Pagina 1 van 1

[ARD] Onderwijs

Geplaatst: zo 11 mar 2012, 18:50
door TBR
Niet langer relevant
De Ardeimse universiteiten zijn onder te verdelen in drie groepen. Toch zijn deze universiteiten onafhankelijk van elkaar.
Vrije universiteiten
-Vrije Universiteit Toernem VUT (Toernem): Deze universiteit werd opgericht in 1956
-Vrije Universiteit Noord-Ardeim VUNA (Laagweel, Monzel): Deze universiteit is een fusie van de Universiteit Monzel en de Vrije Universiteit Laagweel. Ze werd opgericht in 2003
-Universiteit Lecht ULECHT (Putte): De universiteit ontstond oorspronkelijk in 1675 als de Nederlandstalige Rijksuniversiteit Putte, het is de grootste vrije univ.
-Universiteit Westkust UWEST (Hertogswilt): Deze univ. is nog niet zo oud, ze werd opgericht in 1975 als de Univ. Hertogswilt-Westkust (UHW)
-Republikeinse Universiteit Bodegarde RUB (Bodegarde): Deze univ. werd opgericht in 1861 om de Solwezische Rijksuniversiteit te vervangen

Katholieke universiteiten
-Katholieke Universiteit Hertogswilt KUH (Hertogswilt): Dit is de grootste univ. van Ardeim, ze werd opgericht in 1679 als de Rijksuniversiteit der Graafschap Burgenland
-Katholieke Universiteit Bodegarde KUB (Bodegarde): Deze universiteit werd gesticht in 1865, als weerwoord op de RUB
-Katholieke Technische Universiteit KTU (Bodegarde): de enige technische universiteit van het eiland, werd gemodelleerd naar de TUDelft

Protestantse universiteiten
-Protestantse Universiteit Bodegarde-Lecht PUBL (Bodegarde,Putte): fusieuniversiteit van de Protestantse universiteiten van Bodegarde en Putte

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: ma 22 okt 2012, 21:33
door TBR
Niet meer relevant

Onderwijs in Ardeim:
Het onderwijs is verdeeld in een voorafgaand onderwijsblok van 3 jaar (kleuterschool) en drie blokken van vier jaar, met daarna eventueel hoger onderwijs of volwassenonderwijs.Het voorafgaand onderwijsblok is niet verplicht en bestaat uit drie jaar spelenderwijs kennismaken met vormen, kleuren, letters en woorden

Het eerste verplichte blok heet het BasisVormendOnderwijs (BVO) en is normaal gezien van 6 t.e.m. 10 jaar, je leert er het eerste jaar lezen, schrijven en rekenen en krijgt enkele zogenaamde 'ontdekkingslessen' (dat kan gaan over veel verschillende onderwerpen) in het 3e jaar leer je Duits en Engels en worden de ontdekkingslessen belangrijker.
Het 2e blok heet het Opvolgend Vormingsonderwijs (OVO) en is van 10 t.e.m. 14 jaar. Het wordt opgedeeld in een richting met Latijn en Solwezisch en een richting zonder (met als extra vakken techniek, praktijklessen en informatica), overstappen van Latijn naar de richting zonder is mogelijk tot het tweede jaar, want de andere vakken zijn minder belangrijk in het eerste jaar en kunnen nog ingehaald worden. Aan het einde van het blok moet er een definitieve keuze worden gemaakt.
Het derde blok heet het MaatschappijVoorbereidend Onderwijs, is voor 14 t.e.m. 18 jarigen en is verdeeld in vijf onderwijstypes, namelijk TWO, WTO, NWVO, PBVO en HDVO. Het TWO staat voor Theoretisch Wetenschappelijk Onderwijs en de vakken Biologie, Chemie, Fysica, Aardrijkskunde en Astronomie staan
centraal, er wordt ook sterk gefocust op wiskunde. Het WTO staat voor Wetenschapstechnisch Onderwijs en hier kun je kiezen uit Industriële Wetenschappen, Sociale Wetenschappen, Praktijktechnische Wetenschappen, Biowetenschappen en Handelswetenschappen, het is vooral een voorbereiding op de technische universiteit en hogeschool. Het NWVO staat voor Niet-Wetenschappelijk Vormend Onderwijs en heeft als richtingen Latijn, Solwezisch, Economie, Wiskunde, Menswetenschappen en Taalkunde. Er is een grote combinatievrijheid in dit type onderwijs, leerlingen kunnen paketten samenstellen, al zijn er verplichte basisvakken. Hiernaast heb je ook nog het PBVO wat een afkorting is voor Praktisch Beroepsvoorbereidend Onderwijs en gaat over Mechanica, Elektronica, Bouw, Landbouw, Tuinbouw en Informatica en is vooral praktijkgericht, het is de bedoeling dat je na 4 jaar klaar bent om je op de arbeidsmarkt te begeven. Tenslotte heb je ook nog het HDVO, het Handels, Diensten en Verzorgingsonderwijs, dat gaat over Handel, Verzorging, Voeding, Horeca, Mode en Kunst.

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: ma 22 okt 2012, 22:09
door Arne Govaerts
Leuk. Ik vind het wel vreemd dat wetenschappen en Latijn niet gecombineerd worden. Wetenschap is onderhevig aan Latijn. Of bestaat die mogelijkheid?

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 16:37
door Kathor
^^ Op mijn school (Belgische Algemeen Secundair Onderwijs) zijn deze richtingen gescheiden.

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 17:06
door sirdanilot
^Vreemd, in Nederland kun je best wel Latijn samen met een exact pakket doen. Als je én latijn én Grieks wil wordt het wel lastig, maar dan nog zijn er scholen waar dat heus kan.

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 17:29
door Kathor
Wel in de laatste 2 jaar kan je kiezen voor de richting Latijn-Wetenschappen met extra Fysica, Chemie en Biologie

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 17:43
door Arne Govaerts
Om mijn Belgische ASO-school (wel een Atheneum) heb je drie basissen: Latijn, wetenschappen en economie. Hier voeg je dan ofwel talen (extra Nederlands, Frans en Engels) of Wetenschapen (extra biologie, chemie en fysica, bij basis wetenschappen wetenschappelijk werk).

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 18:27
door TzM23
Aso school?

:lol:

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 19:01
door Kathor
^^ Lol Maarten lecht er ook al mee. staat voor Algemeen Secundair Onderwijs, niet voor asociaal

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 19:02
door Arne Govaerts
Algemeen Secundair Onderwijs.

Ik zie de grap niet. :S

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 20:15
door Koen
^^ Een aso-school is in Nederland een asociale school.

Ik heb in Nederland gymnasium Natuur en Techniek gedaan, dus de bèta-richting op hoogste niveau, met Grieks en Latijn. Ik zat wel in het laatste jaar waarbij je heel veel keuzevakken mocht kiezen. Jaren na mij konden wel N&T met Grieks en Latijn, maar dan waren er geen extra keuzevakken mogelijk.

Het is wel interessant om de verschillen tussen België en Nederland te zien. Is ASO eigenlijk vergelijkbaar met vwo (het hoogste niveau, nodig voor toelating tot een universiteit)?

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: di 23 okt 2012, 21:47
door Kathor
Ja, ASO is voorbereidend op de Universiteit, met slechts een ASO diploma kom je niet ver als je geen hogere studies. in ons onderwijs kan je ook nog kiezen uit TSO (Technisch Secundair Onderwijs) dat is een "stiel" leren zoals bv. Garagist. Dan heb je KSO (Kunstgericht Secundair Onderwijs) dat is voorbereidend op Kunstzinnigere richtingen bv. Mode. en dan heb je nog BSO (Beroeps Secundair Onderwijs) en dat is voorbereidend werk op bv. Bloemist, Kapper, Slager, Bakker...

Maar ik denk dat dit niet thuishoort in dit topic ;-)

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: wo 24 okt 2012, 12:33
door TBR
Ik heb het proberen te baseren op een niet al te Belgische onderwijsvorm, maar inderdaad, enkel in enkele zeldzame scholen kun je Latijn én wetenschappen doen. Overigens zijn er binnen de richting Latijn in het NWVO verschillende keuzemogelijkheden, nl: Grieks, Solwezisch, Wiskunde, Economie, Menswetenschappen, Taalkunde (extra Duits, Ardeims, Spaans en Burghtelands) en in de andere richtingen heb je dit ook, waardoor je in NWVO tientallen combinaties kunt maken. Ik heb eens naar het Nederlandse onderwijssysteem gekeken om me daar op te baseren, maar dat is veel te ingewikkeld om in even hier en daar iets over te nemen (het Belgisch systeem is toch wel duidelijker)

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: wo 24 okt 2012, 12:44
door sirdanilot
Is er een groot verschil tussen Ardeims en Solwezisch?

In Burghteland krijgt men in de lessen Burghtelands ook literatuur uit Nederland, Ardeim en Solwezië, waardoor men in ieder geval een passieve kennis heeft van de talen. De uitspraak blijkt echter vaak een groot probleem. Alleen in de omgeving van Barte lukt het iets beter met Solwezisch omdat dat nu eenmaal dichtbij ligt.

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: wo 24 okt 2012, 12:52
door TBR
Het Solwezisch Nederlands en het Ardeims zijn eigenlijk Nederlands met enkele Solwezische en Duitse leenwoorden en een vreemde uitspraak. Het onderwijssysteem in Ardeim gaat uit van 4 blokken van 4 jaar, In Solwezië, België en Nederland van 2 blokken van 6 jaar (Lager onderwijs en middelbaar onderwijs)

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: wo 24 okt 2012, 13:17
door Koen
HAFRABAisfun schreef:Ik heb eens naar het Nederlandse onderwijssysteem gekeken om me daar op te baseren, maar dat is veel te ingewikkeld om in even hier en daar iets over te nemen (het Belgisch systeem is toch wel duidelijker)
Ik vind het Nederlandse systeem juist veel duidelijker en kon uit het Belgische niets opmaken. Volgens mij heeft het Nederlandse systeem meer te maken met niveau's (vwo, havo, vmbo), terwijl het Belgische meer te maken heeft met richtingen (algemeen, technisch, kunstgericht en beroeps). De laatste drie horen in Nederland allemaal bij het vmbo.

Het gaat inderdaad wat off-topic, maar het is wel interessant om schoolsystemen met elkaar te vergelijken, zodat je niet automatisch een aangepast Nederlands of Belgisch systeem hebt.

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: wo 24 okt 2012, 13:38
door sirdanilot
In het burghteland forum heb ik uitgebreid over het burghtelandse systeem gepost, zojuist.

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: wo 24 okt 2012, 14:40
door TBR
Het Belgische systeem vind ik juist heel duidelijk, een ASO met algemene richtingen die voorbereiden op hoger onderwijs (met als basissen, Latijn (-Grieks), Economie, Moderne Talen, Humane Wetenschappen en Wetenschappen overal al dan niet aangevuld met wiskunde), een TSO dat zowel voorbereid op hoger onderwijs als op de arbeidsmarkt (al ben ik hier niet zo goed in thuis) met meer technische en wiskundige richtingen, het BSO dat voorbereid op de arbeidsmarkt en het KSO dat eigenlijk een beetje een geval apart is.

Re: [RAR] Republiek Ardeim

Geplaatst: vr 06 sep 2013, 22:05
door TBR
Ik heb besloten het Ardeimse onderwijs te herzien, en om het wat beter uit te leggen

Onderwijs in Ardeim

Algemeen
Het Ardeimse onderwijs is verdeeld in Nationaal Onderwijs, en Vrij Onderwijs (=Privéonderwijs). Het NATON (Nationaal Onderwijs) heeft ongeveer 70% van alle scholen in handen, de rest is in handen van het Vrij Onderwijs, dat zeer versplinterd is, er is wel een belangenorganisatie, maar de meeste scholen van het Vrij Onderwijs zijn chique internaten of methodescholen.
Het Ardeimse onderwijs wordt tot het beste van Atlantis gerekend, en dan vooral door de goede doorstroming naar het hoger onderwijs en hoge scores in steekproeven over wiskunde en spelling. Het is best vreemd om te zien dat in een land als Ardeim, waar heel wat dingen geprivatiseerd zijn, van het openbaar vervoer tot de zorgsector, het onderwijs toch nog voor het grootste deel in handen is van de overheid. Dit is vooral te danken aan de linkse regering van Hendrica De Mol van 1994 tot 1998.
Het Ardeimse onderwijs is onderverdeeld in drie blokken van 4 jaar, het zogenaamde 'Blokonderwijs. Dit is het gevolg van een ingrijpende onderwijshervorming in de jaren '70, die tot veel protest heeft geleid, aangezien de hervorming ook verplicht was voor het Vrij Onderwijs. Pas in 1999 is de laatste school overgestapt op deze nieuwe vorm van onderwijs.
Het NATON is onderverdeeld in scholengroepen, die dan weer zijn onderverdeeld in scholengemeenschappen. Scholengroepen staan in voor de financiering van de scholen en voor de relatie tussen de school en de gemeente/stad en/of provincie. Scholengemeenschappen zijn verantwoordelijk voor een gemeenschappelijke aankoop van boeken en cursussen, het overplaatsen van leerkrachten die geen of niet genoeg uren hebben in de ene school en om in extreme gevallen leerlingen over te plaatsen. Het veranderen van school is veel makkelijker tussen scholen van de dezelfde scholengemeenschap, want deze hebben vaak dezelfde cursussen, regels, keuzemogelijkheden...

Kleuterschool
In Ardeim mogen kinderen vanaf 3 jaar naar het Kleuteronderwijs, dit is een voorbereiding op het latere 'basisonderwijs' (dat officieel niet bestaat in Ardeim). In het kleuteronderwijs leren kleuters spelenderwijs vormen, kleuren en zelfs al letters te herkennen, ook wordt creativiteit er gestimuleerd.
Alhoewel de 3 jaren van het kleuteronderwijs niet verplicht zijn, stuurt ongeveer 80% van de ouders hun kinderen naar op z'n minst één jaar van het kleuteronderwijs. De kleuterscholen bestaan in Ardeim vooral uit kleine klassen en schooltjes verspreid over het hele land, bijna ieder dorp heeft zeker een kleuterschool.

Basisvormend Onderwijs (BVO)
Het BVO is het eerste blok van het verplichte 'Blokonderwijs'. Het BVO telt net als alle andere blokken 4 jaar en is voor leerlingen van 6 tot 10 jaar, het komt overeen met groep 3 t.e.m. groep 6 in het Nederlandse Basisonderwijs, of met het 1e tot en met 4e leerjaar. In het BVO leren leerlingen lezen, schrijven en rekenen, maar de leerlingen krijgen ook 'wereldontdekkingslessen', die hun meer van de wereld rondom hen moeten laten proeven. Vanaf het derde jaar krijgen leerlingen al spelenderwijs ook wat Duits aangeleerd.
Het BVO is verplicht en ook hier geldt dat zowat elk dorp wel een BVO-school heeft. In het BVO wordt er meestal gewerkt met kleine klassen en alle klassen krijgen dezelfde leerstof. Voor het Vrije Onderwijs gelden enkel de eindtermen op het einde van het BVO die moeten gehaald worden, voor de rest zijn ze (relatief) vrij in leermethode en welke leerstof in welk jaar gegeven moet worden.

Opvolgend Vormingsonderwijs (OVO)
Het OVO is het onderwijs voor leerlingen van 10 tot 14 jaar, in het Nederlandse onderwijs groep 8 en 7 en de 1e twee jaar van het secundair onderwijs, in België het 5e en 6e leerjaar en het 1e en 2e middelbaar. In het OVO krijgen leerlingen Duits, in OVO 3 ook Engels. Ook worden er vakken als Wetenschappen, Geschiedenis, Maatschappijleer, Informatica,Techniek en Handenarbeid aan toegevoegd. Leerlingen worden aangeleerd om te 'plannen' en om te 'proeven' of ze in een Theoretische of Praktische richting willen zitten.
OVO-scholen tref je vooral aan in de steden en gemeenten, niet meer in de kleinste gehuchten.

Maatschappelijk Voorbereidend Onderwijs (MVO)
Het MVO is het laatste blok van 4 jaar. Het MVO is bedoeld voor leerlingen van 14 tot 18 jaar en komt overeen met de Nederlandse jaren 2 t.e.m. 6 van het voortgezet onderwijs, ofwel het 3e tot 6e middelbaar in Vlaanderen. Het MVO bestaat uit twee hoofdrichtingen die compleet van elkaar zijn gescheiden, namelijk de Algemeen Voorbereidende Onderwijsvorm (AVOV), ook wel Theoretisch Onderwijs genoemd, dat bedoeld is om leerlingen op het hoger onderwijs voor te bereiden, en de Beroepsvoorbereidende Onderwijsvorm (BVOV), of het Praktijkonderwijs, dat vooral praktijkgericht is en leerlingen voorbereidt op de arbeidsmarkt.

Het AVOV is gebaseerd op vier hoofdrichtingen, die een leerling kan kiezen. Deze richtingen zijn: Wiskunde, Techniek, Taalkunde en Wetenschappen. Deze richtingen hebben alle vier een basisvak, het belangrijkste vak van de richting zeg maar. Dit is Wiskunden voor de richting wiksunde, Technisch Onderricht voor Techniek, Biologie, Chemie, Fysica en Menswetenschappen voor Wetenschappen en Oud-Solwezisch en Spaans of Burghtelands voor Taalkunde. Deze richtingen kunnen gecombineerd worden met allerlei andere vakken en andere uren, maar dit hangt af van scholengemeenschap tot scholengemeenschap.

Het BVOV is als volgt georganiseerd: eerst is er een gemeenschappelijk praktijkvoorbereidend jaar waarbij de leerlingen van alle richtingen kunnen 'proeven', daarna moeten de leerlingen een keuze maken naar gelang hun interesses in de volgende richtingen: Zorg&Voeding, Elektriciteit&Mechanica, Hout&Bouw, Mode&Verzorging, Handel&Kantoor etc... Wisselen is in het tweede jaar nog min of meer mogelijk. Er is in het BVOV nog een 5e jaar, waarbij leerlingen zich kunnen specialiseren in een bepaald beroep.

Hoger Onderwijs
Het Hoger Onderwijs is in Ardeim niet georganiseerd door de overheid. Er zijn 4 grote universiteiten en 5 kleine(re), ook zijn er een 21-tal hogescholen. De universiteiten in Ardeim zijn van groot naar klein:
-Vrije Universiteit Hertogswilt (VUH)
-Vrije Universiteit in Noord-Ardeim (VUNA)
-Republikeinsche Universiteit Bodegarde (RUB)
-Republikeinsche Technische Universiteit (RTU),
-Vrije Universiteit Toernem (VUT)
-Universiteit Westkust (UWEST)
-Universiteit Lecht (ULECHT)
-Christelijke Universiteit Bodegarde (CUB)
-De Protestantsche Universiteit Bodegarde-Lecht (PUBL)