[CQX] Nieuws

Cȧrq́ax

Moderator: Dulminis

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CQX] Nieuws

Bericht door Kathor » di 13 mar 2018, 18:57

^^ De regering(en) laten zich idd niet zo direct uit, maar in de publieke opinie (zeker in de grensregio) heerst deze mening wel.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Cȧrq́ax

Bericht door Dulminis » do 23 jul 2020, 16:23

Ocaǵodė Ezihov́, 23-7-2020 schreef: Ocėlo Lȯtar x́ahalȧ • Ox́oźaxex́o Źu̇x́o cu̇ lutȧq́o v́ėlaǵov́u ǵa u̇zev́otezȯx́ urq́atıla
Landvoogd Lȯtar overleden • Ding binnenkort in spoedzitting bijeen om opvolger te kiezen

(Hov́an, 3 lecėli 1705 / 23 juli 2020) – Landvoogd Lȯtar Hėriberteme is even na middernacht overleden. Dat heeft het Landvoogdelijk Paleis medegedeeld. De Landvoogd zou ondanks enkele ouderdomskwalen in goede gezondheid verkeerd hebben, hoewel hij al sinds het najaar van vorig jaar slecht ter been was en nog maar zelden in het openbaar verscheen. Geruchten dat de Landvoogd besmet zou zijn geweest met het Coronavirus, zijn door het Paleis en de regering steeds ontkend.

Minister-president Alecsander Ehohome sprak kort voor de middag het volk toe in een ingelaste televisieuitzending. Hij prees de Landvoogd om zijn vaardige leiderschap en de verbindende rol die hij voor het land en zijn volk vervuld heeft. Lȯtar vormde een uitzondering ten opzichte van zijn voorgangers in de zin dat hij geen beroepspoliticus was, zoals bijvoorbeeld de voorlaatste Landvoogd Ocoqėl Ȧx́hȧrq́ame (1999-2014), maar een dichter. Lȯtar werd op 5 augustus 1934 geboren als Lothar Rumpf in het toenmalige Mengenhausen (tegenwoordig Burq́u̇x́alexe). Terwijl zijn familie na de annexatie van hun stad door Kartjas naar Schellingen vertrok, bleef Lothar in Kartjas en nam een Karktische levensstijl aan; hij nam de naam Lȯtar Hėriberteme aan, leerde de taal vloeiend spreken en deed als dichter een belangrijke bijdrage aan de moderne Karktische literatuur. Als Landvoogd droeg hij bij aan de verbetering van ’s lands internationale betrekkingen. Lȯtar laat een weduwe, zes kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen achter.

Het Ding (het Karktische parlement) zal begin augustus in spoedzitting bijeenkomen om een opvolger te kiezen. Door de Coronamaatregelen die momenteel in het land gelden (personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, dienen binnenshuis 2,5 meter afstand te houden en buitenshuis 1,5 meter, met de verplichting mond en neus te bedekken wanneer dit niet mogelijk is) zal de vergadering waarschijnlijk deels als internetconferentie gehouden worden. Hoewel de regering en diverse Dinggenoten hier in de afgelopen maanden noodgedwongen al ervaring mee hebben gehad, zullen parlementariërs die in verafgelegen gebieden zonder internet wonen, moeten reizen om aan de vergadering deel te nemen. Speciale maatregelen zullen hiervoor getroffen worden, om eventuele besmetting tot een minimum te beperken; hoewel de grotere steden (waaronder met name Oca) in de afgelopen maanden grote besmettingsaantallen te verwerken hebben gehad, is het platteland tot nu toe redelijk gespaard gebleven.

Minister-President Alecsander is naar verluidt de populairste kandidaat om Lȯtar op te volgen. Het feit echter dat de benoeming tot Landvoogd voor het leven is, en Alecsander nog maar 38 jaar oud is, doen echter vermoeden dat het Ding eerder geneigd zal zijn een ervarenere kandidaat te benoemen. De premier zelf heeft zich nooit over een eventuele kandidatuur uitgelaten, ook omdat zulks doorgaans als arrogant beschouwd wordt en dus nadelig kan uitpakken voor een carrière. Veel in het nieuws de laatste tijd was ook de Minister van Openbare Gezondheid Hiq́ Ezilep (68), wier daadkrachtige no-nonsense optreden in de strijd tegen de verspreiding van het Corona-virus haar alom waardering heeft opgeleverd. Hoewel ze echter deel uitmaakt van dezelfde regering als de Minister-President, zou zij voor de laatste niet acceptabel zijn als kandidaat; het zou dan de vraag zijn hoeveel invloed hij onder de leden van het Ding heeft om de verkiezing te sturen. Hoewel de functie van Landvoogd puur ceremonieel is, heeft deze doorgaans toch een zekere morele invloed.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CQX] Nieuws

Bericht door Kathor » do 23 jul 2020, 16:31

Carthaams Bondspresident Telvanen en Kanselier Rafath delen hun medeleven mee met het Karktische volk en de familie Rumpf/Hėriberteme. Bondspresident Telvanen huldigt de geleverde inzet van Landvoogd Lȯtar in de verbetering van de betrekkingen tussen Kartjas en de Carthaamse Federatie.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast