[CYL] Uitgelicht

Fðarane Dirae Kylena'ae Nee'onya'ir, Feelinae yðir Sevalinir

Moderator: Faylin

Plaats reactie
Faylin
Beheerder
Berichten: 1552
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Kerkrade, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

[CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » di 24 mar 2015, 14:38

Ik zat eraan te denken om elke paar weken over een bepaald gebied of stad in Cylenië te schrijven. Dit is geen origineel idee; ik heb het min of meer overgenomen van de "uitgelichte artikelen" op Wikipedia. Ik hoop hier dus elke twee weken een nieuw artikeltje neer te kunnen zetten. Tijdens het schrijven hoop ik dan nog dingetjes tegen te komen die beter uitgewerkt kunnen worden.

Sørland

Afbeelding
Natuurkundige kaart van de provincie Sørland

Sørland, of Zuidland in het Nederlands, is een regio en provincie in het zuidoosten van Nionië. De provincie wordt in drie windstreken omringd door de Golf van Nionië en grenst in het noorden aan de provincies Scona, Tragonië en Mørgenland. Het gebied komt aan zijn naam door de redelijk centrale zuidelijke ligging op het Tragonisch schiereiland, waar Nionië het zuidelijke deel van bestrijkt. De provincie huisvest twee belangrijke bevolkingsgroepen; er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen, waarvan zo'n 80% Cylenen en 20% Fioren. De Fioren wonen vooral in het zuiden van het gebied, rondom de grootste stad Dusto le Mare. Andere belangrijke steden zijn Syder, Morested (Morostada in het FIorisch), Rand, Cølcas (Culcasa) en Ryðr. Ten zuiden voor de kust van Cølcas staat het één na grootste olieplatform van Cylenië. Het grootste is gesitueerd ten zuiden van Insurio op Fiori.

Het gebied is redelijk vlak. In het noorden zijn nog een paar uitlopers van het Fiskurfíöll (Vissengebergte, het geberte dat min of meer de scheiding vormt tussen Nionië en Svalingen) en het Ruggetje van Tragonië (het gebergte tussen Scona en het dal waar Tollans en Eluyn in liggen), tot op een hoogte van 200 meter. In het centrum van de regio ligt de Emmense Rug. De laaglanden worden vooral gebruikt in de agrarische sector; er is dan ook redelijk veel landbouw te vinden in Sørland.

Afbeelding
Akkers op de Emmense Rug met links in de verte de stad Ryðr

De hoofdstad van Sørland is Dusto le Mare, Fiorisch voor Doest aan Zee. Deze stad is meteen een bijzondere stad, omdat ongeveer 60% van de bevolking van Fiorische afkomst is, waardoor de Fiorische taal er goed vertegenwoordigd is. Dusto is een zogeheten tweetalengemeente, vergelijkbaar met een faciliteitengemeente in België. De regel is dat als een andere taal dan de taal van het gebied meer dan 15% vertegenwoordigd in die gemeente, dat er dan ook faciliteiten voor die taal moeten zijn, naast de taal van de grootste bevolkingsgroep. In het geval van Dusto is het dus zelfs zo dat de grootste bevolkingsgroep aldaar niet de gebiedstaal spreekt, en de facto is Fiorisch er dus de primaire taal. In Dusto zijn vrij veel toeristische attracties te vinden, waarvan het kasteel Hoþested het bekendste is. Dit kasteel ligt net buiten de bebouwde kom naar Hoþested, waarnaar het vernoemd is.

Afbeelding
Kasteel Hoþested

TzM23
Geoficticus
Berichten: 1489
Lid geworden op: vr 30 dec 2011, 15:26
Locatie: [NLD] Nijmegen, [RTH] Nao Amerforti, [FOR] Bahalar Davaledeđ, [VTM] Gårshavn

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door TzM23 » di 24 mar 2015, 21:47

Leuk idee. Ik zou dit zelf ook willen doen, heb je er problemen mee als ik ook iets dergelijks ga doen?
[RTH] Ta Rê Pûblica Tholenia: viewforum.php?f=39
[FOR] Śadar Forźeđ: viewtopic.php?f=8&t=380
[VTM] Republiken Vestmark: viewtopic.php?f=8&t=508

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Kathor » di 24 mar 2015, 21:49

Lijkt me een erg fijn regio om op vakantie te gaan. Het ziet me er redelijk landelijk uit en dat vlakbij drukke steden zoals Scona en Daestro!
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Menno
Berichten: 89
Lid geworden op: za 20 dec 2014, 16:46
Locatie: Amersfoort

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Menno » di 24 mar 2015, 21:52

Faylin, goede zaak. Detaillering is altijd beter en die detaillering per klein gebied gaat altijd een stuk makkelijker.

Faylin
Beheerder
Berichten: 1552
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Kerkrade, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » di 24 mar 2015, 21:55

TzM23 schreef:Leuk idee. Ik zou dit zelf ook willen doen, heb je er problemen mee als ik ook iets dergelijks ga doen?
Geen probleem, ik heb het ook maar afgekeken :P.
katherman111 schreef:Lijkt me een erg fijn regio om op vakantie te gaan. Het ziet me er redelijk landelijk uit en dat vlakbij drukke steden zoals Scona en Daestro!
Het gebied is ook redelijk landelijk, zoals ik al had beschreven. Voor de echte stedelijke regio's moet je inderdaad richting Scona of Desteren (de regio) gaan, daar ligt eigenlijk het kloppende hart van Cylenië. De andere kant op kan het nog extremer: in Svalingen moet men soms tig kilometers verder voor er weer een bewoond stukje land is te zien.

EDIT: Dat zet me trouwens weer aan het denken dat ik de inwoneraantallen eens moet gaan bepalen. Ik ben daar ooit wel eens aan begonnen, maar heb ik nooit afgemaakt.

Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Matt » za 28 mar 2015, 13:39

Leuk om te lezen, Faylin! :d Wellicht is het leuk om nog een beetje van de geschiedenis erbij te zetten. (indien daar voldoende informatie voor is)

Vorig jaar had ik al het idee om meer gebieden van Maldarië uit te werken, maar ik kom nooit aan een beginnetje...
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door BlaZ » za 28 mar 2015, 16:28

Erg leuk om de focus even op een regio te leggen.

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door TBR » za 28 mar 2015, 16:37

Was de bouwmeester van dat kasteel misschien een Nederlander? :lol: Mooi stukje, eerlijk gezegd had ik zelf ook al ideeën om iets soortgelijks te doen.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Ortelius
Berichten: 415
Lid geworden op: di 19 apr 2011, 23:25
Locatie: Stockholm
Contacteer:

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Ortelius » di 21 apr 2015, 13:22

Kasteel Hoensbroek? ;)

Faylin
Beheerder
Berichten: 1552
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Kerkrade, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » di 21 apr 2015, 13:53

^^ Inderdaad, maar het gaat om het idee. :P

Faylin
Beheerder
Berichten: 1552
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Kerkrade, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » vr 15 mei 2015, 18:00

Continentale weg C15

De C15 is een continentale weg op Borealië, gelegen in Cylenië en Tholenië. De weg loopt voor een groot deel over het onderliggend wegennet van beide landen; slechts enkele delen zijn uitgebouwd als snelweg.

Afbeelding
De A5/C15 tussen Fegød en Aylin (bron).

Bij Toner begint de C15 op het knooppunt Toner-ust met weg 15, de ring van Toner, die als expresweg is uitgebouwd. De C15 lift vanaf dit punt mee met de A2 en de C10 vanuit Araðane en loopt naar het westen, de steden Fenþlin en Aelin bedienend. Hier loopt de C15 vrij dicht langs de kust van de Golf van Nionië. Na 20 kilometer draait de C15 naar het zuiden en komt bij het knooppunt Veyen, waar de A14 aftakt van de A2, die verder loopt richting Daestro en Ceylynn. De C15 volgt hier de A14, die 2x2 is uitgebouwd, en na een paar kilometer volgen al twee aansluitingen met Veyen, een middelgrote stad met 40.000 inwoners.

De A14 vervolgt in westelijke richting en loopt langs de zuidelijke uitlopers van het Aelgebergte. Na een afrit naar weg 23, waar er de mogelijkheid is om het gebergte op te rijden, volgt de aansluiting met weg 4, die de stad Symaþ bedient en een mogelijkheid voor een sluiproute richting Scona en Balenlin geeft. De C15 loopt hier de weselijke Tragonische Vallei in. 10 kilometer verder volgt het knooppuntvan Tollanþ, waar de C15 de A5 en C12 naar Scona en Filler kruist. Na een aansluiting naar Tollanþ draait de weg naar het noordoosten en volgt na 5 kilometer het knooppunt van Storael, een kruising met weg 18 die de oostelijke Tragonische Vallei bedient. Weg 18 is al op sommige plekken omgebouwd tot expresweg, en moet op middellange termijn een robuuste verbinding vormen naar Eluin, Feruder en Syder.

Afbeelding
Bewegwijzering bij Symaþ. Scona-West staat hier aangegeven als sluiproute.

Na 10 kilometer loopt de C15 dwars door de bebouwde kom van Storael, de hoofdstad van Tragonië met ongeveer 70.000 inwoners. In het centrum van Storael is de snelweg gecamoufleerd in een twee kilometer lange tunnel onder de bebouwing door. Na Storael beginnen de westelijke uitlopers van het Fiskurfjöll al vrij snel en klimt de C15 in 15 kilometer tot een hoogte van 400 meter. Even later volgt een aansluiting met weg 34, die voor een deel als 2+1 expressweg is uitgebouwd en een verbinding geeft met Neagh en Vynþer, de bekendste wintersportoorden van Cylenië. Direct na de aansluiting volgt een hoge brug met de rivier Bøll/Böll, die de grens vormt tussen Nionië en Svalingen. De C15 vervolgt door de Böllgön, een tunnel van 4 kilometer lang, bestaande uit één tunnelbuis met twee rijbanen. Dit stuk weg staat nog als A14 bewegwijzerd, maar is hier officieel geen snelweg meer. In de tunnel draait de C15 naar het noorden.

Na de tunnel gaat de A14 over in weg 14 en loopt deze hoofdweg vrij steil over een bergviaduct omlaag. De C15 loopt hier door een naaldbosgebied en bedient de dorpen Ninnbí en Keldeheím. Na ongeveer 30 kilometer is de C15 gedaald tot op een hoogte van 50 meter en loopt verder over het onderliggend wegennet. Na nog 10 kilometer eindigt weg 14 op een kruising met weg 7, de weg van Vestmönn naar het Svalingen-schiereiland; de doorgaande lokale weg gaat de bebouwde kom van Infíorðen binnen. De C15 slaat hier rechtsaf weg 7 op, naar het westen.

Afbeelding
Bewegwijzering op weg 7 vanuit Manor. In Svalingen wordt op het OWN veelal in hoofdletters bewegwijzerd. C-wegen worden standaard niet bewegwijzerd, vandaar dat het wegnummer hier op een ruitertje is geplaatst.

De C15 bedient nu het zuiden van Infíorðen, de hoofdstad van Norðurtragonia. De weg gaat hierna over in een 2x1 expresweg door een naaldbos, die na 15 kilometer een aftakking naar het noordelijke Fiskurfíöll heeft over de V86, bij het dorp Nike. De C15 draait naar het noordoosten en bedient het dorpje Higge, waar de expresweg stopt. Daarna volgt een splitsing met de V84 bij Manor; de C15 takt hier af op deze V84. Na een klim van 200 meter over een lengte van 20 kilometer loopt de C15 door een tunnel van vier kilometer lang door noordelijke uitlopers van het Svalingengebergte over een 2+1 expresweg. Hierna volgt een langzame afdaling van 100 meter en na 15 kilometer gaat de C15 de bebouwde kom van Nordspísse binnen, de hoofdstad van de deelstaat Svalingen met ongeveer 25.000 inwoners. Ten westen van het centrum volgt een kruising met de V89, de weg van Nordövn, dat nog 10 kilometer noordelijker ligt, en Mørgen, dat zo'n 90 kilometer naar het zuiden ligt. In het oosten van Nordövn volgt dan het douanekantoor en de grens met Tholenië, waar de C15 door zal lopen naar Helzenbäk en Helmstkerchen.

Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Matt » vr 15 mei 2015, 20:34

Leuk beschreven! Ik ben van plan om op lange termijn ook artikelen te maken over belangrijke wegen in Maldarië. Ik zou wel nog een kaartje toevoegen, om het geheel wat overzichtelijker te maken.
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Kathor » vr 15 mei 2015, 23:52

De C55, C65 en C75 zullen nogal verslagen opleveren :P
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Faylin
Beheerder
Berichten: 1552
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Kerkrade, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » za 30 jan 2016, 21:47

Celestien

Celestien of celestiet is een mineraal met de chemische formule SrSO4, ofwel strontium-sulfaat. Het is de voornaamste bron voor het element strontium. Celestien komt voornamelijk voor als kristallen en wordt wereldwijd gedolven, vaak in kleine hoeveelheden. Het mineraal komt voor in verschillende kleuren, maar is meestal wit doorschijnend. De meest zeldzame variant, het blauwe celestien, wordt voor zover bekend slechts op twee plaatsen ter wereld gedolven, in Madagascar en in Cylenië.

Afbeelding
Een kristal van blauw celestien (bron).

Blauw celestien wordt in Cylenië gedolven op het eiland Faylin, in de Celestiengroeve nabij Kylesþ. Dit verklaart ook meteen de Cyleense etymologie van de naam van het kristal: celestien zou een verlatiniseerde vorm zijn van kylesðin, dat iets heiligs afkomstig uit Kylesþ, de stad voor Cyll, betekent. Het kristal is volgens de verhalen al zo oud als de beschaving op het eiland, wat ook deels te herleiden valt uit de Cyleense taal: het woord kylesðul, dat blauw betekent, zou zijn afgeleid van de naam van het kristal.

Volgens de overlevering werd celestien al voor het begin van de Cyleense kalender gedolven, maar door de techniek in die tijd was het kristal nog veel schaarser dan dat het nu is. In de mythe over het ontstaan van de maan krijgt het mensenmeisje Celestine (waarvan de naam overigens dezelfde etymologische oorsprong heeft als die van het kristal), die door Faeries is geadopteerd, een celestienen hanger die haar gelimiteerde magische abiliteiten geeft. Door deze mythe wordt het kristal ook in huidige tijden nog in verband gebracht met magie en mythologie.

Afbeelding
Celestien vervaardigd in een paar oorbellen (bron).

Wegens de grote mythologische waarde voor Cylenië is celestien een van de meest verkochte souvenirs die door toeristen gekocht worden. Celestien is niet alleen als de alom bekende gepolijste of getrommelde steentjes en armbanden te verkrijgen, maar wordt ook vaak vervaardigd in verschillende sieraden (zie foto). Deze sieraden worden uitsluitend gemaakt door het bedrijf Cylene Crystals, dat ook de groeve bij Kylesþ bezit. Het is misschien ook wel het vermelden waard dat koningin Celestine voor haar verloving een Celestienen ketting heeft gekregen van prins Årge van Carthamië.

(Deels geparafraseerd van Wikipedia)

Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Matt » zo 31 jan 2016, 10:44

Dus dat is waar de naam Celestien vandaan kwam! Leuk bedacht en geschreven. :d
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Faylin
Beheerder
Berichten: 1552
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Kerkrade, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » wo 12 jul 2017, 16:33

Scona

Scona is de hoofdstad van de deelstaat Nionië en het culturele hart van Nionië. Samen met de agglomeratie Daestro, het econonimsche hart van het land, vormt Scona de metropoolregio Desteren met ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Met 507.000 inwoners in de agglomeratie van Scona zelf, waartoe ook Balenlin en Sane behoren, is de hoofdstad qua inwonertal de grootste stad van Cylenië. De gemeente Scona vormt op zichzelf een provincie van de deelstaat Nionië.

De hoofdstad ligt centraal in het zuiden van het Tragonische schiereiland aan de baai van Scona en vormt een schakel tussen de stedelijke gebieden van Desteren en Sørland. Ten zuiden van de stad mondt de rivier de Scona uit in de baai met dezelfde naam. Deze rivier doorkruist de stad van noordwest naar zuid. Het noordelijke deel stad is gebouwd op een heuvelhelling waar de rivier de Ell vanuit het noordwesten de stad instroomt en uitmondt in de Scona.

In Scona woont de vorstin, zetelt de senaat van Nionië en de Nionische ministeries hebben er hun vestiging. Vanwege de status als landshoofdstad tot 2014 zijn de meeste ambassades van Cylenië in Scona gevestigd, en dus niet in de confederale hoofdstad Ceylynn.

Geschiedenis
Scona kan tot een van de oudste steden van Borealië worden gerekend. Al tijdens de hoogtijdagen van het Cyleense Rijk (ongeveer 1000-800 BCE) wordt een stad beschreven op dezelfde locatie. Uit die tijd is er verder weinig bekend over Scona. Pas rond 800 CE wordt Scona beschreven als een van de vier grote invloedssferen in de noordelijke landen rond de golf van Nionië, samen met Daestro, Araðane en Ceylynn.

In 1042 wordt er een unie gevormd tussen de eerste drie staten onder leiding van Araðane om de snelle expansie van de Vikingkoloniën in het noorden tegen te gaan. Dit verbond werd Ny Onya, het nieuwe verbond, genoemd en er was toen al sprake van een verenigd Nionië. Na een oorlog tussen beide partijen wordt de unie definitief in het verdrag van Filler in 1066.

In 1339 wordt besloten om over te gaan op een personele unie onder leiding van een koning, waarbij het koningschap elke 9 jaar zou rouleren over de machtsblokken. Als het vorstendom Ceylynn zich in 1366 deels bij Nionië aansluit, wordt met enige tegenzin van de andere staten besloten dat de vorsten tijdens hun regiment in Scona zullen zetelen. Vanaf dat moment is Scona dus de hoofdstad van Nionië.

Cultuur
Scona staat bekend om haar cultuur en haar vele bezienswaardigheden. Van oudsher is Scona een havenstad, wat te zien is aan de middelgrote haven die zich tijdens de industrialisatie van het land heeft ontwikkeld aan de zuidoostkant van de stad. Er liggen nog diverse oude spoorwegen in en rond Scona die van dit tijdperk getuigen. Een nieuw stukje spoor is echter de spoortunnel die onder het noorden van de binnenstad doorgaat. Deze tunnel van 2,5 km lang is samen met het nieuwe Terminalstation in 2004 geopend. Het station bestaat uit twee lagen met perrons, zodat het regionale en (inter)nationale treinverkeer gescheiden wordt.

De twee grootste bezienswaardigheden zijn de twee kastelen die Scona rijk is. Dit zijn de Altbørþ, een laat-middeleeuws kasteel op de hellingen van de wijk Felden, en de Nybørþ, de residentie van de koningin, gelegen in de gelijknamige wijk Nybørþ. Bekende pleinen zijn het Rijksplein in de binnenstad, waaraan het senaatsgebouw is gelegen, en het Schellingenplein in Felden, dat via een kabelspoorweg toegang geeft tot een ruïne van een oude Cyleense tempel. Het strand aan de zuidkant van de stad wordt elke zomer door duizenden toeristen bezocht. Scona huisvest daarnaast de op een na oudste universiteit van Cylenië, na de universiteit van Daestro.

Afbeelding
Nybørþ in Scona (bron)

Verkeer en vervoer
De belangrijkste verkeersaders rond de stad zijn de ring (A1 en A4) en de centrumring (V15, V17 en V25). Daarnaast vormen de vijf snelwegen A1-west, A3, A17, A9 en A1-oost een radiaal net vanuit de stad naar andere belangrijke bestemmingen zoals Ceylynn, Daestro, Storayl en Fyðyne. Belangrijke internationale verbindingen zijn de C25 van Daestro naar Fyoðyne en buurland Tholenië, en de C13 richting Ceylynn en Carthamië via de golftransit. De A3 en A9 vormen binnen de ring inprikkers tot op de centrumring, zodat de binnenstad via de snelweg makkelijk bereikbaar is.

Op het grondgebied van Scona liggen 15 treinstations, waarvan 3 in Balenlin, 2 in Sane en 7 in de hoofdstad zelf. Het belangrijkste station is het nieuwe Scona-TS, dat samen met een 2 kilometer lange tunnel onder de rivier Scona door in 2004 werd opgeleverd. Op het Terminalstaskøn komen 8 intercity- en regiolijnen samen, alsmede twee hogesnelheidslijnen naar het buitenland. Er is een directe overstapmogelijkheid op de lightrail en metro (zie verderop). Andere belangrijke intercitystations zijn Scona-Lotte, Balenlin en Sane.

Op 30 km afstand van Scona ligt het vliegveld Daestro International, dat als passagiershub dient tussen steden in het westen van Borealië. De belangrijkste vluchten op het vliegveld zijn de binnenlandse vluchten naar de eilanden ten noorden van het Cyleense vasteland en de lijnvluchten naar Pötama-Biltema in Carthamië, van waar naar veel bestemmingen over de hele wereld gevlogen kan worden. Het vliegveld heeft haar eigen treinstation.

Lees ook meer over het lightrailnetwerk van Scona en Daestro.

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Kathor » wo 12 jul 2017, 22:47

Interessant artikel, Scona lijkt me een leuke stad. Een puntje van kritiek is dat het me weinig waarschijnlijk lijkt dat Scona tot 800 CE onbeschreven is, aangezien een stad als Scona zeker contacten moeten hebben gehad met het naburige Carthaamse Rijk, dat bekend stond om zijn bureaucratie :P
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast