[RBM] Koningshuis

Reĝolando Brilamontio

Moderator: Kaaiman

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

[RBM] Koningshuis

Bericht door Kaaiman » ma 07 apr 2014, 20:14

Een stamboom van de koninklijke familie, beginnend bij Andreo.

Afbeelding

Andreo trouwde in 1925 met Lina en in 1933 met Laŭrino.
Luko trouwde in 1964 met Ĝite.
Henriko trouwde in 1996 met Viktoria.
Tomas heeft naar verluidt inmiddels verkering.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [RBM] Koningshuis

Bericht door BlaZ » ma 07 apr 2014, 22:27

Wat heeft iedereen toch met die Koninklijke families...
Wat is overigens de functie van de vorst in Brilamontio? Heeft deze nog politieke macht of is het puur ceremonieel?

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [RBM] Koningshuis

Bericht door Dulminis » ma 07 apr 2014, 22:32

^^ Stambomen, protocollen, tradities.. persoonlijk vind ik een republiek eigenlijk maar saai :)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Koningshuis

Bericht door Kaaiman » di 08 apr 2014, 12:18

Andreo, absoluut vorst
De eerste koning, Andreo (regeerperiode 1927 - 1958) regeerde als absoluut vorst. Er was vanaf 1927 wel net als nu een parlement van 99 zetels plus een koningszetel, maar de koning zelf bepaalde uiteindelijk wat er gebeurde. Het parlement werd democratisch gekozen, maar diende vooral als adviesorgaan voor de koning. Andreo achtte het voor de jonge staat van groot belang dat er één duidelijke koers werd gevaren. Toch luisterde hij wel steeds meer naar de stem van zijn volk, met name in de laatste vijftien jaar van zijn regering.

Andreo zag in dat de positie van de koning als absoluut vorst op den duur onhoudbaar zou worden, maar hij vond het moeilijk de touwtjes zelf uit handen te geven. Hij was een man met een groot charisma, maar ook met een vrij autoritair karakter. Kroonprins Luko had niet zo'n groot charisma als zijn vader en bleef liever op de achtergrond, waar zijn vader liever op de voorgrond was.

Instelling constitutionele monarchie
Andreo had er niet zo veel vertrouwen in dat zijn zoon als absoluut vorst succesvol zou kunnen regeren. Daarom heeft hij ervoor gezorgd dat de grondwet voor een democratischere staatsinrichting pas in werking trad bij Andreo's abdicatie en de troonsbestijging van zijn zoon Luko (regeerperiode 1958 - 1998). Dit vond plaats in 1958.

Vanaf Luko regeren de Brilamontische koningen dus onder de constitutie. Desondanks heeft de koning nog altijd veel politieke macht en is dus niet geheel onschendbaar. Hij mag bij stemmingen in het parlement een twaalfvoudige stem gebruiken. Maakt de koning hiervan gebruik, dan worden er dus 111 stemmen geteld (99 + 12). Daarnaast mag de koning onder andere participeren in politieke besprekingen en debatten, wetten weigeren te tekenen en op eigen initiatief decreten uitvaardigen. Dit alles mag de koning naar eigen inzicht doen binnen de kaders die de grondwet daarvoor biedt.

In de praktijk maakt de koning over het algemeen weinig gebruik van deze machtsmiddelen, omdat de meeste zaken wel worden voorbesproken met de ministerraad. Dan wordt het de ministers al gauw duidelijk of het zin heeft om bijvoorbeeld een wetsvoorstel te doen of niet. De machtsmiddelen van de koning functioneren dus vooral als dwangmiddel.

Luko
De eerste twintig jaar kostte het Luko veel moeite om zijn koningschap goed vorm te geven. Hij werd nooit opgeleid om als koning onder een constitutie te regeren. Dat leidde vooral in het begin regelmatig tot beschamende taferelen in het parlement. Door zijn gebrek aan charisma en daadkracht was hij ook niet geliefd bij het volk. Hij trok zich dan ook liever terug in zijn paleis.

Halverwege de jaren '80 leek het of Luko zichzelf hervonden had. Hij poetste zijn imago op door zich als koning meer onder de mensen te begeven. Werd hij in het begin nog maar weinig enthousiast ontvangen, gaandeweg kreeg hij toch meer sympathie bij het volk. Met enige regelmaat was hij met zijn hele gezin te vinden in het land, waardoor het volk hun koning en koningin steeds beter leerde kennen en hun kinderen meer zichtbaar zagen opgroeien.

De laatste twintig jaren van zijn regering waren voor Luko eigenlijk de beste. Dit heeft hij voor een aanzienlijk deel te danken gehad aan zijn kinderen. Henriko ontpopte zich tot een energieke kroonprins met charisma en ook Luko's andere zoon en dochters vielen in de smaak bij het volk. Door prins Henriko kreeg men eigenlijk weer meer vertrouwen in het koningschap, wat ook de populariteit van Luko goed deed.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RBM] Koningshuis

Bericht door Koen » di 08 apr 2014, 17:43

Leuk dat je de polygamie-cultuur in het koningshuis hebt verwerkt.
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Koningshuis

Bericht door Kaaiman » wo 16 aug 2017, 21:26

Op 3 augustus jongstleden vierde kroonprins Tomas zijn 20e verjaardag, waarmee hij voor de Brilamontische wet volwassen is geworden. Zijn 20e verjaardag was daarom uitgeroepen tot een eenmalige nationale feestdag en werd in elke plaats gevierd met feestelijkheden. Het grootste feest vond plaats in het centrum van de hoofdstad Reĝaponto, alwaar Tomas zijn eerste publieke toespraak hield. Aan het begin van de avond werden overal in het land feestelijke kerkdiensten gehouden, waaronder een massale dienst in de grote Kirko de la Savisto (Verlosserkerk) in Reĝaponto.

Uiteraard was de gehele koninklijke familie bij deze feestdag aanwezig, zij het dat koning Henriko voor deze gelegenheid minder prominent in beeld was dan bij de meeste andere feestdagen. Bijzonder was dat voor de eerste keer nu ook Tomas' vriendin Sunino bij een publieke koninklijke aangelegenheid aanwezig was. Sunino ('vrouwelijke zon') Rubusejs ('der braamstruiken') is 18 jaar en een burgermeisje van goede komaf en wordt nu al zo'n 2 jaar met enige regelmaat bij de kroonprins gezien. Aangezien de huwbare leeftijd voor mannen 20 is en voor vrouwen 18, wordt er al druk gespeculeerd over een mogelijk koninklijk huwelijk.

Een paar citaten uit Tomas' toespraak:
"Op deze dag, deze bijzondere dag, vier ik met u mijn 20e verjaardag. Vanaf deze dag draag ik geheel zelf de verantwoordelijkheid u te dienen als uw kroonprins en uw toekomstige koning, bij de gratie Gods."

"Ik hoop van harte dat u mij hierin wilt ondersteunen, daarom vraag ik van u slechts uw vertrouwen en uw gebeden."

"Ik sta in de traditie van mijn vader, koning Henriko, mijn grootvader, koningwaardige prins Luko, en overgrootvader, koningwaardige prins Andreo, de stichter van ons land. Net als hen wil ik mij ten volle inzetten voor de eenheid van ons land en ons volk."

"Het in de toekomst opvolgen van mijn vader als koning zie ik als een gunst én een opdracht."
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBM] Koningshuis

Bericht door Kaaiman » do 25 okt 2018, 08:44

Droevig nieuws vanuit het koningshuis. Prins Redo, broer van koning Henriko en 4e in de lijn van troonsopvolging, is vorige week op 17 oktober 2018 bij een dramatisch verkeersongeluk in Kartjas om het leven gekomen. De prins reed in zijn Spyker C8 Preliator over weg 27 tussen Luzo en Sezoxovede en verloor de macht over het stuur en raakte van de weg. De vermoedelijke aanleiding was een loslopende koe op de weg in een onoverzichtelijke bocht, in combinatie met de sportieve rijstijl van de prins. De bijrijder, een goede vriend en collega van de prins, raakte bij het ongeval zwaargewond. Over de reden waarom de prins in Kartjas was, is niets bekend gemaakt.

Prins Redo (45) was sinds 2000 getrouwd met prinses Nikolino (42), een Ardeimse vrouw van goede komaf. Samen hebben ze 4 kinderen gekregen, prinses Eliane (17), prins Aleksandro (15) en de tweeling prins Ĵorano (12) en prinses Ĝesika (12).

Gisteren vond de koninklijke uitvaart plaats in Reĝaponto onder grote belangstelling van binnen- en buitenland. Zijn lichaam werd bijgezet in het koninklijk mausoleum, waar ook onder andere koning Andreo en koning Luko zijn bijgezet.

Prins Redo was in het dagelijks leven werkzaam als hoogleraar internationale betrekkingen aan de Koninklijke Universiteit van Reĝaponto (RUR) en was met zijn enthousiasme en droge humor een veelgevraagd spreker. Wel kleefde aan hem een elitair en decadent imago en was daarin een tegenpool van zijn broer koning Henriko. Hij liet zich graag zien in een van zijn dure sportwagens en bij besloten feesten van niet altijd onbesproken statuur in hoge kringen.

Een nieuwe echtgenoot voor prinses Nikolino?
Volgens de Brilamontische traditie is de oudste (overgebleven) broer verantwoordelijk om te zorgen dat de achtergebleven weduwe na afloop van de rouwperiode van één jaar weer aan de man komt, zeker als zij nog de zorg over minderjarige kinderen heeft. In de eerste plaats wordt daarbij binnen de eigen familie van de oudste broer gekeken, om zo het familiebezit veilig te stellen. Hij kan dan zelf de weduwe erbij trouwen, mits hij niet al een tweede vrouw heeft en zijn eerste vrouw daarvoor toestemming verleent, of een gehuwd familielid vragen de weduwe te trouwen als eerste of tweede vrouw. Het is in Brilamontië eigenlijk not done om als vrouw, zeker in de hogere kringen, met minderjarige kinderen als weduwe vrijgezel te blijven. Een tweede huwelijk voor Nikolino ligt dus wel voor de hand.

Er wordt dus al druk gespeculeerd of koning Henriko (50) prinses Nikolino als tweede vrouw zou trouwen of niet, en of koningin Viktoria (46) daarvoor dan wel toestemming zou geven. Prins Marko (79), de oom van koning Henriko, is geen optie en kroonprins Tomas (21) in zijn jonge levensfase opzadelen met zijn tante als vrouw, en neven en nichten als kinderen is ook niet realistisch. Wel zouden de aangetrouwde echtgenoten van zijn zussen Binte, Sofino of Ĉeleste nog mogelijke kandidaten binnen de familie kunnen zijn.

In de geschiedenis van Brilamontië is het eenmaal eerder voorgekomen dat een prins overleed en een weduwe met jonge kinderen achterliet. Prins Tadeo, halfbroer van wijlen koning Luko, stierf in 1972 en zijn vrouw prinses Emila (inmiddels 74) hertrouwde als tweede vrouw van prins Petro (nu 81), met toestemming van diens in 2011 op 70-jarige leeftijd overleden eerste vrouw, prinses Lania.

Lijn van troonsopvolging
De lijn van troonsopvolging gaat met voorrang via de mannelijke lijn, met eerst de zoons van de regerend vorst op volgorde van leeftijd, dan de dochters van de regerend vorst op volgorde van leeftijd, daarna de kleinzoons, kleindochters, achterkleinzoons, achterkleindochters, broers, zussen, vervolgens de kinderen van broers, dan de kinderen van zussen, daarna de kleinkinderen van broers, kleinkinderen van zussen, achterkleinkinderen van broers, achterkleinkinderen van zussen.

De lijn van troonsopvolging voor de eerste 10 is dus als volgt:
  1. Tomas (zoon)
  2. Lauri (dochter)
  3. Lidia (dochter)
  4. Redo (broer)
  5. Binte (zus)
  6. Sofino (zus)
  7. Ĉeleste (zus)
  8. Aleksandro (neef)
  9. Ĵorano (neef)
  10. Eliane (nicht)
  11. Ĝesika (nicht)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten