[RBU] Economie

Republiek Burghteland

Moderator: sirdanilot

Plaats reactie
Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

[RBU] Economie

Bericht door sirdanilot » wo 22 jun 2011, 23:17

(later volgt meer)

Munteenheid:

In Burghteland betaalt men met de Burghtelander Daolder (BUD). Meestal wordt dit afgekort met dld in plaats van de internationale afkorting 'BUD'.

Wisselkoers:

22-05-2011: 1 dld = 0, 21 EUR

Beurs:
Er staan beurzen in N. Vlissingen en Mulder. De beurs in Teghenkant is 3 jaar geleden gesloten; wel staat er een WTC.

Binnenlandse economie en export:
In Burghteland zijn veel havens, zeker rondom Kerk-aon-Zee (dichtbij N. Vlissingen), Moreghat en Katnoaghe. In de bergen in het Draokeland en Berghlande wordt ijzererts en steenkool gewonnen. Ook is er veel bosbouw, tegenwoordig vooral op een duurzame manier. Rondom grote steden richt men zich vooral ook op high-tech industrie en financiële dienstverlening. Rondom de steden Teghenkant, 's-Heerenburgh en St. Jules was vroeger veel zware industrie te vinden omtrent de mijnbouw. Rondom de jaren 1950 kregen de mijnen het moeilijk. Om te voorkomen dat de bevolking hier massaal werkloos zou worden, werd er geïnvesteerd in hoger onderwijs en in andere vormen van industrie, zoals de fabricage van auto's, de wapenindustrie, energiecentrales etc. Teghenkant kent wel enige mate van verpaupering en werkloosheid, maar het effect is gelukkig gering gebleven. In de jaren '70 is een flink deel van de wapenindustrie overigens in schaal verkleind door protesten uit progressieve hoek. Burghteland heeft nu expertise in de bouw van vliegtuigen, zowel voor burgelijke als militaire doeleinden. Andere maatregelen om de werkloosheid te verkleinen waren de bouw van hoge gebouwen in bijvoorbeeld het centrum van Teghenkant, en de aanleg van snelwegen. De ring van Teghenkant heeft nu bijvoorbeeld voor een flink stuk 5 rijstroken per richting met brede paralelwegen waarlangs kantoren en andere gebouwen staan; hier staat zelden tot nooit file.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Economie

Bericht door sirdanilot » di 25 feb 2014, 00:00

Belastingen, Accijnzen en Toeslagen in Burghteland

Het volledige belastingsstelsel van Burghteland uitleggen voert helaas wat te ver op dit moment, maar hier volgt een globale schets van de verschillende belastingen (effienghe) die dienen te worden betaald.

Aonkoapseffienghe (AKE)
De AKE is verglijkbaar met de Nederlandse BTW. Er bestaan verschillende tarieven. Het tarief wordt steeds berekend bovenop de aankoopprijs zonder AKE; zo kost een artikel van 100 daolder bijvoorbeeld 105 daolder, indien het in de laagste categorie valt. In Burghteland doet men niet aan aparte accijnzen; ook zaken als alcohol en brandstof vallen gewoon onder AKE, maar er geldt een verhoogd tarief.

5% - Goederen: voedsel, drinken (excl. alcohol); agrarische goederen; boeken; kunstobjecten zoals antiek; genees- en medische hulpmiddelen
Diensten: Reparaties aan vervoersmiddelen, woningen, kleding en schoeisel; kappers en barbiers; bieden van overnachtingen (kamperen, bed en breakfast, hotel); restaurants; medische zorg (ook dier- en veearts); goederen- en personenvervoer (vrachtwagens, touringcars, taxi's etc.); zorghulpverlening (thuiszorg, bezorgdienst gehandicapten etc.); sport (b.v. zwembaden); gepaste culturele activiteiten (b.v. wel klassieke concerten, maar geen popconcerten); diensten voor de landbouw

15% - Alle andere goederen en diensten; ook brandstoffen bestemd voor de landbouw en voor visserijschepen ('rode brandstof')

25% - Pils, licht-alcoholische mixdrankjes e.d. (tot ongeveer 8% alcohol)
35% - Wijn, zwaardere bieren, alcoholische mixdrankjes e.d. (tot ongeveer 15% alcohol)
40% - Versterkte wijnen zoals port, vermouth e.d. (tot ongeveer 30% alcohol); ook de meeste tabaksproducten; LPG, autogas, waterstof e.d.
50% - Sterke drank (meer dan 30% alcohol)
100% - benzine, autoalcohol en diesel

De accijnzen zijn over het algemeen dus veel lager dan in bijvoorbeeld in Nederland. Voor een liter benzine betaal je in Burghteland bijvoorbeeld 5,80 daolder (rond de 1,20 euro). Een krat bier kost kaal ongeveer 40 daolder (rond de 8 euro), en inclusief belasting dus ongeveer 50 daolder (10 euro). In vergelijking met het naburige Nova Hollandia zijn de benzineprijzen echter erg hoog; prijzen van rond de 0,84 euro per liter zijn hier normaal.

(noot: sommige prijzen pas ik misschien later nog aan als ze onrealistisch blijken, maar volgens mij valt dit wel mee; ik weet de Schellingse benzineprijs niet, daar zal ik het dus vooral op aanpassen)
Laatst gewijzigd door sirdanilot op wo 05 mar 2014, 10:57, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Economie

Bericht door sirdanilot » wo 26 feb 2014, 14:09

De gemiddelde brandstofprijzen op 26-2-2014 zijn, bij een gemiddelde pomp in Burghteland:

Benzine 95:
Kale prijs 3.30 BUD (0,69 eur), incl accijns 6.60 BUD (1,39 eur)
Diesel:
Kale prijs 3.00 BUD (0,63 eur), incl accijns 6.00 BUD (1,26 eur)
LPG:
Kale prijs 2.62 BUD (0,55 eur), incl accijns 3.93 BUD (0,77 eur)*

Langs snelwegen is de kale prijs hoger, bij budgetpompen is de kale prijs lager. Ook pompen met tankservice zijn wat duurder. Dit komt in Burghteland nog best veel voor, zeker in grote steden of rijkere buurten; soms is de enige keuze om te laten tanken. De pompbediendes dienen dan namelijk als beveiliger en als tanker. Op zondag werken er geen pompbediendes; sommige pompen zijn op zondag dicht, maar meestal is het mogelijk om automatisch te tanken. Langs snelwegen mogen benzinepompen - ook met personeel - op zondag gewoon open zijn. Dit is dan ook één van de weinige branches waar je op zondag gewoon dingen kunt kopen.

*Het is in Burghteland verboden om zelf LPG te tanken i.v.m. de veiligheid. Vaak zal de daadwerkelijke prijs van LPG tanken dus rond de 4 BUD liggen. Je hebt een probleem als je op zondag met LPG rijdt en de brandstof is op, want op zondag werken er geen pompbediendes, behalve dan op tankstations langs snelwegen.
Laatst gewijzigd door sirdanilot op wo 05 mar 2014, 10:59, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Economie

Bericht door sirdanilot » wo 05 mar 2014, 10:58

Ik zie dat ik een rekenfoutje had gemaakt; de accijns op benzine en diesel was 100%, en niet 50% :$ De accijns op LPG zal ik ter tegemoetkoming op 50% zetten.

Ik zeg 'was', want waarschijnlijk worden de accijnzen sterk verlaagd.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten