[CAR] Cultuur

Carthamian Federation

Moderator: Kathor

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

[CAR] Cultuur

Bericht door Kathor » wo 09 jul 2014, 21:34

Religie

Cijfers
In Carthamië zijn er verschillende godsdiensten en levensovertuigingen te vinden onder de bevolking. De 2 meest voorkomende zijn de Cyleense Godsdienst en het Rooms-Katholiek Christendom met elk ongeveer 1/3 van de Carthaamse bevolking als volgeling. De Cyleense Mythologie kent voor een deel haar oorsprong in Carthamië (de andere voornaamste regio zijnde Cylenië) en enkele van de heilige steden (Lotha, Asym, Neyas en Balgys) bevinden zich ook in Carthamië. Het Christendom werd in de 7de eeuw door de Schotse missionaris Bryna Logoch (die later vanwege zijn bekering van verscheidene Carthaamse volkeren tot heilige werd verklaard) verspreid naar Carthamië. Voor de rest zijn er danzkij immigranten andere religies zoals de Islam, het Jodendom, het hindoeïsme,... te vinden.

Het Nationaal Bureau voor Statistiek verspreidde in 2012 een statistiek over de religies/geloofsovertuigingen die Carthamiërs hebben volgens de religies in procent

Cylenisme: 35% of 17,5 miljoen Carthamiërs
Rooms-Katholicisme: 33% of 16,5 miljoen Carthamiërs
Protestantisme: 12% of 6 miljoen Carthamiërs
Nagaskisme: 6% of 3 miljoen Carthamiërs
Jodendom: 4% of 2 miljoen Carthamiërs
Islam: 2% of 1 miljoen Carthamiërs
Atheïsme/ Niet actief religieus: 2% of 1 miljoen Carthamiërs
Overig: 6% of 3 miljoen Carthamiërs

Toch kan men deze statistieken in twijfel trekken. Velen mensen zijn immers geregistreerd bij een bepaalde religie maar zijn in werkelijkheid atheïst/agnost. Volgens vele onderzoekers zijn de cijfers van de "Overtuigingsbelasting" echter veel accurater om de geloofsovertuiging van de Carthamiërs te onderzoeken. De "Overtuigingsbelasting" is een belasting van 1% van het belastbaar inkomen dat aan de overkoepelende organisatie van een religie in Carthamië wordt gegeven ter onderhoud van bv. gebedshuizen, priester,...
De belastingbetaler duidt een overtuiging naar keuze aan. Bij een keuze van atheïsme/agnost of bij geen/foutieve invulling van de overtuiging gaat het geld van de belasting naar de Carthaamse staat. Als men naar de cijfers van de Overtuigingsbelasting kijkt krijgt men dit:

Atheïsme/ Niet actief religieus: 46% of 23 miljoen Carthamiërs
Cylenisme: 23% of 11,5 miljoen Carthamiërs
Rooms-Katholicisme: 16% of 8 miljoen Carthamiërs
Protestantisme: 7% of 3,5 miljoen Carthamiërs
Jodendom: 3% of 1,5 miljoen Carthamiërs
Nagaskisme: 3% of 1,5 miljoen Carthamiërs
Islam: 2% of 1 miljoen Carthamiërs

Het is duidelijk dat het aantal atheïsten/agnosten veel hoger ligt. Echter zijn de cijfers in regio's zoals Carthiskië en Avamië corresponderend met de eerste tabel. Deze regio's zijn dan ook bekend om veel religieuser te zijn (vergelijkbaar met Italië)

Achtergrond
-Cylenisme
Het Cylenisme is grotendeels ontstaan in Carthamië. Heilige steden als Asym, Lotha, Balgys en Neyas zijn er te vinden en verschillende verhalen spelen zich af in en rond Carthamië. Het is onbekend in welk jaar de Carthamiërs hun oude geloof afzweerden en ze zich bekeerden tot het Cylenisme, al is dit volgens archeologische vondsten al minstens 1000 jaar voor het jaar O

-Rooms-Katholicisme
In de loop van de 7e eeuw N.C. kwamen verschillende monniken uit Ierland en Schotland aan in Carthamië. Ze probeerden er de lokale bevolking te bekeren tot het Christendom. Bryna Logoch, een monnik uit Schotland, had het meeste succes en kon een groot deel van de bevolking bekeren. Hierdoor is hij een patroonheilige van de Carthaamse staat geworden. Tot en met de 15e eeuw stond het Christendom in Carthamië los van Rome en was het veel meer geneigd naar een soort oerchristendom. Vanaf de 15e eeuw werd het Rooms-Katholicisme aangenomen als standaardvorm van het Christendom in Carthamië. De reformatie heeft Carthamië nooit deftig bereikt.

-Protestantisme
De meeste protestanten in Carthamië volgen het Calvinisme (Ongeveer 2/3) of het Anglicanisme. De meeste anglicanen waren Engelse kolonisten tijdens de periode van de unie met/kolonie van Engeland (+-1800 - 1951) en wonen in de voornamelijk Cyleense gebieden. De meeste Calvinisten zijn voormalig Franse hugenoten die tijdens de regering van Lodewijk XIV Frankrijk ontvluchtten voor de religieus vrijere Franse kolonie van Lurarië. Calvinisten vind je daarom bijna uitsluitend in Lurarië

-Nagaskisme
De meeste Nagaskisten zijn van oorsprong ethnische Kartjanen in Avamië. Tijdens de woelige periode van de middeleeuwen verhuisden vele Kartjanen naar Avamië en brachten hun geloof met zich mee. Ondanks dat vele Kartjanen in de loop der tijd hun ingewikkelde taal inruilden voor Nynöri, Frans of Engels is hun religie gebleven.

-Jodendom
Het Jodendom is vooral sinds de 19e en 20ste eeuw aanwezig in Carthamië. Carthamië stond bekend om zijn religieuze vrijheid en daarom ontvluchtten vele joden Oost- en Centraal-Europa. Ook trokken de diamantmijnen van Avamië veel diamantverkopers. Blomastic is daarom anno 2014 een stad met bloeiende diamanthandel voornamelijk gerund door joden (vergelijkbaar met Antwerpen tot enkele jaren terug). In recente jaren neemt het aantal joden af vanwege de Aliyah richting Israel. Toch is er nog een vrij grote groep joden in de Carthaamse samenleving met soms hoge posities.

-Islam
De Islam is voornamelijk de laatste 50 jaar goed te vinden in Carthamië. Recentere immigranten en gastarbeiders brachten de religie met zich mee. De religie is één van de snelstgroeiende in Carthamië. Ondanks dat het overgrote merendeel van de Islamieten gematigd of seculier zijn is er ook een steeds grotere groep radicale moslims die met behulp van geweld of terrorisme de sharia willen opleggen aan de Carthamiërs


Voor meer uitleg over het Cylenisme alsmede de Cyleense mythologie verwijs ik graag naar dit topic in het Cylenië-Subforum: http://atlantisgeo.nl/viewtopic.php?f=2 ... 880#p18883
Voor meer uitleg over het Nagaskisme verwijs ik graag naar dt topic in het Schellingen-Subforum: http://atlantisgeo.nl/viewtopic.php?f=1 ... nagaskisme
Laatst gewijzigd door Kathor op ma 21 jun 2021, 05:44, 4 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [CAR] Empire of Carthamia; Inpiræct Carthamia

Bericht door BlaZ » do 10 jul 2014, 13:21

Mooie beschrijving Arne :)
Er is een grote variëteit aan godsdienstbeleving binnen je land merk ik.

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [CAR] Empire of Carthamia; Inpiræct Carthamia

Bericht door BlaZ » ma 14 jul 2014, 13:07

Zijn er overigens regionale verschillen met betrekking tot de verdeling van de godsdiensten over het land? Lijkt me dat de beoefenaars niet gelijkmatig over het land verdeeld zijn.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Empire of Carthamia; Inpiræct Carthamia

Bericht door Kathor » ma 14 jul 2014, 13:20

Inderdaad, voornamelijk kleinere godsdiensten zijn sterk geconcentreerd in bepaalde regio's of gebieden. Nagaskisme vind je bijna enkel terug in Avamië omdat daar veel ethnische Kartjanen wonen. Calvinisme dan weer in Lurarië (zie eerdere artikel) en Islam, Hindoeïsme, Boeddhisme en Jodendom zijn sterk geconcentreerd in de steden. De rest vind je landelijk ongeveer gelijk terug.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

[CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » ma 18 aug 2014, 16:05

Hier komen onderwerpen i.v.m. Sport, Cultuur en Media
Laatst gewijzigd door Kathor op za 14 feb 2015, 17:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Informatie, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » vr 05 sep 2014, 21:31

Onderwijs

Carthamië is vanaf 2015 onderverdeeld in 2 landsdelen: Carthamië en Lurarië. In Carthamië is het Carthaamse onderwijssysteem van toepassing. In Lurarië zijn er hervormingen van het onderwijs gepland. Tot 31 december 2014 staat het onderwijs van beide landsdelen in handen van het Ministry of Education.

De leerplicht in Carthamië loopt van 4 tot 17 jaar. Staatsonderwijs is grotendeels gratis tot de leeftijd van 19. Echter komen er wel kosten voor zaken zoals boeken en uitstappen. Staatsscholen zijn volledig neutraal, religie wordt gegeven samen in het vak "Civics" en leraren mogen geen opinie geven over religie, om de neutraliteit te bewaren. Er is ook privé-onderwijs, deze kost redelijk wat geld en is meestal religieus geïnspireerd.

Het Carthaamse onderwijsnet is onderverdeeld in 5 stadia:
  • Nursery School - Kleuteronderwijs van 3 tot 5 jaar. Onderverdeeld in 3 jaren. Het 3e jaar is verplicht. Een gemiddelde schooldag duurt van 's ochtends half negen tot 's namiddags half drie. Er wordt voornamelijk gefocust op de creatieve en sociale ontwikkeling van kleuters.
  • Primary School - Basisschool onderwijs van 6 tot 11 jaar. Onderverdeeld in 5 jaren. Alle jaren zijn verplicht. Een gemiddelde schooldag duurt van 's ochtends half negen tot 's namiddags half vier. Er wordt gefocust op het basisontvaardigheden zoals van lees-, en schrijfvaardigheid van de hoofdtaal in de regio (Frans in Lurarië, Engels in de andere landsdelen). Daarnaast leert men de leerlingen rekenen, Carthaamse geschiedenis, aardrijkskunde en sport. In het laatste jaar begint men met het leren van de andere landstaal. Klassen zijn meestal ingericht dat er niet meer dan 20 leerlingen in een klas zitten. Het is op staatsscholen verplicht om een uniform te dragen. In het laatste jaar zijn er de landelijke NPE-toetsen. Een soort van Cito-toets.
  • Middle School - Lager Middelbaar onderwijs van 11 tot 14 jaar. Onderverdeeld in 3 jaren. Alle jaren zijn verplicht. Een schooldag duurt gemiddeld van 's ochtends acht uur tot half drie. Hier wordt gefocust op het verder ontwikkelen van de basisvaardigheden en beginnen met extra vaardigheden aan te leren voor wiskunde, wetenschappen en economie. Het is op staatsscholen verplicht om een uniform te dragen. 's Morgens leggen de leerlingen een eed van trouw af aan de Carthaamse staat. In het laatste jaar zijn er opnieuw nationale NPE-toetsen die bepalen of een Middle School-leerling over mag naar het Gymnasium (een school die voorbereidt op hoger onderwijs. Met richtingen vergelijkbaar met VWO en HAVO in Nederland, ASO en theoretische richtingen van TSO volgens het Belgische systeem) of enkel naar het Athenaeum (Een school die voorbereidt op het uitoefenen van een beroep na het middelbaar onderwijs. Vergelijkbaar met VMBO in Nederland en BSO en praktijkgerichte TSO richtingen in België)
  • Gymnasium/ Athenaeum - Hoger Middelbaar onderwijs van 14 tot 19 jaar. Onderverdeeld in 5 jaren. Alle jaren zijn verplicht. Een schooldag is aanzienlijk korter dan die van de Middle of Primary Schools en duurt tot ongeveer 1 uur. Om deze reden is er nog een extra vijfde jaar. Hier wordt gefocust op het specialiseren in bepaalde richtingen, bijvoorbeeld de richting "Ancient Studies" in het Gymnasium, wat bestaat uit lessen Nynöri alsmede lessen Latijn of Grieks. Daarnaast komen er nog extra keuzevakken bij zoals Aardrijkskunde, Geschiedenis, Kookles,.... Het is op staatsscholen verplicht om een uniform te dragen. 's Morgens leggen de leerlingen een eed van trouw af aan de Carthaamse staat. In het laatste jaar legt men voor de laatste keer NPE-toetsen af die bepalen of een leerling geslaagd is en zijn diploma middelbaar onderwijs mag krijgen.
  • Hoger Onderwijs - In Carthamië zijn nog veel mogelijkheden om verder te studeren. Er zijn 10 universiteiten waarvan 2 in Sinderia, 1 in Pötama, Asym, Cærtÿm, Aningvalder, Blomastic, Senhal, Leuzerhÿm en Bergues. Er zijn ook nog vele andere instellingen zoals hoge scholen waar men verder kan studeren. Hoger onderwijs is in het algemeen niet zo duur als in landen zoals de VS, Canada en het VK. Doordat de universiteiten Engelstalig, goedkoper en van redelijk hoge kwaliteit zijn trekken ze veel studenten uit de opgenoemde landen aan.
Laatst gewijzigd door Kathor op vr 14 nov 2014, 23:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Informatie, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » za 25 okt 2014, 20:43

--
Laatst gewijzigd door Kathor op wo 18 apr 2018, 00:43, 4 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Informatie, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » wo 31 dec 2014, 01:26

--
Laatst gewijzigd door Kathor op wo 18 apr 2018, 00:43, 2 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Ortelius
Berichten: 415
Lid geworden op: di 19 apr 2011, 23:25
Locatie: Stockholm
Contacteer:

Re: [CAR] Informatie, Cultuur, Media

Bericht door Ortelius » wo 31 dec 2014, 12:58

Is het gebruikelijk dat er is vastgelegd hoeveel grondwetswijzigingen er in een jaar mogen plaatsvinden? En is dit beginsel ook bij grondwet bepaald (m.a.w., kan het maximum aantal wijzigingen ook aangepast worden)?
Ik kan me voorstellen dat het in bepaalde situaties niet zo handig is om hierin met een bovengrens te zitten ;)

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Informatie, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » zo 08 feb 2015, 17:57

Niet-canon

Taal

Carthamië is thuis van vele volkeren met verschillende ethniciteit. Van oudsher worden er veel talen gesproken. Een overzicht

Aantal thuissprekers per taal (% ten opzichte van 50.000.000)
  • Engels: 48%*
  • Neurs: 27%**
  • Frans: 18%
  • Spaans: 4%
  • Overig: 3%
    *68% indien men gezinnen die zowel Engels als Neurs spreken meetelt als Engels
    **Afwisseling met Engels komt vaak voor, slechts 7% van de Carthamiërs spreekt enkel Neurs als thuistaal
Totaalbeheersing (% ten opzichte van 50.000.000)
  • Engels: 93%
  • Neurs: 61%
  • Frans: 46%
  • Cyleens: 23%
  • Spaans: 16%
  • Dumerisch Latijn: 8%
  • Tholeens: 3%
Officiële talen
Landelijk
  • Engels
  • Neurs
  • Frans
  • Kodnöri (Neurse variant van het Jiddisch)
Regionaal
  • Overlands (Overland)
  • Spaans (Gonsales, Kardög)
  • Karktisch (Avamië)
Onderwijs
Op school leert men Engels (Overal buiten Lurarië) of Frans (Lurarië) als eerste taal aan. De tweede taal wordt aangeleerd vanaf het eerste jaar van de Middle School (11 jaar), Carthaamse kinderen kunnen kiezen tussen Neurs of Frans maar Lurarische kinderen moeten Engels nemen. Vanaf het eerste jaar van de High School leert men ook de overblijvende landelijke taal aan. Vanaf het tweede jaar van de High School kan men nog een vierde taal aanleren, hierin kan men kiezen tussen Spaans, Cyleens, Tholeens, Dumerisch-Latijn, Overlands, Karktisch, Portugees (Braziliaans), Duits en Nederlands. In de praktijk zijn er op de meeste scholen zeker één Spaans en één Cyleens-leerkracht aanwezig. In regio's zoals Overland of Avamië zal men ook vaak een Overlands of Karktisch leraar hebben. Op de Carthaamse zuidkust kom je vaker leraren Dumerisch-Latijn tegen vanwege de nabijheid van Dumerië.
Laatst gewijzigd door Kathor op za 03 sep 2016, 22:57, 2 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [CAR] Informatie, Cultuur, Media

Bericht door TBR » zo 08 feb 2015, 19:52

Mooi stukje, zijn alle aankondigingen zoals straatnaambordjes, wegwijzers, plakkaten ook tweetalig in Carthamië?
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Informatie, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » zo 08 feb 2015, 21:00

Het is een mengeling van de twee, straten, rivieren etc. worden aangegeven in het Engels maar namen van steden in het Neurs. Zo krijg je bijvoorbeeld in Pötama de Rixaþ Avenue, etc.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » za 14 feb 2015, 18:13

Voetbal

Voetbal wordt door velen gezien als de meest populaire Carthaamse sport van het moment. Tijdens de weekenden wanneer de wedstrijden van een bepaalde speeldag zijn zitten de meeste stadions dan ook afgeladen vol. Het voetbal in Carthamië is bekend in Atlantis door de 4 topclubs, EDF Gonsales, Påcthar City, CDF Senhal en IFC Pötama, de laatst vernoemde nam brons mee naar huis na de AFC Atlantis Cup 2013 in Schellingen/Imaginië. Het Carthaamse voetbal kent twee competities. De Carthamian Cup (beker) en de First League (reguliere competitie). Daarna volgt nog een wedstrijd tussen de winnaars van beide competities om de "Champion Club" te kiezen (niet van toepassing als eenzelfde club beide competities wint, dan wint die club automatisch de Champions Cup).

-Volcat League
De Volcat league is de reguliere competitie van het Carthaamse voetbal. Op dit moment spelen er 20 clubs in de First League. De competitie start vroeg in de zomer en eindigt in maart.

First League seizoen 2014-2015. Stand op 14 februari (enkele speeldagen van het einde)

1. EDF Gonsales
2. Imperial Pötama
3. CDF Senhal
4. Påcthar City
5. IFA Cærtym
6. Blomastic FC
7. Olympique Bergues
8. Atlético Cartos
9. Racing Partash
10. UFC Kardög
11. Stade Leive
12. Leuzerhym Rangers
13. FC Sinderia
14. Neias FA
15. Greop Sport
16. Tal Vernavyn Football
17. Cördasten FA
18. Aningvalder FC
19. Argonder City (degradatiezone)
20. Asim Athletic (degradatiezone)
Laatst gewijzigd door Kathor op za 21 mei 2016, 02:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » di 26 mei 2015, 21:26

Bondscoach Jean-Baptiste Moulinier heeft vanmiddag zijn selectie bekendgemaakt voor de AFC Atlantis Cup 2015 in Meridilië

Doelmannen:
Thorvalde Fjyll (KSA, Imaginië)
Sylvain Brumont (EDF Gonsales)
Thår Haakon

Verdedigers:
Dalam Jovalys (AFR, Tholenië)
Åre Kathermann (FC Alfyna, Schellingen)
Sizwe Ihejirika (IFC Pötama)
Solding Jabrö
Teloþ Hingvar
Valund Åre
Thomas Berline
Aarif Odeh
Kande Nganga

Middenvelders:
Thomas Måre (IFC Pötama)
Uhlman Azamovic (EDF Gonsales)
Lucas Yeradyer (FC Alfyna, Schellingen)
Jeremy Brakes (Påcthar City)
David Strauss
Ricardo Mannivera
Jean Duchamp
James Neyesmiddon
Jake Norman

Aanvallers:
Angvar Rod-Og (RFC Pötama) Kapitein
Justin Brains (Melyssa sc, Cylenië)
Kevin Lucard
Jås Sevedöl
Alger Porke
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » vr 28 aug 2015, 22:59

Niet relevant meer
Nörikatna

Voorgeschiedenis
De Nörikatna (Neurs voor: Stem van de Neuren) is het volkslied van Carthamië en Noord-Aguilas. Het lied werd in 1848 geschreven door een tot heden onbekende Carthaamse componist. De versie van 1848 was een vertaling van de Marseillaise naar het Neurs en was meer dan een eeuw lang de strijdhymne van de Carthaamse nationalisten binnen het Britse Rijk. In 1949, bij de onafhankelijkheid van Carthamië, werd het lied aangepast met een nieuw ritme en melodie en werd deze nieuwe versie de officiële versie. Vandaag de dag zijn zowel de oude versie als de nieuwe versie populair, al is enkel de nieuwe versie officieel. In Lurarië durven zowel Lurarische als Carthaamse nationalisten de originele Franse Marseillaise te zingen op bijeenkomsten

Tekst         
 Nöri   Nederlands 
 Carþamia, pasal đåns bouđas Nöris
A þenela da veriþa
Đavoþ vos sharcs, Frutoþ vos armas
Forza! Vaþra jilos y jilas
Forza! Vaþra jilos y jilas
An đunđa zarc virelea
Saldats do Caria sivirnoþ
Sil gardnery anga vos
Syþ peneroþ o vyþ đun azevelde! 
 Carthamië, land van de dappere Neuren
Het uur van de waarheid (is aangebroken)
Gooit uw kluisters weg, grijpt naar uw wapens
Sterkte! Onze jongens en meisjes
Sterkte! Onze jongens en meisjes
De bloederige vlag is gehesen
Soldaten van Caria* vrezen (ons)
Cyll zal waken over jullie
Ze gaan stikken in hun onreine bloed! 
 Chorus   Chorus 
 Arsoþ, bröamas
Elnoþ as savarmers
Cetnoþ! Cetnoþ!
Odynoþ souf ca'n dom libera! 
 Sta op, broeders!
Vermoordt de slavendrijvers
Vecht! Vecht!
Rust pas wanneer het moederland vrij is! 
*Caria is in de Carthaamse mythologie een figuur dat symbool staat voor het kwade

De tekst staat vol verwijzingen aan revolutie en opstand. De zinnen over de bloederige vlag en het onreine bloed komen letterlijk uit de Marseillaise (L'étendard sanglant est levé en un sang impur). Het gezag waartegen men de strijd oproept waren de Britse gezaghebbers over Carthamië. Er zijn al jaren lang talloze voorstellen om het volkslied te veranderen, maar deze voorstellen vallen bij het merendeel van de bevolking in dovemansoren.
Laatst gewijzigd door Kathor op wo 26 jun 2019, 17:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door BlaZ » vr 28 aug 2015, 23:08

Krijgen we ook een gezongen versie? Ik ben wel benieuwd.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » vr 28 aug 2015, 23:15

De nieuwe symfonie staat nog in kinderschoenen (en de kans dat die ooit instrumentaal uitgewerkt zal worden is zeer klein, gezien ik geen instrumenten kan bespelen). De oudere versie (op de tonen van de echte Marseillaise) lukt wel, gezien ik die wel een stuk of 100 keer gezongen heb om te zien of de Neurse tekst paste in de symfonie.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Dulminis » za 29 aug 2015, 00:09

Ik heb al maanden niets substantieels geschreven wat muziek betreft; als je een melodie hebt, houd ik me aanbevolen :)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Ortelius
Berichten: 415
Lid geworden op: di 19 apr 2011, 23:25
Locatie: Stockholm
Contacteer:

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Ortelius » ma 31 aug 2015, 09:56

Over welke symfonie gaat het hier?

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » di 31 mei 2016, 23:46

De 22 Lads die dit jaar afzakken naar de AFC Atlantis Cup zijn ook bekend.

Coach: John Setmar

Doelmannen:
Thorvalde Fjyll
Sylvain Brumont
George Moulinier

Verdedigers:
Dalam Jovalys
Ivan Giscard
Åre Kathermann
Solding Jabrö
Teloþ Hingvar
Geoffrey Plaisir
Marc Bouvier
Aarif Odeh

Middenvelders:
Thomas Måre
Patrick Lebrun
Uhlman Azamovic
Ricardo Mannivera
Jean Duchamp
Pierre Carrel

Aanvallers:
Angvar Rodog, Aanvoerder
Yves Garnier
Kevin Lucard
Basile Bourcier
Alger Porke

Truitjes:
http://fayl.in/UqU4
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » do 08 sep 2016, 19:42

Carthamiërs
Carthamians, Cartamiens, Carthamianos, Kartámier, Cartamianos, Qartȧx́anexe,...

Carthamiërs zijn de burgers van de Carthaamse Federatie, en hun nakomelingen overzee; ook worden de inwoners van Noord-Aguilas gezien hun sterke historische band vaak gerekend tot Carthamiërs. Carthamië (en Noord-Aguilas) is een multi-etnische samenleving, thuis van vele volkeren met een verschillende achtergrond. Sommige Carthamiërs stellen daarmee hun nationaliteit niet gelijk aan etniciteit, maar met burgerschap, trouw (aan Carthamië) en een unieke cultuur. Zoals Carthaams oud-premier Higez dit ooit verwoorde: "Carthamia can be seen as the largest scientific experiment on record. Many different substances from different families from all over the globe were thrown together and formed more then just a mix, they formed a stable new element which inherited its abilities, capacities and looks from its ancestors."

In de volkstelling van 2015 werden 51.830.529 inwoners in Carthamië geteld, in 2011 telde men in Noord-Aguilas 14.923.821 inwoners, maar dit aantal ligt volgens schattingen intussen al ver boven de 15 miljoen. Hierdoor loopt het aantal inwoners van beide landen al op tot boven de 67 miljoen.

Etnische groepen
Carthamië is zoals eerder vermeld een heuse melting pot, een overzicht
  • Westerse Carthamiërs
    De grootste groep inwoners van Carthamië zijn van westerse oorsprong, "westers" is volgens het Carthaamse Ministerie van Bevolking de aanduiding voor oorsprong in Noord-Atlantis (m.u.v. Cyleno-Nagaskisch) of Europa, ook "hispanics" uit Zuid-Amerika met meer Europese dan inheemse achtergrond worden onder deze noemer gezet.
  • Inheemse Carthamiërs
    Een kleine groep Carthamiërs die nog overwegend Cyleno-Nagaskische of andere inheems Amerikaanse achtergrond heeft wordt in deze klasse ondergedeeld. Doorheen de tijd is het aantal inheemse Carthamiërs sterk verminderd door menging met Westerse Carthamiërs zoals de Neuren en slechte weerstand tegen sommige geïmporteerde ziekte's. De Inuït van Frisland en de Aeskiskers van de Corkeilanden worden onder deze noemer gerekend. De meeste Davaledaanse immigranten worden ook onder deze groep gerekend.
  • Afro-Carthamiërs
    Afro-Carthamiërs zijn de zwarte inwoners van Carthamië. Het merendeel van hen vindt zijn oorsprong bij de trans-atlantische slavenhandel en woont al eeuwen in Carthamië. Recentelijker zijn er nieuwere immigranten uit Afrikaanse landen. Van de oudere groep hebben velen zich gemengd met de blanke bevolking, deze mix is een grote minderheid in de Carthaamse regio Kardög en de Noord-Aguilijnse regio Lazanoth, alsmede de Zuid-Aquilijnse regio Vryane.
  • Arabische Carthamiërs
    Met Arabische Carthamiërs bedoelt men inwoners met roots in het Midden-Oosten. Hiermee bedoelt men hoofdzakelijk Libanese en Syrische christenen en moslims, maar ook Mizrachi en Sefardische Joden. Het merendeel van de Arabische Carthamiërs heeft voorouders die in de 19e eeuw en 20e eeuw vanuit de Arabische gebieden van het Ottomaanse Rijk naar Carthamië migreerden. Sinds de jaren '90 komen er vanuit het Midden-Oosten, maar in mindere mate dan in de vorige eeuwen.
  • Aziatische Carthamiërs
    De Aziatische Carthamiërs vormen één van de kleinere gemeenschappen in Carthamië. De belangrijkste groep onder hen zijn de Japanse Carthamiërs waarvan de eerste significante groep aankwam in 1888. Men zocht in Carthamië naar goedkope werkkrachten voor de plantages in Lazanoth en Kardög. Velen van hen trokken later, bij de mechanisering van de katoenbouw, naar de steden. Vele van de oorspronkelijke Aziatische Carthamiërs hebben het Japans ingeruild voor het Neurs en zijn bekeerd tot het rooms-katholicisme of cylenisme.
Talen
In Carthamië worden erg veel talen gesproken. Hoewel de hoofdtalen van de overheid Engels, Neurs en Frans zijn, spreekt de meerderheid van de bevolking Neurs als thuistaal. Naast Neurs zijn andere talen zoals Frans, Spaans, Overlands, Karktisch, Kodnöri (Carthaamse variant van het Ladino) de thuistaal in de gebieden of bij bevolkingsgroepen die historisch en etnisch ermee gelinkt zijn (zoals de Lurariërs, Gonzalezanen, Overlanders, Carthaamse joden,...)

Engels is in het openbare leven (vooral het bedrijfs- en politieke leven) echter de lingua franca. Dit werd ingesteld door de Britse koloniale overheid, hoewel veel Europese immigranten Neurs leerden, bleef deze maatregel ook na de onafhankelijkheid hangen. Toch is dit niet overal zo, in Lurarië, Oost-Avamië, Overland en Gonsales zijn resp. Frans, Karktisch, Overlands en Spaans de facto de standaardtalen, ook op hoger niveau. Ook neemt het gebruik van het Neurs, tegendraads aan de globale evolutie, landelijk meer toe op de werkvloer en in de politiek. Toch zal het Engels nog lang stand houden, argumenten zijnde dat een tweetalige opvoeding kinderen alleen maar ten goede komt en het Carthamië een internationaal ogend land maakt. Ook wil men geen spanningen creëren met andere taalgroepen door het Neurs te promoveren tot dé landstaal.

Het onderwijs is tweetalig, veel studieboeken in de hogere jaren van het lager en het secundair onderwijs in het Engels. Uitleg wordt bij veel vakken in beide talen gegeven en de omgangstaal is meestal Neurs of de specifieke omgangstaal van de regio. Al van in de kleuterschool wordt er op vaak speelse wijze Engels geleerd. In Lurarië is het onderwijs geheel Franstalig, maar wordt er al vroeg begonnen met het aanleren van Engels.

In Noord-Aguilas werd het Engels in 1950 afgeschaft als officiële landstaal, met als gevolg dat daar de enige officiële landstaal het Neurs is, Engels is er echter de verplichte tweede taal op de schoolbanken en de kennis van het Engels is er, onder invloed van Carthamië, zeer goed.

Religie
Carthamië is een religieus divers land. Het katholicisme en het cylenisme zijn de twee grootste religies en beide gemeenschappen zijn doorheen de geschiedenis erg goed met elkaar verweven. Er zijn ook grote gemeenschappen van protestanten (12%), nagasken (6%) en joden (4%). het aantal atheïsten of niet-praktiserende gelovigen in het noorden dan in het zuiden, maar al bij al is Carthamië een veel "geloviger" land dan pakweg België of Nederland.

Immigratie
Doorheen de geschiedenis van West-Borealië migreerden vele volkeren naar deze regio. De oudste groep waren de Cyleno-Nagasken die tijdens de IJstijd de overstap van Amerika naar Borealië maakten. In het laatste millennium voor Christus kwamen hier de Stelmiërs, Karktiërs, Neuren en Romeinen uit Europa bij. Rond de 16e eeuw koloniseerden Spanjaarden, Fransen en Nederlanders stukken van het moderne Carthamië en Noord-Aguilas. Door de slavenhandel kwamen duizenden zwarten terecht in katoenregio's als Kardög en Lazanoth (Noord-Aguilas) Carthamië was gedurende de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw een Britse kolonie en trok in die tijd miljoenen immigranten uit Europa (en ook exotischere plaatsen, zoals Japan) aan. In recentere jaren komen er nog steeds migranten naar Carthamië en Noord-Aguilas, uit het Midden-Oosten, de landen van het Britse Gemenebest of Oost-Azië; maar vooral van de Amerika's, Davaleda, en de minder-welvarende landen van Noord-Atlantis.

Emigratie
In de vorige eeuw zijn een redelijk aantal Carthamiërs weggetrokken uit Carthamië. In 1950 vertrokken veel linksgezinde Carthamiërs naar de Volksrepubliek Noord-Aguilas. Ten tijde van de burgeroorlog en de heropbouw trokken vele duizenden Carthamiërs naar Europa en Noord-Amerika, vele sympathisanten van het rechtse regime trokken eveneens weg uit Carthamië, hoofdzakelijk naar Tholenië en later naar Davaleda en Zuid-Amerika.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kaaiman » vr 09 sep 2016, 10:15

Mooie uiteenzetting. :)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Faylin » vr 09 sep 2016, 17:11

Heel interessant! Het geeft een mooi beeld van wie je zoal in Carthamië tegen kunt komen. Wonen er eigenlijk ook Cyleense minderheden in Carthamië? Ik kan me dat best voorstellen in de noordelijke regio van Overland bijvoorbeeld.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » vr 09 sep 2016, 18:03

Puur-Cyleense minderheden zijn relatief nieuw. Uiteraard hebben de Cylenen en de Cyleense cultuur altijd een grote rol gespeeld in Carthamië, wat werd opgericht door verwanten van de Cylenen, de Carthisken. De meeste van hen gingen op in de Neurs-Carthaamse cultuur maar hebben hun sporen zeker nagelaten (religie, muziek, keuken,...)

In recentere jaren zijn veel Cylenen uitgeweken naar Carthamië vanwege de vrijheid van verkeer en de economische opportuniteiten (of gepensioneerden die overwinteren in Cyrener, het Benidorm van Atlantis), net zoals dat vele Carthamiërs ook zijn uitgeweken naar Cylenië voor diezelfde reden. In Noord-Overland ziet men sinds de bouw van de Orvas II-brug een hoge instroom van Faylinezen, die profiteren van de goedkope woningmarkt en leven in de regio.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door BlaZ » za 02 dec 2017, 20:07

SUPERLIGA

De Superliga is de voor het 2017/2018 seizoen opgerichte gezamelijke Dumero-Carthaamse voetbalcompetitie en bestaat uit 10 deelnemers uit elk van beide landen, een totaal van 20 ploegen.
Naast een Superliga is er ook een Superliga B met dezelfde competitieopzet.
Deze competitie wordt gespeeld in twee seizoenshelften: het openingstoernooi en het sluitingstoernooi. In een toernooi spelen alle deelnemende ploegen één keer tegen elkaar als onderdeel van de reguliere competitie. Aan het eind van deze competitie, na 19 wedstrijden, kwalificeert de top 8 zich voor de finale ronde. Hier speelt men steeds een uit en thuiswedstrijd waarna de beslissing valt op basis van het meest gescoorde doelpunten (er is geen thuis- of uitvoordeel). Een verlenging of penalties brengen de beslissing mochten beide teams eenzelfde aantal doelpunten scoren.

====Promotie en degradatie====

Promotie en degradatie tussen de Superliga A en B vindt plaats op jaarlijkse basis waarbij de top 2 ploegen uit de Superliga B promoveren en de 2 onderste ploegen uit de Superliga A degraderen.
Bij het selecteren van deze 2 ploegen kijkt men naar de resultaten over de laatste 2 jaar.

Om de overgang van de nationale competities naar dit nieuwe formaat te vergemakkelijken vindt er geen promotie of degratie plaats in het seizoen 2017/2018.

Mocht een ploeg in de superliga B het openingstoernooi en het sluitingstoernooi winnen de promoveert deze ploeg automatisch en hoeven er geen playoffs gespeeld te worden.


Voor de eindstand van het openingstoernooi en verdere statistieken zie:
http://www.geopoeia.net/wiki/Superliga

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot] en 7 gasten