Pagina 1 van 1

Re: [RBM] Taal & Cultuur

Geplaatst: wo 27 mar 2013, 09:25
door Kaaiman
Boodschappen in Brilamontië
Lopend in een Brilamontische dorpsstraat valt op dat veel kleine winkeltjes van hetzelfde type dezelfde kleuren in hun gevelopschriften gebruiken. Het ontstaan van deze situatie gaat terug tot 1942, toen wettelijk de kleuren werden vastgesteld voor de winkeltypen die in levensmiddelen voorzagen:
  • kruidenier
  • bakker
  • groenten
  • zuivel
  • slager
  • visser
  • sterke dranken
Indien een winkel een combinatie van bovenstaand lijstje vormde, wat wel voorkwam als een slager ook visproducten verkocht, moesten beide kleuren gevoerd worden. Het was tot 1965 verboden om andere kleuren te gebruiken (zwart, grijs en wit mochten wel) dan de aangewezen kleuren per branchetype. Daarna werd de wetgeving gewijzigd dat de vastgestelde kleuren dominant moesten zijn en andere kleuren waren toegestaan inzoverre deze de branchekleur niet overheerste.

In 1978 werd de kleurenwetgeving helemaal afgeschaft. Toch worden de kleuren tot op de dag van vandaag nog gebruikt, omdat de verschillende branches zich nog altijd van elkaar willen onderscheiden. Een slager die bijvoorbeeld een groene kleur voert wordt niet serieus genomen.

Supermarkten (superbazaroj)
Nog tot zo'n 20 jaar geleden had zo'n beetje elk dorp van enig formaat nog een kruidenier, bakker, slager, groenteman en dergelijke. Superbazaroj (supermarkten) waren er toen al wel, maar eigenlijk alleen in de grote steden. De eerste twee supermarkten met zelfbediening werden in 1969 tegelijkertijd in Fluapramoj en Reĝaponto geopend en waren meteen een groot succes. Het aantal supermarkten breidde sindsdien gestaag uit in zowel de grotere als kleinere steden. De 100e supermarkt werd in Altamonteto geopend in 1984. Vanwege de kleurenwetgeving hadden de supermarkten in het begin overigens een regenboog aan kleuren op hun gevel.

Samenmarkten (kunbazaroj)
Met dit succes van de supermarkten in de steden zagen de middenstanders in de dorpen hun klanten steeds meer vertrekken naar de steden, vooral in de dorpen die vlak bij de grote steden lagen en de beroepsbevolking vrijwel dagelijks in de stad kwam, zoals Alturo, Puto, Splisadejo en Bienaro. Als tegenreactie richtten de middenstanders uit deze plaatsen een coöperatie op om tegenwicht te bieden. Een nieuw type supermarkt werd geboren: de kunbazaro (samenmarkt), waarvan in 1986 de eerste vestiging in Puto werd geopend.

Het principe is eenvoudig. Alle middenstanders hebben hun winkel in één gebouw, net als in een winkelcentrum, maar dan met een centrale kassa. De middenstanders konden op deze manier hun eigen zaak behouden als onderdeel van een groter geheel. Elke deelzaak bepaalt zelf zijn prijzen; aan de kassa wordt geregistreerd bij welke deelzaak welk product is gekocht en de winkelier ontvangt zijn aandeel. Een percentage van de omzet wordt afgedragen aan de coöperatie voor huisvesting en diensten. De klant merkt hier allemaal weinig van, behalve als producten terug worden gebracht omdat er iets aan mankeert, dan wordt hij doorverwezen naar de betreffende winkelier.

Het is niet toegestaan om binnen dezelfde samenmarkt te concurreren door bijvoorbeeld dezelfde producten als een andere deelzaak te verkopen. Binnen de coöperatie wordt afgesproken wie wat mag verkopen. Het spreekt voor zich dat een kleine samenmarkt met bijvoorbeeld 3 winkeliers meer producten verkoopt buiten de eigen branche dan een grote samenmarkt met 6 winkeliers.

Tegenwoordig
Het samenmarktconcept is inmiddels in heel Brilamontië vertegenwoordigd en slaagt er in de meeste gevallen in om de lokale middenstand overeind te houden en tegenwicht te bieden aan de stadse supermarkten. Toch is niet voorkomen dat sommige samenmarkten alsnog zijn vervangen door supermarkten, vaak als gevolg van onenigheid binnen de coöperatie of door het ontbreken van opvolging binnen de deelzaken. Hier blijkt dus duidelijk 'eendracht maakt macht'.

Re: [RBM] Taal & Cultuur

Geplaatst: wo 27 mar 2013, 11:48
door Kathor
Dat samenmarkt systeem lijkt mij denk ik wel iets goeds wat we hier in de Lage Landen kunnen gebruiken

Re: [RBM] Taal & Cultuur

Geplaatst: wo 27 mar 2013, 15:51
door sirdanilot
Interessant, dat idee van samenmarkten ! In feite is het hetzelfde als een markt, maar dan alles onder één dak.

In Burghteland heb je in de meeste dorpjes een kruidenier, een bakker en soms een slager. Meestal zijn deze tegenwoordig samengebracht in een supermarktje, al is de bakker vaak nog apart raken tegenwoordig veel bakkers hun eigen zaak kwijt. Deze winkels staan vaak aan een dorpsplein, en op dit dorpsplein is één keer of meerdere keren per week een markt, waarop mensen verse groente, vis, zuivel en dergelijke inslaan. Deze versproducten vindt men maar beperkt in de kleinere supermarkten. Op deze manier is alles vlak bij elkaar te vinden. Men ziet een tendens dat de markt steeds meer uit kleinere dorpjes verdwijnt, tot ongenoegen van de dorpsbewoners. Het kopen van groente direct bij de boer wordt echter weer populair; de kwaliteit is meestal zeer goed en de prijs is lager dan in de winkel.

In grotere dorpen en steden raken grote supermarkten op komst, waarbij men de speciaalzaken voor versproducten gewoon in de winkel zelf vindt. Supermarkten van de grootte die in Nederland gangbaar is zijn minder populair; meestal is het óf klein, óf groot, maar niet echt ertussenin.

Re: [RBM] Taal & Cultuur

Geplaatst: wo 27 mar 2013, 16:38
door SjorsB
^^ Het is niet hetzelfde als een markt want daar reken je per kraam af ;)

In Uneta zijn de meeste supermarkten als in Nederland: een deel met algemene boodschappen met daaromheen een slagershoek (met slagers die ter plekke bereiden), een bakker (idem) en een groenteboer. Ook is er vaak een vishoek want vis is in Uneta populair. Ook zijn er steeds meer enorme boodschappenhallen zoals bijvoorbeeld de Franse Hyper U.

De meeste Uneetse steden hebben ook een weekmarkt.

Re: [RBM] Taal & Cultuur

Geplaatst: wo 27 mar 2013, 20:24
door Koen
Interessant idee, zo'n samenmarkt! Het lijkt dus voor de klant net als een supermarkt (net als de slager, kaasboer en bakker in de AH), maar is het feitelijk niet?

Re: [RBM] Taal & Cultuur

Geplaatst: wo 27 mar 2013, 21:09
door Kaaiman
^^ In principe wel ja, al is het wel zo dat de verschillende deelzaken iets meer hun eigen hoekjes hebben. De stellingen met droge waren staan vaak centraal, met daar omheen de andere deelzaken. Zoek je een diepvriesproduct, dan moet je voor de spinazie bij de groenteman kijken, voor de gehaktballen bij de slager en voor de pizza bij de bakker. Voor buitenlanders is dit soms wel even wennen.

Overigens is het ook nog eens zo dat de supermarkten de indeling van de samenmarkten min of meer hebben overgenomen. Zo is er altijd een duidelijke slagerijhoek, bakkershoek en groente/fruithoek. Een diepvrieshoek zoals in veel Nederlandse supermarkten is er dus niet altijd, behalve in de echt grote supermarkten. Bovendien zijn er veel minder diepvriesproducten dan in Nederland, omdat veel eten nog vers en seizoensafhankelijk wordt bereid.

Verkijk je trouwens niet op de grootte van de samenmarkten. Voor Nederlandse begrippen zijn deze vaak niet groter dan een gemiddelde dorpssupermarkt. De winkeliers kopen zelf hun producten in, maar ze doen dit wel via de regionale coöperatie om schaalvoordeel te behalen. Daarin zit dan ook een belangrijke efficiëntieslag ten opzichte van de zelfstandige middenstander. Er zijn door deze manier van inkopen wel meer specialiteiten te krijgen dan in een gewone supermarkt. Ook zijn er veel versproducten, omdat de bakker nog altijd zelf zijn brood bakt en de slager zelf de worst maakt. Het aanbod en de kwaliteit in de samenmarkten verschilt dan ook per vestiging.

De samenmarkt is door deze opzet uiteindelijk wel duurder dan de supermarkt, maar de kwaliteit van de producten en dienstverlening wordt beter beoordeeld door de klanten in vergelijking met de supermarkt. Daarbij speelt de persoonlijke band van de klanten met de winkeliers ook een belangrijke rol.

Re: [RBM] Taal & Cultuur

Geplaatst: vr 29 mar 2013, 10:07
door sirdanilot
Het lijkt me een voorbeeld van een communistisch-achtige samenwerking die wél goed werkt :B

[RBM] Economie

Geplaatst: za 05 apr 2014, 10:27
door Kaaiman
Landbouw
De bergachtige gebieden in Alta Brilamontio (Hoog-Brilamontië) hebben maar relatief weinig gronden die geschikt zijn voor landbouw. Hierdoor zijn er veel gemengde agrarische bedrijven met uiteenlopende agrarische activiteiten, zodat de mogelijkheden van het landschap optimaal benut worden. Het is niet vreemd dat een boer een fruitkwekerij heeft in het vlakke dal, bonen kweekt op een helling, geiten houdt op rotsachtige stukken land en varkens laat wroeten in het bos.

In Malalta Brilamontio (Laag-Brilamontië) is de landbouw in de loop der jaren veel specialistischer geworden. Agrarische bedrijven hebben zich vaak toegelegd op enkele soorten vee of gewassen, die dan ook in veel grotere hoeveelheden worden geteeld.

Sommige dalen in Hoog-Brilamontië zijn zeer vruchtbaar vanwege de lemige bodem en de grote hoeveelheid bodemmineralen, vooral vanwege fosfaathoudende gesteenten. Deze gronden worden volop gebruikt voor intensieve grondgebonden tuinbouw. Met name het dal Ruĝavalo en het dal van de rivier Flustrado staan bekend om hun vruchtbare bodems en tuinbouw.

Deze vruchtbare gronden zijn ook de redenen geweest waarom de A1 en A2 niet in dee betreffende dalen zijn aanngelegd. Lange tijd was de opvatting dat er teveel zeer goede landbouwgrond opgeofferd zou worden als deze wegen in de dalen aangelegd zouden zijn, wat mede in het licht stond van het zelfvoorzienende beleid dat de regering lange tijd voerde (en in afgezwakte vorm nu nog).

Naast tuinbouw is er in Hoog-Brilamontië vooral extensieve veeteelt, waarbij met name schapen, geiten, damherten en varkens worden gehouden voor wol, melk en vlees.

Laag-Brilamontië is veel vlakker, waardoor er meer grootschalige landbouw mogelijk is. Er worden vooral graansoorten en oliehoudende gewassen verbouwd. Verder is er (naar Brilamontische begrippen) intensieve veeteelt, waarbij vooral kippen, parelhoenders, duiven, damherten en runderen worden gehouden voor eieren, vlees en melk.

Damherthouderijen zijn zeer kenmerkend voor Brilamontië en Sustulië. Inmiddels worden damherten in deze contreien al enkele eeuwen lang als vee gehouden om hun vlees en pels. Ondanks de grote schaal waarop ze gehouden worden in vergelijking met elders op de wereld, blijven het vlees en de pels wel redelijk luxe producten.

Re: [RBM] Economie

Geplaatst: za 05 apr 2014, 11:14
door Snelwegfreak
Ik krijg een beetje een Schotlandgevoel bij Brilamontio als ik dit lees. Kunnen de niet-vruchtbare gronden niet bemest worden? En hoe gaat men om met bestrijdingsmiddelen. Gebruikt men veel chemicaliën, of juist heel weinig? Dit kan namelijk ook van invloed zijn op je grondkwaliteit.

Re: [RBM] Economie

Geplaatst: za 05 apr 2014, 17:38
door Kaaiman
Sommige gebergten in het noorden zijn redelijk fosfaatrijk. Dat heeft door erosie geleid tot vruchtbare lemige gronden in de genoemde dalen. Het fosfaat werd hier en daar in het verleden ook op kleine schaal gewonnen ten behoeve van kunstmest, vaak ten behoeve van de veelal armere zandgronden in het oosten. Daardoor is de intensieve, grootschalige landbouw daar mogelijk geworden. Immers, het landschap legt de landbouw daar veel minder beperkingen op.

De landbouw in de bergachtige regio's kan met name bestaan van de tuinbouw. In de dalen zonder tuinbouw stelt de landbouw vaak niet veel voor en is de bewoningsdichtheid meestal laag.

Met bestrijdingsmiddelen is men in Brilamontië altijd heel terughoudend geweest. De economische ontwikkeling naar een moderne staat kwam vooral op gang in de jaren '70. Toen waren er echter ook al veel onderzoeken naar de gevolgen voor het milieu, wat onder andere leidde tot een redelijk 'groene' landbouw. DDT is bijvoorbeeld vrijwel niet gebruikt.

Re: [RBM] Economie

Geplaatst: di 08 apr 2014, 13:30
door sirdanilot
Damherthouderijen zijn zeer kenmerkend voor Brilamontië en Sustulië. Inmiddels worden damherten in deze contreien al enkele eeuwen lang als vee gehouden om hun vlees en pels. Ondanks de grote schaal waarop ze gehouden worden in vergelijking met elders op de wereld, blijven het vlees en de pels wel redelijk luxe producten.
Brilamontisch hertenvlees geldt in Burghteland als een delicatesse waarvoor de hoofdprijs wordt betaald; er zal dus ook flink worden geproduceerd voor de export wat geld oplevert in Brilamontië en Sustulië. Dit omdat wild hertenvlees uit eigenland in Burghteland maar beperkt voorradig is (jachtverboden).

Re: [RBM] Economie

Geplaatst: do 18 dec 2014, 13:00
door Kaaiman
Staatsbedrijven

Het verschil tussen volledige en gedeeltelijke staatsbedrijven is o.a. te zien aan de voorvoegsels 'reĝa' (koninklijk) en 'nacia' (nationaal). Een koninklijk bedrijf is voor 100% in handen van de staat; een nationaal bedrijf is voor minder dan 100%, maar meer dan 51% in handen van de staat.

Hieronder enkele volledige staatsbedrijven op een rijtje.

Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio
Inderdaad, de krant 'Reĝa Ĵurnalo de Brilamontio' (RJB) is een volledig staatsbedrijf. De krant is ontstaan direct na de oprichting van de staat Brilamontië in 1927, met als doel dagelijks eenduidige informatie te verschaffen aan het volk. De krant werd vroeger niet aan huis bezorgd, maar opgehangen op centrale punten. De krant verscheen toen om de dag en had een monopoliepositie tot 1939. Je kunt dus stellen dat de informatievoorziening in die tijd gecensureerd was.

Vanaf 1946 verscheen de krant dagelijks en werden ook abonnementen mogelijk tegen een zeer laag tarief dat enkel gold als vergoeding voor de bezorging. De redactie en druk werden tot op de dag van vandaag uit de overheidsmiddelen betaald, wat ook tegenwoordig deels nog het geval is.

Hoewel de krant nog altijd een staatsbedrijf is, heeft de overheid niet de regie over de inhoud. Wettelijk is geregeld dat de krant opereert in het landsbelang en in opdracht van de koning, die datzelfde landsbelang dient. Alleen de koning kan dus invloed kunnen uitoefenen op de inhoud van de krant. Het is onbekend wat precies de invloed van de koning op de inhoud van de krant is.

De krant staat goed aangeschreven en wordt door veel huishoudens gelezen. De krant schuwt niet de luis in de pels te zijn van de politiek (landsbelang!) en de politieke vuile was buiten te hangen. Scherpe kritiek op de koning en het koninklijk huis zul je in de krant echter nauwelijks aantreffen...

Reĝa Poŝto
Ook de posterijen worden volledig door de staat uitgevoerd. Dit bedrijf staat aan de vooravond van een grote reorganisatie, omdat ook in Brilamontië de digitalisering een hoge vlucht heeft genomen.

Per 2015 wordt de post niet meer 6 (stedelijk) of 4 (landelijk) dagen per week bezorgd, maar in 3 slagen van elk 2 dagen. De post zal dus nog maar 3 keer per week worden bezorgd, zowel in stedelijke als landelijke gebieden. Ook zal 15% van de brievenbussen verdwijnen en het aantal postkantoren zal worden gehalveerd. Door deze reorganisatie kan het bezorgtarief gelijk blijven. Het basistarief blijft dus 4 brilar (~€ 0,55).

Pakketpost is een ander verhaal. Deze markt is in Brilamontië altijd vrij geweest. De RP is weliswaar de grootste pakkettenbezorger, maar heeft toenemende concurrentie van veelal buitenlandse bedrijven.

Re: [RBM] Economie

Geplaatst: ma 08 feb 2016, 12:52
door Kaaiman
Om verschillende redenen is benzine in Brilamontië sinds 1972 nauwelijks verkrijgbaar, en wordt er massaal op diesel en gas gereden.

De belangrijkste reden hiervoor is de decennialange politiek van zo veel mogelijk economische zelfvoorzienendheid. Aangezien Brilamontië geen oliebronnen heeft, is olie beperkt beschikbaar. Daarom werd in de jaren '50 en '60 veel onderzoek gedaan naar brandstoffen op basis van plantaardige oliën.
Een mengsel van gewone diesel en biodiesel genoot uiteindelijk de wetenschappelijke en politieke voorkeur en werd in 1972 de landelijke standaardbrandstof. Vrachtwagens en landbouwvoertuigen reden reeds op diesel en personenauto's zouden reeds vanaf 1967 enkel met dieselmotor verkocht worden. In 1975 werd ook een roetfilter verplicht.

In 1993 werd LPG toegestaan. Omdat voor LPG een motor nodig is die in principe overeenkomt met een benzinemotor, ontketende dit een stille revolutie in het Brilamontische straatbeeld. Opeens kwamen er immers vele tientallen automodellen van over de hele wereld beschikbaar. Voor de zwaar op dieselmotoren leunende Brilamontische auto-industrie betekende dit een flinke klap, die uiteindelijk in 1998 leidde tot de fusie van een aantal kleinere automerken tot Orcan.

Vandaag de dag rijdt het wagenpark ongeveer 62% op diesel, 35% op LPG en 2% elektrisch. Inmiddels is er een landsdekkend netwerk van snellaadservices, voornamelijk bij bestaande tankstations.

Het bekendste Brilamontische brandstofmerk is Petrolino. Ook de Frankenlandse prijsvechter Start is in Brilamontië trouwens ruim vertegenwoordigd, vooral in het zuidelijk deel van het land. 'Petrolo' is trouwens altijd diesel, 'gaso' altijd LPG.

Afbeelding Afbeelding

Letterlijk betekent 'petrolino' trouwens 'vrouwelijke petroleum'. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar het komt in Brilamontië wel vaker voor dat achter woorden die een zaak (dus geen persoon) aanduiden de vrouwelijke suffix -ino wordt gebruikt als bedrijfsnaam.