij vernieling, wat in Brilamontië nauwelijks voorkomt overigens, of als de route echt helemaal niet meer klopte. Kloppende wegnummers waren al helemaal bijzaak. Ondanks dat de wegen langs de wegwijzer zelf geen nummer meer hadden, leidden die wegen vaak nog wel naar de weg met dat nummer.
Dit verhaal van verwaarlozing door met name de gemeentes geldt ruwweg van midden jaren '50 tot begin jaren '70, mede door de economische recesie van de jaren '60. In de jaren '70 zijn er weer veel nieuwe wegen bijgekomen, zoals de Randweg, maar vooral in de jaren '90 werd er pas echt gebouwd. De inhaalslag die toen in gang is gezet is nu nog steeds niet voorbij. Tot in ieder geval 2016 is er flink wat werkgelegenheid in de wegenbouw. ;)
Conclusie: verwaarlozing gemeentelijke wegen.

Ten tweede: zoals ik al eerder vertelde: de plaatsing van de wegwijzers eind jaren '30, begin '40 betekende dat jouw plaats als een echt dorp werd aangemerkt. Men was hier hartstikke trots op. In de jaren '70, toen de economie weer uit het dal van de jaren '60 klom en de vooruitgang volgens velen veel te vlug ging, met name buiten de stad, zag men de oude wegwijzer als het symbool van vroeger, toen de wereld nog niet zo was dolgedraaid. Daarnaast speelt ook de volksaard een rol, namelijk dat men vrij sentimenteel-conservatief is. Als er dus iets van vroeger te vinden is, moet dat ook vooral blijven staan, zeker zolang het nog bruikbaar is. Oude boerderijen en schuren zijn dan ook nog vrij veel te vinden, sommige al zo'n 500 jaar oud.
Conclusie: nostalgie.

Het is dus in eerste instantie aan de luiheid van de gemeentes te danken dat er nog zo veel oude wegwijzers staan, en tijdens de infrastructurele inhaalslagen op gemeentelijk niveau zie je dat de mensen al zo gehecht zijn aan de oude wegwijzers dat de meeste gemeenten de wegwijzers maar gewoon hebben laten staan. Protesten zijn er echter nauwelijks om geweest; de Brilamontische gemeentes staan erom bekend dat ze erg betrokken zijn met de samenleving, dus het verwijderen van de wegwijzers is bij de meeste gemeentes nauwelijks een onderwerp van discussie geweest omdat ze de mening van de inwoners toch al lang wisten.

In de wat grotere plaatsen staan de oude wegwijzers nu trouwens vaak in het winkelcentrum, die tevens ook vaan voetgangerszone is. De wegen die nog voor autoverkeer gebruikt worden leiden vaak al lang niet meer langs de wegwijzers.

Overigens ben ik momenteel bezig met 3 generaties wegwijzers in Spegulago, het dorpje aan het einde van de N25 (vroeger N8). De informatie op de wegwijzers is sinds de plaatsing van de eerste officiële wegwijzer in 1941 (vrij laat!) nauwelijks veranderd. Alleen de manier van bewegwijzeren is anders geworden. ;)

Ook ben ik bezig geweest met het bedenken van een goed snelhedensysteem, maar helemaal klaar is die nog niet. ;)
Kaaiman, Wo 07 Nov 2007, 22:13 schreef:Afbeelding

3 generaties wegwijzers naast elkaar. De oude handwijzer staat midden op het pleintje in Spegulago, de regelborden (hebben ge)staan op de plek waar je het pleintje afrijdt en de N25 begint. Het 3e bord van links is overigens dezelfde als het 2e bord, maar het nieuwe wegnummer is er overheen gepopnageld (als je heel goed kijkt zie je de popnagels zelfs ). In 2002 is het oude bord flink beschadigd toen een geparkeerde vrachtwagen er tegenaan reed. Handrem vergeten...

Overigens was het absoluut geen truck, want die kunnen niet over de smalle en bochtige grindweg N25, die 62 km lang is. ;)

Het nieuwste bord ziet er misschien wat lomp groot uit, maar het systeem is vrij handig. Elk deel van de informatie heeft gewoon een los paneel. Doelen of wegnummers toevoegen of verwijderen is zo heel makkelijk.
Kaaiman, Do 08 Nov 2007, 22:06 schreef:De borden naast en boven de N2, onderdeel van de Rondŝoseo (rondweg) Reĝaponto (N2/N4/N6). Een rondweg hoeft in Brilamontië overigens niet buitenom te lopen, maar dient wel een gesloten geheel te zijn.

Deze borden hangen op de kruising N2/N4/A4, vanaf de N2 vanuit het zuiden gezien. Als sinds de jaren '70 is de rondweg 2+2 gelijkvloers. Eind jaren '90 is er groot onderhoud gepleegd, waarbij de capaciteit met name op de drie grote kruispunten (A2/N2/N6, N2/N4/A4, N4/N6) is vergroot door meer en langere opstalstroken voor de VRI's.

Afbeelding
Voor deze kruising geldt:

1975 - 1998:
1 strook linksaf
1 gecombineerde strook linksaf+rechtdoor
1 gecombineerde strook rechtsaf+rechtdoor
1 strook rechtsaf

1998 - heden:
2 stroken linksaf
2 stroken rechtdoor
2 stroken rechtsaf
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » ma 07 mar 2011, 17:55

Een paar knipsels uit de krant 'Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio' (Koninklijk Dagblad van Brilamontië), kortweg de RJB.

Vojinterligo Ns7 definitive forstreka

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 21 november 2007 schreef:Wegverbinding Rw7 definitief geschrapt

REĜAPONTO - De wegverbinding die de N8 bij Renejo met de N7 bij Nigrapino zou moeten verbindinden gaat definitief niet door. Dit heeft de regering vandaag bekend gemaakt. De belangrijkste redenen zijn dat te weinig verkeer baat bij de weg heeft, dat de aanleg te duur zou worden door de bergachtige omgeving en dat de natuur teveel aangetast zou worden. De weg zou namelijk door een nationaal natuur- en stiltegebied komen te lopen. In plaats van de weg aan te leggen is ervoor gekozen om de bestaande N7 te verbeteren, door onder andere de aanleg van een aantal ongelijkvloerse kruispunten.

De aanleg van de nieuwe rijksweg 7 stond was al jaren onzeker. Al sinds 1984 staat de weg op de plankaarten en zou pas in 2028 opengesteld worden. Ging het in de beginjaren nog om een autosnelweg, de laatste jaren praatte men alleen nog over een gelijkvloerse enkelbaansweg.

Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo: "De weg lag al jaren in onze archieven, maar eigenlijk is er nooit serieus overwogen hem aan te leggen. De laatste jaren is er bijna niets meer aan de plannen gedaan, dus het werd hoog tijd om deze verbinding van het lijstje te schrappen. Hierdoor kunnen we de realisatie van andere, belangrijkere projecten weer wat dichterbij brengen."
Fervojo Rivrono - Alargulo: '2019 estas tro malfrua!'

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 21 november 2007 schreef:Spoorlijn Rivrono - Alargulo: '2019 is veel te laat!'

REĜAPONTO - Volgende week wordt er een besluit genomen of de spoorlijn Rivrono - Alargulo eerder aangelegd zal worden of niet. De huidige planning gaat uit van 2013 voor het gedeelte Rivrono - Basoliuto en 2019 voor het gedeelte Basoliuto - Alargulo. De Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo is van mening dat de spoorlijn veel te lang op zich laat wachten. "Absurd," noemt hij het, "2019 is echt veel te laat. We moeten Basoliuto zo snel mogelijk ontsluiten via het spoor, het liefst vandaag nog. Dit snelgroeiende economische knooppunt is belangrijk voor de hele regio. Ook Alargulo staat te springen om betere verbindingen. Gecombineerd met de verbetering van de N8 kan dit een grote impuls geven aan de bereikbaarheid, en daarmee indirect aan de werkgelegenheid."

Getracht wordt nu om in 2010 het gedeelte Rivrono - Basoliuto te voltooien. De spoorlijn Basoliuto - Alargulo zal dan in 2014 gereed zijn. Laatstgenoemde zal gecombineerd worden met de verbetering van de N8. Of deze weg direct dubbelbaans wordt is nog niet bekend; dat er ruimte wordt gereserverd voor de tweede baan staat reeds vast.
Ruĝamontotunelo proksimiĝas finpretigo

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 22 november 2007 schreef:Roodbergtunnel nadert voltooiing

FLUAPRAMOJ - Gisteren is het laatste rotsblok in de Roodbergtunnel weggeblazen dat de oostzijde nog van de westzijde scheidde. Hiermee is men weer een stap dichter bij de voltooiing van de tunnel gekomen.

De tunnel telt één tunnelbuis met een totale lengte van 7,2 km, en een ondergrondse aansluiting. Het is een onderdeel van de Noordelijke Randweg van Fluapramoj, de nieuwe hoofdweg N28 die de huidige N28 door de stad moet ontlasten. Zo zal er voor velen een eind komen aan het drukke verkeer in de stad, het krioelen over rotondes en wachten voor verkeerslichten. De Noordelijke Randweg zal helemaal ongelijkvloers worden en alleen voor snelverkeer toegankelijk. Volgend jaar maart zal de weg opengesteld worden.

Dit jaar was de N28 tussen Fluapramoj en Flustradejo al verbeterd en aangepast aan de hoofdwegnormen. Met de voltooiing van de Noordelijke Randweg zal de hele N28 vanaf de aansluiting met de A2 bij Fluapramoj totaan de aansluiting met de N8 bij Flustradejo deel gaan uitmaken van het hoofdwegennet. Na 4 jaar hard werken zal er dan definitief een einde zijn gekomen aan de onveilige situaties bij de smalle weggedeelten en de vertragingen door de vele bochten, rotondes en kruisingen.
Festa malfermo nova parto de A4

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 6 december 2007 schreef:Feestelijke opening nieuw gedeelte van A4

GLACIURBO - Het zijn drukke tijden voor Minister van Mobiliteit Äœiorno Belakvo. Dit jaar heeft hij al 7 nieuwe wegvakken mogen openen, en eind deze maand zal er volgens de planning nog een volgen. Ook gisteren mocht hij weer aan de slag: het 21 km lange gedeelte A4 tussen Fervojo en Glaciurbo-Oost werd door hem op een feestelijke manier officieel geopend.

De A4 maakt een einde aan de gevaarlijke situaties op de oude N4, die ook nog eens dwars door het plaatsje Josiomonto leidde. Bewoners langs de oude route klagen al jaren over de veel te smalle weg en zijn dan ook blij dat de A4 er nu ligt. Vooral 's winters was het altijd erg druk op de N4, vanwege het steeds populairder wordende skigebied tussen Minejo en Pinto.

Het project van de nieuwe snelweg is nog niet helemaal afgerond. Men is nu nog druk bezig met het stuk tussen Glaciurbo-Oost en Minejo, alwaar de weg zal aansluiten op de N13. Deze weg wordt langs Glaciurbo aangelegd en zal de stad verlossen van het doorgaand verkeer. De opening van dat gedeelte staat gepland voor midden 2009, zodat men voor de winter al gebruik zal kunnen maken van de nieuwe A4.
Kolapsita tunelo kaŭzas grandan prokraston de konstruo A9

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 17 december 2007 schreef:Ingestorte tunnel veroorzaakt grote vertraging aanleg A9

NIGRAPINO - De bouw van de autosnelweg A9 tussen Malaltabordo en Nigrapino heeft als gevolg van verkeerde inschattingen een flinke vertraging opgelopen. Tijdens de bouw van de tunnels is namelijk gebleken dat de broosheid van de Vualomonto ('Sluierberg') groter is dan gedacht. Tot driemaal toe zijn delen van het tunneldak ingestort, de laatste keer dat het gebeurde was eind vorige week, zoals deze krant vrijdag al berichtte. Er zijn toen geen gewonden gevallen.

Door de broosheid sijpelde er veel water door de tunnel, waardoor het dakbeton niet goed kon drogen. Er is reeds getracht om door water af te vangen en een speciaal door de Universiteit van Reĝaponto ontwikkeld betonmengsel het dak van de tunnel toch te kunnen bedekken maar dit is getuige de instorting van vorige week niet goed gelukt.

De oplossing die nu voor de hand ligt is geprefabriceerde stukken tunnelbuis in de tunnel te schuiven. Hiervoor moeten de tunnelbuizen echter wijder gemaakt worden, iets dat met deze broze rotsen een nauwkeurig karwei is. Ook moeten de stukken tunnelbuis nog worden gemaakt, naar de plek vervoerd en in de tunnel geplaatst worden.

De bouw van de tunnel is voorlopig stilgelegd. In 2010 had dit deel van de A9 geopend moeten worden, maar dat wordt nu zeker niet meer gehaald. Waarschijnlijk zal de tunnel door de Vualomonto pas in 2012 geopend kunnen worden. Of de rest van het A9-project hierdoor ook vertraging oploopt is nog niet bekend, vooralsnog is het de bedoeling de andere delen van de weg gewoon volgens planning aan te leggen, waarbij zowel de A9 als de nieuwe spoorlijn die parallel loopt in 2016 afgerond zouden moeten worden. Wel wordt er extra onderzoek verricht naar de broosheid van de andere bergen waar tunnels voor de weg of het spoor doorheen komen.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » ma 07 mar 2011, 18:02

Kaaiman, Wo 21 Nov 2007, 20:32 schreef:In de afgelopen decennia had men wat economie betreft (indirect dus ook infra) alleen oog voor de grote kernen, en dan met name de agglomeratie Triurboj. Dit is ook terug te zien in de openstellingsdata van de autosnelwegen: In de jaren '70 en '80 werden eigenlijk alleen snelwegen dichtbij de steden aangelegd. Sinds begin jaren '90 is men ook bezig om de rest van het land te ontsluiten.

Kleinere, centraal gelegen plaatsen zoals Basoliuto, Alargulo, Belarojo, Traharoj, Oldjohanejo, en nog een heel aantal zijn tegenwoordig aangemerkt als economisch strategische plaatsen en daar wordt het beleid dan ook op gericht.

Grotere plaatsen als Novaponto, Larĝameandro en Haltejo voelen zich daardoor benadeeld. Deze plaatsen zijn toch van redelijke omvang, maar een goede ontsluiting ontbreekt. Alledrie zijn ze ooit groot geworden met de riviervaart, maar tegenwoordig moet men toch op zoek naar alternatieven.

Haltejo schreeuwt al jaren voor verbetering van de N18 en N19. Gelukkig is de plaats wel goed ontsloten met het spoor, alleen is de oost-westverbinding nog altijd ongeëlektrificeerd enkelspoor.
Haltejo is een beetje het Zutphen van Brilamontië: liggend langs een rivier, met spoorwegen goed ontsloten (maar wel veel ongeëlektrificeerd enkelspoor), maar de wegen zijn knudde en er gaan belangrijke wegen door de plaats in plaats van erlangs.
Gelukkig nadert de nieuwe randweg N18 het begin van uitvoering. Ook de rest van de N18 tussen Bonakvo en Magro zal dan worden aangepast aan de HWN-normen.

Larĝameandro wil al jaren een doorgetrokken N30 en een betere N18 en geëlektrificeerd dubbelspoor tussen Larĝameandro en Altamonteto. De spoorverdubbeling is overigens ook een grote wens van Altamonteto. Onder het motto 'samen sterk' vecht men voor de spoorverdubbeling en elektrificatie.
In 2010 moet de spoorlijn verdubbeld en geëlektrificeerd zijn.

Novaponto is ook al jarenlang aan het zeuren om ofwel een betere N20 om de stad, ofwel een doorgetrokken Ns5. En ook Novaponto wil graag een betere N18.

De N18 is een historische route en maakte voor 1991 wel deel uit van het hoofdwegennet, maar is toen komen te vervallen als hoofdweg omdat andere nieuwe wegen de functie van de N18 hadden overgenomen en de N18 bij lange na de normen voor hoofdwegen niet haalde.
Nu wil men de N18 graag weer op de kaart zien als hoofdweg. Hier en daar worden wel wat aanpassingen gepleegd, zoals het rechttrekken van bochten, verbredingen, aanleg van randwegen, maar toch is er van een structurele oplossing voorlopig nog geen sprake.

Hieronder trouwens een spoorkaart:
Afbeelding

lichtgrijs: enkelspoor
donkergrijs: dubbelspoor
groen: geëlektrificeerd
lichtgroen: elektrificatie in planning of uitvoering
stippellijnen: spoorwegen in planning of uitvoering
Kaaiman, Ma 17 Dec 2007, 0:13 schreef:De eerste spoorlijn van Brilamontië werd in 1881 voltooid: de lijn Minejo - Glaciurbo, ten behoeve van de zilvermijnbouw aldaar. Het zilver uit de mijnen kwam bij Minejo bij elkaar, en ging eerst met paard en wagen naar Glaciurbo, alwaar het over een klein riviertje verder werd vervoerd. Voorbij Fervojo, bij het plaatsje Transirejo mondde dat riviertje uit in de Bruetado ('Bruisen'), de rivier naar Reĝaponto liep. In Transirejo werd het zilver van de kleine rivierscheepjes op grotere rivierschepen geladen, alwaar het meeste zilver in het centrum van de macht (Reĝaponto) gelost werd.

In 1881 is het eerste gedeelte van de spoorlijn aangelegd die aan deze omslachtige wijze van transport een einde maakte, dit was het gedeelte Minejo ('Mijnplaats')- Glaciurbo dus. In 1883 volgde de lijn Arĝentejo ('Zilverplaats') - Glaciurbo. De lijn Glaciurbo - Josiomonto ('Josioberg') is in 1884 geopend, waarna het laatste gedeelte Josiomonto - Fervojo ('Spoorweg') - Transirejo ('Oversteekplaats') in 1886 volgde. Vanaf toen konden de wagons in Transirejo zo op het schip gereden worden, werd de loc afgekoppeld en voer het schip met de wagons aan boord zo naar Reĝaponto. Pas in begin jaren '60 is de lijn verlengd van Fervojo naar Reĝaponto.

In 1884 maakte men plannen maakte om vanuit Reĝakortoj een spoorlijn aan te leggen naar Novaponto, om zo hun goederen via Novaponto te verschepen naar Reĝaponto. In 1888 werd deze lijn voltooid. In 1886 kwam men op het idee om deze losse stukjes spoor met elkaar te verbinden, zodat er een doorlopende verbinding tussen Glaciurbo en Reĝakortoj zou ontstaan. Deze lijn kwam in 1902 gereed.

Vanaf 1912 werd het mogelijk om van Novaponto via Reĝakortoj per spoor naar Reĝaponto te reizen. Het vervoer per schip was daarmee echter nog lang niet uit de gratie geraakt, vooral wat betreft goederenvervoer.

De Havenolinio ('Havenlijn') tussen Novaponto en Haveneto kwam pas in 1975 tot stand. Dit ongeëlektrificeerde enkelspoor wordt echter vooral gebruikt voor goederenvervoer tussen Haveneto ('Haventje') en de industrie en haven van Novaponto. Er is wel personenvervoer, maar geen doorgaande intercity's of iets dergelijks.

Novaponto is wat dat betreft de gebeten hond door de vooruitgang. Er is nog steeds een flinke lobby bezig om Ns5 aan te leggen om de stad om dat weer een beetje recht te trekken. Ik heb wel ergens een kaartje waar het geplande tracé op staat, maar die laat ik een andere keer nog wel zien.

Qua spoorverbindingen komt er voorlopig geen andere verbinding meer bij dan op het kaartje staat. Er zijn nog wel tracés in planning/studie, waaronder een rechtstreeksere verbinding Novaponto - Reĝaponto:
Reĝaponto - Hajo - Alargulo
Basoliuto - Kantivento
Bonakvo - Deklivejo
Novaponto - Kastruĝo - bestaande lijn
Alargulo - grens
Fluapramoj - grens.

Alargulo zou in het (internationale) spoorwegnet nog een grote rol kunnen gaan spelen!

Overigens is de geschiedenis van de spoorlijn Alargulo - Dukejo ook weer een verhaal apart, maar dat komt later misschien nog wel een keer aan de orde. Het verhaal heeft in ieder geval te maken met de scheuring van het land in de jaren '30. ;)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » wo 09 mar 2011, 23:26

Kaaiman, Vr 21 Dec 2007, 22:14 schreef:In de 10 jaar na de invoering van de nieuwe bewegwijzering in 1997, is er een aantal punten aan het licht gekomen:
* Systeem voldoet op zich goed.
* Wegnummerschildjes bij hoofdwegen wat te prominent op de borden.
* Lettertype (variant van Uu) komt soms wat druk over op borden met veel informatie.
* Vallende pijlen zorgen soms voor wat onduidelijkheid over de wegsituatie verderop, maar de (snel)wegen zijn over het algemeen zodanig ingericht dat het nut van staande pijlen in het niet valt (geen tapers). Een complete systeemwijziging wordt niet nodig geacht, vanwege de te hoge kosten tegen te lage baten.

Er zijn nieuwe bordontwerpen gemaakt die weinig verschillen van het ontwerp-'97, maar toch dat kleine beetje extra's hebben. Men heeft het lettertype vervangen door Clearview, met onderstaand resultaat:

Oud ontwerp (1997):
Afbeelding

Nieuw ontwerp (2007):
Afbeelding

De borden staan er nog niet, maar na goedkeuring van de minister begin volgend jaar komen de eerste borden boven de weg te hangen bij wijze van proef.

De pijlen dienen er puur voor om aan te duiden dat men moet voorsorteren. Hoeveel rijstroken daarvoor beschikbaar zijn wordt niet aangegeven, maar dat zou het bord ook veel te druk maken. Ik heb voor dit Duitse systeem gekozen, omdat ik al die Nederlandse configuratiebordjes voor voorsorteervakken erg overbodig vind in de meeste gevallen.
Ik geef toe dat het wat druk oogt, maar zo scheelt het wel weer een bordje. Op deze manier kan de voorsorteerinformatie prima in één oogopslag gelezen worden.

Zelf vind ik het er met Clearview beter op worden. Het ziet er wat professioneler uit als zijnde bewegwijzering vind ik. Als ik de versie van CV-5 neem met minder spatiëring (variant 5-W-R), worden de borden nauwelijks breder, maar in de hoogte scheelt het wel wat. Daarom kunnen de wegnummerschildjes ook iets minder hoog (dus minder opvallend) gemaakt worden.
Kaaiman, Za 22 Dec 2007, 16:48 schreef:Ik heb nieuwe versies gemaakt, in totaal nu met 4 verschillende lettertypen: RegnUu (afgeleide van Uu), Clearview, Transport en Ee. Ook heb ik ik versies met en zonder voorsorteerpijlen gemaakt.

RegnUu:
Afbeelding

Clearview:
Afbeelding

Transport:
Afbeelding

Ee:
Afbeelding

Wat mij betreft wordt de Transportvariant afgekeurd. De letters staan te dicht op elkaar en om nou voor elk bord handmatig de spatiëring aan te passen vind ik te veel werk. Ook vind ik de Transportletters wat te iel.

Ee vind ik op zich nog wel een mogelijkheid, maar die spatiëring is best wel groot ten opzichte van de toch wat iele letters en daardoor niet altijd zo geschikt.

RegnUu is weer wat te sierlijk en te hoog, en daardoor te druk.

Mijn persoonlijke voorkeur blijft toch Clearview. Ik vind dit een heel goede balans tussen sierlijkheid en leesbaarheid, en het lijkt ook nog redelijk modern. :)
Omdat het verschil tussen kapitaalhoogte en onderkasthoogte kleiner is dan bij de andere lettertypen, creëer je wat mij betreft toch een optimale leesbaarheid, hoewel het lang niet zo schreeuwerig wordt als bijvoorbeeld Caractères met al die hoofdletters.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » do 10 mar 2011, 10:48

Kaaiman, Ma 17 Dec 2007, 9:24 schreef:Brilamontië ligt op een eiland met nog een paar buurlanden en is vrij geïsoleerd van de rest van de wereld. Zeker toen de draadloze communicatie nog niet zo geavanceerd was als nu. Ook nu is Brilamontië niet te vergelijken met Nederland anno 2007. Op veel vlakken is er nog wel degelijk een achterstand, maar op sommige terreinen juist weer een voorsprong.

Op het gebied van milieuvriendelijkheid is die voorsprong nog het meest merkbaar. In de jaren '20 schreef een wetenschapper een boek dat stank betekende dat er vervuiling was en dat dat slecht voor de volksgezondheid zou zijn. Door zijn boek ging het balletje rollen en werden er veel onderzoeken gedaan naar vervuiling. Zo is al in 1972 gebruik van benzine verboden. Diesel en gas zijn wel toegestaan. In 1967 ontdekte men dat dieselmotoren veel roet achterlieten, dus werd er gekeken naar middelen om die roet af te vangen. In 1975 werd het roetfilter verplicht. En zo zijn er nog talloze dingen.

Naast de milieuredenen is er nog een andere reden: Brilamontië heeft geen olie. Omdat het land niet te afhankelijk wil worden van andere landen was en is het dus noodzaak om alternatieven te vinden.
Kaaiman, Za 29 Dec 2007, 17:23 schreef:Benzine is dus ook vrijwel nergens te krijgen, behalve in kleine hoeveelheden bij speciaalzaken met vergunning, zaken die ook andere stoffen mogen verkopen die niet in gewone winkels mogen worden verkocht. En dan nog is het ook zeer prijzig, vanwege accijnzen, schaarste en de transportkosten.

In Brilamontië zijn dan ook (bijna) geen auto's met benzinemotoren, dus de kans dat een binnenlander een boete aan de broek krijgt is zeer klein. Maar stel dat het gebeurt: een fikse geldboete. Buitenlanders met een benzinemotor mogen minimaal 2 maanden van tevoren een aanvraag doen voor een benzineontheffing. Daarbij mogen ze 10 liter losse benzine plus een volle tankinhoud zelf invoeren voor eigen gebruik. Dit aantal liters moet genoeg zijn om het land te kunnen doorkruisen in de langste richting over de weg. Deze vergunning is 1 jaar lang geldig, vanaf de datum dat je het land binnenkomt (stempeltje bij de grens ;)). Hieraan zijn wel kosten verbonden, maar een boete is altijd duurder.
Word je als buitenlander betrapt op rijden op benzine zonder ontheffing, dan volgt er een waarschuwing: binnen 32 uur moet je een noodvergunning regelen bij de politie voor 50% van het normale boetebedrag. Deze noodvergunning is slechts 2 dagen geldig. Je persoonlijke en autogegevens worden geregistreerd en de politie kan je in de gaten houden.

Overigens kent Brilamontië nog altijd vrij strenge grenscontroles, dus er ontsnapt relatief weinig aan de aandacht. Bij de grens word je bij het verlaten van het land in- of uitgeschreven als je op benzine rijdt. Bij het inrijden van het land is het mogelijk om een noodbenzineontheffing te kopen (dus 2 dagen geldig en vrij duur) of de gewone benzineontheffing af te halen, indien er niet voor is gekozen deze een maand van tevoren per post te laten bezorgen. Hierop wordt men gewoonlijk geattendeerd aan de grens, indien men niet al een ontheffing had. In het land betrapt worden komt zo zelden voor, maar toch gebeurt het heel soms wel eens. ;)

Indien men met een verlopen vergunning aan de grens arriveert of door de politie betrapt wordt, zonder dat er een aantoonbare, geldige reden voor is, volgt er nog een boete.

Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar ook hier geldt weer: goed voorbereid op reis gaan. Langs de grens zijn relatief veel autoverhuurders (tegen redelijke prijzen, op last van de overheid!), dus het beste kun je als buitenlander gewoon een normale ontheffing aanvragen, vervolgens naar de autoverhuur gaan en je eigen auto daar achterlaten. Bij het verlaten van het land breng je de huurauto weer terug en stap je over in je eigen auto om vervolgens naar de grens te rijden, uitgeschreven te worden (werkt met streepjescodes) en vervolgens het land te verlaten. Maar het handigst is natuurlijk: rij gewoon op iets anders dan benzine. Diesel, gas, alcohol, het mag allemaal. ;)

Al deze info en nog meer tips staan allemaal in reisgidsen van de overheid voor buitenlanders. ;)
JeroenF1, Za 29 Dec 2007, 19:03 schreef:
JeroenF1, Za 29 Dec 2007, 19:03 schreef:Opzich goed geregeld. Maar ik zou me auto toch niet graag in de grensgebieden achterlaten om dan met een vreemde auto het land in te trekken. Of zijn die plekken om van auto te wisselen erg goed beveiligd?
Die zijn in verzekerde bewaring. Met controle van de overheid een prima plek om je auto achter te laten.
JeroenF1, Za 29 Dec 2007, 19:03 schreef:Het lijkt me voor transportbedrijven ook erg prijzig en lastig te regelen, voor ieder voertuig een ontheffing regelen. Prijzig om, als het eens niet goed gaat in de administratie, de boete o.i.d. te betalen. Lijkt me niet erg aantrekkelijk om te gaan handelen.
Vergeet niet dat vrachtwagens op diesel rijden. ;)
JeroenF1, Za 29 Dec 2007, 19:03 schreef:Dan is het vergelijkbaar met hier: Nederland wil (en doet) een hoop, ook met de EU, maar als grote vervuilers als China, Rusland en de VS zich veel minder druk maken heeft het op mondiale schaal weinig zin.
Een beter milieu begint bij... ;) En die reden om olietekorten heeft daarin ook zeker meegespeeld. Diesel is niet verboden omdat men toen al experimenteerde met andere soorten biologische oliën, bovendien werd diesel al veel meer gebruikt vanwege de vaak wat grotere trekkrtacht: handig in Hoog-Brilamontië. ;)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » do 10 mar 2011, 11:51

Kaaiman, Wo 13 Feb 2008, 20:54 schreef:Ook dit jaar is Brilamontië weer bezig om letterlijk aan de weg te timmeren. :D

De volgende projecten hebben een in 2008 geplande opleveringsdatum.
2008:
A2 tussen N5 en N20, opwaardering, deels nieuw tracé
A2 tussen N24 en N28, opwaardering
A2 tussen N2 en N22, nieuw tracé
A9 tussen N7 en N31, opwaardering
N13 tussen N5 en N16, nieuw tracé
N28 tussen A2 en N29, nieuw tracé
De A2 is bijna klaar. In 2011 zal de hele Ns2 buiten de kernen geleid zijn, en op twee kleine stukjes na ook helemaal autosnelweg.
Dit jaar worden er vooral wat kortere stukjes afgerond, zoals randwegen voor Oldjohanejo en Altamonteto. :)

Ook de A9 wordt dit jaar een aaneengesloten snelweg tussen Traharoj en even voorbij Dukejo.

De bouw van een gedeelte van de N13 is sinds mei 2007 stil komen te liggen. De redenen zijn divers, maar het komt er op neer dat er nogal is gesjoemeld met geld, onderzoeken zijn niet goed uitgevoerd en de aannemer is failliet gegaan. Een zwarte bladzijde uit de Brilamontische wegenbouw. Het is echt groot nieuws, want misstanden van dergelijke omvang komen echt zeer zelden voor in Brilamontië, zeker omdat het al in een vroeg stadium van de planvorming mis is gelopen.

Het project N28 zal dit jaar ook worden afgerond, met als sluitstuk de noordelijke randweg van Fluapramoj, waarmee de N28 tussen de A2 en N8 de status van hoofdweg zal krijgen, met een bijbehorend geel wegnummerschildje. Momenteel heeft dit gedeelte van de N28 reeds bebording die aansluit bij de hoofdwegnormen, met enkel het wegnummer N28 nu nog overgeplakt met een wit nummerschildje. ;)
Uit de RJB:
Nova A5 aŭ renoviga N20?

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 13 maart 2008 schreef:Nieuwe A5 of vernieuwde N20?

NOVAPONTO - Voor de inwoners van Novaponto is de maat meer dan vol. Al jaren achtereen is de stad aan de Flustrado slechts ontsloten door smalle en bochtige wegen, de N18, N20 en N28. Het verkeersaanbod groeit, en dat ervaart men in Novaponto als geen ander, want al het verkeer dendert over de N20 dwars door de stad. Opstoppingen zijn aan de orde van de dag, en vooral voor de Johano Tilinobrug is het dringen. Begin jaren '90 is de weg al een keer uitgebreid van enkelbaans naar dubbelbaans, maar inmiddels blijkt steeds sterker dat ook dat niet voldoende zal zijn in de toekomst.

Novaponto schreeuwt al jaren voor verbetering van de N20. Bij voorkeur wordt deze weg om de stad heen geleid voor het doorgaand verkeer in de noord-zuidrichting. Een ander alternatief is de aanleg van de al jaren in de archiefkast liggende A5. De A5 is oorspronkelijk gepland van de Hochmarkse grens bij Nabejo totaan Rivrono, maar door geldgebrek en lage prioritering zijn grote delen van deze weg nog nooit ten uitvoer gebracht. Daarnaast vervullen thans andere wegen zoals de N20 de rol van de geplande snelweg.

Thans is alleen het stuk tussen de Hochmarkse grens en het Johansdal (Johanavalo, Oldjohanejo ligt in hetzelfde dal. Oldjohanejo is vernoemd naar Patriko Oldjohano, red.) aangelegd. Hoewel dit wegvak al sinds 2004 in gebruik is, is de weg nog niet af. De tunneltrajecten zijn veelal voltooid, maar een niet gering aantal dalbruggen en viaducten laten nog op zich wachten. Tot die tijd zijn veel kruisingen nog gelijkvloers en daloversteken nog enkelbaans. De openstelling als volwaardige autosnelweg laat op zich wachten tot 2014 volgens de officiële planning, maar de kans is groot dat delen van de weg al eerder uitgebreid zullen zijn tot volwaardige autosnelweg.

De geplande A5 tussen het Johansdal en Rivrono staat pas sinds pakweg drie jaar weer volop in de belangstelling. In augustus 2005 haaft Novaponto middels een officieel Beleidsbeklag aangegeven de huidige situatie en bijbehorend beleid niet langer te willen accepteren. Als reactie daarop heeft het Ministerie van Mobiliteit de studie op de A5 en N20 uit de archieven gepakt en voortgezet. Ook wordt de nieuw aan te leggen A8 ten zuiden van Rivrono nu integraal meegenomen in de plannen.

De definitieve tracékeuze is nog niet bekend, maar er kan gesteld worden dat zowel een vernieuwde N20 als een nieuw aan te leggen A5 een goede kans maken. Ook de kans op zowel een nieuwe A5 als N20 is aanwezig. De A5 zal vooral voor een betere ontsluiting zorgen en een N20 om de stad heen zal de verkeersdrukte doen afnemen. Om een optimaal effect te bereiken zullen waarschijnlijk beide wegen aangelegd moeten worden.
Kaaiman, Do 13 Mrt 2008, 16:33 schreef:Hieronder nog een kaartje met tracéalternatieven.
Afbeelding

Als alleen de A5 wordt aangelegd is de schakel 5a - 5c - 5e - 5g momenteel het meest waarschijnlijk. Als alleen de nieuwe N20 wordt aangelegd is dat 20a - 20c - 20d+e - 20f. Het nieuwe N20-tracé is momenteel waarschijnlijker dan een opwaardering van de huidige N20.

Het nog aan te leggen stukje N28 ten noordwesten van Novaponto ligt overigens precies op het voor de A5 gereserveerde tracé.

De huidige route N8 - A2 - N5 maakt deel uit van een belangrijke internationale route. Deze routeverkorting speelt ook mee bij het belang van Ns5. Als de Ns5 wordt aangelegd, zal de route via de N8 aanzienlijk ontlast worden en een groot deel van het doorgaand verkeer zal dan via Ns5 rijden. Vanwege dit feit is de kans groot dat het nieuwe gedeelte Ns5 meteen als autosnelweg wordt aangelegd.

Nog een weetje over de reeds bestaande N5: deze weg is helemaal nieuw aangelegd, er was dus geen oude doorgaande route in de buurt. Tussen 2000 en 2004 zijn de wegvakken opengesteld. Hoewel vele stukken al meteen volgens autosnelwegnormen zijn aangelegd, met name de gedeelten in en bij de tunnels, ontbreekt er nog een aantal viaducten en dalbruggen. Alle aansluitingen zijn momenteel nog gelijkvloers. Al het verkeer rijdt nu nog via de afritten, want de viaducten zijn nog niet in aanbouw. Ook een aantal dalbruggen van de 2e baan ontbreken nog. Alle kunstwerken en wegvakken die wel zijn aangelegd, voldoen al aan de autosnelwegnormen en -profielen. Dit alles heeft te maken met geldgebrek, maar daarnaast toch de noodzaak voor een betere oost-westverbinding.

Waarom zijn de tunnels al wel 2+2 en de dalbruggen niet? Vanwege de veiligheid. In 1998 is de tunnelwetgeving aangescherpt, waarbij voor nationale hoofdroutes geldt dat er geen tegemoetkomend verkeer in dezelfde tunnelbuis mag plaatsvinden. Dit naar aanleiding van een tweetal tunnelrampen in 1997.

De reeds volledig voltooide gedeelten van de N5 hebben nu bewegwijzering in ASW-stijl, dus regelborden met groene achtergrond. Ook alle borden bij de gelijkvloerse kruisingen en de toeleidende wegen doen al net of de N5 al A5 is. Het enige dat hoeft te gebeuren als de A5 definitief geopend wordt is de stickers met N5 van de borden trekken. ;)
De Vmax op de gehele N5 is nu 100 km/u, met een snelheidsbeperking bij de gelijkvloerse kruisingen, die overigens allemaal rotondes hebben. Met 120 over de kruising jakkeren is er dus niet bij.

Hieronder een kaartje waarop te zien is welke delen van de N5 reeds voltooid zijn. Paars is voltooid en 2+2, rood is 2+2 of 1+1 en gelijkvloerse kruisingen.
Afbeelding

Planning
De huidige N5 zou in 2014 uitgebreid moeten zijn tot autosnelweg A5, dus in feite met een tergend traag werktempo. Momenteel kijkt men of dat niet wat sneller kan. Het bedrijfsleven is bereid mee te betalen. Waarschijnlijk zal het 2010 of 2011 worden.
De A5-noord staat nu nog voor 2026 op de rol (tussen A2 en N28) en 2030 (tussen A7 en N28), maar nu de planorming weer druk in gang is gezet wordt dit waarschijnlijk eind 2015. Waarschijnlijk zal eerst het wegvak tussen de A7 en huidige N28 aangelegd worden, om alvast de meest rendabele en makkelijk aan te leggen verbinding gereed te hebben. Daarna is hoogstwaarschijnlijk de oostelijke randweg van Reĝakortoj aan de beurt, om zo veel mogelijk verkeer om de stad te leiden.
De overige wegvakken zullen snel moeten volgen, om te voorkomen dat de huidige N20 propvol zal lopen. Nu wordt de N20 nog gemeden als de pest, maar met een paar stukken snelweg zal de route qua tijd veel aantrekkelijker worden.
Kaaiman, schreef:Het definitieve tracé van de A5 is vastgesteld en nu ook zichtbaar op de meest recente kaart uit 2008.

Afbeelding
Kaart 2005

Afbeelding
Kaart 2008

Wat vooral opvalt is de flinke groei van het aantal kilometer autosnelweg. Waren dit er in 2005 nog zo'n 458 km, in 2008 is dit al 658 km.

Een overzichtje per autosnelweg.

Code: Selecteer alles

      2005  2008

A1     222   246
A2      99   186
A3      23    23
A4      36    58
A6      13    13
A7      34    60 (72)
A9      31    75 (64)
Totaal 458   658
Een gedeelte van de A7 (bij Traharoj) is thans genummerd A7, maar is feitelijk Ns9 en zal in 2016 ook als A9 worden omgenummerd, als de A9 helemaal van Dukejo naar Fluapramoj zal lopen. Tussen haakjes achter A7 en A9 wordt de stand weergegeven als alleen naar bewegwijzerde nummering word gekeken.
Kaaiman, Do 10 Jul 2008, 16:30 schreef:Hieronder trouwens een schematisch overzicht van het hoofdwegennet zoals dit er in 2030 uit moet komen te zien. Dik is autosnelweg, dun is niet-autosnelweg. De nummers zoals deze op termijn zullen zijn staan er ook bij. Er wordt nog aardig wat gewisseld met nummers.

Afbeelding

Opvallend is dat Triurboj op termijn een gesloten ringweg zal krijgen. Door de aanleg van de A10 heeft de sluiting van de ring vooralsnog weinig prioriteit. Het is nog niet bekend of voor de ring een apart wegnummer in het leven geroepen zal worden.

De Ns6 zal ten oosten van Ns2 worden omgebouwd/aangelegd als autosnelweg. Langs de A10 in aanleg wordt momenteel druk gewerkt aan een nieuw vliegveld. Dit wordt het enige en eerste echte vliegveld van Brilamontië. Er bestaan ook nu wel wat vliegveldjes, maar dit zijn eerder landingsstrips dan echte vliegvelden.

In 2010 zal het gedeelte van af de huidige N6 totaan de toekomstige A10 worden opengesteld als A6; ook het gedeelte van de A10 tussen de aansluiting met de A6 en de A3 zal worden opengesteld, maar zal tijdelijk het nummer A6 dragen. In Brilamontië mogen routenummers namelijk niet langer dan een jaar onderbroken zijn. Het gedeelte oostelijk van Ns2 zal de naam Alflughavena ŝoseo krijgen. Voorlopig is de planning dat in 2017 de gehele Ns6-oost omgebouwd is tot autosnelweg.
Kaaiman, Zo 20 Jul 2008, 20:12 schreef:De plannenmakerij voor de nieuwe A5 vordert gestaag. Vele plannen en hun uitwerkingen lagen nog in de archiefkast, dus het is slechts nodig de plannen te actualiseren en de keuzes op de actualiteit aan te passen.

Er is voor gekozen om de twee stukken A5 ten noorden en zuiden van de A7 niet rechtstreeks aan elkaar te verbinden. Dit zou logischer, maar ook duurder zijn. De grond die nodig is voor het gedeelte tussen Novaponto en Reĝakortoj was al zo'n 20 jaar geleden aangekocht voor de A5, toen de eerste plannen voor de snelweg rond waren. Toen die plannen in de ijskast werden gezet wegens andere wegenprojecten die de aandacht én het budget opeisten, was het een optie om dan maar een versoberde weg aan te leggen over dat tracé in de vorm van een nieuwe N20. Dat is er nog nooit van gekomen, vanwege lage prioritering en geldgebrek.

De A5 zal een stukje parallel aan de A7 lopen (Ridderkerkconstructie). Hoe dat eruit komt te zien is hieronder aangegeven.
Rood = A7
Blauw = A5
Groen = wegen niet in rijksbeheer
Zwart geblokt = mogelijke toekomstige uitbreidingen (wegens kosten/baten geschrapt, maar optie blijft open)

Huidige situatie:
Afbeelding
Het halfklaverblad is zo ruim aangelegd, dat de aansluiting op het OWN hetzelfde kan blijven na de bouw van de parallelbanen.

Nieuwe situatie:
Afbeelding
Hier een trompetaansluiting met een duidelijke afslaande richting vanaf de A5-zuid naar de A7-oost. De A7 komt in feite in de middenberm van de A5 te liggen. Mocht er ooit nog congestie ontstaan, dan is het mogelijk om wat extra rechtstreekse verbindingsbogen aan te leggen, maar deze zijn vanwege kosten/baten nu niet nodig bevonden.

Huidige situatie:
Afbeelding
Voor 2006 liep de A7 nog over wat nu de D749 is. Sinds de omlegging van Ns7 buiten Reĝakortoj, is het gedeelte A/N7 door de stad omgenummerd in D749. Deze inprikker is tot de komgrens ondanks het D-nummer nog altijd in rijksbeheer, vanwege de mogelijke toekomstige aansluiting met de A5. Officieel heet dit stukje in de administratie dan ook N749 of Ns749, maar omwille van het overzicht voor de weggebruiker op de bebording als D749 aangegeven.

Nieuwe situatie:
Afbeelding
Het stukje ex-A7 wordt hergebruikt als onderdeel van dit nieuwe knooppunt. De lus rechtsonder is extra groot uitgevoerd, om zo de weefvakken wat op te rekken, waardoor een rangeerbaan bespaard kan worden; bovendien kan een eventuele toekomstige rechtstreekse verbindingsboog A5-noord > A7-oost dan goedkoper worden aangelegd. Er kan dan namelijk meer gebruik worden gemaakt van taluds (in RBM veelal gemaakt van rotsblokken omdat die veel voorhanden zijn), waardoor het gedeelte dat met betonconstructies overspannen moet worden korter wordt.
Als blijkt dat het merendeel dat vanaf de parallelbanen komt, doorrijdt op de A5 in plaats van op de A7 uit te komen, kan de voorrang nog veranderd worden door een nieuwe verbindingsweg aan te leggen ten oosten van de huidige A5-TOTSO.

Ik wilde ook nog het aantal rijstroken aangeven, maar dat werd me wat te veel werk. ;)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » do 10 mar 2011, 12:35

Uit de RJB: Fino proksimiĝas por fervojo datiĝe de 1900

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 21 juli 2008 schreef:Einde nadert voor spoorweg uit 1900

NOVAPONTO - Al sinds 1900 rijden treinen af en aan tussen het dorpje Fervojo en Falakvo; sinds 1902 rijden ze ook nog door naar Novaponto. Deze 20 km lange spoorlijn is aangelegd als verbinding tussen de Argentolinio (Zilverlijn) bij de haven van Fervojo en de spoorlijn tussen Novaponto en Reĝakortoj. In 1886 ontstonden de eerste plannen om beide spoorlijnen met elkaar te verbinden en sinds 1902 kunnen treinen non-stop doorrijden van Glaciurbo naar Regakortoj.

De lijn vervoerde in eerste instantie goederen, maar niet lang na de opening reed in 1904 de eerste trein voor personen over de lijn, van Regakortoj naar Glaciurbo. Daarmee is deze lijn de derde spoorlijn in het land waarover personenvervoer plaatsvond. Alleen op de Regolinio (Koningslijn) tussen Regaponto en Haltejo, en de Transbruetadolinio (Transbruetadolijn) tussen Triveroj en Haltejo rijden al langer passagierstreinen, vanaf 1893 resp. 1897.

Het traject is tussen Fervojo en Falakvo enkelspoor, heeft vrij veel bochten en is best steil te noemen. In 1962 heeft men het ergst vertragende stuk tussen Revo en Falakvo al afgesneden met een tunnel, en ook is de lijn toen geëlektrificeerd. Toch is de reistijd tot op de dag van vandaag relatief lang gebleven. Daarom heeft het Ministerie van Mobiliteit in samenwerking met de NaVaKo besloten een nieuwe spoorlijn aan te leggen om de reis te verkorten.

De nieuwe spoorlijn zal door het Dal van de Bruetado worden aangelegd, als dubbelsporige verbinding tussen de spoorlijn Fervojo - Bonakvo en de Havenetolinio (Havenlijntje). Het gedeelte van de Havenetolinio vanaf de nieuwe spoorweg totaan Falakvo zal worden verdubbeld. Ook wordt er tussen Falakvo en Novaponto een nieuwe spoortunnel gebouwd om een bocht af te snijden. Door deze ingrepen in het spoorwegnet wordt het mogelijk om meer treinen te laten rijden tussen Glaciurbo en Novaponto, iets dat zeker in de wintersportperiode erg van pas komt.

De nieuwe spoorverbinding wordt 7 km lang. De totale afstand tussen Fervojo en Novaponto blijft 40 km over het spoor, maar omdat er op de nieuwe lijn sneller gereden kan worden, scheelt de nieuwe route ongeveer 20 minuten reistijd. Hoewel de nieuwe spoorlijn tot nu toe nog niet in de plannen en het budget van het Ministerie van Mobiliteit was opgenomen, kan de aanleg van de nieuwe lijn en de verdubbeling van de Havenetolinio reeds in 2011 van start gaan. De voorlopige planning geeft aan dat de spoorlijn begin 2013 opengesteld zal worden; de kosten bedragen rond de 124.000.000 Brilar (ong. € 15.000.000).

Als de nieuwe verbinding geopend zal worden, wordt de oude spoorlijn afgestoten. Een nieuwe bestemming voor het oude traject is er nog niet, maar de eerste onderhandelingen met geïnteresseerde partijen zijn reeds begonnen. Mogelijk wordt het een museumlijn, maar over de precieze bestemming wordt nog gezwegen.

Afbeelding
Rood: oude spoorlijn
Groen: geplande nieuwe spoorlijn
Kaaiman, Vr 03 Okt 2008, 14:40 schreef:In het tracéonderzoek van de A5 is het een en ander omgegooid. Er is een aantal goedkopere varianten in het eerste onderzoek niet meegenomen.

Vrijwel zeker is nu dat de Ns5 tussen de Ns2 en de Ns7 niet op de bestaande Ns5 zal aansluiten. Sterker nog, de nieuwe weg zal zoals het er nu voor staat niet eens het nummer 5 krijgen, maar 14!

Ns14 is de weg die ooit eens op de tekentafel verscheen als onderdeel van de grote ring van Triurboj. De route zou op de A2 moeten beginnen in de buurt van Falakvo, vervolgens de A4, A1, N18 en A2 kruisen en op de nog aan te leggen A10 aansluiten. Deze verbinding is echter alleen in interne plandocumenten sporadisch terug te vinden; de weg is nooit tot beleid verheven. Het enige restje van deze weg die wel in de planning staat voor aanleg voor 2030 is de Ns12, die deels de route van Ns14 volgt, namelijk het gedeelte Fruktodono - A2 - A10.

Omdat het oorspronkelijke tracé van de Ns5 over de hoogvlakte tussen de A2 en N28 toch minder gunstig uit zou vallen tegenover een richting Novaponto verlengde Ns14, is besloten deze verbinding af te blazen. Het Ns5-tracé is 32 km, dat is 5 km langer dan die van de verlengde Ns14: 28 km. Daarnaast zorgt de verlengde Ns14 voor een randweg om Novaponto, zodat de hele stad profiteert. In feite wordt al het doorgaand verkeer dan van de N20 afgehaald.

Zoals het bericht boven deze aangeeft is men bezig met een nieuwe spoorverbinding. Deze ingrepen zullen worden aangegrepen om meteen al delen voor te bereiden op de oorspronkelijke Ns14, mocht 'ie er ooit komen.

De A5 tussen de A2 en A7 gaat niet door, wordt vervangen door A14 tussen dezelfde snelwegen over ander tracé.
De A5 tussen de A7 en N8 gaat wel door, maar wordt A14.

Op de kaart ziet het er zo uit:
Afbeelding
De delen Ns14d, Ns14c, Ns12a en Ns12b zijn het oorspronkelijke Ns14-tracé.
De delen Ns5 en Ns14b zijn het oorsprinkelijke Ns5-tracé.
Het gedeelte Ns14a is nieuw; het gedeelte om Novaponto was reeds gepland als Ns20.
De delen Ns14a en Ns14b vormen samen de 'verlengde Ns14'.
Kaaiman, Vr 10 Okt 2008, 11:38 schreef:Ik ben een nagegaan hoe de ontwikkeling van het snelwegennetwerk in Brilamontië is gegaan. Sinds in 1953 de eerste autosnelweg is geopend, heeft de tijd niet stilgestaan. Ook liggen er nog heel wat nieuwe snelwegkilometers in het verschiet.

Klik op een afbeelding voor de volle breedte.

De ontwikkeling van het snelwegennetwerk:
Afbeelding

Het aantal opengestelde en open te stellen snelwegkilometers per jaar volgens de nieuwste planning:
Afbeelding

Overigens gaan deze grafieken tot 2020, omdat tot dat jaartal de planning min of meer vastligt.

Overigens is de economische achteruitgang van de jaren '60 ook goed waar te nemen in de grafieken, alsmede de economische vooruitgang waar het land zich de laatste jaren in bevindt. :)
Vinny, Vr 10 Okt 2008, 12:35 schreef:Kaaiman, wordt Brilamontio ook getroffen door de credietcrisis of is de bankensector volledig gezond?
Kaaiman, Vr 10 Okt 2008, 16:56 schreef:Brilamontië heeft weinig last van de crisis, in elk geval is er genoeg veerkracht voorhanden. De relaties met het buitenland zijn daarnaast gering, zowel sociaal, politiek als financieel.

Het land heeft een zeer grote economiebescherming. Relatief veel bedrijven zijn staatsbedrijven of gedeeltelijk van de staat.
Het nadeel hiervan is dat er geen gigantische winsten geboekt kunnen worden, maar ook is het risico op gigantische verliezen gering.

Staatsbedrijven hebben echter wel de taak zich commercieel op te stellen. Als het echter fout gaat, dan is herstel door de staat makkelijk, maar er wordt wel voor gezorgd met prestatiegerichte uitbetalingen aan de bobo's dat niet zomaar alles aan het lot overgelaten wordt.

Het is dus een soort commukapitalisme. Economisch ben ik niet echt geschoold, dus echt heel veel kan ik er ook niet over zeggen.
Kaaiman, Do 16 Okt 2008, 15:47 schreef:Maar weer eens een bijgewerkte kaart van 2008.

Nieuw zijn o.a. de A8 en A14 in aanleg, hier en daar wat afritten met nummering toegevoegd (A10, A14). Ook een paar nieuwe spoorverbindingen in aanleg staan erop. Ook heb ik nog enkele nieuwe namen bedacht en onderin de kaart alvast wat gegevens van Marcels nieuwe land aan de zuidkant verwerkt (is nog in ontwikkeling).

Daarnaast is vanwege de opening van de nieuwe N28 om Fluapramoj het gehele gedeelte A2 - N8 opgewaardeerd naar hoofdweg. :)

Afbeelding
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » do 10 mar 2011, 23:39

Kaaiman, Vr 07 Nov 2008, 11:47 schreef:Er is al een tijdje een studie gaande naar verbetering van een stukje A1 tussen de A2 en A4.

De op te lossen problemen:
  • Enige dagelijkse filevorming op zowel A1 als A6 richting het zuiden, vaak niet langer dan 1,5 km per snelweg.
  • Gevaarlijke invoeger A6 > A1 net voor de tunnel.
  • Inflexibel tunnelmanagement vanwege slechts twee tunnelbuizen.
  • Groot onderhoud tunnel.
De oplossing wordt gezocht in het aanleggen van parallelbanen en extra tunnelbuizen. Omdat het verkeer op dit wegvak danig groeit, wordt het gehele stuk tussen de A6 en de A4 bestudeerd.

Geschiedenis en plannen
De Kuntunelo is een tunnel met 3+3 rijstroken in 2 tunnelbuizen. Oorspronkelijk is de tunnel in 1957 aangelegd als A6, met 2+2 en vluchtstroken in dezelfde twee tunnelbuizen. Toen in 1974 de westelijke Randweg A1 werd opengesteld, bleef de tunnel 2+2, maar werd omgenummerd in A1. In 1999 is de westelijke Randweg verbreed naar 3+3 rijstroken, en in de tunnel werden de vluchtstroken opgeofferd voor de derde rijstrook.

Nu staan de inmiddels 50 jaar oude tunnelbuizen een grondige renovatie te wachten. Daarnaast komen er steeds vaker korte files voor de noordelijke ingang van de tunnel, met name veroorzaakt door het verkeer van de A6 dat invoegt op de A1. Die ruimte is vrij beperkt. Door parallelbanen en extra tunnelbuizen aan te leggen blijft het verkeer gewoon doorstromen, terwijl de oude tunnelbuizen worden gerenoveerd.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Kuntunelo 2-2+2-2 rijstroken gaat tellen; alle buizen met vluchtstrook. Het staat al vast dat er twee extra tunnelbuizen aan weerszijden van de huidige tunnelbuizen gebouwd worden. De vraag is echter nog hoe ver de parallelbanen worden doorgetrokken. Moeten deze direct na de tunnel weer invoegen op de A1? Moet de verderop gelegen afrit nog worden meegenomen, of moet en de parallelbanen helemaal worden doorgetrokken tot het knooppunt met de A4? Daarnaast is het compleet maken van het knooppunt A1/A6 onderzocht.

Hieronder de varianten, gerangschikt van goedkoop naar kostbaar.

Variant 1-0: huidige situatie, A1 is 3+3
Afbeelding

Variant 1-1: alleen parallelbanen in de tunnel als verlengstuk van de A6 (uitgesteld invoegen), A1 blijft 3+3
Afbeelding

Variant 1-2: A6 voegt in op parallelbanen, A1 wordt 2-2+2-2
Afbeelding

Variant 1-3: A6 voegt in op parallelbanen, volledig knooppunt A6, A1 wordt 2-2+2-2
Afbeelding

---
Variant 2-0: huidige situatie, A1 is 3+3
Afbeelding

Variant 2-1: A6 voegt direct na tunnel in op A1, A6 voor convergentiepunt versmald naar 1 rijstrook, weefvakken tussen parallelbaan en afrit 20, A1 blijft 3+3
Afbeelding

Variant 2-2: parallelbanen lopen door tot na aansluiting D119, kunstwerk van aansluiting moet worden vervangen door bredere, A1 wordt 2-2+2-2
Afbeelding

---
Variant 3-0: huidige situatie, A1 is 3+3
Afbeelding

Variant 3-1: parallelbanen voegen voor kunstwerk in op A1, parallelbanen voor convergentiepunt versmald naar 1 rijstook, A1 wordt 2-2+2-2, en blijft 3+3 op gedeelte zonder parallelbanen.
Afbeelding

Variant 3-2: parallelbanen lopen door tot knooppunt A4, richting noord als parallelbaan, richting zuid als weefvak, kunstwerk moet worden vervangen door bredere ten noorden van de oude, centraal kunstwerk in knooppunt moet worden vervangen door bredere, A1 wordt 4+2-2
Afbeelding

Op dit moment is vrijwel zeker dat de varianten 1-3 en 3-2 afvallen, omdat de kosten niet opwegen tegen de baten. Met name completering van het knooppunt A1/A6 wordt niet gezien als noodzaak. De parallelbanen verlengen naar het knooppunt A1/A4 is ook nog niet nodig, zeker gezien de hoge kosten van de te vervangen kunstwerken. In de toekomst zouden de parallelbanen natuurlijk alsnog verlengd kunnen worden naar de A4.
Kaaiman, Vr 21 Nov 2008, 0:45 schreef:Voor de liefhebbers hier alle toekomstige knooppunten van Ns10, inclusief fasering in de spoilers. Omdat de meeste plaatjes behoorlijk breed zijn, wordt aanbevolen die plaatjes met de rechtermuisknop even apart te bekijken.

Van noord naar zuid:

Afbeelding
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Ns10 wordt in 2014 opgengesteld als autoweg 2+1, in 2016 is de verdubbeling tot autosnelweg 2+2 gereed.
De klaverlus gaat over in een weefvak op de A1, die overgaat in afrit 10 waar de N15 aansluit.
Afbeelding
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Het westelijke gedeelte van de N6 wordt overgedragen aan het district en krijgt daarmee een D1xx-nummer. Het oostelijke gedeelte wordt omgenummerd in N11. De N11 wordt 2+2 tussen het knooppunt en de nabijgelegen afrit, met name voor de verkeersveiligheid (middenberm).
Afbeelding
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Zodra de route Ns6/Ns10 is aangelegd, wordt route 6 omgeleid via de nieuwe A6 en A/N10. Nummer 10 verschijnt pas in 2014 op de wegwijzers. Zo blijft Ns6 een logische route volgen. Pas als Ns10 verder is uitgebouwd krijgen de als Ns6-bewegwijzerde delen hun eigenlijke nummer 10.
Overigens wordt dit knooppunt precies in een dal aangelegd, waardoor de aanleg niet eens belachelijk duur wordt.
Afbeelding
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Direct bij de openstelling van de A6 in 2010 wordt de rechtstreekse verbindingsboog A6>A10n al aangelegd. De A6 wordt dan een belangrijke stedelijke invalsweg. Vanwege de grote hoeveelheid afslaand verkeer die verwacht wordt, is de voorrang zo geregeld dat de relatie A6>A10n zo optimaal mogelijk uitkomt.
In 2012 is de nieuwe (en enige) luchthaven van Brilamontië klaar, terwijl in 2014 pas de A10-zuid gereed komt. Overigens waren er wel kleine vliegveldjes, maar dat waren eerder landingsstrips dan vliegvelden. Lijnvluchten vonden er ook niet plaats; men was aangewezen op het buitenland.
Afbeelding
Spoiler: weergeven
Afbeelding
In 2011 komt de nieuwe N27 gereed. Deze weg is verlegd naar een nieuw tracé en heeft dan de status van hoofdweg gekregen (gele N-weg), tevens autoweg. Omdat men met de A10 dan nog niet zo ver is, loopt de N27 tot dan toe naar de A2 via de weg die nu nog als N20 op de borden staat. Er zal dubbelnumering plaatsvinden totdat de A10 hier gereed is in 2014.
Het lichtrode lijntje rechts is het tracé dat links staat. Er wordt dus meteen bij de ombouw van de N27 ruimte geschapen om de A10 te kunnen aanleggen.
Afbeelding
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Weefvakken in knooppunten komen in Brilamontië nauwelijks voor. Als een autosnelweg een autosnelweg kruist, is het volgens de richtlijnen ook niet toegestaan. Hier kruist een autosnelweg een autosnelweg en niet-autosnelweg, waardoor een weefvak wel is toegestaan.
Afbeelding
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Hier is weinig ontwikkeling te zien. De N13 ligt al decennia lang op dezelfde plek, maar is op dit stukje verboden voor langzaam verkeer. Om spookrijden en frontale botsingen te voorkomen, worden de knooppunten in N-wegen overigens altijd uitgevoerd met een fysieke rijbaanscheiding. Bij gewone afritten hoeft dit niet het geval te zijn.
Uit de RJB: Brilamontio profitas malaltajn krudmaterialajn prezojn

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 1 januari 2009 schreef:Brilamontië profiteert van lage grondstofprijzen

REĜAPONTO - De kredietcrisis, waar ons land tot op heden relatief weinig last van ondervindt, zorgt wereldwijd voor fikse dalingen van grondstofprijzen. Massaal zijn Brilamontische bedrijven aan het handelen gegaan met het buitenland. Het Handelsministerie heeft de afgelopen drie maanden een recordaantal buitenlandse-handelsaanvragen ontvangen.

Teo Valio, hoofd van de afdeling die de aanvragen behandelt: "Het is een gekkenhuis. We hebben zelfs extra mensen moeten inschakelen om de handelsaanvragen te verwerken. Bedrijven grijpen hun kans nu de prijzen zo gunstig zijn."

Met name grondstoffen die van nature niet of nauwelijks in ons land voorkomen, zoals aardolie, aardgas en bauxiet, worden massaal hierheen gesleept. Door de lage grondstofprijzen wordt de daling van de economische groei voor een aanzienlijk deel gecompenseerd.

De voorspelling is dat dit jaar de nationale economie met ongeveer 1 procent zal groeien. Vorig jaar rond deze tijd was de economische groeiverwachting nog 2,4 procent. De werkelijke groei is door toedoen van de kredietcrisis uitgekomen op 1,9 procent.
Kaaiman, Do 01 Jan 2009, 20:56 schreef:Over de buitenlandse-handelsaanvragen:

Elk bedrijf (particulieren dus niet) dat met partijen buiten de landsgrenzen wil handelen is verplicht een handelsaanvraag in te dienen bij het Handelsministerie (Economische Zaken bij ons). In zo'n aanvraag wordt onder andere uiteengezet om welke producten het gaat, met welk buitenlands bedrijf er gehandeld gaat worden en het verwachte rendement en de risico's. Ook moeten kopieën van handelscontracten worden bijgevoegd.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende economische zones. Zo zijn de handelscriteria voor handel binnen Atlantidië (het eiland van Brilamontië, Hochmark en Frankenland) veel minder streng dan die voor handel met daarbuiten gelegen zones. Ook is er onderscheid tussen de tijdsduur van de handel. Het kan om een eenmalige uitwisseling gaan, maar ook om een jarenlang contract. Bij te risicovolle deals, slechte boekhouding, of andere verdachte aangelegenheden kan de handel geblokkeerd worden.

Dit klinkt erg omslachtig. Bedrijven zijn dan ook vaak geen voorstander van deze werkwijze. Toch plukt men nu de vruchten van deze handelsbarrière. Het ministerie houdt namelijk scherp in de gaten wat er buiten het land gebeurt met de economie, met name wat van direct belang is voor de bedrijfswereld.

Zo heeft men kunnen voorkomen dat er in Brilamontië banken en bedrijven in de problemen kwamen als gevolg van bijvoorbeeld de Icesave-affaire en het gedoe rond de Lehman Brothers Bank. Het ministerie heeft tijdig een dwingend advies de deur uit gedaan dat alle Brilamontische financiën zo snel mogelijk uit deze zaken gehaald moesten worden, om grote problemen te voorkomen. Met succes.

Dit systeem is natuurlijk niet waterdicht. Er ontsnappen wel eens handelsstromen aan het oog van de overheid, en ook zijn de dwingende adviezen wel eens te voorbarig afgekondigd. Dit heeft al veel ergernis gezaaid bij met name grote ondernemers. Eens in de zoveel jaar duikt dan in de regering het vraagstuk op of deze procedure niet afgeschaft moet worden. Gezien de huidige omstandigheden zal men er in de politiek nu nog niet eens over durven te fluisteren of het systeem niet afgeschaft moet worden.
Uit de RJB: Unua Nederlanda rapidlunĉejo malfermita

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 30 april 2009 schreef:Eerste Nederlandse snackbar geopend

REĜAPONTO - De allereerste Nederlandse snackbar, genaamd 'Lekker Nederland'('Bongusta Nederlando') is vandaag geopend in onze hoofdstad. Toepasselijk, omdat men in Nederland vandaag Koninginnedag viert. Dit is een nationale feestdag waarbij Koningin Beatrix met haar familie verschillende plaatsen in Nederland bezoekt.

Het assortiment van de snackbar bestaat uit allerlei typisch Nederlandse snacks, waaronder frikandel (frikandelo), kroket (ragubloko), bitterballen (ragugloboj) en patat met (terpomfritaĵo kun majonezo). Ook een aantal minder bekende Nederlandse snacks zijn verkrijgbaar, zoals eierbal (ovoglobo) en berehap (ursabuŝpleno).

U vindt 'Bongusta Nederlando' aan het Johannesplein (Placo de Johano) 103 in het centrum van Reĝaponto. Openingstijden: zo - do 11.30 - 13.30 uur en 16.00 - 19.00 uur, vr 11.30 - 20.00 uur en za 17.00 - 20.00 uur.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » do 10 mar 2011, 23:50

Kaaiman, Wo 04 Feb 2009, 14:08 schreef:De wegenbouw in Brilamontië staat niet stil. Op de onderstaande kaart (klik voor een groter exemplaar) een overzicht van de dit jaar op te leveren wegen.
Afbeelding

De volgende wegen worden dit jaar geopend of zijn dit al; tussen haakjes de lengte van het nieuwe stuk:
A1: Laatste gat tussen Reĝaponto en de Hochmarkse grens (16 km)
A3: Vanaf het tolplein op de districtsgrens totaan de N20 (10 km)
A4: Randweg om Glaciurbo (21 km)
A5: Versnelde af/ombouw N5, eerste deel van A2 tot tolplein (12 km)
N8: Randweg om Rivrono (13 km)
N8: Nieuw tracé met tunnels, minder steil en minder bochten (7 km)
A9: Onderdeel van de nieuwe snelweg die West met Oost-Hochmark verbindt, gedeelte ten westen van Traharoj (vooralsnog genummerd A7) (21 km)
N18: Randweg om Piovo (4 km)
N20: Afsnijding oud tracé, met tunnel (3 km)
N30: Nieuwe rijksweg ter vervanging van de oude districtsweg voor betere ontsluiting Larĝameandro (20 km)
In totaal dus 80 km nieuwe autosnelweg dit jaar. :)

Overigens zijn delen van veel de wegen in aan/ombouw reeds te berijden. Houd wel rekening met vertragingen en periodieke afsluitingen.
Houd verder rekening met de iets andere kalender van Brilamontië.

Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben, ziet de kaart er iets anders uit dan de voorgaande kaarten. De snelwegen hebben nu een middenstreep, de hoofdwegen (N-geel) zijn iets minder dik en sommige plaatsen die op de vorige kaarten nog dorpen waren, zijn inmiddels gepromoveerd tot stad(je). Ook staan nu de districtsnummers op de kaart vermeld. Dit is overigens vooral een geheugensteuntje voor mezelf.

Daarnaast ben ik bezig de districtswegen in te tekenen; een hele klus!
Overigens, de afritten en spoorlijnen heb ik bij dit openstellingsoverzicht er voor de duidelijkheid maar niet op gezet. ;)
Kaaiman, Di 10 Feb 2009, 13:32 schreef:Zoals ik al zei was ik bezig geweest met het tekenen van de districtswegen en hun nummering. Hier een voorproefje.

Afbeelding

In het noorden van Brilamontië heeft zich een wegenruil voorgedaan. Een gedeelte van de N34 is overgedragen aan het district, en is nu genummerd D634. Het resterende deel van de N34 blijft in rijksbeheer, maar onder het nummer N43.

Daarnaast is de N45 met twee wegvakken verlengd. De D605 (N45-zuid) en een deel van de D609 (N45-noord) zijn overgedragen aan het rijk. Kwalitatief is de N45-zuid een betere weg dan de oude N34, en voert bovendien niet een deel door het buitenland. Bovendien is de route via de nieuwe N45 aantrekkelijker geworden sinds de N42 opgewaardeerd en omgebouwd naar hoofdweg.
De N45-noord is al een veelgebruikte route om vanaf de grens naar Dukejo te komen, en daardoor past deze beter in beheer van het rijk. De zo gevormde lange N45 is daarnaast een prima alternatieve route voor de A1 geworden.

De oude N1 is trouwens ook weer op de kaart verschenen, maar dan als D420, en, bezuiden Fragadomo, als D421.

De plaatsnamen op de kaart zijn trouwens veelal woordgrapjes, aangepaste forumgebruikersnamen of letterlijke vertalingen van Nederlandse plaatsnamen.
Artikel uit de RJB ter gelegenheid van de voltooiing van de A1 (Noordsnelweg): La aperturoj de aŭtoŝoseo A1 estas estinto

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 12 januari 2009 schreef:De gaten van autosnelweg A1 zijn verleden tijd
door Jano Neglaco

BASOLIUTO - Eindelijk stopt de snelweg niet meer op de inmiddels overbekende afrit 8, waar de A1 al sinds 1995 abrupt ophoudt. Onder aan de afrit was het eerst rechtsaf, vervolgens linksaf, dwars door Basoliuto. Was je Basoliuto weer uit, dan ging het vaak in een lange karavaan naar het noorden over de smalle N1. Omgekeerd was het altijd een verademing zodra Basoliuto achter je lag, want dat betekende dat de reis vanaf daar verder ging over de autosnelweg.

De laatste ontbrekende schakel in de A1 naar het noorden is nu eindelijk gedicht, en gisteren was de officiële opening [11 feb] door de minister van Mobiliteit. 56 jaar nadat het allereerste stuk van de Noordsnelweg [Alnorda Ŝoseo] werd opengesteld, is nu dan eindelijk de hele weg klaar. Een duik in de geschiedenis van de lange A1 naar het noorden.

De eerste wegenplannen
Het eerste wegenplan van ons land kwam al in 1936 tot stand, in woelige tijden dus. Dit plan omvatte alle wegen die bij de staat in beheer en onderhoud moesten worden gebracht en waar ze verbeterd moesten worden. Nieuwe wegen kwamen in het plan nog niet voor.

In het plan werd in dit plan werd voor het eerst een wegnummering opgenomen, die nu grotendeels nog is zoals iedereen die ook nu nog kent. Het plan was erg uitgebreid, en voorzag ook in de eerste officiële landelijke bewegwijzering. De welbekende 'ijzeren armen' [feraj brakoj] werden vanaf 1937 volgens dit plan geplaatst. In eerste instantie werd de wegnummering nog niet aangegeven op de wegwijzers.

In 1944 werd besloten dat er nieuwe wegen aangelegd moesten worden, speciaal voor het groeiende autoverkeer. Ook werd er voor het eerst onderscheid gemaakt in rijkshoofdwegen en gewone rijkswegen. Dit vertaalde zich in het wegenplan van 1945, waarin diverse nieuwe tracés werden uitgestippeld. Veelal ging het hierbij om randwegen om het centrum van diverse plaatsen heen, maar ook verschenen er totaal nieuwe wegen op de kaarten. Naast nieuwe wegen werd in dit plan ook vastgesteld dat de tot dan toe administratieve wegnummering voortaan ook aangegeven zou worden op wegwijzers. Nog in 1945 is men daarmee begonnen; dit zijn de kenmerkende 'zwarte vingers' [negraj fingroj] met de witte nummers.

Een aantal rijkshoofdwegen werden in het plan als dubbelbaans hoofdwegen aangemerkt. Eén daarvan betrof de rijksweg 1 tussen Reĝaponto en Hajo. Spoedig werd aangevangen met de bouw van deze nieuwe rijksweg. Omdat in Brilamontië nog geen kennis aanwezig was met betrekking tot grootschalige wegenbouw, werd eerst ervaring opgedaan in het buitenland.

Van Reĝaponto naar Hajo
Op 12 april 1947 [21 kvarmonato] werd dan toch echt begonnen met de aanleg van de eerste snelweg van Brilamontië. Vanuit Reĝaponto werd de bouw begonnen, en de eerste fase voorzag in de aanleg tot Vinejo. Op 27 oktober 1953 [6 dekunumonato] mochten de eerste auto's van rijksweg 1 gebruik maken.

Net als in de huidige situatie was ook toen al het eerste gedeelte tussen het centrum van Reĝaponto tot de eveneens in aanbouw zijnde nieuwe rijksweg 2 uitgevoerd met gelijkvloerse kruisingen. Daarna volgde de geheel ongelijkvloerse autosnelweg naar Vinejo, tot wat nu aansluiting 12 is.

Fase 2 van het plan, doortrekking van de autosnelweg naar Hajo werd ook al spoedig aangevangen, in de zomer van 1958. Inmiddels was ook het nieuwe wegenplan van 1955 gereedgekomen, waarin stond dat de A1 niet bij Hajo moest stoppen, maar dat de weg later verder doorgetrokken moest worden naar Basoliuto. Dit zorgde ervoor dat de A1 niet rechtstreeks naar Hajo werd geleid, maar dat de weg zou doodlopen op de N15. Op 22 augustus 1963 [1 naŭmonato] werd het wegvak Vinejo - Hajo geopend. In afwachting van de doortrekking van de A1 moest men dus via de N15 naar Hajo en met de verderop gelegen N1 verder richting Basoliuto.

Geen doortrekking A1
De economische moeilijkheden in de jaren '60 gooiden de plannen voor de doortrekking naar Basoliuto echter flink in de war. Ook in het wegenplan van 1966 werden diverse nieuwe tracés opgeschort. Toen de economie weer aantrok rond 1970, groeiden vooral de drie grote steden zeer sterk. Daarmee nam ook de mobiliteit en de daarmee gepaarde overlast toe. Er ontstond behoefte aan een snelweg om de stad heen, waardoor de oude doorgaande route via de A1 en A6 werd ontlast.

In 1970 werd in hoog tempo begonnen met de bouw van de randweg van Triurboj. Vanaf de Kuntunelo in het westen werd naar het oosten gewerkt. In de herfst van 1979 werd het gedeelte tussen Bordofiuro (RP) en Akvoputejo (RP) opengesteld, waarbij tevens de allereerste vierarmige snelwegkruising van het land werd gerealiseerd. Tegelijkertijd is het gedeelte van de A1 ten zuiden van de Randweg omgenummerd naar A4.

Het klaverblad was destijds zelfs zo'n bijzonder punt, dat de naam Kvarbantoj ['Vierlussen'] zelfs is gegeven aan de nabijgelegen woonwijk en een metrostation dat dit jaar geopend wordt. Inmiddels zijn van de 4 lussen nog maar 2 overgebleven, vanwege de ombouw van het knooppunt in 2001, waarbij de A1 de doorgaande richting is geworden.

Op het nieuwe wegenplan van 1976 bleef de verlengde A1 slechts ingetekend als een verbinding waarover op een tijdstip na het aflopen van het wegenplan nog maar eens besloten moest worden. Prioriteit kregen de snelwegen die naar grotere steden leidden, die redelijk veel interactie hadden met Triurboj: de A7 naar Reĝakortoj en de de A2 naar Altamonteto.

Eindelijk verder
In 1987 trad het nieuwe wegenplan in werking. Hierop was de gehele A1 totaan de grens van Hochmark ingetekend als een verbinding waarvan de uitvoering in de geldigheidsperiode van het wegenplan zou moeten beginnen. Ook de zijtak A9-oost naar Dukejo stond op dit plan ingetekend tot wat nu aansluiting 4 is.

De eerste wegopening van de Noordsnelweg sinds 32 jaar vond plaats op 23 februari 1995 [4 trimonato], waarbij het belangrijke wegvak Hajo - Basoliuto eindelijk werd geopend. Een jaar later volgde de opening van de A1 tussen de districtsweg naar Dukagroj (thans N45) en Belarojo, op 5 september 1996 [16 naŭmonato]. Een paar maanden later, op 14 januari 1997 [25 unumonato] werd de zijtak A9 naar Dukejo geopend. Op zichzelf vrij losstaande stukken snelweg, dus vrij zinloos zonder aansluitende stukken. Die volgden dan ook snel in de jaren erna.

De allereerste autosnelwegverbinding naar het buitenland kwam tot stand bij de opening van het wegvak tussen de Hochmarkse grens en de eerder genoemde districtsweg naar Dukagroj, op 11 juni 1998 [20 sesmonato]. Vanaf Belarojo volgde nu de opmars van de autosnelweg naar het zuiden. 2000 was het jaar waarin weer een belangrijk stuk A1 gereed kwam. Het betrof het wegvak Belarojo - N42, dat op 10 april [20 kvarmonato] dat jaar werd geopend.

Er was nu eindelijk een goede verbinding van onze hoofdstad naar Hochmark, ondanks dat er nog altijd een flink stuk snelweg ontbrak: de beruchte N1. Voor 2000 was er echter helemaal geen vaste hoofdroute naar Hochmark, dus het verkeer moest zich over wegen die niet op veel verkeer berekend waren naar het noorden bewegen. Terwijl met name de N31 structureel overbelast begon te raken, bleef de A1 relatief leeg omdat goede toeleidende wegen ontbraken.

Intussen was in 1997 het nieuwe wegenplan in werking getreden, dat een enorme groei van het autosnelwegennet voorzag. In de jaren erna zouden er honderden kilometers autosnelweg gebouwd moeten worden. Het budget werd opnieuw verdeeld, wat inhield dat de voorspoedige aanleg van de A1 een paar jaar op een lager pitje werd gezet. Daardoor zou het nog 6 jaar moeten duren voordat op 22 november 2006 [1 dekdumonato] het volgende wegvak van de A1 werd opengesteld, tussen de eveneens in 2006 gereedgekomen opgewaardeerde N42 en de N32 bij Fragadomo.

Het allerlaatste gat gedicht
Na de voortvarende jaren '50, de crisis in de jaren '60, de magere jaren '70 en '80 en de rijke jaren '90 is dan nu eindelijk de laatste hand gelegd aan de A1. De laatste openingsdatum 11 februari 2009 [22 dumonato] mag aan de lijst worden toegevoegd.

Is de A1 echt af? Nooit! De eisen van de tijd zullen vroeg of laat altijd hun weerslag hebben op het hele snelwegennet, dus ook op de A1. Verbredingen, techische en technologische verbeteringen zijn hiervan slechts voorbeelden.

Deze informatie is grotendeels ontleend aan het gisteren op de opening van de A1 gepubliceerde boek 'Veturado de la Alnorda Ŝoseo' van Renako Biriero, dat vanaf vandaag voor 400 brilar te koop is. In dit fotorijke gedenkboek wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de A1 naar het noorden, en de mensen die bij de bouw van de weg betrokken zijn geweest, van ingenieur tot zandgraver.
Uit de RJB: Oficiala malfermo de Piova randvojo N18

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 24 maart 2009 schreef:Officiële opening van de randweg N18 om Piovo

PIOVO - Keurig op schema werd gisteren de nieuwe randweg N18 om Piovo officieel geopend door minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo, in het bijzijn van het gemeentebestuur van Piovo, onder wie burgemeester Harmo Ruto. De opening werd gevierd door klassieke spelen op het kersverse wegdek, waaronder jeu de boules [een spel dat erop lijkt, maar met houten ballen], 100 m hoepelrennen, een handfietsrace en een zeepkistenwedstrijd vanaf het viaduct over de spoorlijn.

De aanleg van de nieuwe randweg is een onderdeel van het plan om de N18 tussen Piovo en Bonakvo op te waarderen naar een moderne hoofdweg. Zo hebben vorig jaar ook Haltejo en Benito een nieuwe randweg N18 gekregen. Voor de komende jaren staan nog diverse wegverbeteringen en een randweg voor Naŭkortoj in de planning. In 2013 moet de hele N18 klaar en opgewaardeerd zijn.

De randweg om Piovo is 3,5 km lang en sluit in het noorden aan op de oude, maar verbeterde N18, en in het zuiden op hoofdweg N22. Doorgaand verkeer kan nu rechtstreeks van en naar de N22 rijden, zonder eerst door Piovo te moeten. De randweg heeft in totaal drie viaducten, de eerste over de spoorlijn naar Haltejo, de tweede over de spoorlijn naar Marklago en de derde over een lokale weg. Op de N18 geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.
Uit de RJB: Nova Ŝtonozujotunelo estos aperota 9 kvinmonato

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 16 april 2009 schreef:Nieuwe Ŝtonozujotunnel wordt 30 april geopend

RIVRONO - Vanaf 30 april zal de hoofdweg N8 niet langer door Rivrono leiden. Op die dag wordt namelijk de nieuwe randweg N8 ten zuiden van de stad geopend, inclusief de 6,8 km lange nieuwe Ŝtonozujotunnel en een 0,7 km lange nieuwe brug over de rivier Verdecozo. Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo zal de in totaal 17 km lange weg officieel openen, in gezelschap van onder andere burgemeester Ivo Niaporto van Rivrono.

De nieuwe N8 ontlast het centrum van Rivrono en zorgt daarmee voor een snellere verbinding langs de stad. De weg is een ongelijkvloerse autoweg, waarop maximaal 100 km/u mag worden gereden. Hoewel het voor nieuwe hoofdwegen gebruikelijk is om tunnels van langer dan 1 km met dubbele tunnelbuizen uit te voeren, is dit bij de N8 niet het geval. De tunnel telt slechts één tunnelbuis, met de breedte van drie rijstroken. Daarvan zijn voor de veiligheid slechts twee rijstroken beschikbaar: voor elke richting één. Inhalen in de tunnel is niet toegestaan.

De nieuwe randweg is onderdeel van het plan om de N8 stap voor stap op te waarderen naar autosnelweg. In feite vormt de nieuwe N8 de eerste rijbaan van de later te voltooien autosnelweg A8. In samenhang met de nog aan te leggen A14, die de huidige N20 moet vervangen, wordt zo een snelle rechtstreekse route gecreëerd tussen Basoliuto, Rivrono, Reĝakortoj (via A14) en Renejo (via N8). In 2017 moet dit alles klaar zijn.
Kaaiman, Do 16 Apr 2009, 10:55 schreef:Tracékaart met hectometrering:
Afbeelding

De N31 lift een stukje mee met de nieuwe N8, waarmee de N31 in Rivrono zelf geen doorgaande functie meer heeft.
Hectometrering gaat zoals in Noorwegen: in elk district wordt opnieuw geteld. De prefixen 4- en 7- staan voor respectievelijk het 4e en 7e district. De prefix T- is voor tunnels, maar verschijnt niet op reguliere hectometerbordjes. Puur administratief dus.
Lichtgrijs is op de kaart te zien de toekomstige wegen, waaronder de A14 (onder het verkeersplein), de 2e rijbaan van de A8 en een nieuwe districtsweg aan de oostkant.
De oude N8 is omgenummerd en overgedragen aan het district, en draagt nu het nummer D748.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » ma 14 mar 2011, 14:47

Uit de RJB: Interatlantidia Transrapidtrajno?

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 6 april 2009 schreef:Interatlantidische Transrapidtrein?

REĜAPONTO - Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo gaf gisteren aan verder te praten met zijn buitenlandse collega's in Hochmark en Frankenland over de Interatlantidische Transrapidtrein. Deze magneetzweeftrein moet een supersnelle en comfortabele verbinding vormen tussen een drietal hoofdsteden op Atlantidië, te weten Rabensburgh in Frankenland, onze hoofdstad Reĝaponto en Nikastadt in Hochmark.

Detailplannen zijn nog niet gemaakt, maar globale plannen geven aan dat het traject van deze zweeftreinverbinding langs de volgende steden leidt:
In Frankenland: Rabensburgh Airport - Rabensburgh - Balsmansùdra - Osprossenburgh - Dabrim-Ößnabrück.
In Brilamontië: Ŝtonamuroj - Haltejo - Reĝaponto - Rivrono of Basoliuto - Dukejo.
In Hochmark: Goldar - Birl - Nikastadt.

De redenen voor deze nieuwe internationale lijn zijn divers. Zo ontbreekt een snelle rechtstreekse spoorverbinding tussen de hoofdsteden en neemt het grensoverschrijdend spoor- en wegverkeer nog steeds toe. Daarnaast zal de nieuwe zweeftrein grenscontrolevrij worden, wat een groot voordeel schept ten opzichte van vervoer per weg.

Plannen omtrent de exploitatie zijn er ook genoeg. Zo zou er een gewone lijndienst komen en een sneldienst, die alleen de drie hoofdsteden aandoet. Daarnaast is er nog een idee voor een autozweeftrein, zodat zowel een optimale snelheid als bereikbaarheid wordt gecreëerd.

Als alle plannen doorgaan, zal de magneetzweeftrein op zijn vroegst in 2018 zijn eerste rit maken op een gedeelte van het traject. In 2026 zou de gehele lijn klaar moeten zijn.
Kaaiman, Do 16 Apr 2009, 10:31 schreef:Het Transrapidplan verder uitgewerkt.
Afbeelding

Bruin = Proeftraject tussen Reĝaponto en de in 2012 te openen luchthaven
Blauw = Interatlantidische Stamlijn (genoemd in het artikel)
Groen = Mogelijke aansluitende verbindingen

Donkergrijs = bestaand dubbelspoor
Lichtgrijs = bestaand enkelspoor
Gestippeld = spoorlijn vastgesteld en in bouw
Rood = spoorlijn in planning, maar niet vastgesteld

De eerste en enige luchthaven van Brilamontië wordt in 2012 deels geopend. Er is dan nog geen rechtstreekse spoor- of metroverbinding gereed. Wel zal er in eerste instantie met goed uitgeruste bussen worden gereden. Ook is de luchthaven per snelweg bereikbaar (A6 en de A10 die in 2014 gereedkomt). Pas in 2014 zal de luchthaven volledig afgebouwd zijn en moet ook een spoorverbinding per trein of metro klaar zijn.

Brilamontië mist dus vooralsnog een goede OV-verbinding met de luchthaven. Vandaar het plan om hier een proeftraject te bouwen voor de Transrapid, waarbij de opgedane moeilijkheden en mogelijkheden voorkomen resp. benut moeten worden bij de bouw van de Stamlijn. Ook kan dan alsnog besloten worden niet verder te gaan met de Stamlijn.

Dit proeftraject zal door alle investerende partijen worden gefinancierd die ook meedoen met de financiering van de Stamlijn. Er moet nog een stevige financiële constructie worden bedacht, omdat je natuurlijk niet gaat investeren in een project in het buitenland zonder er baat bij te hebben.

De Transrapid zal zo veel mogelijk op palen door het landschap gaan, om zo flexibeler in het tracé te zijn. Daarnaast zijn alle kruisingen op deze manier ongelijkvloers. De tracés hebben enorm wijde boogstralen, waardoor topsnelheid mogelijk is, nu en in de toekomst. Hierdoor wordt het tracé wel moeilijker en vooral ook duurder.
Kaaiman, Ma 27 Apr 2009, 20:02 schreef:Deze kaart zat bij het schriftelijke voorstel aan de buurlanden van Brilamontië omtrent de Transrapid.
Afbeelding

Bruin: Testtraject (20 km)
Blauw: Stamlijn (475 km)
Groen: Mogelijke nevenlijnen

Er zijn nog meer nevenlijnen getekend, maar Brilamontië wil zich eerst richten op het kernnetwerk. De reacties van de buurlanden worden afgewacht.
Uit de RJB: Komunumo Rabenburgo estas malunuanima pri Transrapido

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 30 april 2009 schreef:Gemeente Rabensburgh is verdeeld over Transrapid

RABENSBURGH/REĜAPONTO - De gemeente van de Frankenlandse hoofdstad Rabensburgh is verdeeld over de plannen voor de Interatlantidische Transrapidlijn. Ons land is de initiatiefnemer van deze zweeftreinverbinding, die de hoofdsteden Rabensburgh, Reĝaponto en Nikastadt met elkaar moet verbinden.

De burgemeester van Rabensburgh Frank Zayn en verschillende partijen binnen de gemeenteraad zijn tegen het plan, terwijl andere partijen zeker voor het plan zijn. De discussie omtrent de zweeftrein liepen vandaag hoog op.

De belangrijkste bezwaren tegen de zweeftrein zijn de hinder die de aanleg van de Transrapid kan veroorzaken in de historische binnenstad. Ook de kosten van het project staan ter discussie. Als voordelen worden onder andere de economische impuls en de snelheid van de lijn genoemd.

Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo heeft laten weten dat er allerlei alternatieven mogelijk zijn als een omliggend land niet bereid is mee te werken. "Zo zouden alleen de noord- en oosttak richting Nikastadt en Urbalongi aangelegd kunnen worden. Ook een optie is om het Transrapidnetwerk binnen onze landsgrenzen te houden, al is deze optie wel onwaarschijnlijk, want de meeste bestaande spoorverbindingen zijn voor binnenlandse reizen snel genoeg."

Volgende week dinsdag vindt in Reĝaponto een overleg plaats tussen de Atlantidische ministers over de Transrapid. Belakvo: "Ik heb goede moed dat we een stap verder zullen komen. Uiteindelijk is de Transrapid een mooie gelegenheid om de buitenlandse relaties te versterken en meer samen te werken. De economische voordelen en het feit dat magneetzweeftreinen voor weinig milieuoverlast zorgen, zijn voor mij een extra motivatie om me volledig voor dit project in te zetten."
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » ma 14 mar 2011, 14:57

Kaaiman, Di 05 Mei 2009, 11:45 schreef:De nieuwste kaart van Brilamontië (mei 2009):
Afbeelding

Wijzigingen:
* D-wegen en D-nummers toegevoegd
* Nieuwste Frankenlandse wegnummers
* Twee riviernamen toegevoegd (Bruetado en Verdecozo)
* N18 op te waarderen naar hoofdweg (deels nieuw tracé) tussen N4 en N22. Dit project loopt al meerdere jaren door het stapsgewijs opwaarderen van wegvakken en aanleg randwegen. Met de opening van nieuwe wegvakken van de N18 (Bonakvo - Haltejo en randweg Naŭkortoj) in 2013 zal de N18 als gele N-weg worden bewegwijzerd. In 2014 wordt het laatste stukje nieuwe N18 geopend tussen Haltejo en Benito.
* Nieuwe randweg N18 om Larĝameandro ingepland, onderdeel van het opwaarderen van de N18-zuid. De scherpe knik ten noordwesten van de stad markeert het voorlopige einde van de nieuwe N18, om een dure tunnel uit te sparen (Situatie vergleijkbaar met de A35 bij Almelo vroeger, of de N206 bij De Zilk). Deze randweg van Larĝameandro moet in 2014 klaar zijn. Wanneer de N18 wordt doorgetrokken tot het einde van de N18 bij Piovo is nog niet bekend.
* N8 bij Rivrono is nu zonder openingsdatum, omdat de weg inmiddels geopend is.
Kaaiman, Za 09 Mei 2009, 8:47 schreef:Vanaf heden altijd de meest recente kaart van Brilamontië online op deze locatie, ook te zien in mijn onderschrift:
http://combikaart.autosnelwegen.net/rbm/Brilamontio.png

Dezelfde kaart, maar dan met een duimspijker:
Afbeelding
Ik heb vooral grafische wijzigingen aangebracht:
* In aanleg zijnde (spoor)wegen anders weergegeven
* Tunnelsymbolen nu ook in DejaVu Sans
* Treinstations staan er nu ook op (bèta)
* Dorpen anders weergegeven
* N15 stukje in aanleg tussen Hajo en Rivrono

Met dank aan Palance voor de toestemming om deze kaart op de Combikaartwebsite te mogen hosten. :)
Kaaiman, Za 09 Mei 2009, 11:53 schreef:Over het feit dat alle plaatsnamen op een o-klank eindigen, dit komt omdat dit de uitgang is van zelfstandige naamworden, en dus ook eigennamen, in het Esperanto.

Esperanto is de door Koning Andreo ingevoerde nieuwe officiële taal van het land, bedoeld om de Brilamontiërs tot één volk samen te smeden. Vanaf 1928 werd het Esperanto geïntroduceerd in Brilamontië, waarbij ook alle officiële plaatsnamen en persoonsnamen ten minste een naam hebben gekregen in Esperanto.

In het dagelijks leven spreken mensen binnen hun gemeenschap vaak nog dialect, en bestaan de oorspronkelijke plaatsnamen ook nog steeds. Ook op scholen wordt de streektaal gedoceerd. Eigenlijk is het gehele land dus minimaal tweetalig.

In het noorden en westen van Hoog-Brilamontië spreekt men een afgeleide van Deens. Men heeft daar geen moeite de Hochmarkers aan de andere kant van de grens te verstaan. In het zuiden wordt meer Duitsachtig gesproken. In het afgescheiden land Sustulië wordt een afgeleide van Latijn gesproken, net als in de grensstreek aan de oostkant en vooral in het gebied rond Dukejo in het noorden (komt met name door de katholieke wortels aldaar).
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » ma 14 mar 2011, 16:28

Kaaiman, Za 30 Mei 2009, 12:35 schreef:Omdat de komende jaren een behoorlijk aantal nieuwe wegvakken wordt geopend, zijn wijzigingen in het nummersysteem noodzakelijk. Ook worden hiermee enkele onlogiche nummeringen geëlimineerd en door ruilen van wegnummers, afstoten en aanleg van wegen ruimte gecreëerd voor een herzien nummeringssysteem. Er is geprobeerd toch zonder al te veel wijzigingen toch een meer logisch genummerd wegennet te krijgen.

Op de kaart hieronder een schematisch overzicht van hoe het rijkswegennet er in 2030 uit moet komen te zien.
Afbeelding

Dikke lijn: autosnelweg (HWN)
Normale lijn: rijkshoofdweg (HWN)
Dunne lijn: rijksweg (OWN)
Stippellijn: discussie of weg moet worden aangelegd voor 2030 of niet

Een aantal opvallende zaken:
  • Door afstoten van de N37 naar het 6e district komt het nummer 37 vrij.
  • In het zuiden is de N36 al in aanleg. Door de vrije nummers 37, 38 en 39 te gebruiken voor bestaande wegen (resp. 17, 26, 16) kunnen de vrijgekomen elders worden ingezet.
  • De N28 tussen de N8 en A2 krijgt het nummer 8, om zo een logischere route te vormen. Het huidige verloop van de N8 tussen de N28 en A2/N25 is namelijk van veel mindere betekenis zodra de A14 af is, die de route naar weg 5 danig afsnijdt. Dat gedeelte van de N8 krijgt het nummer 25.
  • Het nummer 7 verdwijnt ten noorden van de A9 zodra de A9 tussen de N7 en A2 voltooid is.
  • Het nummer 24 komt vrij door de huidige N24 om te nummeren in N9 (en later na ombouw A9), en wordt gebruikt om de ex-N7 te nummeren.
  • Het in het zuiden vrijgekomen nummer N26 wordt gebruikt om een ongenummerde rijksweg (administratief Nv 823) te nummeren (zijtakje van de N23 naar Hochmark).
  • Van de eens zo lange N20 blijft maar weinig over. Het wegvak N27 - A3 - N34 wordt overgedragen aan het 2e en 4e district, omdat de A10 deze weg vervangt. Het wegvak A2 - N18 - A1 - N19 wordt onderdeel van hoofdweg 10. Het wegvak N19 - A4 wordt grotendeels vervangen door een hoofdweg op een nieuw tracé dat het vrijgekomen nummer 16 zal krijgen (eerder bekend onder het nummer 19). Het gedeelte tussen de nog aan te leggen N16 en de A4 blijft bestaan, maar de N20 ten noorden van de A4 zal in afwachting van de A14 worden overgedragen aan de districten.
  • Door aanleg van een nieuwe autosnelweg ten zuiden van Reĝaponto (A4) wordt de huidige doorlopende N19 opgedeeld in N19 (het langste oude deel ten zuiden van de nieuwe A4) en N15(ten noorden van de nieuwe A4). De nummers 15 t/m 19 worden dan zo veel mogelijk rond en ten zuidwesten van de hoofdstad gebruikt.
  • De N18 ten zuiden van de N22 staat aangemerkt als hoofdweg, hoewel hier nog debat over bestaat. Er moet hieromtrent nog overleg plaatsvinden met Frankenland.
De omnummeringen zullen gefaseerd worden doorgevoerd. In 2010 komt de eerste ronde, met name wordt dan in het zuiden en midden van het land omgenummerd. De tweede omnummering zal in 2016 in het noorden plaatsvinden, bij de opening van de A9.
Uit de RJB: Bruo rilate A9

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 3 juni 2009 schreef:Rumoer rondom A9

REĜAPONTO/NIKASTADT - Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo werd gisteren opgeschrikt door berichten uit Hochmark, waarmee de voortgang van de aanleg van de A9 tussen Traharoj en Fluapramoj ernstig in gevaar zou kunnen komen. Hochmark zou door de kredietcrisis, en de daarmee verbonden financiële sanering van de deelstaat Younotrostino, onvoldoende financiële middelen overhouden om langer aan het A9-project te kunnen bijdragen.

In 2004 werd besloten dat de A9 van Belarojo via Traharoj naar Fluapramoj zou worden aangelegd als samenwerkingsproject tussen Brilamontië en Hochmark. Zo zou voor Brilamontië de verkeersveiligheid en bereikbaarheid aanzienlijk toenemen, terwijl voor het vele vrachtverkeer tussen het oosten en westen van Hochmark juist een veel snellere route zou worden gecreëerd. Door financiën en krachten te bundelen werd het mogelijk deze weg, die nu reeds vele tunnels kent, als autosnelweg aan te leggen.

Ondanks enige tegenslag bij bijvoorbeeld de tunnels in de Vualomonto, waardoor de betreffende tunnels twee jaar vertraging hebben opgelopen, verloopt de aanleg tot dusverre voorspoedig. De totale openstelling was gepland voor 2016, maar als de berichten uit Hochmark kloppen zou het project wel eens jaren later opgeleverd kunnen worden.

Belakvo: "Ik zal zo spoedig mogelijk contact zoeken met mijn collega in Hochmark. Dit nieuws kwam voor mij behoorlijk onverwacht. Ik hoop natuurlijk dat het minder erg is dan het lijkt, maar ik hou er in mijn achterhoofd rekening mee dat de oplevering ernstig vertraagd kan worden."
De Hochmarkse Minister van Mobiliteit was gisteren nog niet bereikbaar voor commentaar.
Het nieuws bleek achteraf een indianenverhaal. De bron kon niet achterhaald worden, maar er is dus niets aan de hand aan Hochmarkse zijde.
Kaaiman, Vr 12 Jun 2009, 21:51 schreef:Een intensiteitenkaart van het snelwegennet 2009. De lichtgroene wegvakken zijn voorspelde intensiteiten voor nog niet geopende wegvakken.
Afbeelding

De top-3 drukste wegvakken zijn alle onderdeel van de randweg Triurboj:
1. A1/A7 nodo Rivido-Okcidenta - nodo Rivido-Orienta: 167.000 mvt/etmaal (2-3+3-2)
2. A1 nodo Kuntunelo - elirejo 20: 146.000 mvt/etmaal (3+3)
3. A1 elirejo 20 - elirejo 21: 141.000 mvt/etmaal (3+3)

Afgezien van deze drie wegvakken liggen de intensiteiten op de randweg tussen 65.000 en 97.000 mvt/etmaal. Met name het A1-gedeelte van de randweg is behoorlijk druk.

De N-wegen in de stad zijn ook behoorlijk druk. Als in 2014 de A/N10 wordt opengesteld zal vooral het verkeer op de route N2/A4 flink afnemen. Nu moet al het verkeer nog over 2+2 VRI-geregelde stadswegen wat dan ook vooral in de spits voor dagelijkse verstopping zorgt.
Marcel, Za 13 Jun 2009, 12:23 schreef: ^^ Wordt het niet tijd voor een echte ringweg?

Lijkt me drama om tijdens de spits over de A1 tussen Knp Muelilejo en knp Kvarbantoj te gaan rijden.

Valt mij ook op dat er op de A1 tussen Exit 27 en Exit 24 ook aardig wat verkeer rijdt. Ik had (zeker na Knp Apudlago) heel wat minder verkeer verwacht.
Kaaiman, Za 13 Jun 2009, 13:41 schreef:De N19 verwerkt nog heel wat verkeer daar. De N19 tussen de A1 en N17 is ooit aangelegd als autosnelweg, maar is nu een autoweg sinds de opening van de A1 tussen N19 en N20 in 2002. Die weg leidt naar enkele dorpen die samen toch nog voor redelijk wat verkeer zorgen. Ook aan industrie is het gebied niet te verwaarlozen. Daarnaast gaat veel verkeer naar Ŝtonamuroj nog via de N19.

Er zijn wel stemmen opgegaan om de N19 weer op te waarderen naar autosnelweg, maar voorlopig gaat dat niet gebeuren. Redenen: de A1 is nu de hoofdroute en de N19 ten zuiden van de aansluiting met de N17 is vrij bochtig. Daarnaast komt volgend jaar de 2+1 autoweg N10 gereed van de A1 naar de N13, die Ŝtonamuroj ook al een betere ontsluiting zal geven.

De A1 zal overigens wel wat drukker worden als ook het laatste gedeelte bij de grensovergang klaar is. Dan gaat van de A1 met name richting Frankenland meer een verkeersbundelende werking uit. Ook omdat de capaciteit op de grensovergang danig zal worden vergroot.

Wat de Randweg betreft: op zich is die weg nog best te doen, ook wel in de spits. De Kuntunnel loopt echter wel dagelijks vast in de spits. Een 2e tunnel is dan ook in voorbereiding. De tunnel is al zeker, een verbreding vanaf de tunnel naar Muelilejo is nog onzeker, met name vanwege het budget.

Er zijn uiteraard wel plannen om de doorstroming te verbeteren. Zoals gezegd is de A10 in aanleg. Ook wordt er gestudeerd naar de mogelijkheden om de N4 tussen Muelilejo en de N18 op te waarderen naar autosnelweg, en eventueel met een nieuwe snelweg ten zuiden van de rivier door te trekken naar de A10.

Over een nieuwe grote westelijke ring A14 (via A2 - A4 - A1) en een zuidelijke ring A14 (A1 - N18 - A2 - A10, deels verlenging A4-plannen) wordt nog gedebatteerd. Of deze weg er komt voor 2020 is nog niet zeker. Het meest waarschijnlijk is nog een A14 die de A2 via de A4 met de A1 zal verbinden. De A14-oost is nog een groot vraagteken, zeker als de N4 is uitgebouwd naar A4.
Uit de RJB: N10 similos aŭtoŝoseon

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 15 juni 2009 schreef:N10 zal gaan lijken op autosnelweg

REĜAPONTO - Bij wijze van proef zal de nieuwe ongelijkvloerse autoweg N10-noord een meer snelwegachtig uiterlijk krijgen. Langs de weg zal net als bij een gewone autosnelweg groene bewegwijzering komen te staan. Tevens wordt er afritnummering toegepast.

In 2010 wordt het gedeelte tussen Puto en Gadelo opengesteld, voorlopig op de wegwijzers als N6. In 2014 volgt het gedeelte tussen Gadelo en Hajo, en zal de hele weg als N10 op de borden verschijnen. Beide wegvakken zullen de nieuwe snelwegkenmerken krijgen.

In 2016 zal de N10 alsnog worden omgebouwd tot volwaardige autosnelweg A10.
Kaaiman, Ma 15 Jun 2009, 22:12 schreef:Dit snelweguiterlijk is hoewel een proef tevens een manier om geld te besparen. Zo kunnen in één keer de definitieve snelwegborden worden gefabriceerd, zonder dat er eerst blauwe borden gemaakt hoeven worden. De borden zullen meteen met het nummer A10 gemaakt worden, maar blijven een tijdje overgeplakt met N6 en later alles N10.
Uit de RJB: Pli frue decido pri Ns14

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 25 juni 2009 schreef:Sneller besluit over rijksweg 14

REĜAPONTO - Over de nieuwe rijksweg die de A1-zuid rechtstreeks met de A4-west en A2-noord moet verbinden, rijksweg 14, wordt al sinds 1986 gepraat. Deze weg is het zuidwestelijke deel van de geplande grote ring om Triurboj. Tot op heden werd deze verbinding van weinig belang geacht, maar gezien de ontwikkeling en de groeiende congestie op de Randweg A1 worden de plannen opnieuw ter discussie gesteld.

In 1986 verscheen de rijksweg 14 voor het eerst als mogelijke verbinding op een kaart. Deze weg zou de huidige rijksweg 2 door Triurboj moeten vervangen als doorgaande route om de steden heen, in feite een randweg. Pas later, in 2003 werd het idee geopperd om een grote ringweg om Triurboj te realiseren, die ook de steden Novaponto, Reĝakortoj en Rivrono beter zou moeten ontsluiten. Zo zou een grote ring ontstaan via de rijkswegen 14, 8 en de in aanleg zijnde rijksweg 10.

Het gedeelte van de grote ring van Ventecejo (A2) via Puto (A3) naar Hajo (A1) is al in aanleg als A10 en komt volledig gereed in 2014. Het onderdeel van Falakvo (A2) via Reĝakortoj (A7) naar Basoliuto (A1) is inmiddels vastgesteld als A14 en A8, en moet in 2017 geheel open gaan. Dan ontbreekt er nog een groot stuk van de grote ring: de zuidkant.

Vorig jaar werd de geplande verlenging van rijksweg 5 vervangen door de verlengde rijksweg 14 aan te leggen (gedeelte A2 - A7 - N8). Hiermee kwam ook de discussie over de oorspronkelijke rijksweg 14 weer op gang. Het oude tracé werd op de tekentafel op een aantal onderdelen herzien. Zo werd het tracé gebundeld met het tracé van de nieuwe spoorlijn Fervojo - Bruetado - Falakvo.

Als meest urgent gedeelte van de weg wordt thans gezien het gedeelte dat de A1 via de A4 rechtstreeks met de A2 moet verbinden, om de congestie op de A1 bij met name de Kuntunnel tegen te gaan en bovendien de oude N20 te vervangen. Ook wordt hiermee het onderliggend wegennet danig ontlast. Dat de weg er komt is nu vrijwel zeker, maar in welke vorm is nog onzeker.

De keuzemogelijkheden zijn teruggedrongen tot de aanleg van een enkelbaans autoweg met mogelijkheid voor toekomstige verdubbeling, of het meteen aanleggen van een autosnelweg. Nog dit jaar zal hierover een besluit worden genomen.
Kaaiman, Do 25 Jun 2009, 21:02 schreef:De huidige situatie links en het A14-tracé rechts:
Afbeelding

Het logo van de A14:
Afbeelding
'povas pli rapidi' = (lett.) 'kan sneller gaan', waarmee gedoeld wordt op zowel de aanleg als het verkeer als de A14 er eenmaal ligt.
Uit de RJB: Ree parto malfermita de Interaltia ŝoseo

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 1 juli 2009 schreef:Alweer een deel geopend van Interhochmarkse snelweg

TRAHAROJ - Een gijze wolkenlucht mocht vanmiddag de pret niet drukken bij de openstelling van alweer een gedeelte van de Interhochmarkse snelweg. Het geopende wegvak vervangt de oude N7 en vormt de schakel tussen de N33 bij Traharoj (aansluiting 11) en de N35 naar Pinoj (aansluiting 12). De autosnelweg wordt zowel door ons land als Hochmark gefinancierd en is daarmee tot nu toe het grootste internationale samenwerkingsproject op heel Atlantidië.

Sinds 2006 is elk jaar weer een deel van de snelweg geopend. Volgens de oorspronkelijke planning zou volgend jaar weer een nieuw wegvak geopend worden, maar dit is wegens moeilijkheden met de bouw van de tunnel door de Vualomonto uitgesteld tot 2012. In 2016 moet de snelweg helemaal gereed zijn.
Uit de RJB: Fina foje feriaj trafikŝtopiĝoj en N4 Glaciurbo

Vertaling
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 1 juli 2009 schreef:Laatste keer vakantiefiles op N4 Glaciurbo

GLACIURBO - Het is traditioneel druk op de N4 in Glaciurbo. Zoals elke zomer, maar vooral elke winter. Duizenden toeristen vanuit het binnen- en buitenland vinden hun weg naar de beroemde Zilverbergen (Arĝentomontoj) ten zuiden van de stad. In de loop der jaren is de stroom auto's steeds groter geworden, wat voor de middenstand veel verdiensten heeft opgeleverd, maar wat voor de gewone burger een steeds grotere bron van ergernis is geworden. De doorstroming en de verkeersveiligheid zijn er dan ook niet op vooruit gegaan.

Om de verkeersproblemen uit de wereld te helpen, besloot men in 2001 de A4 naar de stad te verlengen. Vanwege de gestage groei van het seizoensverkeer week men al snel uit naar het doortrekken van de autosnelweg om de stad heen naar Minejo.

In 2007 is het eerste gedeelte van de A4 gereedgekomen, onder andere om Josiomonto heen. Dit jaar is het gedeelte totaan de N13 bij Minejo aan de beurt. De randweg is inmiddels nog maar enkele maanden verwijderd van de openstelling. Volgens het schema zal de weg op 1 oktober (10 dekmonato) door de Minister van Mobiliteit worden opengesteld, ruim voordat het winterseizoen begint.
Kaaiman, Wo 01 Jul 2009, 15:25 schreef:Zomervakanties 2009

30 sesmonato (21 juni) is de referentiedatum en een nationale feestdag (Sint Jan in NL). Deze ligt altijd voor iedereen in de vakantie.

Districten 3 & 4: 9 sesmonato - 6 sepmonato (30 mei - 27 juni)
Districten 5 & 6: 16 sesmonato - 13 sepmonato (7 juni - 4 juli)
Districten 7 & 8: 23 sesmonato - 20 sepmonato (14 juni - 11 juli)
Districten 1 & 2: 30 sesmonato - 27 sepmonato (21 juni - 18 juli)

De vakanties zijn vroeger dan in Nederland, maar dat komt mede omdat zo half juli het regenseizoen begint in Sustulië en Brilamontië. Tegen die tijd komt er namelijk een vochtige, warme oostenwind van de oceaan die vocht moet verliezen om over de Brilamontische bergen heen te kunnen komen.
Kaaiman, Ma 29 Jun 2009, 21:46 schreef:Brilamontiërs zijn trouwens gek op de kust, omdat het land zelf geen kust heeft. Van alle vakantiegangers gaat zo'n 60% naar de Atlantidische kust of in de buurt van de kust. In totaal blijven 94% van alle Brilamontiërs op het eiland Atlantidië.

Van de kustbezoekers gaat ongeveer 36% naar Sustulië, 42% naar Hochmark en 22% naar Frankenland. In Hochmark gaat dan 9% naar de deelstaat Younitrostino, 2% naar deelstaat Dralité en 31% naar deelstaat Hochmark.
Kaaiman, Wo 01 Jul 2009, 21:48 schreef:In Brilamontië gelden de volgende vuistregels voor het aantal rijstroken van een autosnelweg.

Verbreden naar 2 rijstroken per richting bij 32000 mvt/etmaal
Verbreden naar 3 rijstroken per richting bij 64000 mvt/etmaal
Verbreden naar 4 rijstroken per richting bij 96000 mvt/etmaal
Verbreden naar 5 rijstroken per richting bij 128000 mvt/etmaal
Verbreden naar 6 rijstroken per richting bij 160000 mvt/etmaal

Deze vuistregels afgezet tegen het aantal rijstroken levert het volgende beeld op.
Afbeelding

Groen: geen verbreding gewenst
Oranje: verbreding met 1 rijstrook gewenst
Paars: verbreding met 2 rijstroken gewenst

A: Door de aanleg van Ns10 zullen deze wegvakken zodanig ontlast worden, dat verbreding voorlopig niet meer aan de orde is.
B: De werkzaamheden voor verbreding naar 3+3 starten binnenkort.
C: De werkzaamheden voor verbreding naar 2-2+2-2 starten binnenkort (tevens aanleg 2e Kuntunnel), tunnel wordt aangelegd met ruimtereservering voor in totaal maximaal 3-3+3-3 (2 rijstroken + vluchtstrook in elke buis)
D: Door de aanleg van Ns14 zullen deze wegvakken zodanig ontlast worden, dat verbreding voorlopig niet meer aan de orde is. De aanleg van Ns14 tussen de A2, A4 en A1 is zo goed als zeker. Nog niet duidelijk is of dit wegvak als 2+1 autoweg wordt aangeleg of als 2+2 autosnelweg.
E: Er wordt eerst gekeken wat de effecten van de in aanleg zijnde Luchthavenweg A6 zullen zijn op deze weg.

In Fluapramoj blijft nog een stukje over, net als het wegvak ten zuiden van Bonakvo, in het noorden bij Belarojo en in het zuiden bij Altamonteto. De intensiteiten zijn daar echter nog niet zo hoog dat verbreding urgent is.
Uit de RJB: Finfine decido pri Ns14: konstruo povas eki

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 3 juli 2009 schreef:Eindelijk besluit over rijksweg 14: aanleg kan beginnen

REĜAPONTO - Sneller dan verwacht heeft het parlement vanmiddag ingestemd met de aanleg van rijksweg 14 tussen Bonakvo en Falakvo als autoweg N14. Uit alle mogelijkheden bleek dit alternatief de meeste voordelen te geven.

Allereerst waren er twee keuzemogelijkheden: aanleg van een nieuw tracé door het dal van de Bruetado, of het opwaarderen van het onderliggend wegennet. Een studie wees uit dat indien er geen maatregelen genomen zouden worden het onderliggend wegennet over ongeveer 10 jaar vast zou lopen. Opwaarderen van het onderliggend wegennet zou vrij dure ingrepen met zich meebrengen, terwijl de verkeersveiligheid en overlast er niet mee verbeterd zouden worden en de doorstroming toch beneden de maat zou blijven.

De meest toekomstvaste oplossing moest dus gezocht worden in een nieuw tracé. Om de verkeersstromen rond Bruetadejo en Haveneto te verlichten, doorgaand verkeer te bundelen, de bochtige N20 te vervangen en met het oog op de verre toekomst ook een logische verbinding te krijgen met een eventuele zuidelijke Grote Ring om Triurboj werd daarom gekozen voor het oorspronkelijke A14-tracé met enkele aanpasingen. Zo kan een deel van de aanleg worden gecombineerd met de nieuwe en deels op te waarderen spoorlijn Falakvo - Fervojo, wat overlast en geld bespaart.

Om budgettaire redenen kan de A14 niet meteen als autosnelweg worden aangelegd. Gekozen is daarom voor een ongelijkvloerse enkelbaans autoweg N14 met alternerende inhaalstroken. Enkel de brug over de Bruetado wordt volledig dubbelbaans en snelwegachtig aangelegd. Om de aanleg van een heel knooppunt te besparen zal de N14 voorlopig eindigen op de nu al dubbelbaanse D505 nabij Bonakvo. De D505 krijgt wel het nummer N14 op de bebording en zal enkele doorstromingsbevorderende maatregelen krijgen.

De N14 krijgt tussen de A2 en de D505 drie aansluitingen. Vanuit het noorden zal de weg aansluiten op de D709 ten noorden van de Bruetado en ten zuiden daarvan op de D506. Dan volgt een knooppunt met de A4, waarna de N14 non-stop doorgaat naar de aansluiting op de D505.

De nieuwe spoorlijn, die in 2013 geopend zou worden, loopt door de combinatie met de aanleg van de N14 ongeveer een half jaar tot een jaar vertraging op. In 2014 zal de overbrugging van de Bruetado gereed zijn, tegelijk met de spoorverbinding. In 2015 zal tegelijk met de A14 ten noorden van de A2 het wegvak A2 - A4 opengesteld worden. In 2016 volgt dan het gedeelte A4 - D505. Een eventuele uitbouw naar volwaardige autosnelweg zal waarschijnlijk pas na 2020 aan de orde zijn.
Kaaiman, Vr 03 Jul 2009, 21:52 schreef:Ook weer een nieuwe kaart op de vertrouwde locatie. Mogelijkerwijs moet je eerst de buffer van je browser legen.
Afbeelding

Belangrijkste veranderingen:
* N14 ingetekend als in aanleg.
* Enkele dorpen vierkant symbool, dit zijn de grotere dorpen.
* Enkele plaatsnamen toegevoegd, zie uitleg hieronder.

Er zijn twee plaatsnamen toegevoegd met de letter y erin. In Esperanto komt deze letter niet voor. De letter wordt in Brilamontië gebruikt voor de uu-klank, zoals in 'zuur'. Alle plaatsnamen hebben ooit een zo letterlijk mogelijke Esperantonaam gekregen, maar sommige plaatsnamen hadden een naam waarvan de oorspronkelijke betekenis niet meer te achterhalen was. Bij die plaatsen zijn de namen zo goed mogelijk op uitspraak geësperantiseerd.

Als alternatieve letter voor de 'ŭ' wordt overigens ook wel de 'w' gebruikt, zeker door de opkomst van de computer en vooral het internet. Sinds 1997 is de 'w' officieel ingevoerd en op het Brilamontische toetsenbord te vinden. De spelling met zowel de ŭ als de w is officieel goed, al wordt in officiële tekst meestal nog de ŭ gebruikt.
Kaaiman, Vr 03 Jul 2009, 22:08 schreef:Over het feit dat de N14 niet meteen totaan de A1 wordt aangelegd, maar via de D505 wordt geleid: het scheelt 4 kilometer nieuwe weg en een heel aantal kunstwerken, onder andere omdat het knooppunt met de A1 wordt bespaard. De omweg wordt er echter niet heel erg langer van, zeker niet ten opzichte van de huidige situatie. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, en er zijn meer projecten in de wegenbouw die financiën eisen, nog afgezien van totaal andere zaken zoals de zorg, onderwijs, enz.

Dit is binnen het budget de beste want goedkoopste oplossing, terwijl de doorstroming er niet erg onder zal lijden met extra maatregelen op de huidige D505. Als er meer geld beschikbaar komt over enkele jaren, kan de doortrekking alsnog worden overwogen. Als de N14 na 2020 wordt verbreed naar A14, zal de weg zeker wel worden doorgetrokken naar de A1, en wellicht zelfs naar de A10.
Kaaiman, Zo 05 Jul 2009, 12:33 schreef:Op het eiland Atlantidië wordt nagedacht over een internationaal routesysteem. Het Frankenlandse voorstel houdt een nummering in, maar Brilamontië en Hochmark zagen daar weinig heil in, omdat de borden daar zo chaotisch van worden als je ze toepast naast reguliere nummering. Sustulië zag wel wat in het principe nummering, maar dan met flinke wijzigingen in het voorgestelde systeem.

Een voorstel van Brilamontische zijde kon op het hele eiland op goedkeuring rekenen: naamgeving aan internationale snelwegen.

Alleen bestaande autosnelwegen en momenteel in aanleg zijnde autosnelwegen komen in aanmerking voor de routenaamgeving.

Omdat in alle 4 landen andere talen worden gesproken, was het zaak om de naamgeving zo internationaal mogelijk te houden. Een route krijgt dan ook over de gehele lengte dezelfde naam die in alle landen waar de weg doorheen komt goed is uit te spreken.

Om verwarring rond het woord 'autosnelweg' te vermijden en om ruimte te besparen, wordt voorgesteld de snelwegnaam te laten voorafgaan door een autosnelwegsymbool.

Een volgend criterium is dat je eenmaal op de hoofdroute aangekomen je aan de hand van bebording de route moet kunnen volgen, dus de naam moet in elk geval op knooppunten verschijnen, en sowieso bij TOTSO's. Verwijzingen vanaf het OWN naar de hoofdroute met naam is optioneel.

In principe is de kleurstelling en het lettertype gewoon de in het land gebruikelijke voor snelwegen. In Brilamontië zal dat dus wit op groen zijn (Clearview Hwy); voor Frankenland wit op blauw (DIN1451).

De volgende routes staan inmiddels (grotendeels) vast:

/|\ Interatlantidia
Betekent: Interatlantidische route, de allerbelangrijkste internationale wegas op het hele eiland.
Route: Dal Tyror (HM\YO) - Nikastadt (HM) - Goldar (HM) - Reĝaponto (RBM) - Osprossenburgh (RFL)
Wegnummers: B3 - A3 - B3 - A3 | A1 | A1
Lengte: (voorlopig vastgesteld) 480 km
De verlenging vanaf Osprossenburgh naar ofwel hoofdstad Rabensburg, ofwel havenstad Lubah-Neutalhavn staat nog niet helemaal vast. Gekeken moet ook worden naar een eventueel op een later tijdstip uit te breiden internationale netwerkstructuur, waarbij zo min mogelijk veranderingen in naamgeving op dienen te treden.

/|\ Dumara
Betekent: Du = 2, maro = zee (vgl. Lat.), de weg die twee zeeën en teven havensteden met elkaar verbindt.
Route: Neu Hafental (HM) - Reĝaponto (RBM) - Fortiporta (SUS) - Urbalongi (SUS)
Wegnummers: B2 - B7 | A5 - A1 - A3 | 3
Lengte: 420 km

Hieronder een overzichtskaartje met het nieuwste voorstel. De dungestippelde lijnen zijn bestaande of in aanleg zijnde snelwegen, waar de routenaamgeving nog ter discussie staat. De dikgestippelde delen zonder nummer zijn ontbrekende schakels in het snelwegennet.
Afbeelding

In de spoiler de mogelijke Brilamontische uitwerking van het concept op de bebording.
Spoiler: weergeven
Portaalbebording met twee hoofdroutes over één weg (A1 Randweg Triurboj - vanuit het oosten)
Afbeelding

Grondbewegwijzering met één hoofdroute (A1 bij Dudomoj - vanuit het zuiden)
Afbeelding

Portaalbewegwijzering bij knooppunt (A1 knooppunt Rojvalo - vanuit het zuiden)
Afbeelding
De bovenste twee borden geven de situatie weer zoals deze zou zijn bij de tot nu toe vastgestelde hoofdroutes. De onderste zijn naamsuggesties voor een eventuele kruisende hoofdroute. De A9 lift een stukje met de A1 mee en wordt daarom indirect bewegwijzerd.

Merk op dat de afstand achter Fluapramoj is overgeplakt. Onder de 180 staat 135. Als de A9 in 2016 opengaat, wordt de reis naar Fluapramoj dus 45 km korter!

Over de mogelijke namen:
/|\ Intermarka: inter = tussen, mark = Hochmarks voor 'land'. De weg die landsdelen van Hochmark verbindt via een ander land.
/|\ Tramonta: tra = door, mont = berg. De weg die door de bergen gaat.
Uit de RJB: N26 estas asfaltota

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 10 juli 2009 schreef:N26 staat op het punt geasfalteerd te worden

AKVUJO - Rijksweg 26 tussen Akvujo en de Frankenlandse grens is nu nog een bochtige grindweg door de bergen. Aan die bochten zal weinig veranderen, maar de komende twee maanden zal het grind worden vervangen door een 4 meter brede asfaltverharding.

De huidige grindweg is in de wintermaanden altijd gesloten, waardoor grensverkeer van en naar Frankenland enorme afstanden moet omrijden. Komende winter zal de weg voor het eerst open zijn voor verkeer. Daarmee wordt de N26 ook 's winters een doorgaande weg tussen Hochmark (E75) en Frankenland (Sec359).

Volgend jaar zal er nog iets worden veranderd aan de weg. In het kader van de eerste fase van een grootschalige landelijke omnummering zal de N26 voortaan het nummer N38 dragen. Het nummer N26 zal helemaal naar het uiterste noorden verdwijnen: het verbindingsweggetje tussen de N23 en de Hochmarkse E64.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » di 15 mar 2011, 17:34

Uit de RJB: Vasta pliigo de (fer)vojreto en sudflanko de urbaro Triurboj

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 16 augustus 2009 schreef:Forse uitbreiding (spoor)wegennet in zuidflank agglomeratie Triurboj (Driesteden)

REĜAPONTO - Vandaag hebben de samenwerkende gemeenten in de agglomeratie Triurboj en de betrokken districten een plan gepresenteerd om de ontsluiting aan de zuidflank van de agglomeratie te verbeteren. De snelle ontwikkeling van de mobiliteit en de groei van de kernen ten zuiden van de rivier Flustrado nopen tot ingrijpendere maatregelen dan tot nu toe nodig werden geacht.

Belangrijkste speerpunten van het plan zijn de nieuwe stadsbrug Bonakvo - Fruktodono en de spoorlijnen Bonakvo - Deklivejo en Deklivejo - Reĝaponto. Daarnaast krijgt Reĝakampoj eindelijk een zuidelijke aansluiting op de A2 met een nieuwe verbindingsweg D113 Reĝakampoj - Lokogreno - Bienaro, inclusief een noordelijke omleging om Bienaro. Daarmee is ook groen licht gegeven voor de uitbreidingswijk ten zuiden van Reĝakampoj. Tevens wordt de N19 bij Deklivejo om de stad heen gelegd.

De nieuwe stadsbrug bij Bonakvo is feitelijk een voorschot op de nog aan te leggen nieuwe snelweg A4 als onderdeel van de zuidelijke randweg van Triurboj. De betreffende brug wordt meteen dubbelbaans met 2 rijstroken per richting en 1 busbaan per richting uitgevoerd. Oorspronkelijk was het plan om de A4 pas na 2020 door te trekken naar de nu in aanleg zijnde A10 bij Bienaro. Voor het handhaven van een goede onstsluiting in de zuidflank is het echter al noodzakelijk reeds in de komende 10 jaar een nieuwe oververbinding te realiseren.

Nog een klein voorschotje op de A4 wordt genomen door de N19 over het geplande A4-tracé langs Deklivejo te leiden. Daarmee zal een eind komen aan de groeiende overlast die de N19 door de stad veroorzaakt. Of ook de D202 om de stad heen worden geleid is nog niet zeker.

De spoorlijnen Deklivejo - Bonakvo Centra Stacio en Deklivejo - Reĝaponto Nova Pontoŝoseo moeten zorgen voor een rechtstreekse ontsluiting van Deklivejo per spoor. Nu is het nog niet mogelijk om zonder een flinke omweg te maken per spoor van Deklivejo naar Reĝaponto of Bonakvo te reizen. De oostelijke spoorlijn zal in de stad geheel ondergronds aangelegd moeten worden, vanwege de bestaande bebouwing. De westelijke spoorlijn zal bovengronds worden aangelegd, zo veel mogelijk gebundeld met het gereserveerde A4-tracé om het aantal doorsnijdingen te beperken.

Ook werd een globale planning gepresenteerd.
Stadsbrug Bonakvo: 2015
D113 Reĝakampoj - Lokogreno: 2014
D113 Lokogreno - Bienaro: 2017
Omlegging N19 Deklivejo: 2017
Spoorlijn Bonakvo - Deklivejo: 2017 (Bonakvo - Fruktodono al in 2015)
Spoorlijn Reĝaponto - Deklivejo: 2018 (spoorverdubbeling Deklivejo - Lokogreno al in 2016)
Kaaiman, Zo 16 Aug 2009, 23:00 schreef:Door diverse plannen voor nieuwe afritten op de A2 zal in 2014 bij de opening van de A10-zuid ook de afritnummering van de A2 worden aangepast. In plaats van de huidige nummering 1 t/m 9 Grens - Altamonteto - Reĝaponto zal in 2014 worden omgenummerd naar tot 1 t/m 13. Bij de vervanging van afritborden wordt hier al rekening mee gehouden door vast het definitieve nummer over te stickeren met het huidige nummer tot 2014.

De A4 Bonakvo - Bienaro zou een sluitende ring moeten creëren om de agglomeratie heen. Deze snelweg heeft echter niet zo veel prioriteit. In 2015 zal het gedeelte vanaf Nodo Muelilejo (A1/A4) totaan de N18 zijn omgebouwd van 2+2 gelijkvloers naar 3+3 ongelijkvloerse snelweg. Hoewel voor de intensiteiten 2+2 ongelijkvloers voldoende zou zijn, wordt de weg met oog op de toekomst meteen als 3+3 aangelegd.
De bedoeling is om de A4 ten zuiden van de agglomeratie een nieuw tracé te geven. De stadsbrug zal meteen ruimte genoeg krijgen voor 3+3 met vluchtstroken én dubbelspoor. De brug wordt dus een alles-in-één-oplossing.

De A4, die ook net ten noorden van Deklivejo gepland is zal voorlopig worden uitgevoerd als een 2+1 N19 om de stad heen. De N19 zal de zuidelijke rijbaan van de nog aan te leggen A4 vormen. De aan te leggen spoorlijn Bonakvo - Deklivejo zal zo dicht mogelijk tegen het geplande A4-tracé aan liggen, en waar mogelijk worden alvast vboorbereidingen voor de snelweg getroffen bij de aanleg van de spoorlijn. Wellicht dat een complete A4 dan niet meer tot 2026 op zich laat wachten, zoals nu nog de (niet geheel vaststaande) planning is.

Voor het gedeelte van de A/N4 dat na de tracéwijziging overblijft is het nummer 12 gereserveerd.
Uit de RJB: Nafton estas trovinta en Sustulio

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 25 augustus 2009 schreef:Aardolie gevonden in Sustulië

FLUDARE - Op 4,2 km diepte is gisteren bij het dorp Fludare in Zuid-Sustulië, halverwege tussen de steden Harena en Corus, een omvangrijk oliereservoir ontdekt. De olie lijkt van een goede kwaliteit en winning wordt rendabel geacht. Het is de eerste keer dat in Sustulië een bron wordt aangeboord met rendabel winbare olie.

De staatsmijnbouwmaatschappij liet weten 'erg tevreden' te zijn met deze vondst. De maatschappij gaf aan verder te zoeken in het gebied. Mogelijk kan de eerste olie al in 2011 gewonnen worden. Er wordt toenadering gezocht tot Frankenland, om daar de olie te laten verwerken bij de petrochemische bedrijven in de grote havenstad Lubah-Neutalhavn.

Ons land heeft Sustulië gefeliciteerd met deze vondst en heeft zich reeds gepresenteerd als potentieel afnemer.
Uit de RJB: A5: tute preta post 5 jaroj

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 13 september 2009 schreef:A5: helemaal klaar over 5 jaar

TYROJ/REĜAPOTO - Vandaag is de A5 tussen Nodo Johanomonto [Knooppunt Johannesberg] en Vojimpostejo Tyroj [Tolplein Tyroj] officieel geopend, een traject van ongeveer 12 km. De openingshandeling werd verricht door Minister Ĝiorno Belakvo van Mobiliteit. Het is het eerste gedeelte van de N5 dat volledig is omgebouwd naar autosnelweg. Rijksweg 5 vormt een belangrijke schakel in het Atlantidische snelwegennet en maakt deel uit van de Interatlantidische route Dumara, die van Neu Hafental in Hochmark naar Urbalongi in Sustulië leidt.

Rijksweg 5 is tussen de A2 bij Johanomonto en de N13 bij Dupalago als geheel nieuwe autoweg opengesteld tussen 2000 en 2004. De voormalige N14 van Dupalago naar de Hochmarkse grens is sinds 2004 met de opening van het gedeelte Harapido - Dupalago bij de N5 ingelijfd. Reeds bij de bouw van de autoweg was voor de verdere toekomst een uitbouw naar autosnelweg voorzien. Daarom werden de meeste wegvakken inclusief de tunnels meteen dubbelbaans uitgevoerd. Aansluitingen werden echter voorlopig nog gelijkvloers aangelegd en de dalbruggen enkelbaans. Zo kon voor een relatief beperkt budget toch zo snel mogelijk een belangrijke wegverbinding worden aangelegd.

Door het voltooien van de kostbare dalbruggen en het ongelijkvloers maken van de aansluitingen wordt de N5 momenteel uitgebouwd naar autosnelweg. Hoewel op de N5 nog een maximumsnelheid van 100 km/u geldt, mag er op de nu voltooide A5 gewoon 120 km/u gereden worden, ook in de tunnel.

Verdere oplevering staat gepland voor het wegvak Tyroj - Harapido in 2010, waarna in 2011 het wegvak Harapido - Eto - Dupalago zal volgen. Tussen Dupalago en de Hochmarkse grens zal de A5 pas in 2014 over een nieuw tracé geopend worden. Als alles volgens planning verloopt zal daarmee over vijf jaar de laatste onderbreking van de internationale autosnelwegroute Dumara gedicht worden.
Kaaiman, Ma 14 Sep 2009, 23:06 schreef:Het gedeelte van de A1 tussen Nodo Kuntunelo (A1/A6) en Nodo Muelilejo (A1/A4/N4) wordt over een lengte van ongeveer 7,5 km flink onder handen genomen. In 2014 moet de weguitbreiding helemaal klaar zijn.

Op dit gedeelte van de A1 passeren elk etmaal op het drukste stuk 146.000 mvt. Met de huidige situatie (3+3) is dit niet fatsoenlijk te verstouwen. Om dit probleem op te lossen wordt de A1 uitgebouwd naar 2-2+2-2, parallelbanen dus. Dat houdt in dat er een tweetal nieuwe tunnelbuizen gebouwd moeten worden aan beide zijden naast de huidige. Daarmee is men dit jaar reeds begonnen, nog voor de uiteindelijke vaststelling van het totaalplan. De tunnelbuizen zullen 2-2+2-2 worden ingericht, met een vluchtstrook als ruimtereservering voor 3-3+3-3. Daarnaast wordt Nodo Kuntunelo wordt compleet gemaakt.

In de spoiler de huidige situatie. De grote getallen zijn de huidige intensiteiten. Files komen hier dagelijks voor. Vooral op de A6 kan het nogal vaststaan. De A6 versmalt net voor het invoegen op de A1 van 2 naar 1 rijstrook, terwijl die rijstrook even daarna op de A1 moet invoegen. Een soort Lankhorstsituatie dus.
Spoiler: weergeven
Afbeelding
In deze spoiler de toekomstige situatie in 2015. De bovenste grote getallen zijn de huidige intensiteiten, met daaronder de verwachte intensiteiten in 2015/16. De dalingen worden voor een groot deel veroorzaakt door de A/N14 die in 2015 voor een belangrijk deel gereed zal komen. Om geld te besparen zijn er voor Nodo Muelilejo in zuidelijke richting geen vlecht- of breiwerken toegepast, maar een weefvak. In totaal komen daar 4 en dichter bij het divergentiepunt 5 rijstroken naast elkaar. In 2015 zal ook de N4 omgebouwd zijn naar autosnelweg A4 (autosnelweg tussen de A1 en N18, verder wel N4). Vlechtwerken zijn voorlopig wegbezuinigd. De mogelijkheid blijft in de toekomst wel gewoon open.
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Kaaiman, Vr 25 Sep 2009, 21:33 schreef:Het Brilamontische autosnelwegennet is sinds in 1953 de eerste 14 km snelweg werden opgeleverd behoorlijk gegroeid.

Momenteel is het snelwegennet totaal 724 strekkende km. Als volgende maand de A4 om Glaciurbo wordt geopend, de laatste snelwegopening dit jaar, zal het snelwegennet 745 km zijn.

Het piekjaar was tot nu toe 2006, waarin 83 km snelweg werd geopend. Dat was onder andere te danken aan de ombouw van de N2 naar A2.
In 2016 zal de volgende piek komen, met 85 km. Dan zal van de A9 maar liefst 40 km worden geopend, een zeer lang en lastig stuk snelweg in de bergen. De A9 tussen de A1 bij Belarojo en de A2 benoorden Fluapramoj is al sinds 2004 in aanbouw, en wordt in delen opgensteld. De aanleg van deze weg is een co-productie tussen Brilamontië en Hochmark.

De 1000-km-grens zal eveneens in 2016 gebroken worden. In 2030 moet het snelwegennet in totaal 1218 km lang zijn.

De onderstaande grafiekjes zijn al eerder getoond op dit forum, maar nu heb ik ze bijgewerkt naar de nieuwste planning. De oude staan overigens niet meer online.

De grafiek van het totaal (geplande) aantal strekkende kilometers autosnelweg:
Afbeelding

En hier het aantal strekkende snelwegkilometers per jaar:
Afbeelding
Kaaiman, Vr 09 Okt 2009, 23:58 schreef:Er wordt hevig nagedacht over de toekomst van het Brilamontische rijkswegennet. Momenteel is men van mening dat het rijkswegennet er in 2030 als volgt uit moet komen te zien. Dit document 'Ŝosearo 2030' wordt vrij regelmatig bijgewerkt naar de nieuwste inzichten. Het document is een soort actuele visieweergave, maar in geen geval bindend.
Afbeelding

Opvallende veranderingen:
Route 28 - 8 - 7 - 46 vervangt de route 32. Het nummer N46 wordt in 2010 ingevoerd.
Het grindweggedeelte van de N32 was in de vorige versie van Ŝosearo 2030 al gestippeld, waarmee werd aangeduid dat handhaving als rijksweg onzeker was. Inmiddels is de knoop doorgehakt en is de N32 tussen de N28 en de N7 komen te vervallen. Ook de N32 tussen de N7 en N31 zal waarschijnlijk geschrapt worden. Het rijk is van mening dat deze weg alleen lokaal en wat regionaal verkeer faciliteert, zeker nu de grindwegschakel van de N32 is komen te vervallen.
Als de A9 in 2016 wordt opengesteld, wordt het wegvak N28 - N7 - N31 van de N32 afgeserveerd.

Door de knip in de N32 zouden er twee aparte delen met hetzelfde wegnummer ontstaan. Volgende de Brilamontische wegnummerrichtlijn is het niet toegestaan een wegnummer langer dan een jaar te onderbreken. De overgebleven oostelijke N32 zal worden omgedoopt in N46. Er is bewust niet voor gekozen de westelijke N32 om te nummeren, omdat er behalve in de 4x-serie geen ongebruikte nummers meer zijn vanaf 2010. Omdat 4x-nummers alleen in het noordoosten voorkomen, is ervoor gekozen dus de oostelijke N32 om te nummeren.

Daarnaast zal de D700 tussen de N8 en N31 worden omgenummerd naar N46 om zo een volwaardig alternatief voor de af te stoten N32 tussen de N7 en N31 te vormen. De D700 zal voor een deel worden verbreed van 3,50 meter naar 6,60 meter. Ook zal er een nieuw N46-tracé worden aangelegd dat zal aansluiten op de N7 in plaats van op de N8, zoals de D700 nog doet. Verbreding en aanleg van het nieuwe tracé moeten in 2014 gereed zijn.

Route 34 wordt opgeknipt in 34, 48 en 49. Deze wegnummers worden in 2015 ingevoerd, als de N49 klaar moet zijn.
In overleg met Sustulië wordt er een nieuwe hoofdweg aangelegd van rijksweg 8 naar hoofdweg 49 in Sustulië. Deze weg 49 leidt rechtstreeks naar de hoofdstad van Sustulië, Fortiporta. Om aan te sluiten bij het Sustulische wegnummer is ervoor gekozen om het Brilamontische deel als N49 te nummeren, mede omdat dit nummer vrij is en zich in het oosten van het land bevindt.

De N34 zou een vrij raar verloop krijgen met allerlei losse delen. Daarom was er in eerste instantie voor gekozen het wegnummer N34 helemaal te laten vervallen en te vervangen door N47 (N42 - N8), N49 (N8 - grens) en N48 (grens - N11 - grens). Dit beschouwde men toch als iets teveel van het goede, niet in de laatste plaats vanwege de kosten. Het nummer 47 wordt voorlopig op reserve gehouden: mocht een nummer in de 3x-serie ooit eens dringend ergens nodig zijn, dan kan de N34 alsnog in N47 worden omgenummerd.

Het is nog niet zeker of het gedeelte van de huidige N34 (toek.: N48) ten zuiden van de huidige N6 (toek.: N11) als rijksweg gehandhaafd moet blijven. Met de in aanleg zijnde A10 en de N11 is de dichthjeid van het rijkswegennet voldoende. Aan de Sustulische kant is de aansluitende weg 134 meer van belang. Of dit wegvak als rijksweg gehandhaafd zal blijven, hangt af van overleg met Sustulië.

Over de A14 ten zuiden van Bonakvo (verbinding A1 - N18 - A4) is nog altijd geen duidelijkheid.
In 2015 wordt de N4 in Bonakvo (gedeelte A1 - N18) opgewaardeerd naar autosnelweg. In 2020 zal de A4 tussen de N18 en de A2 gereedkomen, warna in 2022 het stukje van de A4 tussen de A2 en A10 zal volgen. Er wordt gekeken of die data wellicht door meer op te knippen wat jaren vervroegd kunnen worden. Het probleem is vooral het beschikbare budget.

Op de A4-plannen wordt trouwens al een voorschot genomen door enkele nieuwe regionale wegen aan te leggen, zoals ook al eerder vermeld.

Aangezien de A4-plannen nog niet zo'n vaart lopen, is een A14 nog helemaal ver weg. Realisatie staat voorlopig tussen 2023 en 2028 gepland, maar geld is er nog niet voor gereserveerd.

Doodlopende' hoofdweg N19
Het gedeelte van de N19 tussen de huidige A1 en N17 is in 1984 ooit opengesteld als A1. In 2002 werd route 1 over een totaal ander tracé geleid, waardoor een stuk A1 overbodig werd. Omdat de N19 tussen de N17 en de N20 (toek.: 16) op een smal en bochtig tracé in een landschappelijk kwetsbaar gebied ligt, heeft men besloten de A1 helemaal over een ander tracé aan te leggen.

De N19 is nog wel vrij druk, maar wordt eigenlijk alleen nog gebruikt door bestemmingsverkeer. Om verkeer te stimuleren over de A1 te rijden is de voormalige A1 gedegradeerd tot 2+2 autoweg met 100 km/u. Ook wordt in 2010 de 2+1 autoweg N10 geopend (deels door opwaardering van N20), waardoor er hopelijk nog minder verkeer met bestemming Ŝtonamuroj de N19 zal nemen.

Vanwege het wegprofiel (nog altijd 2+2 ongelijkvloers met vluchtstroken) blijft het autoweggedeelte als hoofdweg gehandhaafd. Daarnaast is de N19 relatief duur in onderhoud: aanmerking als hoofdweg is daarbij financieel weer handiger. Een op niet-hoofdwegen doodlopende hoofdweg is wel een echte uitzonderingssituatie: normaal dienen hoofdwegen te allen tijde op elkaar aan te sluiten.

Verbindingen met het buitenland
Het blijft overigens opvallend dat Brilamontië vooral veel hoofdwegen naar Sustulië en Frankenland heeft. Dit is te danken aan de bergrug die ongeveer noord-zuid loopt, waardoor van oudsher al minder contact met Hochmark is en infra bovendien lastig is te realiseren. Zo zijn er bijvoorbeeld maar 2 internationale spoorlijnen tussen RBM en HM, enkel in het noorden. Een 3e spoorlijn is in aanleg en die zal in 2011 in gebruik worden genomen.

Brilamontië maakt zich sterk voor een spoorlijn tussen Fluapramoj (RBM) en Resgart (HM). Beide steden zijn behoorlijk in omvang; bovendien zal agglomeratie Triurboj zo beter bereikbaar worden vanuit het oosten. Dit is nog een groot manco in het huidige internationale spoorwegnet. RBM zegt dat de spoorlijn in elk geval op eigen grondgebied al in 2017 is te realiseren, wellicht zelfs eerder, afhankelijk van wat Hochmark doet.
Kaaiman, Ma 19 Okt 2009, 11:33 schreef:Het OWN moet vooral fungeren als lokale ontsluiting en regionale verbinding, terwijl het HWN zich duidelijk kenmerkt als een kwalitatief hoogwaardig wegennet voor de lange afstanden. Dit onderscheid laat zich duidelijk kenmerken door het comfortniveau.

Het OWN is per wegbeheerder opgesplitst in 4 categorieën.
* particuliere wegen (erfpaden en enkele lokale wegen)
* gemeentelijke wegen (lokale wegen)
* districtswegen (regionale wegen)
* rijkswegen (interregionale wegen)

Voor de genummerde wegen (D-wegen en N-wegen) gelden voor het OWN landelijke minimumnormen.

Een districtsweg dient overal in het land minimaal 4,10 m breed te zijn en een minimale maximumsnelheid van 60 km/u. Deze breedte en maximumsnelheid geldt overigens ook voor grindwegen die beheerd worden door een district. Vooral in Hoog-Brilamontië zijn nog veel grindwegen in beheer van een district, die dus vaak ook 4,10 m breed zijn.

Er is echter een heel aantal D-wegen dat geasfalteerd is en vaak ook breder dan die 4,10. Echter, pas vanaf een verhardingsbreedte van 5,75 m mag de snelheid omhoog naar 80 km/u. De weg kent dan wel smalle rijstroken van slechts 2,50 m. Als je een vrachtwagen tegenkomt op zo'n weg, zul je toch even vaart moeten minderen en uitwijken. Toch zijn er heel wat D-wegen die een rijksweg of zelfs rijkshoofdwegprofiel hebben. In Hoog-Brilamontië zijn zulke brede D-wegen vrij zeldzaam, maar in Laag-Brilamontië komen 6,60 m brede D-wegen toch vrij regelmatig voor. D-wegen met rijkshoofdwegprofiel zijn veelal ex-rijkshoofdwegen.

Voor rijkswegen heeft men besloten dat ze minimaal 6,60 m breed moeten zijn. Uitwijken voor vrachtwagens is bij zo'n breedte niet meer nodig. Er zijn echter nog enkele rijkswegen die met grind verhard zijn en niet voldoen aan het minimumprofiel. Dit zijn de N17 (deels), N25 (grotendeels), N32 (deels) en N37 (helemaal). De N17 blijft in beheer van het rijk maar wordt N37. De N25 blijft ook in beheer van het rijk. Het grindgedeelte van de N32 gaat bij de opening van de A9 in 2016 naar het district en wordt D832. De N37 wordt per 2010 overgedragen aan het district en krijgt het nummer D637. Voor de N17 (4,10 m breed met uitwijkplaatsen) bestaan plannen voor verbreding en mogelijk een deels nieuw tracé, maar dit is afhankelijk van overleg met Frankenland en heeft weinig prioriteit. De N25 is eveneens 4,10 m breed met uitwijkplaatsen. Deze weg is vanwege de netwerkdekking rijksweg, maar voor de N25 worden de districtswegnormen gehanteerd. Er zijn geen serieuze plannen voor verbreding of asfaltverharding.

Het HWN is opgesplitst in twee categorieën, die echter allemaal weer een aantal verschijningsvormen hebben. Alle hoofdwegen worden door het rijk beheerd.
* rijkshoofdwegen
* autowegen (1+1)
* autowegen (2+1)
* autosnelwegen (2+2)
* autosnelwegen (3+3)

Dit zijn geen minimumnormen maar standaardprofielen. Breder mag wel in bestaande situaties, maar ze zullen nooit breder nieuw worden aangelegd of gereconstrueerd dan in deze normen wordt gegeven, i.t.t. de wegen van het OWN, die wel breder dan de normen worden aangelegd.

De vermelding van de 3+3-autosnelwegen is met name om even aan te geven dat elke linkerrijstrook 10 cm smaller is dan de meest rechtse twee. 4+4-autosnelwegen komen in principe niet voor, tenzij onderdeel van een weefvak. Als er 4 rijstroken nodig zijn over grotere afstand, gaat de voorkeur uit naar een parallelbanensysteem.

Natuurlijk zijn er ook dubbelbaans districtswegen, rijkswegen en rijkshoofdwegen, maar die heb ik niet apart genoemd omdat de waslijst dan nog wel langer zou worden. Dubbelbaanswegen komen in het OWN vooral voor binnen stedelijk gebied. Daarbuiten nauwelijks. Ook zijn er nog enkelbaans wegen met een kruipstrook, met name rijks(hoofd)wegen. Deze heb ik ook maar niet in het rijtje gezet om het wat overzichtelijker te houden.

2+1-wegen zijn zo vormgegeven dat er makkelijk een autosnelwegrijbaan van gemaakt kan worden. Een snelwegrijbaan is 11,20 m breed; een 2+10-autowegrijbaan is 11,30 m breed. Bij de autoweg is ervoor gekozen de twee aaneengesloten rijstroken iets smaller te maken dan normaal, om zo minder uit te nodigen tot hardrijden. Autosnelwegrijbanen met een verhardingsbreedte van 11,30 meter zijn dan ook vaak een resultaat van een fasering. Onder andere de A10 en A14 worden eerst 2+1 aangelegd als N10 resp. N14, waarna later de tweede rijbaan van 11,20 m zal volgen.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » di 15 mar 2011, 17:55

Uit de RJB: N19 ekhavos vojimpostejon; je alsuda A1 unuo ĉesigos

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 21 oktober 2009 schreef:N19 zal een tolplein krijgen; op de A1 naar het zuiden zal er één worden opgeruimd

TRAIREJO - De N19, de enkelbaans rijksweg langs het dorp Trairejo, is volgens de wegbeheerder al jaren veel te druk. Per dag berijden zo'n 14.000 auto's deze kortste weg van Ŝtonamuroj naar Triurboj. Dat is twee keer meer dan wenselijk.

Om het verkeer van de N19 te weren wordt er daarom per 1 unumonato 2010 tussen Eĝo en Trairejo tol ingesteld. De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar zullen voor auto's waarschijnlijk rond de 20 brilar uitvallen. In ruil daarvoor wordt de bestaande A1 tussen Palanco en Nodo Apudlago tolvrij gemaakt. Het verkeer van Triurboj naar Ŝtonamuroj en omgekeerd wordt geacht de A1 en de N20 te nemen. De N20 zal overigens vanaf volgend jaar worden omgenummerd in N10. Hiermee wordt tevens het aantal tollen op de A1-zuid teruggebracht van drie naar twee.

Achtergrond
In 1984 werd de A1 verlengd van Bonakvo naar Laktadomo, een dorpje in de buurt van Eĝo. De rijksweg van Laktadomo naar Ŝtonamuroj werd in dezelfde jaren grondig opgeknapt, maar daarbij werd het landschap tussen Eĝo en Trairejo ernstig aangetast. De bestaande weg werd namelijk verbreed en hier en daar werden bochten afgesneden. Aangezien veel huizen dicht op de weg stonden, werd een aantal gesloopt om plaats te maken voor de weg. Ook sneuvelden veel karakteristieke heggen en bomenrijen in het kleinschalige en kwetsbare landschap.

Het was duidelijk dat de bevolking niet nogmaals zo'n rigoureuze ingreep in het landschap accepteerde. Het is dan ook niet vreemd dat de vereniging Landschapsbescherming (Pejzaĝa Protekto, PP) haar wortels in dit gebied heeft. Deze grote en actief meedenkende club kijkt sindsdien nauwlettend over de schouder van plannenmakend Brilamontië heen en heeft inmiddels al vele aanpassingen van plannen en alternatieve plannen voorgesteld, waarvan vele ook doorgang hebben gevonden.

Begin jaren '90 bleek de verkeersomvang op de N19 tussen Laktadomo en Ŝtonamuroj, toen nog N1, gestaag gegroeid te zijn. Met name het toenemende internationale transport en de groeiende woon-werkafstanden waren daarvan de oorzaak. Het was wel duidelijk dat al dat verkeer niet langer over deze naar modernere maatstaven nog steeds erg bochtige weg afgewikkeld kon worden. Plannen voor een autosnelweg van Laktadomo via Trairejo en Ŝtonamuroj naar de Frankenlandse grens verschenen dan ook al snel.

Zodra de Landschapsbescherming van deze plannen lucht kreeg, ging deze onmiddellijk in protest. Meteen werd de discussie aangegaan met de politiek en verschenen alternatieve plannen. Uiteindelijk werd in 1996 besloten dat de A1 over een geheel nieuw tracé op behoorlijke afstand van Eĝo en Trairejo aangelegd zou worden, een variant waar iedereen mee kon leven. Het nadeel was wel, dat de nieuwe snelweg door al zijn tunnels en dalbruggen behoorlijk duur zou worden. Om de kosten daarvan te dekken werd bij de openstelling in 2002 tol ingesteld.

De tol viel behoorlijk hoog uit, voor gewone auto's maar liefst 40 brilar, waardoor de A1 niet erg optimaal benut werd en de N1, inmiddels omgedoopt tot N19, druk bleef. Bovendien was de nieuwe route via de A1 en N20 veel langer dan over de N19. Daarnaast bleef de voormalige A1 tussen de nieuwe A1 en de N17 bij Laktadomo nog steeds een snelle route, omdat de maximumsnelheid weliswaar verlaagd werd van 120 naar 100 km/u, maar de weg er nog steeds uitziet als een autosnelweg.

Nu zal er op de N19 tol worden geheven, terwijl de A1 een tolplein minder krijgt. Daarnaast werkt men eraan de N20, vanaf volgend jaar N10, te voorzien van onder andere een parallelweg, zodat de maximumsnelheid over enkele jaren opgetrokken kan worden naar 100 km/u. In 2012 moet de N10 tussen Ŝtonamuroj en Okdomo uitgebouwd zijn tot autoweg. Het verschil tussen de route van de N19 en de route A1/N10 is dan nog slechts 3 minuten in het voordeel van de N19. Verwacht wordt, dat na het invoeren van de maatregelen de intensiteiten op de N19 zullen dalen tot onder de 10.000 motorvoertuigen per dag.
Rene, Do 22 Okt 2009, 0:11 schreef:Nou, geweldig. Zoveel extra voertuigkilometers, zoveel extra emissie.
Want minder verkeer zal er in zijn totaal niet zijn.
Kaaiman, Do 22 Okt 2009, 8:52 schreef:De A1 had daar nooit zo aangelegd moeten worden. Nodo Apudplago (A1/N20) had veel meer naar het westen verschoven moeten worden om voor Ŝtonamuroj interessant te zijn met de auto. Men hoopt dan ook vooral het vrachtverkeer om te leiden, wat waarschijnlijk wel gaat lukken. Veel vrachtverkeer neemt de N19/N13 route om zo twee dure tollen te omzeilen.

Door één tol van de A1 weg te halen en op de N19 juist een tol in te stellen, wordt verwacht dat in ieder geval het langeafstandsverkeer voortaan voor de A1 kiest, wat toch al aanmerkelijk scheelt op de N19. Voor een trucker rijdt de N19 ook niet erg prettig, maar de portemonnee wil ook wat. Dit kan net dat beetje stimulans zijn om toch de A1 te nemen. Men denkt in totaal minimaal 3.000 mvt/etmaal met een bestemming verder dan Ŝtonamuroj van de N19 te kunnen halen. Dat is ongeveer 20% van de totale verkeersstroom.

Als de 2+1 autoweg N10 tussen Ŝtonamuroj en Pluvejo in trimonato 2010 gereedkomt, zal verkeer van en naar bijvoorbeeld Marklago eerder geneigd zijn de A1 te nemen.
Het is inderdaad wishful thinking om te verwachten dat het gewone autoverkeer Bonakvo - Ŝtonamuroj de N19 voortaan totaal zal weren.

Normaal is de tol voor vrachtwagens het dubbele van dat van personenauto's. Voor de N19 zal gelden dat vrachtwagens 3x zo veel gaan betalen, dus 60 brilar.
Het artikel is erg regionaal gekleurd, waardoor dit aspect niet zo aan bod is gekomen.

De tol voor vrachtwagens is momenteel nog als volgt:
A1 Bonakvo: Б 30
A1 Trairejo: Б 80
A1 Foraloko: Б 80 +
Б 190 (€ 23,25)

Alternatieve route huidig:
A1 Bonakvo: Б 30
N19 Trairejo: Б 0 +
Б 30 (€ 3,67)

Dit wordt in 2010:
A1 Bonakvo: Б 30
A1 Foraloko: Б 80 +
Б 110 (€ 13,46)

Alternatieve route vanaf 2010:
A1 Bonakvo: Б 30
N19 Trairejo: Б 60 +
Б 90 (€ 11,02)
Rene, Do 22 Okt 2009, 11:22 schreef:Blijft de vraag waarom je op een weg van nationaal belang überhaupt een reductie van het verkeer wilt nastreven, als het gevolg daarvan is dat andere wegen netto evenveel zwaarder worden belast maar de productie van polluenten op nationaal niveau alleen maar toeneemt ? Een nationale overheid die dat in haar achterhoofd houdt zou natuurlijk nooit meewerken aan die situatie...
Kaaiman, Do 22 Okt 2009, 13:43 schreef:In eerdere plannen was het de bedoeling de N19 tussen de N17 en N13 geheel naar het district over te dragen. Tussen de N20 en N13 zal dat ook gebeuren per 2010, omdat de nieuwe 2+1 autoweg N10 de functie overneemt van de N19. De weg wordt per 2010 al gedegradeerd van rijkshoofdweg naar rijksweg, wat dus een meer interregionale functie inhoudt en geen nationale meer. Dit zal te merken zijn in de wegnummerschildjes, maar er liggen ook plannen om het wegbeeld aan te passen, wat ook kan vanwege de minder hoge eisen. Hoe dat precies vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk.

De N19 tussen de N17 en N20 heeft ter discussie gestaan, maar met het district kon geen overeenstemming worden bereikt over de overdracht, en dan met name de onderhoudskosten. Aangezien de weg vrij zwaar belast is, niet in het minst door doorgaand vrachtverkeer, worden de onderhoudskosten hoger. Voor rijkswegen is er wettelijk een hogere vergoeding dan voor districtswegen. Daarnaast is er naast de dorpen Eĝo en Trairejo nog een aantal andere kleinere dorpjes, maar het hele gebied is redelijk verspreid bevolkt wat naast het vrij forse doorgaande verkeer ook weer veel lokaal verkeer genereert. De intensiteiten flink beneden de 10.000 in landelijk gebied zullen hoe gewenst dan ook niet gehaald worden.

Er zijn heel wat D-wegen die meer dan 10.000 mvt/etmaal verstouwen, maar die liggen vrijwel allemaal in stedelijk of randstedelijk gebied. In landelijk gebied zijn er behoudens misschien enkele korte stukjes geen D-wegen met intensiteiten boven de 10.000. Zodra een districtsweg in landelijk gebied structureel boven de 10.000 uitkomt, wordt overdracht naar het rijk nagestreefd. Zodra een (interregionale) rijksweg structureel onder de 10.000 komt en de weg verder geen duidelijke functie in het interregionale wegennet vormt, komt overdracht naar het district aan de orde.

De N19 is dus op alle fronten een echt twijfelgeval.

Daarnaast is Brilamontio geen verstedelijkt land, in tegenstelling tot Nederland. Hoewel er zeker wel op het milieu wordt gelet, is het land niet gebonden aan een keur van internationale verdragen. De emissies in Brilamontië worden vooral bij de bron aangepakt. Dat betekent o.a. strenge milieueisen voor auto's en het stimuleren van elektrische voertuigen en innovatie. De grootste aandacht ligt echter bij industriële emissies. Maar ja, zodra je de emissies bij één sector hebt teruggedrongen, komt er wel weer een andere procentueel aan de top.

Er wordt momenteel vooral ingezet op het verminderen van het vrachtverkeer op de route N19/N13 door de tolverdeling te veranderen. De route via A1 is dan zeer zeker emissiebesparend ten opzichte van de oude route over de gehele lengte gerekend. En aangezien Brilamontië een belangrijk transitland is, is een vermindering van het doorgaand verkeer op de N19 met enkele duizenden niet heel erg onhaalbaar.

Autoverkeer (en in mindere mate vrachtverkeer) van en naar Ŝtonamuroj zal nog wel vooral de N19 blijven nemen. Daarmee blijft de functie van de N19 in het rijkswegennet niet onbetwist.
Rene, Do 22 Okt 2009, 13:48 schreef:Niet nodeloos voertuigkilometers produceren is óók een bronmaatregel...
Kaaiman, Do 22 Okt 2009, 15:56 schreef:Klopt, maar als je saldeert hoeft de uiteindelijke situatie er niet om te verslechteren. Er worden genoeg projecten gerealiseerd die voor verkorting van de afstand zorgen, of optrekken-afremmen verminderen. Ik zie het probleem daarin niet echt, zolang je de problemen maar niet gaat concentreren op één plek.

De N19 is nu voortdurend optrekken-afremmen. Dat kost óók nodeloze emissies, en nog wel op een veel minder gewenste plek, namelijk in een omgeving die redelijk bewoond wordt. De omgeving van de A1 en N20 bestaat uit weinig anders dan enkele huisjes en verder leegte. Komt ook het aspect van verkeersveiligheid om de hoek kijken: een weg speciaal ingericht voor doorgaand snelverkeer heeft hogere verkeersveiligheidsstandaarden dan een slingerweg door gehuchten.
Uit de RJB: Kial ne staka tunelo?

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 26 november 2009 schreef:Waarom geen gestapelde tunnel?
REĜAPONTO - Het verkeer in de stad groeit nog steeds. Hoewel het wegennetwerk in de komende jaren al flink wordt uitgebreid, blijft het noodzakelijk na te blijven denken over de toekomstige verkeerssituatie. Een wegennetwerk is immers nooit af.

Projecten die momenteel in en om de hoofdstad worden gerealiseerd zijn onder andere de Luchthavenweg A6, de grote randweg A10 en diverse nieuwe districtswegen aan de zuidkant van Triurboj. De A10 om de stad zal een aanzienlijk gedeelte van het verkeer van de N2 wegnemen, maar omdat het knooppunt Kuntunelo (A1 x A6) in de toekomst vanuit alle richtingen te benaderen zal zijn, is de verwachting dat de N2 in de toekomst rustiger zal worden, maar het verkeer op de N6 juist flink zal toenemen.

De N6 door het centrum van Reĝaponto, onderdeel van de kleine ring N2/N4/N6 rond het centrum, levert nu al veel overlast op. Overdag kan men slechts met moeite de vaart erin houden, om over de spitsuren nog maar te zwijgen. Niet alleen op de verkeerslichtrijke weg zelf spelen problemen. De dubbelbaans rijkshoofdweg levert voor de omgeving ernstige hinder op vanwege geluids- maar vooral ook stankoverlast.

Al jaren spelen bij het rijk plannen om de N6 ongelijkvloers te maken, om zo de doorstroming te bevorderen. De tot nu toe gedane voorstellen leverden echter fikse kritiek op uit politiek en samenleving, omdat aan ernstige aantasting van enkele waardevolle stadsgezichten niet te ontkomen viel. Daarnaast zou de geluidshinder flink toenemen, terwijl de slechte luchtkwaliteit slechts weinig zou verbeteren.

Het stadsbestuur van Reĝaponto heeft daarom een studie opgestart om te onderzoeken welke oplossingen deze problemen kunnen oplossen, zonder het stedelijk verkeersnetwerk tot een puinhoop te maken. Eén van de voorgestelde alternatieven is om de N6 om te bouwen tot A6, waarmee een doorgaande autosnelwegverbinding van oost naar west gecreëerd zou kunnen worden. Samen met de geplande A4 ten zuiden van Triurboj zou zo een robuuste ladderstructuur van autosnelwegen in en om de agglomeratie ontstaan.

Een gewone A6 volgens de oude plannen is echter ondenkbaar. Het stadsbestuur is daarom ook op de proppen gekomen met een geheel nieuw plan: scheiding van doorgaand en lokaal verkeer door de A6 ondergronds aan te leggen en op het tunneldak een parkachtige avenue te realiseren. De eerste reacties van politici en burgerverenigingen waren zeer lovend over dit idee, maar het rijk ziet er nog wel enige haken en ogen aan.

Als de N6 een aantrekkelijkere route zou worden voor doorgaand verkeer, dan moet de bestaande rijksweg 6 tussen de A1 en A2 volgens het rijk in zijn geheel verbreed worden naar 3+3 rijstroken. Ook betekent dit een grondige reconstructie van de A1 tussen Nodo Kuntunelo en Nodo Krestejo, bijvoorbeeld met een parallelbanenstructuur zoals ook ten zuiden van de Kuntunnel bij Haveneto wordt gerealiseerd. Aangezien de plannen van het laatstgenoemde traject al zo goed als af zijn, is het maar de vraag of de plannen nog op tijd gewijzigd kunnen worden om de mogelijkheid voor het N6-plan open te houden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Meer informatie over het N6-project vindt u op http://N6.regxaponto.rb/.
Uit de RJB: Seniluziigaj novaĵoj el Frankio: Transrapido estas suspendota

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 4 december 2009 schreef:Teleurstellende nieuwsberichten uit Frankenland: Transrapid zal worden uitgesteld

REĜAPONTO/RABENSBURGH - Gisteren maakten de Frankenlandse autoriteiten bekend in verband met de wereldwijd heersende economische crisis enige omvangrijke bouwprojecten op te schorten, om zo meer ruimte op het budget te creëren. Eén daarvan betrof het Interatlantidische Transrapidproject, het magneetzweeftreinnetwerl dat alle hoofdsteden op Atlantidië met elkaar moet gaan gaan verbinden.

Onze Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo liet telefonisch weten hier niet vrolijk van te worden, al heeft hij begrip voor de situatie in Frankenland. Wel liet hij weten dat de planontwikkeling van het Transrapidnetwerk gewoon wordt voortgezet. Hij was van mening dat het beter is nu alvast te werken aan een solide basis voor het netwerk, dat dan met enige jaren vertraging alsnog uitgerold kan worden. Voorzover de Minister weet zijn Hochmark en Sustulië nog steeds enthousiast over het project.
Uit de RJB: Nova nuklea centralo apud Ebenlago estas preskaŭe preta

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 4 december 2009 schreef:Nieuwe kerncentrale bij Ebenlago (Vlakmeer) bijna gereed

JULAKORTO - Nog twee weken en dan is het zover: Brilamontiës eerste kerncentrale zal dan worden opgeleverd. De inwerkingstelling zal nog enkele maanden op zich laten wachten. Waarschijnlijk zullen de drie reactoren vanaf kvarmonato 2010 één voor één worden opgestart. Eind 2004 werd met de bouw van het nucleaire complex begonnen.

De kerncentrale ten noorden van het dorpje Julakorto in het westen van ons land, ongeveer op de helft tussen Glaciurbo en Novaponto, zal per reactor een vermogen hebben van 633 MW, wat het totale vermogen op 1900 MW brengt. Dit is ongeveer 38% van de Brilamontische elektriciteitsbehoefte. Reactor 3 zal naast het opwekken van energie ook een functie krijgen als onderzoeksreactor voor wetenschappelijk nucleair onderzoek.

De opening van de kerncentrale houdt tevens de sluiting van een tweetal oude kolencentrales in, bij Bonakvo (457 MW) en Flustradejo (485 MW). Dat houdt in dat de nieuwe kerncentrale nog voor ongeveer 1000 MW restcapaciteit heeft, dat is genoeg om de verwachte energievraag voor de komende 20 jaar aan te kunnen. De kolencentrales zullen uiterlijk in 2013 definitief gesloten en gesloopt worden.
Kaaiman, Vr 04 Dec 2009, 17:05 schreef:Dit is straks de enige kerncentrale in Brilamontië en zal ook de enige blijven. Het feit dat één reactor ook voor onderzoek gebruikt gaat worden, heeft meegespeeld dat de centrale er is gekomen.

Brilamontië is rijk aan steenkool, waar dan ook van oudsher op gestookt werd om energie te krijgen. De centrales die gaan sluiten hebben de afgelopen decennia behoorlijk overlast opgeleverd, omdat ze te dicht bij bebouwde omgeving staan. Het was dus de prioriteit om deze twee centrales zo snel mogelijk te sluiten; veel van de overige 6 centrales worden in de komende jaren ook gesloten, omdat hun rendabele levensduur bijna beëindigd is. Met name deze ene kerncentrale en de aanleg van meer waterkrachtcentrales moeten het gat dat de kolencentrales achterlaten opvullen.

Huidige verdeling:
Kolen: 39%
Kern: 0%
Waterkracht: 40%
Biogas: 7%
Afval: 8%
Wind: 4%
Overig: 2%

Verdeling in 2015 (streven):
Kolen: 15%
Kern: 23%
Waterkracht: 42%
Biogas: 8%
Afval: 8%
Wind: 3%
Overig: 1%

Verdeling in 2020 (streven):
Kolen: 6%
Kern: 30%
Waterkracht: 45%
Biogas: 8%
Afval: 7%
Wind: 3%
Overig: 1%

Je ziet dat er flink wordt geïnvesteerd in waterkracht- en kernenergie en dat de kolenenergie drastisch wordt afgebouwd. Biogas stijgt niet in aandeel, omdat verwacht wordt dat biogas voor andere doeleinden gebruikt zal gaan worden, bijvoorbeeld als autobrandstof of gewoon om thuis op te koken en stoken. Windenergie wordt in aantal niet uitgebreid, waardoor het aandeel keldert. Brilamontië heeft weinig locaties die rendabel en maatschappelijk verantwoord voor windenergie in aanmerking komen.
Uit de RJB: Fruktodono urĝas sin

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 4 december 2009 schreef:Fruktodono haast zich

FRUKTODONO - De ontwikkelingen gaan Fruktodono niet snel genoeg. Het stadje aan de zuidflank van Triurboj wil meer tempo in de bouw en neemt samen met het district het heft in eigen handen. Het stadje dat nu nog zo'n 8.500 inwoners heeft, wil binnen 10 jaar uitgroeien naar een stad van 14.000 inwoners. Met name aan de zuid- en oostkant van het stadje ligt de aarde volgens de burgemeester 'te popelen om bebouwd te worden'.

Afgelopen zomer werd door de samenwerkende gemeenten in de agglomeratie een plan gepresenteerd dat de bereikbaarheid van de zuidflank flink moet verbeteren. Volgens de burgemeester zal dit al een flinke verbetering betekenen, maar niet toereikend voor de bouwopgave die de gemeente heeft gekregen.

Modelstudies hebben uitgewezen dat met name de wegen rond de in 2015 op te leveren stadsbrug tussen Fruktodono en Bonakvo binnen de kortste keren vol zullen lopen, terwijl veel van dat verkeer ook nog eens door de bebouwde kom van Fruktodono moet. De nieuwe brug is feitelijk een voorschot op de nog te bouwen A4 tussen Bonakvo en Deklivejo. De oplossing lijkt dus simpel: de A4 vervroegd aanleggen.

Helaas heeft de Minister van Mobiliteit meermalen te kennen moeten geven daar geen budget meer voor te hebben. "Het rijk betaalt de nieuwe brug en de omlegging van de N19 om Deklivejo, maar dan is de spaarpot leeg," zo zei de Minister gisteren nog. Aangezien hoofdwegen niet door andere overheidslagen dan het rijk aangelegd mogen worden, mag ook het district de weg niet aanleggen. Daarom heeft het disctrict in overleg met het rijk besloten op het gereserveerde A4-tracé een nieuwe dubbelbaans districtsweg aan te leggen tussen de nieuwe brug en Deklivejo.

Daarnaast heeft de gemeente samen met het district het tracé voor een omlegging van de D201 bepaald. Deze weg zal de toekomstige oostelijke bebouwingsgrens van Fruktodono markeren. De rondweg sluit meteen aan op de bestaande Ridderbrug, waardoor de doorstroming flink wordt verbeterd.

De plannen zijn dus als volgt.
* Fruktodono zal in de komende 10 jaren ongeveer 1800 woningen bouwen.
* De spoorlijn Bonakvo - Fruktodono wordt in 2015 geopend, Fruktodono - Deklivejo volgt in 2017. Dit was reeds afgelopen zomer besloten.
* Het district legt een districtsweg (D220) aan op het A4-tracé tussen Bonakvo en Deklivejo. Als uitgangspunt is daarvoor het A4-plannen genomen, maar deze worden versoberd uitgevoerd. Zo wordt de vluchtstrook weggelaten en zullen de aansluitingen gelijkvloers worden uitgevoerd om zo de weg minder op een snelweg te laten lijken.
* De D220 zal gelijktijdig met de spoorlijn worden aangelegd om de overlast te beperken.
* De D220 wordt vooralsnog niet opgenomen in het hoofdwegennet, dus vervoer van gevaarlijke stoffen wordt niet zonder vergunning toegestaan.
* Het district legt tevens een omlegging van de D201 aan ten oosten van de huidige weg. Deze moet in 2014 gereed zijn.
* In 2022 moet de D220 alsnog zijn omgebouwd tot A4.
Kaaiman, Vr 04 Dec 2009, 22:02 schreef:De D220 wordt ongeveer aangelegd als de Kruithuisweg N470 in Delft: dubbelbaans met dat ter plekke van de aansluitingen de rijbanen uit elkaar lopen. Tussen deze rijbanen is ruimte om later een viaduct te bouwen, waarbij de rijbanen in feite de op- en afritten zullen vormen. Het weglichaam wordt meteen op snelwegbreedte aangelegd.
Kaaiman, Do 10 Dec 2009, 0:43 schreef:Frankenland en Brilamontië hebben een akkoord bereikt over de wegensituatie rond St. Ferienberg. Rond 2020 zal de situatie ongeveer zijn als hieronder op het kaartje weergegeven.
Afbeelding

De N17 (vanaf 2010 N37) zal deels worden verhard en verbreed naar 6,60 m.
De D316 tussen de huidige N17 en de Sec340 zal ook worden verhard en gepromoveerd tot rijksweg (ook 6,60 m breed).
De N17 (vanaf 2010 N37) zal niet worden verhard en zal naar het district worden overgedragen.
Over het handhaven van de huidige grensovergang N17|Sec319 is nog geen akkoord bereikt. RBM wil de grens graag open houden voor lokaal en toeristisch verkeer, terwijl RFL de grenspost liever definitief sluit.

Afhankelijk van het sluiten van deze grenspost of het handhaven ervan zal bekeken moeten worden in hoeverre de huidige N17 districtsweg dan wel gemeentelijke weg zal worden. Mocht de grenspost dichtgaan, dan zal de weg tussen de D315 en de grens naar de gemeente gaan en wordt de ex-N17 ten noorden daarvan omgenummerd naar D315. Als de grenspost open blijft, wordt het hele restant van de N17 omgenummerd naar D317.

Brilamontië heeft aangegeven de kosten die anders nodig zouden zijn voor de verharding en verbreding van het gedeelte van de N17 parallel aan de Sec340, uitgesmeerd over enkele jaren te willen investeren in de bespoediging van het verbeteren van de Frankenlandse Sec340.

Fase 1 zal inhouden het verharden van de N17 en D316 en de toeleidende weg in Frankenland.
Fase 2 houdt in dat de Sec340 wordt opgewaardeerd en de haarspeldbochten worden vervangen door tracés zonder haarspeldbochten. Dit zal waarschijnlijk inhouden dat er enkele tunnels en evt. dalbruggen benodigd zijn.
Fase 3 houdt het aanleggen van een verbinding tussen de Sec359 en Sec340 in. Zo wordt de route N26 (vanaf 2010 N38) - Sec359 - Sec340 - Sec319 meer geschikt voor doorgaand verkeer (mede met het oog op de wintersport in het gebied).
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » vr 18 mar 2011, 15:04

Kaaiman, Vr 11 Dec 2009, 0:00 schreef:De allernieuwste generatie snelwegportaalbewegwijzering voor 3 rijstroken. De vermelde doelen zijn illustratief en niet definitief.

Afbeelding

De routenamen had ik eerst gestapeld, maar dat zou wel erg hoog worden op dit bord voor 3 rijstroken breed. Naast elkaar bleek ook prima leesbaar.
/|\ Atlantidia staat links vermeld omdat men daarvoor constant maar rechtuit moet rijden vanaf dit punt; voor /|\ Dumara moet men verderop naar rechts afslaan, dus vandaar dat de routenamen al in een soort voorsorteerpositie staan.

Deze borden in stedelijk gebied zijn door de vele informatie helaas behoorlijk druk geworden. Stapeling van de routenamen gaf het geheel meer rust, maar dat was technisch niet zo handig (te groot oppervlak). De weggebruiker zal het dus hiermee moeten doen. Deze bewegwijzering wordt vanaf 2010 definitief ingevoerd. Eind 2010 moet men van grens tot grens de routenamen kunnen volgen. Dat houdt in dat de A1, N5, A2 en A3 zullen worden voorzien van de vastgestelde routenamen.

In eerste instantie wordt daarbij gebruik gemaakt van ruitertjes bij knooppunten waar de borden nog lang niet aan het eind van hun levensduur zijn. Bij reguliere afritten zullen de rechtdoorborden naarmate de borden aan vervanging toe zijn geleidelijk aan worden vervangen door exemplaren met de routenaam integraal op het bord. Tot die tijd zullen de routenamen ontbreken bij gewone afritten.
Mandelsoft, Vr 11 Dec 2009, 9:09 schreef:Ziet er netjes uit, maar ik háát paarse schildjes. Een beter kleuren combinatie was toch wit op blauw geweest.
Kaaiman, Vr 11 Dec 2009, 11:34 schreef:Da's nou jammer, want de meeste wegnummerschildjes in Brilamontië zijn paars! De D-wegen zijn namelijk de doorgaande wegen die het laagst in rang zijn en dus het meeste voorkomen. :P

Blauw en groen had ik al voor de achtergronden (verschil snelweg/niet-snelweg) gekozen, de felle kleuren rood en geel voor de hoofdwegen (grotere schildjes) en wit en paars (kleinere schildjes) voor de wegnummerschildjes op het onderliggend doorgaand wegennet.

Ik heb voor de D-wegen voor paars gekozen omdat dit de minst opvallende 'heraldische'* kleur is op een blauwe achtergrond, wat een lager belang aanduidt. Daarnaast zijn de D-nummers op de bewegwijzering het laatst ingevord: pas bij de herziening van de bewegwijzering in 1997. Dat was feitelijk de 3e generatie bewegwijzering; vanaf 2008 is de 4e generatie bewegwijzering ingevoerd. Daarbij is het concept van de 3e generatie gehandhaafd gebleven maar aangepast en verder verfijnd met o.a. het ClearviewHwy-lettertype, beter contrastrerende kleuren en nog wat leesbaarheidsverbeteringen.

* paars is met twijfel een heraldische kleur: er is discussie over

1937: eerste generatie bewegwijzering, alleen zwartwit metalen handwijzers in het centrum van een plaats, vanaf 1945 ook routenummering rijkswegen.
1952: tweede generatie bewegwijzering, invoering kleuren, onderscheid A-nummers, N-wegen en onderscheid hoodwegen en gewone wegen.
1997: derde generatie bewegwijzering, invoering D-nummers, samen met Nederland ontwikkeld, behoorlijk anders dan vorige generaties.
2008: vierde generatie bewegwijzering, aanpassingen van derde generatie, invoering routenamen.
Kaaiman, Zo 20 Dec 2009, 0:24 schreef:Grondbewegwijzering van A1 afrit 5. De doelen zijn enkel te bereiken via de N42. Er zijn dus geen doelen aangegeven die via de D420 gaan.

In Brilamontië is het bewegwijzeringssysteem erg gericht op wegnummers en hoofddoelen, met name op de rijkswegen. Alle afritten sluiten aan op een weg van minimaal de orde D-weg, dus bij elke afrit wordt wel een wegnummer vermeld.

Links is A1 richting zuiden; rechts is A1 richting noorden.
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Sinds 2006 is de N42 een hoofdweg. In dat jaar werd een nieuw tracé voor de N42 opengesteld.
De D420 was tot 2006 nog onderdeel van de N1, maar fungeert nu als regionale route en als omleidingsroute voor calamiteiten op de A1.

Overigens heb ik de tinten groen en blauw nog iets donkerder gemaakt in vergelijking met mijn vorige ontwerpen.
Kaaiman, Di 22 Dec 2009, 15:28 schreef:Bewegwijzering op de A1 richting Frankenland:
Links: zoals het eruit zou zien als de borden nu nieuw geplaatst zouden worden (systeem-2008).
Rechts: huidige situatie; de A1 ter plekke is in 2005 geopend, dus nog met het oudere systeem bewegwijzerd (systeem-1997).
Spoiler: weergeven
Afbeelding
De opening van de A1 (zowel het Brilamontische gedeelte als dat in Frankenland) staat gepland voor 2011. Zoals te zien zijn de wegnummers N1 en Sec1a over de toekomstige wegnummers A1 en 1 geplakt. Bij de opening van de A1 zal het bestaande bord niet worden vervangen, omdat dit nog lang niet aan het einde van zijn levensduur is.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » vr 18 mar 2011, 15:20

Kaaiman, Ma 28 Dec 2009, 17:53 schreef:Omnummeringen in 2010 (sommige in combinatie met opening nieuw wegvak):
  • N10 tussen A1 en A2, voorheen N20
  • N15 tussen N15 en A2, voorheen N19
  • N16 tussen A4 en A5, voorheen D501 & D503
  • N16 tussen N20 en N10, voorheen N20
  • N26 tussen N23 en grens (E64), voorheen nummerloos
  • N30 tussen N2 en A2, voorheen N2
  • N37 tussen N13 en grens (319), voorheen N17
  • N38 tussen grens (E75) en grens (359), voorheen N26
  • N39 tussen N13 en grens, voorheen N16
  • N46 tussen N31 en grens, voorheen N32
  • N46 tussen N8 en N31, voorheen D700
  • D106 tussen N6 en N6, voorheen N6
  • D109 tussen A4 en N15, voorheen N15
  • D310 tussen N13 en N20, voorheen N19
  • D613 tussen N31 en D613, voorheen N37
  • D637 tussen D613 en grens (E86), voorheen N37
In 2010 gereed te komen infrastructuur:
Wegen:
  • A2 tussen N2 en grens SUS (2), nieuw tracé
  • A5 tussen A2 en D502, opwaardering
  • A6 tussen N6 en A10, nieuw tracé
  • A10 tussen A3 en A6, nieuw tracé; genummerd A6
  • N10 tussen A3 en N11, nieuw tracé; genummerd N6
  • N10 tussen A1 en N13, nieuw tracé
  • N16 tussen A4 en N20, nieuw tracé
  • N25 tussen N25 en N25, nieuw tracé
  • N49 tussen N34 en N34, nieuw tracé; genummerd N34
Spoorlijnen:
  • Larĝameandro - Altamonteto, spoorverdubbeling en elektrificatie
Kaaiman, Wo 30 Dec 2009, 15:31 schreef:Wat opmerkingen over de N16.

De ontsluiting van Glaciurbo in noordelijke en zuidoostelijke richting is al decennia een probleem. De stad ligt in een dal dat ongeveer noordoost - zuidwest loopt. Aan zowel de noord- als zuidzijde wordt de stad geflankeerd door bergachtig gebied. Van oudsher is in Glaciurbo de zilverindustrie gevestigd, die een sterke relatie had met de hoofdstad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oudste spoorlijnen van het land zich bij Glaciurbo bevinden.

N16-zuid
Verkeersrelaties richting het noorden en zuidoosten waren van oudsher gering. Door de schaalvergroting en de daaraan gerelateerde wens om alle grote steden van Brilamontië zo rechtstreeks mogelijk met elkaar te verbinden middels hoofdwegen, is jaren geleden het plan ontstaan om tussen Ŝtonamuroj en Glaciurbo een rechtstreekse hoofdweg aan te leggen, de N16 (enkele jaren geleden nog bekend als de nieuwe rijksweg 19). Een snelweg is gezien de verkeersrelaties niet nodig en door het reliëf bovendien erg duur.Deze nieuwe N16 zal grotendeels parallel langs de huidige N20 komen te lopen. Die N20 staat overigens nu al als N16 op de kaart vanwege de omnummering in dekmonato 2010.

In dekmonato 2010 zal het eerste gedeelte van de nieuwe N16 worden opgeleverd, dus gelijk met de opening zal de N20 worden omgenummerd als N16. Deze meest dringende schakel van de nieuwe hoofdweg vervangt de smalle, bochtige D509. Daarmee worden de steden Ŝtonamuroj en Glaciurbo voor het eerst rechtstreeks via rijkswegen met elkaar verbonden. Hoewel de N16 voorlopig nog als witte N-weg zal worden aangeduid, is de nieuwe weg wel geheel volgens hoofdwegstandaarden gebouwd. De rijbaan is dus 7.30 meter breed en de twee tunnels die de weg rijk is tellen dus beide twee tunnelbuizen, één voor elke richting.

Stap voor stap zal de N16 verder worden aangelegd, waarmee de oude weg stukje bij beetje wordt vervangen. In 2013 wordt het gedeelte tussen de N20 en de districtsgrens bij Vojkruciĝo opgeleverd. In 2015 volgt de noordelijke randweg om Ŝtonamuroj, waarna in 2017 het resterende gedeelte zal worden opgeleverd.

N16-noord
Nu de ontsluiting van Glaciurbo in zuidoostelijke richting spoedig verbeterd zal worden, is het naar het noorden nog altijd bar slecht. Toen halverwege 2009 tot de aanleg van de N14 tussen de A2 en A4 werd besloten, ging men ervan uit dat hiermee de bestaande N20 volledig zou worden vervangen. Verkeer vanuit Glaciurbo neemt momenteel nog vaak de N20 (vooral vrachtverkeer) of de grindweg (met veerpontje) D503 (vooral autoverkeer) om richting Fluapramoj te rijden, maar aangezien de N14 nog verder weg zal worden aangelegd, bleek al snel dat de ontsluiting van Glaciurbo met de N14 niet zou verbeteren.

Mede door de aanleg van de N5 in 2000, vorig jaar omgebouwd tot A5, is de route via de D503, A5 en A2 naar Fluapramoj veel populairder geworden. Voor de aanleg van de N5 was namelijk de N20 de enige rijkswegverbinding naar het noorden. Het enige alternatoef was de kilometerslange grindweg via wat nu de D503 en D725 is.

Recentelijk is dus besloten om de D503 door het rijk in beheer te nemen en de weg uit te bouwen tot hoofdweg. Aangezien de weg praktisch in het verlengde van de N16 ligt, wordt het nummer ook voor de noordtak gebruikt. In 2016 moet de hele noordtak van de N16 klaar zijn. Dit is sneller dan de zuidtak, terwijl de planvorming later is gestart. Reden hiervoor is dat de stad Glaciurbo, het bedrijfsleven rondom Glaciurbo en het district extra geld hebben uitgetrokken om de aanleg te bespoedigen. Daarnaast is het ontbreken van deze verbinding nijpender, omdat er voor de zuidtak een gesfalteerde vervangende weg al aanwezig is.

In 2013 zal de oostelijke randweg van Glaciurbo worden voltooid (met een tunnel), in 2015 zal het nieuwe tracé bij Silago volgen (met een lange tunnel), waarna in 2016 de brug over de vernauwing in het meer gereed zal komen. Tussen 2012 en 2014 zullen de bestaande stukken van de weg worden verhard en verbreed naar 7,30 meter.

Rijksgrindwegen
Na tientallen jaren is ook besloten de N25 definitief als rijksweg te schrappen. De tientallen kilometers lange rijksgrindweg was voornamelijk nog in het rijkswegennet opgenomen vanwege de beoogde maaswijdte van het rijkswegennet, het feit dat een klein stukje door Hochmark liep en het de enige ontsluitingsweg van een vrij grote regio is. Daarnaast was de weg al decennialang onderdeel van het rijkswegennet, lange tijd zelfs nog als rijksweg 8.

Het rijk wil zo veel mogelijk van de rijksgrindwegen af. Ze moeten ofwel verhard worden, ofwel overgedragen naar het district. Zo is de N26 (nu N38) vorig jaar verhard en is er nu ook overeenstemming tussen Frankenland en Brilamontië over de situatie rond de grindweg N17 (nu N37). Deze zal deels worden verhard; het overige deel gaat naar het district. Dan is er nog de N32 tussen Kviakvo (N28) en Ufo (N7). Deze zal zodra de A9 in 2016 wordt geopend worden overgedragen aan het district. Tot die tijd vervult de weg enkel nog een maaswijdtedekkende functie. De grindweg N37 in het uiterste noorden is ook overgedragen aan het district. Zeker met de nieuwe A9 is de weg niet meer van zodanig belang dat het label rijksweg gerechtvaardigd is.

Meer over de N25 (D882 en D885)
In sesmonato 2010 wordt het stukje van de N25 door Hochmark afgesneden, zodat de weg geheel in het binnenland komt te liggen. Daarnaast is het district voornemens een nieuwe grindweg aan te leggen om zo een tweede, noordelijke ontsluiting van Spegulago te creëren. Hiertoe wordt de bestaande D882 doorgetrokken naar de N25, die na de overdracht in 06-2010 voortaan onder de noemer D885 bekend staat.

De D-nummering in Brilamontië is zo ingericht dat de nummers Dx00 t/m Dx49 zijn bestemd voor de districtswegen die een sluitend netwerk vormen. De serie Dx50 t/m Dx99 is bestemd voor doodlopende districtswegen die om een of andere reden toch het beheer door het district waard zijn. Deze hogere D-wegen staan niet op de kaart, met uitzondering van de D882 en D885, omdat hiervoor plannen zijn ontwikkeld. Daarnaast heeft de D885 nog steeds een behoorlijke functie in het wegennet als ex-N25. Wanneer de ontbrekende schakel tussen de D882 en D885 zal worden opgeleverd is nog niet bekend, maar men gaat uit van ongeveer 2015. De weg zal dan vanwege de sluitende functie in het netwerk waarschijnlijk als D802 worden aangegeven.
Uit de RJB: Unua parto de orienta randŝoseo estas preta preskaŭ

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 14 januari 2010 schreef:Eerste deel van oostelijke randweg is bijna gereed

REĜAPONTO - Over precies één week zal het eerste deel van de oostelijke randweg van Triurboj en de Luchthavenweg (Alflughavena Ŝoseo) geopend worden. Eind 2004 is de aanleg van deze wegen van start gegaan. Het open te stellen gedeelte loopt van de bestaande N6 in Reĝaponto naar de eveneens bestaande N6 bij Gadelo en vervangt daarmee de oude route van de N6. De nieuwe wegen krijgen daarom ook gewoon het nummer A6 en N6 op de bewegwijzering.

De oostelijke randweg zal Reĝaponto van veel doorgaand verkeer verlossen. Verkeer dat nu nog de A4, N2 en A2 neemt om van noord naar zuid te gaan, zal vanaf 2014 de A10 kunnen nemen. Ook het verkeer uit het zuiden naar de Sustulische grens hoeft niet langer over regionale wegen zijn weg naar de grens te zoeken: men neemt gewoon de A10 en slaat af bij het nieuwe knooppunt Herbavalo naar de A3 richting Kantivento.

Werden de nieuwe hoofdwegen in eerste instantie nog als enkelbaans autowegen met inhaalstroken aangelegd met voorbereidingen voor de ombouw tot autosnelweg, in 2007 werd meer geld bijeengebracht door onder meer het bedrijfsleven om de aanleg als autosnelweg te bespoedigen: de uiteindelijke autosnelwegen zouden in eerste instantie pas in 2020 voltooid zijn; dit heeft men terug weten te brengen tot 2016, hoewel in 2014 de wegen alle reeds te berijden zullen zijn.

De openingshandeling door Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo zal rond 14.00 uur plaatsvinden bij de Brandtoren in Reĝaponto. Verkeer zal vanaf 16.30 gebruik kunnen maken van de nieuwe wegen.
Uit d RJB: Verda streko = 100 km/h

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 15 januari 2010 schreef:Groene streep = 100 km/u

PUTO/GADELO - Gisteren was in deze krant te lezen over de oostelijke randweg van Triurboj die volgende week deels geopend zal worden. Het gedeelte van deze weg tussen Puto en Gadelo is aangelegd als een ongelijkvloerse autoweg met inhaalstroken waar 100 km/u mag worden gereden. Dat is in ons land al lang geen bijzonderheid meer.

Wel bijzonder is dat de weg wordt voorzien van een groene middenstreep die de ene rijrichting van de andere rijrichting moet scheiden. Dit idee is afkomstig uit Nederland, waar inmiddels tientallen autowegen zijn voorzien van een groene middenstreep. De ervaringen met de groene streep aldaar zijn redelijk positief, waardoor is besloten het concept ook in ons land uit te proberen.

De groene streep zorgt voor extra ruimte tussen de rijstroken, waardoor frontale botsingen afnemen. Daarnaast wordt de neiging tot inhalen op een psychologische manier afgeremd, omdat de groene streep een extra barrière vormt tussen rijstroken. Daarnaast fungeert de streep als geheugensteuntje voor de automobilist dat het is toegestaan om 100 km/u te rijden. Veel autowegen in ons land lijken nog veel op de gewone wegen waar 80 km/u gereden mag worden. De nieuwe wegmarkering moet hierin meer duidelijkheid scheppen.

De groene streep geldt overigens niet als inhaalverbod; daarvoor moet u nog altijd op de witte strepen letten. Zoals u bij uw rijlessen hebt geleerd, betekenen doorgetrokken witte strepen nog altijd dat inhalen verboden is, lange witte strepen betekenen dat inhalen gevaarlijk is en korte witte strepen staan nog altijd voor (relatief) veilig inhalen, natuurlijk mits de tegenrichting vrij is.

Let op! Waar de groene streep ophoudt, moet u goed op de borden letten, want de kans is groot dat er een andere maximumsnelheid dan 100 km/u geldt. In de stad zult u dus ook nooit een groene streep aanteffen, omdat daar op autowegen een maximumsnelheid van ten hoogste 80 km/u geldt.
Bij wegwerkzaamheden wordt er ondanks een groene middenstreep toch een lagere snelheid van u verwacht. De groene streep is dus geenszins een garantie voor 100 km/u, maar slechts een geheugensteun. Ook heeft de streep geen juridische status.

Dit jaar zullen diverse autowegen van de groene streep worden voorzien. Dit zijn in ieder geval:
* N6 Gadelo - Puto (opent volgende week)
* N6 Gadelo - Sustulische grens
* N8 Renejo - Flustradejo
* N9 Knoalo - Hochmarkse grens
* N10 Ŝtonamuroj - Pluvejo (opent in trimonato)
* N40 Preĝejeto - Sustulische grens
Uit de RJB: Kiu vojo al Isdero?

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 4 februari 2010 schreef:Welke route naar Isdera?

REĜAPONTO/ISDERA - Vanwege het streven Triurboj hèt centrale knooppunt van Atlantidië te maken, worden in alle richtingen grote wegenprojecten uitgerold om een zo rechtstreeks mogelijke verbinding met de grote steden in het buitenland te creëren. Even blikken op de wegenkaarten van de afgelopen jaren, en het valt meteen op dat hiermee de afgelopen tien jaren flinke progressie is geboekt. Triurboj begint steeds meer de naaf van het Atlantidische spakenwiel te vormen.

Alle hoofdsteden van Atlantidië zijn vanaf 2013 allemaal met elkaar verbonden via autosnelwegen. Vorig jaar werd het laatste gat gedicht in de snelwegverbinding tussen Reĝaponto en Nikastadt, volgend jaar zal Rabensburgh non-stop bereikbaar zijn vanuit Reĝaponto, en in 2013 moet het laatste gedeelte van de snelweg tussen Reĝaponto en Fortiporta worden opgeleverd.

Niet alleen in ons land vordert de uitbouw van het snelwegennet gestaag. Ook bij onze oosterburen is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het wegennet, zij het iets trager dan bij ons. De belangrijkste hoofdverbindingen staan daar in de planning om in 2026 gereed te zijn als autosnelwegen. Zo ook snelweg 8 van Alargulo naar de Sustulische havenstad Isdera, die de huidige weg 8 moet vervangen. Zo wordt Isdera rechtstreeks verbonden met de Stedenrij van Novaponto, Reĝakortoj, Rivrono en Basoliuto.

Juist dat levert onze ingenieurs grote hoofdbrekens op. Er is geen rechtstreekse auto(snel)weg van Reĝaponto naar de Isdera en deze komt er volgens de huidige plannen ook niet. Verkeer moet dus omrijden via Basoliuto, via de Sustulische stad Oloini (via Gadelo) of zelfs via Fortiporta.

De oplossing lijkt te liggen in het toevoegen van een nieuwe auto(snel)weg, die de huidige omwegen afsnijdt. En daar wordt het moeilijk. Er zijn globaal twee opties: een nieuwe wegverbinding van de A1 bij Dudomoj naar de N8 bij Alargulo (Alargulo-alternatief), of een nieuwe weg tussen de A1 bij Reĝaponto naar de N6 bij Gadelo (Gadelo-alternatief). En daar lopen de voor- en nadelen behoorlijk uiteen.

Alargulo-alternatief
Deze variant gaat uit van de aanleg van een nieuwe autoweg van 14 km tussen de A1, even ten noorden van de Bralotunnel naar de N8 bij Alargulo, niet ver van waar de in aanleg zijnde N49 op de N8 zal aansluiten. Deze route heeft als voordeel dat het grootste gedeelte van de route Reĝaponto - Isdera op termijn over autosnelwegen zal leiden, wat de reistijd en verkeersveiligheid behoorlijk positief beïnvloedt.

Gadelo-alternatief
De bestaande autoweg N6 van Gadelo naar de Sustulische grens, vanaf 2014 genummerd de N11, kan worden doorgetrokken naar de Randweg A1, niet ver van de wijk Akvoputejo. Deze verbinding is maar 9 km lang en zorgt naast een belangrijke internationale route ook voor een rechtstreekse ontsluiting van Gadelo. Dit zal een behoorlijk aandeel doorgaand verkeer wegnemen van de D106 en D109 (voormalige N6). Het nadeel is echter, dat de route naar Isdera op Sustulisch grondgebied een behoorlijk lang stuk over gewone doorgaande wegen omvat, wat niet erg verkeersveilig is en ook niet veel reistijdwinst oplevert.

De keuze lijkt snel gemaakt, maar niets is minder waar. Internationaal is het Alargulo-alternatief veruit de beste, nationaal gezien, of eigenlijk regionaal, is de doorgetrokken N11 de beste optie, omdat het voor Gadelo en het gebied tussen deze stad en Reĝaponto een behoorlijk voordeel oplevert.

Het geld dat bestemd is voor deze verbinding kan echter maar eenmaal worden uitgegeven. Vooralsnog lijkt de meest reële oplossing de aanleg van het Alargulo-alternatief. De alternatieven schelen elkaar ondanks de verschillende lengtes maar weinig in kosten, vanwege de uiteenlopende grondprijzen.

De studie naar de beide opties is bijna afgerond. Er wordt verwacht dat de minister nog in de eerste helft van dit jaar een besluit zal nemen over de aan te leggen wegverbinding.
Kaaiman, Wo 10 Feb 2010, 21:00 schreef:Bovenstaand krantenbericht was ontstaan door een journalist die had geïnformeerd bij de werkgroep die de verbindingen heeft onderzocht. Het getuigt weer van typische journalistiek dat alle nuance in de informatievoorziening is weggelaten. Er zijn meerdere verbindingsalternatieven doorgerekend, dan enkel de twee genoemde varianten die de meeste impact hebben op het landschap.

Inmiddels is het rapport uitgebracht, en bevat de volgende conclusies:

Alargulo-alternatief
Aanleggen nieuwe autowegverbinding tussen de A1 (bij de Bralotunnel) naar de N8 (bij Alargulo) is niet nodig. Redenen: kosten, teveel doorsnijdingen voor een landelijk gebied, lage verkeersintensiteiten omdat de doorgaande verkeersstromen via 2 in plaats van 1 hoofdweg wordt afgewikkeld, derhalve is een nieuwe autoweg niet rendabel genoeg.

Wel een kansrijke optie is het geplande tracé van de A8-oost veranderen. De A8 tussen Rivrono (N31) en Basoliuto (A1) staat voor opening in 2016 op de rol; de nieuwe autoweg N8 van Basoliuto (A1) naar Alargulo (N34), deels over een nieuw tracé ten noorden van Basoliuto en deels ombouw bestaand tracé, zou in 2018 gereed moeten zijn als 2+1 autoweg, en na 2020 later als autosnelweg A8.

De werkgroep beveelt aan om het oostelijke deel niet ten noorden van Basoliuto te leiden, maar juist ten zuiden van dit stadje. Dit scheelt een stuk omrijden vanuit het zuiden, terwijl de oost-westverbinding slechts 1 km langer wordt. Tevens zorgt dit plan voor een kortere lengte van de nieuw aan te leggen N8. Ook hoeven zo minder luxe knooppunten aangelegd te worden, wat scheelt in ruimtebeslag en kosten m.b.t. de kunstwerken. Een aanmerkelijke kostenbesparing dus.

De A8 zal dan op termijn een stukje via de A1 moeten lopen, maar dit is geen probleem. Zo'n situatie bestaat ook al met de A1 en A9. Er wordt tevens geadviseerd ter hoogte van Basoliuto een strook vrij van bebouwing te houden, zodat parallelbanen in de verre toekomst niet onmogelijk worden.

De aanleg van het westelijke deel gaat volgend jaar van start, maar het oostelijke deel zit nog in de fase van grondverwerving (gaat heel anders dan in NL overigens, omdat alle grond van de staat is en in erfpacht wordt uitgegeven), dus een tracéwijziging is nog mogelijk. Het aanpassen van het knooppunt ten noordwesten van Basoliuto is ook geen probleem, daar het grondbeslag binnen de oude knooppuntvorm zal vallen.

Gadelo-alternatief
Voor internationaal verkeer is een verlenging van de N11 (nu nog N6) geen noodzaak, zeker niet als de N8 ten zuiden van Basoliuto aangelegd wordt. Voor regionaal verkeer, en dan met name forenzenverkeer vanuit Gadelo, is de N11 wel een serieuze optie, hoewel nog niet hoognodig. Er kan de eerste 10 jaar worden volstaan met het aanleggen van de reeds eerder geplande rondwegen in de D109 en D110 om het kleine dorpje Verdavilaĝo om de grootste overlast weg te nemen.

De werkgroep beveelt dus aan de verlengde N11 wel aan te leggen, maar pas na 2020. De ruimte moet dus al wel worden vrijgehouden en eventuele ontwikkelingen in het lokale wegennet anticiperen op de aanleg van de weg.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Archief

Bericht door Kaaiman » za 19 mar 2011, 21:11

Uit de RJB: Plilarĝigo A7 ekata

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 19 mei 2010 schreef:Verbreding A7 begonnen

TRIVEROJ - Vanmorgen heeft Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo het startsein gegeven voor de hoognodige verbreding van de A7 tussen Triveroj en Reĝakortoj. Vanwege de groei van het verkeer tussen de twee steden, loopt het verkeer dagelijks vast. Een extra rijstrook moet ervoor zorgen dat de weg in 2012 weer zo goed als filevrij is.

In 1982 was de A7 tussen Triveroj en Reĝakortoj helemaal klaar. Destijds zorgde dit voor een enorme verlichting van de oude rijksweg via Muroligno, tegenwoordig de D109 en D702. In de beginjaren schomelde de intensiteit op de A7 rond de 34.000 motorvoertuigen per etmaal bij Triveroj en rond de 29.000 in de buurt van Reĝakortoj. Nu, bijna 30 jaar later, zijn deze intensiteiten meer dan verdubbeld: 95.000 resp. 80.000. Met name de afgelopen 10 jaar is het verkeer flink toegenomen.

De huidige twee rijstroken per richting kunnen het verkeer al enkele jaren niet meer soepel verwerken. Daarom wordt de weg in beide richtingen voorzien van derde rijstrook. De werkzaamheden op het 20 km lange traject worden gecombineerd met groot onderhoud en in fasen uitgevoerd. De fasering is globaal als volgt:
* kvinmonato 2010 - dekunumonato 2010: verbreding Nodo Rivido A1 - Rivido D107 (3 km)
* unumonato 2011 - naŭmonato 2011: verbreding Rivido D107 - Kastruĝo D109 (8 km)
* okmonato 2011 - sesmonanto 2012: verbreding Kastruĝo D109 - Reĝakortoj D749 (9 km) en aanleg nieuwe aansluiting Muroligno D704

Houd rekening met vertragingen op deze route. Omleidingen en de voortgang van de wegwerkzaamheden kunt u volgen op http://ns7.sxoseo.rb/.
Kaaiman, Wo 19 Mei 2010, 14:02 schreef:Gezien de huidige intensiteiten zou in Triveroj eigenlijk al een vierde rijstrook aangelegd moeten worden om ook in de toekomst filevrij te blijven. Dit wordt echter nog niet gedaan, omdat de aansluitende Randweg A1 en de A7 richting Bonakvo ook al behoorlijk vol zitten. Daarnaast wordt verwacht dat de rijksweg 14, die in 2016 wordt voltooid, de verkeersdruk op de A7 zal verminderen.

Ook is er een studie gaande met betrekking tot de hoofdwegenstructuur rond de agglomeratie Triurboj, waarbij heel wat zaken onderzocht worden:
* Randweg A1/A3 (verbreding)
* A4 Bonakvo - Bienaro (versnelde aanleg, huidige plannen gaan uit van eerst districtsweg in 2015 en in 2020 pas ombouw tot A4)
* A6 Triveroj - Reĝaponto (tunnel met huidige N6 op tunneldak)
* A4 Bienaro - Kantivento
* A14 Palanco - Fruktodono
* A18 Haltejo - Bonakvo
* N11 Reĝaponto - Gadelo (autoweg)
* N18 Triveroj - Novaponto (autoweg)

De voornaamste problemen zijn de budgetten. Het land heeft vanaf de jaren '60/'70 veel geld uitgegeven om stedelijke gebieden bereikbaar te maken. In de jaren '80/'90 is meer aandacht besteed aan halfstwedelijke gebieden en sinds deze eeuw is de aandacht vooral uitgegaan naar de landelijke gebieden, waarmee de stedelijke gebieden qua ontwikkeling van het wegennet zijn achtergebleven. Deze achterstand moet dringend worden ingelopen, om ergere stagnatie te voorkomen.
Uit de RJB: Decidoj pri A14 preter Bonakvo kaj A6 sub Reĝaponto estas suspenditaj

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 6 juni 2010 schreef:Besluiten over A14 langs Bonakvo en A6 onder Reĝaponto uitgesteld

REĜAPONTO - De regering heeft het besluit over de aanleg van autosnelweg A14 langs Bonakvo wederom uitgesteld. Over deze wegverbinding tussen Bonakvo-West en Fruktodono wordt inmiddels al sinds 1985 gesproken, maar nooit is de wegverbinding serieus in de plannen terechtgekomen. De laatste jaren wordt er steeds vaker over deze autosnelweg gesproken, maar er is nog altijd geen geld voor de weg gereserveerd.

Hetzelfde geldt voor de A6 in Reĝaponto. De bestaande N6 levert al jaren problemen op in de stad en staat overdag steevast enkele uren vast. Daarom heeft het stadsbestuur een plan laten maken, waarbij de N6 wordt vervangen door een A6 die onder de stad door gaat. Het doorgaande verkeer kan dan gebruik maken van de A6, terwijl het lokale verkeer van de oude N6 op het tunneldak gebruik kan blijven maken. Gezien de kosten en risico's, is er nog geen besluit genomen of geld gereserveerd. Wel wordt in de komende tijd nader onderzoek naar deze weg gedaan.

Over de A4 tussen Bonakvo en Bienaro is vandaag wel een besluit genomen. Na jarenlang praten zijn rijk en regio het eindelijk eens geworden over deze verbinding. Omdat het rijk in eerste instantie geen geld beschikbaar had voor een volledige A4, nam het district maar het initiatief om de snelweg aan te leggen. Echter, volgens de voorschriften mogen districten geen autosnelwegen aanleggen. Autosnelwegen zijn standaard onderdeel van het hoofdwegennet, en districtswegen zijn dat in beginsel nooit.

Als tussenoplossing werd gekozen voor de aanleg van een dubbelbaans weg, zo breed als een gewone snelweg, maar dan met gelijkvloerse kruisingen. Deze D220 zou precies het tracé van de A4 volgen, inclusief de langgewenste tweede brug tussen Bonakvo en Fruktodono. In 2015 zou deze weg klaar moeten zijn, waarna deze weg later omgebouwd zou worden tot A4, gereed in 2020. Dat is nu met 2 jaar vervroegd naar 2018. Ook het gedeelte van de A4 tussen Deklivejo en Bienaro is twee jaar vervroegd, naar 2020.

Ook is besloten tot aanleg van autosnelweg A18 tussen Haltejo en Bonakvo. In 2013 zal de autoweg N18 tussen beide plaatsen gereed zijn, maar studies wijzen uit dat deze autoweg met inhaalstroken al snel vol zal lopen. Het grootste probleem is de N18 in de bebouwde kom van Bonakvo. De weg ligt ingeklemd tussen bebouwing en heeft veel aansluitende erven en zijwegen. Gekozen is voor een autosnelweg over een nieuw tracé, met delen onder de bestaande stad door.
Kaaiman, Vr 18 Jun 2010, 17:47 schreef:Signalering op de randweg Triurboj bij congestie én een incident. De volgorde is van onder naar boven.

Onder: er is congestie. Het waarschuwingsbord geeft dit aan en de adviessnelheid 80 wordt getoond; maximumsnelheid is 100 km/u op dit wegvak.
Midden: verderop is een ongeval; de linkerrijstrook wordt vrijgemaakt. De adviessnelheid 80 wordt maximumsnelheid.
Boven: linkerrijstrook is gesloten; de Vmax daalt verder naar 60 (maar de kans is groot dat het verkeer niet harder dan 20 rijdt).
Afbeelding

De volgende snelheden kunnen worden getoond: 100, 80, 60 en 40. De 40 zal op de snelweg enkel in zeer zeldzame gevallen worden getoond, bijvoorbeeld bij een ongeval tijdens wegwerkzaamheden. De 40 is eigenlijk bedoeld voor hoofdwegen met signalering tijdens calamiteiten.

De randweg Triurboj (A1/A3) en de binnenstedelijke snelwegen hebben een Vmax van 100 km/u. Bij de A1/A3 wordt de snelheid 's avonds omhooggegooid naar 120 km/u. Zolang er de Vmax van 100 geldt, wordt dit gewoonlijk aangegeven op de signaalgevers met 100 en een rode rand. Bij congestie wordt een lagere adviessnelheid getoond. Bij de aansluitingen staan echter wel kantelwalsborden met de Vmax van 100 km/u.

Zodra de Vmax 120 wordt, tonen de signaalgevers 5 seconden het 'einde alle ge/verboden' en gaan ze uit. De kantelwalsborden draaien dan dicht. Aan het begin van de toeritten wordt enkel het autosnelwegbord getoond. Dit impliceert een Vmax van 120, wat de meeste auto's toch niet kunnen halen voordat de eerste snelheidsbeperking bij het invoegen te zien is (het kantelwalsbord).

Het signaleringssysteem ARKAS (Aŭtomata Rapido Kontrola kaj Administrada Sistemo) is in 1999 in gebruik gesteld, voor het eerst op de randweg A1. De randweg werd in de jaren 1997 en 2001 verbreed van 2+2 naar 3+3, wat nu al vaak weer ontoereikend is.

De volgende trajecten hebben signalering:
A1: tolplein bij Alturo - tolplein bij Bartjanejo
A2: afrit 3 - afrit 6, tolplein bij Deklivejo - Reĝaponto (N6), Triveroj (D107) - tolplein bij Lego, afrit 26 - afrit 30
A3: tolplein bij Puto - KP Kvarbantoj
A/N4: KP Kvarbantoj - Reĝaponto (N2), Bonakvo (N18) - tolplein bij Haveneto
A/N6: KP Kuntunelo - afrit 7
A7: KP Urbakajoj - afrit 6

De volgende trajecten krijgen waarschijnlijk de komende jaren ook signalering:
A1: KP Dukarbaro - KP Rojvalo, afrit 8 - tolplein bij Alturo
A2: tolplein bij Lego - KP Johanomonto, afrit 6 - afrit 9a
A3: grens SUS - tolplein bij Puto
A6: afrit 7 - KP Aeropordego
A7: afrit 6 - KP Blando
A10: KP Aeropordego - KP Herbavalo
A14: KP Blando - afrit 15
Kaaiman, Do 15 Jul 2010, 0:08 schreef:Over 2 dagen is vakantie definitief voorbij en is heel Brilamontië vanaf zondag weer aan het werk. ;)

Maar waar hebben de Brilamontiërs in 2010 hun vakantie doorgebracht?

11% thuis gebleven/dagjes weg
13% in eigen land
27% Sustulië (binnenland: 4%, kuststreek: 23%)
26% Hochmark (binnenland: 4%, kuststreek: 22%)
17% Frankenland (binnenland: 5%, kuststreek 12%)
6% buiten Atlantidië

Aangezien Brilamontië niet aan zee grenst, zijn vakanties in de nabijheid van de zee 's zomers erg populair. Met name Sustulië is een gewilde vakantiebestemming, mede veroorzaakt omdat de officiële Sustulische taal (Claudirisch) in grote delen van Laag-Brilamontië als dialect wordt gesproken. Het eiland Laurisius (ten oosten van Isdera) is een zeer gewilde vakantiebestemming.

Het noorden van Hochmark (Younitrostino) is het meest populair, gevolgd door de oostkust. De westkust is veel minder in trek. Wat Frankenland betreft zijn vooral ook weer de stranden de bestemming van veel Brilamontiërs.

De vakantiebestemmingen buiten Atlantidië zijn nog niet zo in trek. Dit komt mede omdat Brilamontië nog geen luchthaven voor normale passagiersvluchten heeft. Voor vervoer naar buiten Atlantidië moet worden uitgeweken naar buurlanden, wat de reis weer omslachtiger maakt. Hoewel Brilamontië financieel de zaken prima op orde heeft, is het land beduidend minder rijk en welvarend dan Nederland. Daarom hebben de meeste huishoudens ook geen geld (over) voor een dure vakantie overzee.
Uit de RJB: A2 ĉe Kufo malfruegas

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 18 juli 2010 schreef:A2 bij Kufo loopt flink achter

KUFO/REĜAPONTO - Wie over de N2 tussen Fluapramoj en Kliniĝo rijdt, zal niet merken dat er volgend jaar een autosnelweg geopend zou moeten worden. De aanleg van de A2 is ernstig vertraagd en opening in 2011 zal zeker niet meer gehaald worden, aangezien de aanleg nog steeds niet is begonnen. Het was de bedoeling dat de werkzaamheden al in 2009 begonnen, maar door fouten in de tracéprocedure en bij de aanbesteding is het nog niet tot uitvoer gekomen. Daarnaast speelt mee dat het beschikbare budget voor de wegenbouw beperkt is en daarin de laatste jaren behoorlijk is geschoven in de prioritering van de projecten.

De A2 in het noorden is recentelijk ook al doelwit geworden van bezuinigingen. Zo werd plotseling toch voor een ander tracé gekozen tussen Kliniĝo en de grens met Hochmark, waarbij de A2 niet totaan de N23 bij Kliniĝo aangelegd zou worden, maar tot de bestaande tunnel in de N2 ten noorden van Kufo. Hoewel de N2 aangelegd zal worden als ongelijkvloerse autoweg, voorbereid op autosnelweg, betekent dit een aanmerkelijke vertraging voor de tweede tunnelbuis.

Het tracé bij Kufo is onlangs nog weer gewijzigd in de plannen. In paats van twee afritten komt er slechts één, en zal de nieuwe weg ook geen autosnelweg A2 worden, maar autoweg N2. Met andere woorden: de A2 wordt voorlopig opgeschort en men moet maar tevreden zijn met een autoweg N2 tussen het nog te bouwen knooppunt Linkejo (waar de nieuwe A9 zal aansluiten) en de grens met Hochmark in het uiterste noordwesthoekje van ons land.

Minister van Mobiliteit Ĝiorno Belakvo verklaarde hierover het volgende: "We hebben beperkte middelen beschikbaar om wegen te bouwen. De afgelopen jaren is de aandacht vooral uitgegaan naar de bereikbaarheid van de landelijke gebieden, maar we zien nu dat de wegen in de stedelijke gebieden sneller dan gedacht dichtslibben. Het is essentieel om te investeren in meer capaciteit van het wegennet in die gebieden. Daar zijn we ook al druk mee bezig, bijvoorbeeld met de Tweede Kuntunnel, maar er is meer nodig om onze metropool rijdend te houden."

Verder zei hij: "De landelijke gebieden wachten al jaren op goede rijkswegen, en die hebben we ook beloofd. Belofte maakt schuld, dus we zullen de geplande rijkshoofdwegen in het landelijk gebied niet schrappen, maar versoberen. In het geval van de A2 wordt dit dus een N2, die we alvast voorbereiden op een uitbouw naar A2 in een later stadium. Zo gaat de bereikbaarheid er toch goed op vooruit, terwijl we tegelijkertijd ook de fileknelpunten kunnen aanpakken."

"Het is geenszins de bedoeling om projecten definitief te schrappen of onaanvaardbaar uit te stellen. In het geval van de A2 spelen ook andere dingen mee, zoals verkeerde berekeningen in de tracéprocedure en problemen bij de aanbesteding. Ik betreur het dat deze fouten zijn gemaakt, maar ik heb er vertrouwen in dat mijn mensen hun uiterste best zullen doen om deze fouten met zo min mogelijk vertraging te herstellen en dan zo spoedig mogelijk de aanleg te starten."

De Minister zei ook nog dat in het specifieke geval van de N2 de aanleg pas volgend jaar kan starten. In 2012 moet de hele N2 van Fluapramoj tot de rijksgrens dan volledig autoweg zijn.
Uit de RJB: Unua aŭtoŝosea limpasejo kun Frankio estos malfermita post nelonge

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 26 november 2010 schreef:Eerste autosnelweggrensovergang met Frankenland wordt binnenkort geopend

FORALOKO/DABRIM - De allereerste snelweggrensovergang tussen Brilamontië en Frankenland is bijna gereed. Op 10 januari [21 unumonato] 2011 zal de grensovergang door Koning Hendrik en de Frankenlandse president Von der Höse officieel geopend worden. Met deze handeling zal de goede samenwerking tussen de landen worden benadrukt.

De opening markeert tevens het einde van het omvangrijke meerjarenproject A1-zuid, waarmee de A1 in Brilamontië eindelijk van grens tot grens loopt. Ook wordt hiermee het laatste gat in de internationale route Atlantidia gedicht. Vanaf 2011 zal er daarmee eindelijk sprake zijn van een doorgaande autosnelwegverbinding tussen de hoofdsteden Rabensburgh, Reĝaponto en Nikastadt, een lang gekoesterde wens.

De opstoppingen aan de grens zullen grotendeels tot het verleden behoren. Het nieuwe grenscomplex heeft een veel grotere capaciteit dan het oude en een betere scheiding van personenverkeer en vrachtverkeer. De oude grensovergang in de N1 zal medio 2011 definitief gesloten worden. Lokaal en langzaam verkeer moet dan gebruikmaken van de nieuw aangelegde grensovergang naast het A1-grenscomplex.
Kaaiman, Ma 29 Nov 2010, 14:48 schreef:Er zijn al diverse grensovergangen, maar in Brilamontië zijn er vanaf 2011 slechts 3 echte snelweggrensovergangen:
* A1 (RBM) - A3 (HM), geopend in 1998
* A2 (RBM) - 2 (SUS), geopend in 2010
* A1 (RBM) - A1 (RFL), te openen in 2011

Dan zijn er nog de volgende autosnelweggrensovergangen te openen in de komende 5 jaar:
* A3 (RBM) - 3 (SUS), te openen in 2012
* A5 (RBM) - B7 (HM), te openen in 2014
* A9 (RBM) - A6 (HM), te openen in 2015
Kaaiman, Ma 29 Nov 2010, 15:04 schreef:Wat betreft de grensovergang N2 (RBM) - D21 (HM): er zijn wel plannen om van de N2 een autosnelweg te maken, maar die zullen niet eerder uitgevoerd worden dan dat Hochmark de D21 ombouwt tot autosnelweg. Tot die tijd blijft de nu nog in aanleg zijnde N2 gewoon een 2+1 autoweg.

Hetzelfde geldt trouwens voor de grensovergang N24 - D9. Vanaf 2016 zal de N24 trouwens onderdeel worden van de N9, als de A9 tussen Fluapramoj en Dukejo helemaal klaar is.
Theodoor, Zo 26 Dec 2010, 15:35 schreef:Moet die weg nou wel of niet autosnelweg worden? Want er is een principe een potje voor om die om te bouwen. Alleen destijds is gezegd dat dat niet gebeurt omdat er niet genoeg gebruik van wordt gemaakt aangezien er een spoorlijn ligt.
Kaaiman, Di 04 Jan 2011, 12:37 schreef:In 2010 zijn de plannen aangepast. Het tracé van de N2 is gewijzigd, en er is besloten een korter gedeelte tot autosnelweg om te bouwen. De vrijgekomen middelen zijn overgeheveld naar andere projecten, met name rond Triurboj. Voor de langere termijn kan er wel geld worden gereserveerd voor de tweede rijbaan.

De N2 tussen Kliniĝo en de grens verwerkt nog geen 8.000 mvt/etmaal, dus een autosnelweg is voorlopig niet nodig. Tussen Kufo en Kliniĝo is het nu nog aardig druk, maar als straks in 2016 de A9 klaar is, wordt de N23 veel rustiger en de N2 daar dus ook.

Wat betreft de railverbinding: de dubbelsporige lijn Fluapramoj - grens moet nog wel geëlektrificeerd worden. Hiervoor is geld gereserveerd. In 2012 moet de bovenleiding aangebracht zijn.
Kaaiman, Ma 10 Jan 2011, 14:55 schreef:In 2011 wordt er ook weer het een en ander opgeleverd in Brilamontië.

01-2011
* A1 Foraloko (N13) - grens RFL (A1): nieuw tracé
* D318 Foraloko - grens RFL: deels nieuw tracé (voormalige N1)

02-2011
* N36 Marĉejo (D207) - Marĉejo (N22): nieuw tracé

04-2011
* spoorlijn Bonakvo - Triveroj: opwaardering

05-2011
* N27 grens SUS (127) - toek. A10: nieuw tracé en opwaardering
* spoorlijn Dukejo - grens HM: nieuw tracé

06-2011
* N36 Magro (N10) - Marĉejo (D207): nieuw tracé
* D200 Magro - Magro (N36): nieuw tracé (noordelijke omlegging Magro naar N36)
* D210 Magro - Magro (N36): nieuw tracé (zuidelijke omlegging Magro naar N36)
* D637 oud tracé N37 - N35: nieuw tracé (losse verharding), opheffing grensovergang HM
* spoorlijn Benito - Sablamontoj: nieuw tracé

09-2011
* A5 Eto (D570) - Harapido (D502): opwaardering

10-2011
* N37 Kavernoj (N13) - D316: verharding

11-2011
* A3 grens SUS (3) - D208/D435
Marcel, Ma 10 Jan 2011, 15:13 schreef:
Kaaiman schreef:10-2011
* N37 Kavernoj (N13) - D316: verharding
Ai... De opleverdatum van mijn kant is is nog geheel onduidelijk. De aanbesteding van de omlegging Sec340 moet namelijk nog voltooid worden. De tweede omlegging tussen de Sec340 en Sec319 is al wel bezig, maar aangezien het district Bergekreiz er geen haast mee heeft, loopt dit project vertraging op.

Minister van Verkeer en Vervoer Tyny Ahll kan niet ingrijpen, daar het een lokaal project betreft.
Kaaiman, Ma 10 Jan 2011, 15:24 schreef:Dat deel van de N37 zou hoe dan ook verhard worden. Het wordt een keurige verharde rijksweg van 6,60 m breed. De rest van de N37 blijft onverhard, omdat de gereserveerde kosten daarvan naar Frankenland gaan vanwege de verbetering van de Sec340.

De D316 zal met de rest van de N37 worden geruild met het district, zodat de D316 voortaan rijksweg 37 wordt, en de rest van de N37 de onverharde districtsweg D317 (of D315, afhankelijk van wat er met de grensovergang met de Sec 319 gaat gebeuren). De reconstructie van de D316 staat in de planning voor 2013.
Uit de RJB: Ŝtonamuroj volas aŭtoŝoseo

Vertaling:
Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio, 27 januari 2011 schreef:Ŝtonamuroj wil autosnelweg

ŜTONAMUROJ - Het districtsbestuur van Valerio (3e district) en het stadsbestuur van Ŝtonamuroj willen dat er een autosnelwegverbinding komt naar Ŝtonamuroj. Zij dienen daartoe een concreet plan in bij het Ministerie van Mobiliteit.

"Het wegennet in en om Ŝtonamuroj is behoorlijk onlogisch. Verkeer op de A1 vanuit het noorden en zuiden wordt via knooppunt Apudlago gestuurd, om vervolgens via de N10 onze stad te bereiken. In de praktijk doen slechts weinigen dat, omdat iedereen die er een beetje bekend is weet dat de N19 veel korter is. Onze stad is de enige districtshoofdstad die nu of in de nabije toekomst niet op het autosnelwegennet is of wordt aangesloten," aldus burgemeester Jano Frisano.

De N19 is een weg van grote verschillen. Vanuit Haltejo lopot de N19 als een normale rijksweg naar de A1. Vanaf de A1 wordt de N19 opeens zo breed als een autosnelweg. Dat komt omdat dit gedeelte tot 2002 deel uitmaakte van de A1. Let op, u mag er geen 120, maar slechts 100 km/u. Na 9 kilometer houdt deze prachtige brede asfaltvlakte opeens op en mondt deze uit op een rotonde. Daar kunt u kiezen tussen de N17 richting Pinto en de N19 naar Ŝtonamuroj. De N19 slingert zich vervolgens met veel bochten, wegversmallingen en snelheidsbeperkingen door dorpen en gehuchten, en onderweg moet u ook nog tol betalen voor u bij Ŝtonamuroj aankomt.

Een vlugge verkenning bracht naar voren dat men de route over de N19 vanaf de A1 totaan de bebouwde kom van Ŝtonamuroj, zo'n 25 km, in gemiddeld 24 minuten kan rijden. Over de A1 en N10 duurt het net zo lang, maar de route is dan wel 13 km langer. Een A19 zou de route kunnen verkorten tot 22 km, met een reistijd van slechts 12 minuten, een halvering ten opzichte van de huidige routes dus. Ook een mogelijkheid is een autoweg langs het meer, die knooppunt Apudlago afsnijdt. Deze variant levert slechts 5 km lengtewinst en 6 minuten reistijdwinst op, maar kost dan ook niet zo veel als een volledige A19.

Het Ministerie van Mobiliteit reageerde niet erg enthousiast op de plannen. "Een autosnelweg naar Ŝtonamuroj is eerder luxe dan noodzaak. We staan open voor de plannen, maar men moet er niet op rekenen dat wij met een grote geldzak gereed staan. Voor de toekomstige ombouw van de N10 tussen Ŝtonamuroj en de brug bij Magro tot volwaardige autoweg, met parallelweg voor langzaam verkeer, is wel geld gereserveerd. Dat is wat ons betreft voorlopig voldoende," aldus een woordvoerder van het ministerie.
Kaaiman, Do 27 Jan 2011, 13:04 schreef:Verder is de financiering voor de N16 tussen Ŝtonamuroj en Glaciurbo en de N18 tussen Piovo en Larĝameandro rond. Beide zullen worden aangelegd als 2+1 autoweg.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten