[ANV] Republica l'Aneve

Landen die nog onderweg zijn om officieel onderdeel uit te maken van het project Atlantis
Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1097
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [ANV] Republica l'Aneve

Bericht door Dulminis » ma 24 aug 2015, 18:53

Matt schreef:Ex- en enclaves zijn altijd interessant!
Ik geloof dat er laatst een grensgeschil tussen India en Bangladesj is bijgelegd, waardoor er daar nu sprake is van ex-enclaves :twisted:
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1402
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Utrecht, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV
Contacteer:

Re: [ANV] Republica l'Aneve

Bericht door Faylin » wo 07 okt 2015, 23:28

Geschiedenis deel I
In samenwerking met TzM23 en Menno

Eerste bewoning
De eerste bewoners van het gebied dat nu bekend staat als Aneva zijn waarschijnlijk de Noordborealische volkeren die in 365 BCE aankomen zij in de Zwartwaterbaai in het huidige Forezen. Vanuit hier veroveren ze gebied, waaronder zuidelijke delen van Aneva. Op een gegeven moment ontstaan er meerdere kampen die tegen elkaar gaan vechten, waaruit later de Forezische graafschappen ontstaan. Deze graafschappen blijven eeuwen in Aneva, ook tijdens verschillende oorlogen tussen verschillende bondgenootschappen.

De Rhuffeinse republiek
Aan de andere kant van Aneva zijn het de Rhuffeinen die zich gevestigd hadden. Rond 300 BCE ontwikkelt zich (volgens de overlevering) een beschaving op de oostoever van het Driefjordenmeer vanuit een aantal dicht bij elkaar liggende dorpjes. Samen vormen de dorpen een collectief in landbouw en veeteelt, maar worden geregeerd door Fulo, die zich heerser van het gebied noemt en in Rhuffo (huidig Rufo) zetelt. Volgens de overlevering wordt hij uit onvrede in 301 BCE afgezet en vermoord door de bevolking.

Na Fulo’s dood ontstaat de Rhuffeinse republiek, dat nu bestuurd wordt door de oudste en wijste mannen van elke familie van grondbezitters. In de daaropvolgende decennia raken de dorpen meer georganiseerd en groeien zodanig dat zij één groot dorp vormen. Met het bouwen van de muur rond 270 BCE roept Rhuffo zichzelf uit tot stad en wordt het een centrum van cultuur en welvaart. Door deze welvaart verovert Rhuffo ook omringende dorpen of sluiten andere dorpen zich aan bij de republiek. In 23 CE bereikt de groote van de Rhuffeinse republiek zijn hoogtepunt met het veroveren van het gebied van de Thunnii-stam in het oosten.

De Thunnii laten dit niet op zich zitten en trokken samen met hun eerdere vijandige stammen ten strijde tegen de republiek. De grootste slag is die bij het Heutentotenwoud in 28 waar drie Rhuffeinse legioenen in een hinderlaag worden gelokt. De Rhuffeinen trekken terug tot over de het Eilafjord en wordt een status quo behouden. In de volgende jaren kan Rhuffo zijn welvaart weer vergroten, totdat de Forezische graafschappen in 106 voor de deur staan. Rhuffo raakt veel gebied kwijt doordat het wordt veroverd door Forezen en vijf jaar later wordt de stad Rhuffo zelf veroverd door Forezen.

Het Forezische rijk
In 460 barst er een grote oorlog uit tussen het zuidelijke en noordelijke bondgenootschap waardoor uiteindelijk alle graafschappen onder leiding van het graafschap Kaźitanami komen te staan. In 503 laat de graaf van zich tot koning van Forezen kronen.

Tussen 503 en 840 CE ontwikkelt Forezen zich tot een groot rijk en worden vrijwel heel huidig Aneva en Ireggio geannexeerd. Na 840 worden verschillende noordelijke gebieden weer onafhankelijk door afname van de macht en valt het rijk weer uiteen. Na 1154 wordt het rijk weer voor een groot deel in ere hersteld doordat Loþgraźar X de troon van het graafschaap Panılitanami bestijgt, maar na zijn dood ontstaat een successieoorlog tussen zijn vier zonen, waardoor Forezen zwakker wordt.

De kolonisatie
In 1491 wordt het noorden van Davaleda gekoloniseerd door de Fioren, afkomstig van West-Borealië, die zich eerder van het keizerrijk Arbrusië hadden losgemaakt. In 1488 werd er een verbond gevormd tussen de stadsstaat Fio, dat het oostelijk deel van huidig Cylenië en Fio-eiland besloeg, en verschillende Cyleense stadsstaten, waar radicale Fioren, waaronder een aantal van de Fiorische adel, het niet mee eens waren. Zij organiseerden een expeditie om nieuw land te ontginnen, en zo een nieuw Fior op te bouwen. Bij aankomst sneeuwde het op de noordkust van het continent, daarom noemden de Fioren hun kolonie Aneva.

In de daarop volgende jaren breidt Aneva zich uit over zo goed als heel West-Davaleda. Forezen en huidig Ireggio worden daarbij bezet. De zoon van de Forezische afgezette oppergraaf accepteerde dit niet en gebruikte de zeven jaar daar na om clandestien een leger op te bouwen en tijdens de Eerste Davadelaanse Oorlog (1498-1500) wordt het zuidelijke, grootste deel van Forezen onafhankelijk door middel van veel geweld. In de Tweede Davaledaanse Oorlog (1523) probeert Aneva Forezen weer terug te veroveren, maar slaagt er alleen in het land wat nu de provincie Irië is en huidig Pgenni in te nemen. Doordat het een bergachtig gebied is, strekt de macht van de Anevaren niet heel ver. Samen met het conservatisme, wat er nog steeds is, zorgde dat ervoor dat het Forezisch als taal en de Forezische cultuur lang behouden bleven. Nu is het Forezisch nog steeds een grote taal in de regio.

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1402
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Utrecht, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV
Contacteer:

Re: [ANV] Republica l'Aneve

Bericht door Faylin » wo 07 okt 2015, 23:45

Een update van de bewegwijzering. De rechterkant wordt gebruikt op expresswegen.

Afbeelding

Hier volgt een overzicht van de verschillende wegtypen in Aneva:

Afbeelding
Autovèi (ev. Autovè) zijn de autosnelwegen in Aneva waar een maximumsnelheid van 120 km/h geldt. Alle autosnelwegen zijn conflictvrij aangelegd en is verboden voor verkeer dat geen 60 km/h kan rijden. Autovèi worden aangeduid met een groen zeshoekig schildje en de prefix A.

Afbeelding
Razzovèi (ev. Razzovè, vanuit Oud-Cyleens Raþ Vei) zijn expreswegen met een maximumsnelheid van in principe 100 km/h. Expreswegen hoeven niet conflictvrij te zijn aangelegd en zijn meestal minder veilig uitgebouwd dan autovèi wegens plaatsgebrek. Vanwege de lagere kosten zijn er in Aneva vrij veel expreswegen te vinden. De autovèi en razzovèi vormen een integraal nummeringssysteem. Razzovèi worden aangeduid met een blauw zeshoekig schildje en de prefix R.

Afbeelding
De overige wegen met een nationaal of reginaal belang zijn B-vèi (ev. B-vè). Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 60 km/h en buiten de bebouwde kom van 80 km/h, maar vaak wordt deze omlaaggeschroefd in woonwijken of andere bebouwde gebieden. Elk soort weg kan in principe als B-weg worden aangeduid.

Afbeelding
De Vèi Davaledi (ev. Vè Davalede) zijn de continentale wegen en zijn bij het verdrag van Ciava internationaal afgesproken. De Davaledawegen of D-routes (zoals deze ook wel worden genoemd) kunnen over elk wegtype lopen, maar worden zo veel mogelijk over snelle routes geleid.

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1402
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Utrecht, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV
Contacteer:

Re: [ANV] Republica l'Aneve

Bericht door Faylin » ma 01 feb 2016, 22:58

Ik zag dat ik nog niks over de Fiorische taal had geplaatst. In dit document staan tot nu toe de fonologie en de verbuiging van de naamwoorden beschreven.

Fiorisch is van oorsprong een Latinische taal die ontstaan is als een Arbrusisch dialect. Het Arbrusisch kent zijn oorsprong in het huidige Tholenië en de eilanden in de Golf van Nionië. De Arbrusiërs die in het oosten van huidig Cylenië, rondom de stad Fio*, en op het westelijke eiland woonden, hebben zich tijdens het vormen van de personele unie in 780 uit onvrede afgesplitst van Arbrusië. Op dat moment is de taal meegesplitst en mede door invloed van de Cyleense talen gegroeid tot het Fiorisch dat wij hedendaags kennen. De streek in Cylenië waar deze Fioren woonden staat ook nu nog bekend als Fio of Fyoþ.

De Anevanen hebben het Fiorisch van West-Borealië meegenomen naar West-Davaleda. Na de kolonisatie van Aneva is uit dit Fiorisch ook het Irechize ontstaan.

* Fio staat nog niet op de kaart van Cylenië, maar zal dichtbij de grens met Tholenië liggen

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1402
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: Utrecht, NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV
Contacteer:

Re: [ANV] Republica l'Aneve

Bericht door Faylin » do 08 dec 2016, 20:01

Afbeelding

Bij deze een nieuwe work-in-progress van de kaart van Aneva (die ook alweer ettelijke maanden niet is bijgewerkt). Dit blijft nu ook even de definitieve vorm van Aneva, want die is in de loop der tijd ook te vaak veranderd :P.

Overal waar nu nog een dubbele naam in het Nederlands staat, komt uiteindelijk de dubbele naam in het Ruhwar te staan. In het zuidelijke deel van Aneva wordt namelijk ook Forezisch gesproken.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast