[PAG] Paganië

Landen uit de Zandbak die langer dan een half jaar niet voldoende doorontwikkeld zijn

Wie wordt de Consul van Paganië van 2018 tot 2023? (zie p. 6 voor biografieën van de kandidaten)

Peiling eindigde op zo 18 feb 2018, 15:01

Sjarvjs Bora
2
29%
Klemḛte Gaisja̰kilis
1
14%
Martḭ Gruxja
1
14%
Luis-Gavriu Kosta
0
Geen stemmen
Wakḭ Nojadjlis
0
Geen stemmen
Gaja Kinus-Povjlis
1
14%
Pedro Ucjous
0
Geen stemmen
Marylia Wipicjarilis
2
29%
 
Totaal aantal stemmen: 7

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

[PAG] Paganië

Bericht door Dulminis » zo 21 sep 2014, 17:17

Pagania yt Driṵ u Pagani jast pax ḭ Ecjṵ Atla̰tik wi tuk ubi jumit ko̰ Driṵ Jo̰kt u Kvarinsuloj ḭ afro̰. Bjaf ṵcj Cja̰p Kemṵ upot jṵsola wi no̰k jast dḭs u jes dowe pages prewḭkia tubrikat jast a ixplerateris remanik. Widi Pagania jast o̰djage pjṵligau ko̰ drik sjukot kupot cjuvik; drix kḛstitovir pre ivitat u sjapt unes i o̰ u kupot u o̰dja Driṵ Orba̰ sjako̰t rucjḛ kirkukḭs.

Paganië of het Koninkrijk Paganië is een land in de Atlantische Oceaan dat in het zuiden grenst aan het Verenigd Koninkrijk Kvarinsuloj. Kort voor het begin van de jaartelling werd het eiland dat nu uit deze twee landen bestaat, gekoloniseerd door Romeinse avonturiers. Tegenwoordig is Paganië een constitutionele monarchie met een koning als staatshoofd; de koning wordt voor een termijn van zeven jaar volgens een rotatiesysteem benoemd uit een van de hoofden van de elf Stadskoninkrijken.

ALGEMEEN
Officiële naam: Driṵ u Pagani (Teyrnas Pagania, Koninkrijk Paganië, Kingdom of Pagania, Königreich Paganien, Royaume de la Pagaine, Kongeriget Paganien, Королевство Пагания)
Korte naam: Pagania (Paganië)
Demoniem: paga̰s (Paganiër), pagana (Paganische)
Adjectief: paganik (Paganisch)

Oppervlakte: t.b.d.
Inwoners: 10.670.872 (est. 1-1-2018)
Bevolkingsdichtheid: t.b.d.
Bevolkingsgroei: 1,14% (2017)
Levensverwachting: man 70,9 vrouw 76,3 jaar (2017)
5 grote steden + inwoners:
Kustruni (1.409.359)
Reni (1.134.199)
Kuscjuber (790.610)
Pagai (610.570)
Baptista (338.226)
Talen: lḭwa paganik (Paganisch, officieel), lḭwa gallik (Welsh, plaatselijk)
Analfabetisme: <1%
Godsdiensten: Rooms-Katholiek 94%, Romeins Polytheïsme 4%, andere Christelijke geloofsvarianten 1%, andere geloven <1%
Universiteiten: Erpor (1261), Woikors (1: 1344, 2: 1567), Reni (1621), Pagai (1816), Mutweri (1978)

BESTUUR
Hoofdstad: wisselend, afhankelijk van welk stadskoninkrijk de koning levert; van 2017 t/m 2024 is de hoofdstad Kuscjuber
Regeringszetel: Kustruni
Staatsvorm: constitutionele monarchie met roulerend koningschap
Parlement: bicameraal systeem bestaande uit Kḛdjas (Congres; 'Tweede Kamer', 225 leden die eens in de maximaal vijf jaar gekozen worden via evenredige vertegenwoordiging) en Sjanac (Senaat; 'Eerste Kamer', 99 leden, van wie 66 direct in de eerste twee termijnjaren door het volk gekozen via een districtenstelsel en 33 in het derde termijnjaar door de parlementen van de provincies)
Staatshoofd: koningin Elena (uit Kuscjuber; voor de periode 2017-2024)
Regeringsleider: consul Wnis Jṵktia (voor de periode 2013-2018)
Minister van buitenlandse zaken: Martḭ Poblili (sinds 2009)
Administratieve indeling: 23 provincies en 11 stadskoninkrijken die elkaar onregelmatig overlappen

ECONOMIE
BBP: $246,08 miljard ($23.061 per capita) (2017)
Valuta: 1 Paganische As (AP) ≈ €0,0388; AP25,77 ≈ €1,00
Inflatie: 0,45% (2017)
Werkloosheid: 4,0% (2017)
Beroepsbevolking: landbouw 17%, industrie 24%, diensten 59%
Export: landbouwproducten, etenswaren, wijn, chemische producten, plastic en rubber, huiden, leer, hout, textiel, kleren, machines en werktuigen, basismetalen
Import: landbouwproducten, chemische producten, auto's en ander transportmaterieel, optische en precisieinstrumenten, computeraccessoires en -onderdelen, olieproducten, voedsel, textiel
Voornaamste handelspartners: Kvarinsuloj (16%), Duitsland (16%), Portugal (14%), Spanje (13%), Schellingen (10%), Frankrijk (9%), Verenigd Koninkrijk (5%), Dumerië (4%), Verenigde Staten (2%), andere landen op Borealië (6%), andere landen (5%) (2015)
Voornaamste bedrijven: Ba̰ka Drigau u Pagani (bankwezen), Ba̰ka Gḭtik u Woikors (bankwezen), Edicjenis Agripa (uitgeverij), Kumius (supermarkten), Kafe Gallik (koffietoko's), to be uitgebreided
Voornaamste kranten: Prike Paganik, to be uitgebreided

Tweelettercode/domeinnaam: .dp
Drielettercode: PAG
Internationaal netnummer: +2820
Landelijke netnummers: t.b.d.

NATUUR EN KLIMAAT
Hoogste berg: Mḛs Djujṵ (4007 m.)
Grootste meer: Lux Lḭ
Langste rivier: t.b.d.
Klimaat: mediteraans (Cs volgens Köppen)

NATIONALE SYMBOLEN
volkslied: Dimḭ sjus ko̰ Pagani (Heer zij met Paganië), gecomponeerd in 1842 door Esteva̰ Povjlis (1769 - 1851)
vlag:
Afbeelding

Meer gegevens zijn ook vindbaar op de website van Paganië

Inleiding van toen het nog Udra was
Spoiler: weergeven
Udra (Welsh: Ynys yr Hydref) is een klein vorstendom voor de zuidkust van Carmentera. In de 19e eeuw gekoloniseerd door Welshe emigranten is Udra momenteel het enige (of een van de zeer weinige) onafhankelijke landen ter wereld dat het Welsh als enige officiële voertaal heeft. Tegenwoordig is het land aantrekkelijk voor toeristen en offshore bankiers en het land kan zich erop verheugen een van de rijkste ter wereld te zijn, hoewel eventuele soms louche witwaspraktijken vermoedelijk aan banden gelegd moeten worden wanneer het land per 1 januari 2015 toetreedt tot de Carmenteraanse Unie.

Oorspronkelijke inleiding
Al enige tijd speel ik met het idee van een door Welshlieden gekoloniseerd dwergstaatje, waarvan vandaag het een en ander geconcretiseerd werd. Hoewel ik al wel een naam had bedacht, vond ik dat niet geschikt als exoniem. Ik heb andere deelnemers lukraak wat laten roepen, en TBR kwam zeer verrassend met Udra aanzetten, dat erg lijkt op Hydref. (De u in Udra moet als Nederlandse of Franse /u/ worden uitgesproken, wat in de Duitse en Deense spelling ook tot uitdrukking komt; in het Engels en het Russisch wordt het dan /joe/.)

De kaart en andere zaken moeten nog worden uitgewerkt. Het eiland heb ik voorzien als tamelijk rond en beslist niet groot. Middenin bevind zich een rotsachtige heuvel waarop het fort (tegenwoordig het vorstelijk paleis) staat; onderaan die heuvel bevindt zich de enige plaats van het eiland (naam nog te verzinnen) waarin de pak 'm beet 6000 inwoners van het eiland wonen. Wie houdt van snelwegen moet ik teleurstellen: die zijn er niet op dit eiland.

Qua locatie dacht ik dat de kust van Carmentera misschien leuk en geschikt is, mits er klimaattechnisch sprake kan zijn van prachtige herfstkleuren.

Udra on Gepoeia (in English)

Officiële naam: Y Dywysogaeth yr Ynys yr Hydref (‘Vorstendom van het Herfsteiland’)
Korte naam: (Yr) Ynys yr Hydref
Exoniem: (Nederlands/Engels/Frans) Udra, (Duits) Üdra, (Deens) Ydra, (Russisch) Юдра
Landcodes: HYD, .yh
Oppervlakte:
Staatsvorm: constitutioneel vorstendom, parlementaire democratie

BEVOLKING
Inwoners: 36044 (1-1-2014)
Bevolkingsdichtheid:
Bevolkingsgroei: 0.35% (2013)
Levensverwachting: mannen 76,4, vrouwen 79,8 jaar (2013)
Talen: Welsh (y Gymraeg)
Ethnische groepen: (Udraanse) Welshmen 93%, overige 7%
Analfabetisme: <1%
Godsdiensten: Christendom (Anglicaans, Rooms-Katholiek) 77%, heidense godsdienst gebaseerd op Welshe mythologie 16%, Jodendom 3%, overige 4%
Universiteit: Y Brifysgol y Dywysogaeth, opgericht in 1966 (faculteit taalkunde, gewijd aan Keltische talen; faculteit economie en bedrijfskunde)

BESTUUR
Hoofdstad: Elen Luyddog
Staatshoofd: Vorst (tywysog) Eurig, sinds 1995
Parlement: Cynulliad y Dywysogaeth ('Vergadering van het Vorstendom')
Partijen: Y Blaid Hydrefol (PH, 'Herfstpartij', conservatief), Y Blaid Ryddfrydol (PRr, 'Liberale Partij', liberaal), Y Blaid Ddemocrataidd (PD, 'Democratische Partij', socialistisch, groen)
Regeringsleider: Marc Dodd (PH), sinds 2012 (kijk hier voor een lijst)
Minister van buza: Cadwgan Bengough (PH), sinds 2012

GESCHIEDENIS
De komst van Welshmen naar Carmentera kwam voort uit het idee van professor Michael D. Jones, een Welshe nationalistische, non-confirmistische prediker die een nieuw “klein Wales buiten Wales” propageerde en derhalve een Welshe kolonie in Zuid-Amerika voor ogen had. Hij had enkele jaren in de Verenigde Staten doorgebracht, waar hij opmerkte dat Welshe immigranten tamelijk snel in de gemeenschap opgingen in vergelijking met immigranten van andere afkomst; vaak verloren ze hierdoor veel van hun Welshe identiteit. Hij stelde voor om een Welshtalige kolonie te stichten buiten de invloed van de Engelse taal. Hij recruteerde kolonisten en verzorgde de financiering. Australië, Nieuw-Zeeland en zelfs Palestina werden overwogen, maar Patagonië werd gekozen vanwege zijn geïsoleerde ligging en vanwege het aanbod van de Argentijnse regering om 260 km2 land langs de rivier de Chubut vrij te maken in ruil voor het innemen voor Argentinië van het nog niet veroverde Patagonië.

Tegen het eind van 1862 vertrokken kapitein Love Jones-Parry en Lewis Jones naar Patagonië om te beslissen of het een geschikt gebied was voor Welshe emigranten. Ze deden eerst Buenos Aires aan, waar ze met overlegden met de minister van binnenlandse zaken, Guillermo Rawson, en vervolgens trokken ze zuidwaarst. Ze bereikten Patagonië met een klein schip genaamd de ‘Candelaria’ en raakten door een storm in een baai die ze Porth Madryn noemden. De permanente Europese kolonisatie van de Chubut Vallei en omstreken begon in het voorjaar van 1865 toen 218 Welshe kolonisten met het schip de Mimosa scheep zetten richting het zuiden. Een nieuwe storm bracht het schip onderweg echter uit koers, waarna bij het eiland voor Carmentera terechtkwam. Onder de indruk van de schoonheid die het tot dan toe onbewoonde eiland bood – op het zuidelijk halfrond was het herfst – besloten 65 opvarenden niet verder te varen en zich hier te vestigen. Het eiland werd Ynys yr Hydref (‘Herfsteiland’) genoemd; de naam verbasterde elders al snel tot Udra.

Cadfael Bebb (1819 – 1884) nam de leiding van de kleine kolonie op zich en al snel ontstond de eerste bebouwing; een dorpje met een kleine haven. Boven op de heuvel werd een fort gebouwd vanwaaruit de omgeving van het eiland in de gaten kon worden gehouden. Onder Bebbs leiding draaide de kolonie goed en bij zijn overlijden in 1884 was de bevolking al fors toegenomen, mede door de komst van meer immigranten. Volgens het oorspronkelijke plan van Michael D. Jones werd Welsh de voertaal van het nieuwe land en alleen personen die de taal al machtig waren, werden in eerste instantie tot de kolonie toegelaten.

De zoon van Cadfael Bebb, Cledwyn Bebb (1840 – 1907), werd na zijn vaders dood gekozen tot opvolger. Er werd besloten (naderhand werd hierover geschreven dat er bij dit besluit door Cledwyn Bebb grote druk was uitgeoefend) dat Udra een vorstendom moest worden om de status van het land internationaal meer gewicht te geven; Cledwyn werd in 1889 aldus Vorst Cledwyn I van Udra. Zijn bewind werd nogal autocratisch, en na zijn overlijden werd besloten de politieke macht over te hevelen naar een gekozen parlement en regering. Het was Vorstin Gwendolen (1910 - 1951) die dit tamelijk trage proces mede in goede banen leidde, en sinds 1929 worden er aldus met enige regelmaat verkiezingen gehouden voor een 21-koppig parlement.

Na de tweede wereldoorlog bleek handel drijven alleen de economie niet genoeg stimulans te bieden en in de jaren ’60 vormde het land zich om tot een offshore financieel centrum, terwijl ook de toeristische sector groeide.

(meer info; relatie met omliggende landen, etc.)

Het Vorstendom kende verder geen heftige episodes in zijn geschiedenis, behalve in 1995, toen Vorst Caerwyn IV nog geen twee maanden na zijn aantreden een toevallig slachtoffer werd van een uit de hand gelopen bankoverval: terwijl hij in zijn dienstauto naar zijn werk reed, werd hij in zijn slaap geraakt door een verdwaalde kogel. De 'aanslag' leidde enkele dagen tot grote onrust in het land; aan het begin hiervan waren de overvallers al doodgeschoten door de politie, nadat ze zelf in paniek al diverse bankmedewerkers vermoord hadden.

(To be uitgebreided)

VORSTEN
1889 - 1907 Cledwyn
1907 - 1910 Caerwyn I
1910 - 1951 Gwendolen (v)
1951 - 1964 Caerwyn II
1964 - 1995 Gaerwyn III
1995 - 1995 Gaerwyn IV
1995 - thans Eurig

erfvorstin: Rhiannon (v)

VLAG
Afbeelding

KAART
http://www.dulminis.nl/udra/udramap.png (met Kvarinsuloj)
http://www.dulminis.nl/udra/udramap2.png (zonder Kvarinsuloj)

VERKEER, VERVOER EN TRANSPORT
Hier komt te zijner tijd meer (hoewel in vergelijking met andere landen niet zo heel veel meer); tot nu toe slechts een van de veerdiensten die Elen Luyddog met Forkuris (KVA) verbindt: CTFf, oftewel Cwmni Tywysogaidd Fferïau, de vorstelijke/prinselijke veerdienstenmaatschappij. Dit is een staatsmaatschappij die tegen goedkope tarieven heen en weer vaart (Stap niet in deze volle boot! Wees nou verstandig mensen!), maar daar aan boord geen vertier tegenover stelt. FO Ferries is een Kvarinsulaanse onderneming die deze route eveneens bevaart. Toekomstig door mij (en CX1000) te bepalen private ondernemingen zijn stukken duurder, maar hebben casino's, cruisemogelijkheden (dwz je vaart met een omweg, maar who cares als het feest is) en ander vermaak aan boord en vormen meer een circus zoals je dat op veerdiensten tussen bijvoorbeeld Zweden en Denemarken aantreft.

Udra heeft verder vier bussen, die zonder dienstregeling rondjes rijden, twee in tegengestelde richting; er is een kabelbaan die het lage stadsdeel van Elen Luyddog met het hoge verbindt; en er is een helicopterplatform vanwaar (medische) helicopters naar Kvarinsuloj en (soms) Fijdië vliegen.

ECONOMIE
Bruto Binnenlands Product: $1,480 miljard; $41.055 per capita (2013)
Munteenheid: 1 Punt = € 0,08
Werkloosheid: 0.9% (2013)
Beroepsbevolking: landbouw 5%, industrie 19%, diensten 76%
Voornaamste handelspartners: Kvarinsuloj, Fijdië, Iwtopaidanië, Contraniva, Brazilië, Argentinië...
Paganisch
Spoiler: weergeven
Het Paganisch (de ‘taal van het land’, naar het Latijnse woord pagus; pax in het Paganisch) begon zijn afsplitsing van het klassieke Latijn waarschijnlijk al vóór het begin van de westerse jaartelling. Vanwege de betrekkelijke isolatie van de Paganiërs en de aanvankelijke afwezigheid van sturing, kon de taal zich gedurende meerdere decennia vrijelijk ontwikkelen en is daardoor op vele punten van het Latijn gaan verschillen, maar op een andere manier dan diens later tot stand gekomen Romaanse afstammelingen (Frans, Italiaans, Spaans, etc.).

Door taalkundigen wordt de taal dus beschouwd als Latinische taal en in bredere zin behoort de taal tot de Italische taalfamilie. Het Paganisch is geen Romaanse taal, vanwege een aantal opmerkelijke verschillen ten opzichte van die subgroep:
1) Het Paganisch heeft de drie Latijnse woordgeslachten (mannelijk, vrouwlijk en onzijdig) behouden, terwijl mannelijk en onzijdig in de Romaanse talen nagenoeg zijn samengevallen;
2) In het Paganisch hebben zich geen lidwoorden ontwikkeld uit de aanwijzende voornaamwoorden;
3) Het Paganisch heeft (een deel van) de Latijnse passieve vormen behouden, terwijl die in de Romaanse talen zijn vervangen door samengestelde constructies;
4) Er is in het Paganisch geen onderscheid ontstaan tussen verschillende mogelijkheden om zijn uit te drukken (eigenschap/permanente toestand, bv. Spaans ser uit Latijns esse(re), naast positie/tijdelijke toestand, bv. Spaans estar, uit Latijns stare ‘staan’)
5) De hervorming van de toekomende tijd die zich in de Romaanse talen heeft voltrokken (afschaffen van de oude Latijnse vormen en vorming van een nieuw systeem op basis van de infinitief + een vorm van het werkwoord hebben, vgl. Frans j’ai, tu as, il a, nous (av)ons, vous (av)ez, ils ont > je quitterai, tu quitteras, il quittera, nous quitterons, vous quitterez, ils quitteront) heeft niet plaatsgevonden in het Paganisch. Overigens zijn de oude Latijnse vormen wel verdwenen, aangezien de oude presens-vormen door een betekenisverplaatsing dienst zijn gaan doen als toekomende tijd. Waar wike (Latijn voco) oorspronkelijk nog ‘ik roep’ betekende, betekent het in modern Paganisch ‘ik zal roepen’.

Tekstvoorbeeld van het Paganisch
Wḭs wiminis naskar ḭ mit jur jat priu ḭ djunitat jat jor u jes. Gracja jes drucje jat kḛscja̰cja dedar jat jai kri kḛjṵxjenis u jes ut ḭvicja̰ sjako̰t unḭ u fraternitat. (Art. 1 rechten van de mens)

(En omdat anders niemand gelooft dat het wel degelijk van het Latijn afgeleid is, omdat het niet als twee druppels water op Spaans, Italiaans, Portugees of Frans lijkt, ook nog de woord-voor-woord-transcriptie in het Latijn:
Omnes homines nascantur in modo libero et parile in dignitatem et iura ab eis. Gratia eis ratio et conscientia dabuntur et ei creabunt coniunctiones ab eis ad invicem secundum animum ab fraternitatem.)
Laatst gewijzigd door Dulminis op wo 03 feb 2016, 14:32, 38 keer totaal gewijzigd.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [HYD] Udra

Bericht door TBR » zo 21 sep 2014, 17:59

Mooi, de nieuwe tweede landen schieten hier als paddenstoelen uit de grond :D .
Ik vraag me wel af of Udra levensvatbaar is, zijn er genoeg scholen, vaklui, politieagenten? Ligt het ver van de kust, of vlakbij het vasteland?
Het begin is al erg interessant, ik ben erg benieuwd naar de rest. ;) :d
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Lars
Geoficticus
Berichten: 581
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 12:26
Locatie: [NED] Terborg

Re: [HYD] Udra

Bericht door Lars » zo 21 sep 2014, 18:24

Klinkt erg interessant en origineel! Succes met dit land :d
[EDU] Demokratiske Republyke Eduko [NRV] Tér Eqín Nerivaní • [script="gazuri"]Neraflara ga Lara Gazurtoseti[/script]

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » zo 21 sep 2014, 18:54

TBR schreef:Mooi, de nieuwe tweede landen schieten hier als paddenstoelen uit de grond :D .
Ik vraag me wel af of Udra levensvatbaar is, zijn er genoeg scholen, vaklui, politieagenten? Ligt het ver van de kust, of vlakbij het vasteland?
Het begin is al erg interessant, ik ben erg benieuwd naar de rest. ;) :d
Waarom zouden er niet genoeg scholen zijn? Voor de plaatselijke bevolking is er in ieder geval genoeg. De meesten zullen waarschijnlijk hun opleiding in het buitenland volgen en nuttige buitenlanders die worden aangetrokken krijgen o.a. een aardig salaris en een cursus Welsh. De politie moet trouwens wel goed Welsh kunnen spreken, dus er is een politieacademie op het eiland. Udra is een bescheiden offshore financieel centrum, met lage belastingen en een bankgeheim, dus geld is er wel.

Mijn bedoeling is dat het eiland op maximaal twee uur varen van een kust ligt. Afhankelijk van hoe de kaart zich gaat ontwikkelen (en hoe groot het land wordt) moet ik nog bepalen of het land zelf een vliegveld(je) heeft, of slechts een helikopterlandingsplaats, of dat het alleen per boot te bereiken is. Voor het een en ander is een goede relatie met het naastgelegen buurland overigens onontbeerlijk. Hoewel Udra bijvoorbeeld wel een ziekenhuis zal hebben, zal de bevolking voor complexere gevallen afhankelijk zijn van grotere ziekenhuizen in het buitenland.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
SjorsB
Geoficticus
Berichten: 2441
Lid geworden op: za 11 aug 2012, 14:05
Locatie: Nijmegen [NL] / Cadhemis [UN] / Miletta [IC] / Kongə [PI]
Landen: UNE, IRC
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door SjorsB » zo 21 sep 2014, 19:12

Leuk nieuw project, succes :d

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [HYD] Udra

Bericht door Faylin » zo 21 sep 2014, 21:55

Leuk, een land met een Keltische taal! Verder lijkt het me ook wel een aardig project omdat het zo klein is (alhoewel dat bij Faylin nogal mislukte :P). Succes!

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » zo 21 sep 2014, 22:10

Dank allen voor de successen.

Qua grootte zat ik eerst te denken aan een formaat Helgoland, maar dat is wel erg klein. Ik denk dat het de afmetingen van een kanaaleiland als Guernsey of zelfs Jersey gaat hebben.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
CX1000
Berichten: 499
Lid geworden op: do 25 jul 2013, 12:21
Locatie: Rasovonto [KVA], Bunnik [NLD]

Re: [HYD] Udra

Bericht door CX1000 » zo 21 sep 2014, 23:04

Ik zou het niet erg vinden als dit land voor de Kvarinsulaanse kust komt te liggen. (Maar ergens anders is natuurlijk ook goed) Succes met dit land!

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » ma 22 sep 2014, 19:30

^^ Voor mij is dat prima, mits het niet te dicht in de buurt ligt van het Engelstalige gebied. De Welshtalige koloniën in Zuid-Amerika en (nu dus ook) Udra werden juist opgezet om de overheersende invloed van het Engels te vermijden en de Welshe cultuur langer in stand gehouden te kunnen laten worden.

Het kan ook een stuk uit de kust van Carmentera liggen, maar dat er dan tussen nog een aantal kleinere onbewoonde eilandjes liggen die om wat voor reden dan ook bij Udra horen.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
CX1000
Berichten: 499
Lid geworden op: do 25 jul 2013, 12:21
Locatie: Rasovonto [KVA], Bunnik [NLD]

Re: [HYD] Udra

Bericht door CX1000 » ma 22 sep 2014, 19:52

Of aan de Franse kant en dus ook onder Fijdia.

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » do 25 sep 2014, 00:23

Een eerste opzetje van de kaart. Met name te zien is de ligging t.o.v. Kvarinsuloj en Fijdië (als alle Carmenteraanse deelnemers dat tenminste goedvinden).
Voor verdere versies moet ik het een en ander wel uitvergroten*.

http://www.dulminis.nl/udra/udramap.png

CX1000 vroeg mij of Udra van zins is toe te treden tot de Carmenteraanse Unie. Mijn antwoord luidde: waarschijnlijk wel, mits de CU geen beperkingen oplegt aan eventuele 'louchere' activiteiten van Udra, zoals het ontplooien van zeer vrije offshore financiële activiteiten (inclusief bankgeheim, waarop zeker dubieuze organisaties zullen afkomen). Of Udra in geval van een lidmaatschap van de CU ook de gezamenlijke munt Quart zal invoeren, weet ik nog niet; voor bovenstaande activiteiten kan namelijk een eigen munt handiger zijn.

CX1000 asked me if Udra is planning to join the Carmenteran Union. I answered: probably, but only if the CU doesn't impose restrictions regarding certain 'dodgier' activities employed by Udra, such as its offshore financial activities (including banking secret, which will most certainly attract dubious organisations). I'm not sure yet if Udra will introduce the common currency of the Quart, if the country joins the CU; it may be more useful for Udra to have its own currency to support the aforementioned dodgy activities.

* Hoe doe je dat makkelijk in inkscäpe, zonder alles te moeten groeperen, waarna alle elementen zich in dezelfde laag bevinden?
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Kaaiman » vr 26 sep 2014, 07:47

* Het antwoord heb ik in het algemene Inkscape-topic gezet. ;)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » za 27 sep 2014, 09:29

POLITIEK VAN UDRA
Spoiler: weergeven
Het ambt van minister-president bestaat sinds 1908. Na de dood van vorst Cledwyn was diens opvolger vorst Caerwyn I het eens met de notabelen van het land dat de macht niet in de handen van slechts één persoon zou moeten blijven. Hoewel de Vorst in eerste instantie eindverantwoordelijk bleef voor alles en dus de wens van de regering kon negeren en vetoën, werd er voor het dagelijkse bestuur door hem een minister-president benoemd, meestal op voordracht van de notabelen, maar vaak ook op eigen initiatief. De minister-president stelde vervolgens een regering samen die door de vorst en de notabelen moest worden goedgekeurd. Vaak zaten er notabelen zelf in de regering.

Pas in 1929 raakte men het eens over de voorwaarden waaronder een parlement in Udra vormgegeven zou kunnen worden en werd de staatsstructuur in een Grondwet samengevat. Y Cynulliad y Dywysogaeth (‘De Verzameling van het Vorstendom’) of kortweg Y Cynulliad zou bestaan uit 21 leden die door het volk gekozen zouden worden. ‘Het volk’ was in eerste instantie één lid van elk gezin dat meer dan een bepaald bedrag belasting betaalde; in 1992 werd dit veranderd en kon elke burger vanaf 21 jaar zijn persoonlijke stem uitbrengen, ongeacht de hoeveelheid belastingen die hij betaalde. Er moeten ten minste eenmaal binnen 1799 dagen verkiezingen uitgeschreven worden.

De rechten en plichten van Vorst en Parlement luiden als volgt: de Vorst dient zich afzijdig te houden van de dagelijkse politiek van Udra. Hij is ceremonieel betrokken bij de opening van het parlementaire jaar en benoemt nog steeds de minister-president (nu op voordracht van het parlement). Slechts om zwaarwegende redenen kan hij een zittende premier ontslaan. Vanaf de bekendmaking van een ontslag door de Vorst geldt de premier – en met hem zijn regering – als geschorst, waarna het Parlement beraadt over de geldigheid van de zwaarwegende redenen. Het Parlement kan het ontslag bekrachtigen of terugdraaien; in het laatste geval zou echter de relatie tussen Vorst en minister-president zodanig beschadigd kunnen zijn dat een onwerkbare situatie het gevolg is. Om die reden heeft nog geen Vorst het aangedurfd op eigen houtje een minister-president de laan uit te sturen. Het Parlement heeft die macht ook en heeft die in het verleden met enige regelmaat toegepast. Een minister-president – die tegenwoordig bijna altijd de leider is van zijn partij – ruimt ook het veld wanneer zijn partij hem afzet als partijleider.

De politiek van Udra wordt gedomineerd door twee partijen: de conservatieve ‘Herfstpartij’ (Plaid Hydrefol, PH) en de Liberale Partij (Plaid Ryddfrydol, PR). Sinds 1931 heeft de PH op een enkele onderbreking na continu het land geregeerd. In eerste instantie was er nog de Onafhankelijkheidspartij (Plaid Annibyniaeth, PA), die in 1929 de allereerste verkiezingen weliswaar overtuigend won, maar tien jaar later geheel uit het parlement verdwenen was en in 1953 officieel werd opgedoekt. Recent is de sociaaldemocratisch-groene Democratische Partij (Plaid Ddemocrataidd, PD) een factor van betekenis gebleken; de charismatische partijleider Siôn Baugh slaagde er bij de verkiezingen van 2007 zelfs in om de grootste partij te worden, hoewel een zeldzame coalitieregering met de PR het noodzakelijke gevolg was; deze wat instabiele regering hield het toch nog drie jaar uit, maar kwam in 2010 ten val toen de PR de coalitie verliet.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » ma 29 sep 2014, 19:37

VERKEER, VERVOER EN TRANSPORT
Hier komt te zijner tijd meer (hoewel in vergelijking met andere landen niet zo heel veel meer); tot nu toe slechts een van de veerdiensten die Elen Luyddog met Forkuris (KVA) verbindt: CTFf, oftewel Cwmni Tywysogaidd Fferïau, de vorstelijke/prinselijke veerdienstenmaatschappij. Dit is een staatsmaatschappij die tegen goedkope tarieven heen en weer vaart (Stap niet in deze volle boot! Wees nou verstandig mensen!), maar daar aan boord geen vertier tegenover stelt. FO Ferries is een Kvarinsulaanse onderneming die deze route eveneens bevaart. Toekomstig door mij (en CX1000) te bepalen private ondernemingen zijn stukken duurder, maar hebben casino's, cruisemogelijkheden (dwz je vaart met een omweg, maar who cares als het feest is) en ander vermaak aan boord en vormen meer een circus zoals je dat op veerdiensten tussen bijvoorbeeld Zweden en Denemarken aantreft.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » za 04 okt 2014, 13:16

Updateje van de kaart:
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [HYD] Udra

Bericht door TBR » za 04 okt 2014, 14:23

Mooie kaart! Wat betekent de naam van de hoofdstad?
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » za 04 okt 2014, 14:37

TBR schreef:Mooie kaart! Wat betekent de naam van de hoofdstad?
"Saint Helen of the Hosts" (zie ook hier)

Edit: ik zie nu pas dat het bekende Welshe plaatsje Llanddewi Brefi in dat artikel genoemd wordt :D
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » za 22 nov 2014, 17:58

ONDERWIJS
Er is één school op Udra (Yr Ysgol "Michael D. Jones") die voorziet in zowel basis- als middelbaar onderwijs. Vanzelfsprekend zijn er per jaar niet heel veel leerlingen, dus docenten kunnen veel aandacht besteden aan individuele leerlingen. Het krijgen van gekwalificeerde docenten is echter soms problematisch, aangezien niet alle Udranen docent willen worden en er niet veel niet-Udranen zijn die bij wijze van carrière Welsh willen leren en zich op een eiland midden in zee willen opsluiten. Dit laatste komt echter het meest voor: er worden geregeld (tijdelijke) docenten uit Kvarinsuloj aangetrokken en hoewel die hun best moeten doen om zich het Welsh eigen te maken, krijgen Udraanse kinderen al vroeg Kvarinsulaans op school om de linguïstieke kloof ook andersom te kunnen overbruggen.

Er is leerplicht voor kinderen van het vijfde tot het zestiende levensjaar, maar de school biedt onderwijs tot het achttiende levensjaar, waarna de meeste Udranen het ruime sop kiezen en gaan studeren in Kvarinsuloj, Fijdië of Iwtopaidanië. De klassen worden vanaf het begin doorgeteld; er zijn dus veertien klassen of leerjaren, zonder een heel strikte overgang tussen wat bij ons het basis- en middelbaar onderwijs is. Hoewel docenten geregeld meerdere vakken geven, is er - ook in de lagere klassen - niet één docent die het grootste deel van de tijd aan één groep is toegewezen.

In de eerste zes leerjaren wordt er Welsh, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde (rekenen), godsdienst en maatschappijleer, handenarbeid/tekenen/muziek en biologie gegeven; in het derde leerjaar komt daar Kvarinsulaans bij*. Vanaf het zevende leerjaar komen er natuur- en scheikunde bij, evenals economie en Engels. Vanaf het tiende leerjaar kan men zich specialiseren (keuzepakket) en worden er keuzevakken aangeboden (bv. Russisch, Frans, Latijn, filosofie, techniek, etc.), maar het aanbod van deze keuzevakken varieert per jaar, wat betekent dat er soms slechts een cursus van één schooljaar wordt aangeboden; hiervoor is per gevolgd keuzevak een aanvullend subdiploma te behalen, dat bij het einddiploma wordt gevoegd. Gymnastiek en het vak Hunanddibyniaeth ('Zelfredzaamheid'; een combinatie van verzorging en voorbereiding op je leven als volwassene; je krijgt hier informatie over het huren/kopen van een huis, wat je moet doen als je bv. (zwaar) ziek bent, verzekeringen afsluiten, participatie in de Udraanse samenleving en in de buurlanden etc.) worden eveneens gegeven, maar hiervoor hoeven geen examens te worden gemaakt.

Wie na twaalf, dertien of veertien jaar de school met goed gevolg verlaat, krijgt een diploma, dat (bij verdrag**) erkend wordt door de andere landen op Carmentera.

*Ik omschrijf de vakken met de namen die ze op de middelbare school zouden hebben; het niveau is natuurlijk veel lager in de eerste zes jaar.
** Als de beheerders van die landen het daarmee eens zijn tenminste :)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [HYD] Udra

Bericht door TBR » za 22 nov 2014, 18:16

^^ Mooi stuk over onderwijs, als Udra lid is van de Carmenteraanse Unie kunnen misschien afspraken gemaakt worden over de erkenning van het diploma via dat niveau.
Dulminis schreef:ONDERWIJS
en het vak Hunanddibyniaeth ('Zelfredzaamheid'; een combinatie van verzorging en voorbereiding op je leven als volwassene; je krijgt hier informatie overhet huren/kopen van een huis, wat je moet doen als je bv. (zwaar) ziek bent, verzekeringen afsluiten, participatie in de Udraanse samenleving en in de buurlanden etc.) worden eveneens gegeven, maar hiervoor hoeven geen examens te worden gemaakt.
Dat vak zouden ze hier ook moeten invoeren, zou ik de Hilde eens mailen? :P
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » za 22 nov 2014, 19:48

Eco'r Hydref, 21-11-2014 schreef:Mae’r Ynys yr Hydref yn ymuno â’r Undeb Carmenteraidd
Udra treedt toe tot de Carmenteraanse Unie

21 november 2014 – Naar zojuist bekend gemaakt is door minister van buitenlandse zaken Celyn Hier, heeft de regering de knoop doorgehakt om ons land te laten toetreden tot de Carmenteraanse Unie, die enkele maanden geleden al formeel werd opgericht door Fijdië, Iwtopaidanië en Kvarinsuloj. Minister Hier is al enkele maanden in onderhandeling met de drie landen over uitzonderingen die voor ons land zouden kunnen worden gemaakt vanwege de geringe omvang van ons land en de te grote impact die bepaalde maatregelen op onze economie zouden kunnen hebben. Voorafgaand aan de oprichting in juni kon hierover geen overeenstemming worden bereikt, waardoor de Unie in eerste instantie zonder Udra is opgericht. Middels ‘een klein legertje aan aanvullende subverdragen’, in de woorden van de minister, wordt toetreding nu dan toch mogelijk gemaakt. Een belangrijke uitzondering waar ons land zelf de beslissing over mag nemen, is de vraag of de eigen munteenheid, de Punt, te zijner tijd door de geplande gezamenlijke munt van de Carmenteraanse Unie vervangen zal worden.

“Gezien onze jarenlange goede samenwerking met Kvarinsuloj, zou niet toetreden tot de Unie ons land in een lastig parket hebben gebracht, dat uiteindelijk tot een isolement zou hebben kunnen leiden”, aldus minister Hier. “De regering stond vanaf het begin ook niet onwelwillend tegenover eventuele toetreding, maar het spreekt voor zich dat Udra geen doorsnee land is en dat een lidmaatschap zonder uitzonderingen er wat ons betreft dus niet ingezeten zou hebben. Bepaalde aanvullende maatregelen moesten genomen worden om onze kleine economie te beschermen. Het spreekt voor zich dat ons land nu meer met de andere Carmenteraanse landen zal overleggen over de bankzaken van Carmenteranen in ons land om belastingfraude te voorkomen. Of Udra zal meedoen aan de gezamenlijke munt, staat nog te bezien: we willen onderzoeken in hoeverre dit ons financieel-economisch ‘onzichtbaar’ zou kunnen maken en dus onze concurrentiepositie zou kunnen schaden.”

De Unie gaat op 1 januari 2015 formeel van start. “In de eerste maanden of zelfs jaren na de oprichting zullen er nog veel zaken nader georganiseerd en bepaald moeten worden”, zegt Hier. “Zo moet het Carmenteraans Parlement vorm gaan krijgen en moeten de andere voorgestelde organisaties worden ingericht. Het is belangrijk dat men daar de tijd voor neemt, zodat het een en ander zonder problemen van de grond kan komen.” Ons land zal met twee zetels vertegenwoordigd worden in het Parlement van de Carmenteraanse Unie. Verkiezingen daartoe zullen binnenkort plaatsvinden; de drie partijen hebben elk reeds twee kandidaten gesteld.
De pdf-versie van dit bericht staat hier.
Laatst gewijzigd door Dulminis op za 22 nov 2014, 21:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [HYD] Udra

Bericht door TBR » za 22 nov 2014, 20:21

Hoe komt de Udraanse munteenheid aan een naam als 'de Punt'?
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » za 22 nov 2014, 20:37

TBR schreef:Hoe komt de Udraanse munteenheid aan een naam als 'de Punt'?
De Welshmen zijn voor een groot deel afkomstig van een eilandje in Noordwest-Europa, waar deze munt in zwang was - en nog steeds is, weerstand bieden als het doet aan de steeds verder oprukkende euro. ;)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » wo 26 nov 2014, 13:56

MUZIEK
De muziek in Udra heeft in het algemeen een tamelijk volks karakter. Grote populaire bands of DJ's van Udraanse bodem of internationaal bekende klassieke componisten zijn er niet, hoewel dat niet wil zeggen dat niemand probeert om zo'n status te bereiken. In de jaren '70 wist een band Y Goleuadau Tywyll (The Dark Lights) dusdanig door te breken dat er een 'internationale' tournee (d.w.z.: ze deden zestien optredens in Kvarinsuloj, zes in Fijdië, één in Iwtopaidanië en één in Contraniva) mogelijk werd gemaakt, maar meer dan gastoptredens in Forkuris (KVA) zit er doorgaans niet in.

Ondanks het internationaal bescheiden karakter zijn velen in Udra echter muzikaal actief: de gemiddelde Udraan speelt ten minste één instrument of zingt bij een koor. In de klassieke sector beschikt het land over een symfonieorkest (y Gerddorfa Symffoni'r Ynys yr Hydref, het Symfonieorkest van Udra) en een aantal koren, waarbij er een zekere rivaliteit bestaat tussen de populairste koren van de benedenstad en de bovenstad van Elen Luyddog, resp. Cantorion Harbwr en Côr Bryn. De populairste Udraanse componist is Cadell Parry (1892 - 1954), de bekendste is Andras Dodd (*1954), vooral ook omdat deze eigenaar is van Radio Dodd en dus over de middelen beschikt om zijn muziek geregeld te laten horen. In veel muziek worden traditionele Welshe instrumenten zoals telyn deires, crwth en pibgorn gebruikt.

Een van de populairste hedendaagse bands is Atig Alwyn Ewythr ('Uncle Alwyn's Attic'). Bekende groepen uit het verleden zijn bijvoorbeeld Colomennod Dychmygol ('Imaginary Pigeons'), de reeds genoemde Y Goleuadau Tywyll, Tair Merch Bach ('Three Little Girls') en Blanced a'r Clustogau Dandi ('Blanket and the Dandy Pillows'). Behalve Tair Merch Bach, die veel duisterdere rock voortbrengen, spelen/speelden de meeste van deze bands doorsnee rock in de traditie van de Beatles, de Rolling Stones en The Doors.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [HYD] Udra

Bericht door Dulminis » za 29 nov 2014, 19:34

TAAL
Ook al heb ik deze taal niet zelf bedacht, toch even een kleine introductie over het Welsh, de nationale taal van Udra.
Spoiler: weergeven
Het Welsh (of Wels, zoals de officiële, maar zelden gebruikte Nederlandse vertaling luidt) is een Indo-Europese taal en valt als zodanig onder de Keltische talen. De Keltische talen zelf kunnen weer in twee groepen verdeeld worden: Vastelandkeltisch (waarvan alle leden inmiddels zijn uitgestorven) en Eilandkeltisch. Eilandkeltisch wordt op zijn beurt eveneens verdeeld in tweeën: Goidelisch of Q-Keltisch, waartoe Iers, Schots Gaelic en Manx behoren, en Brythonisch of P-Keltisch, waartoe enerzijds Welsh en anderzijds Cornisch en Bretons behoren. De P en de Q slaan op de ontwikkeling van sommige medeklinkers in het Keltisch. Ter vergelijking de woorden voor vier en vijf in de zes bovengenoemde talen:

Welsh: pedwar, pump
Cornisch: peswar/pager, pymp/pemp
Bretons: pewar/pemp
Iers: ceathair, cúig
Schots Gaelic: ceithir, cóig
Manx: kiore, queig

(De Q is dus puur wetenschappelijk, want behalve in queig wordt die meestal weergegeven als een c of een k...)

Welsh schijnt een groeiend aantal sprekers te kennen. Behalve in Wales zelf zijn er Welshtalige gemeenschappen in Engeland, de Verenigde Staten en Argentinië; op het bestaan van de laatste groep Welshsprekers is Udra gebaseerd (zie de geschiedenis). De taal ziet er ingewikkelder uit dan hij is, vooral door het gebruik van de w, die sommige woorden onuitspreekbaar lijkt te maken. De w wordt echter uitgesproken als de Nederlandse /oe/. De u en de y als onze /u/ in bv. 'hut'. De c is altijd een /k/, th is de th in het Engelse thin, dd is de th in het Engelse this. Er is geen v; die wordt namelijk als f gespeld. De /f/-klank daarentegen als ff. Maar dat zijn maar wat suffe spellingsconventies waaraan je makkelijk kunt wennen.

De taal kent voorts geen complexe werkwoordstructuren zoals in het Frans (hoewel het werkwoord bod, 'zijn', verschillende vormen kent voor bevestigende, vragende en ontkennende vormen van de tegenwoordige en verleden tijd, om nog maar te zwijgen over regionale varianten), geen naamvallen (meer) zoals in het Duits (Iers en Schots Gaelic hebben ze nog wel) en de tegenwoordige tijd wordt bijna altijd gevormd door een vorm van het werkwoord bod + yn + het gerundium (= het hele werkwoord, dat ook dienst kan doen als naamwoord. De constructie komt overeen met de Nederlandse constructie zijn + aan het+hele werkwoord; ik ben aan het lezen.) Het vervoegde werkwoord staat doorgaans aan het begin van de zin. Om een voltooide actie in het verleden aan te duiden, vervang je yn door wedi.

Voorbeelden: dw i'n siarad Cymraeg = ik spreek Welsh; (letterlijk:) ben ik aan het spreken Welsh. Dydyn nhw ddim yn yfed coffi = zij drinken geen koffie; (letterlijk) zijn zij niet aan het drinken koffie.

Er zijn nog complexere werkwoordstructuren, maar met bovenstaande kun je al een heel eind komen.

Welshe naamwoorden volgen meestal de volgorde zelfstandig naamwoord+bijvoeglijk naamwoord. Er zijn twee geslachten: mannelijk en vrouwlijk. Het bepaald lidwoord luidt in alle gevallen y of yr (als het volgende woord met een klinker begint) of 'r (als het vorige woord op een klinker eindigt). Vrouwlijke woorden ondergaan in het enkelvoud zachte mutatie na het bepaalde lidwoord of na een vrouwlijk zelfstandig naamwoord: bachgen = jongen, merch = meisje, bach = klein; bachgen bach = een kleine jongen, merch fach = een klein meisje, y bachgen bach = de kleine jongens, y ferch fach = het kleine meisje, y bechgyn bach = de kleine jongens, y merched bach = de kleine meisjes.

Mutatie komt voor in het Welsh en andere Keltische talen: onder bepaalde omstandigheden, bv. bij bepaalde voorzetsels, voornaamwoorden, telwoorden, etc. verandert de medeklinker aan het begin van een woord.
Er zijn drie varianten:
- zachte mutatie: Gwlad Fenji, Gwlad _Rên (Benjiland, Grenenland; niet Gwlad Benji of Gwlad Grên, want 'gwlad' is vrouwlijk); o Gwarinswloe (uit Kvarinsuloj; niet o Cwarinswloe, want na het voorzetsel o treedt zachte mutatie op), etc.
- nasale mutatie: yng Nghwarinswloe, yn Nhisia, ym Mrilamontio (in Kvarinsuloj, Tisië, Brilamontio; het voorzetsel yn veroorzaakt mutatie en verandert zelf mee)
- aangeblazen mutatie (zelden): Iwtopaidania, Ffîdia a Chwarinswloe (Iwtopaidanië, Fijdië en Kvarinsuloj; het voegwoord a 'en' veroorzaakt de mutatie, maar vooral bij woorden die met een c beginnen en soms bij p en t).

Overigens om jullie gerust te stellen: mijn kennis van het Welsh betreft slechts de (nog onvolledige) theorie; als iemand mij in de praktijk op straat in het Welsh zou aanspreken, sta ik (nog) met mijn mond vol tanden... ;)
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [HYD] Udra

Bericht door TBR » za 29 nov 2014, 19:44

Leuk, nu kan ik Caerdydd eindelijk goed uitspreken (eigenlijk bijna zoals het Engelse equivalent). :lol: Hoe spreek je in het Welsh de letters j, î, ê en Ch uit?
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten