[CAR] Geschiedenis

Carthamian Federation

Moderator: Kathor

Kathor
Geoficticus
Berichten: 2056
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Asimprocessen

Bericht door Kathor » vr 30 apr 2021, 02:38

Asimprocessen

De Asimprocessen waren een reeks grootschalige rechtszaken die vanaf het najaar van 1975 tot 1979 plaatsvonden in Asim. In totaal waren er zo'n 5 rechtszaken gericht tegen allerlei groepen van beschuldigden:
  • Erlozproces tegen de regering Erloz (1974-1975) die met de Tholeense bezettingsmacht collaboreerde.
  • Coup- en collaboratieproces tegen de militaire en civiele samenzweerders van de mislukte coup van 17 december 1973. (het zgn. Anarilcommittee).
  • Tholeense bezettersproces tegen Tholeense kopstukken uit de bezetting.
  • Overlandproces tegen kopstukken uit de Overlandse Republiek (1973-1975) die collaboreerde met de Tholeense bezettingsmacht.
  • Beulenproces tegen een aantal Carthaamse en Tholeense beulen die betrokken waren bij bloedbaden tegen burgers en martelingen in geheime gevangenissen.
Afbeelding
Het Gerechtshof van Asim, waar in de late jaren '70 het merendeel van de Asimprocessen plaatsvonden.

Maatschappelijke impact
De processen werden door de Carthamiërs druk gevolgd, zowel op radio als televisie werden ze live uitgezonden. De details die in de processen kwamen bovendrijven zorgden voor veel beroering bij de bevolking. Er was regelmatig een collectieve zucht van opluchting als een bepaald figuur (terdood)veroordeeld werd. Des te grote was het ongeloof en de afschuw als iemand werd vrijgesproken of slechts zeer licht bestraft werd.

Met name het Overlandproces zorgde vanaf 1978 voor extra onrust in de provincie Overland. Het OFM begon met een nieuwe terreurcampagne ten tijde van het proces en zorgde voor een heropflakkering van het Overlandse Conflict. Ook groepjes Rode Wolven die na de oorlog hun wapens niet hadden ingeleverd hadden het soms gemunt op vrijgesproken collaborateurs. Zo werd de wegens stiekeme hulp aan het verzet vrijgesproken minister van bevoorrading in de regering Erloz, Diane Grevain, het doelwit van een mislukte bomaanslag in 1978.

De processen waren vooral gericht tegen de hoogste en meest zichtbare collaborateurs, en lieten regeringsloyale groepen buiten schot. Kleinere collaborateurs kregen vaak te maken met eerder administratieve sancties zoals lustratie (bv. collaborateurs weren uit de ambtenarij). Dit zorgde voor veel wrevel bij slachtoffers van de burgeroorlog, en vormde de basis voor vetes die vele decennia na de burgeroorlog nog altijd hoog kunnen oplopen. Ook linkse groepen, zoals de Rode Wolven, die uitwaren op een grondige zuivering van de Carthaamse maatschappij, werden militanter en begonnen aanslagen te plegen. De Rode Wolven in het bijzonder zouden vanaf 1977-78 een terreurcampagne beginnen tegen de Carthaamse staat die het land tot in de jaren '90 regelmatig zou overvallen.

Voornaamste veroordelingen                                           
 Naam   Functie   Straf   Status 
 Genath Erloz   Premier (1974-1975)   Doodstraf (in absentia)   Laatst levend gesignaleerd in Brazilië in 2018. 
 Gerco Dorath   Minister van Binnenlandse Zaken (1974-1975), bevoegd voor o.a. de geheime dienst en politie.   Doodstraf (in absentia)   In ballingschap naar Tholenië (tot 1981) en dan in Uruguay (tot 2015). In 2015 opgepakt in Avamië en na een nieuw proces opnieuw veroordeeld tot de doodstraf. Opgehangen in januari 2019. 
 Herc Dorlac   Minister van Defensie (1974-1975)   Doodstraf (in absentia)   In ballingschap naar Tholenië (tot 1981) en dan in Ireggio (tot 1989). In 1989 door Carthaamse geheime diensten misleid en ontvoerd naar Carthamië. Opgehangen in 1992. 
 Orvas Mertesth   Minister van buitenlandse zaken (1974-1975)   Levenslang   Pleegde zelfmoord in zijn cel in 1984. 
 Diane Grevain   Minister van economie en bevoorrading (1974-1975)   Vrijspraak   Vrijgesproken wegens bewijzen en getuigenissen dat zij substantiële hulp bood aan het verzet en informatie doorspeelde aan de Vrije Carthamiërs. 
 Carlo Arion   Minister van media en telecommunicatie (1974-1975)   15 jaar   Vrijgelaten in 1987 na 12 jaar. 
 Aryoth Ur   Maarschalk en chef-staf van het Carthaamse leger   Doodstraf   Gefusilleerd in 1978. 
 Maċimo de Amalelii   Tholeense opperbevelhebber van de bezetting (1973-1975)   Levenslang (in absentia)   In ballingschap naar Tholenië (tot 1981). Uitgeleverd aan Carthamië op het einde van de Tweede Hilgaroorlog, overleden in Carthaamse gevangenschap in 1991. 
 Jan Pelke   President van de Overlandse Republiek (1974-1975)   Doodstraf (in absentia)   In ballingschap naar Tholenië (tot 1981) en dan in Uruguay (tot 1983). In 1983 door Carthaamse geheime diensten misleid en ontvoerd naar Carthamië. Opgehangen in 1986. 
 Pieter Marnixzoon   Vermeend leider van het OFM.   Doodstraf   Opgehangen in 1980. 
 J.P. Groen   Overlands minister van veiligheid (bevoegd voor leger en politie) (1974-1975).   Doodstraf   Opgehangen in 1980. 
 Pador Hertelen   De "Beul van het Zuiden", verdacht van het martelen en doden van een paar honderd oppositiefiguren in Carthiskische en Avaamse gevangenissen.   Doodstraf   Gefusilleerd in 1979. 
 Orvas Torvarth   De "Beul van Pötama", verdacht van het martelen en doden van tientallen Pötamezen.   Doodstraf   Gefussileerd in 1979. 

Verwerking van het verleden: De Commissie-Bolkes
Pas op het einde van de jaren '90 werd er gekozen om dit ongemakkelijke verleden beter te proberen kaderen. Na het tekenen van de Maltijnakkoorden in 2001 die een einde maakte aan de onrust in Overland, werden de plannen voor een Carthaamse waarheidscommissie concreter. In 2003 werd de Civil War Truth Commission in het leven geroepen, beter bekend als de Commissie-Bolkes. De commissie ging actief de burgeroorlog en de vele mensenrechtenschendingen onderzoeken, vaak doormiddel van publieke zittingen die live in de media werden uitgezonden. Het doel van de commissie was i.t.t. de Asimprocessen niet zozeer om collaborateurs te straffen, maar wel om de waarheid te weten te komen achter de vele onopgeloste misdaden. Dit resulteerde o.a. in het terugvinden van een aantal massagraven in het Aningland in 2006, waarbij de lichamen van zo'n 200 vermisten na 32 jaar werden teruggevonden, een bijzonder emotionele overwinning voor de waarheidscommissie. In 2008 kwam de Commissie met haar eindrapport, maar het werk van de Commissie wordt sindsdien verdergezet door het Federal Institute for Civil War Justice.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten