[KHY] Nieuws

隍岩民國 / Khuáng Yǝ́ng M̊iéng Kuóng

Moderator: lajos

Plaats reactie
lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

[KHY] Nieuws

Bericht door lajos » za 06 sep 2014, 07:09

prognoses Lagerhuisverkiezingen 9 november

Op zondag 9 november vinden Lagerhuisverkiezingen plaats in Kwang Yung. Verwacht wordt dat de KVP plus gelieerde onafhankelijken licht verliezen en de LDP plus gelieerde onafhankelijken een beetje winnen, maar de verschillen zullen waarschijnlijk klein zijn. Verkiezingsuitslagen in Kwang Yung zijn doorgaans enigszins onvoorspelbaar vanwege de gehanteerde kiesmethode. De meeste kiezers hebben als de verkiezingsdatum nadert wel een redelijk duidelijke eerste voorkeur en de eerste-voorkeurs-stemmen worden derhalve meestal wel behoorlijk goed voorspeld door polls, maar tweede en derde voorkeuren (enzovoorts) blijken veel onvoorspelbaarder. Die tweede en verder voorkeuren spelen echter wel een grote rol bij de bepaling welke van de kandidaten die het kiesquotum niet direct halen een zetel krijgen.

verwachtte veranderingen per stemdistrict
1: De KVP verliest haar zetel, maar waar die heen gaat is nog onduidelijk.
2: KVP en OP verliezen, maar de KVP-gelieerde onafhankelijke kandidaat wint.
3: De OVP wint. Verliezers zijn wat onvoorspelbaar, maar dit district raakt een zetel kwijt dus er zullen minstens twee verliezers zijn.
4: Zeer onzeker. Zie hieronder.
6: Mogelijk haalt de Groene Partij hier voor het eerst een zetel, maar dat is in sterke mate afhankelijk van tweede voorkeursstemmen. Als de GP een zetel haalt gaat dat waarschijnlijk ten koste van de SDP.
9: De LDP verliest haar zetel, maar de LDP-gelieerde onafhankelijke kandidaat wint. De KVP krijgt er een zetel bij, maar dat komt doordat een voorheen onafhankelijk Lagerhuislid nu KVP-kandidaat is en vermoedelijk herkozen wordt.
13: De LDP verliest haar zetel, maar de LDP-gelieerde onafhankelijke kandidaat wint.
In de overige stemdistricten worden - op basis van de huidige prognoses! - geen belangrijke verschuivingen verwacht.

Inclusief gelieerde onafhankelijke Lagerhuisleden komen zowel de KVP als LDP vermoedelijk uit op 20 of 21 zetels. Mogelijk wordt voor het eerst in de geschiedenis de LDP+ groter dan de KVP+.

In sommige districten is de uitslag onzekerder dan in andere. In Ghu Tsu (4), bijvoorbeeld, is verreweg het heetste verkiezingsonderwerp de bouw van de geplande nieuwe stad tegenover H̊ieng Kháng Qáng (haven en vliegveld). Deze nieuwe stad zou haven- en havenindustrie-arbeiders moeten gaan huisvesten die nu iedere dag met het openbaar vervoer vanuit Khuáng Yǝ́ng Ʒǝ en andere steden naar de haven reizen. Peilingen laten zien dat na ieder openbaar debat over deze kwestie de voorkeuren voor kandidaten weer anders zijn.

In de noordoostelijke stemdistricten lijken kandidaten die pleiten voor meer pressie op Schellingen om de nieuwe snelweg eindelijk eens aan te leggen te winnen ten koste van kandidaten zich niet duidelijk uitspreken op dat punt. In zowel district 1 als 2 lijkt dat de KVP kandidaat zijn zetel te kosten.

Of in het nieuwe Lagerhuis een substantieel grotere meerderheid zal bestaan voor wijziging van de kieswet is nog onzeker. Verwacht wordt dat er twee of drie meer stemmen voor wijziging zullen zijn, maar vermoedelijk is dat nog onvoldoende om de tegenstand van het Hogerhuis teniet te doen.
Zie ook:
Politiek van Kwang Yung (wiki)
Verkiezingen Kwang Yung (wiki)

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 10 nov 2014, 03:08

Uitslag Lagerhuisverkiezingen 9 November

De conservatieve en historisch dominante KVP heeft in de Lagerhuisverkiezingen van gisteren opnieuw zetels verloren, maar tegen de verwachting zijn die niet naar de traditionele belangrijkste concurrent, de LDP, gegaan, maar verspreid over kleinere partijen. Een daarvan, de Groene Partij (GP) heeft voor het eerst een zetel behaalt (in district 6: Khuáng Yǝ́ng Ʒǝ, West).

De LDP is nog steeds de grootste partij met 15 zetels. Als onafhankelijken geaffilieerd aan de LDP worden meegeteld is de democratische fractie gegroeid van 20 naar 21 zetels.
De KVP is de tweede partij met 8 zetels, 2 minder dan in 2010. Als onafhankelijken geaffilieerd aan de KVP worden meegeteld is de conservatieve fractie gekrompen van 22 naar 18 zetels. Voor het eerst in de geschiedenis van Kwang Yung is de democratische fractie groter dan de conservatieve.
Het totaal aantal onafhankelijke politici in het Lagerhuis is 23, 2 minder dan in 2010. 7 van hen zijn niet geaffilieerd aan KVP of LDP (-1); 10 aan KVP (-2); en 6 aan LDP (+1).
De vier kleine partijen KCP, OP, SDP, en GP hebben allemaal 1 zetel gewonnen. KCP heeft nu 6 zetels; OP 4; SDP 3; en GP 1.

Voor de uitslag per district, zie hier.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » vr 27 feb 2015, 13:16

Lagerhuis stemt in met wijziging Kieswet

Na maanden lobbyen onder leden van het Hogerhuis is gisteren in het Lagerhuis gestemd over een LDP voorstel voor wijziging van de Kieswet dat stemrecht geeft aan vrouwelijke burgers van Kwang Yung. Het voorstel is aangenomen met 35 stemmen voor, 18 tegen en 7 onthoudingen. Verwacht wordt dat het Hogerhuis het voorstel verwerpt, maar niet met zodanig grote meerderheid dat het voorstel geblokkeerd kan worden. Wanneer het Hogerhuis over de wetswijziging stemt is nog onduidelijk.
Zie ook: Politiek van Kwang Yung (wiki)

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » do 21 mei 2015, 04:39

Lagerhuis spant rechtszaak aan tegen Hogerhuis vanwege weigering stemming over nieuwe Kieswet

De in februari foor het Lagerhuis aangenomen nieuwe Kieswet staat sindsdien op de agenda van het Hogerhuis, maar dat heeft vooralsnog geweigerd over het wetsvoorstel te stemmen. Volgens het Hogerhuis heeft het Lagerhuis procedurele fouten gemaakt waardoor het voorstel (nog) niet in het Hogerhuis in stemming gebracht kan worden. Het Lagerhuis ontkent dit en heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Hogerhuis om het Hogerhuis te dwingen over het wetsvoorstel te stemmen. Het is echter onduidelijk of er een rechter is die bevoegd is zich hierover uit te spreken. Grondwet en overige wetten van Kwang Yung geven hierover heen uitsluitsel. Mogelijk impliceert het Verdrag van Guilliano dat het hoogste rechtsorgaan van Schellingen de bevoegde rechterlijke macht is in deze, maar het verdrag is niet geheel duidelijk op dit punt, hetgeen de opstellers nauwelijks kwalijk genomen kan worden gezien het staatsrechtelijk merkwaardige karakter van de ontstane situatie.

De leden van de democratische meerderheid in het Lagerhuis zijn overigens niet de enigen die zich ergeren aan de handelswijze van het Hogerhuis. Er hebben de afgelopen maanden meerdere illegale demonstraties tegen het Hogerhuis plaatsgevonden leidend tot een groot aantal arrestaties, en een toenemend aantal prominenten en clan-hoofden hebben het Hogerhuis opgeroepen de stemming niet verder uit te stellen.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 08 jun 2015, 02:49

Tweede doelpuntloze nederlaag in Atlantis cup leidt tot rellen in Kwang Yung stad

In de hoop de aandacht af te leiden van de protesten tegen het Hogerhuis heeft de regering van Kwang Yung op diverse plaatsen in het land festiviteiten georganiseerd rond de Atlantis Cup wedstrijden van het nationale team. De Schellingse pers spreekt - niet geheel onterecht - van "een doorzichtige poging om het nationale voetbalteam te gebruiken om nationalistische en conservatieve sentimenten aan te wakkeren en daarmee de progressieve tendens te keren". Op grote schermen worden de Atlantis Cup wedstrijden getoond, afgewisseld met beelden uit historische overwinningen van het nationale elftal, en van succesvolle spelers uit Kwang Yung in de Schellingse competitie.

Na de eerste nederlaag (0-3) tegen Aneva was de teleurstelling groot, maar de regeringsstrategie leek te werken. Er vonden in de dagen voor en na de wedstrijd geen illegale demonstraties tegen het Hogerhuis plaats. De 1-0 overwinning tegen Nieuwegouwen op 2 juni leidde tot groot feest, maar ook tot commentaar door de regeringswoordvoerder, die termen gebruikte als "walging" en "landverraad" toen hij het had over de fans van het Schellingse nationale elftal die in Schellingse voetbalshirts en met Schellingse vlaggen de wedstrijd volgden. Het effect daarvan was wellicht anders dan wat hij verwacht had, want de volgende dag explodeerde de verkoop van (goedkope kopieën van) het shirt van het Schellingse team en bij de volgende wedstrijd van het nationale elftal van Kwang Yung (op 4 juni) waren er vrijwel geen shirts van het nationale team zichtbaar en leek minstens driekwart van de aanwezigen gehuld in een Schellings shirt. Er was onrust en ergernis in de lucht, en de 0-4 nederlaag van Kwang Yung tegen Eduko deed die onrust en ergernis exploderen. In Kwang Yung stad ontaarde het geplande volksfeest in iets dat meer op een volksopstand leek en ook elders brak onrust uit. De politie wist de rellen betrekkelijk snel de kop in te drukken, maar niet voordat het projectiescherm en wat andere faciliteiten in vlammen opgingen en een deel van de "relschoppers" het Hogerhuis bereikte en kortdurig belegerde. Een groot aantal werd gearresteerd, maar de regering heeft geen informatie gegeven over hun aantal en identiteit. Schatting lopen uiteen van enkele tientallen tot honderden.

Op 5 juni stelde de regering een tijdelijk verbod in (voor de duur van de Atlantis Cup) op het shirt van het Schellingse nationale team en andere Schellingse symbolen, hetgeen vrijwel onmiddellijk tot Schellings protest leidde. De volgende wedstrijd van het Schellingse team vindt plaats op 8 juni. De "volksfeesten" en ander Atlantis Cup gerelateerde activiteiten zijn afgelast, maar desondanks wordt gevreesd voor nieuwe rellen (ongeacht de uitslag).
Laatst gewijzigd door lajos op di 09 jun 2015, 07:53, 1 keer totaal gewijzigd.

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door MandelSoft » ma 08 jun 2015, 11:19

Een tijdelijke provisorische oplossing is voor alle fans van het Schellingse team in Kwang Yung, om even dertig, veertig kilometer te rijden naar Hammen en daar de wedstrijd volgen.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 08 jun 2015, 13:09

Dat zullen er ook wel een aantal doen, maar voor een groeiend aantal "fans" heeft fan zijn van Schellingen momenteel vooral een politieke betekenis, en die kan beter in eigen land uitgedrukt worden.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 08 jun 2015, 13:58

Leider Tong Yáo alliantie kritisch over regering in Schellings TV interview

In een interview i.v.m. de politieke situatie en recente onrust in Kwang Yung uitgezonden door een Schellingse televisiezender heeft Tong Dhóng Guei (東董慧) zich kritisch uitgelaten over de regering en het Hogerhuis. Tong is Hogerhuis-lid en leider van de Tong Yáo (東姚) alliantie, de op-één-na grootste alliantie van Qán Clans (met 4 zetels in het Hogerhuis; de grootste alliantie, Tong Liao (東廖 ), heeft eveneens 4 zetels). In het interview gaf hij aan de weigering van het Hogerhuis om over de nieuwe Kieswet te stemmen "schandalig" te vinden en het hardhandig politie-optreden "beschamend". Hij riep de regering op alle arrestanten onmiddellijk vrij te laten en meer terughoudendheid te betrachten, en het Hogerhuis om nog deze week over de nieuwe Kieswet te stemmen.

Een opvallend detail was dat Tong op zijn revers een speldje droeg van de viering van 100 jaar Verdrag van Guilliano in 1975. Dat speldje bestaat uit de vlaggen van Schellingen, Kwang Yung, en Imaginië en is derhalve een overtreding van het recent ingevoerde tijdelijk verbod op het vertonen van Schellingse nationale symbolen.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » do 11 jun 2015, 00:16

Fans Schellingen trotseren verbod na 2-1 overwinning op Ardeim

De overwinning van het Schellingse nationale elftal op Ardeim in de AFC Atlantis Cup is door fans in Kwang Yung uitbundig gevierd. Velen droegen shirts van het Schellingse team of ander Schellingse symbolen in overtreding van het recentelijk ingestelde tijdelijke verbod. Over het algemeen was de stemming vooral feestelijk en er vonden weinig ongeregeldheden plaats. Desondanks heeft de politie een onbekend - maar volgens geruchten slechts klein - aantal fans gearresteerd.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » vr 12 jun 2015, 02:43

Lagerhuis ontslaat regering

Het Lagerhuis heeft in zijn vergadering van donderdag de regering van president Liao Qhi Hu 廖吉旭 ontslagen. Liao is een onafhankelijk politicus geaffilieerd aan de grootste oppositiepartij, de Volkspartij, die de politiek van Kwang Yung al ruim een eeuw beheerst. Liao is aangebleven als president na de laatste verkiezingen die werden gewonnen door de LDP, dankzij de steun van onafhankelijke Lagerhuisleden. Het agressief politieoptreden tegen demonstranten en voetbalfans heeft tot een scherpe toename van kritiek op Liao geleid, en het recente verbod op Schellingse nationale symbolen was voor een aantal Lagerhuisleden de druppel die de emmer deed overlopen. Verwacht wordt dat het Lagerhuis volgende week een nieuwe president benoemt en dat dit de eerste president in de geschiedenis van Kwang Yung wordt die niet gelieerd is aan de Volkspartij.
Hogerhuis stemt over Kieswet

Het Hogerhuis heeft gisteren (donderdag) plotseling alsnog gestemd over de nieuwe Kieswet en het wetsvoorstel met 14 stemmen voor en 21 stemmen tegen verworpen. 5 Hogerhuisleden waren afwezig. Een woordvoerder van de afwezige Hogerhuisleden heeft gesteld dat de stemming illegaal was en dat zij een rechtszaak tegen het Hogerhuis zullen aanspannen om de stemming ongedaan te maken.

Het totale aantal stemmen (Lagerhuis plus Hogerhuis) is 52 voor, 42 tegen, en 6 onthoudingen. Dat betekent dat de Kieswet is aangenomen en dat bij de volgende verkiezingen vrouwen in Kwang Yung voor het eerst naar de stembus kunnen.

Aanleiding voor de omslag van het Hogerhuis, dat vooralsnog weigerde over het wetsvoorstel te stemmen, is een toename van kritiek op de Hogerhuisleden binnen de Qán clans. Een aantal clans heeft gedreigd van alliantie te veranderen, waardoor sommige Hogerhuisleden hun zetel zouden kunnen verliezen.
wat achtergrondinformatie

Voor wie niet kan volgen wat er nu allemaal aan de hand is in Kwang Yung en waarom kiesrecht voor vrouwen tot zoveel controverse leidt: er is een ordinaire machtsstrijd gaande. De conservatieve oude garde van de Volkspartij die Kwang Yung altijd beheerst heeft weet dat met de invoering van vrouwenkiesrecht de balans definitief omslaat in een meer democratische en minder conservatieve richting. Anders gezegd: de Volkspartij verliest dan de controle over het land (en feitelijk hebben ze die al verloren en zijn we nu getuige van de laatste strubbelingen). Verwacht wordt dat het Lagerhuis binnenkort nieuwe verkiezingen uitschrijft en dat daarna door een nieuw, democratischer Lagerhuis verdere hervormingen worden doorgevoerd. Het conservatieve Hogerhuis zal die niet meer kunnen tegenhouden om twee redenen. Ten eerste heeft het Hogerhuis in de recente toestanden zijn eigen geloofwaardigheid ondergraven hetgeen tot toenemende kritiek binnen de Qán clans heeft geleid. Het Hogerhuis wordt daardoor min of meer gedwongen de toon te matigen, maar ook om een meer gematigde (d.w.z. minder conservatieve) positie in te nemen. Ten tweede kan het Hogerhuis een besluit van het Lagerhuis alleen verwerpen als dat besluit in het Lagerhuis maar een kleine meerderheid heeft, maar verwacht wordt dat een nieuw Lagerhuis in grote meerderheid voor een uitgebreid hervormingspakket zal kiezen.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 22 jun 2015, 02:52

Demonstranten belegeren bezet Lagerhuis en presidentieel kantoor

In de nacht van woensdag op donderdag heeft een groep bewapende burgers en politieagenten onder leiding van politie-officier Tsiéng Go Dzua 秦赫闕 het Lagerhuis gebouw en het kantoor van de president bezet. Tegelijkertijd is een aantal Lagerhuisleden gearresteerd.

Donderdag zou in het Lagerhuis een nieuwe president gekozen worden, maar volgens de opstandelingen is het huidige Lagerhuis "illegaal". Het ontslag van president Liao Qhi Hu 廖吉旭 (vorige week) wordt door de opstandelingen niet erkend. Tsiéng heeft zichzelf tot "eerste minister" benoemd en Liao in het presidentieel kantoor uitgenodigd. Liao heeft die uitnodiging afgeslagen en Tsiéng opgeroepen om zich onmiddellijk over te geven en de gearresteerde Lagerhuisleden vrij te laten. Vermoedelijk worden betreffende Lagerhuisleden gevangen gehouden in de centrale gevangenis van Kwang Yung, waar naast gewone criminelen, momenteel ook een groot aantal demonstranten en "relschoppers" wordt vastgehouden.

Sinds vrijdag worden het Lagerhuis, presidentieel kantoor, en de centrale gevangenis door duizenden demonstranten belegerd. Hun aantal is veel groter dan de totale politiemacht in Kwang Yung, maar in tegenstelling tot de opstandelingen zijn ze ongewapend. Een deel van de politie heeft zich aan de kant van de demonstranten geschaard en voert reguliere politietaken uit (maar laat de demonstranten ongemoeid). Het is echter onduidelijk hoeveel politieagenten er onder de opstandelingen zijn en hoeveel bewapende medestanders (inclusief politieagenten) er nog buiten de drie belegerde gebouwen zijn.

Zaterdagochtend hebben demonstranten de nationale radio en televisie overgenomen. Tot op dat moment was het TV en radio-nieuws nogal eenzijdig (d.w.z. conservatief en regeringsgezind) en de berichtgeving over de opstand minimaal, maar sinds zaterdag zenden radio en TV continu uit over de opstand en belegering. (Grotendeels met dezelfde verslaggevers en technische staf, overigens.)

Zaterdagavond probeerde een groep demonstranten het Lagerhuis via een zijingang binnen te komen. Die poging mislukte, wellicht omdat e.e.a. live op TV te zien was en de opstandelingen dus konden zien wat er gebeurde (alhoewel het al wat donker was). Eén van de demonstranten werd doodgeschoten door een politieagent; een andere wordt in het ziekenhuis verpleegd aan een schotwond, maar is buiten levensgevaar. De beschieting van de demonstranten - en de dood van één van hen - was eveneens op TV te zien en heeft tot geschokte reactie geleidt.

Zondagochtend heeft het Hogerhuis in een bijzonder tumultueuze spoedzitting Tong Dhóng Guei 東董慧 tot "waarnemend president" benoemd. Formeel bestaat die functie niet en het Hogerhuis heeft geen bevoegdheid om een president te benoemen (maar dat hebben ze feitelijk dus ook niet gedaan). Tong heeft vervolgens in een live uitgezonden persconferentie de opstandelingen opgeroepen om de wapens neer te leggen en zich over te geven. Daarna heeft hij een lang telefoongesprek gevoerd met de regering van Schellingen om die te verzoeken tot steun.

Tong heeft Schellingen gevraagd om te helpen bij het beëindigen van de opstand en de ontwapening van de opstandelingen, en om steun bij reorganisatie van de politie daarna. Tong wil een Schellingse tijdelijke hoofdcommissaris belasten met die reorganisatie en de coördinatie van een cultuuromslag in de politie. Dat zo'n cultuuromslag nodig is blijkt niet alleen uit het feit dat een aanzienlijk deel van de opstandelingen politieagent is, maar ook uit de structurele discriminatie jegens immigranten, en het gewelddadig optreden tegen demonstranten en voetbalfans. Wellicht is het gedurende een overgangsperiode ook noodzakelijk dat Schellingse politieagenten politietaken uitvoeren in Kwang Yung, aangezien politieagenten onder de huidige opstandelingen niet in hun politiefunctie kunnen terugkeren en die vacatures niet snel genoeg gevuld kunnen worden.

Een onafhankelijke opiniepeiler voert sinds donderdag dagelijks een grootschalige telefonische peiling uit. Op donderdag gaf iets meer dan 15% van de ondervraagden aan begrip te hebben voor de opstandelingen. Zondagavond was dit percentage tot onder de 5% gedaald. Een ander opvallend resultaat van opiniepeilingen is dat de waardering voor het Hogerhuis, die twee weken geleden een historisch dieptepunt bereikte, zondagavond voor het eerst in jaren boven de 50% uitkwam. De waardering voor de demonstranten is eveneens omhoog geschoten en mede daardoor is hun aantal zondag tot meer dan 10.000 gegroeid.
(Een toelichtende opmerking: Kwang Yung heeft geen leger. De politie is derhalve de enige bewapende macht in het land.)

BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door BlaZ » ma 22 jun 2015, 04:00

Chaos aan de grens, ik ben wel benieuwd hoe deze situatie opgelost gaat worden.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 22 jun 2015, 08:09

^^ Tamelijk vreedzaam, denk ik. De opstandelingen zullen inmiddels wel door hebben dat ze geen schijn van kans hebben, en zullen dus al wel een poging gedaan hebben tot onderhandelingen. De vraag is alleen wat er uit die onderhandelingen komt en hoe snel ze verlopen. De "waarnemend president" zal vanzelfsprekend eisen dat ze de wapens neerleggen, maar het ligt voor de hand dat de opstandelingen dat alleen doen als ze bepaalde garanties krijgen, bijvoorbeeld dat ze niet zwaar bestraft worden. Dat is wel bespreekbaar voor Tong, denk ik, dus ik verwacht eigenlijk dat e.e.a. met een sisser afloopt. Blijft wel de kwestie van de problemen bij de politie natuurlijk (reorganisatie en massa-ontslag van de opstandelingen en daaruit voortvloeiende vacatures), maar dat is geen acuut probleem en is bovendien een probleem dat met Schellingse hulp eenvoudig opgelost kan worden. (Het is natuurlijk wel de vraag of Schellingen daar zin in heeft, maar gezien de staatsrechtelijke verhoudingen lijkt het me een verzoek dat ze moeilijk kunnen weigeren. Kwang Yung krijgt er later wel een keer de rekening voor gepresenteerd...)

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door MandelSoft » ma 22 jun 2015, 08:28

Ik denk dat Schellingen zal toezeggen om in te grijpen in deze kwestie. Chaos bij de buren wil Schellingen niet hebben. Hoewel men niet gelijk het leger gaat sturen, zal er waar nodig is de ME worden ingezet. Verder zal er een Schellingse toezichthouder komen op de politiemacht, omdat de acties van de huidige hoofdcommissaris riekt naar een staatsgreep, en dat kan Schellingen absoluut niet accepteren. Hier is duidelijk de dominante rol van Schellingen in de regio te zien.

Verder geldt dat politie in de CBV ook buiten de grens hun werk kunnen doen, dus een Schellingse agent heeft gewoon een legale status als wethandhavingsambtenaar in Kwang Jung. Echter moeten deze agenten wel de lokale regelgeving volgen; elk vergrijp dat in Kwang Jung is gepleegd zal via de wet van Kwang Jung worden getoetst, ongeacht de agent Schellings of Kwang Jungs is en of de arrestatie binnen of buiten Kwang Jung heeft plaatsgevonden (de plaats van het vergrijp is hier bepalend).
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door TBR » ma 22 jun 2015, 11:26

^^ Dat laatste lijkt me een vreemde regeling die de soevereiniteit van de leden van de CBV ernstig aantast. Het is logisch dat er in het geval van de grenspolitie bijvoorbeeld tot 10 km landinwaarst mag gewerkt worden bij een achtervolging, maar zomaar opereren in een ander land?
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 22 jun 2015, 13:20

MandelSoft schreef:Ik denk dat Schellingen zal toezeggen om in te grijpen in deze kwestie.
Da's mooi, maar zoals hierboven al gesuggereerd wellicht niet nodig (behalve dan als stok achter de deur).
MandelSoft schreef:Verder zal er een Schellingse toezichthouder komen op de politiemacht, omdat de acties van de huidige hoofdcommissaris riekt naar een staatsgreep,
De huidige hoofdcommissaris is niet bij de opstand betrokken. Hij wordt echter wel verantwoordelijk gehouden voor de organisatiecultuur van de politie die aan de opstand en ander politioneel wangedrag ten grondslag ligt.
Overigens is de opstand een poging tot staatsgreep, maar niet daadwerkelijk een staatsgreep. Meer dan drie gebouwen hebben de opstandelingen niet onder hun controle en dat is bij lange na niet genoeg om van een staatsgreep te spreken.
MandelSoft schreef:een Schellingse agent heeft gewoon een legale status als wethandhavingsambtenaar in Kwang Jung. Echter moeten deze agenten wel de lokale regelgeving volgen; elk vergrijp dat in Kwang Jung is gepleegd zal via de wet van Kwang Jung worden getoetst,
Ik denk dat het strafrecht (en regels m.b.t. politie en opsporing e.d.) in Kwang Yung vrijwel identiek is aan dat in Schellingen. Eind 19e eeuw heeft men de relevante Schellingse wetgeving vertaald en overgenomen en sindsdien zal vrijwel iedere Schellingse wetswijziging op dit gebied (!) in Kwang Yung zijn overgenomen.
TBR schreef:Dat laatste lijkt me een vreemde regeling die de soevereiniteit van de leden van de CBV ernstig aantast. (...), maar zomaar opereren in een ander land?
Die soereiniteit is sowiesie nogal beperkt. In veel opzichten - en dit is daar een van - kun je Kwang Yung en Imaginie beter als autonome provincies van Schellingen beschouwen dan als echt "andere landen".

MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door MandelSoft » ma 22 jun 2015, 17:20

TBR schreef:^^ Dat laatste lijkt me een vreemde regeling die de soevereiniteit van de leden van de CBV ernstig aantast. Het is logisch dat er in het geval van de grenspolitie bijvoorbeeld tot 10 km landinwaarst mag gewerkt worden bij een achtervolging, maar zomaar opereren in een ander land?
Het recht is hier voor ieder lid gelijk; wetshandhaving houdt binnen de CBV niet op voorbij de landsgrenzen, de politiemacht van alledrie de landen hebben bijna overal dezelfde bevoegdheden. Een Imaginese agent mag gewoon binnen Schellingen zijn werk doen. Er is in feite maar één overkoepelende politiemacht.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » di 23 jun 2015, 02:25

Bezetters gevangenis geven zich over

De bezetters van de centrale gevangenis hebben zich vannacht (maandag op dinsdag) overgegeven aan een eenheid van de Schellingse politie, die ze vervolgens in diezelfde gevangenis hebben opgesloten in afwachting van nadere instructies. Een commissie van advocaten en politieofficieren uit Kwang Yung en Schellingen heeft vervolgens de documentatie m.b.t. de al aanwezige gevangen doorgenomen, en alle onterecht gevangengehouden burgers vrijgelaten. Dit betreft 27 Lagerhuisleden en 241 demonstranten en "relschoppers". Het aantal gevangen was overigens groter dan de capaciteit van de gevangenis, en dientengevolge was de gevangenis volgens een van de Schellingse politieagenten een "stinkende bende".

De bezetting van het Lagerhuis en het presidentieel kantoor duurt nog voort, maar volgens onbevestigde geruchten vinden er telefonische onderhandelingen plaats over een einde aan de opstand. Naast de overgave van de gevangenis-bezetters zal ook de live op TV uitgezonden intocht van een tiental gepantserde bussen van de Schellingse speciale politie-eenheden (nu gestationeerd op kleine afstand van het Lagerhuisgebouw) aan de plotselinge onderhandelingsbereidheid hebben bijgedragen.

"Waarnemend president" Tong heeft het Hogerhuis-gebouw aangeboden aan het Lagerhuis als tijdelijke vergaderlocatie, en het presidium van het Lagerhuis heeft daarop een Lagerhuisvergadering uitgeroepen op dinsdagmiddag (d.w.z. vanmiddag).
PS. M.b.t. politie in de CBV, zie verder de CBV discussiedraad. (Overigens toont dat maar weer eens aan hoe misleidend de naam "CVB" is: het CBV is veel meer dan een Vrijhandelszone. Misschien moeten we maar met terugwerkende kracht die "V" als "Verbond" herdefiniëren...)

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » wo 24 jun 2015, 05:32

Lagerhuis benoemt Sung Fǝng Guei als president

In de speciale vergadering van dinsdagmiddag, bij uitzondering gehouden in het Hogerhuis, is met overgrote meerderheid van de stemmen Sung Fǝng Guei (孫楓慧) benoemd tot nieuwe president van Kwang Yung. Sung is een onafhankelijk politicus gelieerd aan de Liberaal-Democratische Partij en Lagerhuislid voor district 9 (Khuáng Yǝ́ng Ʒǝ, Oost). In plaats van alleen nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor dat district heeft het Lagerhuis zichzelf ontbonden. Nieuwe Lagerhuisverkiezingen zullen plaatsvinden op zondag 27 september.

Zowel het Lagerhuisgebouw als het presidentieel kantoor worden nog steeds bezet. Onderhandelingen met de bezetters zijn gaande. Over de eisen van de bezetters is weinig bekend, maar het Lagerhuis heeft een motie aangenomen die bepaalt dat ze in geen geval in overheidsdienst kunnen terugkeren en dat bezetters die hun wapens hebben gebruikt tenminste daarvoor bestraft dienen te worden. Sommigen hebben ervoor gepleit om het daarbij te laten omdat gevangenisstraffen voor de bezetters alleen maar geld kosten en ze met werkloosheid al genoeg worden gestraft. (Zeker gezien de nogal beperkte sociale zekerheid in Kwang Yung.)
Laatst gewijzigd door lajos op vr 18 sep 2015, 02:01, 1 keer totaal gewijzigd.

BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door BlaZ » wo 24 jun 2015, 05:38

Dat is ook wel een goed punt, mensen opsluiten is namelijk nogal kostbaar op termijn. Ik meen dat dat in Nederland een 200 euro per dag per gevangene kost.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » vr 26 jun 2015, 02:54

Opstandelingen geven zich over

Na intensieve onderhandelingen hebben de bezetters van het Lagerhuisgebouw en het presidentieel kantoor zich donderdagmiddag overgegeven. Het merendeel van hen is onder huisarrest geplaatst. Alleen een tweetal agenten die er van worden verdacht op demonstranten geschoten te hebben wordt momenteel in de bewaarcel van het hoofdbureau van politie gevangen gehouden. Over de exacte uitkomst van de onderhandelingen is nog niet alles bekend, maar verwacht wordt dat voor de meeste opstandelingen oneervol ontslag de enige formele sanctie is.

President Sung Fǝng Guei (孫楓慧) heeft de Schellingse speciale politie-eenheden bedankt voor hun steun en van hun taak ontheven. Met de terugtrekking van de Schellingse politie en de beëindiging van de bezetting en demonstraties is de rust teruggekeerd in de hoofdstad. De schade lijkt overigens ook beperkt te zijn. Er is wat meubilair beschadigd in gebruik voor barricades, maar de huishoudelijke dienst heeft aangegeven dat zowel Lagerhuis als presidentieel kantoor na het weekend weer gewoon gebruikt kunnen worden.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 28 sep 2015, 03:53

Kleinere partijen onverwachte winnaars van Lagerhuisverkiezingen

De Lagerhuisverkiezingen van gisteren zijn gewonnen door de kleinere, linkse partijen. Het waren de eerste verkiezingen na de invoering van het controversiële vrouwenkiesrecht en de verwachting was dit vooral grote winst voor de Liberaal-Democratische Partij (LDP) zou opleveren ten koste van de Volkspartij (KVP), maar het lijkt er op dat vooral de kleinere partijen hebben geprofiteerd. Alhoewel dit voor de meeste waarnemers als een verassing kwam hebben sommigen er op gewezen dat met name de kleine linkse partijen al decennia vrouwen als leden toelaten en vooral veel vrouwen onder hun actieve leden hebben. Bovendien waren deze partijen ook veel zichtbaarder in de crisis in juni van dit jaar. De LDP heeft weliswaar geijverd voor het vrouwenkiesrecht, maar wordt met name door jongeren en immigranten teveel als deel van het establishment beschouwd.

De LDP heeft 2 zetels gewonnen en is met 17 zetels (van de 60) nog steeds op afstand de grootste in het Lagerhuis. Tegen de verwachting heeft de KVP geen zetels verloren: de conservatieven hebben nog steeds 8 zetels. Deze cijfers maskeren echter het grote verlies voor de twee traditioneel "grote" partijen. Beide worden in de praktijk gesteund door een aantal "onafhankelijke" Lagerhuisleden die niet officieel aan een van de twee grote partijen gelieerd zijn, maar vrijwel altijd met die partijen meestemmen en dikwijls zelfs aan de fractievergaderingen deelnemen. De LDP is alle 6 "onafhankelijke" zetels kwijt; de KVP verloor er zelfs 7, maar heeft er nog 3 over. Als deze "onafhankelijken" worden meegeteld hebben de democraten (LDP) nu dus 17 zetels, een verlies van 4, en de conservatieven (KVP) 11, een verlies van 7.

Grootste winnaars zijn de Groene Partij (GP), Sociaal-Democratische Partij (SDP) en Communistische Partij (KCP). GP had voor de verkiezingen slechts 1 zetel, maar heeft er nu 5. Opvallend is vooral de winst van de Groenen in agrarische gebieden. KCP en SDP wonnen vooral waar ze dat al deden, maar de SDP is aanmerkelijk populairder dan de KCP onder jongeren en de middenklasse en heeft daardoor meer gewonnen. Van 3 zetels is de SDP gegroeid naar 8. De KCP heeft er 3 zetels bij gekregen en is nu met 9 zetels de tweede partij in het Lagerhuis.

De Oostpartij heeft 1 zetel verloren en heeft er nu 3. Het aantal onafhankelijke zetels is gedaald van 23 (meer dan een derde) naar 10 (precies een zesde). 3 daarvan zijn gelieerd aan de KVP. De overige 7 zijn (nog) niet aan een partij gelieerd.

Besprekingen over de vorming van een nieuwe regering beginnen vandaag. De regering wordt weliswaar benoemd door het Lagerhuis, maar als de regering niet in staat is wetten door beide huizen te loodsen, dan is ze vleugellam. En aangezien het Hogerhuis in meerderheid gematigd conservatief is, is een regering zonder de KVP wellicht moeilijk. Meest voor de hand liggend is derhalve een coalitie-regering van LDP en KVP. Voor de verkiezingen had die coalitie (als gelieerde "onafhankelijken" worden meegeteld) een comfortabele meerderheid met 39 van de 60 zetels, maar daar zijn er nu nog maar 28 van over, en de coalitie zal dus uitgebreid moeten worden met andere onafhankelijken of een derde partij. Zowel OP als GP zou tot de coalitie kunnen toetreden (SDP en KCP zijn vrijwel uitgesloten als coalitiepartners), maar zullen concessies eisen die met name voor KVP wel eens onbespreekbaar zouden kunnen zijn.

lajos
Geoficticus
Berichten: 300
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 08:55
Locatie: Tokio (JP)
Contacteer:

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door lajos » ma 02 nov 2015, 02:23

Sung Fǝng Guei eerste Democratische president van Kwang Yung

De langste coalitieonderhandelingen in de geschiedenis van Kwang Yung zijn gisteravond geëindigd met de presentatie van een nieuwe regering onder leiding van Sung Fǝng Guei (孫楓慧). Sung is de eerste president in de geschiedenis van het land die niet gelieerd is aan de Volkspartij (KVP), maar aan de Liberaal-Democratische Partij (LDP). De coalitieregering bestaat uit LDP (17 zetels) en KVP (11+3 zetels) en wordt daarnaast gesteund door een aantal onafhankelijke Lagerhuisleden.

Of de nieuwe regering voldoende stabiel zal blijken te zijn is zeer onzeker. De coalitie heeft maar een krappe meerderheid in het Lagerhuis en het is geenszins uitgesloten dat die meerderheid onvoldoende zal blijken te zijn in concrete situaties. De KVP wil een zeer conservatief beleid voeren, maar een aantal Lagerhuisleden van de LDP wil verdere democratisering en andere hervormingen (zoals passief stemrecht voor vrouwen). Of de coalitie standhoudt is derhalve vooral afhankelijk van de fractiediscipline in de LDP.

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [KHY] Nieuws

Bericht door Kathor » do 01 feb 2018, 02:51

Het is al enkele jaren wat stil in Kwang Yung, houdt de coalitie tussen KVP en LDP nog stand en zijn er nog incidenten geweest in die tijd?
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten