[CQX] Politiek en staatsinrichting

Cȧrq́ax

Moderator: Dulminis

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [CQX] Kaarten en infrastructuur

Bericht door TBR » zo 26 apr 2015, 14:24

^^ Om jou tot last te zijn natuurlijk. :P
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Politiek en staatsinrichting

Bericht door Dulminis » za 13 aug 2016, 14:49

De Sollicitatiecommissie/V́ex́olx́ȯmȧsćeni Vȧx́ıv́ėǵolhu
Zoals al eerder gemeld is de regering van Cȧrq́ax sinds 1922 een continu instituut waarvan de leden zelf hun ontslag en benoeming regelen. Om te weten wie geschikt zijn om toe te treden tot de regering is er de Sollicitatiecommissie of V́ex́olx́ȯmȧsćeni Vȧx́ıv́ėǵolhu (V́V), een overheidsorgaan dat zich bezighoudt met het aanleggen en onderhouden van een database met vergaande profielen van personen die tijdens hun professionele werkzaamheden opvallen. Wat weinig mensen weten, maar wat desondanks niet geheim is, is dat de Sollicitatiecommissie een openbare afdeling is van de Karktische geheime dienst. Kandidaat-ministers moeten van tevoren uitvoerig gescreend worden en de geheime dienst beschikt over de middelen daartoe.

In theorie kan iedere burger van Cȧrq́ax lid worden van de regering, maar in de praktijk is dat slechts voor weinigen weggelegd. Wie de regering in wil, kan zelf solliciteren, maar de Commissie benadert kandidaten ook zelf als zij vindt dat ze potentieel genoeg hebben om succesvol en soms voor lange duur lid te zijn van de regering. De Commissie maakt van diverse methoden gebruik om goede kandidaten te vinden. Bij middelbare scholen en universiteiten wordt er al gescout; hoewel regeringsleden eerst de nodige ervaring moeten opdoen, kan de Commissie daar al een indruk krijgen wie geschikt is voor een politieke carrière. In geval van uitmuntende geschiktheid kan een potentiële kandidaat ondersteuning krijgen (bijvoorbeeld voor de financiering van een vervolgopleiding), hoewel dat een risico is, aangezien een kandidaat bijvoorbeeld voortijdig kan overlijden. Tegenwoordig maakt de Solliciatiecommissie veelvuldig gebruik van bijvoorbeeld LinkedIn om te scouten. Volgens niet bevestigde cijfers (want de sollicitatieprocedures worden niet openbaar gemaakt) zou nog geen 10% van de ministers in de laatste 94 jaar zelf gesolliciteerd hebben zónder van tevoren al te zijn overwogen door de Commissie zelf.

De Sollicitatiecommissie wordt gevormd door de drie langstdienende regeringsleden, die gezamenlijk een roterend voorzitterschap vormen, en twaalf verdere commissieleden, van wie er vier elke vijf jaar door het Ding worden afgevaardigd en daaraan verslag uitbrengen (voor zover de geheimhoudingsplicht dat toelaat), en vier door de gezamenlijke Steden en Velden. Twee leden worden aangesteld door de geheime dienst. De overige twee worden voor het leven door de Landvoogd benoemd.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CQX] Politiek en staatsinrichting

Bericht door Kathor » za 13 aug 2016, 23:06

Hoe verrichte de Sollicitatiecommissie vroeger haar werk? In 1922 had je nog geen LinkedIn of überhaupt internet.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CQX] Politiek en staatsinrichting

Bericht door Dulminis » zo 14 aug 2016, 01:39

Dat ging inderdaad aanmerkelijk langzamer, met grote papieren databases, en klassieke spionage (zoals er nu moderne spionage gebruikt wordt).

Het is wel zo dat er in de laatste 30 jaar relatief meer regeringsleden uit de oostelijke regio's zijn aangeworven, voor wie het daarvoor te moeilijk was om ze in de gaten te houden laat staan ze in aanmerking te nemen voor een regeringspost...
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast