[FNO] Staat en politiek

La Ripubliche Democrachice do Finocce
Gesloten
Gebruikersavatar
Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

[FNO] Staat en politiek

Bericht door Maarten » do 02 apr 2015, 14:53

Bestuurlijke indeling Finoccië

De bestuurlijke indeling van Finoccië ziet er als volgt uit:

Vroeger bestond Finoccië uit twee aparte landen, een land in het noorden en een in het zuiden. Toen het land Finoccië werd gevormd, werd er besloten om een twee consuls te laten regeren. Deze consuls zijn de leiders van de grootste partijen uit het noorden en het zuiden. Een consul kan maximaal twee termijnen uitzitten. De consul vertegenwoordigen beide hun eigen ex-land, dus er is altijd een consul uit het noorden en een uit het zuiden. Zo zijn beide partijen even sterk vertegenwoordigd en zou er geen onvrede kunnen ontstaan bij de bevolking, dat is althans de gedachte.

De consuls staan boven het parlement, zij maken de wetten en regels. De twee parlementen bestaan in totaal uit 140 zetels, 70 zetels voor het noorden, de andere 70 zetels voor het zuiden. De parlementen kunnen voor hun eigen gebied eigen wetten (regionale wetten) maken, mits ze onder de centraal vastgestelde wetten vallen. Voorbeeld van een variatie op centrale wetten is dat de wegenbelasting in het noorden lager kan zijn dan in het zuiden. Alleen partijen uit het landelijke parlement kunnen centrale wetten maken. Regionale wetten komen bij een meerderheid van 37/70 erdoor en centrale bij een meerderheid van 75/140. De federale parlementsverkiezingen vinden twee jaar na de landelijke parlementsverkiezingen plaats. Bijvoorbeeld: als er in 2016 landelijke verkiezingen plaatsvinden, dan vindt er in 2018 een federale parlementenverkiezing plaats.

De parlementen worden beide door twee aparte instituten gecontroleerd: één voor het noordelijke parlement en één voor het zuidelijke. Zij controleren of de wet centraal of regionaal is. Als de wet regionaal is wordt gecontroleerd of hij wel onder een centrale wet valt. Wordt een regionale wet goedgekeurd, dan gaat hij naar het parlement. Komt hij er daar door dan gaat hij naar de senaat: hierin zitten de burgemeesters van elke gemeente. Zij stemmen ook voor of tegen. Wordt hij hier aangenomen, dan gaat de wet naar de noordelijke of de zuidelijke consul. Hij/zij beslist dan of de wet erdoor komt.

Bijvoorbeeld: de partij van de zuidelijke consul wil de wegenbelasting verhogen om meer geld vrij te kunnen maken voor zorg. De wet wordt gecontroleerd door het instituut. Hij wordt goedgekeurd als regionaal en de wet gaat naar het zuidelijke parlement. De wet behaalt een meerderheid van 40/70 en gaat naar le sénat, de senaat. De burgemeesters van de 'x' provincies stemmen ook en haalt ook een meerderheid. De wet gaat naar de zuidelijke consul en hij zet zijn handtekening eronder: de wet is aangenomen.

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Maarten op za 27 jun 2015, 22:27, 5 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Staat en politiek

Bericht door Maarten » za 09 mei 2015, 20:31

Bestuurslagen van Finoccië

Finoccië kent 4 bestuurslagen: het nationaal niveau (Niveau Nachional), het federaal niveau (La Perché), het departementaal niveau (Niveau Départmental) en het gemeentelijk niveau (Niveau commui).

Le Niveau Nachional
Het nationaal niveau bestaat uit l'Étade Central, de centrale overheid. In Finoccië is de democratie ingedeeld volgens de Trias Politica. De centrale overheid, de wetgevende macht, maakt wetten die in beide deelstaten gelden. Op deze wetten kunnen de deelstaten wel aanpassingen doorvoeren.

La Perché
Finoccië is een staat bestaande uit twee deelstaten: Stichbeau in het noorden en Traibieu in het zuiden. De deelstaatoverheid wordt La Perché genoemd. Beide overheden hebben een eigen parlement en kunnen aanpassingen op centrale wetten doorvoeren. Bijvoorbeeld: In het hele land geld de wet: Onder de 16 geen alcohol. In het noorden heeft men deze wet precies overgenomen, in het zuiden is het aangepast naar een minimumleeftijd van 18 jaar.

Kaart:
Afbeelding

Le Niveau Départmental
De departementen zijn te vergelijken met provincies in Nederland. De hoofdtaak is om het landgebruik te beheren. Departementen kunnen eigen maatregelen maken voor bepaalde gebieden. Finoccië kent 20 departementen:
Afbeelding
                                          
 Departement  Hoofdstad 
 Apparâns, Les  Occidé 
 Bichieu  Énoite 
 Côntor  Côntor 
 Delte, La  Essommet 
 Desol  Deuvil 
 Indus, L'  Usiné 
 Lachié  Sulac 
 Leau  Chandailvil 
 Nobime  Vilnôr 
 Norpuits  Susochié 
 Peché, La  Port-do-Anchois 
 Plusoche  Fluide 
 Portaméri  Portaméri 
 Porterre  Basseau 
 Prechedân  Devané 
 Sumoie  Cuvèt 
 Toit-Bas  Horôn 
 Toit-Haut  Montice 
 Trianche  Fort Trianche 
 Troise-Limtrof  Troise 
Le Niveau Commui
Dit is het laagste bestuurlijke niveau: het gemeentelijke niveau. Het verleent diensten aan de burgers. Zij kunnen bijvoorbeeld identiteitskaarten aanvragen bij hun gemeente.
Laatst gewijzigd door Maarten op zo 21 jun 2015, 17:57, 7 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Staat en politiek

Bericht door Maarten » za 27 jun 2015, 22:20

Politiek

Finoccië kent drie parlementen: twee federale parlementen met 70 zetels en een landelijk parlement met 140 zetels. Een partij mag, als het 13 of meer zetels heeft in het federaal parlement, meedoen met de verkiezingen voor het landelijk parlement. Dit is echter niet verplicht. Finoccië is erg liberaal. In het buitenland heeft Finoccië een imago van “als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht” opgebouwd.
Het zuiden heeft de laatste decennia echter een minder liberale regering gehad, zelfs sociaaldemocratisch te noemen. Dit is waarschijnlijk vanwege de drugsproblemen die het zuiden kent. Hierdoor is de samenwerking tussen noord en zuid bekoeld.

De partijen in het landelijk parlement:
(FL) Finocs Libres (De Vrije Finocciërs): Progressief liberale/sociaalliberale partij. Al decennia lang een grote zo niet de grootste partij in het landelijk parlement. Enkele standpunten:
- Roken moet worden verboden op openbare plekken (al uitgevoerd)
- Minimaal 2 uur sport op school voor alle leeftijden (al uitgevoerd)
- Het internet moet altijd en overal beschikbaar zijn en zo gsm-netwerken vervangen
- Overheid moet digitaliseren
- Euthanasie moet worden gelegaliseerd

(PC) Parti Consrevatié (Conservatieve Partij): Conservatief-liberale partij. Staat voor een zo klein mogelijke rol van de overheid. Voor de hippiegolf redelijk populair, tegenwoordig een kleine partij.
- Overheid moet invloed verkleinen
- Mensen met uitkering moeten werk opgelegd door de gemeente verrichten in hun woonplaats
- Eigen economie en welvaart beschermen door o.a. hogere importbelasting
- Meer startkapitaal voor beginnende ondernemers
- Particuliere gezondheidszorg moet worden gelegaliseerd

(UF) UniFinocce (Verenigd Finoccië): Nationalistische partij. Kleine partij die staat voor een centrale overheid zonder de deelstaten.
- Consuls moeten worden afgeschaft, één staat met één president
- Betere samenwerking tussen bedrijven uit het noorden en zuiden
- Schooluitwisselingen verplicht onderdeel van schoolexamen
- Regionale ongelijkheid moet verdwijnen
- Meer geld naar sport en cultuur, om zo Finoccië te presenteren aan het buitenland

(PG) Petî fait Grand (Klein maakt Groot): Sociaaldemocratische partij. Redelijk grote partij met vooral veel aanhangers in het zuiden.
- Meer en makkelijker lenen voor het klein- en middelbedrijf
- Minder en eenvoudigere regels voor laaginkomens
- Meer huurwoningen en kleine nieuwbouwhuizen
- Minder schoolgeld en hogere kindtoeslag
- Meer belasting voor grootverdieners en buitenlandse bedrijven

(FM) La Finocce do Monde (Het Finoccië van de wereld) Internationaal gerichte partij, staat voor zoveel mogelijk samenwerking en vrij verkeer.
- Deelname aan de Atlantische Raad
- Deelname aan Westpact
- Bedrijven aansporen te multinationaliseren en joint ventures op te zetten
- Meer geld naar toerisme, infrastructuur en internationale verbindingen
- Bezuinigen op defensie

Afbeelding

Huidige regering
De huidige regering is 23 april vorig jaar ontstaan, nadat er in 2012 verkiezingen waren gehouden. De verkiezingen worden namelijk per deelstaat gehouden, en de parlementen vormen dan tijdens de landelijke reformatie, twee jaar later, een nieuw landelijk parlement. Wegens de kromme regeling van de parlementsverkiezingen, moeten de grootste partij uit het noorden en de grootste partij uit het zuiden samen regeren, zij leveren allebei één consul. FL is de grootste partij uit het noorden en hun consul is Trint Dreseau. De grootste partij in het zuiden is PG en hun consul heet Guille Persache. Doordat beide partijen zo ongeveer recht tegenover elkaar staan qua politieke stroming wordt er voor wetvorming vooral gezocht naar steun van andere partijen. De enige overeenkomsten die beide partijen hebben weten te sluiten zijn: Meer sport op mindere dure school en beter internet in goedkopere huizen. Zoals zichtbaar zijn deze overeenkomsten vooral compromissen tussen de partijen. Inmiddels hebben FL en FM de handen ineengeslagen op het gebied van internationale samenwerking, het eerste debat over verzoek tot deelname aan de Atlantische Raad is 4 juni 2015 gevoerd en toen vonden de partijen elkaar. De politiek kan dus zeer onvoorspelbaar zijn in Finoccië, alhoewel er nooit iets zal veranderen: de liberale stroming. Die heeft in het verleden altijd de overhand gehad, heeft dat nu en zal dat ook blijven hebben in de toekomst.

Overigens: Het is in theorie mogelijk dat bij de federale parlementsverkiezingen een partij als grootste uit de bus komt, maar vervolgens niet meedoet aan de landelijke reformatie. De consul wordt dan de lijsttrekker van de grootste partij uit die deelstaat. Dat kan dan plots een totaal andere partij zijn. In de praktijk komt dit echter nooit voor.

Huidig schema verkiezingen:
2012: Federale parlementsverkiezingen
2014: Landelijke reformatie
2016: Federale parlementsverkiezingen
Laatst gewijzigd door Maarten op za 05 sep 2015, 19:19, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » zo 28 jun 2015, 14:41

Ministères

Er zijn 10 ministeries in Finoccië:
                  [td]Ministère do Défench et Séchurice[/td][td]Ministerie van Defensie en Veiligheid[/td][td]Beheert defensie en openbare veiligheid[/td][td]Informatie over terreur en mensenrechten[/td][/tr]  
 Ministères  Vertaling  Bestuursfunctie  Burgerfunctie 
 Ministère do Infrastructure, Urbanichme et Relations  Ministerie van Infrastructuur, Planologie en Verbindingen  Onderhoud van infrastructuur en (inter)nationale verbindingen, beheert bebouwd land  Verkeersinformatie en bebouwingsinformatie verstrekken 
 Ministère do Écnomie et Finanche  Ministerie van Economie en Financiën  Waakt over de economie en valuta  Belasting innen en vermogensbeheerinformatie verstrekken (vergelijkbaar met Nibud) 
 Ministère do Commuis et Patrimoine  Ministerie van Gemeentes en Erfgoed  Beheert erfgoed en leidt gemeentes  Meldpunt voor burgers bij onvrede over hun gemeente of burgemeester en verstrekt informatie voor burgers over binnenlands toerisme 
 Ministère do Natûr et Envrionment  Ministerie van Natuur en Milieu  Beheert natuur en milieu, onder andere door het controleren van milieuvervuilende bedrijven  Verstrekt informatie aan burgers over hoe milieuvriendelijker te leven en meldpunt voor burgers voor lokale milieuvervuiling 
 Ministère do Lochment et Menache  Ministerie van Huisvesting en Huishouden  Brengt huisvesting en huishoudens in kaart  Verstrekt info over leefomgeving gemeentes en geschikte woonomgevingen voor bepaalde huishoudens 
 Ministère do Jeuneche et Enseichment  Ministerie van Jeugd en Onderwijs  Stelt verplichte onderwijsdoelen op en zorgt voor faciliteiten als uitgaansgelegenheden  Verstrekt info over opvoeding 
 Ministère do Sanché  Ministerie van Gezondheid  Controleert ziekenhuizen en stelt regels voor zorg op  Burger kan informatie opvragen over bepaalde ziekenhuizen 
 Ministère do Étade et Poltiche  Ministerie van de Staat en Politiek  Controleert het functioneren van de staat en controleert partijen  Informatie over het functioneren van de staat en partijen kan worden opgevraagd 
 Ministère do Étranch et Ambassades  Ministerie van Buitenland en Ambassades  Beheert relaties met het buitenland en beheert ambassades  Contactpunt voor burgers na rampen in buitenland en geeft reisadviezen af. 
Zoals te zien is elk ministerie verdeeld in twee onderdelen: een besturend onderdeel en een burgeronderdeel.
Laatst gewijzigd door Maarten op za 05 sep 2015, 18:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten