[CAR] Nieuwsberichten

Carthamian Federation

Moderator: Kathor

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 18 dec 2016, 00:06

An Dåine WEEKEND schreef:Countdown to Arunidađe¹
The nation prepares itself, two days before reunification

PÖTAMA/ FLUNYTH (RAI) - Het verdeelde Carthamië gaat zijn laatste weekend in, dinsdag herenigen het Keizerrijk en de Volksrepubliek tot één staat. Er staan voor maandagavond grote feestelijkheden gepland in een hoop steden in Carthamië. In Flunyth, waar de officiële ceremonie zal plaatsvinden, is men grondig in de weer met de laatste voorbereidingen. Men verwacht dat tot 2 miljoen mensen naar de Noord-Aguilijnse hoofdstad zullen afzakken voor wat door velen nu al het grootste feest allertijden wordt genoemd. Dinsdag zullen er festiviteiten in Pötama plaatsvinden, met als hoogtepunt de openingszitting van het nieuwe federale parlement op New Parliament Hill.

66 jaar scheiding wordt maandagavond om middernacht definitief omgedraaid, vanaf dan zullen het Carthaamse Keizerrijk en de Noord-Aguilijnse Volksrepubliek de Tweede Carthaamse Republiek vormen. In steden in beide landen worden voorbereidingen getroffen voor de grootschalige festiviteiten. Vooral Flunyth, waar maandagavond de officiële ceremonie zal plaatsvinden, wordt volledig klaargestoomd voor een historische dag. Vlaggen van de Carthaamse Confederatie en de nieuwe Noord-Aguilijnse deelstaat hangen uit op de grootste boulevards in de stad. Ruim 2 miljoen mensen worden verwacht deel te nemen aan de festiviteiten die de Volksrepubliek uitwuiven en de Federatie omarmen.

Toekomstig President ad interim Ano Estamor² nam vandaag ontslag als kamervoorzitter van het Noord-Aguilijnse parlement, hij kreeg door het voltallige Noord-Aguilijnse parlement een staande ovatie. Estamor zal tot april President zijn van het verenigde Carthamië, vanaf dan zal de winnaar van de Presidentsverkiezingen van 12 en 26 maart zijn taak overnemen. In zijn afscheidsrede als kamervoorzitter drukte Estamor zijn blijdschap uit over de naderende hereniging en zei hij dat hij verheugd was op het feit dat hij de komende 2 maanden de eengemaakte Carthaamse Federatie kan dienen.

Talloze prominenten uit binnen- en buitenland zullen in Flunyth aanwezig zijn, hieronder verschillende leiders van Atlantische landen. Hun aanwezigheid symboliseert de toenadering van de Atlantische landen tot elkaar na meer dan een halve eeuw van oorlog en vijandigheid. Verwacht wordt dat de woorden van de talloze sprekers vol met verwijzingen naar een verenigd Atlantis zullen staan.
¹ Arunidađe is de Neurse naam voor de hereniging van Carthamië en Noord-Aguilas, dit betekent letterlijk "Hereniging"
² Ano Estamor was in 1979 de eerste Neur in de ruimte toen hij namens Noord-Aguilas deelnam aan het Sovjet-Interkosmos programma. Later was hij een vanwege zijn populariteit onder het volk één van de drijvende krachten achter de hervormingen gemaakt onder toenmalige communistisch partijleider en staatshoofd Geraldo Rengith, die van de Noord-Aguilijnse marxistische eenpartijstaat een liberale democratie maakte.
Laatst gewijzigd door Kathor op ma 13 mar 2017, 01:48, 2 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Faylin » zo 18 dec 2016, 00:24

Koningin Celestine, prins Årge, toekomstige erfprins(es) Ukkepuk en koning Varrade* zullen uiteraard bij de festiviteiten in Flunyth aanwezig zijn, evenals Cyleens senaatshoofd Eve Dordin.

* Als de voor het Cyleens benodigde letters niet op een toetsenbord aanwezig zijn (zoals op het nieuwe geweldige *kuch* toetsenbord van mijn telefoon), dan schrijft men 'th' op de plek van een thorn en 'd' op de plek van een eth

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Dulminis » zo 18 dec 2016, 09:54

De landvoogd van Kartjas, wiens gezondheid nog altijd zwak is, laat zich waarschijnlijk vertegenwoordigen door premier Ziv́ih Oluhume.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
CX1000
Berichten: 499
Lid geworden op: do 25 jul 2013, 12:21
Locatie: Rasovonto [KVA], Bunnik [NLD]

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door CX1000 » zo 18 dec 2016, 20:42

Koning Piter en premier Dupin van Kvarinsuloj zullen ook aanwezig zijn.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » ma 19 dec 2016, 08:11

De dag van de Hereniging (Neurs: Arunidađe) is aangebroken! Vanavond om middernacht zullen het Keizerrijk en de Volksrepubliek samengaan na 66 jaar van scheiding. de komende twee dagen zijn uitgeroepen tot nationale feestdagen. Doorheen de dag zal ik updates over de evenementen posten, ik hou me hierbij NIET aan het tijdsverschil tussen Carthamië en Europa, dus in feite kijken we 3 uur in de toekomst.

Ochtendkranten
Spoiler: weergeven
An Dåine (Broadsheet) schreef:Last day of the Empire

PÖTAMA/ FLUNYTH (RAI) - Vandaag is de laatste dag dat het Carthaamse Keizerrijk en de Noord-Aguilijnse Volksrepubliek gescheiden leven. Vanaf vanavond middernacht zullen beide landen na 66 jaar van scheiding weer formeel samensmelten...
The Daily (Tabloid) schreef:History to turn at midnight
Anoth Rune (Noord-Aguilijnse Broadsheet) schreef:Arunidađe å meianyth
Hereniging om middernicht
9:00
Spoiler: weergeven
andoaine.ct schreef:BREAKING: Farena Sarandas regains consciousness
"A miracle has happened"

SONDIL, KA - Farena Sarandas is gisteren ontwaakt uit haar coma, een maand nadat ze werd neergeschoten door moslimextremisten in Sondil. Doktoren spreken van een mirakel...
IBC News Special: Reunification schreef:Chancellor James Rafath visits grave of Arvud Arion

PÖTAMA - Bondskanselier James Rafath heeft vanochtend het graf van Arvud Arion bezocht op de nationale begraafplaats van Gwynerd. Rafath nam de tijd om zich te bezinnen over de komende twee dagen en de gebeurtenissen die er gebeurden na Arions dood. Rafath vertrok later naar het militaire vliegveld van Dudley voor zijn vlucht naar Flunyth...
21:00
Spoiler: weergeven
IBC National News schreef:
Headlines:
  • Three hours before unity, hundreds of thousands gather in Flunyth to celebrate Arunidađe after 66 years of division. The official ceremony has started an hour ago.
  • A day of terror in Europe, the Russian ambassador to Turkey is shot and killed at an exposition in Ankara, later a lorry drives into a christmas market in Berlin.
*This is the IBC National News*

Newsreader: Goedenavond dames & heren, nog enkele uren en de Carthaamse hereniging is een feit. 66 jaar na de scheiding van beide landen treedt de Noord-Aguilijnse Volksrepubliek in tot de Carthaamse Federatie. Een uur geleden begon in het Operahuis van Flunyth de officiële ceremonie ter ere van de hereniging. De Flunyther Philharmonic speelt er de Ode an die Freude van Beethoven. Intussen stromen honderdduizenden samen rond de Lagorots, waar om middernacht de Carthaamse vlag hoog boven de stad zal gehesen worden...

Report: Honderdduizenden mensen verzamelen vandaag in het centrum van Flunyth, op tientallen plekken in de stad zijn evenementen aan de gang. Er wordt overal veel muziek gespeeld, al beleeft een evergreen hoogconjunctuur: *Een menigte zingt "O filho da Marinalla", een populair Carthaams liedje uit de jaren '50 waarin werd gelachen met de politieke situatie van toen*. Er wordt ook gevierd op en rond de baai van Flunyth, door het abnormaal warme weer van de laatste dagen, 17°C in Flunyth, waren er vanmiddag enkele moedige mensen die het koude water aandurfden en een snelle duik namen. Men verwacht dat tot 100.000 mensen op het strand van Esteban zullen samenstromen om van daaruit de ceremonie op de nabijgelegen Lagorots te volgen...
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » ma 19 dec 2016, 23:37

IBC News Special schreef:Arunidađe
Enkele hoogtepunten uit de live-uitzending van de hereniging op IBC

Presentator: "U ziet hier de Carthaamse vlag die door twaalf jongeren wordt gedragen, elk drie uit de toekomstige vier deelstaten. Om middernacht stipt zullen zij beginnen met de vlag te heisen aan de mast op de top van de Lagorots."

*De vlag wordt gehesen aan de vlaggenmast, een bijzonder emotioneel doch vreugdevol moment voor veel mensen. vanuit kerken over heel de stad luiden klokken en overal wordt vuurwerk afgestoken. De stad suddert en beeft onder de grootste explosies die de stad in vele eeuwen heeft meegemaakt. Deze uitspattingen staan echter in teken van de vrede, een vuurwerkshow van werkelijk "Carthaamse" omvang*

*Ondanks het immense kabaal van de kerkklokken en het vuurwerk begint een vrouwenkoor aan de voet van de Lagorots met het zingen van de Nörikatna, het volkslied van het nu eengemaakte Carthamië. We luisteren mee*
  • Carthamia, Pais das bouđas Nöris!
    A hora da veritha!
    Đavoth vos sharcs, frutoth vos armas!
    Forza! Nathra jilos y jilas!
    Forza! Nathra jilos y jilas!
    An đunđa zarc sta virelea!
    Saldats do Caria sivirnoth!
    Sil gardnery anga vos!
    Ils peneroth no vyth đun azevelde!
Het vuurwerk, de kerkklokken en het volk dat en masse meezingt geeft een nieuwe dimensie aan het hele gebeuren. "Het lijkt net een film"
  • Arsoth, hermås!
    Elnoth as savarmers!
    Cetnoth, cetnoth!
    Odynoth souf ca’n dom sta libera!
*Het volkslied wordt onthaald door een immens gejuich dat van overal in de stad hoorbaar is. President Ano Estamor neemt onverwacht het woord*
President Ano Estamor: "Vandaag beleven we niet alleen het begin van een nieuw deel in de Carthaamse geschiedenis, het is tevens het begin van een nieuwe era in Atlantis. De hereniging van ons land symboliseert de teruggevonden vriendschap tussen de Atlantische landen na een halve eeuw van spanningen en wantrouwen.
Ons land is nu het grootste land van Atlantis, doch zal het dit niet naar zijn hand zetten. De Carthaamse Federatie reikt de hand naar Atlantis en de Wereld en stelt zijn diensten beschikbaar aan de vrede en de vrijheid overal waar dat momenteel tekortschiet. Ons toekomstperspectief is Atlantis, dat wil niet zeggen dat Atlantis Carthaams zal worden, maar dat Carthamië voor eens en voor altijd Atlantisch zal zijn!"
*Gejuich...*

*Na de officiële ceremonie druipen een hoop politici al snel weer af, het volk trekt zich daar echter weinig van aan, een groots volksfeest barst los op o.a. het strand van Esteban, aan de Lagorots en andere plekken in de stad. Een feest dat niet snel lijkt uit te doven, maar veel maakt dat niet uit want 20 december is een nationale feestdag ;) *
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » za 31 dec 2016, 01:15

Jaaroverzicht 2016
Naar goede gewoonte ook dit jaar met oudjaar een overzicht van de gebeurtenissen in Carthamië van het afgelopen jaar.
Januari
Spoiler: weergeven
  • 1 januari
    • Bij een vuurwerkexplosie in het stadje Luxemburg op de Puneteilanden (Noord-Aguilas) komen 2 medewerkers om het leven, tientallen mensen raken gewond.
  • 14 januari
    • Nelas Hetiman (88), de oudste MP van het Carthaamse Huis van Afgevaardigden, overlijdt aan een beroerte, hij wordt in zijn titel als "Vader des Huizes" opgevolgd door Ivona Norfolk (82), zij het als "Moeder".
  • 22 januari
    • Volcat lanceert de Volcat 125.E. Deze elektrische wagen, gebaseerd op het model van de legendarische Volcat 125, moet elektrisch rijden beschikbaar maken voor de grote massa. De wagen haalt een topsnelheid van 120 km/h, Carthaamse kopers zouden deels gesubsidieerd worden door de overheid. De Lurarische overheid wil hier niet van weten, ondanks protesten van verschillende garagehouders van Volcat in heel de deelstaat.
Februari
Spoiler: weergeven
  • 1 februari
    • RFF-mediagroep koopt het netwerk van Franstalige TV- en Radiozenders van de IBC over voor een bedrag van 400 miljoen Carthaamse Valis (800 miljoen Carthaamse Nieuwe Valis).
  • 5 februari
    • De Federale regering, in overleg met de Lurarische regering en een delegatie Tholeniërs, bereiken een akkoord over de status van Abbeville. Op 16 april kunnen de inwoners zich uitspreken over tot welk land ze willen behoren.
  • 8 februari
    • Regionale verkiezingen in de Carthaamse deelstaat, dankzij een nieuw kiessysteem behaalt de LDP een klinkende overwinning in verschillende regio's, Labour zakt intussen verder weg in een diep dal. De ONP (separatisten) behalen een absolute meerderheid in Overland.
  • 9 februari
    • Sales Hlavin stapt op als leider van Labour, er zal een leiderschapsverkiezing plaatsvinden op het partijcongres aanstaande zomer.
Maart
Spoiler: weergeven
  • 8 maart
    • Bij een gasexplosie in een flatgebouw in Flunyth, FL komen 8 mensen om het leven, het gebouw is onbewoonbaar.
  • 15 maart
    • Een neonazistische studentengroepering marcheert door de straten van Aningvalder, ze raken slaags met linkse tegenbetogers. De Gendarmerie is en masse aanwezig en arresteert bijna 80 man, er vallen zo'n 26 gewonden en er is aanzienlijke schade in de studentenbuurt van Aningvalder.
  • 29 maart
    • In navolging van de terreuraanslagen in België en Burghteland vinden ook in Pötama huiszoekingen plaats, 8 mensen werden opgepakt wegens banden met het islamitische terreurnetwerk Daesh (ISIS)
April
Spoiler: weergeven
  • 16 april
    • De inwoners van het Lurarische stadje Abbeville spreken zich uit over de toekomst van hun stad in een referendum. De kiesgerechtigden kunnen kiezen voor een overheveling naar Tholenië of een behoud van de huidige situatie. 84% stemt TEGEN een transfer naar Tholenië, aangesterkt door de politieke en economische instabiliteit in het buurland.
  • 28 april
    • Bij Borken op het eiland Borlac (Kardög) breekt een bosbrand uit. Dankzij de droogte breidt de brand zich al snel uit en staan delen van het eiland in lichterlaaie, tientallen mensen moeten uit hun huizen geëvacueerd worden
  • 29 april
    • De bosbrand van Borlac breidt zich uit, ook op het naburige eiland Jarlac breekt brand uit. De branden zouden aangestoken zijn.
    • Rijksweg 18 tussen Bjövos en Skegge worden door de bosbranden afgesloten voor alle verkeer. De autosnelweg is op meerdere punten zwaar beschadigd. Ook het treinverkeer tussen Sinderia en Kardög ligt helemaal stil.
  • 30 april
    • De branden op Jarlac en Borlac eisen hun eerste slachtoffers, twee spuitgasten van de brandweer van Borken raken bevangen en komen om het leven.
    • Noord-Aguilijnse en Dumerische blusvliegtuigen staan de hulpdiensten bij. Het vuur nadert het stadscentrum van Borken, enkele huizen in de buitenwijken zijn al in de as gelegd.
Mei
Spoiler: weergeven
  • 1 mei
    • Een zware regenbui helpt de branden op Borlac en Jelin onder controle te brengen.
    • De Borkense politie arresteert een 21-jarige pyromaan voor moedwillige brandstichting.
  • 3 mei
    • De bosbranden raken onder controle, er zal nog enkele dagen nageblust. De schade loopt op tot 200 miljoen Valis (400 miljoen Carthaamse nieuwe Valis). Het dodental van de branden ligt op 5.
  • 11 mei
    • De Carthaamse pop-zanger Alo (geboren Alton Thelon) overlijdt in Los Angeles op 52-jarige leeftijd aan aids. Alo had in de jaren '80 en '90 wereldwijd grote successen met hits zoals "Gimme" (1986), "Hour of Freedom" (1990) en "Up!" (1998). Thelon kreeg in 1995 te horen dat hij en zijn partner Caius Petinius drager waren van het HIV-virus, na deze diagnose kwam hij er al snel mee in de openbaarheid en werd hij een uitgesproken activist in de strijd tegen de ziekte. Caius Petinius overleed in 2001 aan een longontsteking ten gevolge van het virus.
  • 21 mei
    • CDF Senhal speelt kampioen in de Carthaamse Super League voetbal na een uitoverwinning bij Stade Leive, het is de eerste keer in 22 jaar dat een Lurarische club landskampioen van Carthamië wordt.
  • 27 mei
    • Nabij Tes, een eilandje in de Scipionische zee, stort een DC-3 van Äro Aselonas neer, alle 22 inzittenden komen om het leven. De oorzaak van de crash lag aan slecht onderhoud ten gevolge van financiële problemen bij Äro Aselonas
  • 31 mei
    • Gerco Dorath, Minister van BiZa onder de junta van 1973 tot 1975, wordt ter dood veroordeeld op basis van landsverraad, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Juni
Spoiler: weergeven
  • 1 juni
    • Een zware brand breekt uit bij een pesticidebedrijf in de haven van Sinderia, omdat niemand op het bedrijf aanwezig is is het onduidelijk welke producten in brand staan. Urenlang moeten inwoners van Groot-Sinderia ramen en deuren dichthouden. Na enkele uren blijkt de rook niet giftig te zijn.
    • Noord-Aguilas verliest zijn openingswedstrijd op de AFC Atlantis Cup tegen het dwergstaatje Ireggio met 1-2.
  • 12 juni
    • Carthamië wint zijn eerste wedstrijd op de AFC Atlantis Cup met een droge 5-1 overwinning tegen Kratizi.
    • De Noord-Aguilijnen herpakken zich tegen Westmark en winnen met 1-3.
  • 14 juni
    • Carthamië wint ook zijn tweede wedstrijd met de spreekwoordelijke vingers in de neus, het verslaat Kwang Yung met 5-1.
    • In een spektakelwedstrijd verslaat Noord-Aguilas de gedoodverfde topfavoriet Tholenië met 2-1. Noord-Aguilas eindigt tweede in zijn poule met evenveel punten als Tholenië (dat echter een beter doelpuntensaldo heeft).
  • 16 juni
    • Carthamië - Nefen & Daar eindigt op een scoreloos gelijkspel, Carthamië eindigt groepswinnaar in zijn poule.
  • 20 juni
    • Carthamië en Noord-Aguilas treffen elkaar in de achtste finales, na strafschoppen wint Carthamië de wedstrijd met 2-2 (4-2).
  • 25 juni
    • Carthamië verliest van Eduko in de kwartfinale met 2-1.
  • 29 juni
    • Te Scona (Cylenië) treedt Årge, de Prins van Argonder en broer van Carthaams Keizer Mårt, in het huwelijk met Celestine, Koningin van Nionië en Svalingen. De Prins krijgt de nieuwe titel Prins van Nionië en Svalingen.
Juli
Spoiler: weergeven
  • 1 juli
    • De Carthaamse Nieuwe Valis wordt de nieuwe munteenheid van Carthamië en Noord-Aguilas (de toekomstige Carthaamse Federatie), De oude Valis en Noord-Aguilijnse Dollar zullen nog tot 1 juli 2018 inwisselbaar zijn.
  • 4 juli
    • Elena Asiq, dochter van Arton, wordt op het Labour-partijcongres verkozen tot nieuwe partijleidster (en daardoor ook vice-premier). Haar benoeming is niet onbesproken want ze wordt aanschouwd als hautain en "out of touch" met de gewone kiezer. Veel Labour-kiezers uiten hun onvrede met de gang van zaken. De Carthaamse sociaal-democraten lijken verder te gaan in het sukkelstraatje waar ze intussen al enkele jaren inzitten.
  • 6 juli
    • De Volcat Avio 800 maakt voor zijn eerste commerciële vlucht, het nieuwe lange-afstands straalvliegtuig van Volcat is zuiniger en lawaaivriendelijker dan zijn rechtstreekse concurrenten, de Boeing 777 en de Airbus A380.
  • 17 juli
    • Bondskanselier James Rafath begint een vierdaags staatsbezoek aan India, hij wordt in de Indiase hoofdstad New Delhi ontvangen door President Narendra Modi
  • 18 juli
    • Farena Sarandas (37), oud-minister van BuZa onder de regering Van Vaart beslist om de Labour-partij te verlaten. Ze klaagt het gebrek aan transparantie en de volgens haar corrupte werking van de partij aan. Ze besluit om zich aan te sluiten bij de Baldo!-beweging en zal voor die partij campagne voeren bij de parlementsverkiezingen in januari 2017. Ze zal het enige lid van Baldo! worden in het Carthaamse Huis van Afgevaardigden.
    • Elena Asiq reageert erg gepikeerd op het nieuws dat Sarandas de partij verlaat. In een persbericht veroordeelt ze de Baldo!-beweging als anti-democratisch, stalinistisch en demagogisch. Ze sluit enige samenwerking tussen haar partij en Baldo! uit. Haar directe uithaal wordt op weinig appreciatie onthaald bij het publiek en de regering. James Rafath laat vanuit India weten dat hij en zijn partij (LDP) afstand nemen van Asiqs uitspraken.
Augustus
Spoiler: weergeven
  • 5-21 augustus
    • De Olympische Zomerspelen vinden plaats in Rio de Janeiro, de Carthaamse en Noord-Aguilijnse atleten behalen gezamenlijk 33 medailles waarvan 8 gouden.
  • 8 augustus
    • Militairen van de harde lijn plegen een staatsgreep in Zuid-Aquilas. Ze bezetten grote delen van het vasteland en drijven de Carthaamse troepen in het noorden terug tot Sithe. Ze drijven de VN-blauwhelmen samen met duizenden terug tot de vallei van Emosen, er dreigt een humanitair drama. Het parlement in Latiopolis, waar Consul Octavianus Bassus zich bevindt, wordt omsingeld maar houdt stand door de inzet van Tholeense en Dumerische elite-troepen.
  • 9 augustus
    • Carthaamse para's van de CCS (Carthamian Commando Service, de elite-eenheid van het leger) creëren een corridor tussen de VN-enclave in Emosen en Carthaamse stellingen in het noorden.
    • Het Carthaamse Korps Mariniers voert een amfibische landing uit op Tanolum, de stad valt zonder verzet en er vertrekt een konvooi tanks en andere zwaarbewapende troepen richting Latiopolis om het parlement te ontzetten. Tegen valavond ontzetten ze consul Octavianus Bassus en de overgebleven verdedigers. Het verhaal van de Tholeens-Dumerische opofferingen om de Zuid-Aquilijnse democratie te beschermen gaat de wereld rond.
  • 20 augustus
    • Bij anti-terreuracties in heel Carthamië worden 38 jihadisten gearresteerd, bij een uit de hand gelopen inval in Påcthar worden vijf jihadisten gedood. Er waren plannen om een aanslag te plegen op de Saze Pride, een holebi-evenement in Pötama, dat op de 21e zou plaatsvinden (en dat uiteindelijk ook plaatsvond).
September
Spoiler: weergeven
  • 11 september
    • De Carthaamse minister van BuZa, Peter Kosinki, en zijn Karktische collega Pogan hebben een fikse ruzie over de uitgebreide grenscontroles aan de Karktische grens. Pogan beschuldigde de Carthaamse douaniers van racisme, maar Kosinki nam het voor hen op. De douanebeambten zijn overigens meestal zelf van Oost-Avaamse (etnisch Karktische) origine. Kosinki legt de reden van de zware grenscontroles bij de situatie in Kartjas, die volgens Kosinki niet onder controle is van de centrale regering.
  • 15 september
    • Terreur maakt zich meester van de Tholeense hoofdstad Nao-Amerforti. Meer dan honderd mensen laten het leven bij een schietpartij aan een kerk en een bomaanslag op een trein. De terroristen gebruikten een vluchtwagen met een vervalste Carthaamse nummerplaat. In de Pötamese voorstad Påcthar gaan Tholeense en Noord-Afrikaanse hangjongeren op de vuist, er vallen meerdere zwaargewonden en de politie moet ingrijpen met het waterkannon, honden en traangas.
  • 21 september
    • Gerco Dorath, die in mei werd veroordeeld tot de doodstraf, wordt in de gevangenis van Blomastic geëxecuteerd door de kogel. Hij was de laatste nog levende leider van de junta van 1973-1975.
Oktober
Spoiler: weergeven
  • 3 oktober
    • Prinses Anina Grömby Nervain (86), de weduwe van Keizer Orvas II, komt zwaar ten val in haar verblijf in Asim. Ze wordt opgenomen in het Academisch Ziekenhuis van Asim.
  • 14 oktober
    • Zware supportersrellen tussen hooligans van Stade Leive en Racing Partash leiden tot straatgevechten in Leive. 18 mensen raken gewond en tientallen hooligans worden opgepakt door de Gendarmerie, die massaal aanwezig is. Het is het zwaarste incident in de Carthaamse voetbalwereld in vele jaren.
  • 16-17 oktober
    • Orkaan Nicole komt aan land in Noord-Aguilas. De orkaan, die aan land komt met windsnelheden tot 150 km/h, zwakt al snel af tot een tropische storm. De schade wordt geraamd op enkele miljoenen Valis, er komen ook 2 mensen om het leven.
  • 22 oktober
    • De coalitie van Labour en LDP in Avamië valt nadat blijkt dat gouverneur Asimoth (Labour) de afgelopen jaren voor vele miljoenen aan Valis uit de kas van de regio heeft verduisterd. Het is het zoveelste schandaal dat de partij treft. Het feit dat Asimoth geen sanctie krijgt door partijleidster Elena Asiq zit veel mensen bijzonder zwaar. Ook nationaal beeft de coalitie, maar deze houdt wel stand.
November
Spoiler: weergeven
  • 7 november
    • In Leive en andere steden in Noord-Overland wordt de aardbeving van precies een jaar geleden herdacht. 35 mensen kwamen toen om het leven en 2500 anderen raakten gewond. Ruim een jaar later is er nog altijd redelijk wat schade aanwezig in o.a. Leive, maar het leven heeft intussen weer zijn normale gang genomen en vrijwel alle daklozen van toen hebben intussen een (semi-)permanente woonst.
  • 22 november
    • Farena Sarandas, de rijzende ster bij de Baldo!-beweging, wordt door een sluipschutter neergeschoten in Sondil op het eiland Jelin. Sarandas was campagne aan het voeren voor de aankomende verkiezingen. Ze wordt zwaar gewond naar een lokaal ziekenhuis gebracht, ze ligt in een diepe coma.
  • 23-29 november
    • Dagenlang wordt er geprotesteerd tegen de moordpoging op Farena Sarandas. Een woedende menigte sluit niet uit dat de regering van deze affaire op de hoogte was. In het zuiden, waar de Baldo!-beweging vanwege economische moeilijkheden* een zeer sterke machtsbasis heeft, wordt dagenlang strijd geleverd met de ordediensten. De strijd wordt nog het allerhevigst gevoerd in Blomastic, waar relschoppers een politiekantoor en raadshuis aanvielen met molotov cocktails. De situatie kalmeert na een week maar bijft hoe dan ook gespannen.
  • 30 november
    • In Greop worden drie jihadisten gearresteerd, zij zouden achter de aanslag op Farena Sarandas liggen vanwege uitspraken die de islam bekritiseren. Eén van de verdachten was een ex-Syriëganger waarvan de veiligheidsdiensten nochtans vermoedde dat hij nog altijd in het Midden-Oosten aanwezig was.
*De Carthaamse regio Avamië is de minst welvarende regio van heel de Federatie. 1 op 3 jongeren is er werkloos en de algemene werkloosheid ligt rond de 13%. Ook Carthiskië en Lazanoth (Noord-Aguilas) kampen met een minder goed draaiende economie dan de rest van het land.
December
Spoiler: weergeven
  • 14 december
    • Op Rijksweg 27 nabij Tal Vernavin rijdt een auto in een afgrond, 3 inzittenden komen om het leven. In diezelfde bocht kwamen in 2010 kroonprins Orvas en zijn vrouw Laetitia, de ouders van huidig Keizer Mårt, ook al om het leven. Er wordt geschokt gereageerd op het feit dat er na dit ongeluk niets is gebeurd aan de toestand van sommige bergwegen.
  • 19-20 december
    • In Flunyth en andere steden in Carthamië en Noord-Aguilas worden de feestelijkheden op gang getrapt voor de hereniging of ARUNIDAĐE van beide landen. In Flunyth zijn tientallen binnenlandse en buitenlandse prominenten aanwezig. Om middernacht wordt de Carthaamse vlag gehesen op de Lagorots, een kleine berg (100m) in het centrum van Flunyth. Onder een oorverdovend klank- en lichtspektakel wordt een nieuw tijdperk feestelijk onthaald.
    • Farena Sarandas ontwaakt uit haar coma. Ze is nog erg zwak maar ademt weer zelf. Dokters menen dat ze er bovenop zal komen.
  • 21 december
    • In Pötama vindt de eerste zitting van het nieuwe federale parlement plaats. Een delegatie van 100 Noord-Aguilijnse politici, evenredig met de zetelverdeling in het Noord-Aguilijnse parlement, zal hierin zetelen tot de verkiezingen van februari 2017.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » wo 08 mar 2017, 01:12

An Dåine 8/3/2017 schreef:Four more days...
Parties prepare for first All-Carthamian elections in 67 years

PÖTAMA - Met nog vier dagen te gaan zet de Carthaamse Federatie zich schrap voor de eerste geheel Carthaamse verkiezingen in 67 jaar. In Lazanoth en Noord-Aguilas worden voor het eerst de deelstaatparlementen verkozen, federaal zal een nieuw parlement verkozen worden en de eerste ronde van de presidentsverkiezingen vinden dan ook plaats.

Presidentsverkiezingen
Voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen is vooral de vraag wie het zal opnemen tegen de liberaal Athor Telvanen. De conservatieven, socialisten en Baldo! dingen alledrie mee voor de tweede plaats voor de tweede ronde op 26 maart[...]

Federale verkiezingen
De liberalen staan afgetekend aan de leiding in de opiniepeilingen en het lijkt zeer waarschijnlijk dat James Rafath Bondskanselier blijft. De grote vraag momenteel is echter of zij dit met een absolute meerderheid kunnen doen of dat er opnieuw sprake zal zijn van een Hung Parliament¹. De Tories² zijn namelijk goed geplaatst om een deel van de verliezen van de socialisten op te nemen en zo de liberalen een absolute meerderheid te ontzeggen.
De socialisten stevenen af op een zeer zware nederlaag, doemdenkers voorspellen dat zij vrijwel enkel nog Aquilijnse zetels zullen hebben en dat zij ook daar sterk zullen inbinden. De vele schandalen in Zuid-Carthamië en de opkomst van Baldo! zouden de partij federaal dan ook nekken. Baldo! profiteert hier nog het meeste van en zou nek aan nek met de Aquilijnse socialisten gaan om de derde fractie te worden in het federale parlement.
Kleinere groepen zoals de groenen, religieuzen, nationalisten en regionalisten zouden elk een paar zetels binnenhalen, hierdoor kunnen zij mogelijk een sleutelrol spelen als de liberalen net geen absolute meerderheid zouden halen.

Deelstaten
De deelstaatverkiezingen beloven nog het minste spektakel, zowel in Lazanoth als Noord-Aguilas staan respectievelijk tories en socialisten aan de leiding[...]
¹ Een hung parliament is een Angelsaksische term voor een parlement waarin geen enkele partij een absolute meerderheid heeft, in een Wesminster-systeem is dit vrij ongewoon in tegenstelling tot het Nederlandse/Belgische systeem.
² Een Tory is een Engelse bijnaam voor leden van de Conservatieve Partij, deze bijnaam wordt ook in Carthamië gehanteerd voor de leden van de conservatieve partijen National/Nahena/MD
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 12 mar 2017, 22:49

Dit topic zal doorheen de avond en nacht geüpdatet worden
IBC Election Night 18:00 CST schreef:First polls close
Voice: ...with the polls about to close on the Cork Islands; IBC special coverage of election night continues.

Presenter: And the first polls have closed, counting has started in the Territory of the Cork Islands. The Islands will send one MS* to Pötama...

5 minutes later

Presenter: We have a result from the Cork Islands where we see that the incumbent liberal MS John Edward is leading with a couple of votes more than the tory candidate. 68% of the votes have been counted on the Cork Islands...
* MS = Member of Senate
IBC Election Night 19:00 CST schreef:Polls closing across the country
LIB: 1/ CON: 0/ SOC: 0/ BAL: 0/ OTH: 0, Total seats: 1/400
Voice: ...with the polls about to close in Stelmia, Aningland, Overland, Baia, Costa Norte, The Punet Islands, The Hetman Islands and the Frisland Territory; IBC special coverage of election night continues...
IBC Election Night 20:00 CST schreef:Liberals leading or elected in 32 constituencies
LIB: 32/ CON: 12/ SOC: 5/ BAL: 2/ OTH: 1, Total seats: 52/400

Presenter: ...with the polls about to close in Avamia, Carthiskia, Luraria, Nagneth, Corceđa, Lazanoth and the Catonis Islands; IBC special coverage of election night continues...
IBC Election Night schreef:BREAKING: LIBERAL GOVERNMENT
LIB: 95/ CON: 59/ SOC: 19/ BAL: 29/ OTH: 10, Total seats: 212/400

*Dramatic Tune*

Presenter: At 20:54 Carthamian Standard Time, we at IBC are confident to tell you that if the trend continues, the next chancellor will be James Rafath. I repeat, IBC has the confidence to tell you that if the trend continues, the liberal parties will form the largest faction in the Senate*. We cannot make a projection now if this will be a majority government or if there will be a Hung Parliament...
* De Senaat is de naam voor het federale parlement van de Carthaamse Federatie, hoewel de naam Senaat in veel landen het hogerhuis betekent is dat in de Carthaamse Federatie het lagerhuis (er is namelijk geen hogerhuis aangezien het een eenkamerstelsel is)
IBC Election Night 21:00 CST schreef:Polls in major cities close
LIB: 99/ CON: 60/ SOC: 20/ BAL: 31/ OTH: 11, Total seats: 221/400

Voice: ...with the polls about to close in Nouria, Gonsales, Kardög and Flunyth, IBC special coverage of election night continues...
IBC Election Night 23:07 CST schreef:BREAKING: NARROW LIBERAL MAJORITY
LIB: 203/ CON: 99/ SOC: 31/ BAL: 52/ OTH: 13, Total seats 398/400

*Dramatic Tune*

Presenter: At 23:07 Carthamian Standard Time, we at IBC are confident to tell you that the liberal government of James Rafath will have a majority in the senate. I repeat, IBC has the confidence to tell you that there will be a liberal majority government in the Senate.
Laatst gewijzigd door Kathor op wo 23 jun 2021, 21:59, 2 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » ma 13 mar 2017, 03:18

IBC Election Night schreef:Results of 1st Round of Presidential Elections

Presenter: At midnight, we are legally allowed to tell you which candidates you have chosen to the next round of the first Presidential Election of the Second Carthamian Republic.
:03
:02
:01
00:00
ATHOR TELVANEN (LIB): 29,8% | ESTEBAN RODRIGUEZ (CON): 25,1%

Presenter: Leading with 29,8% of the vote, Athor Telvanen of the Carthamian Liberal Democratic Party. Coming in second place Esteban Rodriguez of the Aguilan conservative party "Nahena". It's these two candidates who will contest one another in two weeks from now in the second round of voting.

Presenter #2: Trailing behind them, Rinqe Duthen of the Baldo! party with 19,8% of the vote; Elena Asiq of the Carthamian Labour party with 11,2% of the vote; David Erthon of the Carthamian Union with 8,9% of the vote; Sofia Partou of the Lurarian Greens party with 2,1% of the vote; Philippe Merbeau of the Alliance of Separatists with 1,3% of the vote; Lotha Ezbiasen of the Anti Capitalist Action with 1,0% of the vote and finally Gérard Devilliers of the Pirate Party with 0,8% of the vote...
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door BlaZ » di 14 mar 2017, 07:56

Wat voor plannen heeft de nieuwe regering zoal? Voor de buren uit Dumerië is dit toch wel een apart systeem.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » wo 29 mar 2017, 00:28

Uitslagen Tweede Ronde Presidentsverkiezingen
Spoiler: weergeven
Athor Telvanen (LIB): 55,1%
Esteban Rodriguez (CON): 44,9%

Athor Telvanen wordt de eerste verkozen president van de Carthaamse Federatie
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Dulminis » wo 29 mar 2017, 12:49

^^ De landvoogd van Kartjas feliciteert de heer Telvanen met zijn nieuwe functie.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
SjorsB
Geoficticus
Berichten: 2441
Lid geworden op: za 11 aug 2012, 14:05
Locatie: Nijmegen [NL] / Cadhemis [UN] / Miletta [IC] / Kongə [PI]
Landen: UNE, IRC
Contacteer:

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door SjorsB » wo 29 mar 2017, 13:38

Mw. Johans van Uneta hoopt alle internationale samenwerkingen met Carthamië door te kunnen blijven zetten en feliciteert dhr. Telvanen met zijn overwinning.

Gebruikersavatar
CX1000
Berichten: 499
Lid geworden op: do 25 jul 2013, 12:21
Locatie: Rasovonto [KVA], Bunnik [NLD]

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door CX1000 » wo 29 mar 2017, 19:27

Premier Dupin van Kvarinsuloj feliciteert dhr. Telvanen met zijn overwinning.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » ma 10 apr 2017, 03:30

An Dåine 10/04/2017 schreef:Non-essential personnel evacuated from embassy in Seovia

PÖTAMA/ JOHANNESBURG (RSA) - De federale regering haalt niet-essentieel ambassadepersoneel en de families van alle medewerkers terug uit Seovië. Dit komt door de steeds verslechterende veiligheidssituatie in het land. Vannacht zijn bij een bloedbad in Scopion honderden mensen om het leven gekomen nadat het leger meedogenloos de studentenprotesten neersloeg. Het merendeel van hen vliegt vanavond met een regeringstoestel van Johannesburg, Zuid-Afrika naar Pötama.

Het bevel tot evacuatie kwam reeds gisterenmiddag aan bij de in totaal 50 Carthamiërs die in het land resideren voor diplomatieke redenen. Reeds enkele weken waren zij klaar om bij een verdere verslechtering van de situatie in snel tempo het land te verlaten. Vannacht stapten zij op een overvolle vlucht richting Johannesburg, samen met andere westerlingen die het geweld ontvluchtten.

Er blijven nog een handjevol medewerkers achter in het ambassadegebouw in Txeō, één van de weinige westerse ambassades in Seovië...
An Dåine 10/04/2017 schreef:Thousands of Seovian exiles protest in Pötama

PÖTAMA - Duizenden Seovische Carthamiërs zijn in Pötama op straat gekomen in protest tegen het bloederig neerslaan van de studentenprotesten in Scopion. Zij werden voor theater Casa Rosada toegesproken door Txoxe Asthōsidine, de leidster van de grootste Akktataars-Seovische oppositiebeweging in ballingschap...
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » za 15 apr 2017, 04:30

An Dåine schreef:Sanctions for Seovia
Bank accounts frozen, imports embargoed as federal gouvernment responds to Scopion massacre

PÖTAMA - De federale regering heeft sancties aangekondigd tegenover Seovië, dit als antwoord op het bloedvergieten in Scopion eerder deze week. Daarbij zijn volgens de laatste schattingen rond de tweeduizend burgers om het leven gekomen toen soldaten het vuur openden op de protesterende massa. Van een blacklist van bijna tweehonderd namen zijn Carthaamse bankrekeningen geblokkeerd en visa's afgenomen of ontzegd. Een militair en economisch embargo zal worden ingesteld voor Seovië i.s.m. andere Atlantische landen.

De federale regering van Bondskanselier James Rafath kondigde vanavond sancties aan tegen Seovië. Hierbij volgt deze in de voetsporen van andere westerse landen en internationale organisaties die dit eerder deze week al deden. In een communiqué berichtte de regering de pers over de naderende sancties.
Zo'n 200 Seoviërs, hoofdzakelijk politieke, religieuze en militaire leiders van het land alsmede leidinggevende figuren binnen het militaire district Scopion zijn op een blacklist geplaatst. Zij kunnen voor een periode van minstens drie jaar het Valleen-gebied (dus ook Cylenië) niet meer in en Carthaamse bankrekeningen in hun bezit worden bevroren, dit hoofdzakelijk bij internationaal actieve banken zoals de Zopobank of de Imperial Credit Bank.
In samenwerking met verschillende andere Atlantische landen is er een wapenembargo en een gedeeltelijk economisch embargo afgekondigd. Dit werd gisteravond al snel duidelijk toen een Seovisch schip dat werd gelost in de haven van Sinderia onmiddelijk gesommeerd werd om het land te verlaten, dit met het merendeel van zijn waren nog aan boord.

Op de Carthaamse respons op het bloedbad werd lang gewacht, Carthamië is omwille historische redenen een belangrijke poort voor het Davaledaanse land om internationaal zaken te doen (specifieke handelsrelaties tussen beide landen gaan terug tot de 16e eeuw, zie hieronder). De Seovische ambassadeur werd vandaag ontboden in de ambtswoning van Bondskanselier met het bericht dat de Seovische diplomatieke missie binnen de 72 uur het land te verlaten.
Carthaams ambassadeur Nelis Tengvar en de overgebleven Carthaamse diplomaten in Seovië moeten zo snel mogelijk het land verlaten, een evacuatieprocedure was reeds eerder in gang gezet toen bleek dat er geprotesteerd werd voor het gebouw en de veiligheid van alle medewerkers niet meer kon gegarandeerd worden.

Achtergrond: Een trendbreuk?
Carthamië en Seovië gaan een lange weg terug. In de 16e eeuw landde de Carthaamse ontdekkingsreiziger en handelaar Jarva Ingvaren in de haven van Scopion, in de toen nog onafhankelijke Akkthataarse staat. In de loop van de 16e eeuw ontstonden aan de moderne Seovische kust meerdere Carthaamse handels- en verversingsposten, waaronder een belangrijke handelspost in de huidige haven van Scopion. Carthaamse handelaars (net als Cylenen en Dumeriërs) werden meer vertrouwd dan andere westerlingen omwille van hun polytheïstische geloof. Scopion werd dankzij de Carthaamse aanwezigheid een erg vooruitstrevende stad en een poort voor de verspreiding van westerse ideeën en technologieën, niet alleen in de Republiek Akkthatare maar in heel Davaleda.

Toen de Akkthataarse Republiek na jaren van neergang in 1675 ten onderging aan het Seovische Rijk werden de Carthaamse handelsposten onder druk opgegeven. In 1682 werd de Carthaamse handelspost nabij Scopion echter opnieuw opengesteld nadat de Seoviërs overtuigd waren van de bedoelingen van de Carthamiërs (die polytheïstisch waren, een belangrijke voorwaarde voor de radicale seoïstische theologen).
Carthamiërs kregen een monopolie op de overzeese handel met het Seovische rijk, vergelijkbaar met de positie van de Nederlanders in Japan gedurende 2 eeuwen. Een Carthaamse vloot die in 1682 voor de kust van Noord-Seovië voor anker lag zal echter ook hebben bijgedragen aan het opnieuw openen van de haven.
Tijdens de Carthaamse Successieoorlog van begin 18e eeuw werden de Carthaamse posten in Seovië prijsgegeven aan de Seovische staat in ruil voor steun aan de opstandelingen in de oorlog. Ondanks de verloren territoria bleef het nieuwe Carthamië een goede handelspartner van Seovië en bleef het het monopolierecht op handel behouden.

Ook vele jaren later bleven Carthaams-Seovische handelsrelaties gebaseerd op het Seovische vertrouwen in de Carthamiërs (hoewel ze in de loop van de eeuwen wel hun markten openden voor andere landen). Carthamië gebruikte (volgens sommigen: misbruikte) deze speciale relaties in de laatste paar jaren om mistoestanden in zake mensenrechten aan te kaarten binnen het land. Hierop werden relaties tussen beide landen koeler, maar desondanks bleef Carthamië een belangrijke westerse partner van Seovië.
De plotse ommezwaai van Carthaams beleid jegens het land is dan ook een bijzonder radicale ommedraai, maar een draai die niet ongegrond is gezien het historisch bloederige optreden van het Seovische regime tegen studenten, iets dat de wereld niet meer gezien heeft sinds het neerslaan van studentenprotesten door het Volksbevrijdingsleger in Peking op het Tiananmenplein in 1989
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Faylin » za 15 apr 2017, 11:43

^^ Naar mijn idee kun je beter het probleem bij de kern aanpakken (d.w.z. iets doen aan het nu heersende regime in Seovië), in plaats van embargo's opleggen in een enkel land, zonder dat daarover vantevoren metageofictief overleg is geweest.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » za 15 apr 2017, 16:52

^^ Wie zegt dat dit niet overlegd is geweest?
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » ma 17 apr 2017, 02:14

IBC News Special Report 16/04 20:11 schreef:Carthamian Diplomats in Seovia MIA*

Presentator: Wij onderbreken dit programma met een speciaal bulletin van IBC News met het laatste nieuws over de Seoviëcrisis. Het Carthaamse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zopas bekend gemaakt dat de overgebleven Carthaamse diplomaten in Seovië vermist zijn. Het gaat hier over Ambassadeur Nelis Tengvar en de diplomaten Renate Almroth, Jonathan Marbor en François Delvaux. Zij waren deze ochtend vertrokken uit het ambassadegebouw onder begeleiding van Seovische militairen maar hebben nooit de Internationale Luchthaven van Txeo bereikt. De stad Txeo, een bolwerk van het Seovische regime, was al dagen lang onrustig en buiten de Carthaamse ambassade waren er dag en nacht protesten met de eis om zogezegde Akkthataarse "terroristen" in ballingschap in ons land uit te leveren. De federale regering geeft om kwart na 9 een perstoespraak, wij zullen hier rechtstreeks verslag van uit brengen in het IBC National News...
*MIA: Missing in Action
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » di 18 apr 2017, 01:39

An Dåine 18/04 schreef:Seovian Hostage Crisis: Carthamian diplomats taken by government-aligned militia
Rafath diverts naval and air forces to the region

PÖTAMA - Bondskanselier James Rafath bekend gemaakt dat de verdwenen Carthaamse diplomaten in Seovië ontvoerd zijn door een aan het regime gebonden militie. Die informatie hebben zij verkregen van de geheime dienst CBI. Het is onduidelijk in welke omstandigheden de ontvoerde diplomaten waaronder ambassadeur Tengvar verkeren. Rafath haalde in zijn mededeling voor het Federale parlement hard uit naar het Seovische regime, dat volgens hem in ijltempo enige vorm van realiteitszin kwijtraakt. Hij houdt het Seovische regime en zijn leider Oeephas III persoonlijk verantwoordelijk voor het welzijn van de Carthaamse diplomaten.

Het federale parlement kwam gisteren in spoedzitting bijeen omtrent het gijzeldrama. Het is de eerste grote crisis voor het LDP-kabinet dat amper enkele weken geleden verkozen werd. Bondskanselier Rafath hield bij aanvang een toespraak voor het parlement waarin hij de situatie samenvatte en het regeringsstandpunt uitlegde. Opvallend was dat hij een militaire tussenkomst als een aanvaardbare optie zag en hij een Task Force in AFWEB verband richting de regio stuurde. De volledige mededeling van de premier vindt u op onze website andoaine.ct

Seovische troepen houden in heel het land razzia's tegen buitenlandse burgers en journalisten, in tegenstelling tot onze diplomaten worden zij simpelweg het land uitgezet. Intussen houdt het zijn grenzen dicht en mag er voor de rest niemand meer in of uit. Het regime probeert op deze manier verdere berichtgeving over de situatie te lande de kop in te drukken. Toch blijft het vanuit de Fenjamese grensplaats Radine duidelijk dat in Scopion gevechten woedden tussen opstandelingen en het leger. En de smokkelroutes tussen beide plaatsen blijken nog altijd grotendeels in werking.
andoaine.ct schreef:Extra session of the Federal Senate: Monday April 17th 2017
" Mister Speaker, De senaat komt op deze paasmaandag samen om antwoord te bieden aan de ontstane internationale crisis in Seovië. Voor de eerste maal in de geschiedenis van ons land zijn Carthaamse diplomaten, burgers die onze belangen en goodwill in de rest van de wereld vertegenwoordigen, het slachtoffer geworden van geweld door het land waar ze gestationeerd zijn. In de laatste paar dagen ging de situatie in Seovië er snel op achteruit na de bloedbaden in Scopion en andere steden. Na dagen van oplopende spanningen tussen Seovië en de buitenwereld, waaronder Carthamië, hebben zij alle grenzen van de internationale samenwerking en respect overschreden door ongewapende en onschendbare diplomaten aan te houden. Ik ben er van overtuigd dat alle parlementariërs hier zich zullen aansluiten bij de veroordeling van deze grove misdaad
Parlement: Heaaaaaaaaaaaaaaaaar*
Mister Speaker, onze inlichtingendiensten, in samenwerking met de inlichtingendiensten van een aantal andere westerse landen, hebben meer informatie verzameld over de omstandigheden van de verdwijning van Ambassadeur Tengvar en zijn gevolg. Enkele kilometers voor de internationale luchthaven van Txeo, waar de Carthaamse diplomatieke missie gestationeerd is, werden zij tegengehouden door een militie, gelieerd aan het Seovische regime. Onze diplomaten werden uit hun auto's gehaald en naar een andere plek in de ruime omgeving van de stad reden. Om veiligheidsredenen kan ik niet meer dan dit bekend maken.
[...]
De Federale Regering, in overleg met de Cyleense regering, heeft besloten dat een AFWEB-Task Force onder leiding van het vliegdekschip NNS Hope onmiddelijk koers zet richting Davaledaanse wateren. Hope en andere Carthaamse en Cyleense schepen waren op de terugweg van een militaire oefening in de Rio de la Plata en zijn de dichtstbijzijnde AFWEB-troepen in de regio. De Federale regering, noch de AFWEB is uit op oorlog en wij hopen dat dit conflict alsnog op diplomatieke wijze opgelost kan worden, in belang van de veiligheid van onze diplomaten. maar wij zijn klaar om ze terug te halen with force als dit niet zou mogen lukken.
* Parlementariërs in Carthamië roepen "Hear, Hear" in plaats van te applaudiseren, dit komt door een oude Britse koloniale wet die ook nog in Engeland van toepassing is
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » do 20 apr 2017, 01:03

An Dåine schreef:Seovian Hostage Crisis: Regime denies involvement, intelligence suggests otherwise
Rafath defiant despite mixed international reception: "We will get our lads back"

PÖTAMA/ NEW YORK - Het Seovische regime ontkent betrokken te zijn bij de ontvoering van de Carthaamse diplomaten in Txeo. Volgens hen hebben Akkthataarse rebellen de diplomaten ontvoerd en houden ze hen gevangen zolang er niet op hun eisen wordt ingegaan. Dit wordt echter vanuit alle hoeken tegengesproken door inlichtingendiensten en internationale waarnemers. Internationale reacties op het sturen van een Task Force richting Davaleda zijn verdeeld. Vele landen hekelen het feit dat Carthamië te werk gaat buiten de zegen van de Verenigde Naties.

In een statement dat in de staatspers werd verspreid leggen de Seoviërs de schuld bij "Akkthataarse rebellen" die volgens hen het militaire konvooi in de grootstad Txeo hebben overvallen. Zij eisen een onafhankelijke Akkthataarse Republiek in ruil voor hun vrijlating. Dit statement werd reeds kort na bekendmaking gefileerd door de internationale gemeenschap. Er raken steeds meer en meer details bekend over hoe de ontvoeringsactie zaterdag in zijn werk ging:
  • Rond 9 uur vertrok vanuit de Carthaamse ambassade in Txeo, een stad in het centrum van het land op meer dan duizend kilometer van Akkthatarië, een konvooi met de vier diplomaten richting Internationale Luchthaven, dit onder bewaking van Seovische militaire eenheden. Dit werd bevestigd door satellietbeelden die een groep militaire voertuigen waarnamen nabij de ambassade
  • Een twintigtal minuten later komt het konvooi van militaire voertuigen aan op de luchthaven. Er is hier echter geen spoor van de zwarte wagen met de diplomaten te bespeuren, volgens de bemanning van het vliegtuig dat hen opwachtte kregen ze te horen dat de diplomaten op het laatste moment verkozen in de ambassade te blijven. Satellietbeelden spreken dit echter tegen omdat de zwarte auto zowel op het ambassadeterrein (Carthaams grondgebied) als in de stad is gefotografeerd.
De conclusie is dus dat ergens tussen 0900 en 0920 uur het konvooi gestopt is en de wagen met de diplomaten, vermoedelijk onder dwang, een andere richting is opgegaan. De federale regering maakt geen extra details vrij, behalve dat ze de situatie op de voet volgen en er voortgang is in het oplossen van de crisis.

Het sturen van een AFWEB-missie richting Davaleda wordt internationaal erg verdeeld onthaald. De meeste westerse landen zijn van mening dat Carthamië het recht heeft te interveniëren om zijn diplomaten terug te halen maar dat dit niet moet met buitensporig geweld. Een aantal Davaledaanse landen reageren scherp op het militaire machtsvertoon en beschuldigen Carthamië van een imperialistische en neo-koloniale politiek te voeren. Internationaal wordt er verder met de wenkbrauwen gefronst dat Carthamië al erg vroeg militaire eenheden richting de regio stuurde, toen de situatie nog onduidelijk was en de VN nog van zich moest laten horen. De VN stemde maandag over een resolutie die de acties van de Seovische regering veroordeelt en extra sancties oplegt (Van de vijf leden met vetorecht stemden de VS, het VK en Frankrijk voor; Rusland en China onthielden zich).
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » za 22 apr 2017, 02:53

An Dåine schreef:FREEDOM AT LAST!
Diplomats freed after joint Carthamian-Cylenian raid, rogue Seovian militia responsible for crisis

PÖTAMA/ ELSE L'ELVE (ANV) - De Carthaamse diplomaten die sinds zondag werden gegijzeld zijn vannacht door een bevrijdingsactie van Carthaamse en Cyleense speciale eenheden. In minder dan drie uur tijd waren de AFWEB commando's Seovië binnen en buiten. De vier diplomaten werden naar het vliegdekschip NNS Hope gevlogen dat zich voor de noordkust van Seovië bevond. Eén diplomate, Renate Almroth, werd met spoed overgevlogen naar Joint Naval Base Else in Aneva wegens zware verwondingen, ze verkeert in levensgevaar.

Carthaamse en Cyleense commando's vlogen kort na 2200 uur het Seovische luchtruim binnen in zeven CR-12 helikopters van de Cyleense marine. Hun doel was een afgelegen domein meer dan 120 kilometer in het binnenland van Seovië waar volgens de inlichtingendiensten de diplomaten gegijzeld werden. De commando's waren naar traditie van de CCS dodelijk efficiënt, op minder dan een uur tijd werden de vier diplomaten gevonden en geëvacueerd en kwamen liefst 33 militanten, er waren slachtoffers noch gewonden te betreuren aan Carthaams-Cyleense zijde.
De diplomaten waren op Renate Almroth na ongedeerd maar verkeerden wel in staat van shock. Mevrouw Almroth was er echter veel ernstiger aan toe en werd onmiddelijk overgevlogen naar Joint Naval Base Else* in Aneva, waar ze onmiddelijk geopereerd werd. Volgens de eerste berichten zou ze seksueel misbruikt zijn geweest en zou een deel van haar linkse onderarm zijn geamputeerd door de militanten, haar toestand is op dit ogenblik nog altijd zeer kritiek.

Bondskanselier Rafath, Minister van BuZa Kosinki en andere leden van het kernkabinet volgden de operatie op de voet vanuit de Cabinet Critical Emergency Meeting Room (CEMR). De CEMR wordt alleen door de regering gebruikt in calamiteiten van bijzondere aard waarbij absolute geheimhouding vereist is. De laatste maal dat dit het geval was was ten tijde van het ineenstorten van de Tholeense dictatuur eind 2012.
Na het eindigen van de reddingsoperatie riep Rafath in het holst van de nacht nog de pers bijeen met "nieuws over belangrijke vorderingen in de Seovische Gijzelingscrisis". Onmiddellijk schakelden alle nationale en een hoop internationale media om naar Pötama waar een uur later de Bondskanselier de bevrijding van de diplomaten aankondigde.

Uit Seovië is er nog geen reactie gekomen op de raid en de bevrijding van de diplomaten. Het blijkt nu echter wel dat de Seovische regering niet volledig de schuld moet krijgen van de ontvoering. Een militante groepering van Seoïstische zeloten (nóg strenger dan het regime) had de ontvoering op eigen houtje uitgevoerd samen met bevriende bevelhebbers in leger en politie. Toch blijft Carthamië het Seovische regime de schuld geven van het gijzelingsdrama, gezien de tot vrij recente steun die ze gaven aan de groepering om in den vreemde te gaan terroriseren.
*Joint Naval Base Else is een gedeelde Anevaanse-AFWEB marinebasis in Else L'Elve (Aneva), het is een AFWEB-buitenpost in de zuidelijke Atlantische Oceaan
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 21 mei 2017, 04:23

An Dåine on Sunday schreef:Farewell, Princess Anina
Grandmother of Emperor Mårt dies aged 87

PÖTAMA/ ASIM, ST - Prinses Anina is gisteravond overleden op 87-jarige leeftijd. Ze stierf in haar verblijf, Paleis Ezrothim in bijzijn van haar zoon, Prins Gregory en haar kleinkinderen waaronder Keizer Mårt. Unity Palace bevestigde het nieuws om half 4 deze ochtend.

Haar dood kwam 8 maanden na een val die ze maakte in Paleis Ezrothim, ze brak hierbij haar sleutelbeen en verbleef enkele maanden in het Academisch Ziekenhuis van Asim. Anina keerde in april zwaar verzwakt terug naar Ezrothim om er te herstellen. Op 29 april vierde ze nog haar 87ste verjaardag. Unity Palace, de residentie van Keizer Mårt, meldde het volgende om 3:30: "Keizer Mårt heeft met de grootste droefenis het bevel gegeven om het volgende bericht te verspreiden: Prinses Anina Nervain Grömby, weduwe van Keizer Orvas II en grootmoeder van de huidige keizer, is vreedzaam gestorven in de avond van zaterdag 20 mei in Paleis Ezrothim. Haar naaste familie was bij haar zijde."

Anina zal een staatsbegrafenis krijgen op zondag 28 mei in de Sint-Bryna Kathedraal in Pötama, ze zal woensdag en donderdag opgebaard worden in Unity Palace, het publiek zal dan de mogelijkheid krijgen om een laatste groet te brengen. Ze zal worden gecremeerd en worden bijgezet bij haar echtgenoot Keizer Orvas II op de Nationale Begraafplaats van Pötama.

Prinses Anina overleefde haar echtgenoot, Keizer Orvas II, met 6 jaar. Ze leerden elkaar in 1954 kennen op een bal in Blomastic, het koppel trouwde in 1956. Ze kregen twee kinderen, Kroonprins Orvas in 1960 en prins Gregory in 1965.
In 1974 moest de Keizerlijke familie Carthamië verlaten nadat Cärtym, het laatste loyalistische bolwerk, viel voor de putschisten. Prinses Anina sprak meerdere malen via RFF het Carthaamse volk toe en riep hen op tot verzet en solidariteit in de moeilijke periode. Naar de buitenwereld werd ze het symbool van het feit dat de Carthaamse oppositie tegen de coup niet puur-communistisch was, waardoor Westerse landen meer en meer de loyalisten begonnen te steunen. In 1975 werden Prinses Anina en Keizer Orvas II onthaald als helden en daardoor bleef Carthamië ook na de bevrijding een monarchie.
2010 was een annus horribilis voor Anina, op 8 januari verongelukte Kroonprins Orvas en zijn vrouw Prinses Laetitia bij een ongeval in Tal Vernavin,
in augustus werd terminale darmkanker vastgesteld bij haar echtgenoot Keizer Orvas. Orvas zou in 2011 komen te overlijden waardoor de amper 23-jarige Kroonprins Mårt hem zou opvolgen. Dit gebeurde met de steun van zijn oom Prins Gregory en Prinses Anina, die de jonge Keizer bijstonden in zijn taken.

Ondanks het feit dat de Carthaamse Federatie een republiek met president is blijft de monarchie erg geliefd bij het Carthaamse volk, vooral bij de inwoners van Klein-Carthamië, de grootste deelstaat van de Carthaamse Federatie. Na de overgang op het politieke systeem van de Tweede Carthaamse Republiek bekleedt de Keizer dan ook de functie van "Keizer der Carthamiërs" als staatshoofd van de deelstaat, al is alle macht in handen van de regering o.l.v. Premier Theryvianne Grevain.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Dulminis » di 23 mei 2017, 20:36

De Landvoogd van Kartjas alsook Koningin Elena van Paganië hebben namens hun respectievelijke volkeren hun deelneming betuigd aan Carthamië en de Keizerlijke familie van Carthamië.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot] en 7 gasten