[CAR] Cultuur

Carthamian Federation

Moderator: Kathor

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » wo 06 dec 2017, 03:55

De Woudmaten

Voorgeschiedenis
De Woudmaten is een Overlands volkslied en sinds 2001 het officiële volkslied van de Carthaamse provincie Overland. Het lied is eind 19e eeuw ontstaan en geschreven door Willem Maerlant (1844-1908), een componist uit Omstel. Het lied beschrijft de legende van de Woudmaten of Woudbroeders, een (relatief kleine) groep vrijheidsstrijders die van 1838 tot 1843 streden voor een Overlandse staat. Onder leiding van het trio Jan Riebart, Maarten De Clerck en Jacob Vandevelde vochten zij in 1842 een slag uit met het lokale Britse garnizoen, die zij wonnen. Hierop werden er vanuit heel Carthamië troepen gestuurd naar de opstandige provincie om de opstand de kop in te drukken. Riebart, De Clerck en Vandevelde zouden opgepakt worden en op 18 maart 1843 opgeknoopt worden op het Centrale Plein in Leive. Kort voor zijn dood zou Riebart gescandeerd hebben: "Houd de wacht, het moederland zal ontwaken".

Het lied zelf ontstond in de jaren 1860 uit de volkslegende die reeds enkele jaren verteld werd in Noord-Overland. Het werd het verzetslied van de Nederlandstalige Overlanders tegen de Engels- en Neurstalige heersende klasse. Het kreeg in de loop van het Overlandse Conflict een erg beladen betekenis en werd gedurende meerdere perioden verboden. Sinds 2001 is het het officiële volkslied van de provincie Overland, na het ondertekenen van de Maltijnakkoorden.

Het lied
Hoor het lied der Woudmaten
Strijdende, voor onze natie
Jonge mannen, vol moed en krachten
Bevrijdende, ons land van d’ infiltratie!

REFREIN:
De vreugde des lands bevrijding
De opressor, verdoemd tot bestrijding
Verkrijgend onze verdiende pracht
Tezamen, vormen wij de macht!
Tezamen, houden we de wacht!


Kameraad, zeg uw gebeden
Vrijheid wacht, op Riebart’s teken
Marcherend, uit woud en steden
Naar een schoon en roemrijk wreken!
Tot dan, houden we de wacht!

REFREIN

Van de schrik, zal de draak* beven
Slaag hard en dood dit wezen**
Voor dit doel geven wij ons leven
Want ‘t moederland zal herrijzen!
Tot dan, houden we de wacht!

REFREIN

*De Draak is een mythisch wezen dat het Carthaamse Keizerrijk voorstelt
** Wezen wordt op zijn Overlands als /wijzen/ uitgesproken
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » zo 20 mei 2018, 03:01

May Days

De meidagen zijn in Carthamië een periode dat er erg veel nationale feestdagen kort op elkaar vallen. Om die reden is de periode tussen 1 en 8 mei een schoolvakantie en nemen veel mensen vrijaf in die periode. Een overzicht van de "May Days" zoals deze vakantie in de volksmond heet.

1 Mei: International Workers' Day (Labour Day)
Op 1 mei viert men in de Carthaamse Federatie net als in vele andere landen de Dag van de Arbeid, de feestdag van socialistische en communistische partijen en vakbonden. Doorheen de straten van grote en kleine Carthaamse steden zijn er optochten van partijen, vakbonden en gewone burgers. Ook de Internationale, het strijdlied van de internationale arbeidersbeweging, wordt veelvuldig gezongen in deze parades. Naast de Engelse, Franse en Spaanse versies is er ook een Neurse versie in gebruik in Carthamië, A Internasionale

A Internasionale/ De Internationale
Spoiler: weergeven
            
 Neurse Versie   Nederlands (Letterlijke vertaling Neurse versie)   Nederlandse Versie 
 Arsoth! Ormanos en cadeias
Arsoth! Vitimos da fame
Rason ha arsurrecta da morte
An dåine* ha cansade!

Da Pasađe, fasos tabula rasa
Companheros, Baldo! Baldo!
O globo mutara da base
Somos un grande Legio! 
 Sta op! Broeders in ketens
Sta op! Slachtoffers van de honger
De reden is herrezen uit de dood
Het volk heeft er genoeg van!

Van het verleden maken we tabula rasa
Kameraden, ten actie! ten actie!
De wereld zal veranderen van basis
We zijn samen een groot legioen! 
 Ontwaakt! verworpenen der Aarde
Ontwaakt! verdoemd in hongren sfeer
Reedlijk willen stroomt over de Aarde
en die stroom rijst al meer en meer

Sterft, gij oude vormen en gedachten
Slaaf geboornen, ontwaakt! ontwaakt!
De wereld steunt op nieuwe krachten
begeerte heeft ons aangeraakt 
 Refrain (2x)   Refrein (2x)   Refrein (2x) 
 Sta a ultima batalha
Avansoth, y manha
A Internasionale
Unia a umanidađe! 
 Dit is de laatste strijd
Vooruit, en morgen
zal De Internationale
de mensheid verenigen! 
 Makkers! ten laatste male
tot de strijd ons geschaard
en de Internationale
zal morgen heersen op Aard! 
* Verouderde term voor "het volk", wordt nog met het Oudneurse speciale lidwoord an uitgesproken.

3 Mei: Liberation Day
Op 3 mei vieren de Carthamiërs het einde van de Carthaamse Burgeroorlog (1973-1975), beter bekend als de 500 dagen. Op 3 mei 1975 stootten Carthaamse en Aguilijnse troepen door tot het hart van Pötama nadat ze een maand eerder waren geland op de kusten van Kardög en Overland. Diezelfde dag maakten Keizer Orvas II en Keizerin Anina hun blijde intrede in Pötama en namen zij terug hun intrek in het Keizerlijk Paleis, hoewel in andere delen van de stad nog Tholeense en putschistische troepen zaten (met name de citadel van Påcthar en de luchthaven van Pötama Rökkefelder) en er nog hevige gevechten waren.

Op Liberation Day staat de voormiddag in teken van het herdenken van de duizenden slachtoffers van de burgeroorlog, families bezoeken de graven van omgekomen geliefden en soldaten en er worden kransen neergelegd aan oorlogsmonumenten. Er wordt een minuut stilte gehouden van 11:00 tot 11:01, het moment waarop oud-premier Fadyth, die sinds de staatsgreep in 1973 gegijzeld werd standrechtelijk geëxecuteerd werd, slechts enkele uren voor de bevrijding. Vanaf 13:00 (het moment dat in 1973 Keizer Orvas II, Keizerin Anina en Voorzitter van de Provisionele Regering Arton Asiq arriveerden op het Keizerlijk Paleis) beginnen er doorheen het gehele land feestelijkheden, in vrijwel ieder dorp en stad zijn er buurt- en straatfeesten en in verschillende steden zijn er optredens van artiesten. 's Avonds is er in de Keizerlijke Opera in Pötama het bevrijdingsconcert door de Pötama Philharmonic Orchestra met Carthaamse en internationale liederen. Het concert begint traditioneel met de Ode an die Freude van Beethoven, dat in 1975 de vreugde symboliseerde die de bevrijding met zich meebracht na 500 dagen van bezetting.

8 Mei: Victory in Europe Day (VE Day)
Op 8 mei vieren de Carthamiërs opnieuw het einde van een oorlog, ditmaal de Tweede Wereldoorlog (waarin Carthamië een aanzienlijke rol speelde). Op VE Day herdenkt men de capitulatie van Nazi-Duitsland en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Atlantis. VE Day wordt in Carthamië veel uitgebreider gevierd dan in andere geallieerde landen, met name omdat de Tweede Wereldoorlog een erg belangrijk effect had op de Carthaamse samenleving en de Carthaamse invloed in de wereld. De oorlog zou de vele bevolkingsgroepen van Carthamië samenbrengen en een moderne Carthaamse identiteit smeden die uiteindelijk zou resulteren in de onafhankelijkheid van het land in 1949.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » vr 27 jul 2018, 21:04

Afbeelding

De Imperial Broadcasting Corporation, afgekort IBC, is de openbare omroep van Carthamië. De IBC is een samenwerkingsverband van alle Carthaamse provinciale en stedelijke omroepen alsmede de Carthaamse wereldomroep RPI en de nieuwsdienst IBC News.

Oprichting
Carthamië had tot 1975 geen volwaardige openbare omroep voor televisie. Het Carthaamse TV-landschap ontstond eind jaren '40 en kenmerkte zich doordat er alleen maar private spelers en geen publieke omroepen waren. Er was wel een publieke radiozender (Carthamian Public Radio, CPR) maar deze werd weinig beluisterd en was vooral een spreekbuis van de regering. Daarnaast was er ook de Carthaamse wereldomroep Radio Pötama International. De RPI richtte zich met haar uitzendingen op de kortegolf echter vooral op het buitenland

De Carthaamse Burgeroorlog (1973-1975) zorgde er echter voor dat de Vrije Carthaamse regering nood had aan een manier om vanuit de Aquilen effectief de bevolking in het bezette Carthamië toe te spreken. Met behulp van gevluchte medewerkers van één van de commerciële omroepen van voor de oorlog, CBN, richt de Vrije Carthaamse regering in april 1974 Free Imperial Radio op. De FIR neemt de taak van de RPI over om uitzendingen te verzorgen voor Carthamië. Zo kon de RPI zich met haar uitzendingen op de korte golf terug storten op het buitenland en internationaal publieke steun winnen voor de aangaande burgeroorlog.

Na de bevrijding van Carthamië in het voorjaar van 1975 nam de FIR haar intrek in de vroegere gebouwen van de CBN te Pötama. Van daaruit verzorgt de FIR in de eerste maanden na de bevrijding TV-uitzendingen voor geheel Carthamië. In augustus 1975 wordt de FIR hervormd en laat de regering haar directe controle over de FIR los. De FIR verandert ook van naam en wordt vanaf dan bekend als de IBC. De IBC moest uitgroeien tot een publieke omroep die betrouwbare informatie moest verspreiden in het naoorlogse Carthamië.

Hervorming van 1982
Na de Tweede Hilgaroorlog werd de IBC opnieuw grondig hervormd als onderdeel van de staatshervormingen die Arton Asiq doorvoerde. De IBC werd omgevormd van centrale staatsomroep tot een samenwerkingsverband van regionale publieke omroepen, zoals SCBC of RPÖ en organisaties als de RPI. Deze hervorming moest de IBC competitiever maken met het in 1977 heropgerichte CBN, dat van bij de start koos voor een regionale aanpak waarin het netwerk bestond uit vele lokale TV-stations. De huidige samenstelling van de IBC lijkt in die zin op die van de NOS of de ARD.

Afbeelding
Het hoofdkantoor van IBC in Dudley, een district van Pötama

Hoofdkanalen
De hoofdkanalen van de IBC behoren tot de vaste waarden van het netwerk en zijn zowel analoog, over de kabel als via internet te ontvangen.
  • IBC Television: IBC Television, ook wel gewoon "IBC" of "Channel One" genoemd, is de hoofdzender van de IBC. Het is een zeer brede zender met programmering voor elk. De programma's die op IBC TV uitgezonden worden zijn geproduceerd door één of meerdere van de deelnemende omroepen. Belangrijke programma's zijn de nieuwsuitzendingen 's middags en het bekende IBC National News om 9 uur 's avonds. Het zondagse politieke praatprogramma The Review en verschillende andere nieuws- en sportuitzendingen alsmede series en films behoren tot het aanbod van IBC Television. IBC TV vindt men in Carthamië traditioneel terug op kanaal 1.
  • MAX!: MAX! is een kinder- en jeugdzender van de IBC. Het kanaal werd gestart in 1996 en is reclamevrij. De programma's worden net als op grote broer IBC TV geproduceerd door de verschillende deelomroepen, inclusief het jeugdjournaal Our World door IBC News. MAX! heeft een live audio-kanaal in het Neurs, omdat veel kinderen in Carthamië opgroeien in het Neurs en zeker de jongsten het Engels nog niet al te machtig zijn.
  • Regionale zenders: Naast IBC Television zijn er nog 11 regionale TV-zenders bestuurd door de verschillende regionale en speciale omroepen van de IBC. De regionale omroepen worden traditioneel uitgezonden op kanaal 3, in regio's met speciale omroepen (Overland, Groot-Gonsales en Oost-Avamië) vindt men de speciale omroep terug op kanaal 8.
Nevenkanalen
De nevenkanalen van de IBC zijn specifieker qua content en worden enkel digitaal of via internet uitgezonden.
  • IBC Newsworld: IBC Newsworld is de in 2000 opgerichte nieuwszender van de IBC die zich richt op de Carthaamse Federatie (niet enkel Carthamië). Naast nieuws om het uur brengt Newsworld ook duidingsprogramma's, documentaires en talk shows. Een deel van deze programma's wordt ook uitgezonden op IBC Television (en zeker in de eerste paar jaren waren quasi alle programma's op Newsworld herhalingen of simulcasts van IBC Television) maar het merendeel van de programma's zijn aparte producties van IBC News die speciaal voor IBC Newsworld worden gedraaid.
  • IBC Parliament: IBC Parliament is een digitale televisiezender die zich hoofdzakelijk richt op het uitzenden van de zittingen van het Carthaamse deelstaatparlement en de federale senaat, aangevuld met interviews van politici en politieke programma's. De zender werd opgericht in 1994 en zond oorspronkelijk enkele uren per dag enkel zittingen van het Carthaamse parlement uit.
  • Metro: Metro is een digitale televisiezender van de IBC dat zich richt op een publiek van jongvolwassen en stedelijke kijkers. De zender werd in 2010 opgericht en zendt series en comedy uit. Het merendeel van de programma's op het kanaal worden geleverd door de RPÖ en CBO.
Deelnemende organisaties der IBC                                           
 Organisatie    Type   Doelstelling 
 South Carthamian Broadcasting Corporation (SCBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Avamië en Carthiskië 
 Kardogian Broadcasting Corporation (KBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Kardög m.u.v. Parelkust (Cartym) 
 Western Broadcasting Corporation (WBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor West-Neurië en Gonsales 
 Radio Pötama (RPÖ)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Oost-Neurië 
 Cartym Broadcasting Organization (CBO)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor de Parelkust (Cartym) 
 Eastern Broadcasting Corporation (EBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor het Aningland en Lurarië 
 Stelmian Broadcasting Foundation (SBF)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Stelmië 
 Overland Broadcasting Corporation (OBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Overland 
 Radio Pötama International (RPI)   Wereldomroep   Carthaamse Wereldomroep die in 28 talen uitzendt over de korte golf en het internet 
 IBC News   Nationale Nieuwsdienst   Onafhankelijke nationale nieuwsdienst van de IBC die o.a. programma's als IBC National News verzorgt 
 Ėv́ezėsćeni V́ėǵȯlȧ Aumėnśok (EVA)   Speciale Omroep   Karktischtalige omroep voor Oost-Avamië (heeft ook een groot aantal kijkers in Kartjas) 
 Corporación de Radiodifusión Gonzálense (CRG)   Speciale Omroep   Spaanstalige omroep voor Gonsales, Zuid-West Neurië en Noord-Carthiskië 
 Overlandse Publieke Omrup (OPO)   Speciale Omroep   Overlandstalige Omroep voor Overland 


Enkele bekende programma's (Gemaakt door deelnemende omroepen)
  • IBC National News (IBC News): IBC National News, ook simpelweg IBC National genoemd, is het belangrijkste nieuwsprogramma van de IBC. Het programma wordt sinds 1 september 1975 dagelijks om 9 uur 's avonds uitgezonden en duurt zo'n 20 minuten. Dagelijks bekijken gemiddeld 8,5 miljoen mensen het programma, waardoor het het meest bekeken nieuwsprogramma in Carthamië (en Atlantis) is.
  • The Review (IBC News + RPÖ): The Review is een politieke talkshow van de IBC die 's zondags tussen 12 en half 2 wordt uitgezonden. In het programma komen de politieke gebeurtenissen van de afgelopen week aan bod en nemen politici uit de landelijke en federale politiek plaats. Het programma loopt sinds 1978 wordt sinds 1991 gepresenteerd door Stephen Olamath, wiens figuur in de afgelopen 27 jaar is komen gelijk te staan aan het programma.
  • Filou (SCBC): Filou is een animatieserie van de SCBC die uitgezonden wordt op MAX!. Filou loopt sinds het najaar van 1975 en is uitgegroeid tot één van de bekendste animatieseries uit het Atlanticum. De serie draait om de cavia Filou die samen met zijn vriendjes (andere diertjes) allerlei avonturen beleeft. Het caviaatje Filou is één van de meest herkenbare symbolen geworden van Carthamië in de wereld.
  • The Weekly Show with Orvas Melnath (CBO): The Weekly Show is een satirische talkshow die sinds 1979 iedere vrijdagavond wordt uitgezonden op IBC. Van 1979 tot 2004 werd de talk show gepresenteerd door de legendarische Nionisch-Carthaamse komiek Rani Gerudin. Deze ging echter met pensioen na een carrière van bijna 50 jaar. Hierna volgde de presentatoren elkaar in sneltempo op, het publiek kon maar geen opvolger smaken en ook het format sprak de kijkers niet meer zo aan. In 2011 kwam de jonge komiek Orvas Melnath echter ten tonele die qua stijl duidelijk beïnvloed was door zijn jeugdheld Rani Gerudin. Melnath vernieuwde het programma maar bracht tegelijkertijd de magie van de jaren onder Gerudin terug waardoor de kijkcijfers terug begonnen te stijgen. Anno 2018 is de show razend populair in Carthamië en wordt ze ook gevolgd in vele buurlanden en daarbuiten (in de Lage Landen o.a. te zien op Comedy Central).
  • Panorama (IBC News + RPI + afhankelijk verscheidene deelomroepen )
    Panorama is een onderzoekend duidingsprogramma van de IBC dat zich modelleerde op het gelijknamige programma van de BBC. Panorama zond voor het eerst uit op donderdag 18 februari 1982 en heeft sindsdien voor behoorlijk wat opschudding gezorgd. Het programma kenmerkt zich door uitstekende onderzoeksjournalistiek en de gemaakte documentaires worden ook in het buitenland uitgezonden (via IBC World en via verkoop aan buitenlandse zenders). Enkele legendarische afleveringen van Panorama:
    • How to Arm a Coup in 80 Days (Uitzending van 7 maart 2013): De uitzending onthult een grootschalig Carthaams netwerk dat in de maanden voor de Tholeense staatsgreep van het najaar van 2012 de coupplegers heeft ondersteund met wapens, geld en inlichtingen. Hoewel al kort na de coup geweten was dat o.a. de Carthaamse inlichtingendienst de putschisten een duwtje in de rug hadden gegeven werd nu pas duidelijk hoe grootschalig deze ondersteuning was. Men sprak zelfs van een door de CBI georkestreerde coup i.p.v. een interne Tholeense machtsgreep. Ook de banden die er mogelijk zijn met de Carthaamse onderwereld zorgden voor veel beroering. De uitzending leidde tot de val van de socialistische regering Vanvaart en vervroegde verkiezingen die gewonnen werden door de conservatief William "Bill" Ålson. Ålson moest een jaar later opstappen toen in datzelfde schandaal bleek dat ook hij betrokken was bij een eerdere afgeblazen couppoging toen hij minister van defensie was in 2002.
    • The Best of Both Worlds (Uitzending van 19 januari 1989): Deze aflevering werd in het bijzonder druk bekeken in de Aquilen. De reden hiervoor was dat de aflevering het resultaat was van een onderzoek dat bijna 2 jaar in beslag nam om te maken. Het onderwerp van de aflevering is corruptie in de Socialistische Republiek der Aquilen. In een extra lange aflevering van een uur lang wordt duidelijk hoe corrupt het communistische systeem in het land is, van de onderste ambtenaren tot de staatsleiders. De aflevering, via teletext-ondertiteling ook in het Neurs te volgen, zorgde voor veel beroering in de communistische eilandstaat. Dit was één van de redenen die ervoor zorgden dat miljoenen Aquilijnen in de zomer van 1989 op de straat gingen om democratisering van hun land te eisen.
    • Blessing in Disguise (I.s.m. SBF, Uitzending van 24 oktober 2008): Deze aflevering lag aan de wieg van het grootste en meest roemruchtige pedofilieschandaal in de Carthaamse geschiedenis. De uitzending vertelt het verhaal van de Saint Francis Orphanage in Cöms waar tussen 1948 en midden jaren '80 op grote schaal kinderen seksueel misbruikt werden. De aflevering brengt aan het licht dat het aartsbisdom te Pötama op de hoogte was van het jarenlange kindermisbruik maar zij nooit enige stappen ondernam tegen de schuldigen. De aflevering stond aan de wieg van een golf pedofilieschandalen in Carthamië tussen 2008 en 2013.
Laatst gewijzigd door Kathor op di 28 aug 2018, 03:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Faylin » vr 27 jul 2018, 21:13

Heel inspirerend en interessant om te lezen, Kathor! Ik lees je artikelen sowieso graag, ze brengen heel wat diepgang in een land zoals Carthamië. Ik moet dat ook maar weer eens gaan oppakken...

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] CBN

Bericht door Kathor » zo 19 apr 2020, 02:06

Afbeelding

Het Carthamian Broadcasting Network, afgekort CBN, is het belangrijkste commerciële radio- en televisienetwerk in Carthamië. Het netwerk bestaat uit een paar honderd geaffilieerde radio- en televisiestations in Carthamië en Cylenië. CBN ontstond in 1927 als samenwerking tussen verschillende Carthaamse radiostations en is daarmee één van de oudste nog bestaande radio-/tv-netwerken in de wereld. Dankzij zijn iconische logo staat CBN soms ook bekend als "The Sunrise Network".

Afbeelding

Het netwerk is in handen van moederbedrijf InterMedia. InterMedia is het grootste mediaconglomeraat in Atlantis en één van de grootste in de wereld, naast Comcast (NBC), News Corp (FOX), Bertelsmann (RTL) en Viacom (CBS/MTV).

Geschiedenis
Ontstaan
Vanaf de vroege jaren 1920 ontstonden er in heel Carthamië kleine, onafhankelijke radiostations. Radio als medium om nieuws en entertainment tot bij de mensen in hun woonkamers te krijgen was toen nog vrij nieuw. Carthamian Electric Company (CEC) was toen een grote producent van radiotoestellen. CEC raakte geïnspireerd door het NBC-netwerk in de Verenigde Staten, dat door RCA werd opgericht. CEC richtte een eigen netwerk op waarmee kleinere radiostations in heel Carthamië met elkaar konden samenwerken. Doel was om betere programma's te laten omroepen waardoor meer mensen radio's zouden kopen van... CEC. Het nieuwe netwerk werd bekend onder de naam CBN.

Golden Age of Radio
CBN kreeg al snel concurrentie van drie andere nationale radionetwerken: HBC (1928), GBS (1929) en CRN (1932). Het ontstaan van deze grote radionetwerken luidde een hele nieuwe periode in in de Carthaamse (radio)geschiedenis. Sportwedstrijden, soap operas en belangrijke nieuwsgebeurtenissen werden rechtstreeks in alle huiskamers van het land gebracht. Radio verenigde de natie in deze gouden tijd van radio en CBN speelde hierin een belangrijke rol. Via CBN bleef het land op de hoogte van de internationale gebeurtenissen in de late jaren '30 en tijdens de tweede wereldoorlog, waarin Carthamië actief betrokken was.

Televisie
Vanaf de jaren '40 begonnen in Carthamië de eerste reguliere TV-uitzendingen. MRAZ-TV in Pötama ging op 13 januari 1943 als eerste reguliere TV-station in de lucht en was het eerste TV-station in Atlantis met reguliere uitzendingen. MRAZ-TV werd eind 1944 overgekocht door CBN en tegen het einde van de jaren '40 bezitte CBN een netwerk van een twintigtal stations op het Carthaamse vasteland, waarmee het de leider werd in de TV-markt. Het was in de jaren '50 dat CBN grote productiehuizen opende in Cartym (Collywood) en zijn activiteiten verder uitbreidde dan puur content van lokale stations te syndiceren. Dit was ook het begin van het latere mediaconglomeraat InterMedia.

Een grote dag voor het prille CBN TV-netwerk was de uitzending van het Carthaamse presidentiële debat op 28 juni 1950. Dit was het eerste TV-programma op het Carthaamse vasteland dat overal tegelijkertijd werd uitgezonden. Nog in 1950 wordt het eerste nationale journaal uitgezonden op het CBN-netwerk met de naam Volcat News Report.

Noodlot en heroprichting
Het noodlot leek echter toe te slaan in 1973. Carthamië viel na een halfslachtige staatsgreep ten prooi aan een burgeroorlog en het vasteland kwam onder Tholeense bezetting. Alle TV- en radio-uitzendingen werden overgenomen door mensen getrouw aan het Tholeense regime en CBN, GBS en HBC werden opgedoekt. Gevluchte medewerkers van met name CBN werkten samen met de Vrije Carthaamse regering in de Aquilen aan de oprichting van een nieuwe vrije radiozender: FIR. FIR werd bij de bevrijding verhuisd van de Aquilen naar Pötama en werd omgedoopt tot IBC.

IBC was samen met zijn provinciale zenders het enige radio- en TV-netwerk van 1975 tot 1977. De regering Asiq erkende de bijdrage die CBN had geleverd tijdens de burgeroorlog en liet toe dat CBN en HBC werden heropgestart in 1977. CBN werd heropgericht maar was niet langer eigendom van CEC maar eigendom van het nieuw opgerichte InterMedia, dat naast CBN ook CBN Productions in Cartym en Carthamian Record Corporation in Pötama in handen had.

InterMedia-Tijdperk
CBN groeide in de late jaren '70 uit tot het meest bekeken TV-netwerk in Carthamië, met meer kijkers dan IBC en HBC gecombineerd. Na de Tweede Hilgaroorlog consolideerde CBN zijn positie op de Carthaamse TV-markt als "het voornaamste commerciële netwerk" en begon het buiten de grenzen van het land te kijken.
  • Dumerië: InterMedia kocht in buurland Dumerië in de jaren '80 onafhankelijke zenders op en creëerde aldaar een vierde nationaal TV-netwerk met de naam ITD.
  • Ardeim: InterMedia vestigde zich vanaf 1998 op de Ardeimse markt met de zenders 5, 6 en VTV.
  • Solwezië: InterMedia vestigde zich in 1996 op de Solwezische markt met de zender 4, later kwam hier de Solwezische versie van VTV bij.
  • Aquilen: InterMedia richt in 1992, na de val van het communisme, een commercieel radio- en tv-netwerk op in de Aquilen, met de naam CBN. Hierbij wordt teruggegrepen naar het vroegere CBN-netwerk dat op de Aquilen bestond voor de komst van het communisme. CBN Aquilas is een apart TV-netwerk en zal in dit artikel niet uitvoerig behandeld worden.
  • Cylenië: InterMedia richt in de vroege jaren '80 de zenders met de naam ROLE op in Nionië, Faylin en Svalingen. Dit was de eerste commerciële televisie in Cylenië. Er is ook een Engels/Neurstalig geaffilieerd station van CBN dat zich richt op de tienduizenden Carthamiërs die in Cylenië wonen.
  • Oost-Europa: Na de val van het communisme opent InterMedia onder de vlag van CBN enkele commerciële zenders in de landen van het voormalige Oostblok.
Door deze grootschalige uitbreiding werd InterMedia één van de grote mediaconglomeraten in de wereld, en werd CBN een internationaal bekend handelsmerk.

Televisiezenders
  • CBN: Het CBN-netwerk bestaat uit vele kleine, lokale TV-stations die samen één netwerk vormen: CBN. De zender biedt een mix van informatie, entertainment en cultuur, bestemd voor Jan Modaal. Ongeveer 15 à 20% van de programma's wordt lokaal geproduceerd door de deelnemende TV-stations en verschilt dus per zendgebied.
  • CBNS: CBNS (CBNewS) is Carthamië's oudste nieuwszender. CBNS ging in augustus 1991 van start als Carthaamse antwoord op de Amerikaanse nieuwszender CNN, die tijdens de Golfoorlog omwille van zijn verslaggeving ook druk bekeken werd in Carthamië. CBNS had in de eerste week van zijn bestaan al direct succes. De zender bracht vanuit Moskou dagen aan een stuk live verslag over de mislukte staatsgreep in de Sovjet-Unie die het einde van dat land inluidde. De zender werd pas echt internationaal bekend door haar verslaggeving in de Derde Hilgaroorlog tijdens de zomer van 1992. CBNS probeert vandaag de dag een neutraal imago op te voeren, al vinden critici dat de zender de laatste jaren ideologisch opschuift naar rechts.
  • CBNS Business: CBNS Business is een zusterkanaal van CBNS dat zich hoofdzakelijk richt op economisch nieuws. De zender ging van start in 2003.
  • C&J: C&J (Crime and Justice) is een digitale zender van CBN die hoofdzakelijk (herhalingen van) Carthaamse en internationale krimi uitzendt zoals The Bridge (Carthaams-Cyleense serie), Law & Order (waaronder de Carthaamse serie, Law & Order Carthamia), Breaking Bad, e.a.
  • Juno: Juno (naar de Romeinse godin van de vrouw) is een digitale zender van CBN die hoofdzakelijk series en lifestyleprogramma's uitzendt met een vrouwelijk thema.
TV-Programma's
Een overzicht van enkele bekende programma's op CBN (geproduceerd door één van de stations van CBN of InterMedia)
  • CBN World News: CBN World News is het oudste journaal van Carthamië en het belangrijkste journaal op CBN. Het journaal wordt al sinds 1945 uitgezonden en wordt sinds 1988 hoofdzakelijk gepresenteerd door Peter Andrano en Frank Dumont, wiens figuren symbool zijn komen te staan voor het programma. Hoewel het programma minder kijkers trekt dan IBC National News (6 miljoen t.o.v. 8,5 miljoen) wordt het CBN World News toch als gelijkwaardig gezien aan het journaal van de openbare omroep IBC.
  • Carthamia Tonight/Statar: Carthamia Tonight/Statar is een half uur durend nieuwsmagazine dat om 18:30 's avonds wordt uitgezonden. Het programma wordt direct na het zesuurjournaal van de aan CBN-geaffilieerde televisiestations. Carthamia Tonight/Statar onderscheidt zich van het eerder aangehaalde CBN World News doordat het programma uitzendt in een typisch Carthaamse mix van Engels en Neurs. De onderwerpen zijn allemaal met een focus op regionaal nieuws en reportages worden gedraaid door de nieuwscrews van de geaffilieerde televisiestations
  • The Bridge (Brug/Brun): The Bridge (in het Overlands Brug, in het Fayleens Brun) is een krimi en co-productie van CBN met ROLE Faylin (ook InterMedia). De serie is een Carthaams-Fayleense adaptatie van de Scandinavische krimi Bron/Broen. De serie wordt sinds 2014 uitgezonden en is intussen toe aan zijn vierde seizoen. Recensenten vinden dat de Carthaams-Fayleense adaptatie (eentje van velen) het beste het originele benadert qua sfeer. Hoewel het eerste seizoen sterk lijkt op het eerste seizoen van de originele serie, zijn de volgende seizoenen volledig uniek.
  • Artega Hills: Artega Hills is een soapserie die sinds 1988 loopt op CBN en TVL (Lurarië). Artega Hills vertelt het verhaal van de steenrijke families Neliseth en Boulanger. De ene een oude burgerlijke familie die een grote naam is in de Cartymese modewereld, de andere een familie van Lurarische oliebaronnen die in de jaren '70 en '80 rijk is geworden in de Cartymese petroleumindustrie. De soapserie wordt in 103 landen uitgezonden, maar een paar landen minder dan The Bold and the Beautiful dat in het meeste aantal landen wereldwijd wordt uitgezonden.
  • NIS: NIS is een franchise van krimireeksen die zich focussen op de federale politiedienst van Carthamië, de NIS. De oorspronkelijke NIS: National Investigation Service-reeks had als setting Blomastic en werd voor het eerst uitgezonden in 2004. Intussen zijn er vijf spin-offs van de serie die bekend zijn als NIS: Lezrahym, NIS: Pötama, NIS: Partash, NIS: Faionuth en NIS: Cartym. De serie op zich is een Carthaamse Spin-off van CSI.
  • The Governor: The Governor is een politieke dramareeks die gaat over de fictieve politica Elena Tervath. Tervath is Minister van Buitenlandse zaken in het fictieve kabinet Walker-II en was daarvoor gouverneur van Avamië. De reeks draait om een provinciale politica die de overstap maakt naar de nationale politiek. Om deze reden en het feit dat ze een vrouw is wordt ze misprezen door het establishment op New Parliament Hill en moet ze haar mannetje staan. Sinds seizoen 5 is ze Kanselier van de Carthaamse Federatie.
  • The Hill This Week (THTW): The Hill This Week (The Hill verwijzend naar New Parliament Hill) is een zondagse politieke talkshow. In het programma komen de politieke gebeurtenissen van de afgelopen week an bod en nemen politici uit de landelijke politiek plaats. Haar directe concurrent is The Review op IBC. Het programma staat bekend voor soms pittige debatten tussen toppolitici en heeft in 1989 zelfs geleid tot de val van de regering-Asiq III na een fel debat tussen Arton Asiq en oppositieleider Geraldo Higez over de revolutie in de Aquilen.
CBN News Radio
CBN News Radio is het enige overgebleven radionetwerk van CBN. Dit netwerk syndiceert en produceert nieuws- en actuaprogramma's voor tientallen nieuwsradio's in Carthamië. Daarnaast produceert CBN News Radio nieuwsbulletins die op zowat een derde van alle Carthaamse radiozenders worden uitgezonden. De bulletins worden op het hele uur uitgezonden en duren vijf minuten, deze bevatten meestal de hoofdpunten van het nationale en internationale nieuws.

Daarnaast syndiceert CBN News Radio programma's over het hele netwerk van geaffilieerde all-news radiostations, zoals MONA-AM in Aningvalder of MCBN-AM in Pötama. Zo is de talkshow van Genath Melinus geproduceerd door MATH-AM in Blomastic live te volgen op alle andere CBN all-news radiostations.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Eclesia de Carthamia

Bericht door Kathor » do 25 jun 2020, 01:13

Eclesia de Carthamia
Kerk van Carthamië

Hoewel Carthamië van oorsprong Cylenistisch is, en dit ook in haar vlag tot uiting wordt gebracht, is het land altijd een mengelmoes geweest van verschillende godsdiensten. De tweede grote religie in Carthamië is het christendom, met ongeveer evenveel aanhangers als het cylenisme.

Hoewel de overheersende, inheemse variant van het Carthaamse christendom sterk naar het katholicisme neigt, vormt deze kerk geen officieel deel (meer) uit van de Rooms-Katholieke Kerk. De Kerk van Carthamië (Neurs: Eclesia de Carthamia, Engels: Church of Carthamia), ookwel simpelweg de Eclesia genoemd, is ontstaan na een schisma met de Katholieke Kerk in 1870, ten tijde van het Eerste Vaticaanse Concilie . Het schisma was een sluitstuk in een historie die zo'n 1200 jaar eerder startte, toen een verloren Ierse monnik met de naam Brandaan (Neurs: Bryna) zich vestigde in het Carthaamse Rijk en daar een deel van de bevolking bekeerde naar het christendom.

Bestuur
De Kerk van Carthamië wordt formeel geleid door de Aartsbisschop van Pötama, Amina Nerseth (een vrouw). In de Eclesia is de Carthaamse Federatie opgedeeld in bisdommen die geleid worden door bisschoppen. De grenzen komen grotendeels overeen met de Carthaamse provinciegrenzen, al zijn sommige provincies in twee of drie gedeeld. Pötama is het aartsbidsom, geleid door de Aartsbisschop van Pötama.

Sacramenten
De Eclesia kent 5 sacramenten, dit zijn handelingen waarbij God dichter tot de mens komt. Praktisch alle aanhangers van de Eclesia zullen minstens eenmaal in hun leven elk sacrament ontvangen:
  • Doopsel: Het doopsel is het eerste sacrament en voltrekt zich meestal reeds enkele dagen tot enkele weken na de geboorte. De pasgeborene wordt in een kerkdienst gedoopt en wordt zo symbolisch lid gemaakt van de Eclesia. De doop zelf gebeurt door de vader of moeder van de pasgeborene, onder het toeziend oog van een priester. Indien een volwassene gedoopt wordt, en de ouders niet tot de Eclesia behoren, wordt de volwassene gedoopt door een "sponsor" binnen de gemeenschap.
  • Confirmatie: Gedoopten kunnen vanaf de leeftijd van 11 tot 13 jaar geconfirmeerd worden binnen de kerk. Ongeveer een half jaar van catechese gaat vooraf aan de confirmatie. Tijdens deze ceremonie worden gedoopten volwaardig lid van de kerkgemeenschap.
  • Eucharistie: De eucharistie is samen met het doopsel het belangrijkste sacrament in de Eclesia. Gelovigen nuttigen een maaltijd van brood en wijn (in de praktijk een zoetig koekje van durinmeel, dat wat lijkt op een hostie). Eclesianen geloven dat het brood en de wijn in het lichaam verandert in het lichaam en bloed van Jezus Christus.
  • Huwelijk: Het huwelijk wordt samen met de doop niet voltrokken door de priester. Huwelijkskandidaten spreken bij elkaar het sacrament uit, waarmee ze zich met de kerkgemeenschap als getuige in de echt verbinden. Het huwelijk in de Eclesia verschilt weinig met dat in andere niet-katholieke kerken, het is monogaam, kan ontbonden worden en ook priesters kunnen trouwen. Het enige grote verschil is dat sinds 2003 ook koppels van hetzelfde geslacht voor de Eclesia kunnen trouwen.
  • Ziekenzalving: De ziekenzalving is het laatste sacrament van de Eclesia en wordt toegediend aan mensen waarbij de dood nadert (terminaal zieken, dodelijk gewonden maar ook ter-dood-veroordeelden). Een priester voert het heilig oliesel uit
Sacrementalia
Naast de 5 sacramenten zijn er nog een aantal sacramentalia. Dit zijn eveneens sacramenten maar van een lagere rang, meestal ontworpen door de kerk of gelovigen zelf (en niet door Jezus Christus, zoals de sacramenten) en worden niet allemaal onder iedere gelovige uitgesproken of zelfs aanvaard. De bekendste zijn:
  • Biecht: Hoewel volgens de Eclesia een gelovige zelf verantwoording moet afleggen bij God voor zijn zonden, kan een priester volgens de Eclesia hierin wel helpen door te luisteren.
  • Wijding: Bij een wijding wordt een gelovige officieel aan God toegeheiligd. Concreet wil dit zeggen dat de gelovige deel wordt van een bepaald ambt binnen de kerkgemeenschap, zoals priester, bisschop of abt. Bij priesters wordt dit echter niet gezien als sacrament, omdat men niet gelooft in apostolische successie. Zowel mannen als vrouwen kunnen tot iedere positie binnen de kerk gewijd worden (er zijn dus ook vrouwelijke priesters).
  • Zegening: Priesters maar evengoed gewone gelovigen kunnen een zegen uitspreken over anderen.
Kernideeën/opvallende principes
  • De Eclesia kent het principe van de erfzonde niet, hiermee is ze radicaal anders dan het gros van de andere christelijke kerken in de wereld. Volgens de Eclesia is de mens inherent goed, en hoeft deze zich naar God toe niet te bewijzen dat hij de erfzonde kan overstijgen. De mens is uiteraard wel verantwoordelijk voor de zonden die hij begaat tijdens zijn leven. Dit is een duidelijke invloed van zowel het cylenisme als de Quakers die in de 18e eeuw significante theologische invloed in Carthamië hadden.
  • De Eclesia vereert heiligen en in het bijzonder de maagd Maria. De lijst van heiligen die aanbeden wordt is lichtjes anders als die van o.a. de Katholieken, maar komt grotendeels overeen. Er is wel een focus op heiligen die een link hebben met de Carthaamse christengemeenschap, zoals Sint-Brandaan of Sint-Aroman.
  • De Eclesia heeft in het buitenland soms de reputatie van erg liberaal te zijn, met name als het op vrouwen en LHBT'ers aankomt. Toch is de kerk van Carthamië niet zo vrijzinnig op alle vlakken, zo is ze een luide en invloedrijke tegenstander van abortus en euthanasie in Carthamië. Hierbij gaat de kerk uit van de heiligheid van het leven in al haar facetten. Er geldt verder een vrij strikte hiërarchie binnen de kerk en de gewone gelovige heeft niet zo bijzonder veel invloed binnen de gemeenschap.
  • De Eclesia hecht een bijzonder belang aan de zon, volgens haar opvattingen is de zon het summum van God's licht en de poort tot de hemel. Dit is een duidelijke invloed van het Carthaamse cylenisme, waarin de Zon symbool staat voor Cyll, de scheppingsgod.
Cijfers
De Eclesia is met 20 miljoen aanhangers de grootste christelijke geloofsgemeenschap in Carthamië. De kerk wordt net als de andere erkende geloofsgemeenschappen gefinancierd via een kerkbelasting.

Relaties met andere kerken
De Eclesia de Carthamia is in volle communie met de Anglicaanse kerk en onderhoudt goede banden met de verschillende Anglicaanse kerkgemeenschappen zoals de Church of England of Episcopaalse Kerk in de VS.
Laatst gewijzigd door Kathor op za 04 jun 2022, 01:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Neurs: Swadesh lijst

Bericht door Kathor » vr 09 jul 2021, 05:30

Swadeshlijst

Hieronder een Swadeshlijst met 207 basis- en veel voorkomende woorden in het Neurs. De lijst laat duidelijk zien dat het Neurs een Romaanse taal is, met een vrij conservatieve woordenschat die vaak doet denken aan het Latijn en Sardijns (van waar de Neuren oorspronkelijk kwamen). Ook komen her en der woorden van Carthiskische en Eiland-Cyleense oorsprong voor.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
 English   Nouriano 
 I   eo 
 you (singular)   tu 
 he/she   elo (m.), ela (f.) 
 we   nos 
 you (plural)   vos 
 they   elos (m.), elas (f.) 
 this   custo (m.), custa (f.) 
 that   lico (m.), lica (f.) 
 here   uci 
 there   lo 
 who   ci 
 what   ced 
 where   ube 
 when   cando 
 how   como 
 not   no 
 all   todos (m.), todas (f.) 
 many   multos (m.), multas (f.) 
 some   alcunos (m.), alcunas (f.) 
 few   pocos (m.), pocas (f.) 
 other   atro (m.), atra (f.) 
 one   unu (zn), uno (lidwoord m.), una (lidwoord f.) 
 two   dos 
 three   tres 
 four   cuatru 
 five   gincu 
 big   magno (m.), magna (f.) 
 long   longo (m.), longa (f.) 
 wide   largo (m.), larga (f.) 
 thick   craso (m.), crasa (f.) 
 heavy   gravo (m.), grava (f.) 
 small   parvino (m.), parvina (f.) 
 short   curto (m.), curta (f.) 
 narrow   streco (m.), streca (f.) 
 thin   magro (m.), magra (f.) 
 woman   femina 
 man   umo 
 person   persona 
 child   jilo (m.), jila (f.) 
 wife   sposa 
 husband   sposo 
 mother   matra 
 father   patru 
 animal   animal 
 fish   sortho, pisco 
 bird   avi 
 dog   canu 
 louse   piozu 
 snake   serpentu 
 worm   vermu 
 tree   arbru 
 forest   silvu 
 stick   balu 
 fruit   fruto 
 seed   semu 
 leaf   fosa 
 root   racis 
 bark (of a tree)   cortes 
 flower   flora 
 grass   herba 
 rope   corda 
 skin   podu 
 meat   carno 
 blood   sangu 
 bone   osu 
 fat (noun)   graso 
 egg   ovu 
 horn   cornu 
 tail   cå 
 feather   pina 
 hair   pelos 
 head   cabeta 
 ear   ure 
 eye   ozu 
 nose   nasu 
 mouth   buca 
 tooth   dente 
 tongue (organ)   lingua 
 fingernail   unha 
 foot   pedu 
 leg   cama 
 knee   cnugu 
 hand   mano 
 wing   ala 
 belly   ventru 
 guts   tripas 
 neck   colhu 
 back   tergu 
 breast   mamu 
 heart   coru 
 liver   ficoru 
 to drink   nenar 
 to eat   comer 
 to bite   morder 
 to suck   suger 
 to spit   scuper 
 to vomit   vomitar 
 to blow   soflar 
 to breathe   respirar 
 to laugh   reirer 
 to see   ver 
 to hear   udir 
 to know   lodir, sirer 
 to think   cogitar 
 to smell   sentir 
 to fear   timer 
 to sleep   dormir 
 to live   viver 
 to die   morer 
 to kill   necar 
 to fight   ocir, lutar 
 to hunt   cađar 
 to hit   colpar 
 to cut   copar 
 to split   divider 
 to stab   punzarer 
 to scratch   scaber 
 to dig   scavar 
 to swim   natar 
 to fly   volar 
 to walk   caminar 
 to come   venir 
 to lie (as in a bed)   iacer 
 to sit   seder 
 to stand   se levantar 
 to turn (intransitive)   voltar 
 to fall   cader 
 to give   donar 
 to hold   tener 
 to squeeze   sopritar 
 to rub   fricar 
 to wash   laver 
 to wipe   sugar 
 to pull   traer 
 to push   puger 
 to throw   lansar 
 to tie   licar 
 to sew   conser 
 to count   comtar 
 to say   desir 
 to sing   cantar 
 to play   zocar 
 to float   flutar 
 to flow   fluir 
 to freeze   gelar 
 to swell   tumer 
 sun   Sil 
 moon   luna 
 star   strelha 
 water   abua 
 rain   lhuva 
 river   flu 
 lake   laco 
 sea   mar 
 salt   sal 
 stone   petra 
 sand   rena 
 dust   pulvo 
 earth   terra 
 cloud   nimbo 
 fog   nebla 
 sky   calu 
 wind   vento 
 snow   nieth 
 ice   gelu 
 smoke   fumo 
 fire   foco 
 ash   cinesas 
 to burn   brusar 
 road   via 
 mountain   mons 
 red   roso (m.), rosa (f.) 
 green   verdo (m.), verda (f.) 
 yellow   crocilho (m.), crocilha (f.) 
 white   albo (m.), alba (f.) 
 black   nigro (m.), nigra (f.) 
 night   noth 
 day   dia 
 year   anho 
 warm   caldo (m.), calda (f.) 
 cold   frigo (m.), friga (f.) 
 full   pleno (m.), plena (f.) 
 new   novo (m.), nova (f.) 
 old   viego (m.), viega (f.) 
 good   buno (m.), buna (f.) / cino (m.), cina (f.) 
 bad   malo (m.), mala (f.) 
 rotten   prido (m.), prida (f.) 
 dirty   sordido (m.), sordida (f.) 
 straight   recto (m.), recta (f.) 
 round   rodundo (m.), rodunda (f.) 
 sharp (as a knife)   acudo (m.), acuda (f.) 
 dull (as a knife)   bicredo (m.), bicreda (f.) 
 smooth   liso (m.), lisa (f.) 
 wet   neneto (m.), neneta (f.) 
 dry   uneto (m.), uneta (f.) 
 correct   corecto (m.), corecta (f.) 
 near   visino (m.), visina (f.) 
 far   longo (m.), longa (f.) 
 right   destro (m.), destra (f.) 
 left   sinistro (m.), sinistra (f.) 
 at   en / a / na-no [en + o/a (lidwoord)] 
 in   en / na-on [en + o/a (lidwoord)] 
 with   cun 
 and   y 
 if   si 
 because   porce, oc 
 name   nomen 
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten