[VGR] Gézátlim Havósz Républak

Landen uit de Zandbak die langer dan een half jaar niet voldoende doorontwikkeld zijn
Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

[VGR] Gézátlim Havósz Républak

Bericht door TBR » zo 11 okt 2015, 18:39

Gézátlim Havósz Républak (Viguros)

Afbeelding

- korte beschrijving:
Viguros is een bergachtig land zonder kust in Oost-Davaleda. Het land wordt voornamelijk bevolkt door de Zagranen, een volk met een lange geschiedenis en oude cultuur. Viguros wordt bevolkt door nog verschillende andere etnische groepen die van de Zagranen verschillen qua taal, cultuur, godsdienst..., dit zorgt vaak voor spanningen in het land. In Viguros heerst sinds de Akkoorden van 2001 vrede, deze akkoorden bepaalden dat de Hiwe, een bergvolk in het noorden van het land, twee autonome republieken kregen toegewezen waar het Vigurische leger zich uit terugtrok.
Viguros heeft erg geleden onder verscheidene interne en internationale conflicten die heel wat schade hebben toegebracht aan de landelijke economie en infrastructuur, het land is nog steeds in wederopbouw. De regering van het land probeert voornamelijk de rust en stabiliteit te bewaren en wordt gevormd door een militaire junta. Het economische zwaartepunt van het land ligt in het zuidoosten, dit gebied is namelijk het meest geïndustrialiseerd en het meest geschikt voor landbouw.
Het land grenst aan Nefen en Daar in het westen, Fingevoren in het noordoosten, Seovië in het westen en Neravië in het zuiden. Met Nefen en Daar en Seovië heeft het land slechte relaties, zowat alle buurlanden waren in de recente geschiedenis wel eens betrokken bij een van de vele burgeroorlogen en politieke strubbelingen die het land heeft gekend.

- officiële naam:
Gézátlim Havósz Républak (Republiek der Oostelijke Gebieden = Vigurische Republiek)

- officieuze naam:
Zagránim ("Zagranenland")
NL: Viguros (verouderd: Vigurië)

- officiële afkortingen: VS, VGR

- hoofdstad: Hlavéǵ (Galvek)

- munteenheid: Vigurische Tava (VGT) (tôv́,mv: tavár) 1VGT = 0.026EUR

- nationale hymne: Land van Saamhorigheid (voormalig: Hymne van de Rode Dynastie en Verdedig onze bergen, meren en valleien)

- officiële talen: Zagraans, Oxive in de autonome republieken Toxakeza (Dulahźogár) en Satoba Akarivata (Mêhri sza Hgódulźég)

- staatsvorm:
Gedecentraliseerde eenheidsstaat, presidentiële republiek met meerpartijenstelsel, twee autonome republieken (Toxakeza (Dulahźogár) en Satoba Akarivata (Mêhri sza Hgódulźég) maken deel uit van Viguros. (de facto: militaire dictatuur).

- staatshoofd: Rómenéǵi Náhzav-Légeń

- inwonertal: 9 354 622

- bevolkingsdichtheid: 52.12inwoners per km²

- oppervlakte: 179 358 km²

- HDI: 0,636

- BBP per capita (in USD): $ 3.431,00

- levensverwachting: 70,82 jaar

- alfabetiseringsgraad: 74,8 %

- landnummer telefonie: +284

- topleveldomein: .vs

Bevolking

Satoba Akariwata en Tohakeza

Korte geschiedenis

Bestuur

- eerste versie van de kaart:
Viguros 1.1
Laatst gewijzigd door TBR op zo 09 jul 2017, 18:16, 20 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [VRG] Viguros

Bericht door Maarten » zo 11 okt 2015, 19:30

Mooi, weer een nieuw land erbij. Eén ding: je landcode in de topictitel en in het bericht zelf komen niet overeen ;)

Gebruikersavatar
SjorsB
Geoficticus
Berichten: 2441
Lid geworden op: za 11 aug 2012, 14:05
Locatie: Nijmegen [NL] / Cadhemis [UN] / Miletta [IC] / Kongə [PI]
Landen: UNE, IRC
Contacteer:

Re: [VGR] Viguros

Bericht door SjorsB » ma 12 okt 2015, 20:48

Mooi begin, ook van de kaart. Succes! :)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » za 17 okt 2015, 16:20

Bevolking van Viguros

Viguros is een land met een relatief gemengde bevolkingssamenstelling. Het land telt zo'n 9.3 miljoen inwoners, circa 6 miljoen daarvan wonen in het zuiden en oosten van het land, dat een geschikter reliëf heeft voor landbouw. Door de vele conflicten in het land zijn er de laatste dertig jaar meer dan 1 miljoen mensen hun thuis ontvlucht, de meesten van deze groep zijn elders in het land gehuisvest. Dit heeft de bevolkingssamenstelling grondig dooreen geschud. Het land heeft ook te maken met een braindrain, heel wat welgestelde, hoogopgeleide inwoners die voornamelijk uit de steden afkomstig zijn verlaten het land om elders hun geluk te beproeven. De meeste Viguriërs trekken naar West-Davaleda of de VS, Neravië is namelijk niet zo gunstig gestemd tegenover de Viguriërs sinds de laatste tijdelijke vluchtelingengolf in 1998.

*Etnisch
De grootste groep in het land is die van de Zagranen. Dit eerder donkere volk vormt zo'n 70 à 80 procent (afhankelijk van de schattingen) van de Vigurische bevolking en spreekt een van de vele dialecten van het Zagraans (Zagruń), de officiële taal van Viguros. Het Zagraans zelf heeft slechts één officiële versie, namelijk het dialect van de traditionele koninklijke hoofdstad Lje Gázeg, dat voor de meeste Zagranen erg oubollig overkomt en voornamelijk schriftelijk wordt gebruikt, de meeste Zagranen gebruiken ook op officiële gelegenheden hun eigen dialect. Onder invloed van televisie en internet wordt ook het dialect van de hoofdstad en grootste stad Hlaveǵ steed belangrijker. De Zagranen zijn een redelijk gesloten volk, met voor buitenstaanders vreemde tradities en ingewikkelde beleefdheidsregels bepaald door eeuwenoude standen, doorspekt met nieuwe denkbeelden die het land al honderd jaar dooreen schudden. Een voorbeeld van zo'n vreemde traditie is om kinderen een jaar weg te halen bij hun familie om ze te laten opvoeden door dorpsgenoten, om zo het saamhorigheidsgevoel in het dorp te vergroten. Deze traditie komt slechts weinig voor in de steden. De Zagranen wonen meestal met de hele familie in 1 huis, wanneer twee mensen trouwen gaat de man meestal inwonen bij de familie van zijn vrouw, al wordt het in sommige regio's net omgekeerd gedaan. Terwijl de oudste mannen van het dorp het voor het zeggen hebben in het dorp, heeft de oudste vrouw in de familie het voor het zeggen in huis. Zagranen die op het platteland wonen zijn meestal erg trots op hun dorp, hun dal en zelfs hun streek, maar voelen maar weinig binding met hun vaderland. Dit omdat het voor de 20e eeuw eigenlijk niet meer was dan een samenraapsel van vazalstaatjes. In de steden ligt dit anders, daar zijn de Zagranen wel hevig nationalistisch, op het xenofobe af.

De op een na grootste bevolkingsgroep in het land is die van de Hiwe (Xive). Zij wonen in het noorden en noordwesten van Viguros en zijn net als de Zagranen gesloten en gesteld op hun eigenheid. De Hiwe zijn een mysterieus volk met een mysterieuze taal, die geen verwantschappen heeft met andere talen. Zij leven in versterkte dorpen op de berghellingen van het noorden en waren eeuwenlang quasi onafhankelijk. In de jaren 1920 werd hun gebied officieel bij Viguros gevoegd, maar zonder al te veel te veranderen aan de sociale structuren in het gebied. De Hiwe werden pas vanaf de jaren 50 onder handen genomen, sterk tegen hun wil. De slechte infrastructuur in het gebied en de isolatie maakten dat pas eind jaren 60 echt georganiseerd verzet ontstond, eerst vreedzaam, daarna gewelddadig. Officieel beginnen de Hiwe-oorlogen in 1971, maar het gebied was al veel eerde gewelddadig. Pas in 2001 legden de laatste van de vele Hiwe-rebellengroeperingen de wapens neer, waarop de Hiwe hun eigen autonome republieken kregen. Aanvankelijk omvatten deze slechts 55% van de totale Hiwe-bevolking, maar veel Hiwe vertrokken sindsdien, al dan niet onder dwang, naar deze republieken, waardoor ze nu zo'n 75% van de Hiwe-populatie omvatten. De Hiwe maken in Viguros zo'n 15% van de bevolking uit.

Naast de Hiwe en de Zagranen wonen er ook nog Tojnug in Viguros. De Tojnug spreken het Tojnuga, een taal verwant aan het Zagraans die door de centrale overheid niet wordt erkend als een aparte taal, zij noemen het een dialect. De Tojnug wonen in enkele centrale geïsoleerde dalen in Centraal-Viguros en waren redelijk onafhankelijk. Toen de overheid in de jaren '70 assimilatiewetten ging invoeren kwamen ze in opstand, wat een hoogtepunt bereikte in de jaren '80. Ook nu nog worden de Tojnug onderdrukt, elke uiting van Tojnug-regionalisme of anti-overheidsprotest wordt er zwaar, nog zwaarder dan in de rest van het land, onderdrukt. De Tojnug maken zo'n 5% van de bevolking uit.

In Viguros woner ook nog enkele groepen Neraviërs en Seoviërs, maar dit zijn slechts kleine etnische groepen.

*Religieus
Viguros kent ook een grote religieuze verscheidenheid. De meerderheid, zo'n 50% van de bevolking, hangt het davaledisme aan, dat het 'vijfgodendom' wordt genoemd in Viguros. Dit is echter een vorm van het davaledisme die doorspekt is met oude Vigurische denkbeelden en tradities. Ook zijn de meeste Viguriërs niet echt fanatiek gelovig, ze voelen meer binding met hun regio dan met hun geloof. Daarnaast kent het land een grote groep aanhangers van 'De Waarheid', al worden zij argwanend bekeken door de overheid, en is hun geloof ook doorspekt met Vigurische tradities. De Hiwe hangen hun eigen traditionele godsdienst aan, gebaseerd op elf goden, vergezeld met natuurgeesten en voorouderlijke zielen. Een heel kleine groep hang het Rispidisme aan, zij werden in het verleden vaak onderdrukt wegens hun band met Kratizi, maar de laaste tijd worden ze met rust gelaten omdat de overheid de banden met Kratizi wil aanhalen. Religie is zelden een basis voor een conflict, maar bescherming van de davaledisten in Viguros werd door Nefen en Daar wel al aangeroepen om het land binnen te vallen. Atheïsme komt ook relatief vaak voor, dit zijn vaak aanhangers van het communisme.

*Stad vs Platteland
Zoals in veel landen bestaat er in Viguros een groot verschil tussen de stad en het platteland, met de kleine provinciesteden als mengvorm van de stedelijke en landelijke cultuur. Het dorp is voor de inwoners van het platteland het middelpunt van alles, saamhorigheid is er erg belangrijk. Veel staat in teken van het collectief, dorpsgenoten die het moeilijk hebben worden ondersteund, beslissingen die het dorp aanbelangen worden genomen door een raad van ouderen in het dorp, waarbij rekening wordt gehouden (of dat wordt toch getracht) met alle inwoners. Op het platteland leven de oude tradities en sociale patronen nog sterk, de oude adel, die al sinds de jaren zestig officieel is afgeschaft, heeft er nog heel veel invloed en resideert er in hun afgelegen burchten die hele dalen overheersen.
In de steden is het echter het nationalisme dat sterk overheerst. Wereldburgerschap is voor bijna alle Zagranen een onbekend begrip, zij nemen, uit xenofobie maar ook door de geschiedenis, een vijandige houding aan tegenover het buurland. Gastvrijheid tegenover buitenlanders is er wel sterk aanwezig, zolang ze niet blijven en niet uit de buurlanden komen. Op het platteland is men minder gastvrij, zelfs als je uit een naburig dorp komt kan je rekenen op vijandige blikken en geslotenheid. De meeste dorpen hebben vooral geleden onder de guerilla die het platteland sterk ontwrichtte en heel veel mijnenvelden achterliet op akkers en wegen, maar de breuklijnen herstelden er snel door de collectiviteit en samenhorigheid in het dorp. In de steden zijn de oude breuklijnen van de burgeroorlog nog sterk aanwezig, voornamelijk omdat daar de grootste gruweldaden zich hebben afgespeeld en de vele verschillende bevolkingsgroepen en ideologieën moeten samenleven met elkaar in de stad. De huidige militaire overheid bewaakt echter sterk de vrede en rust in de steden.
Laatst gewijzigd door TBR op za 17 okt 2015, 16:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [VGR] Viguros

Bericht door Maarten » za 17 okt 2015, 16:24

Mooi en goed beschreven. De dorpscultuur lijkt wel wat op die van Kratizi, daar is saamhorigheid ook een belangrijk aspect.

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [VGR] Viguros

Bericht door Matt » zo 18 okt 2015, 20:16

Goed beschreven! Er is een grote ethnische verscheidenheid op Davaleda. :)
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [VGR] Viguros

Bericht door Kathor » zo 18 okt 2015, 20:19

De Balkan van het zuidelijk halfrond? :twisted:
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » zo 17 jan 2016, 14:35

Het is lang stil geweest rond Viguros (onder andere door problemen met de kaart op mijn vorige pc), maar hierbij toch weer een teken van leven.

KAARTUPDATE
VIGUROS 0.2
Veranderingen:
*Nieuwe achtergrondkleur
*Grenzen Autonome Republieken aangepast
*Grote steden toegevoegd

Ik heb de schaal en de oppervlakte even weggelaten aangezien daar onduidelijkheid rond bestaat. Voor degenen die ongeveer een idee willen hebben van de grootte, de afstand Hlaveg - Dahlad-Zarod is iets meer dan 50 km.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » zo 17 jan 2016, 20:34

De Autonome Republieken van Viguros
- Sinds 2001 liggen er in Viguros twee autonome republieken die een grote mate van zelfstandigheid en soevereiniteit bezitten. Deze twee entiteiten werden opgericht om de Hiwe, een inheems volk dat in de bergen en valleien van Noord-Viguros leeft, een vorm van zelfbestuur te schenken. De Vredesakkoorden van 2001 volgden na 14 maanden van onderhandelingen tussen de overwinnaars van de Vigurische Burgeroorlog (1995-1999) en verscheidene Hiwe-rebellengroepen, die echter zelf heel gefragmenteerd waren. Dit bemoeilijkte de onderhandelingen. De Akkoorden kwamen er na een wapenstilstand, afgesproken in 2000, een periode van onafgebroken geweld en dreiging in Noord-Viguros sinds het vorige, nationalistische regime de strijd tegen de Hiwe-opstandelingen weer opvoerde in 1992, en dertig jaar oorlog, sinds 1971.

De huidige republiekjes ontstonden toen het Vigurische leger zich volledig uit het afgesproken gebied terugtrok, na een aanwezigheid van meer dan dertig jaar. Daarop ontstond er eigenlijk een machtsvacuüm, dat voor een machtsstrijd zorgde tussen de verschillende Hiwe-rebellenbewegingen en hun splintergroepen. De gebieden omvatten aanvankelijk slechts 55% van de totale Hiwe-bevolking van Viguros, vandaag de dag is dit ongeveer 75%. De Vigurische regering verklaart dit door vrijwillige migratie naar de Hiwe naar hun ‘volksgebieden’, maar volgens mensenrechtenorganisaties en internationale waarnemers is dit voornamelijk dankzij gedwongen migratie en etnische zuiveringen. Vandaag de dag laat de Vigurische regering het gebied zo goed als met rust, zolang ze hun belastingen betalen (die niet al te veel voorstellen) en voor geen al te grote problemen zorgen. De inwoners van de republieken hebben dan wel een Vigurisch paspoort en betalen met de Vigurische munt, voor de rest heeft Hlavéǵ er erg weinig te zeggen.

Afbeelding
Satoba Akarivata (Mêhri sza Hgódulźég)
Deze republiek, met ongeveer 400 000 inwoners de kleinste van de twee, heet officieel de ‘Volksrepubliek Satoba en Akariwa’ en heeft als hoofdstad Takuva en ligt in het noordwesten van Viguros. Satoba Akarivata bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door ongeveer 45km Vigurisch grondgebied, de kleine exclave heet Bakatimi. De republiek grenst aan Nefen en Daar, Fingevoren en Viguros zelf, maar niet aan de andere Hiwe-republiek, Toxakeza.

De republiek dankt haar naam aan twee rivieren, de Satoba (Mêhri) en de Akariva (Hgódulźég), die ontspringen in de republiek. De bevolking bestaat voor 92% uit Hiwe (bron: de overheid van de volksrepubliek, telling van 2010), 5% Fingevoranen en de overige 3% zijn voornamelijk Zagranen.
Satoba Akarivata is heel bergachtig en de bodem is erg ongeschikt voor landbouw, die bestaat er dan ook voornamelijk uit extensieve veeteelt en bosbouw. De hoogste pieken zijn te vinden in het zuidoosten van het gebied, daar waar de Noordoostelijke uitlopers van het grote, Midden-Davaledaanse Bergketen zich bevinden. Het gebied is bedekt met naaldwouden en bergweiden in de hooggelegen plateaus, bergen gaan tot 2100 meter.

Het bestuur van Satoba Akarivata is heel instabiel. Een groot deel van het gebied was jarenlang in handen van Hiwe-guerillagroepen en gewapende bendes die zich bezighielden met wapen- en grenssmokkel, zij werden bestreden door het Vigurische Leger. Dit trok zich na de Vredesakkoorden van 2001 terug, waardoor het gebied ten prooi viel aan deze gewapende bendes. Na de terugtrekking van het leger werd een overgangsregime op poten gezet dat bestond uit de drie grootste nationalistische Hiwe-rebellengroepen, maar dit eindigde al snel in geruzie en openlijke machtsstrijd. Tegen 2002 was het gebied verwikkeld in een burgeroorlog. Heel wat dorpen vormden gewapende burgereenheden om zich te beschermen. De belangrijkste rebellengroepen vielen uiteen in roversbenden en milities. In 2004 werd er uiteindelijk een akkoord bereikt tussen de Grote Drie, Ikeo Zeketa van de linkse IPXK werd President, hij riep dan ook de Volksrepubliek uit. Hij verbeterde de relaties met de regering in Hlavéǵ, en kon de macht verzekeren in het grootste deel van de repbubliek. Een deel van de gewapende bendes zette de strijd echter voort, tot op de dag van vandaag. Het is nu nog altijd erg gevaarlijk in het gebied, democratische verkiezingen werden gepoogd te houden in 2007, 2008, 2009 en 2012, maar werden vrijwel altijd verstoord. Van 2009 tot 2010 was er nog een grootschalige uitbarsting van geweld waarbij de hoofdstad van het gebied in handen viel van smokkelaars, met meer dan 2000 doden tot gevolg.

De huidige president is Ataxime Zadoki, hij kwam aan de macht na de verkiezingen van 2012, al zou er daar grootschalige fraude mee gemoeid zijn. Zijn meerderheid in het parlement is echter heel instabiel, en dat parlement wordt ook om de haverklap ontbonden. De macht van president Zadoki reikt ook niet ver, het grootste gedeelte van de volksrepubliek is in handen van gewapende bendes en burgermilities.

Afbeelding
Toxakeza (Dulahźogár)
Dit gebied, officieel de ‘Autonome Republiek van de Hiwe, Toxakeza’, is de grootste van de twee autonome republieken. De republiek heet in het Zagraans ‘Dulahźogár’ en is genoemd naar het gebergte dat het grootste gedeelte van het gebied omvat. De hoofdstad is Itoke, een stad in het noorden van de entiteit.

Toxakeza telt ruim één miljoen inwoners en is daarmee veruit de grootste van de twee Hiwe-republieken. De republiek grenst aan Seovië en aan de rest van Viguros. Een groot twistpunt is de stad Nózadir (Xakiva in het Oxive) in het uiterste noorden van Viguros. Deze stad had een grote Hiwe-bevolking en is van groot strategisch belang, ze werd ook lange tijd belegerd en bezet door Hiwe-rebellen. De stad, met de belangrijkste rivierhaven van Viguros, bleef echter in Vigurische handen en blijft tot op de dag van vandaag een bron van spanningen tussen de regering van de Autonome republiek, en Hlavéǵ.

De bevolkingssamenstelling van de republiek is niet bekend, experten schatten dat zo’n 85% van de inwoners Oxive spreekt, en 10% Zagraans. De grootste stad is Itoke, daar zou ook het grootste deel van de Zagraanse minderheid wonen. Itoke is het belangrijkste industriële en financiële centrum van de republiek, maar staat toch in de schaduw van Nózadir/Xakiva. Het gebied is erg bergachtig, met bergen tot 2900 meter, voornamelijk op de grens met Seovië. In het noorden bestaat het gebied uit twee grote riviervalleien, daar ligt het zwaartepunt van de lokale landbouw. Voornamelijk extensieve veeteelt en bosbouw zijn belangrijk voor de economie van het gebied.

Toxakeza kende grote politieke strubbelingen na het terugtrekken van het leger in 2001. Het gebied werd daarvoor al meer dan 30 jaar geteisterd door oorlog, etnisch geweld en gewelddadige smokkelbendes. Na 2001 grepen de Hiwe-rebellen, die er al jaren streden en de plak zwaaiden in de bergen, de macht. Al na enkele weken was er van de eensgezindheid weinig te merken, de rebellen waren verdeeld in twee kampen, een had de macht in het noorden, de ander in het zuiden. Het geweld zou echter al in 2002 beëindigd worden met een militaire campagne in het zuiden die de opstandelingen daar verjoeg. Sindsdien is er een redelijk stabiel regime aan de macht in Toxakeza, dit in tegenstelling tot de andere republiek, Satoba Akarivata. Het regime was in staat om in 2004, 2009 én 2014 democratische presidents- en parlementsverkiezingen te organiseren, waarbij slechts kleine onregelmatigheden werden vastgesteld. De economische problemen zijn nog steeds heel groot, mede door de langzame wederopbouw van het gebied, het grote aantal landmijnen en de slechte economische banden met Seovië, maar Toxakeza beschikt over een goed uitgeruste veiligheidsmacht die de orde kan handhaven en langzaamaan verbetert de levensstandaard.

De huidig president is Sato Xitoko, overleefde meermaals beschuldigingen van corruptie, vriendjespolitiek en machtsmisbruik, en geniet grote populariteit onder de bevolking. Hij is een omstreden figuur door zijn rol in de gedwongen verhuis van duizenden Zagranen na het vertrek van het Leger in 2001, hij mag bijvoorbeeld de VS niet in. Hij is de leider van de links-nationalistische partij XKI-TZ.
Laatst gewijzigd door TBR op ma 10 jul 2017, 12:22, 4 keer totaal gewijzigd.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » zo 17 jan 2016, 20:45

KAARTUPDATE:
VIGUROS 0.3
Veranderingen:
-Grens autonome republieken nog maar eens veranderd
-Achtergrondkleur veranderd
-Schaal toegevoegd
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [VGR] Viguros

Bericht door BlaZ » ma 18 jan 2016, 07:07

Krijgt 0.4 weer een nieuwe achtergrondkleur?

Het doet echt aan als een derde wereldland, lekker rommelig.

Gebruikersavatar
Menno
Berichten: 89
Lid geworden op: za 20 dec 2014, 16:46
Locatie: Amersfoort

Re: [VGR] Viguros

Bericht door Menno » ma 18 jan 2016, 12:14

Gaaf! Het wordt al een heerlijk chaotisch land wat doet denken aan de huidige situatie in de Oekraïne en Moldavië.
Als ik zo de grens met Nefoedd Ar Y Ddaear en Viguros zie vind ik eigenlijk dat we daar nog wat meer detail en grilligheid in moeten brengen. Misschien zelfs met wat enclaves die resteren uit de bezetting van Nefoedd Ar Y Ddaear in Viguros?

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [VGR] Viguros

Bericht door Kaaiman » ma 18 jan 2016, 21:10

Eén ding is nog nodig om het een echte bananenrepubliek te maken: een grote bananenexport. :B :G
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » ma 18 jan 2016, 21:47

^^ Ik wens de Brilamontische fruitmultinational die bananen wil doen groeien in de Vigurische bergen veel succes, met in het grootste deel van het land 6 maanden sneeuw :p
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [VGR] Viguros

Bericht door Kaaiman » di 19 jan 2016, 12:05

Deze dan maar? :')
Afbeelding
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » wo 03 feb 2016, 16:13

Een eerste begin van het Zagraans, de meest gesproken taal van Viguros. De huidige Zagraanse standaardtaal is ontwikkeld vanaf 1910, en was feitelijk een standaardisering en formalisering van het dialect van Lje Gazég, de oude Koninklijke hoofdstad. Daar nu voornamelijk het dialect van de huidige hoofdstad, Hlavéǵ, wordt gebruikt, wijkt de gesproken taal enigszins af van de geschreven taal.
Afbeelding
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
SjorsB
Geoficticus
Berichten: 2441
Lid geworden op: za 11 aug 2012, 14:05
Locatie: Nijmegen [NL] / Cadhemis [UN] / Miletta [IC] / Kongə [PI]
Landen: UNE, IRC
Contacteer:

Re: [VGR] Viguros

Bericht door SjorsB » wo 03 feb 2016, 19:18

Mooi begin, ziet er goed uit! :d Zou je misschien ook een overzichtje kunnen maken van de uitspraak? Ik zie behoorlijk wat letters/lettercombinaties waarvan ik niet weet hoe ik ze precies uit zou moeten spreken.

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [VGR] Viguros

Bericht door BlaZ » do 04 feb 2016, 21:17

Ik wens te eten zou een desideratief zijn.

Lang leve de koning is een voorbeeld van een benedictief.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » vr 05 feb 2016, 12:28

In het Zagraans wordt de benedictief voornamelijk als beleefdheidsvorm gebruikt, de desideratief gebruikt men enkel in informele situaties. 'Lang leve de koning' is ook de benedictief.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » vr 05 feb 2016, 13:16

Op aanvraag:                                                                                   
 Letter  Hoofdletter  Klank (ongeveer zoals in NL)  Voorbeeldwoord 
 a  A  kat  han 
 á  Á  bord  hjálem 
 b  B  bak  báv 
 d  D  dak  dag 
 e  E  beek  vem 
 é  É  bèk (w-vl)  véd 
 ê  Ê  kip  mêdz 
 f  F  fort  fo 
 g  F  gone (en)  gó 
 ǵ    gch  iǵ 
 h  H  ch  hfa 
 h́    haas  meh́ 
 i  I  liep  udi 
 í  Í  hebben (sjwa)  alín 
 j  J  jas  jam 
 j́    jch  loej́ 
 k  K  kalm  kzahem 
 l  L  lood  lód 
 m  M  moord  mnige 
 ḿ    mch  uḿad 
 n  N  net  nama 
 ń    nch  daraoń 
 o  O  stop  ork 
 ó  Ó  Köln (de)  ról 
 ô  Ô  steur  kô 
 p  P  pact  peg 
 ṕ    pch  sleṕ 
 r  R  rots  ruh 
 s  S  soort  jas 
 ś    sch  téś 
 t  T  top  tehr 
 u  U  hoek  hum 
 ú  Ú  guur  úz 
 û  Û  blow (en)  kû 
 v  V  veer  vime 
 v́    vch  tôv́ 
 z  Z  zalm  zlôń 
 ź    zch  vamźed 
 sz  SZ  Sjors  puszig 
 zs  ZS  journaal  Irêzso 
De geaccentueerde medeklinkers kunnen nooit vooraan een woord staan, en hebben dan ook geen hoofdletter.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TzM23
Geoficticus
Berichten: 1489
Lid geworden op: vr 30 dec 2011, 15:26
Locatie: [NLD] Nijmegen, [RTH] Nao Amerforti, [FOR] Bahalar Davaledeđ, [VTM] Gårshavn

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TzM23 » vr 05 feb 2016, 14:26

Dus elke letter met een accent aigu is om velarizatie aan te duiden?

Het lijkt me dat die wel een hoofdletter hebben, want soms schrijf je woorden in all-caps, alleen wordt hij heel zelden gebruikt dan. IJslands kan ook geen ð aan het begin hebben, maar die ð heeft wel de bijbehorende hoofdletter Ð, voor als alles in hoofdletters moet.

Als je trouwens wil, kan je ook de IPA-tekens erbij zetten, omdat 'zoals in het Nederlands' soms erg verschillend kan zijn.
Laatst gewijzigd door TzM23 op vr 05 feb 2016, 14:28, 1 keer totaal gewijzigd.
[RTH] Ta Rê Pûblica Tholenia: viewforum.php?f=39
[FOR] Śadar Forźeđ: viewtopic.php?f=8&t=380
[VTM] Republiken Vestmark: viewtopic.php?f=8&t=508

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » vr 05 feb 2016, 14:27

^^ All-caps woorden hebben wel een accent, maar dat wordt weinig gedaan, en ik heb geen Zagraans toetsenbord tot mijn beschikking om dat gemakkelijk te kunnen doen. ;)
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [VGR] Viguros

Bericht door Matt » za 06 feb 2016, 08:54

Het is wellicht handig om IPA erbij te zetten (mits je weet hoe dat werkt uiteraard). Sommige van de gegeven vergelijkingen kunnen namelijk door mensen verschillend worden uitgesproken. Ik weet bijvoorbeeld ook niet hoe bèk in het West-Vlaams wordt uitgesproken.
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TBR » za 06 feb 2016, 22:52

^^ Pin je ook niet te veel vast op die uitspraak, zeker de klinkers verschillen heel erg per regio, de gegeven uitspraak is die van Lje Gazég, maar het dominanten dialect, dat van Hlavég, spreekt enkele klinkers al anders uit.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
TzM23
Geoficticus
Berichten: 1489
Lid geworden op: vr 30 dec 2011, 15:26
Locatie: [NLD] Nijmegen, [RTH] Nao Amerforti, [FOR] Bahalar Davaledeđ, [VTM] Gårshavn

Re: [VGR] Viguros

Bericht door TzM23 » zo 07 feb 2016, 00:31

Dan kan je meerdere klanken bij eenzelfde letter zetten, eventueel met uitleg. Indien veel klanken verschillen kan je ook twee colommen maken.
[RTH] Ta Rê Pûblica Tholenia: viewforum.php?f=39
[FOR] Śadar Forźeđ: viewtopic.php?f=8&t=380
[VTM] Republiken Vestmark: viewtopic.php?f=8&t=508

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten