[AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Internationale betrekkingen tussen meerdere landen
Ortelius
Berichten: 415
Lid geworden op: di 19 apr 2011, 23:25
Locatie: Stockholm
Contacteer:

[AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Ortelius » wo 02 sep 2015, 15:47

Algemene beschrijving:
Onrustige toestand in delen van Kvarinsuloj. De rebellen van de ARF willen graag een onafhankelijke Forcureense republiek. Deze wens wordt ook gedeeld door de bevolking van Forcury, alleen willen de meesten dit op een vreedzame manier bereiken en zijn daarmee dus tegen de ARF.
De Kvarinsulaanse regering wil in eerste instantie zijn burgers veilig stellen en deze criminelen hun straf geven voor de moorden die ze gepleegd hebben. Daarnaast wil de regering ook de vrede handhaven en de positie van Forcury "te zijner tijd bespreken".

Gevolgen:
Moord op regeringsleider van Kvarinsuloj, meerdere gewelddadige aanslagen

Direct betrokken:
Kvarinsuloj
Regio Forcury

Acties:
Gedetailleerde beschrijving van de situatie en belangen in Kvarinsuloj, en dit op een objectieve manier voor beide partijen. Overeenkomen of er actie vanuit de AR gewenst en nodig is, en zo ja welke acties. Voorkomen van verdere aanslagen.

Deadline:
2015-09-30

Aangezien Antalmenië de eerste SG van de Raad levert, zou ik het initiatief willen nemen in de discussie over een mogelijke aanpak van de onrust in Kvarinsuloj. Zou CX1000 nog eens kort kunnen toelichten wat precies de eisen en belangen van zowel de rebellen als van Kvarinsuloj zijn? Is het wenselijk om direct van start te gaan als Atlantische Raad met een gezamenlijk militair ingrijpen (mij lijkt van niet), maar wat zijn dan andere mogelijke oplossingen voor de onrust?

(Mij lijkt het gunstiger om de werking van de Raad gewoon via discussies in deze draad te laten verlopen, eerder dan echt een datum/tijd af te spreken voor een "vergadering".)

CX1000
Berichten: 498
Lid geworden op: do 25 jul 2013, 12:21
Locatie: Rasovonto [KVA], Bunnik [NLD]

Re: Atlantische Raad

Bericht door CX1000 » wo 02 sep 2015, 17:21

^^ De rebellen van de ARF willen graag een onafhankelijke Forcureense republiek. Deze wens wordt ook gedeeld door de bevolking van Forcury, alleen willen de meesten dit op een vreedzame manier bereiken en zijn daarmee dus tegen de ARF.
De Kvarinsulaanse regering wil in eerste instantie zijn burgers veilig stellen en deze criminelen hun straf geven voor de moorden die ze gepleegd hebben. Daarnaast wil de regering ook de vrede handhaven en de positie van Forcury "ter zijner tijd bespreken".

Verder vind ik een constante discussie een goed idee, met als deadline dan de dag van de vergadering. Waarop de afgevaardigden die discussies zullen voeren.

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: Atlantische Raad

Bericht door Dulminis » wo 02 sep 2015, 19:06

^^ Eens met de continue discussie en de fictieve vergadering van onze regeringspoppetjes wel op een vaste datum.

Goed initiatief trouwens, Ortelius!
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: Atlantische Raad

Bericht door TBR » wo 02 sep 2015, 21:53

Ortelius schreef:Aangezien Antalmenië de eerste SG van de Raad levert, zou ik het initiatief willen nemen in de discussie over een mogelijke aanpak van de onrust in Kvarinsuloj. Zou CX1000 nog eens kort kunnen toelichten wat precies de eisen en belangen van zowel de rebellen als van Kvarinsuloj zijn? Is het wenselijk om direct van start te gaan als Atlantische Raad met een gezamenlijk militair ingrijpen (mij lijkt van niet), maar wat zijn dan andere mogelijke oplossingen voor de onrust?
Mij lijkt een militair ingrijpen een verre overschrijding van de bevoegdheden van de Atlantische Raad, Ardeim noch Solwezië zullen daaraan meewerken en indien dit het geval is, zullen zij uit de Atlantische Raad treden aangezien dit niet het soort organisatie is waartoe zij willen behoren, toch niet met een aantal andere landen dat in de AR zit. De AR is opgericht als Overlegorgaan, en moet zich dus ook voornamelijk concentreren op het organiseren van overleg tussen de strijdende partijen, waarbij ze zich binnen de grenzen van de Kvarinsulaanse soevereiniteit begeeft.

De situatie in KVA lijkt me vergelijkbaar met die in Spaans Baskenland en de ETA.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: Atlantische Raad

Bericht door Kathor » wo 02 sep 2015, 22:49

Ik sluit me aan bij TBR, de Atlantische Raad heeft bijlange na niet de bevoegdheid om zulke dingen te onderhandelen. Om het cru te stellen, de Atlantische Raad is een lege doos.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: Atlantische Raad

Bericht door TBR » wo 02 sep 2015, 23:06

^^ Ik onderstreepte alleen nog maar even mijn punt omdat er blijkbaar heel wat verwarring bestaat over de bevoegdheden van de AR. ;)
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

DeFries
Berichten: 88
Lid geworden op: zo 17 mei 2015, 00:04
Locatie: Fryslân [NLD], Lanning [FRE]

Re: Atlantische Raad

Bericht door DeFries » wo 02 sep 2015, 23:17

Ortelius schreef:vraag blijft natuurlijk wat er wel aan gedaan kan worden.
Ik weet dat Fryseach nog geen lid is van de Atlantische Raad, maar ik ga er toch even invallen aangezien taalminderheden toch wel erg binnen mijn interesse vallen .

voorstellen:
Overzien van een (zoveel mogelijk) onpartijdig referendum voor onafhankelijkheid van Forcury (oftewel via diplomatie het voor elkaar krijgen dat Kvarinsuloj instemt met een bindend referendum). Hoewel ik me afvraag hoeveel lidstaten van de Raad dit zouden willen aangezien ze misschien bang kunnen zijn dat eigen minderheden ook onafhankelijkheid zullen willen (à la Spanje).
Dit past binnen de arbiterfunctie van de AR

In ieder geval gebruik maken van de mogelijkheden en financiering van de AR om de situatie in Forcury goed te bepalen (polls, adviezen etc. belangrijk wederom is om dit te doen vanuit een onpartijdige ingang): Hoeveel mensen willen onafhankelijkheid? Hoeveel mensen vinden de taalsituatie slecht? Hoeveel mensen willen binnen Kvarinsuloj blijven maar wel meer macht naar de deelstaat Forcury gedelegeerd? etc.
Dit past binnen de wetenschappelijke, standaardisatie en arbiter functie van de AR

ARF-leden/leiders toegang blokkeren tot andere lidstaten of voor een internationaal/Atlantisch gerechtshof brengen, om het misschien makkelijker te maken voor sympatisanten met de ARF om het vonnis te accepteren.
Dit past binnen het op te richten gerechthof. Hoewel ik me afvraag hoeveel macht deze heeft/zal hebben.

These are just my two cents...

Faylin
Beheerder
Berichten: 1552
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Kerkrade, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: Atlantische Raad

Bericht door Faylin » wo 02 sep 2015, 23:36

DeFries schreef:Hoewel ik me afvraag hoeveel lidstaten van de Raad dit zouden willen aangezien ze misschien bang kunnen zijn dat eigen minderheden ook onafhankelijkheid zullen willen (à la Spanje).
In Cylenië is dit recent ook al gebeurd, waar Svalingen een aparte deelstaat is gaan vormen. Dit bleef gelukkig bij oproer, maar het kan, zoals in Kvarinsuloj, dus ook erger. Er kan natuurlijk altijd besproken worden wat de mogelijkheden zijn voor een (deels) onafhankelijk Forcury, maar waar één schaap over de dam is, volgen er meer, en dat moet je sowieso niet willen. Moeilijke kwestie...

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: Atlantische Raad

Bericht door Dulminis » do 03 sep 2015, 08:10

Militair ingrijpen als eenzijdig besluit van de AR (dus zonder toestemming van Kvarinsuloj) is natuurlijk not done. Ik vraag me zelfs af of de NAVO zou ingrijpen in een burgeroorlog in één van de lidstaten die verder geen gevolgen heeft voor andere lidstaten. Wanneer Kvarinsuloj daarentegen om militaire steun zou vragen in zijn strijd tegen de ARF (AR, ARF... verwarrend hoor, zeker aangezien dit de 'eerste zaak' van de AR is ;) ), dan is de AR als overleg- een coördinatieorgaan bij uitstek de juiste organisatie om uit te zoeken welke landen hier het beste geschikt voor zouden zijn (en ook om in latere vergelijkbare situaties te zeggen: 'land A is de vorige keer al geweest, nu is het de beurt aan land C', of iets in die geest).

Zolang dit een interne kwestie van Kvarinsuloj is, kan de AR vrij weinig doen, behalve misschien wapenhandel laten controleren in internationale wateren. Zodra de internationale veiligheid in het geding komt, heeft de AR meer te zeggen, althans waar het de andere lidstaten betreft.

Een referendum opleggen aan Kvarinsuloj lijkt me ook geen goed idee; dat zal KVA nooit pikken (ik zou dat tenminste niet pikken als ik Kvarinsuloj was). Qua vreedzame interne hervormingen zijn Cylenië en Carthamië eerder uitzonderingen dan regel; zie Georgië/Abchazië/Zuid-Ossetië, Servië/Kosovo, Moldavië/Transdnjestrië, Oekraïne (een voorbeeld van hoe het kan escaleren als het buitenland zich ermee gaat bemoeien), Sri Lanka/Tamil, (Zuid-)Sudan, etc.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Ortelius
Berichten: 415
Lid geworden op: di 19 apr 2011, 23:25
Locatie: Stockholm
Contacteer:

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Ortelius » do 03 sep 2015, 14:04

Vraag aan de moderatoren: is het mogelijk om de relevante discussiebijdragen hieronder bij te plakken?
Laatst gewijzigd door Kaaiman op do 03 sep 2015, 15:25, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Gedaan. Beginpost aangepast.

SjorsB
Geoficticus
Berichten: 2441
Lid geworden op: za 11 aug 2012, 14:05
Locatie: Nijmegen [NL] / Cadhemis [UN] / Miletta [IC] / Kongə [PI]
Landen: UNE, IRC
Contacteer:

Re: Atlantische Raad

Bericht door SjorsB » do 03 sep 2015, 20:08

En nu nog een goede titel voor dit topic ;)

De AR kan uitstekend dienen als bemiddelaar in interne conflicten zoals dit conflict in Kvarinsuloj. De AR kan inderdaad niet zomaar militair ingrijpen maar Kvarinsuloj kan en mag - lijkt me - inderdaad wel om hulp vragen die verder gaat dan adviseren.

Ambassadeur Jorick Hæn heeft alvast het volgende concept-standpunt uitgedragen namens Uneta:
Het is mijns inziens beter in zaken betreffende separatistische groeperingen de tegenstanders, in dit geval de ARF, tegemoet te komen in plaats van eraan toe te geven. De deelnemers aan het conflict zouden om de tafel moeten gaan zitten waar misschien maatregelen in de vorm van bijvoorbeeld meer autonomie voor het gebied besproken kunnen worden. Voor de rest is er volgens mij weinig wat ik hier in mijn functie en hoedanigheid zou kunnen toevoegen, aangezien dit nog steeds een interne kwestie van Kvarinsuloj is. Ik zou graag een neutrale beschrijving van het conflict zien om hier namens Uneta een verder besluit over te kunnen nemen.

Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Matt » do 03 sep 2015, 21:43

Wij denken ook dat de Atlantische Raad in deze kwestie niet meer kan doen dan alleen adviseren. Het uitschrijven van een referendum of het geven van meer macht lijkt ons alleszins een goed idee, maar wij begrijpen ook dat het voor Kvarinsularoj lastig is om dit te doen.
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door TBR » do 03 sep 2015, 22:56

De AR kan de Kvarinsulaanse regering alleen maar aansporen om de dialoog aan te gaan met de bevolking van Forcury en om dingen niet op de spits te drijven.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Dulminis » vr 04 sep 2015, 07:43

^^ ... tenzij de regering van Kvarinsuloj uitdrukkelijk om meer hulp vraagt.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door TBR » vr 04 sep 2015, 16:48

^^ Dan is het volgens mij aan de AR om Kvarinsuloj bij te staan, maar militair ingrijpen moet niet via de AR gaan, dat zou de neutraliteit en integriteit van het orgaan op het spel zetten.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Dulminis » vr 04 sep 2015, 18:35

De AR moet geen interne opperbevelhebber oid hebben, maar kan altijd gelegenheid bieden om overleg tussen hulpbiedende lidstaten te faciliteren (onafhankelijke arbiters, vergaderingen voorzitten, advies vanuit lidstaten vragen en coördineren zodat het in hapklare brokken aangeboden wordt, etc.). De AR zelf hakt natuurlijk geen knopen door, want die macht heeft hij helemaal niet; dat doen de regeringsleiders gezamenlijk. Zie de AR maar als een soort directiesecretaresse van de aangesloten landen, en de lidstaten als de (wellicht ernstig schizofrene) directeur :)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Dulminis » zo 06 sep 2015, 15:17

Een samenvatting van de situatie (pafi is Esperantoons voor schieten):
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Kathor » zo 06 sep 2015, 15:53

:lol: Dit soort countryballs zouden hier wel meer mogen
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

CX1000
Berichten: 498
Lid geworden op: do 25 jul 2013, 12:21
Locatie: Rasovonto [KVA], Bunnik [NLD]

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door CX1000 » zo 06 sep 2015, 18:38

Die mogen er zeker meer! Geniaal!

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Kathor » zo 06 sep 2015, 19:36

Carthamië biedt experts aan in zowel contraterrorisme als overleg. Carthamië heeft veel ervaring op het vlak van separatisme en opstandige regio's (zie Overland en Lurarië) en ziet het als haar plicht om dit aan te bieden aan Kvarinsuloj
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

CX1000
Berichten: 498
Lid geworden op: do 25 jul 2013, 12:21
Locatie: Rasovonto [KVA], Bunnik [NLD]

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door CX1000 » ma 07 sep 2015, 20:34

Kvarinsuloj zal deze hulp graag aanvaarden. De regering hoopt samen sterker te kunnen zijn tegen de ARF.

Ortelius
Berichten: 415
Lid geworden op: di 19 apr 2011, 23:25
Locatie: Stockholm
Contacteer:

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Ortelius » di 08 sep 2015, 10:17

Antalmenië biedt specialisten voor het tekenen van grappige countryballs.

CX1000
Berichten: 498
Lid geworden op: do 25 jul 2013, 12:21
Locatie: Rasovonto [KVA], Bunnik [NLD]

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door CX1000 » di 08 sep 2015, 14:17

^^ Is ook goed hoor! :lol:

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Maarten » zo 11 okt 2015, 18:21

Hoe staat het hiermee? En wanneer is er een vergadering waarbij de kandidaat-lidstaten worden besproken?

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [AR] Onrust Kvarinsuloj (30-09-2015)

Bericht door Dulminis » ma 12 okt 2015, 20:47

^^ "Het is al een poosje rustig in Kvarinsuloj. De Atlantische Raad heeft laten weten dat het zo niet langer kan en een comité ingesteld dat de onrust in het land moet aanwakkeren." :B
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten