Onze mailserver geeft op het moment een storing bij het gebruik van e-mailadressen van Microsoft (hotmail.com, outlook.com, live.com). Als je een dringende vraag hebt, bijvoorbeeld over het resetten van je wachtwoord of het activeren van je nieuwe account, en je gebruikt een Microsoft-adres, stuur dan een mail naar info@atlantisgeo.nl met je vraag.

Mails die niet vanuit ons verzonden kunnen worden, proberen we zoveel mogelijk via een ander adres alsnog te verzenden.

[CAR] Sport, Cultuur, Media

Carthamian Federation

Moderator: Kathor

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2016
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » wo 06 dec 2017, 03:55

De Woudmaten

Voorgeschiedenis
De Woudmaten is een Overlands volkslied en sinds 2001 het officiële volkslied van de Carthaamse provincie Overland. Het lied is eind 19e eeuw ontstaan en geschreven door Willem Maerlant (1844-1908), een componist uit Omstel. Het lied beschrijft de legende van de Woudmaten of Woudbroeders, een (relatief kleine) groep vrijheidsstrijders die van 1838 tot 1843 streden voor een Overlandse staat. Onder leiding van het trio Jan Riebart, Maarten De Clerck en Jacob Vandevelde vochten zij in 1842 een slag uit met het lokale Britse garnizoen, die zij wonnen. Hierop werden er vanuit heel Carthamië troepen gestuurd naar de opstandige provincie om de opstand de kop in te drukken. Riebart, De Clerck en Vandevelde zouden opgepakt worden en op 18 maart 1843 opgeknoopt worden op het Centrale Plein in Leive. Kort voor zijn dood zou Riebart gescandeerd hebben: "Houd de wacht, het moederland zal ontwaken".

Het lied zelf ontstond in de jaren 1860 uit de volkslegende die reeds enkele jaren verteld werd in Noord-Overland. Het werd het verzetslied van de Nederlandstalige Overlanders tegen de Engels- en Neurstalige heersende klasse. Het kreeg in de loop van het Overlandse Conflict een erg beladen betekenis en werd gedurende meerdere perioden verboden. Sinds 2001 is het het officiële volkslied van de provincie Overland, na het ondertekenen van de Maltijnakkoorden.

Het lied
Hoor het lied der Woudmaten
Strijdende, voor onze natie
Jonge mannen, vol moed en krachten
Bevrijdende, ons land van d’ infiltratie!

REFREIN:
De vreugde des lands bevrijding
De opressor, verdoemd tot bestrijding
Verkrijgend onze verdiende pracht
Tezamen, vormen wij de macht!
Tezamen, houden we de wacht!


Kameraad, zeg uw gebeden
Vrijheid wacht, op Riebart’s teken
Marcherend, uit woud en steden
Naar een schoon en roemrijk wreken!
Tot dan, houden we de wacht!

REFREIN

Van de schrik, zal de draak* beven
Slaag hard en dood dit wezen**
Voor dit doel geven wij ons leven
Want ‘t moederland zal herrijzen!
Tot dan, houden we de wacht!

REFREIN

*De Draak is een mythisch wezen dat het Carthaamse Keizerrijk voorstelt
** Wezen wordt op zijn Overlands als /wijzen/ uitgesproken
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2016
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » zo 20 mei 2018, 03:01

May Days

De meidagen zijn in Carthamië een periode dat er erg veel nationale feestdagen kort op elkaar vallen. Om die reden is de periode tussen 1 en 8 mei een schoolvakantie en nemen veel mensen vrijaf in die periode. Een overzicht van de "May Days" zoals deze vakantie in de volksmond heet.

1 Mei: International Workers' Day (Labour Day)
Op 1 mei viert men in de Carthaamse Federatie net als in vele andere landen de Dag van de Arbeid, de feestdag van socialistische en communistische partijen en vakbonden. Doorheen de straten van grote en kleine Carthaamse steden zijn er optochten van partijen, vakbonden en gewone burgers. Ook de Internationale, het strijdlied van de internationale arbeidersbeweging, wordt veelvuldig gezongen in deze parades. Naast de Engelse, Franse en Spaanse versies is er ook een Neurse versie in gebruik in Carthamië, A Internasionale

A Internasionale/ De Internationale
Spoiler: weergeven
            
 Neurse Versie   Nederlands (Letterlijke vertaling Neurse versie)   Nederlandse Versie 
 Arsoth! Ormanos en cadeias
Arsoth! Vitimos da fame
Rason ha arsurrecta da morte
An dåine* ha cansade!

Da Pasađe, fasos tabula rasa
Companheros, Baldo! Baldo!
O globo mutara da base
Somos un grande Legio! 
 Sta op! Broeders in ketens
Sta op! Slachtoffers van de honger
De reden is herrezen uit de dood
Het volk heeft er genoeg van!

Van het verleden maken we tabula rasa
Kameraden, ten actie! ten actie!
De wereld zal veranderen van basis
We zijn samen een groot legioen! 
 Ontwaakt! verworpenen der Aarde
Ontwaakt! verdoemd in hongren sfeer
Reedlijk willen stroomt over de Aarde
en die stroom rijst al meer en meer

Sterft, gij oude vormen en gedachten
Slaaf geboornen, ontwaakt! ontwaakt!
De wereld steunt op nieuwe krachten
begeerte heeft ons aangeraakt 
 Refrain (2x)   Refrein (2x)   Refrein (2x) 
 Sta a ultima batalha
Avansoth, y manha
A Internasionale
Unia a umanidađe! 
 Dit is de laatste strijd
Vooruit, en morgen
zal De Internationale
de mensheid verenigen! 
 Makkers! ten laatste male
tot de strijd ons geschaard
en de Internationale
zal morgen heersen op Aard! 
* Verouderde term voor "het volk", wordt nog met het Oudneurse speciale lidwoord an uitgesproken.

3 Mei: Liberation Day
Op 3 mei vieren de Carthamiërs het einde van de Carthaamse Burgeroorlog (1973-1975), beter bekend als de 500 dagen. Op 3 mei 1975 stootten Carthaamse en Aguilijnse troepen door tot het hart van Pötama nadat ze een maand eerder waren geland op de kusten van Kardög en Overland. Diezelfde dag maakten Keizer Orvas II en Keizerin Anina hun blijde intrede in Pötama en namen zij terug hun intrek in het Keizerlijk Paleis, hoewel in andere delen van de stad nog Tholeense en putschistische troepen zaten (met name de citadel van Påcthar en de luchthaven van Pötama Rökkefelder) en er nog hevige gevechten waren.

Op Liberation Day staat de voormiddag in teken van het herdenken van de duizenden slachtoffers van de burgeroorlog, families bezoeken de graven van omgekomen geliefden en soldaten en er worden kransen neergelegd aan oorlogsmonumenten. Er wordt een minuut stilte gehouden van 11:00 tot 11:01, het moment waarop oud-premier Fadyth, die sinds de staatsgreep in 1973 gegijzeld werd standrechtelijk geëxecuteerd werd, slechts enkele uren voor de bevrijding. Vanaf 13:00 (het moment dat in 1973 Keizer Orvas II, Keizerin Anina en Voorzitter van de Provisionele Regering Arton Asiq arriveerden op het Keizerlijk Paleis) beginnen er doorheen het gehele land feestelijkheden, in vrijwel ieder dorp en stad zijn er buurt- en straatfeesten en in verschillende steden zijn er optredens van artiesten. 's Avonds is er in de Keizerlijke Opera in Pötama het bevrijdingsconcert door de Pötama Philharmonic Orchestra met Carthaamse en internationale liederen. Het concert begint traditioneel met de Ode an die Freude van Beethoven, dat in 1975 de vreugde symboliseerde die de bevrijding met zich meebracht na 500 dagen van bezetting.

8 Mei: Victory in Europe Day (VE Day)
Op 8 mei vieren de Carthamiërs opnieuw het einde van een oorlog, ditmaal de Tweede Wereldoorlog (waarin Carthamië een aanzienlijke rol speelde). Op VE Day herdenkt men de capitulatie van Nazi-Duitsland en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Atlantis. VE Day wordt in Carthamië veel uitgebreider gevierd dan in andere geallieerde landen, met name omdat de Tweede Wereldoorlog een erg belangrijk effect had op de Carthaamse samenleving en de Carthaamse invloed in de wereld. De oorlog zou de vele bevolkingsgroepen van Carthamië samenbrengen en een moderne Carthaamse identiteit smeden die uiteindelijk zou resulteren in de onafhankelijkheid van het land in 1949.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2016
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Kathor » vr 27 jul 2018, 21:04

Afbeelding

De Imperial Broadcasting Corporation, afgekort IBC, is de openbare omroep van Carthamië. De IBC is een samenwerkingsverband van alle Carthaamse provinciale en stedelijke omroepen alsmede de Carthaamse wereldomroep RPI en de nieuwsdienst IBC News.

Oprichting
Carthamië had tot 1975 geen volwaardige openbare omroep voor televisie. Het Carthaamse TV-landschap ontstond eind jaren '40 en kenmerkte zich doordat er alleen maar private spelers en geen publieke omroepen waren. Er was wel een publieke radiozender (Carthamian Public Radio, CPR) maar deze werd weinig beluisterd en was vooral een spreekbuis van de regering. Daarnaast was er ook de Carthaamse wereldomroep Radio Pötama International. De RPI richtte zich met haar uitzendingen op de kortegolf echter vooral op het buitenland

De Carthaamse Burgeroorlog (1973-1975) zorgde er echter voor dat de Vrije Carthaamse regering nood had aan een manier om vanuit de Aquilen effectief de bevolking in het bezette Carthamië toe te spreken. Met behulp van gevluchte medewerkers van één van de commerciële omroepen van voor de oorlog, CBN, richt de Vrije Carthaamse regering in april 1974 Free Imperial Radio op. De FIR neemt de taak van de RPI over om uitzendingen te verzorgen voor Carthamië. Zo kon de RPI zich met haar uitzendingen op de korte golf terug storten op het buitenland en internationaal publieke steun winnen voor de aangaande burgeroorlog.

Na de bevrijding van Carthamië in het voorjaar van 1975 nam de FIR haar intrek in de vroegere gebouwen van de CBN te Pötama. Van daaruit verzorgt de FIR in de eerste maanden na de bevrijding TV-uitzendingen voor geheel Carthamië. In augustus 1975 wordt de FIR hervormd en laat de regering haar directe controle over de FIR los. De FIR verandert ook van naam en wordt vanaf dan bekend als de IBC. De IBC moest uitgroeien tot een publieke omroep die betrouwbare informatie moest verspreiden in het naoorlogse Carthamië.

Hervorming van 1982
Na de Tweede Hilgaroorlog werd de IBC opnieuw grondig hervormd als onderdeel van de staatshervormingen die Arton Asiq doorvoerde. De IBC werd omgevormd van centrale staatsomroep tot een samenwerkingsverband van regionale publieke omroepen, zoals SCBC of RPÖ en organisaties als de RPI. Deze hervorming moest de IBC competitiever maken met het in 1977 heropgerichte CBN, dat van bij de start koos voor een regionale aanpak waarin het netwerk bestond uit vele lokale TV-stations. De huidige samenstelling van de IBC lijkt in die zin op die van de NOS of de ARD.

Afbeelding
Het hoofdkantoor van IBC in Dudley, een district van Pötama

Hoofdkanalen
De hoofdkanalen van de IBC behoren tot de vaste waarden van het netwerk en zijn zowel analoog, over de kabel als via internet te ontvangen.
 • IBC Television: IBC Television, ook wel gewoon "IBC" of "Channel One" genoemd, is de hoofdzender van de IBC. Het is een zeer brede zender met programmering voor elk. De programma's die op IBC TV uitgezonden worden zijn geproduceerd door één of meerdere van de deelnemende omroepen. Belangrijke programma's zijn de nieuwsuitzendingen 's middags en het bekende IBC National News om 9 uur 's avonds. Het zondagse politieke praatprogramma The Review en verschillende andere nieuws- en sportuitzendingen alsmede series en films behoren tot het aanbod van IBC Television. IBC TV vindt men in Carthamië traditioneel terug op kanaal 1.
 • MAX!: MAX! is een kinder- en jeugdzender van de IBC. Het kanaal werd gestart in 1996 en is reclamevrij. De programma's worden net als op grote broer IBC TV geproduceerd door de verschillende deelomroepen, inclusief het jeugdjournaal Our World door IBC News. MAX! heeft een live audio-kanaal in het Neurs, omdat veel kinderen in Carthamië opgroeien in het Neurs en zeker de jongsten het Engels nog niet al te machtig zijn.
 • Regionale zenders: Naast IBC Television zijn er nog 11 regionale TV-zenders bestuurd door de verschillende regionale en speciale omroepen van de IBC. De regionale omroepen worden traditioneel uitgezonden op kanaal 3, in regio's met speciale omroepen (Overland, Groot-Gonsales en Oost-Avamië) vindt men de speciale omroep terug op kanaal 8.
Nevenkanalen
De nevenkanalen van de IBC zijn specifieker qua content en worden enkel digitaal of via internet uitgezonden.
 • IBC Newsworld: IBC Newsworld is de in 2000 opgerichte nieuwszender van de IBC die zich richt op de Carthaamse Federatie (niet enkel Carthamië). Naast nieuws om het uur brengt Newsworld ook duidingsprogramma's, documentaires en talk shows. Een deel van deze programma's wordt ook uitgezonden op IBC Television (en zeker in de eerste paar jaren waren quasi alle programma's op Newsworld herhalingen of simulcasts van IBC Television) maar het merendeel van de programma's zijn aparte producties van IBC News die speciaal voor IBC Newsworld worden gedraaid.
 • IBC Parliament: IBC Parliament is een digitale televisiezender die zich hoofdzakelijk richt op het uitzenden van de zittingen van het Carthaamse deelstaatparlement en de federale senaat, aangevuld met interviews van politici en politieke programma's. De zender werd opgericht in 1994 en zond oorspronkelijk enkele uren per dag enkel zittingen van het Carthaamse parlement uit.
 • Metro: Metro is een digitale televisiezender van de IBC dat zich richt op een publiek van jongvolwassen en stedelijke kijkers. De zender werd in 2010 opgericht en zendt series en comedy uit. Het merendeel van de programma's op het kanaal worden geleverd door de RPÖ en CBO.
Deelnemende organisaties der IBC                                           
 Organisatie    Type   Doelstelling 
 South Carthamian Broadcasting Corporation (SCBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Avamië en Carthiskië 
 Kardogian Broadcasting Corporation (KBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Kardög m.u.v. Parelkust (Cartym) 
 Western Broadcasting Corporation (WBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor West-Neurië en Gonsales 
 Radio Pötama (RPÖ)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Oost-Neurië 
 Cartym Broadcasting Organization (CBO)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor de Parelkust (Cartym) 
 Eastern Broadcasting Corporation (EBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor het Aningland en Lurarië 
 Stelmian Broadcasting Foundation (SBF)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Stelmië 
 Overland Broadcasting Corporation (OBC)   Regionale Omroep   Regionale omroep voor Overland 
 Radio Pötama International (RPI)   Wereldomroep   Carthaamse Wereldomroep die in 28 talen uitzendt over de korte golf en het internet 
 IBC News   Nationale Nieuwsdienst   Onafhankelijke nationale nieuwsdienst van de IBC die o.a. programma's als IBC National News verzorgt 
 Ėv́ezėsćeni V́ėǵȯlȧ Aumėnśok (EVA)   Speciale Omroep   Karktischtalige omroep voor Oost-Avamië (heeft ook een groot aantal kijkers in Kartjas) 
 Corporación de Radiodifusión Gonzálense (CRG)   Speciale Omroep   Spaanstalige omroep voor Gonsales, Zuid-West Neurië en Noord-Carthiskië 
 Overlandse Publieke Omrup (OPO)   Speciale Omroep   Overlandstalige Omroep voor Overland 


Enkele bekende programma's (Gemaakt door deelnemende omroepen)
 • IBC National News (IBC News): IBC National News, ook simpelweg IBC National genoemd, is het belangrijkste nieuwsprogramma van de IBC. Het programma wordt sinds 1 september 1975 dagelijks om 9 uur 's avonds uitgezonden en duurt zo'n 20 minuten. Dagelijks bekijken gemiddeld 8,5 miljoen mensen het programma, waardoor het het meest bekeken nieuwsprogramma in Carthamië (en Atlantis) is.
 • The Review (IBC News + RPÖ): The Review is een politieke talkshow van de IBC die 's zondags tussen 12 en half 2 wordt uitgezonden. In het programma komen de politieke gebeurtenissen van de afgelopen week aan bod en nemen politici uit de landelijke en federale politiek plaats. Het programma loopt sinds 1978 wordt sinds 1991 gepresenteerd door Stephen Olamath, wiens figuur in de afgelopen 27 jaar is komen gelijk te staan aan het programma.
 • Filou (SCBC): Filou is een animatieserie van de SCBC die uitgezonden wordt op MAX!. Filou loopt sinds het najaar van 1975 en is uitgegroeid tot één van de bekendste animatieseries uit het Atlanticum. De serie draait om de cavia Filou die samen met zijn vriendjes (andere diertjes) allerlei avonturen beleeft. Het caviaatje Filou is één van de meest herkenbare symbolen geworden van Carthamië in de wereld.
 • The Weekly Show with Orvas Melnath (CBO): The Weekly Show is een satirische talkshow die sinds 1979 iedere vrijdagavond wordt uitgezonden op IBC. Van 1979 tot 2004 werd de talk show gepresenteerd door de legendarische Nionisch-Carthaamse komiek Rani Gerudin. Deze ging echter met pensioen na een carrière van bijna 50 jaar. Hierna volgde de presentatoren elkaar in sneltempo op, het publiek kon maar geen opvolger smaken en ook het format sprak de kijkers niet meer zo aan. In 2011 kwam de jonge komiek Orvas Melnath echter ten tonele die qua stijl duidelijk beïnvloed was door zijn jeugdheld Rani Gerudin. Melnath vernieuwde het programma maar bracht tegelijkertijd de magie van de jaren onder Gerudin terug waardoor de kijkcijfers terug begonnen te stijgen. Anno 2018 is de show razend populair in Carthamië en wordt ze ook gevolgd in vele buurlanden en daarbuiten (in de Lage Landen o.a. te zien op Comedy Central).
 • Panorama (IBC News + RPI + afhankelijk verscheidene deelomroepen )
  Panorama is een onderzoekend duidingsprogramma van de IBC dat zich modelleerde op het gelijknamige programma van de BBC. Panorama zond voor het eerst uit op donderdag 18 februari 1982 en heeft sindsdien voor behoorlijk wat opschudding gezorgd. Het programma kenmerkt zich door uitstekende onderzoeksjournalistiek en de gemaakte documentaires worden ook in het buitenland uitgezonden (via IBC World en via verkoop aan buitenlandse zenders). Enkele legendarische afleveringen van Panorama:
  • How to Arm a Coup in 80 Days (Uitzending van 7 maart 2013): De uitzending onthult een grootschalig Carthaams netwerk dat in de maanden voor de Tholeense staatsgreep van het najaar van 2012 de coupplegers heeft ondersteund met wapens, geld en inlichtingen. Hoewel al kort na de coup geweten was dat o.a. de Carthaamse inlichtingendienst de putschisten een duwtje in de rug hadden gegeven werd nu pas duidelijk hoe grootschalig deze ondersteuning was. Men sprak zelfs van een door de CBI georkestreerde coup i.p.v. een interne Tholeense machtsgreep. Ook de banden die er mogelijk zijn met de Carthaamse onderwereld zorgden voor veel beroering. De uitzending leidde tot de val van de socialistische regering Vanvaart en vervroegde verkiezingen die gewonnen werden door de conservatief William "Bill" Ålson. Ålson moest een jaar later opstappen toen in datzelfde schandaal bleek dat ook hij betrokken was bij een eerdere afgeblazen couppoging toen hij minister van defensie was in 2002.
  • The Best of Both Worlds (Uitzending van 19 januari 1989): Deze aflevering werd in het bijzonder druk bekeken in de Aquilen. De reden hiervoor was dat de aflevering het resultaat was van een onderzoek dat bijna 2 jaar in beslag nam om te maken. Het onderwerp van de aflevering is corruptie in de Socialistische Republiek der Aquilen. In een extra lange aflevering van een uur lang wordt duidelijk hoe corrupt het communistische systeem in het land is, van de onderste ambtenaren tot de staatsleiders. De aflevering, via teletext-ondertiteling ook in het Neurs te volgen, zorgde voor veel beroering in de communistische eilandstaat. Dit was één van de redenen die ervoor zorgden dat miljoenen Aquilijnen in de zomer van 1989 op de straat gingen om democratisering van hun land te eisen.
  • Blessing in Disguise (I.s.m. SBF, Uitzending van 24 oktober 2008): Deze aflevering lag aan de wieg van het grootste en meest roemruchtige pedofilieschandaal in de Carthaamse geschiedenis. De uitzending vertelt het verhaal van de Saint Francis Orphanage in Cöms waar tussen 1948 en midden jaren '80 op grote schaal kinderen seksueel misbruikt werden. De aflevering brengt aan het licht dat het aartsbisdom te Pötama op de hoogte was van het jarenlange kindermisbruik maar zij nooit enige stappen ondernam tegen de schuldigen. De aflevering stond aan de wieg van een golf pedofilieschandalen in Carthamië tussen 2008 en 2013.
Laatst gewijzigd door Kathor op di 28 aug 2018, 03:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1541
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Hilversum, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV
Contacteer:

Re: [CAR] Sport, Cultuur, Media

Bericht door Faylin » vr 27 jul 2018, 21:13

Heel inspirerend en interessant om te lezen, Kathor! Ik lees je artikelen sowieso graag, ze brengen heel wat diepgang in een land zoals Carthamië. Ik moet dat ook maar weer eens gaan oppakken...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast