Onze mailserver geeft op het moment een storing bij het gebruik van e-mailadressen van Microsoft (hotmail.com, outlook.com, live.com). Als je een dringende vraag hebt, bijvoorbeeld over het resetten van je wachtwoord of het activeren van je nieuwe account, en je gebruikt een Microsoft-adres, stuur dan een mail naar info@atlantisgeo.nl met je vraag.

Mails die niet vanuit ons verzonden kunnen worden, proberen we zoveel mogelijk via een ander adres alsnog te verzenden.

[BRS] Nieuwsberichten

Bandrepubliket Skjyllina

Moderator: MandelSoft

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

[BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » ma 07 mar 2011, 20:35

Hier komen alle nieuwsberichten vanuit Schellingen te staan:

30-11-'10
Rysigen Stau rund der Hauptstadt wegn Schnëfall
GROTE FILES ROND DE HOOFDSTAD WEGENS SNEEUWVAL

SCHELLINGEN - Gisteravond stonden rond de hoofdstad van ons land auto's kilometers lang bumper aan bumper. De gehele ringweg van Schellingen had te maken met langzaamrijdend verkeer. Ook in Schellingen zelf was het zeer druk. In totaal stond er in het hele land gedurende de avondspits maar liefst 950 km file, waarvan 120 km rond Schellingen. Op de A7 vanuit het zuiden stond er een file van maar liefst 39 km!

De oorzaak van deze hevige spits was de hevige sneeuwval, die zich gistermiddag inzette. Vanwege het koude weer waren ook veel mensen geneigd om de auto te nemen, met als gevolg grote files. Ondanks de adviezen van het Ministerie van Transport om binnen te blijven is het gisteren uitgelopen op een hoop asfaltellende.

Niet alleen Schellingen kreeg te maken met veel files. Ook rond Munsterwald, Alphain, Süssensee, Ziel en Konrad (Verzinzuela) was het zeer druk. De avondspits van gisteren gaat de boeken in als de één na drukste ooit.
05-03-'11
Umbau erster Teil B58 fast fertig

Afbeelding

HERSTHAL - De verbreding van de B58 tussen de grens en Neufennen (nabij Hersthal) vordert gestaag. De nieuwe rijbaan is bijna klaar voor gebruik. Het verkeer over een week rijden op de nieuwe rijbaan. Hierna gaat men werken aan de andere rijbaan om die gereed te maken voor de nieuwe snelweg. Naar planning gaat de nieuwe A58 open begin mei.

"We zijn trots dat we binnenkort een snelle verbinding tussen Nieuw Schwoll en Schellingen hebben gerealiseerd," zegt Paul Oeberfecht, minister van Transport. "Voorheen moest men grote omwegen maken om tussen deze twee steden te reizen. De B58 kampte al een tijd met capaciteitsproblemen. Het is dus goed dat deze verbinding goed wordt aangepakt.

Het andere deel van de A58 en de A91, de ring van Hersthal, wordt nog hard aan gewerkt. Naar verwachting zijn deze tracés pas eind 2011 gereed.
Groeten,
Maarten
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » di 22 mar 2011, 08:44

22-03-'11
Neue Schellinger Rechtschreibung ohne Uemlaute und "Ringel-S"sen
NIEUWE SCHELLINGSE SPELLING ZONDER ÜMLAUTEN EN "RINGEL-S"'en

SCHELLINGEN - Vandaag werd de nieuwe spelling bekend gemaakt. De nieuwe editie van de Algemeiner Schellinger Rechtschreibung (ASR), ook wel het Blauwe Boekje genoemd, kent dit jaar een paar opvallende wijzigingen. Zo zijn alle Ümlauts verdwenen. De "ä", "ë", "ö", "ü" en "ÿ" zijn respectievelijk vervangen door "ae", "ee", "oe", "ue" en "ie". Daarnaast is de zogenaamde "Ringel-S" ("ß") vervangen door "ss".

Volgens taalexpert dr. im. Ferdinand Friesinger komt deze wijziging niet zomaar uit de lucht vallen: "al een geruime tijd was het in sommige regio's al een gewoonte geworden om geen Ümlauts te gebruiken. De laatste tien jaar beginnen de Ümlauts en de "Ringel-S"'en in onbruik te raken. Het is dus niet gek dat wij ons daarop aanpassen. Bovendien wordt onze taal door deze wijzing hopelijk inzichtelijker voor buitenlanders.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

JeroenF1
Berichten: 167
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 12:08
Locatie: Bakenberg ;)
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door JeroenF1 » di 22 mar 2011, 15:01

Gaat het om een grote operatie om de umlauten en ß'en in één keer uit te bannen, of wordt dat overgelaten aan het fenomeen dat de tijd heet? ;)
[LST] Republik Lichtenberg / Repubblica di Laosta.

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door NovaHollandia » di 22 mar 2011, 15:47

Het zal er voor buitenlanders die al met moeite standaard-Duits hebben geleerd er bepaald NIET eenvoudiger op worden.

Ter vergelijking: de spreektaal in Zuid-Afrika ging steeds meer afwijken van het Nederlands, waardoor begin 20e eeuw van het Afrikaans een eigen taal is gemaakt. Voor mensen die Nederlands kunnen spreken, is Afrikaans alles behalve gesneden koek. Het is daarom m.i. uit internationaal oogpunt helemaal niet zo handig om verschillen te creëren ten opzichte van een standaardtaal.

Stel je voor dat in de VS zou worden besloten dat men de ph als f zou schrijven, en de th als z, maar dat de rest van de Engelstalige landen daar niet in meegaat. Hoewel het verschil tussen de fonetische spreektaal en de schrijftaal ontegenzeggelijk verbetert, zal het internationale effect dramatisch zijn...

sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door sirdanilot » di 22 mar 2011, 16:31

Van het Engels zijn heel veel verschillende dialecten. Ook binnen Engeland heb je dialecten die net zoveel van standaardengels (Received Pronunciation) verschillen als het Amerikaans Engels, waarvan overigens ook vele verschillende variaties zijn. Één nieuwe, Amerikaanse spelling, die verschilt van de huidige, zal er dus nooit komen. In Amerika schrijft men nu wel enkele woorden anders dan in Engeland (color vs colour) maar dat is ook maar conventie. Verder is er qua grammatica maar weinig verschil tussen RP en Amerikaans Engels, het Engels is nog duidelijk één taal.

Tussen Afrikaans en Nederlands is het verschil toch echt een stuk groter. Niet alleen de uitspraak, de spelling en wat woorden zijn anders, de hele zinsstructuur verschilt. Zelfs als je het nog steeds halstarrig Nederlands zou blijven noemen, het zou er niet minder verschillend op zijn geworden en je zou de mensen er niet beter door hebben kunnen verstaan.

Kortom: taal laat zich maar heel slecht sturen, zowel het behouden van minderheidstalen als het tegenhouden van 'taalverloedering'; taalverandering is namelijk een natuurlijk proces.

On-topic: Burghteland juicht het verdwijnen van de aparte tekens alleen maar toe. Dat is handiger i.v.m. bewegwijzering en andere administratie, zeker in het huidige computertijdperk.

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » di 22 mar 2011, 18:19

JeroenF1 schreef:Gaat het om een grote operatie om de umlauten en ß'en in één keer uit te bannen, of wordt dat overgelaten aan het fenomeen dat de tijd heet? ;)
Zoals in het nieuwsbericht is te lezen is het proces al langer aan de gang. Nu is het pas werkelijk officiëel.

Over de verschillen in taal: in Duitsland zie je ook wel eens dat ä, ö ü en ß worden geschreven als ae, oe, ue en ss. Schellingen gebruikte ook nog eens de ë en ÿ, dus wat dat betreft is er juist een verschil weggevallen.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » ma 18 apr 2011, 23:20

18-04-'11
Schon weeder minder Verkehrsoepfer vergangendes Jahr
ALWEER MINDER VERKEERSSLACHTOFFERS VORIG JAAR

MUENSTERWALD - Goed nieuws voor alle weggebruikers: vorig jaar is het aantal verkeersslachtoffers alweer gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van het ZBS*. Daarmee wordt de dalende trend voortgezet die sinds 1996 aan de gang is. Vorig jaar eiste het Schellingse wegennet 543 levens. Dat is 64 minder dan het jaar daarvoor.

De SAB** is tevreden met de resultaten. "Natuurlijk streven wij naar nul slachtoffers, maar elk beetje helpt," aldus Bramm Alsandi, voorzitter van de SAB. "Er vallen nu al de helft minder doden op onze wegen dan tien jaar geleden. Dat kan je wel een positieve ontwilkkeling noemen."

Een reden die wordt genoemd voor het dalend aantal slachtoffers is het veiliger worden van de auto's. Ook is de voorlichting over verkeersveiligheid op scholen verbeterd en met succes: het aandeel van kinderen dat de laatste jaren slachtoffer is geworden van een verkeersongeval is met 30% gedaald. Experts verwachten dat deze trend nog de komende jaren zal doorzetten.

Afbeelding
BRON: ZBS
* ZBS: Zentral Buero fuer die Statistik
** SAB: Schellinger Autofahrer Bund
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » vr 13 mei 2011, 14:33

13-5-2011:
Afbeelding
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2058
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door Kaaiman » vr 13 mei 2011, 17:37

Typisch dat een krant uit het land zelf in het Nederlands verschijnt. :mrgreen:
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door Snelwegfreak » vr 13 mei 2011, 19:07

Haha, Kaaiman toch :mrgreen:
Ik zit er wel eens aan zu denken om m'n artikelen volledig in mijn landstaal te plaatsen, maar dan kunnen anderen het wellicht minder goed lezen. Dus laat ik het liever in het Nederlands.

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » vr 13 mei 2011, 20:17

Ja, niet iedereen kan Schellings Duits lezen, Kaaiman ;) Het is praktischer om de tekst in het Nederlands te tonen.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2058
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door Kaaiman » za 14 mei 2011, 14:05

^^ Praktischer? Nee, gemakzucht. ;) Een vertaling kun je er altijd bij plaatsen.

Zelf plaats ik alleen vertalingen van nieuwsberichten (evengoed gemakzucht), maar ik pretendeer niet dat de krant met opmaak enzo in het Nederlands verschijnt, terwijl de titel en koppen in de krant wel in de landstaal verschijnen. ;)

@Snelwegfreak: je kunt het proberen. Het is wel een uitdaging. Begin desnoods met korte artikelen en zoekertjes zoals 'T.k.a. caravan, bj. 1986, t.e.a.b.' :)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » za 14 mei 2011, 15:13

Durf mij nu nog maar lui te noemen :mrgreen: :

Afbeelding

Hier hetzelfde krantenbericht in Schellings-Duits
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2058
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door Kaaiman » za 14 mei 2011, 15:41

'Die nieuwe Autobahn'? :P

Maar ik zal je niet meer lui noemen voortaan. :lol:
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » za 14 mei 2011, 17:56

14-5-2011
Die Volkeszeitung schreef: Bundespraesidentin Von Luzern besucht Steinmarken
BONDSPRESIDENTE VON LUZERN OP BEZOEK IN STEINMARKEN

SCHELLINGEN - Bondspresidente Von Luzern gaat komende maandag op bezoek bij haar collega in Steinmarken. Daar zal zij de politieke en handelsbetrekkingen tussen de twee landen bespreke. Ook zal ze een soepelere grenscontrole tussen Schellingen en Steinmarken bepleiten. Von Luzern heeft er alle vertrouwen in dat ze tot een akkoord kunnen komen, de rest van het parlement is hier minder enthousiast over. Von Luzern is van plan om de komende twee maanden ook Hochmark, Burghteland en Tyssië te bezoeken.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door Snelwegfreak » zo 15 mei 2011, 22:20

Cool, volgens mij wist alleen de vorst van Steinmarken er niks vanaf :lol:

Ties
Geoficticus
Berichten: 273
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 17:38

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door Ties » ma 16 mei 2011, 16:24

^^ Hoofd-Minsiter Xuper van Tyssië ook niet. Maar hij maakt graag een plaatsje in zijn agenda vrij om de internationale betrekkingen op peil te houden ;)

Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door Snelwegfreak » ma 16 mei 2011, 17:23

Het lijkt me leuk om eens wat te organiseren met collega's ;)

sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door sirdanilot » ma 16 mei 2011, 17:27

De Bondspresident is van harte welkom in Nieuw Vlissingen :D

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » di 17 mei 2011, 10:38

Natuurgeweld in Schellingen (17-5-2011):
Tageszeitung Schellingen schreef: Grosse Erdbeben schueelt Muensterwald wach!
FLINKE AARDSCHOK SCHUDT MUENSTERWALD WAKKER!

MUENSTERWALD - Om 6:42 uur lokale tijd was er net ten zuiden van Muensterwald een vrij hevige aardschok gemeten van 7.1 op de schaal van Richter. De gehele omgeving werd wakker geschudt door deze beving. Het is een van de zwaarste bevingen die zover landinwaarts is gemeten in Schellingen.

In de stad zelf is niets ingestort, maar op het platteland zijn een aantal schuurtjes en andere kleine gebouwen bezweken. Gelukkig is de schade zeer beperkt gebleven* en wordt nog voorzichtig geschat op 3 miljoen Schellingse Mark. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen, wel zijn er 37 licht- tot matig gewonden.
* immers de Schellingse bouwregelmenten houden rekening met aardbevingen tot maar liefst 8.5 op de schaal van Richter.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door sirdanilot » di 17 mei 2011, 10:52

Dat geeft te denken;

Er loopt een gebergte over ons gehele continent. Betekent dat dat er ook over het gehele continent vulkanische verschijnselen en aardbevingen optreden? Ik had namelijk helemaal geen rekening met vulkanisme gehouden, maar het kan natuurlijk wel. Zeker aardbevingen kunnen best.

Als het continent ontstaan is doordat twee continentale platen ooit op elkaar botsten, waardoor er een gebergte in het midden is, heb je aarbevingen maar niet veel vulkanisme. Wellicht is dat de beste verklaring?

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » di 17 mei 2011, 12:35

^^ Dat lijkt mij ook een iets logischere verklaring, zeker omdat bij subductiezones meestal het gebergte zich eerder aan de rand bevinden. In Borealië ligt deze echter in het midden, dus botsende continenten lijkt een logischere verklaring. Krijg je beetje het Nieuw-Zeeland idee. In ieder geval zal er wel wat geologische activiteiten rond het gebergte plaatsvinden en zullen aardbevingen wel vaker voorkomen.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door sirdanilot » di 17 mei 2011, 13:39

De Burghtelandse bevolking siddert en beeft al bij het vooruitzicht...

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » di 17 mei 2011, 13:59

^^ Een voordeel: het land gaat dan wel meer leven. Alles is nooit goed en wel, je hebt nog altijd de Wet van Behoud van Ellende :mrgreen:

Ander nieuws vandaag:
Die Volkeszeitung schreef: Fuerst Steinmarken: "Grenskontrolle noch nicht aendern"
VORST STEINMARKEN: "GRENSCONTROLE NOG NIET VERANDEREN"

ESTENBACH - De grenscontroles tussen Schellingen en Steinmarken blijven nu nog zoals ze zijn. Dat was gisteren de uitspraak van de Vorst van Steinmarken tijdens de ontmoeting met onze Bondspresidente op zijn paleis.

Tijdens deze besprekingen heeft de Vorst laten merken dat hij de strenge grenscontrole voor nu wil laten houden zoals die is, dit om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste personen en vracht het land binnen komen en daarmee de vrijheden in het land te waarborgen. We moeten alles onder controle houden bij de grens, om zo alle vrijheden in het land te kunnen waarborgen. We staan op plaats nummer 1 in de wereldranglijst als het gaat om hoeveel vrijheid burgers hebben in ons land. Dat willen én moeten we niet laten misbruiken door mensen van buiten, dus blijven die strenge grenscontroles een noodzaak," aldus de Vorst.

Gelukkig laat de Vorst wel een optie open om de grenscontrole met Schellingen iets te versoepelen wat betreft het personenverkeer. In de toekomst zouden burgers uit Schellingen wellicht sneller het land kunnen betreden om de economische banden tussen de twee landen te bevorderen. Ook wordt er overweegt dat Schellingse burgers voor een verblijf van minder dan drie maanden geen verblijfsvergunning nodig meer hebben. Echter is dit alles nog niet definitief; of deze veranderingen daadwerkelijk ook gaan plaatsvinden, wordt door middel van een referendum bepaald. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 24 september 2011.

Bondspresidente Von Luzern blijft optimistisch: "We hebben in ieder geval bereikt dat er wordt overwogen om de grenscontroles soepeler te maken op de langere termijn. Dat is an sich al winst. Wat dat betreft kan ik tevreden terugkijken op deze bespreking." Von Luzern laat ook weten dat ze een goed gesprek met de Vorst had gehad en dat er ook nog tijd was voor een beetje gezelligheid.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [BRS] Nieuwsberichten

Bericht door MandelSoft » di 24 mei 2011, 23:50

24-05-'11
Tageszeitung Schellingen schreef: FC Alfyna gewinnt den Bundesliga.
FC ALFYNA WINT DE BUNDESLIGA

ALPHAIN - In eigen huis won FC Alfyna gisteren de Bundesliga. Na een duel tegen SSV Jondran wist FC Alfyna, net als vorige week in Schellingen-Stadt, te winnen. De eindstand van de finalewedstrijd was 2-0. Daarmee is de club uit Alphain landskampioen geworden.

Voor de fans was het een en al spektakel in de Alphain Arena. De wedstrijd werd gespeeld in een hoog tempo en dat de thuisclub won was voor de fans helemaal mooi. De huldiging vond vrij snel na de wedstrijd plaats. "Het ging in één woord fantastisch," zei bondscoach Ludwig Von Gahle. "Na een seizoen hard te hebben getraind en keihard te hebben gespeeld is dit een welverdiende beloning." Vrijdag vindt de huldiging van FC Alfyna plaats op de Jondransplatz in Alphain.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten