[ARD] Algemeen

Republiek Ardeim

Moderator: TBR

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

[ARD] Algemeen

Bericht door TBR » do 03 nov 2011, 09:39

Vlag / Flag
Afbeelding

Betekenis:
Spoiler: weergeven
-De Blauwe banen staan voor de zee die Ardeim omringt en voor de welvarendheid en de hoopvolle toekomst van de in 1860, toen de vlag werd aangenomen, nog jonge staat.
-Het rood staat voor de kleur die in veel wapenschilden van de oude Ardeimse gouwen terugkomt, maar ook voor de velen die zijn gestorven in de burgeroorlog voor de vrijheid van de Republiek.
-Het is natuurlijk mooi meegenomen dat de kleuren ook in de Franse vlag voorkomen, een groot voorbeeld voor de Repbuliek Ardeim.
Embleem/ Emblem
Afbeelding

Betekenis:
Spoiler: weergeven
*De bol met het blauw en rood zijn de kleuren van de Ardeimse vlag, die zijn geïnspireerd door de kleuren van de Nederlandse en de Franse vlag.
*Onder de bol staat het officiële motto van de Republiek 'Vis Nostra Libertas', wat iets betekent als 'Vrijheid is onze kracht'.
*De lauwerkrans rondom het schild staat voor de vruchtbaarheid van het land en voor de ideeën van de Romeinse Republiek.
*In de bol staat 'De Hoeder van de Republiek' op een zuil. Hij is de verpersoonlijking van de Ardeimse Republiek en van de Ardeimse parlementsleden en regering die de staat moeten leiden en beschermen.De Hoeder heeft het uiterlijk van een Romeinse Senator, wat weer een verwijzing is naar de Romeinse Republiek.
*De hoeder staat tussen twee Zuilen met een toorts. De linkerzuil staat voor de Vlam van de Vrijheid en de rechterzuil voor de Vlam van de Verlichting, twee fundamenten van de Republiek.
*De krans wijst naar een boek met daarrond twaalf sterren; het boek staat voor de Grondwet, daarin staat de spreuk 'Pro Libertas Patriae', wat 'Voor de vrijheid van het Vaderland' betekent, met rechts de datum van het uitroepen van de Tweede Solwezische Republiek in Bodegarde, de voorloper van het huidige Ardeim, op 29 Mei 1848. De twaalf sterren staan voor de 'Twaalf Pijlers van de Republiek', twaalf fundamenten die werden afgesproken tijdens de Burgeroorlog waarop de Ardeimse Republiek is gebaseerd.

Deze zijn;
-De Republiek staat ten dienste van de Burgers van de Republiek.
-Vrijheid van alle Burgers is het fundament van onze Republiek.
-Verlichting is het doel van onze Republiek.
-Iedere vrije Burger is gelijkwaardig.
-Recht en Rechtvaardigheid vormen het fundament van de bescherming van onze gemeenschap.
-Onze Grondwet beschermt de vrijheden en rechten van de Burgers.
-Onze Republiek zal altijd een baken blijven in de strijd tegen tyrannie.
-Er zal in de Republiek geen onderscheid gemaakt worden tussen welke religie of levensvisie dan ook, indien deze niet in strijd zijn met de vorige pijlers.
-Zorg en Broederschap zijn deugden van de Republiek.
-De Pers is vrij en onafhankelijk in de Republiek.
-Als de Republiek wordt aangevallen zullen de Burgers hem verdedigen tot de dood.

*Op het lint boven de Hoeder staat nog 'Ignis Rei Publicae semper ardebit', wat betekent: 'Het vuur van de Republiek zal altijd branden', deze leuze komt ook voor in 'De Nationale Hymne van de Republiek'.
-Officiële naam / Official name
Republiek Ardeim

-Hoofdstad / Capital
Bodegarde

-Staatsvorm / Regime
parlementaire republiek met meerpartijenstelsel

-Staatshoofd / Head of State
President Christina Sondts van de Republiek Ardeim (LD) (Sinds 31/12/2016)

-Regeringshoofd / Government Leader
Premier Henk Vandelaren (LD)

-Munt / Currency
Ardeimsche Daalder [RAD] 1 Daalder = 100 Florijn (1 Daalder=circa 0.51 euro)

-Inwoneraantal / Population
9 083 900

-Oppervlakte / Area
15 684 km²

-Bevolkingsdichtheid / Population Density
579,2 inw/km²

-Officiële taal / Official Language
Ardeimsch (Nederlands)

Recentste versie van de kaart / Latest version of the map
Kaart van Solwes3.3

-Departementen / Departments :
-Hoofdstadland (Bodegarde)
-Lechterland (Putte)
-Weelkust(Laagweel)
-Noorden (Monzel)
-Toernem (Toernem)
-Westkust (Hertogswilt)
-Zuiden(Wolgt)

-Grote Steden / Largest Cities (hier een lijst van de grootste steden van Ardeim)

Bodegarde (1 241 000)
Toernem (704 000)
Laagweel (513 000)
Putte (201 000)
Hertogswilt (169 000)


-domeinnaam / Intenet TLD
.ra

-landnummer telefoon / Calling code
+384

De Geschiedenis van Ardeim

Media in Ardeim

Link naar Ardeim-pagina op Geopoeia: http://www.geopoeia.net/wiki/Ardeim
Laatst gewijzigd door TBR op za 28 dec 2019, 16:33, 89 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » do 10 nov 2011, 20:35

-Een beknopte geschiedenis van Ardeim
De vroegste geschiedenis
Spoiler: weergeven
Archeologische vondsten tonen aan dat er pas bewoning was op het Solwes-eiland rond 500 v.c. . Waarschijnlijk waren het Keltische en Germaanse immigranten. De belangrijkste vondsten waren het dorpje nabij Buterwijlen en het paaldorp ten zuiden van Meserlost. Het land werd al spedig overspoeld door Kelten en Germanen vanwege de ijzer- en tinvoorraden in het midden van het eiland. Alhoewel het eiland nooit is veroverd door het Romeinse Rijk, waren toch al gauw enkele invloeden, zoals het schrift en het christendom. Tussen 400 en 530 n.c. ontstonden de eerste gouwen die werden geregeerd door krijgsheren met name:
-Alfane
-Awel
-Borgelann
-Gondda
-Lehte
-Skirse
-Sudersgyp
De middeleeuwen
Spoiler: weergeven
Toen in 1250 een vijandig volk, nl. de Orvatiërs het eiland Balt bezetten en de stad Tyde (het huidige Tijdel) innamen, werden de gouwheren bang dat de Orvatiërs de rest van het Solwes-eiland wouden veroveren. Op de grote Redtdage zouden de zeven gouwheren beslissen om een koning aan te duiden die het eiland en de Zeven Gouwen kon verenigen en en leiden naar een overwinning op de Orvatiërs. Men koos Phillib van Alfane, omdat hij de grootste legers en beste generaals had. Hij stond ook bekend om zijn goede tactieken en strategische inzichten. De oorlog verliep langzaam en in het begin niet zo goed voor de Solweziërs. Meer dan de helft van het eiland werd veroverd. Maar in 1297, na 47 jaar oorlog keren de kansen in het voordeel van de Solweziërs. De Orvatiërs verliezen de slag bij Leheym en daarbij wordt hun konig gedood. In 1299 zitten de Orvatiërs alleen nog maar op het eiland Balt, waar het allemaal begon.Het duurt nog tot 1320 voordat de Orvatiërs ook daar verdreven zijn. In 1302 beginnen de problemen: Lodwige, de kleinzoon van Phillib zit stevig op de troon en dat zint de edelen niet. Ze willen dat nu de oorlog (bijna) voorbij is, Lodwige vertrekt en de Zeven Gouwen weer vrij zijn. Sommigen droomden er zelfs van om zelf op de troon te zitten. Dit leidde tot de Eerste Opstand der Gouwen, ofwel de Burgerroorlog van Lodwige. Deze opstand (1319-1326) zou zeven jaar duren en het hele landen economisch de dieprik in sleuren. Hierna zouden er nog drie opstanden komen, en nog twee grote troontwisten.
De nieuwe tijd
Spoiler: weergeven
Na de laatst grote burgerroorlog (de Tweede Troonstrijd (1495-1503)) was het Koninkrijk Solwezië uitgeput. De meeste boeren werden gerekruteerd door het leger en daardoor ontstonden er grote voedseltekorten. Er braken ook verschillende epidemiën uit zoals: de pest, cholera en pokken. Deze ziekten waren waarschijnlijk meegebracht door Hollandse en Duitse kooplieden, die hun goederen verhandelden in havens zoals Ghillerle (Galderlo), Soverge (Soberg) en Hughell (Huchel). Door deze kooplui floreerde de handel, en werden de voedseltekorten langzaaamaan teruggedrongen. Toen Koning Frederik de eerste (konig van 1601-1644) merkte dat hun taal verdacht veel op het Solwezisch leek, voerde hij de taal in als hoftaal, om de handel te bevorderen. De Tweede Troonstrijd werd gewonnen door het huis Valdimer, wat betekende dat de hoofdstad werd verplaatst van Leheym (Loheim) naar Ruyghenym (Rugeneim) op het Valdim-eiland. De koningen kregen steeds meer macht, en zo evolueerden ze langzaamaan tot absolute vorsten. Koning Robrecht de tweede van het huis Leginger schafte zelfs de gouwen af en veranderde ze in in hertogdommen en graafschappen. Koning Lennard de eerste van Valdimer verzamelde de adel rond zich in het enorme slot Broghelstant, een indrukwekkend kasteel ten noorden van Rugeneim. Door het Nederlands in te voeren als hoftaal zou Koning Frederik de eerste een nieuwe trend zetten. Het werd chique om Nederlands te spreken en de lage adel begon het meteen te doen. Ook iedere handelaar ,stedeling of ambtenaar in de zuidelijke steden moest wel een beetje Nederlands of Duits spreken, en zo begon het Nederlands aan een grote opmars.
De nieuwste tijd
Spoiler: weergeven
Het koningshuis Valdimer werd in 1677 aggezet door een zijtak Meihof-Lodelingen. De vele vorsten promootten het Nederlands,maar regeerden als tirannen. In 1698 wordt het prestigieuze Paleis Frederiksburg geopend in Rugeneim. De koninklijke familie verspilde zeer veel geld aan grote feesten terwijl het volk honger leed door de mislukte oogsten van 1788,1789 en 1793. Toen de eerste berichten van de revolutie in Frankrijk het land bereikten in 1795, nam koning Karel-Frederik de tweede strenge maatrgelen, zoals een samenscholingsverbod en legerpatrouiles die patrouilleerden in de straten van de grote steden. Toch waren er grote rellen in Wollegaarde, Bodegarde en Muwel in 1796, 1797 en 1798. Op 14 maart 1799 komt het tot een uitbarsting van geweld in Toernem en op 16 en 17 maart in Rugeneim, waar duizenden mensen de straat op kwamen om brood en vrijheid te eisen. 18 maart 1799 wordt een zwarte dag in de Solwezische geschiedenis, want op die dag schoot de Koninklijke Wacht meer dan honderd demonstranten dood op de Oude Markt in Rugeneim. Hierop volgden tientallen razzia's in adellijke en filosofische clubs. Tientallen republikeinen vluchtten de stad uit en in het zuiden van het land werd de sfeer nog grimmiger, daar werden tientallen soldaten en ambtenaren gelyncht. Op 27 maart 1799 werd de republiek uitgeroepen in Wollegaarde door Johannes Lieberman,Baron Pieter Van Gelluim tot Bodeningen en Hendrik Lest. De vele protesten doen Karel-Frederik grijpen naar drastische maatregelen, zoals het belegeren van de stad Wollegaarde en het executeren van verschillende edellieden en officieren. Er zijn nog uitbarstingen van geweld in 1812, 1813 en 1816. Koning Karel-Fredrik regeerde zeer streng, maar stierf in 1832 en hij werd opgevolgd door zijn zoon, Karel-Frederik de derde. Het volk koesterde de hoop dat hij minder streng zou zijn dan zijn vader,maar dat bleek niet zo te zijn. In 1847 kwam het weer tot relletjes in Rugeneim en Loheim nadat de minister van orde en veiligheid werd doodgeschoten vlak voor zijn huis. De mensen in de straat grepen deze kans meteen aan om te protesteren. De protesten verspreidden zich over het hele land en in Bodegarde werd de Tweede Solwezische Republiek uitgeroepen. Een deel van het leger deserteerde en liep over naar de republikeinen, hierdoor evolueerde de opstand naar een grote burgeroorlog die tien jaar zou duren (1848-1858) en de grensstreek totaal zou verwoesten.
De Burgeroorlog
Spoiler: weergeven
De officiële start van de burgeroorlog is 5 augustus 1848, de dag waarop de koninklijke marine de Republikeinse stad Gavelnaarde bombardeert. In die tijd was Gavelnaarde een zeer belangrijke en grote havenstad, die de hoofdstad Rugeneim overschaduwde. Eigenlijk waren er al veel eerder gevechten tussen Republikeinse opstandelingen en de Koninklijke Landmacht. Ook waren er nogal veel roversbendes die in naam van de Republiek het platteland onveilig maakten. Maar op 5 augustus werd er echt de oorlog verklaard aan deze opstand. Koning Karel-Frederik de derde kondigde ook de staat van beleg af en verklaarde vele Republikeinen vogelvrij. Op 6 augustus trokken de eerste troepen het Nauw over en ze vielen de stadswallen aan van Gavelnaarde. Ze bestormden de haven en Havenpoort en rukten op naar het stadhuis dat door republikeinse sympathisanten was bezet. De strijd om Gavelnaarde zou uiteindelijk nog duren tot 11 augustus, en de stad zou daarnaa nog vele malen zich proberen te bevrijden van de royalisten. Op 8 oktober 1848 viel het Koninklijke Leger de havenstad Ewijg binnen. Dit was oorspronkelijk bedoeld om de Koninklijke Kazerne en Marinebasis die daar gevestigd zijn te ontzetten, want Republikeinse rebellen hadden de stad in handen en belegerden het fort al 2 maanden. Hierna zouden al snel de steden Toernem en Tochello vallen. De val van Toernem op 26 november 1848 was een groot verlies voor de opstand in het westen. Hierna rukte het Royalistische leger onder leiding van de Hertog van Benzingen en de Markies van Luttel, op naar Bodegarde, de stad waar de Tweede Solwezische Republiek werd uitgeroepen. De strijd rond de stad duurde vele dagen en pas op 2 januari 1849 gaf de stad zich over. Het Koninklijke leger splitste zich hier op, de Hertog van Benzingen ging naar het zuiden om het koningsgezinde Wolgt te bevrijden en de Markies van Luttel ging naar het noorden, om de stad Laagweel te belegeren, wat tot 1853 zou duren. In het oosten verging de opstand iets gemakkelijker. De revolutionaire brandhaarden situeren zich vooral rondom Wollegaarde, Blarden, Loheim en Gavelnaarde. Deze steden zouden nog lang blijven vechten voor de Revolutionaire zaak. Verder was het eerden een gevecht om neutrale steden zoals Muwel of Muidegaard, en de Royalisten die oprukten naar het zuidoosten. (verdere info volgt nog)
De Republiek
Spoiler: weergeven
Op 17 augustus 1858 werd er een wapenstilstand afgekondigd, waarbij er een (voorlopige) grens werd vastgelegd nl. de huidige grens tussen de Republiek Ardeim en het Koninkrijk Solwezië. Bodegarde werd tot (voorlopige) hoofdstad gekozen en er werd een nieuwe vlag gemaakt. In 1860 werd beslist dat het beter was om te breken met het verleden en dus koos men een nieuwe landsnaam in de plaats van de Tweede Solwezische Republiek, nl. de Republiek Ardeim (Ardeim was de naam die de Duitse kooplieden gaven aan het eiland).
Het zou nog tot 1875 duren voordat er officieel vrede werd gesloten tussen beide landen ( de Jan Karel-Meldthover vrede) en nog tot 1889 voordat de betrekkingen tussen beide landen normaliseerden. Het land was arm en uitgeput door de oorlog. Daarom besliste de regering om het land in een rap tempo te industrialiseren en de mijnbouw te promoten. De eerst spoorlijn (tussen Bodegarde en Wolmen) werd aangelegd in 1861, waarna er nog vele volgden. De eerst democratische verkiezingen vonden pas plaats op 8 juli 1869 en ging tussen Hubert Melthover van de Presidentiële Partij (PP), en Louis-Hendrik Rodenaerde van de Republikeinse Partij (RP) en de eerstgenoemde won. De PP viel al in 1877 uit elkaar in de REformatie Partij (REP), de GrondWet Partij (GWP) en de Comittee Partij (CP). Het algemeen stemrecht werd ingevoerd in 1856 en uitgevoerd in 1869, het vrouwenstemrecht in 1907. In Ardeim sluit de laatste school waar men les gaf in het Solwezisch in 1875. Ardeim kiest de kant van de Boeren in de Boerenoorlog, waardoor er spanningen ontstaan met Solwezië en Groot-Brittanië. De Ardeimse economie groeide in een sneltempo en de handel met Steinmarken, Schellingen en Burghteland floreerde. Ook de handel met Canada en de VS nam toe, maar niet zo snel als met de andere landen. De Eerste Wereldoorlog werd scherp veroordeeld door de Ardeimse regering en de wapenexport werd verboden naar landen die deelnamen. Dit ruïneerde net als in Solwezië bijna de gehele staalsector van het land en de wapenindustrie heeft nooit meer een vestiging in Ardeim geopend. Doordat er minder handel was met Amerika voelde men de beurscrash veel later dan in buurland Solwezië. De crisis werd hier aangepakt met enkele megalomane bouwprojecten in de hoofdstad zoals de Esplanadelaan en het Nationaal Hoofdcommisariaat en door een grote spoorbrug over de Aldermond en het Zuiderdiep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het land strikt neutraal, hierdoor stokte de handel, eerst met Groot-Brittanië en daarna met Amerika. De VS boycotten het land en verdachten het er zelfs van stiekem het Nazi-regime te steunen. Hierdoor werd de relatie met Solwezië gespannen en er dreigde zelfs een inval vanuit Solwezië! Dit werd gelukkig vermeden na veel onderhandelingen. Jammar genoeg moest Ardeim hierdoor wel de kant van de geallieerden kiezen en het moest 2000 soldaten leveren die mee zouden vechten op de Normandische stranden tijdens D-day. De verdenkingen van de Amerikaanse en Solwezische bleken onterecht. De toenmalige regering verafschuwde het Nazi-regime, maar het verafschuwde ook de oorlog.
Heden
Spoiler: weergeven
Na de oorlog probeerde Ardeim zijn handelsrelaties met Europa en de VS te herstellen, maar vooral met de VS was er een vertrouwensbreuk. Ardeim zocht hierna vooral contact met landen als Oostenrijk, Zweden en Finland. De relaties met Solwezië werden na de oorlog steeds beter, en in 1978 werd er een douane-unie geopend voor vrij verkeer tussen beide landen. De relaties met de VS en de NAVO-landen bekoelden doordat het land strikt neutraal bleef. Zo veroordeelde het land Israël en de Suez-crisis, en het was woest op de Sovjet-Unie en Amerika omdat ze bijna een derde wereldoorlog ontketenden. Na de val van de Berlijnse Muur werden de relaties met de NAVO steeds beter. Het land was een van de eerste die op de digitale trein sprong en het land soorstond de 'dotcom'-zeepbel redelijk goed. Ardeim werd zwaar getroffen door de financiële crisis en de grootste bank ging failliet door de vele financiële betrekkingen met Amerika. zo viel de regering van de HGP in 2009 nadat ze bleven volhouden dat er geen enkele bank zou worden genationaliseerd. Toch moest creditta, de grootste bank van het land genationaliseerd worden en de regering nam ontslag op 12 februari 2009. Op 24 augustus werden er vervroegde verkiezingen gehouden die verpletterend werden gewonnen door de SU.
Laatst gewijzigd door TBR op wo 28 mar 2012, 08:03, 25 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » za 12 nov 2011, 12:27

Spoiler: weergeven
- ca 500 v.C. : Enkele Germaanse vissers ontdekken het Solwes-eiland
- ca 500-50 v.C. : Kolonisatie van het eiland door Kelten uit Ierland, Groot-Brittanië en de Lage Landen, en door Germanen uit Denemarken en Noord-Duitsland
- ca 1-400 n.C. : Romeinse handelaren brengen het Latijnse schrift en het christendom mee
- ca 400-500 n.C. : Verschillende stamhoofden bekeren zich tot het christendom
- 468 : Odoaker de Veroveraar, het stamhoofd van de Alfaniërs, sticht de eerste gouw nl. Alfane (Alven)
- 468-700 : Ontstaan van de andere zes gouwen
- 1250 : Bezetting van het Balt-eiland door de Orvatiërs, verkiezing van Phillib de eerste door de Redtdage
- 1250-1320 : Oorlog tussen de Solweziërs en de Orvatiërs
- 1297 : Slag bij Leheym (Loheim), de grootste overwinning van de Solweziërs, de Orvatische koning werd gedood en de Orvatiërs worden verdreven naar Balt
- 1319-1326 : Eerste Opstand der Edelen, eindigt met de belegering en de val van Munsella (Monzel)
- 1320 : Val van Balt, definitieve verdrijving van de Orvatiërs.
- 1365-1398 : Tweede Opstand der Edelen, nadat het Hobreg de eerste van Alfane werd afgezet verovert Lodwige de tweede van Megheym de troon.
- 1409-1414 : Derde Opstand der Edelen, verschillende adellijke families komen in opstand tegen Lodwige de 2e, de opstand wordt bloedig beëindigd
- 1450-1455 : de Eerste Troonstrijd ontstaat wanneer koning Alwig de tweede van het Huis Megheym wordt vermoord en geen mannelijke opvolgers nalaat, de troon wordt
veroverd door Robrecht de eerste van Leginger. Hij schaft de gouwen af en vervangt ze door hertogdommen en graafschappen
- 1495-1503 : de Tweede Troonstrijd wordt gewonnen door Koning Lennard de eerste van Valdim, de hoofdstad wordt verplaatst naar Ruyghenhym (Rugeneim)
- 1604 : Het Nederlands wordt ingevord als hoftaal
- 1677 : Het huis Meihof-Lodelingen, een zijtak van het huis Valdimer krijgt de troon in handen.
- 1698 : opening van het prestigieuze paleis Frederiksburg
- 1788, 1789, 1793 : mislukte oogsten zorgen voor hongersnoden
- 1795 : de eerste berichten van de Franse Revolutie bereiken het Koninkrijk Solwezië
- 6-18 mei 1796 : Republikeinse relletjes en opstootjes in Wollegaarde, later ook in Loheim, Bodegarde en Gavelnaarde (ook wel bekend als de mei-furie)
- 11 februari-9 maart 1797 : zware opstanden en straatgevechten in Wollegaarde en Gavelnaarde
- 10 december-3 februari 1797-1798 : opnieuw opstanden in grote delen van het Koninkrijk, het Valdim-eiland wordt afgesloten uit angst voor opstanden in de hoofdstad
Laatst gewijzigd door TBR op za 03 dec 2011, 19:32, 3 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » wo 30 nov 2011, 15:19

Dit is een overzicht van grote Ardeimse bedrijven
Spoiler: weergeven
Openbaar Vervoer
-MOVIB: Maatschappij voor Openbaar Vervoer In Bodegarde: verzorgt er de tram- en buslijnen.
-MOVIT: Maatschappij voor Openbaar Vervoer in Toernem: verzorgt er de bus- en trolleybuslijnen, en de toekomstige sneltram- en metrolijnen.
-Oostregio: verzorgt het openbaar vervoer in Lechterland, delen van Toernem en Zuiden, en in Putte.
-Maatschappij Voor Landelijk Vervoer (MVLV) : MVLV verzorgt het OV in Zuiden, Lechterland, Westkust en in delen van Hoofdstadland
-NoordBus : Noordbus verzorgt het OV in Noorden, Westkust en Neerkust
-Vervoer West-Ardeim (V-West) : V-West verzorgt het OV in Westkust, Noorden en Zuiden (Ook enkele lijnen naar Bodegarde)

spoorwegmaatschappijen
-Ardeimsche Expressetreinen (AREX) : nationale expressetreinen
-RegiOn : Regionale en Lokale treinen
-ARdeim-SOlwzië Treinverbindingen (ARSO) : Internationale hogesnelheidstreinen tussen Ardeim en Solwezië
-TBR (Trans-Borealian Railways): Internationale hogesnelheidstreinen naar Schellingen en Imaginië
-ARdeim CArgo Travel (ARCAT)
-City Forens : Stedelijke, en forenzentreinen

-Ardeimsche Spoorweg InfraStructuur (ASIS)

Post
-Onafhankelijke Post (OPOST)
-InterPost (IP)

Telecom
-Tantalor : grootste telecomoperator van Ardeim
-Skycom : Ardeimse afdeling van Skycom
-Artel: Ardeims dochterbedrijf van het Solwezische Solutel
-Orange Ardeim : in handen van Orange
-Mobinet : in handen van Vodafone

Banken
-Fimonar
-Creditta Ardeim : is na failliesement door internationale crisis genationaliseerd in 2009
-ARKrediet : is door de regering verkocht aan Deutsche Bank na failliesement creditta in 2010
-Finabank
-Argentus
-Agrarische BankGroep (ABG)
-Algemene Financiën Groep (AFG)
-Daalderbank : is na failliesement van creditta verkocht door de regering in 2010 aan Finabank
-ReKrediet

Luchtvaart
-Ardeim AirLines
-Skyworld : een lagekostenmaatschappij zoals Ryanair
-Ardeimse Republikeinse Luchtvaart (ARM)
-Fastsky : een lagekostenmaatschapij zoals Ryanair

Ferrry
-ARferry
-Interferry Ardeim
Laatst gewijzigd door TBR op zo 03 aug 2014, 22:06, 14 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Koen » wo 30 nov 2011, 21:54

Mooi overzicht. Ook leuk om te zien dat sommige bedrijven in zowel Ardeim als Solwezië werken. In de toekomst, als Laconia haar economie verder opengooit, kunnen deze bedrijven misschien ook zaken doen in Laconia en andersom.

Hoe zit het met de spoorwegen. Verzorgd de AMS de reis tot een grensstation, de ARSO-trein de reis over de grens en de SSW de rest van de reis in Solwezië, of verzorgd de ARSO-trein internationale treinreizen tussen bijvoorbeeld Bodegarde en Rugeneim (net als de Beneluxtrein)?
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » do 01 dec 2011, 19:03

niet meer relevant
ARSO verzorgt de hogesnelheidslijnen Bodegarde-Toernem-Rugeneim en Bodegarde-Wollegaarde-Rugeneim/Loheim
ARSO verzorgt ook normaal gezien 1/2 van alle grensoverschreidende treinen. De rest wordt verdeeld tussen SSW en AMS of OBSW
Ardeim heeft in tegenstelling tot Solwezië geen nationale spoorwegmaatschappij, er waren enkel wat particuliere maatschappijen die fuseerden tot drie grote maatschappijen
AMS, OBSW en ISMSV
Heb de geschiedenis ook wat veranderd.
Laatst gewijzigd door TBR op do 24 jul 2014, 14:42, 2 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » za 31 dec 2011, 21:30

Gelukkig nieuwjaar allemaal, In Bodegarde zal er stedelijk vuurwerk worden afgevuurd op de Oudeplaats
En er is natuurlijk ook de nieuwjaarstoespraak van president Langeberghe die iedereen een gelukkig en vredevol 2012 wenst
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » wo 15 feb 2012, 16:53

De Ardeimse Republikeinse DouaneDienst is bevoegd voor de controle op alle goederen die worden geïmporteerd in Ardeim, de dienst val officieel onder de Nationale Politie van de Republiek, en dus onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het huidige Diensthoofd is Gerard Baltherijn
Dit is een lijst van dingen die je niet mag invoeren:
-meer dan 75cl alcoholische drank
-drugs (zowel harddrugs als softdrugs, verdovende middelen en roeswekkende middelen worden ook tot drugs gerekend)
-bedreigde levensvormen (dieren, planten, schimmels,...)
-wapens
-zuivelproducten
-munitie
-vuurwerk
-dieren die niet gevaccineerd zijn zoals beschreven staat in het wetboek (zoals hondsdolheid voor honden)
-illegaal gekopieerde CD's en DVD's
-voedsel dat binnen de 2 dagen bederft
-explosieven en explosieve stoffen
-brandbare stoffen
-medicijnen zonder voorschrift

Deze lijst is nog onvolldeig, mochten er opmerkingen over zijn, dan hoor ik ze graag
Laatst gewijzigd door TBR op ma 12 mar 2012, 21:58, 1 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Snelwegfreak » wo 15 feb 2012, 17:00

Dit gaat om de invoer en uitvoer, maar hoe zit het met het bezit van bijvoorbeeld drugs in Ardeim?

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » wo 15 feb 2012, 17:12

Op drugsbezit staan er verschillende straffen. Op dealen en invoeren zijn de straffen natuurlijk wat hoger. Het Ardeimse beleid is er een van zero-tolerance, zeer hard met hoge boetes en celstraffen. Ik zal nog wel een lijst maken
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Snelwegfreak » wo 15 feb 2012, 17:15

Mmm... Ook niet erg liberaal dus. Jammer eigenlijk, dat elk land zo vreselijk streng is tegen drugs. Zo heel schadelijk zijn sommige niet en illegaal maken zorgt juist voor handeltjes.

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » wo 15 feb 2012, 17:20

Vergeet niet dat Ardeim een eiland is, alle drugs moeten per boot of per vliegtuig aankomen, of zelf gekweekt worden. Oorspronkelijk had Solwezië een veel liberaler beleid tegenover drugs, maar door de Douane-unie moest het de regels aanpassen qua invoer en kweek. Toch werd het beleid over dealen en gebruiken niet aangepast, waardoor steden als Blarden en Wollegaarde overspoeld werden door Ardeimse verslaafden. Ze zorgden voor enorm veel overlast, omdat het veel goedkoper was om aan drugs te komen in Solwezië en omdat de straffen er veel lichter waren. In 1997 werd het drugsbeleid gelijk geschakeld met dat van Ardeim, er werd ook veel meer geïnvesteerd in afkickcentra
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Snelwegfreak » wo 15 feb 2012, 17:21

Oké, dat maakt het een stuk begrijpelijker ;)

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Koen » vr 17 feb 2012, 11:47

Snelwegfreak schreef:Mmm... Ook niet erg liberaal dus. Jammer eigenlijk, dat elk land zo vreselijk streng is tegen drugs. Zo heel schadelijk zijn sommige niet en illegaal maken zorgt juist voor handeltjes.
Ik vind juist dat erg veel landen hier zeer liberaal omgaan met drugs, vooral Benjiland. Dit komt denk ik doordat de meesten op dit forum uit Nederland komen. Voor de afwisseling is het goed dat Ardeim en Solwezië het compleet verbieden. Vanuit een Belgisch oogpunt is dat ook logisch.
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » vr 17 feb 2012, 13:01

De Ardeimse overheid heeft altijd een redelijk conservatieve regering gehad in de jaren '50, '60 en '70. Die waren zeer gekant tegen welk verdovend of hallucinogeen middel dan ook
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Snelwegfreak » vr 17 feb 2012, 15:28

Oké, op zich niets mis mee. Enige afwisseling is altijd leuk ;)

Marcel
Berichten: 720
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 16:03
Locatie: 9521 Nieuw Buinen [NL]
Contacteer:

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Marcel » ma 12 mar 2012, 21:26

HAFRABAisfun schreef: Dit is een lijst van dingen die je niet mag invoeren:
-meer dan 75cl alcohol
Euh... Ik heb nu voor mij een flesje bier van 30cl staan. Dat zou betekenen dat ik 'maar' twee flesjes mee mag nemen. Erg strak....
zuivelproducten
Euh... Wat is er mis met zuivelproducten?
illegaal gekopieerde CD's en DVD's
Dus wanneer ik in je land op vakantie ga, mag ik mijn voor alle zekerheid gekopieerde cd's en dvd's niet meenemen? In de NL'se Auteurswet staat dat je kopieën mag maken, mits deze van jezelf zijn.
-
voedsel dat binnen de 2 dagen bederft
Kan mij niet heugen wat binnen die termijn bederft. Tegenwoordig werkt men meer met de Uiterste Verkoop Datum, oftewel, zelf na die datum kan het nog wel 3 weken goed zijn.
medicijnen zonder voorschrift
Dan zou je dus een Medicijnpaspoort moeten hebben om je land in te moeten. Maar ik zou wel graag paracetamol mee willen hebben mocht ik hoofdpijn krijgen.... En die kan ik gewoon hier bij de C1000 krijgen...


Ik vind dit een beetje overtrokken. De regelgeving is zeer strak en ik denk dat het moeilijk te controleren valt. Tenzij elke douanier elke (hand-)tas minitieus uit gaat zoeken.

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Koen » ma 12 mar 2012, 21:39

Marcel schreef:
HAFRABAisfun schreef: Dit is een lijst van dingen die je niet mag invoeren:
-meer dan 75cl alcohol
Euh... Ik heb nu voor mij een flesje bier van 30cl staan. Dat zou betekenen dat ik 'maar' twee flesjes mee mag nemen. Erg strak....
75cl alcohol is iets anders dan 75cl alcoholische drank. Dat zou 15 liter bier zijn. Dus twee kratten.
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » ma 12 mar 2012, 21:41

Marcel schreef:
HAFRABAisfun schreef: Dit is een lijst van dingen die je niet mag invoeren:
-meer dan 75cl alcohol
Euh... Ik heb nu voor mij een flesje bier van 30cl staan. Dat zou betekenen dat ik 'maar' twee flesjes mee mag nemen. Erg strak....
Dit is inderdaad erg strak ,gelukkig is er een breed aanbod aan Ardeimse (goedkope) bieren aanwezig in Ardeim!
marcel schreef:
zuivelproducten
Euh... Wat is er mis met zuivelproducten?
Deze maatregel was eigenlijk bedoeld om de binnenlandse zuivelproductie te promoten. Men is in Ardeim ook niet zo happig op buitenlandse voedselwaren, en al zeker niet als ze zo snel kunnen bederven als zuivel
marcel schreef:
illegaal gekopieerde CD's en DVD's
Dus wanneer ik in je land op vakantie ga, mag ik mijn voor alle zekerheid gekopieerde cd's en dvd's niet meenemen? In de NL'se Auteurswet staat dat je kopieën mag maken, mits deze van jezelf zijn.
Alhoewel de Ardeimse wetten omtrent illegaal kopiëren en downloaden wat soepeler zijn dan in Nederland, zijn ze toch vooral eilandbewoners en in die mentaliteit is het heel normaal om wat in Ardeim semi-legaal is, het dan al helemaal te verbieden om het in te voeren.
marcel schreef:
voedsel dat binnen de 2 dagen bederft
Kan mij niet heugen wat binnen die termijn bederft. Tegenwoordig werkt men meer met de Uiterste Verkoop Datum, oftewel, zelf na die datum kan het nog wel 3 weken goed zijn.[/qoute]
Normaal gezien staat op voedsel dat snel bederft een uiterste gebruiksdatum. Zeker op vlees-, vis- en zuivelproducten is men hiet heel strikt in. Op voedsel waarop dingen staan zoals nog een maand houdbaar na datum X is men wat soepeler
marcel schreef:
medicijnen zonder voorschrift
Dan zou je dus een Medicijnpaspoort moeten hebben om je land in te moeten. Maar ik zou wel graag paracetamol mee willen hebben mocht ik hoofdpijn krijgen.... En die kan ik gewoon hier bij de C1000 krijgen...
Voor zoveer ik weet zijn veel pijnstillers niet op voorschrift

marcel schreef:Ik vind dit een beetje overtrokken. De regelgeving is zeer strak en ik denk dat het moeilijk te controleren valt. Tenzij elke douanier elke (hand-)tas minitieus uit gaat zoeken.
Ardeim is een zeer strikt land in dit soort dingen (net zoals veel Belgen niet echt snappen waarom NL zo liberaal is op sommige vlakken), het meeste van deze regelgeving geldt ook in Solwezië
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Marcel
Berichten: 720
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 16:03
Locatie: 9521 Nieuw Buinen [NL]
Contacteer:

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Marcel » ma 12 mar 2012, 21:49

Koen schreef:75cl alcohol is iets anders dan 75cl alcoholische drank. Dat zou 15 liter bier zijn. Dus twee kratten.
Euh.. ja... Dan mag de douane dat anders gaan formuleren. Nu snap ik er echt niets meer van....

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » ma 12 mar 2012, 21:58

Goed dat je me erop wijst koen, nu je het zegt...
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Koen » vr 30 mar 2012, 12:50

Laconia verwelkomt de Ardeimse toeristen maar al te graag. Sinds dit jaar krijgen alle buitenlandse toeristen een brochure met belangrijke informatie (wetten/regels e.d.) en een brochure met toeristische tips in hun eigen taal bij aankomst in Laconia.

Hoe zitten alle vluchten tussen Ardeim en Laconia eigenlijk in elkaar, want die heb ik niet zo goed bijgehouden? Ik kom nu op:
- Cântia - Bosselt (door Airo Laconia en AAL)
- Marcia - Eendhoeven - Toernem (door Istra Airways)
- Dibaiaia - Toernem (door Istra Airways, 's zomers)
- Dibaiaia - Hertogswilt (door Fastsky)

Klopt dit? Ik ben het verder met al deze vluchten eens. Bij grote belangstelling wordt de vlucht Marcia - Eendhoeven - Toernem opgedeeld in Marcia - Eendhoeven en Marcia - Toernem.
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Koen » vr 30 mar 2012, 13:03

Istra Airways vliegt tussen Marcia en Toernem met een tussenstop in Eendhoeven, zolang een directe verbinding niet rendabel is. De verbinding Dibaiaia - Toernem wordt wel zonder tussenstop uitgevoerd.

Istra Airways landt op Toernem. Fastsky op Hertogswilt. Welke verbindingen heeft Fastsky nu? Ik vind het goed dat ze door het hele jaar tussen Hertogswilt en Marcia vliegen en in de zomer ook tussen Hertogswilt en Dibaiaia.
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door TBR » vr 30 mar 2012, 13:11

Definitief overzicht vluchten tussen Ardeim en Laconia:
-Cantia-Bosselt (AAL en Airo Laconia)
-Toernem-Eendhoeven-Marcia (Istra)
-Toernem-Dibaiaia (Istra, enkel 's zomers)
-Hertogswilt-Marcia (Fastsky)
-Hertogswilt-Dibaiaia (Fastsky, enkel 's zomers)
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Bericht door Koen » vr 30 mar 2012, 13:34

^^ Dat klopt! Al deze vluchten mogen door de betreffende maatschappij worden gevlogen.

Het is wel Airoporto Cântia, ipv Cantia. Cantia wordt uitgesproken als Kaantja en Cântia als Kantja.
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast