[SOL] Media en Cultuur

Koninkrijk Solwezië

Moderator: TBR

Gebruikersavatar
TzM23
Geoficticus
Berichten: 1490
Lid geworden op: vr 30 dec 2011, 15:26
Locatie: [NLD] Nijmegen, [RTH] Nao Amerforti, [FOR] Bahalar Davaledeđ, [VTM] Gårshavn

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TzM23 » vr 06 sep 2013, 21:37

Lange zomervakantie! Ongeveer 2,5 maand!

Men hanteert een afwijkende spelling? Zou je daar eens wat over kunnen schrijven? :)
[RTH] Ta Rê Pûblica Tholenia: viewforum.php?f=39
[FOR] Śadar Forźeđ: viewtopic.php?f=8&t=380
[VTM] Republiken Vestmark: viewtopic.php?f=8&t=508

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » vr 06 sep 2013, 21:41

^^ Dat heb ik al gedaan, maar ik zal het nog eens uitgebreid doen. Aangezien beide landen niet tot de Nederlandse Taalunie behoren, hebben Ardeim en Solwezië een eigen spellingsbeleid, wat geleid heeft tot een totale stilstand van de spelling in Ardeim (erg conservatief), en in Solwezië juist tot een erg progressieve spelling. Later hierover meer.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » wo 30 okt 2013, 15:32

Radio in Solwezië

De beginjaren
In Solwezië begon men al met radio-uitzendingen in 1921, toen in Rugeneim de Rugeneimse Radio-Uitzendingen (RRU) begonnen. Algauw werden er over heel het land kleine radiostations opgericht, die vaak niet al te lang bleven bestaan. In 1931 besloot de overheid te radio te nationaliseren, wat eerst op veel kritiek kon rekenen. De Solwezische staat richtte de Koninklijke Radio Uitzendingen (KRU) op, dat zijn hoofdkwartier had aan het Londenplein in het centrum van Rugeneim. De KRU zond aanvankelijk slecht uit tussen zes en negen uur 's avonds, maar geleidelijk aan werden de zendtijden uitgebreid. De programma's werden verzorgd door verschillende onafhankelijke omroeporganisaties om de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke berichtgeving te vrijwaren, en in 1939 werden vrije regionale omroepen wel weer toegestaan.
De KRU voerde ook het begrip 'radionieuws' in, op bepaalde tijdstippen verzorgde de KRU-nieuwsdienst een 'nieuwsbulletin' op de radio, tussen de uitzendingen van de verschillende omroepen. Dit nieuws had de opdracht neutraal en objectief en neutraal te blijven, maar zeker in het begin was het gewoon een spreekbuis van de toenmalige regering.

Grote veranderingen
In 1949 richt de KRU een tweede net op, waar een groot deel van de programma's naartoe verhuisd. Op KRU 1 worden de meer informatieve programma's uitgezonden, de zender richt zich vooral op nieuws, politiek en cultuur, en KRU 2 moet een meer volkse zender worden, gericht op muziek en amusement. KRU 2 wordt dan ook al snel de populairste zender, al zijn er verschillende regionale radio-omroepen die concurreren met KRU 2.
Het jaar 1956 wordt een kanteljaar voor het Solwezische medialanschap, want dan worden er voor het eerst nationale televisie-uitzendingen verzorgd door de KRU, en de televisie wordt al snel erg populair. In het begin wordt de televisie als een verlengstuk van de radio gezien maar in 1958 wordt de tv afgesplitst van de radio-uitzendingen van de KRU, en het televisiekanaal krijgt de naam KTU.
Na een tijdje ziet men in dat die eigenlijke concurrentie tussen twee openbare omroepen (KRU en KTU) niet werkt, en men brengt beide omroepen in 1967 onder in de SOO (Solwezische Openbare Omroeporganisatie (oude spelling) ). Ook wordt het concept van de KRU wordt helemaal veranderd, de onafhankelijke omroeporganisaties verdwijnen en de SOO staat nu helemaal zelf in voor de invulling van de radioprogramma's. De radiostations veranderen ook van naam, KRU 1 wordt Station 1 (oude spelling), en KRU 2 wordt Station 2 (oude spelling).

Piraatzenders
Het begin van de jaren '70 markeert het begin van de opkomst van de 'piraatzenders'. Er is erg veel kritiek op de monopolie van de SOO op nationale radio, en al snel ontstaan er in het buitenland vrije radiozenders die nationaal uitzenden. De meeste zenden uit vanuit Ardeim, maar ook in Burghteland, Zerderen en op zendschepen in de Bartenszee ontstaan vrije radio-omroepen.
De belangrijkste zijn RVS (Radio Vrij Solwezië) (opgericht in 1969 en in 1971 verhuisd naar Ardeim), Radio Barte (opgericht in Barte (RBU) in 1971), FM2 (gestart met uitzendingen in 1975 in het Ardeimse Putte), Radio Novo (zond uit vanuit Zerderen, gestart in 1974), Radio Libra (zond uit vanaf een zendschip in de Bartenszee), DHR (Die Hard Radio, opgericht in 1979 in Toernem) en Radio Protest (gestart in 1970 in Ewijg (RAR), maar moest in 1976 verhuizen naar een zendschip).

Na veel protest en harde kritiek paste de regering in 1981 de wet aan, vanaf nu is het voor particulieren en organisaties toegestaan om een nationale commerciële radiozender op te starten, op voorwaarde dat men een zendlicentie aanvraagt bij het Ministerie van Media. Dit zorgde ervoor dat Solwezië plots overspoeld werd door een golf van nieuwe radiostations die nationaal willen uitzenden, maar deze verdwijnen dan ook snel. De meeste grote piraatzenders werden gelegaliseerd, al stopten enkele ook. De eerste zender die verhuisde naar Solwezië en een licentie aanvroeg en kreeg was DHR (1981), hierop volgden ook Radio Novo (1981), FM2 (1981) en RVS (1982). Radio Barte en Radio Libra hielden het voor bekeken, en Radio Protest deed nog door tot 1984 vanuit de illegaliteit.
Deze radiozenders waren vaak geen lang leven beschoren, ze moesten vaak stoppen door de keiharde concurrentie, torenhoge kosten en strenge regulering. RVS hield ermee op in 1988, DHR in 1992 en Radio Novo al in 1983, vaak stapte het personeel van deze zenders over naar de concurrentie. De enige zender die erg populair werd was FM2, die in 1985 een zusterzender oprichtte, FM4.

Concurrentie en commercialisatie
Bij de SOO werd er in het begin een beetje misprijzend gekeken naar die piraatzenders, maar al snel merkten ze dat ze erg veel luisteraars verloren, en de programmatie werd wat opgekrikt. Leuke jingles, hitparades, radioprogramma's met veel faits divers en humor, de SOO lanceerde een heus tegenoffensief om de luisteraars terug te krijgen, maar dit lukte slechts gedeeltelijk. Vooral Stasion 2 werd 'opgeleukt' en na de legalisering van de commerciële radiozenders kreeg de zender een pak luisteraars terug. Ook werd in 1984 Stasion 1 volledig vernieuwd, de klassieke muziek en cultuur verhuisden naar een nieuw radiostation, Stasion 3.
De grootste zender van het land bleef wel FM2, een hitzender die alle populaire muziek draaide en met spelprogramma's en speciale acties 30% van de luisteraars wist voor zich te winnen. Dit was een doorn in het oog van de SOO, en FM2 had ook nauwelijks concurrentie van andere commerciële radiostations.
Dit veranderde in 1989, toen de commerciële televisiezender CTS een radiozender oprichte, genaamd CORA FM (wat staat voor 'Commerciële Radio-omroep FM'). CORA FM werd al snel razend populair, en zorgde dan ook voor een sterk verlies van luisteraars bij de concurrentie, vooral FM2, FM4 en DHR (dat stopte met uitzenden in 1992) kregen raken klappen. FM2 en FM4 kregen dan in 1996 ook een nieuwe naam en een nieuwe uitstraling, FM2 werd Two FM, een hitzender, en FM4 werd Radio Quatro, een nostalgische zender met veel humor en cultuurprogramma's. Dit werd een grote flater, en beide zenders verloren nog meer luisteraars. In 2001 werden ze dan ook weer hernieuws, beide stations werden samengevoegd tot een nieuwe zender genaamd FM FOUR.

tube fm en Music One
Ondertussen zit ook CORA FM niet stil. Het radiostation wordt de grootste zender van het land, maar verandert haar naam in 2003 in tube fm, de naam die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Deze restyling zorgt ervoor dat de zender nog groter wordt, en bij de SOO komt men met het plan om een grote commerciële zender op poten te zetten, om het publiek terug naar de SOO te lokken. De regering gaf haar toestemming op voorwaarde dat de zender elk uur een nieuwsbulletin zou verzorgen en dat de ze volledig door reclame-inkomsten zou worden gefinancierd. In 2005 werd dan ook Music One opgericht, een volledig commerciële zender in handen van de SOO. Er kwam erg veel kritiek op de zender, volgens velen was het niet de taak van de SOO om een commerciële zenders op poten te zetten, de zender zou toch nog teveel belastinggeld kosten en Music One haalde ook niet de gewenste luistercijfers.

Als reactie op de komst van Music One werd FOUR FM gerestyled in FOUR, en er kwamen ook enkele nieuwkomers bij, zo richtte InterMedia (een groot internationaal mediabedrijf zoals RTL) Pop Fm en Radio AFM! op in 2002. In het jaar 2008 kwam er de zender Old Time Radio (OTR) bij, OTR richtte zich vooral op nostalgische muziek en 'golden oldies'. De zender werd razend populair en vormt vandaag de dag een echte concurrent voor Stasion 1, 2 en FOUR. OTR is de enige zender die vandaag de dag nog flink stijgende luistercijfers kan voorleggen volgens het SKLCI (Solweziese Kijk- en Luistercijfersinstituut).
Laatst gewijzigd door TBR op do 19 jun 2014, 19:53, 2 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
SjorsB
Geoficticus
Berichten: 2441
Lid geworden op: za 11 aug 2012, 14:05
Locatie: Nijmegen [NL] / Cadhemis [UN] / Miletta [IC] / Kongə [PI]
Landen: UNE, IRC
Contacteer:

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door SjorsB » wo 30 okt 2013, 16:07

Goed stuk! :d De Solwezische radiogeschiedenis heeft wel wat weg van de Nederlandse op sommige punten ;)

Ik heb al eens iets over Uneetse media geschreven. Daar ik mediafreak ben ook wat uitgebreider bij mij binnenkort.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » wo 30 okt 2013, 16:15

SjorsB schreef:Goed stuk! :d De Solwezische radiogeschiedenis heeft wel wat weg van de Nederlandse op sommige punten ;)
Ik denk dat het veel weg heeft van de Europese radiogeschiedenis in het algemeen... Een paar punten, zoals een publieke omroep die een monopolie had en de late opkomst van commerciële zenders kom je in veel landen tegen.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » wo 30 okt 2013, 17:44

De logo's van de radiostations:
Komen nog
Laatst gewijzigd door TBR op zo 28 jun 2015, 20:07, 3 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » do 31 okt 2013, 13:32

De meest beluisterde radiostations van Solwezië, de cijfers komen van het SKLCI en dateren van september 2013:

-tube fm : 29.3%
-FOUR : 18.1%
-Stasion 2 : 15.2%
-Music One : 8.3%
-Old Time Radio : 8.1%
-Stasion 1 : 7.5%
-POPfm : 5.4%
-sendTOP : 2.8%
-Radio AFM! : 2.3%
-Stasion 3 : 1.2%

-Overig : 1.8%
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
SjorsB
Geoficticus
Berichten: 2441
Lid geworden op: za 11 aug 2012, 14:05
Locatie: Nijmegen [NL] / Cadhemis [UN] / Miletta [IC] / Kongə [PI]
Landen: UNE, IRC
Contacteer:

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door SjorsB » do 31 okt 2013, 14:11

Leuke cijfers, maar meestal gebeurt het niet dat er een zender is met zo'n grote voorsprong ;) In Nederland is er bijvoorbeeld constante strijd tussen Sky Radio, Radio 538 en 3FM, schommelen allemaal zo rond de 10% dacht ik.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » do 31 okt 2013, 14:14

^^
Ik had me dan ook een beetje gebaseerd op Vlaanderen (waar Radio 2 wel zo'n grote voorsprong heeft ;) ) en 'tube fm' is dan ook razend populair in Solwezië.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » vr 01 nov 2013, 11:26

De logo's van de televisiezenders in Solwezië:
komen nog
Laatst gewijzigd door TBR op zo 28 jun 2015, 20:07, 5 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door Snelwegfreak » vr 01 nov 2013, 11:36

Wel een beetje groot. Zou je ze iets kleiner willen maken en iets beter ordenen? Ze staan nu ook een beetje ver uit elkaar. Misschien is het beter ze los te exporteren en te plaatsen ;)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » vr 01 nov 2013, 11:46

^^ Is het zo beter?
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door Snelwegfreak » vr 01 nov 2013, 12:30

Veel beter ja, dank je! De logo's van VTV, TVS en TIEN zien er vergeleken met de andere wel vrij simpel uit.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door TBR » vr 01 nov 2013, 12:33

^^ Er kan ook veel kracht uitgaan van een simpel logo ;)
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [KSW] Koninkrijk Solwezië

Bericht door Snelwegfreak » vr 01 nov 2013, 12:46

Dat is zeker waar, maar wat is de kracht van een druppel water? ;)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Media en Cultuur

Bericht door TBR » di 31 dec 2013, 19:06

Ik post dit in het Cultuurtopic van Solwezië, maar het meeste geldt ook voor Ardeim.

Vandaag is het Dernjarsdej, een officiële feestdag in Ardeim en Solwezië. Zowel Dernjarsdej (Oudejaarsdag) als Hemjarsdej (Nieuwjaarsdag) zijn feestdagen, en worden uitbundig gevierd in Ardeim en Solwezië. Dernjarsdej (lett: Laatse dag van het jaar) wordt vaak in gezelschap van vrienden gevierd, vaak wordt er door de jeugd uitgegaan, en tienduizenden mensen komen rond middernacht samen op de grote pleinen van steden en dorpen en het nieuwe jaar te vieren, en om naar het vuurwerk (dat erg populair is) te kijken. Particulier vuurwerk is wel verboden in Solwezië, in Ardeim hangt dit af van gemeente tot gemeente. Vaak wordt er gedanst en gezongen tijdens oudjaarsavond, en bier en champagne vloeien rijkelijk, waardoor er ieder jaar jammer genoeg incidenten zijn zoals openbare dronkenschap, vechtpartijen en dronken achter het stuur zitten. Dit wordt dan ook sterk tegengegaan door de autoriteiten, die ieder jaar (vooral in Ardeim) grootschalige controleacties uitvoeren tijdens de feestdagen, en er zijn ook televisiespotjes en sinds enkele jaren is er ook een kentering in de mentaliteit, er wordt minder stevig gedronken dan bijvoorbeeld tien jaar geleden.
Hemjarsdej (lett: Eerste dag van het jaar) is een heel belangrijke feestdag in de Solwezische en Ardeimse cultuur, nog belangrijker dan Kerstmis. Dit is ontstaan uit de Oude Solwezische traditie van de Nieuwjaarsfeesten, al vonden deze oospronkelijk plaats op 21 december, het begin van het nieuwe jaar volgens de Oud-Solwezische Kalender. Hemjarsdej wordt traditioneel samen met familie gevierd, en er worden cadeautjes aan elkaar gegeven en er wordt vaak ook stevig gegeten. Zo is er de traditionele Honingtaart of Onnsfalla, een typisch Solwezisch gebak met honing, aardbeien, en room dat traditioneel op Hemjarsdej wordt gegeten.
De zondag na nieuwjaar beginnen in Solwezië traditioneel de Wintersolden, in Ardeim beginnen deze vaak pas in februari.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Media en Cultuur

Bericht door TBR » di 01 jul 2014, 13:40

De Solwezische Koninklijke familie

Solwezië is een constitutionele monarchie, en heeft dus een koninklijke familie. De huidige koning is Karel-Lodewijk III, die getrouwd is met Koningin Leonora. Karel-Lodewijk is nu 61 jaar, maar is al geruime tijd ziek, en sinds de recente abdicatiegolf in Europa zijn er veel geruchten dat hij zou overwegen om ook troonsafstand te doen. Hij zit al 26 jaar op de troon. Karel-Lodewijk heeft zeven kinderen, vijf dochters en twee zonen, en de oudste is Kroonprinses Reinhilde, zij is nu 35. De jongste is Prinses Charlotte, zij is nu 17 jaar oud. Koningin Leonora is afkomstig uit de Anderson familie, een familie van rijke bankiers.

Afbeelding
Laatst gewijzigd door TBR op zo 28 jun 2015, 20:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [KSW] Media en Cultuur

Bericht door TBR » zo 31 mei 2015, 12:00

Het elftal dat Solwezië zal vertegenwoordigen op de Atlantis Cup:

Keepers:
Anders Lovenard
Jorre Kerel

Verdedigers:
Konrad Kleyn
Jurann Lovek
Erik Vanzeeuwen
Robrecht Husselerman
Hans Malenoord-Hindemans
Hada Alooweysa

Middenvelders:
Baptiste Mbeouane
Thomas Huysselink
Sebastian Van Zwaek
Vitus Vanderlandhove
Vesalio Keylinckx
Jens Kesselaar

Aanvallers:
Robin Maasland
Abdul Mehnek
Roek van Blarden
Sven Ullborg
Jamie Lommel
Xavier Wezeman-Lopez
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [SOL] Media en Cultuur

Bericht door TBR » zo 10 jan 2016, 01:02

Lijstje met Zerderense plaatsnamen en de Solwezische variant (de een al gebruikelijker dan de andere):
* Löthagen = Lodagen
* Sankt-Onert = Sint-Onier
* Azende = Assend
* Svanneborg = Wijburg
* Jorremund = Jormonde
* Nermund = Nermonde
* Kleme = Kleem
* Vildbro = Wilburg
* Bokvej = Burgwege
* Kronbjerg = Kroonberg
* Nordrup = Noorderop
* Sedve = Eedwen
* Eelsemund = Eelzemonde
* Felschburg = Vesselburg
* Hilgenried = Hilgerode
* Vjehus = Jeehuizen
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten