[CAR] Nieuwsberichten

Carthamian Federation

Moderator: Kathor

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » ma 14 sep 2020, 19:43

An Dåine schreef:Hurricane warning issued for Paulette, mandatory evacuations on the Punet Isles
Hurricane Paulette to arrive by wednesday - Gusts of more than 200 km/h expected

FLUNYTH - Met Carthamia heeft een orkaanalarm afgevaardigd voor de Puneteilanden. Orkaan Paulette, die maandagnacht over Bermuda trok, is aangegroeid tot een orkaan van categorie 2. Het wordt aangenomen dat de orkaan nog kan uitgroeien tot categorie 4, met windsnelheden tot 210 kmh. Er zijn evacuatiebevelen- en adviezen afgevaardigd voor enkele lagergelegen gebieden in de Puneteilanden en langs de westkust van de Aquilen, zo wordt evacuatie aangeraden in Åne. De stormvloedkering van de baai van Flunyth gaat in de loop van dinsdag dicht.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » wo 16 sep 2020, 20:13

An Dåine HURRICANE EXTRA schreef:Worst storm in living memory strikes Aquiles
Paulette slams northern Aquiles as category 3 hurricane - 8 dead, 24 missing - Millions without power - Trawler sunk off Önathen

FLUNYTH / GASOTHE - Orkaan Paulette heeft een pad van chaos en verwoesting achtergelaten op de Puneteilanden. De Orkaan trok vannacht als een orkaan van categorie 3 over de noordwestelijke archipel. Windstoten van meer dan 200 km/h veroorzaakten zware schade in heel het noordwesten van de Aquilen. De schade in de Punetarchipel is aanzienlijk, honderden huizen zijn zwaar beschadigd en grote delen van de eilanden hebben te kampen met wateroverlast. Al minstens twaalf lichamen zijn geborgen op de Puneteilanden en Hosal, van zeker 24 anderen is nog geen woord. 40 kilometer uit de kust van Önathen is een vissersboot gezonken in het slechte weer, er wordt naar zeven opvarenden gezocht.

Afbeelding
Gasothe, de hoofdstad van de Puneteilanden, kreeg het zwaar te verduren.

Tienduizenden eilandbewoners spendeerden de nacht in opvangcentra, veelal versterkte sportzalen en schoolgebouwen, of in versterkte kamers in huis. Toch had niemand gerekend op een storm van zulke kracht, windstoten van meer dan 200 km/h beschadigden huizen en veroorzaakten een miljardenschade. Veel mensen zijn na een helse nacht wakker geworden met ernstige schade. Miljoenen Aquilijnen zitten zonder stroom

In de Sidađe Concretas² van Gasothe en Luxemburg zijn daken van appartementsgebouwen van wel 12 hoog gevlogen. Omgevallen bomen blokkeerden de hoofdwegen, treinverbindingen en elektriciteitsdraden in grote delen van de archipel. Er zijn op dit moment al 8 doden geteld, maar nog 24 mensen worden vermist. Uit de kust van Önathen is een vissersboot gezonken, de boot had motorproblemen en raakte niet meer tijdig in de haven. Er wordt naar nog zeven opvarenden gezocht, één lichaam is reeds geborgen.

Paulette verbrak het record van Ellen, die 46 jaar geleden eveneens de Puneteilanden en de noordwestelijke Aquilen aandeed en een groot deel van Flunyth onder water zette. De verwoesting veroorzaakt door Ellen vormde het begin van de massieve vloedkeringswerken langs de Aquilijnse westkust, met als hoogtepunt de stormvloedkering van de baai van Flunyth. Deze hield vannacht stand zonder problemen, hoewel een uitzonderlijke stormvloed op haar inbeukte.
² Sidađe Concreta: Een stadswijk stammende uit de communistische tijd (1950-1989) die gedomineerd wordt door plattenbau.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » vr 13 nov 2020, 14:00

Enkele krantenkoppen van woensdag 11 november, de dag na de provinciale verkiezingen.
An Dåine schreef:Tory landslide: Conservatives take power in NO, ST, CA
Emorten wins supermajority in KA - Stromath wins AV governors race.
The Pötama Times schreef:Tories sweep to power in landslide victory
Anoth Rune schreef:O PNS se mantenet
Grandes perdas pro Foro
(De PNS handhaaft zich - Grote verliezen voor het Forum (FD - Liberalen)
The Express schreef:After stunning tory victory, the mood at Liberal headquarters:
HEADS WILL ROLL
Overlandse Courant schreef:Koalisie wint miëste distrikten - Piëters bleft governeur - Sleitel in handen van OA
CHAOS
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » vr 13 nov 2020, 16:58

IBC Television 13:55 CST (16:55 CET) schreef: *This is an IBC News Special Report*

Good afternoon everyone, I'm Frank Dumont in Pötama. We're coming on the air early because we've received word from Marlborough House² that the Chancellor will give a statement at 2 o'clock. A statement about the future of his cabinet and himself.

[...]

And there comes the Chancellor, let's listen in.

Chancellor James Rafath: "Good afternoon, for the past five years I've had the honour of being the Chancellor of the Carthamian Federation. The very first leader of a Carthamia that got reunited after almost 70 years of division."

[...]

"The past couple of months have brought us an enormous challenge, the Covid-19 pandemic has hit our nation hard. The pandemic and our response to it have shown weaknesses in this administration and in its enforcement of measures..."

[...]

"It is clear to me that it is in the best interest of the Federation, if a new Chancellor where to lead the country into the second phase of the fight against the pandemic. Therefore, it is my intention to step down as leader of the Liberal Party of Carthamia³ and not take part in the ensuing election for party leader. I will remain in office until a new party leader has been chosen..."

[...]

"I've had the honour of a lifetime to have served as the chancellor presiding over reunification and also as the first coloured person to have served in the highest elected office in this nation. I'd like to thank my wife Sarah and my lovely kids Thomas and Maria for their support in all these years, they have my eternal gratitude."

"I'd like to say thank you and goodbye. Qe Dio protejat Carthamia (Moge God Carthamië beschermen)
"
² Ambstwoning van de Kanselier van de Carthaamse Federatie.
³ LPC is de partij die de drie liberale partijen LDP, FD en UL verenigt.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » do 19 nov 2020, 01:52

An Dåine 14/11 schreef:LDP leadership game is on
Kosinki and Costa enter race - speculation about potential bid from Ronaldo Gareth grows

PÖTAMA - Eén dag nadat Kanselier Rafath bekend maakte op te stappen, maken de eerste kandidaten van de Liberale voorzittersverkiezingen zich bekend. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Kosinki had gisterenochtend zijn kandidatuur ingeleverd. Oud-attorney-general² en huidig senaatslid voor Cyrener, dr. Julietta Costa, liet gisteravond weten dat ook zijn in de race stapt voor de Kanselierspost. Speculatie groeit over een mogelijke poging van Ronaldo Gareth, de oud-gouverneur van Costa Norte was één van de grootste critici van James Rafath's covid-aanpak.

Peter Kosinki kondigde zaterdagochtend al aan dat hij deelnam aan de race voor voorzitter. Kosinki was als vice-eerste minister en minister van BuZa waarschijnlijk al op de hoogte van Rafath's plannen. Kosinki geldt als vertrouweling van Rafath en verwacht wordt dat hij de centrumlijn van Rafath zou verderzetten als premier. Als minister van buitenlandse zaken is hij al aan zet sinds 2013, tijdens het kortstondige conservatief-liberale kabinet van Bill Ålson. Kosinki overzag mee de hereniging van Carthamië, een deelname aan bombardementen op islamisten in Irak en Syrië en een sterkere toenadering tot de NAVO.

De tweede kandidate is dr. Giulietta Costa, de voormalige attorney-general is senaatslid en staat bekend als één van de figuren van de linkervleugel van de LDP. Ze was lang voorstander van een coalitie met Labour/PNS op federaal niveau en stond in haar thuisprovincie Avamië aan de wieg van de links-liberale coalitie die er tot 2020 de plak zwaaide. Costa is hoewel haar centrumlinkse overtuiging een groot tegenstander van Baldo!, al meent ze zelf wel te willen luisteren naar de grieven van hun kiezers. Costa heeft zich tijdens de covidcrisis weinig uitgelaten, al kreeg ze zelf met de ziekte af te rekenen maar herstelde ze snel.

Ten slotte rest er nog Ronaldo Gareth. In Holaneth groeit speculatie dat de oud-gouverneur, die in 2017 aftrad wegens prostaatkanker maar vervolgens herstelde en in 2019 genezen werd verklaard, ook een gooi zou doen. Hij is sinds het begin van de crisis een fel intern criticus van de liberale aanpak van Covid, al uitte hij ook enkele maanden zijn grieven openbaar in de media. Gareth sprak ook zijn steun uit voor de conservatieve gouverneur Emorten van Kardög, die in een politieke crisis met Pötama verwikkeld is over zijn uitgebreide aanpak van de pandemie.
² De attorney-general is in Carthamië een federale kabinetspositie. Een AG heeft dezelfde taken als een minister van justitie maar is daarenboven ook de belangrijkste juridische adviseur van de regering.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » vr 27 nov 2020, 20:13

An Dåine schreef:COSTA CHANCELLOR
Giulietta Costa wins liberal leadership second ballot - To be sworn in at noon tomorrow

PÖTAMA - Giulietta Costa wordt de nieuwe kanselier van de Carthaamse Federatie. Ze won vandaag de tweede ronde van de liberale leiderschapsverkiezingen van Ronaldo Gareth. De 54-jarige oud-attorney-general haalde het met 54% van de stemmen in de beslissende finale stemronde van oud-gouverneur van Costa Norte Ronaldo Gareth.

Zes jaar na Theryvianne Grevain wordt Giulietta Costa de tweede vrouwelijke regeringsleider van Carthamië. Ze haalde het met...

[...]

Kanselier Costa zal maandag voor het eerst in de Senaat aantreden als kanselier. Ze kondigde vandaag reeds aan dat er een grondige herschikking van het kabinet komt. Hoewel het merendeel van de nieuwe posten nog onbekend is, lijkt al zo goed als zeker dat Peter Kosinki op post blijft bij buitenlandse zaken. Francine Dubois, minister van volksgezondheid, lijkt echter zeker van ontslag. De onpopulaire minister van volksgezondheid was de afgelopen maanden een te grote schietschijf geworden door haar aanpak van de covid-19 crisis. Lorne Delmath, MP voor Brövoken, wordt waarschijnlijk de nieuw Chief Whip.²

[...]

Costa wordt de eerste Carthaamse regeringsleider van Italiaans-Carthaamse afkomst, als jongste werd ze geboren in een gezin van 6 kinderen. Costa's vader was havenarbeider in Blomastic, haar moeder baatte een kruidenierszaak uit. Als eerste in de familie ging Costa studeren en werd ze advocate aan de balie van Blomastic midden jaren '90. Later stapte ze in de provinciale politiek in Avamië voor de LDP, en schopte ze het in 2013 tot attorney-general in het conservatief-liberale nationale kabinet van Bill Ålson en Thery Grevain.
² Chief Whip: De Chief Whip is een fractiepositie in Angelsaksische parlementen die erop toeziet dat alle leden van de fractie stemmen volgens de partijlijn.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Update voorjaar 2021

Bericht door Kathor » vr 05 mar 2021, 22:52

An Dåine schreef:10 million Carthamians vaccinated
In Carthamië draait de vaccinatiecampagne op volle toeren. De 10 miljoenste prik is reeds gezet met het Pfizer, Moderna, Astrazeneca, Johnson&Johnson (vanaf midden maart) of Vitagen²-vaccin. De besmettingsccijfers zijn in dalende lijn en het aantal overlijdens is fel verminderd. Er zijn zeer concrete plannen om grote sectoren van het land te heropenen. De vaccinatiecampagne wordt door de regerende liberalen uitgespeeld in de campagne als hun paradepaardje, hoewel de organisatie veelal de bevoegdheid is van de provincies (die de liberalen quasi allemaal zijn kwijtgespeeld bij de provinciale verkiezingen van vorig jaar)
² Carthaams-Cyleense Pharmareus, het Vitagen-vaccin tegen Covid-19 is een RNA-vaccin in de lijn van Pfizer en Moderna
The Southern Herald schreef:Tories propose radical state reforms: States abolished by 2025, provinces to take over role
De campagne voor de algemene verkiezingen van juni 2021 draait op volle toeren. De NPP (Tories, conservatieven) willen een grondige hervorming van de federatie waarbij de staten afgeschaft worden en de provincies het overgrote merendeel van hun bevoegdheden krijgen. Het idee wordt al sinds de oprichting van de federatie in 2014 geopperd om af te raken van het infameuze "tussenniveau" tussen provincies en de federatie. Het zou in se een groot deel van de grondwet van 1949 herstellen, een oude eis van de conservatieven. Toen hadden de provincies ook ongeveer evenveel macht.
The Pötama Times schreef:Monarchy proposition on the ballot at General Election
Omdat de komende verkiezingen niet al belangrijk genoeg waren, wordt er nu ook gestemd over de positie van de monarchie. De actuele situatie is een soort schijnmonarchie waarbij Keizer Mårt officieel "Keizer van Carthamië" is, maar dit zonder enige legale baggage. Hij is niet het staatshoofd van de Carthaamse Federatie. Veel Carthamiërs willen terug de Keizer als officieel staatshoofd, deels uit een vlaag van monarchisme en respect voor het instituut, maar vooral omdat er een zware golf van anti-politiek heerst onder de bevolking. Nu staat op de stembrief bij de algemene verkiezingen ook een referendum over de rol van de Keizer, op basis van een eerder ingediende petitie van het burgerinitiatief "Carthamia, an empire". De drie grote partijen (LPC, NPP en Labour) hebben alvast een gentlemen's agreement gesloten dat geen enkele partij voor of tegen dit referendum gaat campagnevoeren en het overlaat aan de leden.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten