[LAC] Staatsinrichting

Cratepopulicia Laconia
Gesloten
Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

[LAC] Staatsinrichting

Bericht door Koen » wo 06 nov 2013, 12:51

Laconia heeft sinds de grondwet van 1975 een overzichtelijke bestuurlijke indeling, die niet verschilt per regio of andere subnationale eenheid. In totaal zijn er vier bestuurslagen, met de staat ('nasio') meegeteld.

Laconia is opgedeeld in negen regio's met veel macht. Deze negen regio's zijn:                     
 #  Regio  Hoofdstad 
 1  Legoria  Cantapoli 
 2  Orientia  Diorugistra 
 3  Mauragia  Oneirostia 
 4  Nevoia  Rocaporto 
 5  Epidania  Galubaia 
 6  Montania  Oramagi 
 7  Arcadia  Nicamagi 
 8  Valenia  Azuramara 
 9  Draconia  Oculopoli 
De regio's zijn onderverdeeld in steden ('polei') en landschappen ('campanai'). De steden zijn weer onderverdeeld in stedelijke gemeenten ('comunai urbanai') die overeenkomen met wijken of stadsdelen. De landschappen zijn onderverdeeld in landelijke gemeenten ('comunai ruralai') die overeenkomen met dorpen.

Afbeelding

In bovenstaand schema zijn alle bestuurslagen weergegeven met hun belangrijkste instellingen. Onder de naam van de bestuurslaag (vetgedrukt) staat de naam van het hoofd van de laag. Deze naam staat in de onzijdige vorm. Om de mannelijke vorm te krijgen moet je de -i door een -o vervangen en voor de vrouwelijke vorm door een -a. Een mannelijke president is duseen 'proidro' en een vrouwelijke een 'proidra'. Dit geldt voor alle bestuurseenheden.

Onder de naam van het hoofd staat de naam van de volksvertegenwoordiging ('eclesia'), vergelijkbaar met de Tweede Kamer, provinciale staten en gemeenteraad in Nederland. Deze leden van een eclesia worden door middel van verkiezingen met evenredige vertegenwoordiging gekozen door het volk.

De leden van de eclesia kiezen de leden van de curia van de bestuurslaag boven hen. In de curia wordt elke onderverdeling vertegenwoordigd door een gelijk aantal vertegenwoordigers. Zo hebben gebieden met een groot inwonertal geen enorm overwicht in de bovenliggende bestuurslaag. In bijvoorbeeld de Raad der Regio's ('Curia Regioru') wordt dus elke regio door evenveel vertegenwoordigers vertegenwoordigd. De Raad der Steden ('Curia Poliru') heeft een wat verwarrende naam, omdat ook de landschappen ('campanai') hierin zijn vertegenwoordigd met evenveel zetels als een stad.

Ten slotte zijn er nog de gerechtshoven ('dicastrei'). Voor de meeste zaken is de rechtbank van eerste aanleg het ondergerechtshof ('subdicastri'). Elke stad en landschap heeft een ondergerechtshof. Op regionaal niveau zijn de regionale gerechtshoven ('dicastrei regionalei'). Deze dienen vooral voor hoger beroep. Ten slotte zijn er de nationale gerechtshoven ('dicastrei nasionalei'). Dit zijn enkele nationale gerechtshoven, onder andere voor cassatie, ambtsmisbruik van nationale en regionale vertegenwoordigers en het toetsen van wetten aan de grondwet.
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten