De Schellingse staatsinrichting
Schellingen kent een federaal democratisch systeem met een vrij strikte trias politica. In dit systeem heeft het volk en de deelstaten aanzienlijke macht en zijn de drie machten (uitvoerende macht, wetgevende macht en rechtspraak) gescheiden. Schellingen is vrij trots op zijn staatsinrichting, omdat het door het volk wordt beschouwd als een eerlijk en rechtvaardig systeem dat het land bij elkaar houdt. Minderheden vinden dat ze worden gehoord; als ze niet in het nationale parlement worden vertegenwoordigd, kunnen ze van hun eigen deelstaten vaak wel vertegenwoordiging verwachten. Mede dankzij de staatsinrichting, hebben de voormalige kolonisten en de Nagaskiërs een verbinding met elkaar gevonden.
Hoewel dit alles als een goed-nieuws propaganda verhaal klinkt, is dit niet altijd zo. Het is meerdere malen fout gegaan en elke keer zijn er maatregelen genomen om de ongeregeldheden in de toekomst te voorkomen. De laatste keer dat er massaal is ingegrepen in het systeem is met de anti-corruptiemaatregelen als een reactie op de regering Hastern-I. Men is dus door schade en schande wijs geworden. De laatste 70 jaar zijn er geen grote ongeregeldheden meer geweest, wat erop wijst dat het systeem volwassen is geworden.
Structuur
In het schema hieronder wordt de structuur van de Schellingse Bondsrepubliek weergeven:
President
Aan de top van het schema staat het staatshoofd, de president. De president is de voorzitter van de ministerraad en is ook minister van Algemene Zaken. De macht van de president is vrij beperkt. De Schellingse president heeft geen vetorecht of het opstellen van presidentiële decreten. Wel mag de president de "presidentiële stem" inzetten bij stemmingen in plaats van een reguliere stem. De presidentiële stem telt voor vier reguliere stemmen. Echter wordt dit door andere partijen niet in dank afgenomen, en dus blijft het gebruik vrij beperkt.
Ministerraad (Ministerðing)
Dit is de kern van de uitvoerende macht, bestaande uit ministers en staatssecretarissen met de daarbij behorende ministeries. Zij bepalen het beleid van de regering gedurende regeerperiode. Zij zijn tevens ook de eindverantwoordelijke van hun ministerie en kunnen dus na schandalen hun functie verliezen. De ministerraad wordt door de coalitiepartijen gekozen en door het parlement gecontroleerd. Ministers hebben in het parlement enkel een reguliere stem. Zowel de president als de ministers bezetten zetels van de coalitiepartijen waar ze onderdeel van zijn.
Parlement (Bandsliga)
Dit is de wetgevende macht op landelijk niveau. Alle wetsvoorstellen en grondwetswijzigingen worden op dit niveau gemaakt. Het parlement telt 120 zetels. Schellingen kent drie grote wetboeken die door dit parlement wordt samengesteld:
- De Grondwet. De verzameling van de belangrijkste wetten van Schellingen en de staatsinrichting. Deze wetten zijn met bedoeling vrij star om corruptie tegen te gaan en wijzigingen moeten in twee verschillende regeringsperioden door 60% van het parlement worden goedgekeurd. De grondwet is verder niet onderhandelbaar.
- Het Bondswetboek. Dit zijn wetten die gelden voor heel het land. Deelstaten mogen enkel deze wetten aanvullen; ze mogen geen uitzonderingswetten op staatsniveau opstellen. Hier vallen onder andere regels voor bijvoorbeeld wapenbezit of leerplicht.
- Het Landswetboek. Dit is een minder strikt wetboek die vooral als normatief geldt. Het doel van dit wetboek is vooral om mazen in de wet op te vullen. Deelstaten kunnen tegen deze wetten wel uitzonderingswetten opstellen. Een voorbeeld hiervan zijn de belastingstarieven, die staten naar believen mogen wijzigen.
Het Schellingse parlement wordt om de vier jaar gekozen in theorie. In de praktijk kan dit om de acht jaar zijn, omdat er na de eerste regeerperiode eerst een referedum wordt uitgeschreven om het parlement in de huidige samenstelling door te zetten voor een tweede periode. Regelmatig wordt dit met de benodigde 60% meerderheid gesteund en kan de regering zonder onderbreking twee regeerperiodes volmaken voordat er verplichte verkiezingen zijn.
Deelstaatsbestuur (Statens Ðing)
De deelstaten mogen hun eigen wetten toevoegen voor hun deelstaat. Net als het parlement kiest het volk om de vier jaar zijn deelstaatsbestuur. De coalitie van de deelstaat wordt geleid door de "
Ðingmästar", die tevens ook eindverantwoordelijke is voor beslissingen die worden gemaakt door de deelstaat en wordt verkozen door het bestuur zelf. De deelstaat kan zijn wetgeving forceren op gemeentes, bijvoorbeeld door verplichtingen te stellen aan elementen die moeten worden opgenomen in de bestemmingsplannen (infrastructuur bijvoorbeeld). Hevige forceringen van deze macht kan echter kwaad bloed zetten bij gemeenten en het volk en wordt daarom dus beschouwd als een paardenmiddel.
"Regionsðing"
Deze regionale besturen bestaan niet overal in Schellingen. Het is in feite niet meer dan een samenwerking tussen gemeenten. Het doel van dit bestuur is om gemeenten beter met elkaar te co-ordineren en de gemeenten stellen zelf deze besturen samen zonder inmenging van het volk. Omdat deze besturen vrij officieus zijn, heeft dit bestuur verder weinig macht.
Gemeenteraad (Kommunsðing)
De Schellingse gemeentes, "Kommuns", zijn de laagste bestuurslaag van Schellingen. Ze staan het dichtst bij de burger en zijn verantwoordelijk voor de ruimtelijke inrichting van de gemeente, alsmede de instanties voor bijvoorbeeld vuilnismanagement of bevolkingsadministratie. Gemeentes hebben de meeste informatie over hun burgers en worden bij misstanden tussen burgers en de overheid vaak verantwoordelijk gesteld. Ook de gemeentes worden om de vier jaar gekozen. De burgermeester, het hoofd van de gemeente, wordt door de gemeenteraad gekozen.
Volk
Dit zijn alle legale staatsburgers van Schellingen. Verderop hieronder volgt meer uitleg over hun stemrecht.
Lokale rechtbank
Dit is de eerste rechtelijke instantie waar burgers heen kunnen gaan voor juridische misstanden. Het lokale gerechtshof wordt benoemd door de gemeente waarin de rechtbank staat en rechters dienen dus bij deze gemeente te solliciteren. Rechters kunnen echter niet door de gemeente ontslagen worden; dat kunnen alleen de hogere rechtbanken doen. Rechters worden voor een periode van 12 jaar benoemd; daarna kan hun benoeming telkens met 6 jaar worden verlengd. De andere rechters stemmen over deze verlenging, waarbij deze met tenminste een tweederde meerderheid moet worden aangenomen. Het gerechtshof toetst op zijn beurt de gemeentelijke wetgeving of dit niet in strijd is met andere wetten.
Staatsrechtbank
Dit is het hogere gerechtshof waar mensen heen gaan voor een hoger beroep. Elke deelstaat heeft één staatsrechtbank. De benoeming wordt gedaan door de ministerraad en werkt voor de rest net zo als de lokale rechtbank qua benoemingen. De staatsrechtbank kan beslissingen van de lokale rechtbanken vernietigen en hun eigen oordeel als vervanging indienen. De staatsrechtbank controleert tevens ook de wetgeving van de deelstaat.
Bondsrechtbank
De Bondsrechtbank in Schellingen-Stad is het hoogste gerechtshof in Schellingen. Er is geen hoger rechtsorgaan om beroep op te doen.. De benoeming wordt gedaan door de president en rechters worden hier benoemd voor het leven. De bondsrechtbank kan beslissingen van de staatsrechtbanken vernietigen en hun eigen oordeel als vervanging indienen. De bondsrechtbank controleert tevens ook de wetgeving van het parlement en de ministerraad.
Het Algemeen Kiesrecht
Iedere Schellingse staatsburger ouder dan 18 jaar en niet in detentie zit onder het Algemeen Kiesrecht. Dit wil zeggen dat iedereen die onder dit kiesrecht valt zowel actief als passief kiesrecht heeft.
Het passieve kiesrecht is jezelf verkiesbaar stellen. Hiervoor dient een kandidaat zich aan te sluiten bij een partij of zelf een partij op te richten. Voor het oprichten van een partij zijn een minimum aantal handtekeningen en een vast registratiebedrag nodig om te voldoen aan de eisen van de Verkiezingscommissie. Er zijn Verkiezingscommissies voor elke bestuurlijk niveau. Hogere regeringsniveaus vereisen een hoger aantal handtekeningen en een hoger registratiebedrag. Partijen dienen bij de Verkiezingscommissie hun kieslijsten in twee maanden voordat de verkiezingen plaatsvinden de Verkiezingscommissie organiseert vervolgens op de dag van de verkiezingen voor het distribueren van de stembiljetten naar de gemeenten. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het opzetten van de stembureaus en ambtenaren toe te wijzen aan deze stembureaus. Tevens sturen de gemeenten ook stembewijzen naar alle stemgerechtigde burgers.
Het actieve kiesrecht is het recht om je stem uit te brengen. Dit kan met het inleveren van het stembewijs nadat deze is gecontroleerd met een geldig identificatiebewijs. Men mag ook iemand anders volmacht geven om namens jou te stemmen. In Schellingen mag men meerdere stemmen uitbrengen. Eerst was het onbeperkt, maar omdat men soms het hele stembiljet volmaakten en dat moeilijk rekenen was met breuken is dit in 1878 beperkt tot 5 stemmen. Als er meerdere stemmen worden uitgebracht, worden elke stem gedeeld door het totaal uitgebrachte stemmen op het formulier, zodat het totaal altijd één stem per burger is. Op elk niveau worden de zetels van het bestuur proportioneel verdeeld op basis van de uitgebrachte stemmen., Stemmen met stemmachines is in opmars en de beveiliging van deze systemen worden steeds beter. Toch zijn veel gemeenten stemmen nog wantrouwig en stemt men nog steeds met papieren stembiljetten.
Schellingse staatsburgers in het buitenland dienen zich te registreren bij de gemeente van Schellingen-Stad. Deze stuurt hen stembiljetten enkele weken voor de verkiezingen en deze moeten per brief worden teruggestuurd naar Schellingen-Stad of een van de stembureaus in een selecte groep van Schellingse ambassades. Deze brieven moeten binnen zijn op de dag van de verkiezingen.
Het Speciaal Kiesrecht
Voor sommige groepen geldt er Speciaal Kiesrecht. Dit zijn groepen die niet kwalificeren voor het Algemeen Kiesrecht, maar toch mogen stemmen onder bepaalde voorwaarden.
Jeugdstemrecht
Tussen 16 en 18 jaar geldt het
Jeugdstemrecht voor alle Schellingse staatsburgers. Het Jeugdstemrecht omvat alleen een actief kiesrecht. De stemmen van jeugdige kiezers tellen echter maar voor de helft. Voor deze groep en andere groepen onder het Speciaal Kiesrecht zijn er de "blauwe" stemformulieren (in plaats van de witte stemformulieren). De andere kleur van de stemformulieren helpt om de verschillende soorten stemmen uit elkaar te houden zonder dat de identiteit van de kiezer nodig is bij het tellen van de stemmen. Passief kiesrecht is voor de jeugd vanwege jeugdarbeidswetgeving niet mogelijk.
Stemrecht voor gedetineerden
Gedetineerden mogen ook stemmen via het blauwe stemformulier en hun stemmen tellen ook maar voor de helft. Echter mogen ze hun stem niet zelf uitbrengen, maar ze moeten iemand buiten de gevangenis volmacht geven. Gedetineerden hebben geen passief kiesrecht.
Gaststemrecht
Alle geregistreerde vreemdelingen ouder dan 18 jaar hebben vier jaar na registratie recht op
Gaststemrecht. Dit wordt ook via de blauwe stemformulieren gedaan bij landelijke verkiezingen, maar bij gemeentelijke en deelstaatsverkiezingen mag men stemmen met het reguliere stemformulier. 12 jaar na registratie mag men ook met de landelijke verkiezingen met het reguliere stemformulier stemmen. Hiermee is Schellingen vrij bijzonder dat ook buitenlanders mogen stemmen, en dit wordt gezien als een integratiemiddel voor immigranten. Het stemrecht vervalt echter bij detentie. Passief kiesrecht verwerft men echter pas na naturalisatie, waarbij de persoon dus officiëel Schellings staatsburger wordt en dus onder het Algemeen Kiesrecht valt.
Poeh, het is weer een hele tijd geleden dat ik zoiets uitgewerkt heb!