[CAR] Algemeen

Carthamian Federation

Moderator: Kathor

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1488
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Hilversum, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV
Contacteer:

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door Faylin » vr 11 aug 2017, 22:32

Interessant artikel! Wordt er onder de cylenistische gelovigen ook nog waarde gehecht aan de mythologische betekenis van Kardög? Het eiland was volgens de mythe de plaats waar halfbloeden (kruisingen tussen mensen en faeries) zich voor het eerst als een superieur ras uitten en de mensen op Kardög terroriseerden, wat uiteindelijk uitliep in een rassenoorlog.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 1983
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door Kathor » vr 11 aug 2017, 22:35

^^ Ja, men heeft weet van het mythologische verleden van de regio en volgens sommigen is dat ook een reden waarom ze de Afro-Carthamiërs (een ander ras) hebben verwelkomd in hun gemeenschap.
Carþamia, pasal đåns bouđas Nöris...

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1474
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door Matt » vr 11 aug 2017, 22:49

Interessant en uitgebreid artikel. Hulde! :D
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1266
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door BlaZ » za 12 aug 2017, 08:40

Zeer uitgebreid artikel inderdaad. Die olie in de Sirrhae was ik bijna vergeten, maar dat klopt inderdaad. :d

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 1983
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door Kathor » do 28 sep 2017, 23:21

Free City of Cartym
Pearl of the West

Afbeelding
Vlag van de Vrije Stad Cartym

Afbeelding
Zegel van de Vrije Stad Cartym

Beschrijving
Cartym is een metropool aan de westkust van Kardög. Het is de tweede stad van Carthamië met zo'n 2 miljoen inwoners (5 miljoen in de aglommeratie die zich strekt van Westpoint in het zuiden tot Cärtym Arzan Berandoth International Airport in het noorden. Het is één van de snelst groeiende urbane gebieden in West-Borealië, mede komende door de internationale aantrekkelijkheid die de stad heeft als zonnig, stijlvol en welvarend oord vol opportuniteiten.

Economie
Cartym is één van de motoren van de Carthaamse economie, de stad is al eeuwenlang een belangrijke haven en centrum van de erg belangrijke textielindustrie. In de jaren '50 werd er in de Scipionische Zee grote hoeveelheden petroleum gevonden, in Cartym schoten de olieraffinaderijen uit de grond en de stad groeide flink onder invloed van de petroleumindustrie, een industrie die vandaag de dag nog altijd erg belangrijk is voor de stad en het land. De stad kwam ongeschonden uit de burgeroorlog en was in de naoorlogse periode voor enkele jaren dé belangrijkste economische motor van het land (tot Pötama die rol weer overnam na de Tweede Hilgaroorlog, en zelf aan een economisch succesverhaal begon). Cartym blijft vandaag de dag een centrum voor innovatie, gesterkt door het karakter van Cartym als een innovatieve plek die zichzelf telkens opnieuw weet her uit te vinden.

Na de socialistische machtsgreep op de Arendseilanden trokken bijna een miljoen Aguilijnen van de eilanden naar Carthamië. Velen van hen werden tewerkgesteld in de groeiende petrochemische industrie in Cartym en andere steden. De stad kreeg in 1954 de titel van Free City (Neurs: Sidađe Libra) omwille van het opvangen van de Aguilijnse vluchtelingen.

Cartym is het centrum van de Carthaamse entertainmentindustrie, het zonnige klimaat zorgde ervoor dat vanaf het begin van de 20e eeuw filmmakers deze stad verkozen boven het vaak regenachtige Pötama. De gouden eeuw van de Cartymer filmindustrie (beter bekend als Collywood) was in de jaren '50 en '60, toen de industrie een symbool werd van de tegencultuur tegen het erg conservatieve Carthamië. Het rebelse karakter van Collywood werkte erg positief op de persistentie van de industrie, Collywood vond zichzelf telkens weer opnieuw uit en is vandaag de dag nog altijd erg succesvol wereldwijd.
In navolging van de filmindustrie kwamen ook andere sectoren van de entertainmentindustrie naar de stad, vanaf de jaren '50 ontsproten in de stad ook de eerste productiehuizen specifiek gericht op televisie, de verschillende TV-netwerken van Carthamië hebben meestal hun hoofdkwartier en nationale nieuwsdienst bij geaffilieerde TV-stations in Pötama, maar hebben hun entertainmentfaciliteiten bij TV-stations in Cartym.

Cartym wordt ook wel eens de Fashion Capital of Borealia genoemd vanwege de grote rol die het heeft in de Atlantische en internationale mode-industrie. De regio is al vele jaren bekend als een stad met erg verfijnde kleermakers, eeuwenlang kwamen de kleren van de Carthaamse Keizers en andere hoge adel uit Cartym, waardoor het aanzien van de stad op dat vlak nog verder steeg. Vanaf de vroege twintigste eeuw werd het ook op internationaal vlak een belangrijke modestad toen de Cartymese kleermakers ook gingen werken voor internationale klanten, vaak rijke mensen uit Atlantis of Noord-Amerika. Bekende Cartymese couturiers uit die periode zijn Valra Arcana (1888-1969) en het duo Brando Sarandas (1901-2005) en Thoryn Selothan (1908-2014), hun merken (respectievelijk Arcana en S&S) zijn tot op de dag van vandaag wereldwijd erg populair en genieten een bekendheid vergelijkbaar met merken als Dior, D&G, Chanel,...

Afbeelding
Naast de entertainment en mode-industrie is Cartym ook een belangrijk financieel centrum, hoewel niet zo groot als Pötama CBD hebben verschillende banken en andere financiële bedrijven belangrijke vestigingen in Downtown Cartym. de Borsa da Cartym, de tweede belangrijkste Carthaamse effectenbeurs na de Pötama Stock Exchange, ligt ook in deze buurt.

Cultuur
De stad wordt zowel nationaal als internationaal gezien als een erg vrijzinnige stad, dit contrasteert met het erg conservatieve binnenland van Kardög. Dit beeld wordt voorbij de Carthaamse landsgrenzen geprojecteerd dankzij het werk van Collywood, de focus hierbij kan echter verschillen. De TV-reeks Artega Hills (lopend sinds 1988 en verspreid in meer dan 150 landen) stelt Cartym voor als een cosmopolitaine stad van glamour en rijkdom. De Kaskraker Born to die (2002) stelt de stad heel anders voor en laat ook de onderliggende sociale problemen als racisme en kansarmoede zien. De waarheid ligt ergens in het midden...

Cartym is een erg multiculturele stad, de stad is een smeltkroes van veel culturen en etnieën. Dit uit zich in allerlei aspecten, van muziek en kunst tot eten en architectuur. Hoewel verschillende etnische groepen geconcentreerd zijn in bepaalde delen van de stad (Chinatown, La Pequeña América,...) is de interactie tussen de verschillende groepen erg goed, en is er tegenwoordig weinig sprake van raciale spanningen in de stad. (al was dit in het verleden zeker anders).

Mobiliteit
Cartym kende een demografische boom vanaf de jaren '50, de stad spreidde zich niet uit in de hoogte, zoals Pötama, maar in de breedte. De stad is volgens sommigen gemaakt op maat van de auto, feit is dat het gemiddelde eigenaarschap van een wagen in Cartym het hoogst is van alle andere Carthaamse grootsteden. Door de stad lopen een aantal brede (of dubbeldeks) autosnelwegen die grote delen van de stad makkelijk bereikbaar maken, in theorie dan toch, want sinds enkele jaren zit dit netwerk aan zijn limieten en worden structurele files langer.

Het openbaar vervoer wordt om die reden sinds begin jaren 2010 fel uitgebreid, er komen extra tram- en metrolijnen en het busverkeer krijgt op sommige wegen een eigen rijstrook. Deze maatregelen zijn gespreid op meerdere jaren, zo zou de nieuwe metro klaar moeten zijn tegen 2029, het is een publiek geheim dat deze maatregelen er naast het verhelpen van het fileprobleem ook mee toe dienen om de Olympische Spelen van 2032 naar de stad te halen.

Cartym heeft een belangrijke ferry-verbinding met de Aguilijnse industriestad Nagneth. Het is tevens het eindpunt van de Trans-Atlantic Highway, een 1800 kilometer lange snelweg die buiten Carthamië beter bekend staat als de C55. Deze verbindt Cartym met Nieuw Vlissingen, de hoofdstad van Burghteland aan de andere kant van Borealië.
De stad heeft twee internationale vliegvelden: Talezim International Airport, dat zich richt op binnenlandse en internationale vluchten en Arzan Bernadoth, dat ook intercontinentale vluchten aanbiedt naar o.a. Atrokije, Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

Afbeelding
Een bord aan het begin van de C55 in Cartym, de route strekt zich op een afstand van bijna 1800 kilometer over het Borealische continent.

Uitgelicht: Enkele Buurten
-Downtown
Downtown is het zakendistrict in het westen van Cartym eiland en wordt gekenmerkt door hoge wolkenkrabbers. Het gebied is erg druk tijdens de weekdagen maar nagenoeg uitgestorven in de weekends.

Afbeelding
Downtown Cartym bekeken vanop straatniveau zoals te vinden op Google Street View

-Sentraloth
Sentraloth is het oude stadscentrum van Cartym, gesitueerd op de westzijde van het Cartym eiland, aan de natuurlijke haven. De middeleeuwse ommuring van de stad is grotendeels intact gebleven en vormt een toeristische attractie, grote trekpleister in dit stadsdeel is de Sint-Bryna Kathedraal, een renaissancistische kathedraal geconsacreerd aan de Carthaamse patroonheilige, de heilige Bryna. Een zevende eeuwse Schotse missionaris die na enkele legendarische omzwervingen over het Borealische continent terecht kwam in Carthamië waar hij een aanzienlijk deel van de bevolking bekeerde tot het christendom.

-Docklands
De Docklandsbuurt is de negentiende eeuwse haven van Cartym, gelegen vlak naast downtown heeft het in de loop der jaren een enorme metamorfose ondergaan. Vanaf de jaren '50 trokken kunstenaars en muzikanten naar de volkswijk, in de jaren '60 werd het het centrum van de tegencultuur die later symbool zou staan voor heel de stad. In het bijzonder ontwikkelde de wijk zich tot een erg bekende homobuurt, vergelijkbaar met The Castro in San Francisco of Greenwich Village in New York City.

-La Pequeña América
La Pequeña América (Het Kleine Amerika) of kortweg La Pequeña (Het Kleine) is een buurt in North Cartym, tegenover Sentraloth op het vasteland. De wijk is sinds de jaren '50 een instroompunt van vele Latijns-Amerikaanse immigranten in Carthamië. De wijk stond lange tijd bekend als verarmde wijk, maar ziet sinds de jaren 2000 gentrificatie, dit zorgt ervoor dat veel van de oorspronkelijke Latijns-Amerikaanse populatie verhuist naar nieuwere buitenwijken, en alleen de rijkeren overblijven. La Pequeña staat desondanks bekend als een stukje Zuid-Amerika in Cartym, er zijn vele winkels en restaurants te vinden met typisch Zuid-Amerikaanse dingen als Ropa Vieja of Asado.

Afbeelding
La Pequeña staat op gastronomisch niveau vooral bekend voor zijn unieke vorm van barbecue, de Asado Cartamiano is een Carthaamse variant van de typische Argentijnse barbecue (beter bekend als Asado). Deze ontstond in de late jaren '70 in La Pequeña bij Argentijnen en Chilenen die de junta's waren ontvlucht.

-West Cartym
West Cartym is een groot gebied ten zuiden van Downtown op het vasteland, het ligt op een uitgestrekte vlakte en vormt de overgang van het dichtbebouwde stadscentrum naar de buitenwijken, gekenmerkt door veel middenhoogbouw. In West Cartym liggen de twee belangrijkste universiteiten van Cartym, WCU/UCOC (West Coast University/ Universidađe da Costa Occidental) en UKCY (University of Kardög at Cartym). Beide universiteiten behoren tot de top-universiteiten in Carthamië en vooral de UKCY is internationaal geroemd om zijn technische opleidingen.

Afbeelding
De faculteit Informatica aan de UKCY, Beide Cartymese universiteiten bezitten weinig historische gebouwen maar blinken uit in moderne architectuur, typisch voor West Cartym

West Cartym is het centrum van de technologische bedrijvigheid aan de Kardögese westkust, de nabijheid van zowel de UKCY als de WCU hebben de regio aantrekkelijk gemaakt voor innovatieve bedrijven. De concentratie hiervan is zo groot dat West Cartym vaak het Silicon Valley van Borealië wordt genoemd. Bekende Carthaamse en internationale bedrijven die hier hun hoofdkwartier of belangrijke R&D-vestigingen hebben zijn o.a.
  • Volcat*: Carthaamse autoproducent, heeft zijn elektronische wagendivisie gebaseerd in West Cartym.
  • Tanio: Carthaamse producent van mobiele telefoons, het is een opkomend merk op de markt van smartphones, het model T3 maakte handig gebruik van het falen van de Samsung Galaxy Note7 in 2016.
  • Mandelsoft: Schellingse softwareproducent die belangrijke kantoren heeft in West Cartym.
  • Drop: Carthaamse berichtendienst voor smartphones. Is vooral in Atlantis erg populair in plaats van namen als Whatsapp of Messenger.
  • HAMERD: Schellings-Carthaamse producent van microchips, spin-off van de UKCY.
  • Gladiator: Carthaams-Cyleense producent van smartphone games, bekend omwille van de applicatie Gladiator (2011) waarin gebruikers met elkaar strijden en zo in ranking stijgen. Het eerste Gladiator wereldkampioenschap is gepland op 30 september 2017 in Cartym.
  • Tantalor: Ardeimse telecomgigant, heeft belangrijke kantoren en R&D-afdelingen in West Cartym sinds de overname van het Carthaamse Cartel in 2012.
  • Praetoriani: Dumerisch bedrijf dat zich bezig houdt met informatiebeveiliging.
-Westpoint/ Cabo Occidental
Westpoint (Neurs: Cabo Occidental) is een kaap ten zuiden van West Cartym, het is het meest westelijke punt van Kardög en grenst aan twee van de mooiste stranden van de regio. Het staat te boek als een plek met hoge golven en trekt om die reden veel surfers aan, er worden in de zomer zelfs internationale kampioenschappen georganiseerd. Het feit dat er in de Scipionische Zee slechts weinig haaiensoorten zijn (geen Tijgerhaai en slechts een kleine populatie van Witte haaien), zorgt er voor dat de Westpoint ook één van de veiligste plekken is om aan surfen te doen. Westpoint is voor zowel Cartymenzers als mensen van buiten de metropool een toeristische trekpleister om even uit te blazen.

-Colonath
Colonath (Nederlands: Kolonie) is een hoofdzakelijk joodse buurt gelegen ten oosten van West Cartym. De buurt is ontstaan in de jaren '30 en '40 van de twintigste eeuw, toen er tienduizenden joodse vluchtelingen werden gehuisvest. Een deel van de joodse vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk werden verhuisd naar Carthamië op uitnodiging van toenmalig Carthaams premier Arvud Arion, zelf een jood. Het merendeel van hen werd gehuisvest in Cartym, de eerste haven die schepen met Joodse vluchtelingen meestal aandeden.

Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel joodse vluchtelingen (hoofdzakelijk Ashkenazim) alsnog naar Mandaat-Palestina en zeker na de oprichting van een joodse staat in Israël in 1948 daalde het aantal joodse inwoners van Colonath, zij werden vanaf 1950 deels vervangen door Aguilijnen die de communistische machtsgreep aldaar ontvluchtten. Toch bleven hoofdzakelijk Sephardim liever in Carthamië en ontpopte de buurt zich na de exodus tot een joodse, Sefardische buurt. De wijk is vandaag de dag goed geïntegreerd in de rest van het stadsbeeld, hoewel het zijn identiteit niet verloren is.

-Artega Hills
De Artega Hills zijn de heuvels ten oosten van Cartym, de flanken liggen bezaaid met dure villa's en het lijkt wel alsof de elite uitkijkt op het gepeupel onder hen. De Artega Hills zijn dan ook de woonplaats van een hoop bekende Carthaamse figuren. De Hills zijn wereldwijd bekend door de gelijknamige soapserie Artega Hills, die het leven van de fictieve families Balaguer en Ashton in beeld brengen.

Afbeelding
De luxueuze villa's die tegen de flanken van de Artega Hills liggen kijken uit over de stad
Laatst gewijzigd door Kathor op zo 01 okt 2017, 01:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Carþamia, pasal đåns bouđas Nöris...

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1474
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door Matt » vr 29 sep 2017, 22:28

Prachtig artikel! Het is leuk om de soms wat meer specifiekere onderwerpen te lezen. :D Ik vind het ook altijd leuk om te raden waar in "de echte wereld" de foto's zijn gemaakt, maar daar ben ik van de skyline van Cartym nog niet achter. :mrgreen:
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1121
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door Dulminis » za 07 okt 2017, 15:14

^^ Mijn eerste indruk van het straatbeeld was Montréal, maar te weinig Franstalig. Ergens anders in Canada?
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2549
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door TBR » di 10 okt 2017, 14:16

Ik gok Vancouver.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 1983
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Algemeen

Bericht door Kathor » di 10 okt 2017, 17:04

^^ Wie zegt dat het allemaal uit dezelfde stad is? :lol:
Carþamia, pasal đåns bouđas Nöris...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast