Onze mailserver geeft op het moment een storing bij het gebruik van e-mailadressen van Microsoft (hotmail.com, outlook.com, live.com). Als je een dringende vraag hebt, bijvoorbeeld over het resetten van je wachtwoord of het activeren van je nieuwe account, en je gebruikt een Microsoft-adres, stuur dan een mail naar info@atlantisgeo.nl met je vraag.

Mails die niet vanuit ons verzonden kunnen worden, proberen we zoveel mogelijk via een ander adres alsnog te verzenden.

[CQX] Nieuws

Cȧrq́ax

Moderator: Dulminis

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door NovaHollandia » do 30 jan 2014, 20:53

79 jaar. Grote kans op een spoedige begrafenis.
Wanneer verandert naar verwachting de samenstelling van het Ding ?

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » do 30 jan 2014, 21:15

NovaHollandia schreef:79 jaar. Grote kans op een spoedige begrafenis.
Wanneer verandert naar verwachting de samenstelling van het Ding ?
Normaliter bij elke reeks vergaderingen. Het Ding vergadert jaarlijks enkele dagen, en op uitzonderlijke momenten, zoals om een nieuwe landvoogd te kiezen. De Steden en Velden sturen afgezanten, maar bepalen voorafgaand aan elke vergadering wie dat gaan zijn. Dit wordt weer mede bepaald door de samenstelling van dat moment van de Raden van Schepenen van de afzonderlijke Steden en Velden. Termijnen voor Raadsleden zijn er eigenlijk niet; wie zin heeft, meldt zich aan, en wie geen zin meer heeft, stelt zijn of haar positie verkiesbaar. Door al deze toevalligheden zijn de politieke lagen in Carqax tamelijk dynamisch en is de kans klein dat opvolgende vergaderingen van het Ding exact dezelfde samenstelling hebben (hoewel dat natuurlijk niet onmogelijk is).
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door NovaHollandia » do 30 jan 2014, 21:26

Dat klinkt als een behoorlijk ongeleid projectiel. 8|
Dan is het maar te hopen dat het Ding niet zomaar een ander land de oorlog mag verklaren.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2025
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Kathor » do 30 jan 2014, 21:35

^^ Daarvoor zijn de velden en steden te verdeeld :lol:
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
TzM23
Geoficticus
Berichten: 1489
Lid geworden op: vr 30 dec 2011, 15:26
Locatie: [NLD] Nijmegen, [RTH] Nao Amerforti, [FOR] Bahalar Davaledeđ, [VTM] Gårshavn

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door TzM23 » do 30 jan 2014, 22:00

Interessant, die samenstelling. Ik denk overigens dat als het Ding de oorlog verklaart aan een (buur-)land, de Karktische legeronderdelen vrij snel verpletterd zullen worden. ;)
[RTH] Ta Rê Pûblica Tholenia: viewforum.php?f=39
[FOR] Śadar Forźeđ: viewtopic.php?f=8&t=380
[VTM] Republiken Vestmark: viewtopic.php?f=8&t=508

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » vr 31 jan 2014, 08:07

NovaHollandia schreef:Dat klinkt als een behoorlijk ongeleid projectiel. 8|
Dan is het maar te hopen dat het Ding niet zomaar een ander land de oorlog mag verklaren.
Waarom een ongeleid projectiel? De hoofdtaak van het Ding (bij normale vergaderingen) is controleren of de regering haar taken goed heeft uitgevoerd in het afgelopen jaar (dit houdt ook het beoordelen van ingevoerde wetten e.d. in); daarnaast kan het beslissingen nemen over de samenstelling van de regering, wanneer de normaliter door de regering zelf geregelde benoemingen, ontslagen en portefeuilleverdelingen het Ding niet zinnen. Het feit dat de samenstelling van het Ding elke keer anders is, betekent niet dat de kwaliteit daardoor wordt aangetast. De Steden en Velden zullen heus geen idioten afvaardigen. En mocht het allemaal toch mislopen, dan is er nog het Grondwettelijk Hof, dat iedereen ter verantwoording kan roepen.

Overigens heeft het Ding niet de macht om een land de oorlog te verklaren. Die macht berust bij de regering, die daarover unaniem moet beslissen; vervolgens moet deze ingrijpende beslissing nog getoetst worden bij het Grondwettelijk Hof (en het Ding mag de regering achteraf ter verantwoording roepen over zo'n beslissing - gesteld dat Carqax dan inmiddels niet verloren heeft en het Ding nog bestaat ;) ). Carqax heeft nog nooit een land de oorlog verklaard. Zoals hierboven door TzM23 al gesuggereerd is het Karktische leger inderdaad niet geschikt om andere landen te bezetten (te klein, te slecht uitgerust voor dat doel). Het is echter prima in staat om het eigen grondgebied tegen invallers te verdedigen. Het Karktische leger heeft daarom vooral een defensieve functie en je zult het ook nooit op missies in Afghanistan of Boni Mali tegenkomen.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » za 01 feb 2014, 18:48

Ocaǵodė Ezihov́, 01-02-2014 schreef: V́iv́isćeni minister Benǵilaǵov́u x́oźaxesćeno udȧǵon źȧźohusćenė tobaǵonśė
Minister-president volgende week naar Benjiland voor handelsoverleg

(Hov́an, 1 februari 2014) – De minister-president, Ėźai Vushauv́ep, zal volgende week een officieel bezoek brengen aan Benjiland om handelsbesprekingen te voeren. Dit maakte ze vanochtend zelf bekend tijdens een interview voor de locale televisiezender van Hov́an, HRT1. Over de aard van de besprekingen wilde de premier nog niet al te veel loslaten, omdat er nog details moeten worden uitgewerkt. Ze zal worden vergezeld door de ministers van buitenlandse handel (Ǵon Źux́home), economische zaken (İzėlisćė Ovorq́ome) en openbare werken (Ȧrq́aq́ U̇draname). “President Sjef Rutwil en ik hebben al meerdere malen telefonisch contact gehad over economische diensten die onze landen elkaar zouden kunnen bewijzen”, aldus Ėźai. “Er liggen nu enkele hoofdlijnen op tafel voor een of meer contracten, of misschien zelfs een verdrag. Komende woensdag hopen we daar vis-à-vis verdere knopen over te zullen doorhakken.”

In het interview werd ook de rechtszaak aangekaart die de Stad Oca vorige week aanspande over het bevriezen van de plannen voor een snelweg tussen Carthamië en Dumerië via Oca. De minister-president noemde de gang van zaken ‘merkwaardig’. “De Raad van Oca weet prima dat de regering overleg over zo’n weg slechts faciliteert en dat het de Steden en Velden zijn die op veel gebieden onderling overeenstemming moeten zien te bereiken. Ik wil Oca natuurlijk niet tegen zijn buren opzetten, maar wat mij betreft is het niet de regering die voor de rechter gedaagd moet worden. Als Oca een weg naar Carthamië wil, moet het Ziǵoź of F́iźırq́ev́o overtuigen van de noodzaak daarvan. Als er een goed voorstel gepresenteerd wordt, kijken wij hoe we daar onder meer financieel aan kunnen bijdragen.”
Volgens de premier beseffen veel Steden en Velden te weinig hoeveel ze zelf gedaan kunnen krijgen.

Tot slot kwam ook de situatie in Tholenië ter sprake, waar een gewapende onafhankelijkheidsbeweging het noorden van het land al meer dan een week op stelten zet. De minister-president omschreef de toestand als zorgelijk, maar ziet geen reden voor paniek. “De Tholeense regering in Nieuw-Amersfoort houdt de buurlanden op de hoogte van de ontwikkelingen”, aldus de premier.
Spoiler: weergeven
(Hov́aneǵon, 1 xexelinśok 2014) – Ozėco Vushauv́epeś Ėźaineś v́iv́isćeneś ministereneś v́ilehesćenıl bısezȯ Benǵilanśok x́oźaxesćeno udȧǵon ǵa zėzȯx́ źȧźohusćenek tobaǵonśek. Omo x́ȧtiq́eneś ulgėźov́uhezȯ źoxeǵon intırv́uǵon zinȧsćenė fensėsćenė v́ėǵȯlȧv́ė Hov́anėn, HRT1. Ov́ex́olunȯ v́iv́isćeneś ministereneś xatonezȯ źoźanȧk uhanśek v́iv́ix ṕaźonıl tobaǵonśek, ovecurq́ocunȯ x́ȧq́ randė lozėlezȯ voźućunśek. Ovozėq́ocunȯ ministerenś (Źux́homeś Ǵȯneś) uhȧrq́ėsćenėn źȧźohuv́ėn, (Ovorq́omeś İzėlisćėneś) ėqonȯmiasćenėn źu̇x́onśėn, źȯ (U̇dranameś Ȧrq́ateś) ėv́zėsćenėn lȯnızėnśek x́ȧt. “Źumiś Rutwileś Śefeneś presidenteneś źȯ nȯś urq́ė zitȯ tėlefȯnesćenek contaqtenśek v́iv́ix ėqonȯmiasćenıl volėnśıl, ozėx́o unonśėn cȧrq́ilanś x́ȧtexe vatav́ė”, omo Ėźaineś tonezȯ. “Onex́o zixėi v́iv́isćeni tėmȧxe dialȯgėǵon vutė źa źȯnuhav́ė contraqtenśė, źa ogi ov́ė ėzinė. Zocėvix́ȯ unonś robozėhızȯ źȯnuhanśek x́oźaxesćeno ev́ıdȧǵon persȯnenśıl.”

Otobaǵotunȯ intırv́uǵon re b́alźa, orogėcunȯ Ocaneś Cėv́ineś x́ȧt aunesćeno udȧǵon v́iv́ix źȧldėtezȯnıl uǵalizinenśek autobȧnė mıs Qartȧmilaǵon źȯ Dumėrilaǵon vozev́o Ocax́. Ozecunȯ v́iv́isćeneś ministereneś prȯxedu̇r ‘v́ėxėl’. “Oźukunȯ Ocalgineś Ocanśok anıl, ozėco źȧn regiru̇neś vaźurq́ė ru̇tısezȯ tobaǵonśok v́iv́ix v́ėdenıl źȯ onex́o źȧn Cėv́ixe źȯ Remixe, ovecurq́ox́unȯ x́ȧtenś ȧzi vȧqėzȯnśok uhanśek vatazėn. Nav́ex́olenȯ nȯś hustov́au xalezizȯ Ocanśok u̇ho v́ėxėlginenśeǵov́u, ȧx ono van ov́u̇v́ı unozėn regirun, ovecurq́ocunȯ x́ȧteneś aun b́aleǵov́u. Ov́ex́olex́unȯ zeq́ Ocaneś autobȧn Qartȧmilaǵov́u, ovecurq́ox́unȯ x́ȧteneś iberxėgezȯ Ziǵoźenśok źa F́iźırq́ev́onśok v́iv́ix v́ecuq́enıl. Oźuq́ex́unȯ zeq́ ani lezimȧ, zėzisix́ȯ unonś, zoculix́ȯ tal unonś loginśezȯ x́ȧtė zėv́isćenıl źȯ vȧtex́ ev́onśex́.” Ovobȧtex́unȯ ov́u̇v́ı v́iv́isćenėn ministerezėn uhaś Cėv́inś źȯ Reminś tatov́il, ovoculex́unȯ x́ȧtiq́enś rogėzȯ tal uhanśek.

Otono x́ȧt re v́iv́ix źav́onıl Tȯlenilaǵon, ovobaxetunȯ nan vȧx́isćıźusesćeneś f́igėmezȧneś vafenśex́ ėvurq́ulźus cȧrq́ilanśok źoźanȧk źȯnuhaǵon udȧv́ėn. Oxenicunȯ v́iv́isćeneś ministereneś źav́o urq́esćenıl, ovėzisunȯ van x́ȧteneś xurq́oxo exix́. “Oźaldecunȯ Tȯlenilasćeneś regiru̇neś Vȧrq́ėǵo Ȧmersforteǵon v́ėxėlginesćeni cȧrq́ilaxe źav́ol v́iv́ix źov́uhezinenśıl”, omo v́iv́isćeneś ministereneś tonezȯ.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » zo 02 feb 2014, 12:25

Ocaǵodė Ezihov́, 02-02-2014 schreef: Oźuq́ex́unȯ re Cȧrq́axeneś calgi ǵa xav́ėǵox́ Tȯlenilaǵov́u
Ook Cȧrq́ax geeft negatief reisadvies voor Tholenië

(Hov́an, 2 februari 2014) – In navolging van inmiddels diverse andere landen op Atlantis heeft de Ministerraad van ons land vandaag in een kort spoedberaad besloten tot het geven van een negatief reisadvies voor het buurland Tholenië. Het noorden van dat land wordt al ruim een week geteisterd door de handelingen van een terroristische afscheidingsbeweging en de Tholeense regering heeft dit weekend moeten toegeven dat ze de situatie niet meer onder controle heeft. Minister van buitenlandse zaken Ȧxdeb́e Vȧrneseme verklaarde de toestand dermate zorgwekkend te vinden dat een negatief reisadvies een gegronde maatregel is. Hij zei dat de regering tevens met het idee speelt om de grenzen met Tholenië tijdelijk te sluiten, maar of dat ook gedaan wordt, zal afhangen van de informatie die de regering uit Nieuw-Amersfoort krijgt.

Een journalist bracht de geruchten ter sprake dat buitenlandse troepenmachten mogelijk door Tholenië zouden kunnen uitgenodigd worden om te assisteren in de strijd tegen de rebellen. De minister van defensie, kolonel F́ėv́ȧn Ezilep, liet hierop weten dat áls van iets dergelijks überhaupt sprake zal zijn, dat ons land hierin geen rol voor zich weggelegd ziet, en dat ons land gesloten zal blijven voor troepenbewegingen van andere landen naar en van Tholenië. “In geval van nood zal Cȧrq́ax eerst en vooral zijn eigen veiligheid in acht nemen”, aldus F́ėv́ȧn. “Ons leger is goed geschikt om het land te verdedigen, maar dat betekent niet dat we het lot dan maar moeten tarten door andere legers uit te nodigen onze grenzen over te steken.” De minister van buitenlandse zaken zei wel dat ons land de Tholeense regering op andere manieren zou kunnen assisteren, mocht daar om gevraagd worden.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » zo 09 feb 2014, 17:48

Ocaǵodė Ezihov́, 05-02-2014 schreef: Cėhaźin Benǵilazėn: v́ildėnesćeni f́eho cab́eh́inė Cȧrq́ėnek ifrastruqtu̇renśok
Akkoord met Benjiland: ijzererts in ruil voor verbetering Karktische infrastructuur

(Eendhoeven, 5 februari 2014) – In de Benjilandse stad Markestad heeft minister-president Ėźai Vushauv́ep vandaag een handelsakkoord gesloten met haar Benjilandse homoloog Sjef Rutwil. Dit akkoord, dat er in hoofdlijnen op neerkomt dat Cȧrq́ax Benjiland ijzererts zal leveren in ruil voor Benjilandse investeringen in de Karktische infrastructuur, is het resultaat van jarenlange onderhandelingen die pas recent in de beslissende fase waren beland. De Benjilandse investeringen zullen in eerste instantie vooral financiële bijdragen behelzen, aangezien de ministeries van ruimtelijke ordening en openbare werken pas binnenkort met een definitieve nota zullen komen over de infrastructurele plannen voor de komende jaren. “Er kan daarnaast al begonnen worden met achterstallig onderhoud van een aantal wegen, waar de betrokken Steden en Velden hiervoor een tijd geleden al hun fiat hebben gegeven”, zei de premier. “Mijn collega’s van openbare werken en ruimtelijke ordening zullen daarnaast nog voor het einde van deze maand een voorstel presenteren voor de regeringsplannen voor de uitbreiding van het snelwegennet. Dat moet vervolgens door de Steden en Velden die het aangaat, worden goedgekeurd.”

Met Benjiland is ook een versoepeling van de visumregeling overeengekomen om enkele belemmeringen weg te nemen voor de uitwerking van het akkoord. Volgens de premier hoeft Cȧrq́ax niet bang te zijn dat het land wordt overspoeld door Benjilanders. “Hoewel ze wat mij betreft natuurlijk welkom zijn om ons prachtige land te bezoeken, geloof ik niet dat de versoepeling van de regeling voor Benjilanders zal leiden tot grootschalige immigratie. Er zullen vanzelfsprekend een aantal Benjilanders al dan niet tijdelijk in ons land komen werken, onder andere om toezicht te houden op de infrastructurele werken, maar verder bestaat er mijns inziens bij hen niet veel noodzaak voor permanente vestiging”, aldus de minister-president.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » ma 10 feb 2014, 09:33

Ocaǵodė Ezihov́, 10-02-2014 schreef: Ovėxėcunȯ regiru̇neś f́iźun Tȯlenilazėn
Regering sluit grens met Tholenië

(Hov́an, 10 februari 2014) – Op advies van het ministerie van defensie heeft de regering vandaag besloten de grenzen met Tholenië volledig te sluiten, nadat bekend werd dat de rebellen in het noorden niet alleen de noordelijke eilanden van het land, maar ook delen van het vasteland onder controle hebben. Hoewel het in het zuiden van Tholenië nog vrij rustig is, wil het ministerie van defensie geen enkel risico nemen en voorkomen dat er onlusten of zelfs burgeroorlogshandelingen overslaan naar ons land. Zoals eerder al gemeld, werd buitenlands militair verkeer op weg naar Tholenië sowieso al geweigerd; nu wordt dus al het verkeer van en naar Tholenië aan de grens teruggestuurd naar waar het vandaan is gekomen. De regering zei wel te hopen op een spoedige oplossing van het conflict in het noordelijke buurland.

Aanvulling – Het leger heeft met goedkeuring van de regering op maandagavond laat besloten om de grens met Tholenië strenger te gaan bewaken, nadat bericht werd dat de Tholeense rebellenbeweging HUǢ aanvallen heeft gedaan op niet-Tholeense doelen. De bemanning van een Schellings schip zou daarbij zijn uitgemoord.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » di 11 feb 2014, 20:06

En nog meer nieuws..
Ocaǵodė Ezihov́, 11-02-2014 schreef: X́ahalȧ: “Ovoculex́unȯ Rogineś Vumȧv́ė źȯ Vȧx́ılȯnızinė nax voliźurq́ėsćeno Vȧrq́ȧxev́ė”
Landvoogd: “Atlantis kan baat hebben bij een Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking”

(Hov́an, 11 februari 2014) – Atlantis kan baat hebben bij een Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking zoals die ook op het Europese continent bestaat (de OVSE). Dat heeft Lȯtar Hėriberteme, sinds eind januari landvoogd van Cȧrq́ax, vandaag gezegd. Wanneer een dergelijke organisatie al bestaan zou hebben, dan zou het conflict in Tholenië wellicht niet geëscaleerd zijn zoals het dat in de afgelopen weken heeft gedaan. Volgens de landvoogd zou de structuur van de OVSE ook voor Atlantis nuttig kunnen zijn. Hij denkt daarbij vooral aan bemiddeling tussen nationale overheden en minderheden, waardoor in Europa gewapende conflicten zoals mogelijk tussen het opstandige Moldavische gebied Transdnjestrië en de Moldavische regering zijn kunnen vermeden worden.

“Een ‘OVSA’ kan daarnaast overleg tussen buurlanden faciliteren wanneer er politieke oplossingen voor grensoverschrijdende problemen gevonden moeten worden”, verklaarde de landvoogd. “Zo’n organisatie zou mijns inziens vooral een (al dan niet gevraagd) adviserende rol moeten spelen en de definitieve beslissing in conflicten aan de partijen zelf overlaten, maar vaak krijgen strijdende partijen überhaupt geen advies en blijven ze lijnrecht tegenover elkaar staan.” Ook het controleren van het democratische gehalte van verkiezingen in de aangesloten staten vindt de landvoogd geen prioriteit hebben. “Hoewel democratie een nobel streven is, leidt dit niet altijd tot meer stabiliteit, dus ik ben geen voorstander van onvoorwaardelijke democratie. Een ‘OVSA’ zou haar lidstaten daarentegen wel kunnen begeleiden bij de zoektocht naar zo stabiel mogelijke vormen van democratie.”

De landvoogd heeft in Cȧrq́ax een ceremoniële rol, maar kan zich uitspreken over tal van onderwerpen. Het komt echter niet vaak voor dat de landvoogd zijn mening uit over buitenlandse vraagstukken. De regering heeft laten weten het idee van de landvoogd ‘interessant’ te vinden en het te zullen onderzoeken.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » do 20 feb 2014, 18:20

Ocaǵodė Ezihov́, 20-02-2014 schreef: Ovinqėtix́unȯ ineś istoriasćeni Hov́anesćeni facultėt isteźusesćenėn źu̇hunśėn
Brand verwoest historisch gebouw faculteit der geesteswetenschappen Hov́an

(Hov́an, 20 februari 2014) – In Hov́an is een van de oudste delen van de universiteit vannacht in vlammen opgegaan. Het betrof het hoofdgebouw van de faculteit der geesteswetenschappen, dat dateerde uit de vroege negentiende eeuw. Hoewel er geen slachtoffers zijn gevallen, moesten professor U̇v́i Halǵame, hoogleraar moderne geschiedenis van Cȧrq́ax, alsook de twee student-assistenten met wie hij samenwerkte, door de brandweer uit een netelige positie worden bevrijd: ze hadden zich in de enige boek-vrije hoek van het kantoor van professor U̇v́i verschanst en dreigden door de rook te stikken, toen de brandweer hen te hulp schoot.

De burgemeester van Hov́an, Tocėhov́ė Źax́op, noemt de gebeurtenis een ramp voor de universiteit en de stad. ‘Dit gebouw was als historisch monument een van de mooiste gebouwen van de stad, het is ongelooflijk zonde dat het er nu niet meer is’, zei ze. ‘Ook de literatuur die verloren is gegaan, was, naar ik heb begrepen, van grote waarde. Het stadsbestuur overlegt momenteel met het universiteitsbestuur over een vervangend onderkomen, maar voor veel verbrande zaken bestaat helaas geen vervanging.’ Volgens de burgemeester komt er een onderzoek naar het ontstaan van de brand. ‘In een omgeving met oude en zeldzame boeken is roken vanzelfsprekend verboden en zover mij bekend is, waren de drie geredde aanwezigen allen niet-rokers. Maar een brand als deze ontstaat niet zomaar, en deze zaak zal dus tot op de bodem worden uitgezocht.’
Laatst gewijzigd door Dulminis op za 10 jan 2015, 12:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » wo 12 mar 2014, 14:09

Ocaǵodė Ezihov́, 12-03-2014 schreef: Ovaununȯ Ȧx́hȧrq́ȧpeś Ahȯneś ministereneś qulturav́ėn źȯ tahu̇volėv́ėn regirun
Minister van cultuur en religieuze zaken Ahon Ȧx́hȧrq́ȧp stapt uit de regering

(Hov́an, 12 maart 2014) – Minister van cultuur en religieuze zaken Ahon Ȧx́hȧrq́ȧp (84) is van plan op 20 maart uit de regering te stappen. Dat heeft een woordvoerder van de regering vandaag laten weten. Hoewel Ahon al oud is, komt de stap voor vele politiek deskundigen als een verrassing. De minister verkeert – voor zover bekend – in goede gezondheid en er waren geen recente tekenen die er op wezen dat ze van zins zou zijn vóór bij wijze van spreken haar honderdste verjaardag af te treden.

Minister Ahon werd op 16 november 1929 geboren in Xiṕ, waar ze tweeëntwintig jaar later een eerste carrière opbouwde als lerares in het lager onderwijs. Ze werd in 1965 directrice van de grootste middelbare school in Xicȧv́un. Zeven jaar later werd ze gevraagd als minister van onderwijs in de regering. Ze oefende deze functie vier jaar lang uit, waarna ze overstapte naar sociale zaken. Op 14 mei 1985 werd ze minister van cultuur en religieuze zaken, een functie die ze sindsdien heeft uitgeoefend. Ahon waakte tijdens haar bewind voor een strikte scheiding van kerk en staat en was er in 1996 verantwoordelijk voor dat de Nagaskische kerk in Cȧrq́ax de status van nationaal cultureel erfgoed kreeg.

De regering wilde niet kwijt of ze al een opvolger op het oog heeft. Mogelijk is de beslissing van Ahon om met pensioen te gaan dus ook voor haar collega’s als een verrassing gekomen. Wellicht maakt premier Ėźai van de gelegenheid gebruik om een grootschaligere stoelendans voor te stellen, wanneer het handiger is om een externe kandidaat voor een ander ministerie aan te werven.
Laatst gewijzigd door Dulminis op vr 14 mar 2014, 20:26, 1 keer totaal gewijzigd.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door NovaHollandia » wo 12 mar 2014, 17:05

Zijn er meer van die mastodonten in het bestuur ? :S
Continuïteit in het landsbestuur is best belangrijk, en dan loop je met 70-plussers best wel risico's.


In Nova Hollandia bestaat de bestuurlijke elite vooral uit 40-ers en 50-ers. Uiteraard zijn er ook de uitschieters, maar het is wettelijk geregeld dat iemand zich vanaf zijn 65e jaar niet meer voor een bestuurlijke functie in aanmerking komt. Wel mag iemand uiteraard zijn mandaat afmaken, maar daardoor zijn 70-plussers in bestuurlijke functies niet meer aan de orde.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door sirdanilot » wo 12 mar 2014, 17:27

In de Burghtelandse Kaomer der Raodseern (senaat/eerste kamer) komt dit ook voor. De continuïteit wordt behouden doordat de selectie om in dit orgaan zitting te nemen zeer streng is.

De Tholeense politiek lijkt deels al even conservatief.

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » wo 12 mar 2014, 20:13

De regering bepaalt in het algemeen zelf wie haar leden zijn en op welke functie die zitten. Het parlement kan echter bindend advies geven omtrent de samenstelling, en de benoeming en het ontslag van bewindslieden als het dat nodig acht. Wanneer daar geen gevaar voor het landsbelang in wordt gezien, kan men prima tot aan het einde der tijden in de regering zitten. Bij het ontslag van bewindslieden worden meestal wel jongere personen uitgezocht. De premier begint momenteel ook de 50 al te naderen; daarentegen bekleedt ze die functie wel al sinds 2008, dus toen was ze 40. De details van de andere bewindslieden moet ik nog eens uitwerken.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » vr 14 mar 2014, 20:23

Ocaǵodė Ezihov́, 14-03-2014 schreef: Voze mıs Tȯlenix́anenśeǵon źȯ Q́ȯnuėx́anenśeǵon ani vȧrq́ėxe, van ozev́uho regirun odėi
Vrede tussen Tholenen en Ǣskisken is goed nieuws, maar de regering blijft waakzaam

(Hov́an, 14 maart 2014) – De regering heeft gematigd positief gereageerd op de eergisteren in Tholenië getekende vrede tussen het Tholeense regeringsleger en de Ǣskiskische rebellenorganisatie HUǢ. In de zogenoemde Vrede van Köllbergh werden harde afspraken gemaakt tussen beide partijen om te voorkomen dat de strijd hervat wordt. Hoewel de situatie volgens de Tholeense regering nu stabiel is, heeft de minister van defensie, kolonel F́ėv́ȧn Ezilep, verklaard dat de vrede in Tholenië weliswaar goed nieuws is, maar dat ons land Tholenië de komende tijd nog met gepaste waakzaamheid zal blijven betrachten.

“De Tholeense regering speelt nu mooi weer, maar een vrede breng je in de praktijk niet tot stand met een pak papier met enkele handtekeningen”, aldus de minister. “Beide partijen moeten hun wantrouwen jegens elkaar overwinnen, en dat kan lang duren. Daarnaast moet nog blijken of het land nu daadwerkelijk zo stabiel is als de regering beweert, en ook of die regering binnenkort überhaupt zelf nog aan de macht is.”

De regering heeft, op advies van het leger, besloten om de grenzen met Tholenië voorlopig gesloten te houden in afwachting van de ontwikkeling van de situatie in het noordelijke buurland.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » za 22 mar 2014, 16:59

Ocaǵodė Ezihov́, 19-03-2014 schreef: Ov́ex́olunȯ ministereneś vurq́isćenėn źu̇x́onśėn śtȧtesćeni vȧxėzin
Minister van binnenlandse zaken wil staatshervorming

(Hov́an, 19 maart 2014) – Minister van binnenlandse zaken en oud-premier Vushauv́e Ov́ėhėme wil dat er een verregaande staatshervorming plaatsvindt die de nationale regering met name op internationaal gebied daadkrachtiger en slagvaardiger moet maken. Voor een onderzoek naar zo’n hervorming is echter de goedkeuring van het Ding nodig, dat op een nog niet openbaar gemaakte datum in april bijeen zal komen voor zijn reguliere vergadering over het regeringsbeleid van het afgelopen jaar. Wat de minister betreft wordt het landsbelang in een nieuw bestel boven het regionale belang getild. “Te vaak gebeurt het nu dat grootschalige projecten niet van de grond komen omdat er een Stad of Veld dwarsligt”, verklaart de minister. “Cȧrq́ax staat daardoor stil.”
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » za 22 mar 2014, 19:39

Ocaǵodė Ezihov́, 21-03-2014 schreef: Oźuq́unȯ Vushauv́epeś Ėźaineś vȧrq́ėi regirun
Ėźai Vushauv́ep presenteert nieuwe regering

(Hov́an, 21 maart 2014) – Minister-president Ėźai Vushauv́ep heeft vandaag een voor Karktische begrippen drastisch gewijzigde regering gepresenteerd, met een aantal frisse, nieuwe gezichten. De wijziging was nodig nadat minister van cultuur en religieuze zaken Ahon Ȧx́hȧrq́ȧp eerder deze maand haar pensioen aankondigde. Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om de regering een jonger en moderner uiterlijk te geven. Een aantal andere oudere ministers hebben eveneens hun ontslag ingediend; het is echter niet bekend of dat vrijwillig of onder druk is gebeurd. De regering van Cȧrq́ax regelt de benoemingen en ontslagen van ministers doorgaans zelf.

De portefeuilles zijn een beetje herschikt. Zo is media als onafhankelijke ministersportefeuille verdwenen en is er een nieuwe portefeuille toerisme en sport gecreëerd. Zeven ministers hebben nog nooit in de nationale regering gezeten en op Ahiv́e Źux́home (de minister van wetenschappelijke ontwikkeling) na, zijn alle ministers nu jonger dan 65 jaar oud. Het aantal vrouwen in de regering is gelijk gebleven.

Voor een overzicht, kijk hier: http://www.dulminis.nl/carqax/oe005.pdf (pagina 2)

De opvallendste nieuwkomer is minister van mijnbouw İna Gevome; hij was tot nu toe Schout van het Veld X́oculdi en als een zodanige buitenstaander weinig bekend met het politieke leven in Hov́an. İna is waarschijnlijk echter om zijn kennis van de regio en dier inwoners gekozen; X́oculdi heeft een hoge mijndicht-heid, maar hoewel er in vorige regeringen doorgaans mijnbouwministers zaten met kennis van de materie, was een veel gehoorde klacht dat de landelijke regering zich slecht verplaatste in de menselijke omstandigheden in het gebied.

De opvallendste minister die de regering heeft verlaten is Vushauv́e Ov́ėhėme, die van 2005 tot 2008 minister-president was en daarna minister van binnen-landse zaken. Eergisteren nog deed hij een oproep tot een grootschalige staats-hervorming teneinde de landelijke regering slagvaardiger te maken. Het is nu voor het eerst in lange tijd dat er in de landelijke regering geen oud-premiers meer zitten. De nieuwe minister van binnenlandse zaken Ezile Ezileme heeft echter al laten weten dat een onderzoek naar een staatshervorming de moeite waard zou zijn; afgezien van enkele kleine wijzigingen in het staatsbestel heeft ons land al sinds 1922 dezelfde staatsinrichting. Volgens de minister is het goed om dat na ruim 90 jaar eens te herzien en hij heeft aangekondigd een ontwerpvoorstel tot stand te laten brengen om in april door het Ding te laten bespreken.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

NovaHollandia
Geoficticus
Berichten: 539
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 21:26

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door NovaHollandia » za 22 mar 2014, 19:43

OK, de elite herschikt zichzelf. Maar wat vindt de gemiddelde burger van Carqax er eigenlijk van ?

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » za 22 mar 2014, 19:48

Geen idee. Doorgaans zijn de media de plaatsen om te zeuren over de landelijke politiek. Mocht het Ding het trouwens niet eens zijn met benoemingen, dan kunnen ze daar nog bindend advies over geven.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » zo 23 mar 2014, 17:36

Ocaǵodė Ezihov́, 23-03-2014 schreef: Ovėźȧldicunȯ Dıx́ılaǵon xėneźahėnś Hov́aneǵodė u̇zev́o «Umveltxȯnė»
Schepenen Hov́an onderzoeken in Duitsland mogelijkheid “Umweltzone”

(Hov́an, 23 maart 2014) – De schepenen van verkeer en ruimtelijke ordening van de stad Hov́an beginnen morgen aan een werkbezoek aan enkele steden in Duitsland die beschikken over een zogenoemde Umweltzone, een gebied waar idealiter slechts voertuigen toegang hebben die zo min mogelijk stoffen uitstoten die slecht zijn voor het milieu. Inwoners van Hov́an klagen al lang over de verslechterde leefkwaliteit in hun stad; het in de laatste jaren toegenomen verkeer legt een zware last op het milieu in de stad, te meer ook daar veel oudere auto’s in Cȧrq́ax slecht onderhouden vervuilende roestbakken zijn. Het aantal modernere en milieuvriendelijkere auto’s is de laatste jaren in heel het land wel licht gegroeid, maar tot nu toe zonder merkbare positieve gevolgen.

Niet iedereen is gecharmeerd van de mogelijkheid dat Hov́an ook zo’n zone krijgt. “Veel met name armere mensen die in de stad werken worden getroffen door deze maatregel”, zegt een woorvoerder van de plaatselijke werknemersbelangenorganisatie; “Wie in het centrum van de stad werkt, heeft dan namelijk niets meer aan zijn auto, want hij moet noodgedwongen met de bus of de trein; wie in het centrum van de stad woont, maar elders werkt, komt de stad niet meer uit, want hij mag met zijn vervuilende auto niet meer in de stad rijden. We hopen dat de Raad van Schepenen dit project zeer goed onderzoekt.”

Schepen van verkeer Vilem Qah́usume denkt dat de problemen wel mee zullen vallen. “Uiteindelijk wordt de stad een betere plaats om te wonen, maar ook om te rijden”, zegt hij. “Sowieso zullen we een eventuele Umweltzone stapsgewijs invoeren, we zullen dus niet meteeen het strengste niveau toepassen. Verder bestaat de mogelijkheid dat er – net als in Duitse steden – vignetten worden uitgegeven die de milieuvriendelijkheid van elke auto weergeven. Met het geld dat we daarmee verdienen, kunnen we het openbaar vervoer uitbreiden en misschien zelfs goedkoper maken. Ook zijn er plannen om meer fietspaden aan te leggen, zodat men makkelijker op de fiets naar zijn werk kan.” In Cȧrq́ax verplaatsen zich echter maar weinigen per fiets, dus ook in dit geval zal de burger in de buidel moeten tasten.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
MandelSoft
Geoficticus
Berichten: 1615
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 08:19
Locatie: Süssense [BRS], Praha [CZ]
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door MandelSoft » zo 23 mar 2014, 17:46

Waarom naar Duitsland gaan als je ook naar Schellingen kan gaan? Schellingen kent ook in enkele steden een Umweltzone. Vooral Muensterwald is hier koploper in.
Beheerder van Schellingen, Imaginië en Nieuwegouwen

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » zo 23 mar 2014, 18:10

Eeh.. Wat je van ver haalt, is lekker? :D
Misschien dat Duitsland het eerste land is dat ze aandoen. Ik kan me voorstellen dat ze systemen willen vergelijken - en op kosten van de stad wat willen rondreizen ;)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1148
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » di 01 apr 2014, 22:33

Ocaǵodė Ezihov́, 01-04-2014 schreef: Oźolev́ukunȯ Cȧrq́axeneś vuteni leci Xerderıv́ėn alzėn Vȧrq́ȧxesćenėn Cıṕezėn
Nadere berichtgeving volgt :)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten