[RNH] Historisch

Republiek Nova Hollandia
NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

[RNH] Historisch

Bericht door NovaHollandia » za 05 mar 2011, 20:12

Afbeelding

Geschiedenis van Nova Hollandia

Noormannentijd
Uit opgravingen blijkt dat er 2000 jaar geleden al mensen op het grondgebied van Nova Hollandia leefden. Rond het jaar 1000 werd het kustgebied door Noormannen gekoloniseerd. Met hen kwamen nieuwe ziekten en tijdens de vele rooftochten werd de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid. Toen in 1659 de eerste Nederlanders kwamen waren er enkel nog Noormannen op het grondgebied aanwezig. Er waren geen geschriften of inscripties bekend van voor de tijd van de Nederlandse kolonisatie, en er is dus ook vrijwel niets over de oorspronkelijke bevolking bekend. Wat bekend is, is afkomstig uit mondeling overgedragen verhalen van de oorspronkelijke Noorman-bevolking die in de 17e en 18e eeuw is opgetekend.

Swollburg en de verbroedering
Engelfried van Nijbaarland was de allereerste Nederlander die met zijn ontdekkingsvloot bestaande uit 4 schepen voet zette op het nieuwe land. Hij noemde het land “Nova Hollandia”. Van Nijbaarland was afkomstig uit Zwolle, en noemde de vesting die hij vlakbij een Noormannenburcht bouwde “Swollburg”. Het is daarmee de oudste Nederlandse plaats in Nova Hollandia. De Nederlanders probeerden handel te drijven met de Noormannen-bevolking en dat bleek goed te gaan. Dat leidde al snel tot gemengde huwelijken en tot kerstening van veel Noormannen. Bovendien gingen veel Noormannen vrij snel over tot het gebruik van het Nederlands. Steeds minder mensen spraken uitsluitend Oud-Noors.
Omgekeerd namen de Nederlanders de bestuurlijke indeling van het gebied over van de Noormannen: de Gouwen bestaan tot op de dag van vandaag. Wel zijn de onderliggende bestuurslagen in de loop der tijd aangepast, en in 1865 verdwenen op de Gouwen na de laatste herinneringen aan het bestuur van de Noormannen. Vanaf dat moment was het op Franse leest geschoeide Nederlandse staatsbestel van Thorbecke ook in de Nederlandse kolonie van toepassing.

Politiek in wingewest en kolonie
Van 1659 tot 1865 was Nova Hollandia een wingewest, dat bestuurd werd door de in het Nederlandse Rotterdam gevestigde “Compagnie Nova Hollandia”. In het wingewest bleken veel grondstoffen aanwezig, zoals kolen, ijzererts en aardolie. Daarnaast bleek de bodem zeer vruchtbaar. De compagnie verdiende veel geld, en liet het lokale bestuur over aan een gouverneur die zich liet adviseren door een volkskamer en een compagnieraad. De compagnie investeerde ook het nodige geld in het wingewest. Dat leidde tot enorme verbeteringen in de levensstandaard en een ware bevolkingsexplosie.

In 1865 werd Nova Hollandia een volledige kolonie van Nederland. De structuur van het bestuur werd grotendeels op Nederlandse leest geschoeid en vrijwel alle bestuursinstellingen van de Compagnie (en op lokaal niveau van de Noormannenbevolking) werden opgedoekt. De koloniale status zorgde voor veel negatief sentiment, omdat Nederland de kolonie vooral gebruikte als financieel spaarvarken dat leeggezogen kon worden. Bij het overlijden van koning Willem-III in 1890 verklaarde Nova Hollandia zich zelfstandig, wat direct door de Verenigde Staten en Groot-Brittanië werd erkend. Nederland erkende de onafhankelijkheid pas in 1898, omdat koningin Wilhelmina bij haar aantreden onder internationale druk zwichtte, en vervolgens de betrekkingen normaliseerde.

Republiek Nova Hollandia
De in 1890 opgerichte republiek nam het bestuursmodel dat Nederland 25 jaar eerder had geïntroduceerd in eerste instantie over. Er werd een parlement met twee kamers ingericht. Enige verschil was dat niet langer een koning staatshoofd was, maar een president. De president wordt direct door het volk gekozen, en heeft in principe een onbeperkte termijn. Een opvolger kon worden gekozen wanneer beide kamers van het parlement een referendum uitschreven en de meerderheid van de stemgerechtigden instemde met het beeindigen van de termijn. In de grondwet was bovendien opgenomen dat een (klein)zoon of (klein)dochter van een zittende president het ambt niet mag uitoefenen; dit om te voorkomen dat er opnieuw een soort “koninklijke familie” zou ontstaan. De vlag van NovaHollandia is afgeleid van de (tot 1937 in Nederland gebruikte) Prinsenvlag ("oranje-blanje-bleu"), met het wapen van Holland in het midden.
De eerste president werd Joost-Gerard van Planckendael, die met zijn campagne voor een rationeel en rechtvaardig bestuur heel veel burgers aansprak. Hij richtte dan ook zijn eigen partij op voor de parlementsverkiezingen.

Bij de eerste parlementsverkiezingen in 1890 mochten alle burgers stemmen, mannen èn vrouwen. Zij konden kiezen uit 6 partijen:
“Christelijke Volkspartij” (CVP)
“Liberaal Democratische Partij” (LDP)
“Arbeiderspartij” (AP)
“Boerenpartij” (BP)
“Partij voor Rationeel en Rechtvaardig bestuur” (PRR)
“Oud-Noorse Partij” (ONP)

De Oud-Noorse Partij haalde de kiesdrempel van 5% niet. Door het vertrouwen dat de president na een paar maanden al genoot werd de PRR met 52% van de stemmen verreweg de grootste partij. Ze kreeg daarmee de vrijheid om alleen te regeren.

Het Rationalisme (1890-1932)
Van Planckendael benoemde Gustaaf-Arend van Noorland, de man die het staatsmodel achter het rechtvaardig rationalisme had uitgewerkt, tot premier. Van Noorland was de mening toegedaan dat de emoties en de vriendjespolitiek die gepaard gaan met een parlement niet de juiste basis bieden voor de verdere opbouw van het land. Hij stelde voor dat de bevolking direct een kabinetsformatie moet kunnen kiezen, de bestuurders dus, en dat de bevolking zelf als controlerend orgaan moet dienen. Elk jaar kan de bevolking in minimaal 4 referenda aangeven of zij accoord gaat met bepaalde maatregelen, en of zij vindt dat nieuwe verkiezingen nodig zijn. Het parlement stemde in en hief zichzelf op.

Het rationalistisch beleid stelde meteen bij aanvang dat het niet handig was om nog langer met meerdere talen te werken. Het Standaard-nederlands moest de enige officiële en uniforme landstaal worden. Het gebruik van alle dialecten, alsmede het Oud-Noors, werd sterk ontmoedigd. Doordat het onderwijs hierop werd aangepast, was het Oud-Noors uiteindelijk in 1929 uitgestorven in Nova Hollandia. Het spreken van dialect was niet goed voor je werkperspectieven en daarmee voeden vrijwel alle ouders hun kinderen vrij van dialect op. Uiteindelijk stierf het laatste dialect uit in 1956, het ‘Zeegouws’ dat op het eiland Overzeeland werd gesproken.

Het rechtssysteem werd in 1897 geschoeid op het slachtoffer en de maatschappij. Rechters worden benoemd voor een termijn van 5 jaar, waarna hun uitspraken worden gewogen door een speciale commissie van burgerleken, die bepalen of dat de rechter in voldoende mate recht heeft gedaan aan slachtoffers en de maatschappij.

Het systeem beviel goed, en het rationele landsbestuur maakte dat de economie floreerde.

In 1905 werd geconstateerd dat religie ongewenste gevolgen had op de ontwikkeling van de rationele samenleving. Als gevolg daarvan werd besloten dat het uitoefenen van een religie toegestaan blijft, maar dat men zich daarvoor wel moet registreren. Ook waren scholen op religieuze grondslag niet meer toegestaan, en waren openbare scholen verplicht om de moderne wetenschap onderwijzen en de belangrijkste theorieën daarbinnen, zoals die van Darwin en Newton.
Voorts werd wettelijk bepaald dat alle niet-geregistreerden alle zaterdagen en zondagen niet hoeven te werken, en dat geregistreerd gelovigen alleen op zon- en feestdagen niet zouden behoeven te werken. Echter wie zich niet registreerde en toch religie uitoefende of overdroeg op anderen, belandde in de gevangenis. Dat miste zijn effect niet; het aantal religieuzen daalde spectaculair. In 1907 was 99,2% van de bevolking atheïstisch. In 1912 werd besloten om vrijwel alle kerken, die nutteloos waren geworden, af te breken.

Het Nationaal-Rationalisme (1934-1982)
Nova Hollandia werd niet geraakt door de eerste wereldoorlog. De economie floreerde flink in de jaren ’20. Echter de beurscrisis van 1929 trof de hele wereld, en ook Nova Hollandia. De 3e president, Kjeld-Lars van Peerenburgh, was een vrij zwak figuur en had geen antwoord op de ontstane situatie. Het kabinet onder leiding van Johan-Kwintens van Paerelsteyn, besloot om het volk in 1934 voor te leggen om een nieuwe president te kiezen, en aldus geschiedde.

In Duitsland was met het nationaal socialisme een richting ingeslagen waarvan veel mensen dachten dat het de oplossing was voor de sociale problemen. Zo werd het gedachtengoed van het Rationalisme aangepast aan de moderne tijd: het Nationaal-Rationalisme werd voorgestaan door Van Paerelsteyn’s minister van Wetenschap, Onderwijs en Cultuur, Arend-Jan van Swollburg. Hij werd tot president verkozen en zorgde er met maatregelen voor dat de crisis werd bezworen, zoals bijvoorbeeld de aanleg van veel publieke werken. Zo werd daags na de opening van de Autobahn Frankfurt-Darmstadt in Duitsland in 1935 tot de aanleg van een autosnelwegennet in Nova Hollandia besloten – het eerste wegvak werd in 1939 opgeleverd.

Hoewel het Nationaal-Rationalisme veel trekjes had overgenomen van het Nationaal-Socialisme, waren er grote verschillen. Het ontbreken van afwijkende bevolkingsgroepen en het ontbreken van religies had geleid tot een zeer hechte samenleving waarin de hokjesgeest van de zuilen zoals die in Nederland en elders voorkwamen non-existent was. De Kristallnacht in Duitsland zette de toon dat er aanpassingen aan het Nationaal-Rationalisme werden gedaan. Het bleef wel uitgaan van een sterke nationale identiteit van de inwoners van Nova Hollandia en een assimilatieplicht voor nieuwkomers, maar verder zwoer Van Swollburgh al in 1939 de praktijken van de Nazi’s volledig af.

Hoewel Nova Hollandia zelf niet betrokken werd in de Tweede Wereldoorlog, werd het land door de Verenigde Staten in eerste instantie gemeden omwille van het staatsbestel dat overeenkomsten had met het Duitse. Toen in 1941 de gealllieerden de oorlog verklaarden aan Duitsland, bood Nova Hollandia de geallieerden direct alle hulp aan. Dit gegeven maakte dat het Nationaal-Rationalisme door de andere naties werd geaccepteerd als een staatsvorm die in orde was, in tegenstelling tot Hitler’s ideologie. Met de vrede in 1945 was het rijke en goed georganiseerde Nova Hollandia dan ook in staat om Nederland te helpen in het snel weer opkrabbelen. De onderlinge betrekkingen waren sinds 1898 hooguit “formeel” en nogal kil, maar de naoorlogse hulp leidde tot veel goodwill in Nederland en tot sterk versoepelde betrekkingen tussen beide landen, ondanks het typisch Nederlandse betweterige, beschuldigende vingertje naar bepaalde beleidselementen van het Nationaal-Rationalisme.

Het Volksrationalisme (1982 tot heden)
Hoewel ten tijde van het Nationaal-Rationalisme de economie goed draaide binnen een stabiele samenleving, en de buitenlandse betrekkingen sterk verbeterden, kwam premier Hannes-Theo van Duyfwyk in 1982 tot de conclusie dat Nova Hollandia wat minder met de eigen nationale interesses gemoeid moest zijn, en weer terug moest naar de roots van het Rationalisme. Hij wilde echter wel dat de invloed van de politiek zeer begane bevolking nog verder vergroot kon worden. Hij gaf de twee grote computerondernemingen van Nova Hollandia de opdracht om gebruik makend van het internet te komen tot een systeem waarbij kiesgerechtigden vanuit hun eigen huis konden stemmen. Daardoor konden nog veel meer mensen bij het bestuur worden betrokken, en konden nog meer controversiële onderwerpen door het kabinet eerst aan de bevolking worden voorgelegd. Een experiment in 1982 met de presidentsverkiezingen slaagde, en sindsdien is Hans-Peter van Stoetenborgh de eerste president onder het Volksrationalisme. Onder zijn bewind bleek Nova Hollandia een intern zeer stabiel land, dat zich ook meer ging richten op de wereld om haarzelf heen – zonder echter de verworvenheden van het Rationalisme in gevaar te brengen. In 1985 werd een raadgevend parlement ingevoerd, om tegemoet te komen aan buitenlandse gedachtengoed dat "een democratie alleen een democratie kan zijn als het een parlementaire democratie is". De macht van het parlement is echter beperkt - het primaat blijft bij het volk zelf liggen. Het raadgevend parlement bestaat uit twee kamers, de Statenkamer en de Gouwenkamer. Beiden worden direct gekozen op basis van evenredige verdeling respectievelijk op basis van regionale verdeling. De mengvorm lijkt redelijk te werken, al wordt erop gezinspeeld om beide kamers te vervangen door een Burgerkamer, waarvan alle inwoners van het land met een internetaansluiting lid kunnen zijn. Zo kan de oorspronkelijke gedachte van het Volksrationalisme toch verenigd worden met het parlementaire instituut van een parlementaire kamer van beraadslaging.

Bevolkingsexplosie
De ligging van Nova Hollandia op de scheepvaartroute van Rotterdam naar Amerika maakte dat de handel enorm toenam. Bovendien bleven veel landverhuizers plakken in Nova Hollandia, in plaats dat men doorvoer naar Amerika. De bevolking explodeerde. Waren er eind 17e eeuw nog maar 142.000 Europeanen gevestigd in Nova Hollandia, eind 18e eeuw waren het er al 3.840.000. In de 19e eeuw trokken de bloeiende handel en industrie nog veel meer landverhuizers aan, daarnaast was er een gezonde natuurlijke aanwas. In het jaar 1900 woonden er al 31,5 miljoen mensen in Nova Hollandia. Met de uitbraak van de eerste wereldoorlog in 1914 bleek uit een volkstelling dat er al 39,2 miljoen inwoners waren. In 1939 waren het er al 50,2 miljoen. In de jaren na de tweede wereldoorlog nam de exponentiële groei af. In 1975 werd de horde van 60 miljoen inwoners genomen, en thans heeft Nova Hollandia ruim 64 miljoen inwoners.
Laatst gewijzigd door NovaHollandia op di 08 okt 2013, 23:33, 3 keer totaal gewijzigd.

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [RNH] Historisch

Bericht door NovaHollandia » za 05 mar 2011, 20:14

Ik wil nog speciale hoofdstukken wijden aan:

- Noorse invloeden
- Ideologie van het Rationalisme
- Wat er in de loop der tijden per referendum is gestemd
- Presidenten en kabinetten van de Republiek

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » zo 13 mar 2011, 19:57

http://atlantis.theodoordoorn.nl/viewtopic.php?f=8&t=60

^^ In deze draad staat de geschiedenis van Burghteland (voorlopig tot aan 1900, later verder). De samenwerkingen en oorlogen met Nova Hollandia zijn turbulent geweest, en daarom zullen er aan beide zijden wellicht zaken moeten worden aangepast. Gelieve daar in die draad medewerking aan te verlenen.

Helaas is de geschiedenis cru, en zijn er in de loop der tijd enkele oorlogen geweest. Ik heb geprobeerd om niet te veel op de oorlogsdetails in te gaan.

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [RNH] Historisch

Bericht door NovaHollandia » di 12 apr 2011, 21:03

In 1905 werd geconstateerd dat religie ongewenste gevolgen had op de ontwikkeling van de rationele samenleving. Als gevolg daarvan werd besloten dat het uitoefenen van een religie toegestaan blijft, maar dat men zich daarvoor wel moet registreren. Ook waren scholen op religieuze grondslag niet meer toegestaan, en waren openbare scholen verplicht om de moderne wetenschap onderwijzen en de belangrijkste theorieën daarbinnen, zoals die van Darwin en Newton.
Voorts werd wettelijk bepaald dat alle niet-geregistreerden alle zaterdagen en zondagen niet hoeven te werken, en dat geregistreerd gelovigen alleen op zon- en feestdagen niet zouden behoeven te werken. Echter wie zich niet registreerde en toch religie uitoefende of overdroeg op anderen, belandde in de gevangenis. Dat miste zijn effect niet; het aantal religieuzen daalde spectaculair. In 1907 was 99,2% van de bevolking atheïstisch. In 1912 werd besloten om vrijwel alle kerken, die nutteloos waren geworden, af te breken.
Men moet dit plaatsen binnen de tijdsgeest. Hoewel Nova Hollandia geen socialistische heilstaat nastreefde, zag men wel vroegtijdig in dat er zaken moesten veranderen. Van de theorieën van Marx en Engels werd voor zover dat uitkwam gebruik gemaakt om de samenleving socialer te maken. Vooral Marx' beroemde uitspraak over religie had tot gevolg dat dit onderwerp verder is uitgewerkt. Ondanks de duidelijke toespeling op het socialisme moest men niets hebben van collectivisatie van de economie, bang dat men was dat dit uiteindelijk voor de economie verlammend zou werken - mensen presteren nu eenmaal meer dan een medemens als ze er ook meer aan overhouden dan die medemens.


(Karl Marx: "Religie is de verzuchting van het onderdrukte wezen, het hart van een harteloze wereld, en de ziel van zielloze omstandigheden. Het is de opium van het volk.")

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » di 12 apr 2011, 22:58

Uiteraard is en blijft het een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nova Hollandia, dat fundamentele mensenrechten als de vrijheid van godsdienst geschonden werden. Maar ja, zo gaan dat soort dingen helaas, ook in de echte wereld.

Ik ga nu denk ik even verder met de geschiedenis van Burghteland.

Gebruikersavatar
MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [RNH] Historisch

Bericht door MandelSoft » di 12 apr 2011, 23:13

^^ Inderdaad lijkt dit mij een nogal rigoureuze maatregel. Maar dit soort dingen kunnen gebeuren. In Schellingen heb je het schandaal van de grootheidswaanzin van de regering rond 1940, waardoor deze in 1941 viel...

Over religie gesproken: in Imaginië en Schellingen is religie nog aardig aanwezig. Hoewel kerk en staat flink gescheiden zijn, speelt religie een vrij grote rol voor een groot deel van de bevolking. Hoewel religie ook zijn duistere kanten kent, biedt het ook saamhorigheid en hoop. Van de religies zijn vooral het protestants-christelijke en ngaskisme (de religie van de oorspronkelijke bevolking) groot, maar ook een vrij grote groep is atheïstisch, vrijwillig gekozen. Een aantal religeuze gebouwen en bouwwerken zijn in Schellingen zelfs tot monument verheven, zoals de St. Stefankirche. Tijden veranderen, en in Schellingen veranderen de religies vaak mee met de tijdsgeest. Vooral het ngaskisme past zich goed aan.

Maar goed, het moge duidelijk zijn dat er een goede verklaring is waarom Nova Hollandia zoveel atheïsten heeft.

En voor de goede orde: ik ben zelf een atheïst, maar ik respecteer andersdenkenden. Het is hun recht om te geloven wat zij willen.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [RNH] Historisch

Bericht door NovaHollandia » wo 13 apr 2011, 07:57

sirdanilot schreef:Uiteraard is en blijft het een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nova Hollandia, dat fundamentele mensenrechten als de vrijheid van godsdienst geschonden werden.
Nee, die worden niet geschonden. In Nova Hollandia zijn de mensen waarlijk bevrijd van de nukken van het geloofsfundamentalisme - iets wat de buren in Burghteland niet willen (of: kunnen) begrijpen. Vrijheid om een godsdienst te belijden is er nog altijd in Nova Hollandia - alleen wordt dergelijk sociaal ongewenst gedrag ontmoedigd in fiscale zin (kerkbelasting) en doordat de lengte van de werkweek gekoppeld is aan het wel/niet belijden van een geloof. Zij die willen geloven hebben wekelijks slechts één rustdag, zoals hun geloof het ook voorschrijft. Zij die niet geloven hebben twee rustdagen, zoals het rationalisme dat voorschrijft. Dat werkt al jaren prima.

Er zijn overigens de nodige inwijkelingen uit Burghteland in de grensregio die graag van de vrijheden van Nova Hollandia profiteren. Nova Hollandia blijft dergelijke mensen in grote aantallen asiel verlenen. Omgekeerd is de emigratie van Nova Hollandia naar Burghteland al decennialang zo goed als nul. Dat geeft uiteraard te denken. Aan de zijde van Schellingen zie je amper religieuze asielzoekers in Nova Hollandia - het is echt een probleem van Burghteland. Nova Hollandia zal deze stroom asielzoekers (jaarlijks enige tienduizenden) ook in de toekomst liefdevol onderdak blijven bieden, ongeacht wat de consequenties zijn voor de relaties met Burghteland.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » wo 13 apr 2011, 14:27

ik wil er in ieder geval even op wijzen dat de volgende discussie volledig vanuit het perspectief van Burghteland zijn, zie het als role-playing.
NovaHollandia schreef:
sirdanilot schreef:Uiteraard is en blijft het een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nova Hollandia, dat fundamentele mensenrechten als de vrijheid van godsdienst geschonden werden.
Nee, die worden niet geschonden. In Nova Hollandia zijn de mensen waarlijk bevrijd van de nukken van het geloofsfundamentalisme - iets wat de buren in Burghteland niet willen (of: kunnen) begrijpen. Vrijheid om een godsdienst te belijden is er nog altijd in Nova Hollandia - alleen wordt dergelijk sociaal ongewenst gedrag ontmoedigd in fiscale zin (kerkbelasting) en doordat de lengte van de werkweek gekoppeld is aan het wel/niet belijden van een geloof. Zij die willen geloven hebben wekelijks slechts één rustdag, zoals hun geloof het ook voorschrijft. Zij die niet geloven hebben twee rustdagen, zoals het rationalisme dat voorschrijft. Dat werkt al jaren prima.
Alleen al het fiscaal benadelen van een bepaalde religieuze groepering ten opzichte van anderen is al een schending van mensenrechten. Ook het niet verlenen van dezelfde arbeidsvoorwaarden (aantal werkdagen) aan een bepaalde religieuze groepering en wel aan een andere (zijnde atheïsten) valt onder een schending van de rechten van de mens. In combinatie met de turbulente historie werken deze zaken niet bepaald mee aan een positieve houding van de Burghtelandse bevolking en overheid jegens Nova-Hollandia.
Er zijn overigens de nodige inwijkelingen uit Burghteland in de grensregio die graag van de vrijheden van Nova Hollandia profiteren. Nova Hollandia blijft dergelijke mensen in grote aantallen asiel verlenen. Omgekeerd is de emigratie van Nova Hollandia naar Burghteland al decennialang zo goed als nul. Dat geeft uiteraard te denken. Aan de zijde van Schellingen zie je amper religieuze asielzoekers in Nova Hollandia - het is echt een probleem van Burghteland. Nova Hollandia zal deze stroom asielzoekers (jaarlijks enige tienduizenden) ook in de toekomst liefdevol onderdak blijven bieden, ongeacht wat de consequenties zijn voor de relaties met Burghteland.
Als er al zulke aantallen asielzoekers zijn zullen dat vooral economische expats zijn die willen profiteren van bepaalde belastingsvoordelen. Ook zijn er wel eens 'afvallighen' van bepaalde zeer orthodoxe gemeenschappen (Amischen/Mennonieten, Chassidische Joden, Oud-Ghereformeerd Verband) gevlucht naar Nova Hollandia, wat eigenlijk echter niet nodig is omdat men volledig vrij staat zijn lidmaatschap van deze kerken op te zeggen. Dit gebeurt dus vooral uit angst voor zaken als eerwraak (een fenomeen wat overigens nauwelijks of niet voorkomt). Sowieso is door de zeer hechte sociale cohesie het aantal afvalligen van zulke gemeenschappen zeer klein, veel kleiner dan de ontkerkelijking van meer vrijzinnige kerken, waar het 'voor de vorm' ter kerke gaan steeds minder populair wordt.
Burghteland kent, in tegenstelling tot Nova Hollandia, volledige vrijheid van godsdienst. De Ghereformeerde Staatskerk is al sinds 1869 een volledig kerkelijke organisatie en de staat heeft er niets meer over te zeggen. Om bevoordeling van een bepaalde groep gelovigen (zoals in Nova-Hollandia is gebeurd) te voorkomen, geldt de 'gheimenis des gheloofs': archieven van kerken (ook de Ghereformeerde Kerken) zijn in princip niet openbaar, en op het paspoort wordt de geloofsovertuiging niet bekend gemaakt. Alleen als iemand lid is van een bepaalde omroep of andere organisaties binnen zijn zuil, zou hier eventueel misbruik van kunnen worden gemaakt, maar er wordt alles aan gedaan om geloofsdiscriminatie te voorkomen. Het staat dus ook volledig vrij om geen lid te zijn van een kerk. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is Burghteland pertinent geen theocratie. Er is wel een partij die daar voor zou zijn (Bev. Geref. Theocratische Unie), maar die haalt altijd slechts een gering aantal zetels. Wel zitten er, domweg door de samenstelling van de bevolking, meestal wel christelijke partijen in de regering. Er zijn in het verleden wel linkse en 'paarse' regeringen geweest zonder christelijke partijen (bijvoorbeeld veel in de jaren '60). Door de huidige populariteit van rechts is dat dit kabinet niet het geval.

Tegenwoordig zijn er uit Nova-Hollandia misschien nauwelijks nog vluchtelingen, maar dat was ten tijde van het Rationalisme wel anders. Burghteland welkomde de verdrukte gelovigen van allerlei stromingen, katholiek, wederdoops, gereformeerd of andersgelovig, met open armen zoals men ook in tijden lang daarvoor had gedaan.

Gebruikersavatar
MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [RNH] Historisch

Bericht door MandelSoft » wo 13 apr 2011, 14:52

^^ Als ik dit zo lees, lijkt het mij ook waarschijlijker dat gelovigen in Nova Hollandia liever het land wilden vluchten dan zich conformeren. Geloof speelt nu eenmaal bij veel mensen een rol in hun leven: vaak is een deel van hun overtuigingen gebaseerd hierop. Van geloof veranderen, of er vanaf stappen is voor veel mensen een grote stap, net als verandering van cultuur...

Mensen belasten op geloof vindt ik ook raar. Je discrimineert hiermee gelovigen om belasting te betalen alleen om hun denkbeeld (ziet nog iemand anders hier een parrallel met Wilders' "kopvoddentaks"?) Geen wonder dat er zo veel atheïsten zijn! De regering dwingt financieel om mensen van hun geloof af te stappen. Ook een extra rustdag bieden aan atheïsten is ook een vorm van discriminatie tegenover gelovigen. Ik kan mij voorstellen dat gelovigen op deze manier in Nova Hollandia worden gezien als "schaevuyt" en "onaenghepaste lieden". Dit vind ik wel wat wrang...
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » wo 13 apr 2011, 16:43

^^ Daar sluit ik me volledig bij aan. In Burghteland zijn we nu ook weer geen engelen: in 1935-1941 was er ook sprake van antisemitisme met bepaalde politici die de schuld gaven aan de vrij grote Joodse minderheid voor de grote armoede na de mondiale crisis, met op het 'hoogtepunt' enkele brandstichtingen in dorpen en wijken waar grote concentraties orthodoxe Joden leefden. Nooit echter heeft de overheid hen benadeeld, daar zorgde de grondwet wel voor, die onder meer ook maar de gedachte aan registratie van wie Joods was onmogelijk maakte (door de 'gheimenis des gheloofs').
Eerder in de oude geschiedenis zijn er wel ware inquisities geweest tegen de Noormannen, die er echter soms wel erg wrede praktijken op nahielden. Zo vond men in Joeteland in 1723 'eene hreute verzaomling van drie ende twintigh van des kinderkens schedelkijns, heleên op eene oap steên'. Het bleek te gaan om een plaats waar vermoedelijk kinderoffers werden uitgevoerd. Toch is veruit het merendeel van de Noormannen op vreedzame wijze gekerstend. Men richtte zich altijd meer op diplomatie, handel en vreedzame kerstening met predikanten dan geweldadige overheersing, uitbuiting en gedwongen geloofsbekentenissen.
Er kwamen, tot aan de latere ontwikkelingen rond 1860, maar weinig katholieken naar Burghteland, omdat men juist was gevlucht van het juk der katholieken en er begrijpelijkerwijs nogal wat frustraties op nahield. De zeer vijandige houding jegens katholieken is sinds de negentiende eeuw wel een stuk minder.

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [RNH] Historisch

Bericht door NovaHollandia » wo 13 apr 2011, 17:05

sirdanilot schreef:Alleen al het fiscaal benadelen van een bepaalde religieuze groepering ten opzichte van anderen is al een schending van mensenrechten.
Nee hoor. Je mag nog altijd geloven wat je wilt. In andere landen zijn kerken geheel vrijgesteld van belasting betalen. Over discriminatie gesproken. Maar dat wordt dan gemakshalve vergeten.
sirdanilot schreef:Ook het niet verlenen van dezelfde arbeidsvoorwaarden (aantal werkdagen) aan een bepaalde religieuze groepering en wel aan een andere (zijnde atheïsten) valt onder een schending van de rechten van de mens.
Een geloof aanhangen betekent dat je ook de negatieve kanten van dat geloof moet aanvaarden. In Nova Hollandia betekent dat, dat als een geloof aangeeft dat er slechts één rustdag in de week zij, dat dat dan ook voor de aanhangers van dat geloof geldt. Voor wie niet gelovig is, geldt 2 dagen. Voor geloven die uitgaan van meer dan 2 rustdagen per week, is het maximum aantal rustdagen op 2 gesteld. Dit om de vorming van nieuwe "vrijetijdskerkgenootschappen" tegen te gaan.
sirdanilot schreef:Als er al zulke aantallen asielzoekers zijn zullen dat vooral economische expats zijn die willen profiteren van bepaalde belastingsvoordelen.
Expats gaan naar verloop van tijd weer terug. Dat fenomeen heeft zich met Burghtelandse asielzoekers nog nooit voorgedaan.
sirdanilot schreef:Ook zijn er wel eens 'afvallighen' van bepaalde zeer orthodoxe gemeenschappen (Amischen/Mennonieten, Chassidische Joden, Oud-Ghereformeerd Verband) gevlucht naar Nova Hollandia, wat eigenlijk echter niet nodig is omdat men volledig vrij staat zijn lidmaatschap van deze kerken op te zeggen. Dit gebeurt dus vooral uit angst voor zaken als eerwraak (een fenomeen wat overigens nauwelijks of niet voorkomt). Sowieso is door de zeer hechte sociale cohesie het aantal afvalligen van zulke gemeenschappen zeer klein, veel kleiner dan de ontkerkelijking van meer vrijzinnige kerken, waar het 'voor de vorm' ter kerke gaan steeds minder populair wordt.
Gelukkig kent Nova Hollandia een ruimhartig asielbeleid inzake religieuze vluchtelingen.
sirdanilot schreef:Burghteland kent, in tegenstelling tot Nova Hollandia, volledige vrijheid van godsdienst.
Echter Burghteland kent opgelegde onvrijheden voor mensen die niet gelovig zijn. Vooral op zondag, wanneer er in het hele land vrijwel niets gedaan mag worden, behalve een kerk bezoeken. Nova Hollandia kent vrijheid voor zijn burgers zonder opgelegde religieuze wetgeving, terwijl iedereen toch mag geloven wat hij wil. De registratie van geloof is trouwens vooral iets fiscaals, het staat niet op identiteitskaarten en paspoorten.
sirdanilot schreef:In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is Burghteland pertinent geen theocratie. Er is wel een partij die daar voor zou zijn (Bev. Geref. Theocratische Unie), maar die haalt altijd slechts een gering aantal zetels. Wel zitten er, domweg door de samenstelling van de bevolking, meestal wel christelijke partijen in de regering. Er zijn in het verleden wel linkse en 'paarse' regeringen geweest zonder christelijke partijen (bijvoorbeeld veel in de jaren '60). Door de huidige populariteit van rechts is dat dit kabinet niet het geval.
In de DDR bestond ook een CDU en een liberale partij. Alleen alles stond uiteindelijk onder controle van de SED. Zonder Burghteland direct met het communistisch bewind in de DDR te willen vergelijken (dat is gewoonweg onzin en niet waar), is er wel een vorm van overeenkomst. Alle partijen in Burghteland staan linksom of rechtsom namelijk onder zware druk van de kerken. Zelfs de zogenaamde "Paarse" regeringen voerden destijds een beleid dat gereformeerder was dan in Nederland bijvoorbeeld de SGP voorstaat, zo kan men van buiten Burghteland objectief vaststellen. Vanuit Nova Hollandia vindt men het in elk geval een vooruitgang dat vrouwen sinds 12 jaar in Burghteland ook tot parlementslid mogen worden verkozen.
sirdanilot schreef:Tegenwoordig zijn er uit Nova-Hollandia misschien nauwelijks nog vluchtelingen, maar dat was ten tijde van het Rationalisme wel anders. Burghteland welkomde de verdrukte gelovigen van allerlei stromingen, katholiek, wederdoops, gereformeerd of andersgelovig, met open armen zoals men ook in tijden lang daarvoor had gedaan.
Mandelsoft schreef:Als ik dit zo lees, lijkt het mij ook waarschijnlijker dat gelovigen in Nova Hollandia liever het land wilden vluchten dan zich conformeren.
Dit is onzin. Het Rationalisme is nog steeds het uitgangspunt van de samenleving in RNH, en andersgelovigen zijn in RNH nooit onderdrukt. Dit is het typische fabeltje dat RNH telkens te horen krijgt. Ja, er zijn enkele honderden orthodox-gereformeerd gelovigen gevlucht in het eerste decennium van het Rationalisme, die vreselijke (maar volstrekt gefantaseerde) verhalen meenamen over folteringen - die er nooit zijn geweest. Echter vrij snel daarna begon een omgekeerde stroom op gang te komen die in omvang vele, vele malen groter was. Dat is nog altijd het geval, hoe Burghteland ook probeert om de ontvangst van de RNH-televisie in het grensgebied dwars te zitten.

Al die roddel en achterklap die Burghteland verspreid over het Rationalisme is ook niet goed geweest voor de onderlinge verhoudingen. Neem nu de grenscontroles. Daar waar met Schellingen een accoord is bereikt over een vlotte afhandeling van tenminste het personenverkeer, vinden aan de Burghtelandse grens nog altijd zware controles plaats, voertuig voor voertuig. Daar waar de paspoortcontrole met Schellingen in de rijdende trein plaatsvindt, staan treinen tussen Burghteland en Nova Hollandia op beide grensstations bijna een uur stil. (De 6 dagelijkse treinen uit Schellingen die via Noorland naar Burghteland rijden (en v.v.) mogen dankzij het verdrag met Schellingen transit doorrijden op RNH-grondgebied, zodat Schellingen niet al te veel last heeft van deze onderlinge perikelen). En zolang Burghteland zich blijft afkeren, ziet RNH ook geen reden om daar verandering in aan te brengen. Gelukkig is RNH economisch volstrekt niet afhankelijk van Burghteland, eerder omgekeerd.

Gebruikersavatar
MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [RNH] Historisch

Bericht door MandelSoft » wo 13 apr 2011, 19:03

NovaHollandia schreef:
sirdanilot schreef:Alleen al het fiscaal benadelen van een bepaalde religieuze groepering ten opzichte van anderen is al een schending van mensenrechten.
Nee hoor. Je mag nog altijd geloven wat je wilt. In andere landen zijn kerken geheel vrijgesteld van belasting betalen. Over discriminatie gesproken. Maar dat wordt dan gemakshalve vergeten.
Maar hier draai je de boel om. In plaats van geen belasting te heffen voor kerken, moet nu individuele burgers die geloven EXTRA belast. En daar zit nu juist de kern van deze discussie...
NovaHollandia schreef:
sirdanilot schreef:Ook het niet verlenen van dezelfde arbeidsvoorwaarden (aantal werkdagen) aan een bepaalde religieuze groepering en wel aan een andere (zijnde atheïsten) valt onder een schending van de rechten van de mens.
Een geloof aanhangen betekent dat je ook de negatieve kanten van dat geloof moet aanvaarden. In Nova Hollandia betekent dat, dat als een geloof aangeeft dat er slechts één rustdag in de week zij, dat dat dan ook voor de aanhangers van dat geloof geldt. Voor wie niet gelovig is, geldt 2 dagen. Voor geloven die uitgaan van meer dan 2 rustdagen per week, is het maximum aantal rustdagen op 2 gesteld. Dit om de vorming van nieuwe "vrijetijdskerkgenootschappen" tegen te gaan.
Het verschil is dat de negatieve kanten van religie hier door de overheid wordt gevormd, niet door de religie zelf.
NovaHollandia schreef:
sirdanilot schreef:Burghteland kent, in tegenstelling tot Nova Hollandia, volledige vrijheid van godsdienst.
Echter Burghteland kent opgelegde onvrijheden voor mensen die niet gelovig zijn. Vooral op zondag, wanneer er in het hele land vrijwel niets gedaan mag worden, behalve een kerk bezoeken. Nova Hollandia kent vrijheid voor zijn burgers zonder opgelegde religieuze wetgeving, terwijl iedereen toch mag geloven wat hij wil. De registratie van geloof is trouwens vooral iets fiscaals, het staat niet op identiteitskaarten en paspoorten.
Het feit dat je al zoiets registreerd is nogal controversiëel. Aan de andere kant ben ik het hier ongebruikelijk met je eens dat religie geen grenzen mag opleggen voor mensen die niet geloven. Zo is abortus in Schellingen gewoon toegestaan, terwijl dit in sommige kringen niet wordt geaccepteerd.
NovaHollandia schreef:
sirdanilot schreef:Tegenwoordig zijn er uit Nova-Hollandia misschien nauwelijks nog vluchtelingen, maar dat was ten tijde van het Rationalisme wel anders. Burghteland welkomde de verdrukte gelovigen van allerlei stromingen, katholiek, wederdoops, gereformeerd of andersgelovig, met open armen zoals men ook in tijden lang daarvoor had gedaan.
Mandelsoft schreef:Als ik dit zo lees, lijkt het mij ook waarschijnlijker dat gelovigen in Nova Hollandia liever het land wilden vluchten dan zich conformeren.
Dit is onzin. Het Rationalisme is nog steeds het uitgangspunt van de samenleving in RNH, en andersgelovigen zijn in RNH nooit onderdrukt. Dit is het typische fabeltje dat RNH telkens te horen krijgt. Ja, er zijn enkele honderden orthodox-gereformeerd gelovigen gevlucht in het eerste decennium van het Rationalisme, die vreselijke (maar volstrekt gefantaseerde) verhalen meenamen over folteringen - die er nooit zijn geweest. Echter vrij snel daarna begon een omgekeerde stroom op gang te komen die in omvang vele, vele malen groter was. Dat is nog altijd het geval, hoe Burghteland ook probeert om de ontvangst van de RNH-televisie in het grensgebied dwars te zitten.
Het zit 'm niet in de folteringen enz. maar de fiscale handel en discriminatie die erbij komt kijken. Ik heb niets gezegd over onderdrukking en folteringen. Er is een stroom gelovigen naar Schellingen verhuisd tijdens de invoering van het Rationalisme. Daar geen verhalen van verschrikkelijke onderdrukking, eerder ontevredenheid en klachten over discriminatie. Na een paar jaar hield deze stroom ook op en sindsdien is er een stabiel punt bereikt wat betreft immigratie vs. emigratie.

Over het Verdrag van Schellingen: als ik jouw intrepretatie goed begrijp, zijn de grenzen bij jou niet open, maar voor personenverkeer is er weinig hinder. Klopt dit? Zo ja, dan vindt ik het prima...

Groeten,
Maarten
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RNH] Historisch

Bericht door Kaaiman » wo 13 apr 2011, 21:07

Het over-en-weergeneuzel over religie, migratiecijfers en dergelijke begint me onderhand behoorlijk de keel uit te hangen, en daar ben ik niet de enige in.

NovaHollandia, je hebt blijkbaar alles al helemaal dichtgetimmerd over Burghteland. Waarom heb je dan zelf geen land ten noorden van NovaHollandia gesticht? Het zonder enig overleg opleggen van allerlei migratiecijfers aan je buren, en daarbij doen alsof jouw land dé heilstaat en dus dé standaard is, is niet bepaald een fatsoenlijke houding naar je mede-geofictici.

Prima als je wat eigenschappen van van alles en nog wat bepaalt voor je buurlanden, maar dat dient in goed overleg te geschieden, in alle redelijkheid. En dat houdt dus in dat je je naar elkaar behoort te schikken.

Daar merk ik bij jou bijzonder weinig van, want ik krijg sterk de indruk dat je volgens het principe 'slikken of stikken' werkt. Concensus moet van beide kanten komen. Klakkeloos je eigen inzichten opleggen aan anderen is niet de gang van zaken op Atlantis en dat willen we hier dus ook niet meer zien!

En voor wie het nog niet doorhad, bovenstaande fatsoensnormen gelden uiteraard niet alleen voor NovaHollandia, maar voor iedereen.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » wo 13 apr 2011, 23:15

@Kaaiman: Ik ben juist erg blij met deze discussie. Hierin typ ik steeds meer over Burghteland, en gaat Burghteland steeds meer 'leven'. Mag ik in ieder geval nog het volgende posten? Ik vind het inderdaad wel een beetje vervelend dat Nova Hollandia mijn geschiedenis oplegt, zo werkt het natuurlijk niet.
NovaHollandia schreef:
sirdanilot schreef:Ook het niet verlenen van dezelfde arbeidsvoorwaarden (aantal werkdagen) aan een bepaalde religieuze groepering en wel aan een andere (zijnde atheïsten) valt onder een schending van de rechten van de mens.
Een geloof aanhangen betekent dat je ook de negatieve kanten van dat geloof moet aanvaarden. In Nova Hollandia betekent dat, dat als een geloof aangeeft dat er slechts één rustdag in de week zij, dat dat dan ook voor de aanhangers van dat geloof geldt. Voor wie niet gelovig is, geldt 2 dagen. Voor geloven die uitgaan van meer dan 2 rustdagen per week, is het maximum aantal rustdagen op 2 gesteld. Dit om de vorming van nieuwe "vrijetijdskerkgenootschappen" tegen te gaan.
RNH bepaalt dus wat een bepaalde groepering gelooft? Dat is juist precies het omgekeerde van een scheiding tussen kerk en staat.
sirdanilot schreef:Burghteland kent, in tegenstelling tot Nova Hollandia, volledige vrijheid van godsdienst.
Echter Burghteland kent opgelegde onvrijheden voor mensen die niet gelovig zijn. Vooral op zondag, wanneer er in het hele land vrijwel niets gedaan mag worden, behalve een kerk bezoeken. Nova Hollandia kent vrijheid voor zijn burgers zonder opgelegde religieuze wetgeving, terwijl iedereen toch mag geloven wat hij wil. De registratie van geloof is trouwens vooral iets fiscaals, het staat niet op identiteitskaarten en paspoorten.
Op zondag mag al sinds de jaren 40 gewoon auto worden gereden, oorspronkelijk vooral omdat het naar de kerk gaan in het zelfde dorp steeds minder werd, en men naar verder gelegen kerken wilde die voldeden aan de eigen stroming. Nu wordt het gezien als een verworven recht. Alleen vrachtverkeer is i.v.m. milieu en het werkende karakter ervan niet toegestaan, net als in veel andere landen. Velen gebruiken de 'seerndagh' (Burghtelands voor zondag, van 'des HEEREN dagh') voor familiebezoek, recreatie in natuurgebieden zoals wandelen en fietsen, in de winter lange schaatstochten, etc. Uiteraard zijn zaken als spoedeisende hulp op zondag gewoon beschikbaar. Werk dat niet kan worden stopgezet, wordt ook op zondag gewoon uitgevoerd. De boer melkt zijn koeien, de procesoperator houdt een oogje in het zeil in de fabriek. Uiteraard verschilt dit allemaal van groepering tot groepering. Je zult geen mannen van het Oud Ghereformeerd Verband zien fietsen op zondag...
In de DDR bestond ook een CDU en een liberale partij. Alleen alles stond uiteindelijk onder controle van de SED. Zonder Burghteland direct met het communistisch bewind in de DDR te willen vergelijken (dat is gewoonweg onzin en niet waar), is er wel een vorm van overeenkomst. Alle partijen in Burghteland staan linksom of rechtsom namelijk onder zware druk van de kerken. Zelfs de zogenaamde "Paarse" regeringen voerden destijds een beleid dat gereformeerder was dan in Nederland bijvoorbeeld de SGP voorstaat, zo kan men van buiten Burghteland objectief vaststellen. Vanuit Nova Hollandia vindt men het in elk geval een vooruitgang dat vrouwen sinds 12 jaar in Burghteland ook tot parlementslid mogen worden verkozen.
Dit is wel heel erg overdreven, eigenlijk gewoon onwaar. Er is wel degelijk scheiding tussen kerk en staat. Bijvoorbeeld de 'Liberaol Democratische Partij (LDP)' is haast vergelijkbaar met D66 in Nederland. Nu moet dit wel in perspectief worden gezien: zij kunnen moeilijk als standpunt hebben: 'zorg dat ambtenaren een homohuwelijk niet mogen weigeren' terwijl ten eerste homosexualiteit nog altijd een nogal doodgezwegen onderwerp is in Burghteland (laat staan homohuwelijk), en ten tweede de meeste huwelijken in de kerk gesloten worden en daarmee ook rechtsgeldig zijn. Maar het is niet zo dat zij onder druk van kerken staan en daarom hun standpunten aanpassen. Politiek is politiek. Maar wat zij bijvoorbeeld hebben bereikt, is dat 'sodemisme' (homosexualiteit) niet langer in de wet als strafbaar staat. Momenteel werken zij eraan om de hogere strafbepalingen voor homosexuele vergrijpen gelijk te trekken met andere (bijvoorbeeld zelfde straffen voor homosexuele en andere verkrachting). Zij krijgen een steeds bredere aanhang onder de bevolking.

Overigens hoef je niet onze geschiedenis te bepalen. Sinds de jaren 70 zijn vrouwen in de politiek officieel toegestaan. De eerste vrouw in het parlement kwam er in 1973. Nog altijd zijn er partijen waarbij geen vrouwen op de kieslijst staan (net als in Nederland nog het geval is), maar er zijn er ook die ze wel toelaten. Iedere partij mag dit voor zichzelf beslissen. Een vrouwelijke president is er nog niet geweest.
Dit is onzin. Het Rationalisme is nog steeds het uitgangspunt van de samenleving in RNH, en andersgelovigen zijn in RNH nooit onderdrukt. Dit is het typische fabeltje dat RNH telkens te horen krijgt. Ja, er zijn enkele honderden orthodox-gereformeerd gelovigen gevlucht in het eerste decennium van het Rationalisme, die vreselijke (maar volstrekt gefantaseerde) verhalen meenamen over folteringen - die er nooit zijn geweest. Echter vrij snel daarna begon een omgekeerde stroom op gang te komen die in omvang vele, vele malen groter was. Dat is nog altijd het geval, hoe Burghteland ook probeert om de ontvangst van de RNH-televisie in het grensgebied dwars te zitten.
Wat is wijsheid? Je bent gelovig, en je ziet dat je fiscaal benadeeld wordt als je dat opgeeft. Je kunt heimelijk je geloof voortzetten, maar dan ben je strafbaar en verlies je je baan. Je kunt je geloof, de grondvesting van je leven, je volledige denkwereld waarin je bent grootgebracht, opgeven. Maar je kunt ook emigreren naar een buurland waarvan je de taal redelijk snel zult leren, wat economisch vergelijkbaar is, waar je groeikansen hebt. Denk erom dat er in vele landen gelovigen van allerlei schakeringen gemarteld en gevangen genomen worden om hun geloof, maar nog altijd standhouden. Het lijkt me niet heel plausibel dat iedereen maar van zijn geloof afvalt door iets miniems als een fiscale benadeling, zeker niet als er ook een uitweg is. Tijdens het rationalisme zijn er veel gelovigen naar Burghteland en Schellingen gevlucht. Anders klopt er simpelweg iets niet in je geschiedenis. Of de registratie in Nova Hollandia is nogal mislukt, terwijl er heel veel ondergrondse kerken zijn...

Onder de bevolking doen zich wellicht wel wat geruchten de ronde over marteling en andere duistere zaken, maar de Burghtelandse overheid distantieert zich hiervan.
Al die roddel en achterklap die Burghteland verspreid over het Rationalisme is ook niet goed geweest voor de onderlinge verhoudingen. Neem nu de grenscontroles. Daar waar met Schellingen een accoord is bereikt over een vlotte afhandeling van tenminste het personenverkeer, vinden aan de Burghtelandse grens nog altijd zware controles plaats, voertuig voor voertuig. Daar waar de paspoortcontrole met Schellingen in de rijdende trein plaatsvindt, staan treinen tussen Burghteland en Nova Hollandia op beide grensstations bijna een uur stil. (De 6 dagelijkse treinen uit Schellingen die via Noorland naar Burghteland rijden (en v.v.) mogen dankzij het verdrag met Schellingen transit doorrijden op RNH-grondgebied, zodat Schellingen niet al te veel last heeft van deze onderlinge perikelen). En zolang Burghteland zich blijft afkeren, ziet RNH ook geen reden om daar verandering in aan te brengen. Gelukkig is RNH economisch volstrekt niet afhankelijk van Burghteland, eerder omgekeerd.
De grenscontroles zijn inderdaad een probleem waar de huidige overheid zeker wat aan wil gaan doen. Over de Schellingse transit-trein: de trein mag dan niet stoppen op RNH grondgebied, en alleen de reguliere controles Burghteland-Schellingen (lang niet zo zwaar als met RNH) worden dan uitgevoerd.

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [RNH] Historisch

Bericht door NovaHollandia » zo 03 jul 2011, 16:38

Opmerking:

1. Ik heb mij zo goed mogelijk aangepast aan het bestaande Schellingen, en daar waar het niet 100% aansloot (grenzen, infra) overleg gevoerd.
2. Ik heb mijn land afgestemd op de centrale kaart, die achteraf zo zacht als boter bleek, en waar anderen plots de zaak grootschalig gingen veranderen omdat het hen niet aanstond. Over fastoensnormen gesproken.
3. Ik werd geconfronteerd met een land ten noordoosten van mijn land dat een deel van mijn geschiedenis plots erg negatief instak - nou, dan doe ik toch hetzelfde ? Waarom dan meteen de term fatsoensnorm naar mij toe slingeren ?

Ik heb de afgelopen twee-en-een-halve maand even een pauze genomen. Een week geleden heb ik gereflecteerd op de situatie.
Ik ga met mijn land opnieuw aan de slag. Met Schellingen wil ik als dat nodig is wel contact onderhouden, want ik ervoer dat contact niet als negatief.
Voor de rest bemoei ik me op het forum even helemaal niet meer met het interne reilen en zeilen van de andere buren op het noordelijk continent.
Hopelijk gebeurt dat dan ook andersom.

Gebruikersavatar
MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [RNH] Historisch

Bericht door MandelSoft » zo 03 jul 2011, 18:14

Het contact met Schellingen zal de komende weken even stilliggen; ik ben dan namelijk op vakantie en dus off-line. Het is maar dat je het even weet ;)
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » zo 03 jul 2011, 21:12

<bericht verwijderd - sirdanilot>
Laatst gewijzigd door sirdanilot op zo 03 jul 2011, 22:14, 1 keer totaal gewijzigd.

Marcel
Berichten: 720
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 16:03
Locatie: 9521 Nieuw Buinen [NL]
Contacteer:

Re: [RNH] Historisch

Bericht door Marcel » zo 03 jul 2011, 21:38

Heren, laten we nu niet opnieuw de oude discussie voeren.

Als we met elkaar gaan overleggen en hier en daar water bij de wijn doen, komen we heel ver. Aan verwijten over en weer kom je echt niet ver.


Moderator Marcel.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » zo 03 jul 2011, 22:13

In dat geval verwijder ik mijn bericht maar gewoon.

Ik ben in ieder geval blij dat nova hollandia weer terug is. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Marcel
Berichten: 720
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 16:03
Locatie: 9521 Nieuw Buinen [NL]
Contacteer:

Re: [RNH] Historisch

Bericht door Marcel » zo 03 jul 2011, 22:18

^^ Dat had van mij niet gehoeven. Ik probeer te voorkomen dat men weer aan elkaar gaat lopen ergeren met misschien gevolgen waar we niet op zitten te wachten. Ik deel met je de mening dat Nova Hollandia gelukkig weer terug is en dat jullie vooral vooruit moeten kijken.

Ik hoop dat Nova Hollandia en Burghteland in de toekomst goede betrekkingen met elkaar mogen hebben ;)

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » zo 03 jul 2011, 22:20

De beste manier om de zaak op te lossen is om gewoon verder te doen, denk ik. Vandaar dat ik mijn bericht maar heb verwijderd. Niet dat er iets schokkends instond hoor, Nova, maar gewoon omdat de discussie verder toch weinig zin heeft.

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RNH] Historisch

Bericht door Koen » do 07 jul 2011, 19:28

Voordat je dit leest: ik wil geen nieuwe discussie over geloof beginnen! Daar kom je toch nooit uit :D
Nova Hollandia schreef: In 1905 werd geconstateerd dat religie ongewenste gevolgen had op de ontwikkeling van de rationele samenleving. Als gevolg daarvan werd besloten dat het uitoefenen van een religie toegestaan blijft, maar dat men zich daarvoor wel moet registreren. Ook waren scholen op religieuze grondslag niet meer toegestaan, en waren openbare scholen verplicht om de moderne wetenschap onderwijzen en de belangrijkste theorieën daarbinnen, zoals die van Darwin en Newton.
Voorts werd wettelijk bepaald dat alle niet-geregistreerden alle zaterdagen en zondagen niet hoeven te werken, en dat geregistreerd gelovigen alleen op zon- en feestdagen niet zouden behoeven te werken. Echter wie zich niet registreerde en toch religie uitoefende of overdroeg op anderen, belandde in de gevangenis. Dat miste zijn effect niet; het aantal religieuzen daalde spectaculair. In 1907 was 99,2% van de bevolking atheïstisch. In 1912 werd besloten om vrijwel alle kerken, die nutteloos waren geworden, af te breken.
Geldt de regel van een verminderd aantal vrije dagen voor gelovigen nog steeds?
En waar ligt de grens van "een religie uitoefenen" volgens Nova Hollandia?
- Vragen stellen als "Wat is de zin van het leven?"
- Met anderen praten over vragen als "Wat is de zin van het leven?"
- Een heilig boek als de Bijbel of Koran lezen.
- Discussies houden over heilige boeken of geloofszaken.
- Naar de kerk

Persoonlijk vind ik de regel discriminatie. Mensen met een geloof worden namelijk anders behandeld door de overheid dan mensen zonder een geloof. Misschien heb jij een andere mening, dan respecteer ik die. ;)

Het lijkt me wel moeilijk te controleren, vooral de eerste vier punten. En het afbreken van kerken lijkt me zonde. Vaak is de kerk een van de mooiste gebouwen in een dorp.
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

Marcel
Berichten: 720
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 16:03
Locatie: 9521 Nieuw Buinen [NL]
Contacteer:

Re: [RNH] Historisch

Bericht door Marcel » do 07 jul 2011, 19:35

Koen schreef:Het lijkt me wel moeilijk te controleren, vooral de eerste vier punten. En het afbreken van kerken lijkt me zonde. Vaak is de kerk een van de mooiste gebouwen in een dorp.
Dat hoeft niet. Misschien rigoureus genomen maar kijk bijvoorbeeld maar naar Noord Korea. Daar wordt religie zwaar bestraft.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RNH] Historisch

Bericht door sirdanilot » do 07 jul 2011, 20:06

Dat wil ik eigenlijk ook wel weten. Logischerwijs komen er vanuit Burghteland veel zendelingen naar Nova Hollandia (uiteraard niet op initiatief van de overheid), maar dan moet dat dus illegaal gebeuren.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RNH] Historisch

Bericht door TBR » ma 02 jan 2012, 16:33

Voor mijn part wordt NovaHollandia een dictatuur waar iedereen die de eerste twee regels van het onzevader opzegt meteen wordt doodgeschoten, dat zal mijn houding tegenover NovaHollandia als persoon zeker niet veranderen. In de echte wereld zijn er ook landen waar men het niet zo nauw neemt met de mensenrechten en een dictatuur zorgt ervoor dat Atlantis wat diverser wordt. Wel mag NovaHollandia dan niet verwachten dat Solwezië of Ardeim dat niet zullen veroordelen en hun tactiek zal er dan een zijn van afkeer en reizen zal worden ontmoedigd, dat maakt het er alleen maar geloofwaardiger op. Ik zeg niet dat NovaHollandia een atheïstische dictatuur is of moet worden, ik zeg alleen dat het voor mijn part kan en helemaal niet erg is. Natuurlijk staat hier voor mijn part, want ik ben geen moderator en ik zit zelfs nog niet zo lang op Atlantis forum
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten