[CAR] Nieuwsberichten

Carthamian Federation

Moderator: Kathor

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Faylin » wo 24 mei 2017, 09:43

Ook condoleances namens Koningin Celestine, prins Årge en prinses Lilith Anina (vernoemd naar Amina), het Cyleense koningshuis en het Cyleense volk en namens presidente Anna Faith L'Adelarde van Aneva en het Anevaanse volk.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » wo 07 jun 2017, 14:01

An Dåine Evening schreef:25 years after Black Pentecost

CÄRTYM, AV - Vandaag herdenkt ons land de 25e verjaardag van de Tholeense raketaanval op zondag 7 juni 1992, beter bekend als zwarte Pinksteren. Bondspresident Thelanen en -Kanselier Rafath woonden de herdenking bij in Cärtym. De raketaanval zou de directe aanleiding zijn voor de Derde Hilgaroorlog, die enkele uren later uitbrak.

Bondspresident Thelanen sprak in Cärtym aan de voet van de nieuwe Arvud Arion Brug van een blijvende pijn in het hart van alle Carthamiërs. Hij reikte echter de hand naar Tholenië en merkte op dat de Tholeniërs van nu niet gelijk staan aan de militaire dictatuur van vroeger. Een bewuste keuze, want veel Carthamiërs wantrouwen nog altijd de buur in het oosten sinds de aanval. Om 11:14 loeiden over heel de Federatie 2 minuten lang de sirenes van het luchtalarm, over heel de natie hielden mensen een moment van stilte.

Om 11:14 25 jaar geleden waren vijf ballistische raketten vanuit Tholenië onderweg naar Carthaamse doelen. Het leger kon twee raketten uit de lucht schieten die bestemd waren voor de Imperial Tower en Unity Palace in Pötama. De drie andere raketten kwamen neer op het Casa Atlantico in Gonsales en het House of Representatives op Parliament Hill. Beide complexen brandden uit maar waren tijdig geëvacueerd. Een derde raket was bestemd voor een grote congreshal in Gonsales waar een top van Carthaamse economische leiders bezig was, de raket schoot over doel en crashte in de brugpijler van de Arvud Arion Brug in Cärtym. 88 burgers vonden de dood.

Uitgelicht: De Derde Hilgaroorlog
In de periode die de noodlottige raketaanval voorafging waren Tholeens-Carthaamse relaties ingestort. In 1985 valt het democratische regime ingesteld door de Carthamiërs in Tholenië en komt Thom Wedremekor, de zoon van de vroegere dictator Jehan aan de macht. Wedremekor zint op wraak en bouwt het leger van zijn land op en stopt met de herstelbetalingen aan de geallieerden van de Tweede Hilgaroorlog (Carthamië, de Aquilen, Nionië, Faylin en Ardeim).
Om die reden wordt in 1988 een nieuwe militaire organisatie opgericht door de vier eerstgenoemde landen, AFWEB. De AFWEB was een direct antwoord op het toenemende Tholeense militarisme.
In 1991 ontstonden de eerste schermutselingen toen AFWEB-schepen Tholeense schepen uit de territoriale wateren moesten verwijderen en Tholeense vliegtuigen het luchtruim begonnen te schenden. Op 19 mei 1992 werd een Tholeense straaljager nabij Abbeville neergehaald door een Carthaamse Mirage. Drie dagen later ontstond er een vuurgevecht tussen Carthaamse en Tholeense grenswachten op de grens ten oosten van Abbeville. Premier Higez mobiliseerde eenheden van het leger en de luchtmacht richting de grens en riep een paar duizend reservisten op.
In de dagen die daarop volgden mobiliseerde Tholenië ook troepen naar zijn grenzen en vlogen de dreigementen over en weer. Op 7 juni om 9:00 gaf premier Higez het bevel tot een algehele mobilisatie na een nieuw incident die nacht nabij grenspost Abbeville-Oost. De Tholeense raketaanval trof ons land twee uur later.

De Carthaamse respons was bikkelhard, Keizer Orvas II kwam enkele uren later in vol militair ornaat op de televisie en verklaarde de oorlog aan Tholenië. Tholeense troepen trokken tezelfdertijd de grens over in Abbeville en vielen de stad aan. Carthaamse troepen van de 1e Infanteriedivisie, veteranen van de Perzische Golfoorlog, konden samen met gewapende burgers de Tholeniërs tegen de avond terug over de grens drijven. In de loop van de nacht vielen AFWEB-troepen langs de gehele frontlijn Tholenië binnen.
Nionische en Fayleense eenheden konden op 5 dagen tijd 50 kilometer oprukken in Noord-Tholenië. Carthaamse en Aguilijnse troepen namen in die tijd gans Tholeens-Lurarië in. Mariniers van de geallieerde naties namen in amfibische landingen de Tholeense eilanden in de Golf van Nionië in.
Op 12 juni gaf Tholenië zich over na massale desertie in het leger en kwamen er vredesonderhandelingen, het Tholeense leger werd in aantal sterk teruggedrongen en de koning moest democratische hervormingen doorvoeren, de verantwoordelijken van de raketaanval werden geëxecuteerd. Het idee bij de geallieerden was dat na zo'n schandelijke nederlaag de Tholeniërs hun koning zouden afzetten. Het zou echter nog 20 jaar duren vooraleer dissidente legereenheden, met hulp van de Carthaamse geheime dienst, een staatsgreep zouden plegen en een blijvend democratisch regime in het buurland konden installeren.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door TBR » do 08 jun 2017, 22:45

Herstelbetalingen? Dat is zo jaren twintig...
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » do 08 jun 2017, 22:50

^^ Er was een hoop schade van de Tholeniërs hun avontuurtje in Carthamië in 1973-1975. Men vond het toen niet beter dan hen ervoor te laten betalen...
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » di 13 jun 2017, 17:55

CBN 14:50 CSST (17:50 CEST) schreef:
THIS IS A CBN NEWS SPECIAL REPORT

Frank Dumont: Wij komen bij u vanuit onze studio in Pötama en dit enkel en alleen dankzij onze noodgeneratoren. Het lijkt er namelijk op dat de metropoolregio Pötama het slachtoffer is geworden van een grootschalige stroomuitval. Deze blackout beperkt zich volgens onze laatste berichten echter niet tot onze hoofdstad, onze lokale stations bevestigen ons dat er ook in andere delen van ons land en zelfs in Cylenië problemen zijn met het elektriciteitsnetwerk. We hebben berichten van grootschalige problemen in grote delen van de regio's Overland, Neurië en Stelmië. Sinderia, Gonsales en Lezrahym zitten eveneens zonder stroom net als beperkte delen van Carthiskië. Ook de Cyleense hoofdstad Ceylynn zou volgens de laatste berichten getroffen zijn door een stroomuitval.

Wij kunnen eveneens mededelen welke gebieden er op dit moment zeker NIET getroffen zijn door deze grootschalige stroomuitval; namelijk Kardög; het oostelijk deel van Carthiskië; het hogere deel van de Aningvallei, zijnde de steden Argonder, Hlervalin en Crosbeth; Lurarië; Avamië en de Aquilen.
Ik herhaal voor onze kijkers die pas inschakelen. Pötama en grote delen van het westen van het Carthaamse vasteland alsmede de Cyleense hoofdstad Ceylynn zitten zonder stroom door wat lijkt op een grootschalige blackout.
Hier aan onze studio’s op de hoek van The Mall en Broadcasting Plaza loopt het verkeer in de soep omdat verkeerslichten over heel de stad zijn uitgevallen. In CBD worden de wolkenkrabbers geëvacueerd, dit is een standaardmaatregel, waardoor een hoop mensen in zeer snel tempo op straat komen, wat de chaos verder bevordert. Ikzelf stond enkele minuten geleden buiten en er was wel geen sprake van paniek, Pötamezen zoals we ze kennen houden het hoofd koel.

We krijgen intussen bericht binnen dat ook Aningvalder kan toegevoegd worden aan de lijst van grote Carthaamse steden die momenteel zonder elektriciteit zitten. De stroomuitval zou op dit moment reiken van Kthorak in het zuiden tot Aningvalder in het oosten en Ceylynn in het noorden. Kardög en de stad Cärtym, de tweede stad van ons land, lijken gespaard te zijn, net als grote delen van het zuiden van het vasteland, Lurarië en de Aquilen. We schakelen nu over naar onze correspondent Lilian Brown op Parliament Hill. Lilian, wat kun je ons vertellen?

Lilian Brown: Frank, ik kan je momenteel niet meer vertellen behalve dat ik net getelefoneerd heb met een aantal instanties en niemand weet wat de oorzaak is van deze grootschalige uitval, ook heeft niemand een definitef overzicht van welke gebieden getroffen zijn door de blackout. Er is een gerucht dat ik opgevangen heb bij CEC* dat er een "incident" zou zijn geweest in een generator bij één van de kerncentrales van Arvergrabe en dat de reactoren daar automatisch zijn stilgelegd waardoor het systeem overbelast zou zijn geraakt en zo zou zijn uitgevallen. Dit is echter een gerucht en kan bevestigd noch ontkend worden door het Carthaamse ministerie van infrastructuur…
CEC: Een grote Carthaamse stroomproducent
Laatst gewijzigd door Kathor op za 26 jun 2021, 03:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » di 13 jun 2017, 23:48

An Dåine schreef:Western Carthamian power grid crippled: 29 MILLION people left without power
Officials: Software failure on power grid in greater Gonsales, cascading effect causes massive blackout

PÖTAMA/ LEZRAHYM/ SINDERIA/ ANINGVALDER/ CÄRTYM - Ons land en delen van Cylenië zijn het slachtoffer geworden van een grootschalige elektriciteitspanne, sinds twintig voor drie deze middag zitten grote delen van West-Carthamië en de Golfeilanden zonder stroom. Autoriteiten tasten in het duister omtrent de oorzaak van deze kolossale blackout, eentje die ons land niet meer gezien heeft sinds die van 1983. De stroomuitval lijdt tot chaos in meerdere grote steden van ons land, duizenden pendelaars zitten vast in treinen van de Pötamese metro en verkeer op verscheidene bruggen tussen City Island en de oevers van de Pötem ligt stil.

Even voor kwart voor 3 ging het licht uit in grote delen van ons land. Na enkele minuten bleek al snel dat de stroomuitval niet lokaal was maar reikte over een groot gebied. Van Kthorak in het zuiden tot Ceylynn, de Cyleense hoofdstad, in het noorden en zo oostelijk mogelijk als Aningvalder. Na enkele uren werd duidelijk wat er gebeurde: Het transformatorstation van San Antonio nabij Gonsales zou door een softwarebug in combinatie met de hoge vraag automatisch uitgeschakeld zijn, dit had blijkbaar een domino-effect op het omringende elektriciteitsnetwerk. Om die reden is Kardög bespaard gebleven van de blackout, het heeft namelijk een ander elektriciteitsnetwerk dan het Carthaamse vasteland.

De gevolgen van deze blackout zijn catastrofaal. In heel het rampgebied zijn verkeerslichten uitgevallen en vooral in grote steden loopt hierdoor het verkeer in de soep. De metro in Pötama, Sinderia, Gonsales en Lezrahym is uitgevallen, hierdoor zitten honderden mensen vast in treinstellen en zitten miljoenen pendelaars zonder vervoer. Er rijden maar 1 op 5 treinen van Carthamian Rail uit in het getroffen gebied uit. In Pötama werden wolkenkrabbers geëvacueerd en duizenden pendelaars kwamen op straat terecht, met de metro buiten dienst begonnen zij maar en masse te wandelen van CBD in Uptown naar de bruggen en ferryboten over de Pötem in Midtown. De politie moest The Mall* sluiten voor gemotoriseerd verkeer omdat die één grote voetgangerszone was geworden, autoverkeer wordt de Jerath Meinmarasnelweg opgestuurd.
De Nationale Garde is opgeroepen naar de grote steden om vannacht probleemwijken te bewaken, men vreest immers dat sommigen gebruik zullen maken van de donkere nacht om winkels te plunderen. Dit was bij eerdere stroomonderbrekingen in Lezrahym en Blomastic in respectievelijk 2002 en 2008 ook al het geval.
Ook Cylenië is getroffen door de elektriciteitsuitval, de Golftransit is tolvrij en zal vanavond om 21:00 sluiten, de tunnel tussen Faylin en Dagen is sinds dat de stroomuitval plaatsvond zelfs volledig gesloten. Ceylynn, de Atlantische lichtstad nota bene, is eveneens getroffen door de blackout.

CEC en andere energieleveranciers zijn momenteel druk in de weer met het heropstarten van de elektriciteitsgeneratoren, men vermoedt dat de stroom in grote delen van de blackout zone vanavond laat opnieuw zal aangaan. Maar men vreest dat het tot morgenavond kan duren voor dit ook gebeurt in Gonsales en Llerbar. De metro van Lezrahym zou zelfs pas ten vroegste vrijdag opnieuw kunnen uitrijden.
Politici en de gewone burger stelt zich vragen over het feit waarom een hoog ontwikkeld land als Carthamië beschikt over een elektriciteitsnetwerk dat niet zou misstaan in een derdewereldland. Het Carthaamse House of Representatives heeft voor morgen een speciale zitting bijeengeroepen en er is sprake van het opstarten van een mogelijke speciale onderzoekscommissie. Dit komt allemaal 2 weken voor de cruciale parlementsverkiezingen in de Carthaamse Deelstaat, waarin het nek aan nek gaat tussen de liberalen en conservatieven.
*Een brede boulevard (4x5) over de hele lengte van City Island
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » ma 10 jul 2017, 00:32

An Dåine 10/07 schreef:VICTORIOUS DEBUT!
Lads beat Tholenia 3-2 in SPECTACULAR opening game of 2017 Copa

URBALONGI (SUS) - The Red Lads hebben hun openingswedstrijd op de Atlantis Cup in Frankenland en Sustulië gewonnen. In een spektakelwedstrijd tegen de andere topfavoriet Tholenië wonnen de Lads met 3-2. Doelman Fjyll voorkwam in blessuretijd een gelijkspel door een schot van de Tholeen Perova van de lijn te halen.

The Lads kregen reeds erg vroeg een cadeau. In minuut '8 scoorde Bourcier de 1-0 nadat hij zonder problemen voorbij de Tholeense verdediging dribbelde. In minuut '19 werd diezelfde Bourcier neergehaald door de Tholeense verdediger Galiosais, die mocht gaan douchen en de Lads krijgen een strafschop. Bourcier zet die op zijn beurt mooi om en de score stond reeds na 20 minuten op 2-0.
Na de tweede helft komen de Tholeniërs, ondanks dat ze met een man minder zijn. In minuut '52 scoort de Tholeniër Colli de aansluitingstreffer na een prachtig afstandsschot waar zelfs Fjyll zijn meerdere moest in erkennen. In minuut '59 werd het zowaar 2-2 toen de Tholeniërs vanuit een vrijschop de bal in doel krijgen.
Na de gelijkmaker schieten de Lads terug wakker en openen ze het vuur op het Tholeense doel. Uitstekend keepwerk van de Tholeense doelman Al-Fazin (een begrip in de Atlantische en wereldwijde voetbalwereld) houdt de bordjes lange tijd gelijk tot Thoran Nafrith in minuut '85 de 3-2 scoort. Carthamië door het dolle heen en de Lads gaan op zoek naar de 4-2 om het af te maken. In hun euforie worden ze echter slordig en ver in blessuretijd wordt een enorme flater begaan in de Carthaamse verdediging en kan de Tholeniër Perova alleen oprukken richting Fjyll. Die schiet maar Fjyll kan het schot van de lijn halen, waarop de scheidsrechter kort daarna affluitte.

De mannen van coach John Setmar hebben een goede indruk nagelaten na hun openingswedstrijd tegen de andere sterke ploeg uit de poule, zelfs uit het hele toernooi. voetbalanalisten van bij ons dromen al openlijk van de Cup, "zou het dit jaar dan eindelijk zo ver zijn?". Setmar zelf blijft met zijn voeten op de grond en antwoordde sec op de vraag van de sportverslaggever van een Lurarische sportkrant of hij denkt dat de Lads het kampioenschap zullen winnen: "On Verra" (we zullen zien)
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » vr 08 dec 2017, 03:39

Overlandse Courant schreef:Piëters rupt clausule in: Nieve gesprekke tisse provinse, stoat en federoase gepland vei 2018
Twidde Maltoanakkourde up komst?

PARTASH - Overlands Gouverneur Helga Piëters (ONP) heeft bevestigd dat er binnenkort gesprekken gepland zijn tussen de provinciale regering (ONP), de Carthaamse regering (LDP) en de federale regering (LIB) omtrent de toekomst van Overland. De onderhandelingen, een verkiezingsbelofte van zowel de ONP als de liberalen, zouden dit voorjaar moeten plaatsvinden en dit opnieuw op domein Maltijn, waar in 2001 de Eerste Maltijnakkoorden getekend waren.

Gouverneur Piëters had eerder dit jaar, op de eerste verjaardag van de verkiezingsoverwinning van de ONP, aangekondigd dat ze de speciale clausule van de Maltijnakkoorden nog dit jaar zou inroepen. Deze voorziet dat de Overlandse en federale regering samenkomen om te onderhandelen over verdere autonomie voor de provincie, naar alle waarschijnlijkheid het oprichten van een vijfde staat binnen het systeem van de Tweede Carthaamse Republiek (gelijk met de staat Carthamië, Lurarië, de Noordelijke Aquilen en de Lazanotheilanden).

De procedure verloopt als volgt: De partijen zullen vanaf het voorjaar van 2018 op geregelde tijdstippen samenkomen op domein Maltijn om te onderhandelen over de toekomst van de regio, vooral het linguïstiek conflict tussen de drie taalgroepen* in de provincie zal hierbij ongetwijfeld voor problemen zorgen. Enig akkoord dat uit deze onderhandelingen voorkomt moet verder worden goedgekeurd door een volksraadpleging (zoals bij de Eerste Maltijnakkoorden, die in 2002 met een meerderheid van 78% werden goedgekeurd).

Reacties op het inroepen van de clausule waren erg gemixt. In Overland heerste er bij de Overlanders en Faylenen optimisme over een eventueel nieuw statuut. De Neurstaligen van hun kant vrezen een machtsovername van de Overlanders, sommigen nemen het woord "cultuurimperialisme" in de mond.
Buiten het ONP reageerden de liberalen erg positief op de komende onderhandelingsronden, dit was immers één van hun verkiezingsbeloften bij zowel de federale als Carthaamse verkiezingen. Labour neemt een neutrale positie in en hoopt op een snelle doorbraak met een akkoord dat voor iedereen in de regio werkt. Rechtse partijen waren veel kritischer voor het inroepen van de clausule, de Tories menen dat Gouverneur Piëters vooral uit is op machtsgewin en dit ten koste van de Neurstalige inwoners van de regio. de Union (die federaal noch Carthaams niet meer vertegenwoordigd is, maar 2 zetels in de Overlandse provincieraad heeft) spreekt van een ontmanteling van het Vaderland door linkse elementen. Baldo! en de groenen hebben vooralsnog geen positie ingennomen.
* Overland kent traditioneel drie taalgroepen: Overlandstaligen over heel het eiland, Fayleense concentraties op de noordkust en Neurs-Engelstaligen op het eiland Orla en de grootstedelijke regio rond Partash.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 10 dec 2017, 23:59

An Dåine 11/12/'17 schreef:Heavy snowfall across the nation
Cartym Bay sees first snowfall in 36 years, multiple transfugese links closed, freezing temperatures as far south as Cloh Bale, CA

PÖTAMA/CARTYM - De eerste winterprik van het jaar heeft meteen erg zwaar uitgehaald in Carthamië. In het merendeel van het land ligt minstens 5 centimeter sneeuw en geen enkele provincie wordt ontzien. Zelfs de mediterrane provincies op de west- en zuidkust krijgen af te rekenen met sneeuw en licht vorst. In Leuzerhym ligt sneeuw op het bekende strand van Pruna, de eerste keer dat het in Leuzerhym heeft gesneeuwd sinds 1997. Zelfs in de baai van Cartym heeft het vannacht gesneeuwd, hoewel de sneeuw niet bleef liggen was het de eerste keer in 36 jaar, sinds 1981, dat het er nog eens gesneeuwd heeft.

De sneeuwval zorgde zelfs op een zondag voor chaos, strooidiensten in het zuiden en Kardög waren onvoldoende voorzien op de plotse winterprik en reden pas in de loop van gisterenmiddag pas uit. Gevolg was dat er en aanzienlijk aantal ongevallen vielen, de meeste automobilisten daar zijn weinig gewend met winterweer en hebben geen winterbanden of dergelijke. Een kettingbotsing op Carthiskia Route 201 in Leuzerhym resulteerde in 26 gewonden waarvan 3 ernstig. In Lurarië is de winterprik het stevigst, daar heeft men in het laagland af te rekenen met temperaturen tot -5°C, in Bergues werd -8°C gemeten en in enkele valleien van de Fugesen daalt het kwik in de nacht tot -15°C.

Afbeelding
Lurarië werd het hardst getroffen van alle lagergelegen gebieden op het vasteland, het kwik daalde er 's nachts tot -5°C en de komende nachten zouden zelfs nog kouder worden.

De CMF (Carthamian Motorist Federation) raadt aan om voor de ochtendspits vandaag op voorhand na te gaan wat de condities op de weg zijn en zich daaraan aan te passen, voor Lurarië en Stelmië raadt CMF zelfs aan om thuis te blijven.
Vliegverkeer op verschillende kleinere luchthavens lag in de loop van zondag stil, grote internationale luchthavens als Pötama Biltema, Senhal Belle-Rose en Cartym Arzan Berandoth bleven open maar kregen te maken met vertragingen. Voor vandaag zou het vliegverkeer volledig hersteld zijn. Het treinverkeer krijgt her en der te maken met vertragingen door bevroren bovenleidingen, maar over het algemeen zijn er opvallig weinig problemen gemeld bij Carthamian Rail.
Ook de metro's van verschillende grootsteden zoals Pötama, Senhal en Sinderia rijden zonder al te veel problemen, door vrieskou was een wissel op lijn B tussen stations Tirom en SMFE geblokkeerd en konden treinen tijdelijk maar gebruik maken van één spoor, de wachttijd liep hierdoor op

Door zeer zware sneeuwval zijn meerdere bergpassen door de Fugesen afgesloten, tussen de Awethpas en de Tholeense grens was op een bepaald moment gisterenmiddag geen enkele doorgang open op de Hannouttunnel (C16) na. Stelmië was in de loop van zondagmiddag enkel nog bereikbaar via de Balgystunnel (C12) en de vallei van de Auris. Tegen vandaag zouden ook zeker de Hilgarsnelweg (C18) tussen Tournis, AV en Prière, LU en de Thorvaldepas op Federal Highway 15 vrijgemaakt zijn. Info over de toestand van de verschillende bergpassen kan men vinden op de website van de CMF: cmf.ct/road-conditions/passes
De zware winterprik is echter ook goed nieuws voor de Fugesen, eindelijk ligt er in de verschillende skistations genoeg sneeuw om aan wintersport te doen, de sneeuw is in o.a. Hanout van goede kwaliteit en zou nog zeker tot na de kerstvakantie zo moeten blijven. Automobilisten wordt aangeraden om sneeuwkettingen mee te nemen naar de skistations omdat de route naar sommige hoger gelegen stations verraderlijk kan zijn.

Afbeelding
Live-beelden van de sneeuw op de Trans-Atlantic Highway (Federal 2, C55) tussen Cartym en Torke waren onderdeel van de lokale journaals op de Cartymese TV-stations. De sneeuwval is een enorm nieuwsverhaal in de stad waar de gemiddelde decembertemperatuur rond de 9°C ligt.

In de meer warmere streken van ons land was de sneeuwval voor velen een erg nieuwe of zeldzame ervaring. In Cartym kwamen mensen in de ochtend buiten om het uiterst zeldzame fenomeen in de Parel van het Westen* waar te nemen. De heuvels rond de stad zien om de zoveel jaren wel eens wat sneeuwval, maar in de stad zelf was het geleden van 1981 dat het überhaupt gesneeuwd heeft. Voor sneeuw die bleef liggen moet men in Cartym al 73 jaar teruggaan, naar de oorlogswinter van 1944-1945.

De Arendseilanden worden ontzien door de sneeuwval, op enkele noordoostelijke delen van de provincies Costa Norte en Baia alsmede wat heuvels in het binnenland ligt er vrijwel nergens sneeuw, in Flunyth was het gisterenmiddag 8°C, in Faionuth in de Catonis zelfs 16,5°C wat een record is!
* Bijnaam voor Cartym
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » vr 29 dec 2017, 18:24

An Dåine schreef:Arctic temperatures coming this weekend
Canadian anticyclone moves in Northern Atlantic, brings American winter chaos our way

PÖTAMA - Het koudefront dat al enkele dagen voor massieve sneeuwproblemen zorgt in Noord-Amerika is opweg naar het noordelijke Atlanticum.
De voorbode hiervan laat zich reeds nu al voelen, talloze Noord-Atlantische landen hebben te kampen met temperaturen ver onder het vriespunt. Vanaf morgen is de kans groot dat er sneeuw zal vallen, in de Fugesen en het noorden van het land kan dit mogelijk meer dan 50 centimeter zijn. De CMF raadt bestuurders af om morgen de baan op te gaan.


Oudjaar zal waarschijnlijk één van de koudste zijn sinds het begin van de metingen in 1905. Men verwacht komend weekend 's nachts tot -9°C in Pötama en -11 in Overland. In Lurarië verwacht men minima van -14 en in sommige skistations in de Fugesen zou het kwik tot ver onder -20 zakken. In de loop van morgen en overmorgen zal er sneeuw vallen, die lokaal tot meer dan 50 centimeter kan ophopen.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » za 30 dec 2017, 21:56

Nieuwsoverzicht 2017

Januari
  • 1 Januari: Het jaar 2017 wordt afgetrapt in het pas hereengemaakte Carthamië, de warmste 1 januari ooit wordt gemeten. Het wordt 16°C in Pötama en 29°C in Lezrahym.
  • 16 Januari: Afrekening in het drugsmilieu in Oost-Avamië: 8 lijken van dode drugstrafikanten worden teruggevonden in een verlaten pakhuis in Lynan, het is het zwaarste geweldsincident in de door drugssmokkel getroffen regio in jaren.
  • 21 Januari: Ook in Carthamië komen duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de investituur van Donald J. Trump tot President van de Verenigde Staten.

Februari
  • 8 Februari: Een aardbeving van 4.8 treft het eiland Zefcer in de Hetmaneilanden, het is de zwaarste aardbeving in een uitzonderlijke reeks van tientallen aardbevingen. Onder de lokale bevolking heerst er onrust over een mogelijk ontwaken van de Mons Zefcra, de dominante vulkaan op het eiland die niet meer is uitgebarsten sinds de jaren 1920.
  • 13 Februari: CNS Constitution, het eerste schip van de nieuwe Constitution-klasse, wordt in gebruik genomen door de Carthaamse Marine (Carthamian Navy). De Constitution is een gloednieuw LHD-amfibisch transportschip dat de verouderde Imperial-klasse Amfibische transportschepen moet vervangen. De Constitution is in staat van een gehele snellereactiemacht (Quick Reaction Force) van het Carthaamse Korps Mariniers (Carthamian Marine Corps) te vervoeren en elders te doen ontplooien. Van de Constitution-klasse zijn nog 3 schepen in aanbouw, 2 bestemd voor de Carthaamse Marine en eentje voor de Cyleense.
  • 27 Februari: Carthamian Airways vlucht 352 van Venexia Nova (Atrokije) naar Pötama Biltema komt even voorbij Tampa (Florida) in de problemen met de hydraulica. Bij aankomst in Carthaams luchtruim blijkt het landingsgestel van het vliegtuig niet meer te werken, meer dan een uur cirkelt het toestel rond Groot-Pötama en moet het uitwijken naar de luchthaven Pötama Rökkefelder. Na een uur onderneemt de Boeing 767 een poging om een riskante buiklanding te maken, dankzij de kunde van de crew wordt deze perfect uitgevoerd en vallen er geen slachtoffers.

Maart
  • 11 Maart: Eliot Marnith (29) behaalt goud op het wereldkampioenschap Snowboarden in de Sierra Nevada in Spanje. Hij behaalt de medaille in de divisie slopestyle, twee jaar nadat hij op het WK van 2015 in diezelfde divisie zilver behaalde.
  • 12 Maart: Eerste Geheel-Carthaamse verkiezingen in 67 jaar. De liberalen een krappe absolute meerderheid (152/300).
  • 20 Maart: Gezinsdrama in Salmath (CA), een vader vermoordt zijn vrouw, drie kinderen en een buurmeisje en pleegt vervolgens zelfmoord, er ontstaat controverse als blijkt dat de man legaal een revolver bezit ondanks dat hij een zwaar mentaal verleden heeft.
  • 26 Maart: Athor Telvanen (LIB) wordt verkozen tot President van de Carthaamse Federatie, hij neemt de taak over van president ad-interim Ano Estamor.

April
  • 10 April: Niet-essentieel Carthaams ambassadepersoneel en hun families worden geëvacueerd uit Seovië nadat het Seovische regime zich keerde tegen zijn eigen volk en studenten afslachtte in Scopion. Het nieuws wordt internationaal bekend gemaakt door Radio Pötama International, waarop tientallen landen net als de VN besluiten om het land sancties op te leggen. De traditioneel nauwe relaties tussen Seovië en Carthamië storten in elkaar.
  • 16 april: De vier overgebleven Carthaamse diplomaten in Seovië moeten van de Carthaamse overheid het land zo snel mogelijk verlaten, bij hun rit naar de luchthaven waar een regeringstoestel wacht wordt hun wagen gekaapt door Seovische dissidenten. Carthamië houdt Seovië verantwoordelijk voor de levens van de diplomaten en stuurt een vloot richting Seovië vanuit de Carthaams-Cyleense Joint Naval Base Else in Aneva. Het Seovische regime ontkent enige betrokkenheid
  • 21 april: Operation Chronicle: Carthaamse Speciale Eenheden van de CCS voeren een raid uit op Seovië, in een bliksemaanval overvallen zij een huis in het noorden van het land en bevrijden zij de 4 gijzelaars. Van de 4 diplomaten maakt Renate Almroth het het slechtst, haar arm werd geamputeerd en ze werd seksueel misbruikt tijdens haar gevangenschap. Ze wordt onmiddelijk overgevlogen naar JNB Else waar ze geopereerd wordt

Mei
  • 6 Mei: González CF is zeker van de titel in de Carthaamse Volcat League (voetbal) na winst uit bij Stade Leive.
  • 11 Mei: Exact één jaar na de dood van de Carthaamse superster Alo wordt een postuum duet van hem en de Cyleens-Svalingse zangeres Danae Audunsson gereleased. Het nummer "Us against the world" wordt een wereldhit en komt in tientallen landen, waaronder o.a. de VS, meerdere weken op 1 te staan.
  • 18 Mei: De Carthaamse deelstaatregering verliest haar meerderheid na het verliezen van een tussentijdse verkiezingen in Costely, de meerderheid telt nu evenveel leden als de oppositie.
  • 21 Mei: Anina Nervain, de weduwe van Keizer Orvas II, overlijdt op 87-jarige leeftijd. Ze sterft op Paleis Ezrothim in nabijheid van haar vrienden en familie.
  • 26 Mei: De Carthaamse deelstaatregering is nu officieel een minderheidsregering, nadat nog een zetel verloren gaat bij tussentijdse verkiezingen. Carthaams premier Grevain biedt het ontslag van de regering aan en roept nieuwe verkiezingen voor 30 juni uit.

Juni
  • 3 Juni: De vloot die deelnam aan Operation Chronicle komt aan in Port Discovery, een enorme mensenmassa wacht de schepen op aan de kade. NNS Hope, het Cyleense vlaggenschip van de missie, vaart verder naar Cylenië waar het twee dagen later al even hartelijk onthaald word door de Cylenen.
  • 7 Juni: Carthamië komt tot stilstand als de natie de Tholeense verrassingsaanval van 25 jaar geleden op Pinksterdag herdenkt (de beruchte Black Pentecost). De aanval kostte destijds het leven aan tientallen burgers en vernietigde een verkeersbrug in Cartym en het parlement in Pötama, de Derde Hilgaroorlog brak nauwelijks enkele uren later uit als gevolg van de aanval.
  • 13 Juni: Om een nog altijd onbekende oorzaak faalt het elektriciteitsnet bij een transformatorstation in San Antonio, het gevolg is een domino-effect dat meerdere Carthaamse grootsteden waaronder Pötama van het net haalt. 29 miljoen Carthamiërs en een paar miljoen Cylenen zitten zonder elektriciteit. De elektriciteit in Pötama en andere grote steden is tegen de avond (6 à 9 uur later) hersteld, maar in Gonsales en Llerbar duurde het tot de namiddag van 14 juni.
  • 21 Juni: De eerste dag van de zomer is traditioneel de startdatum van de zomervakantie in Carthamië, maar door de onderwijshervormingen van Lurarisch Minister van Onderwijs Ghislaine Gratton (UL) wordt dit in Lurarië uitgesteld naar 1 juli, de scholen zullen in Lurarië ook op 1 september starten ipv 11 september zoals in de rest van de Federatie. Het is de eerste grote hervorming van het Lurarische onderwijs sinds die competentie overging naar Lurarië bij het oprichten van de Federatie in 2015.
  • 25 Juni:De Grand Prix Formule 1 van Carthamië wordt voor de 48e keer gereden op het circuit van Sinderia. De winnaar is de Australiër Daniel Ricciardo.
  • 30 Juni: Vervroegde deelstaatverkiezingen in de staat Carthamië. De liberalen van uittredend premier Grevain behalen een absolute meerderheid van 21 zetels en hoeven niet verder te regeren met de impopulaire Labour-partij, die ver wegzakt naar 35 zetels (op een totaal van 520).

Juli
  • 1 Juli: De Lurarische oud-politicus Bernard Maine (77, PS) wordt vermoord teruggevonden op een parking in de badstad Cyrener, AV. De reden waarom Maine vermoord werd en door wie is onbekend. Maine werd in de jaren '90 en 2000 in verband gebracht met een aantal corruptieschandalen, waarop hij zich terugtrok uit de politiek.
    11 Juli: Er wordt een verdachte aangehouden in de zaak Maine, de Pötamese gangster Giovanni Barbaro van de beruchte Barbaro-Maffiafamilie. Het gerecht is erg karig met details, en dit terwijl het volk en de pers snakt naar informatie in de komkommertijd.
    14 Juli: Giovanni Barbaro en enkele andere verdachten worden vrijgelaten, de verwarring rond de zaak is nu compleet. In de Carthaamse tabloid The Express gaat een verhaal dat Maine betrokken zou zijn geweest bij illegale wapenleveringen aan Akkthataarse rebellen (die in opstand zijn gekomen tegen de Seovische regering na het neerslaan van de studentenprotesten in Scopion). Het Openbaar Ministerie doet dit verhaal af als nonsens maar het dagblad verkoopt als zoete broodjes.
    23 Juli: Er worden opnieuw arrestaties verricht in de zaak Maine, opnieuw lieden van de Barbaro maffiafamilie, maar ook een Fenjamees. Vooral dat laatste wordt breed in de pers uitgesmeerd omdat er nu wel degelijk een link met de opstand in Akkthatarije lijkt te zijn.

Augustus
  • 4 Augustus: Nieuwe arrestaties in de zaak Maine, De Fenjamees wordt op zijn beurt weer vrijgelaten.
  • 12 Augustus: Drie Carthaamse blauwhelmen komen om nadat hun Westland Lynx-helikopter neerstort in Viguros.
  • 16 Augustus: Een Seoviër wordt opgepakt en bekent de moord op Bernard Maine, hij geeft zijn motief echter niet prijs. De Seoviër is geen Akkthatariër maar een radicale seoïst, een groep die de regering in Seovië net steunt.
  • 17 Augustus: Een nieuw artikel in The Express legt een verband tussen de helikoptercrash in Viguros en het schandaal rond de moord op PS-politicus Maine en de smokkel van illegale Carthaamse wapens naar Davaleda. The Express verwijst naar een schandaal bij diezelfde VN-Missie in 2015 waar ook buitenlandse wapens via VN-blauwhelmen terecht kwamen bij lokale milities. Het verhaal wordt door het parket afgedaan als nonsens en laster aan de omgekomen Carthaamse blauwhelmen, ook voor veel Carthamiërs is het blad erg laag gevallen en kapitaliseert het op de interesse rond de moord op Bernard Maine.
  • 17 Augustus: Gert, een orkaan van categorie 2, gaat aan land in de Puneteilanden en richt schade aan. 7 mensen komen om het leven door de effecten van de orkaan.
  • 20 Augustus: Militaire Begrafenis voor de drie omgekomen VN-blauwhelmen in Viguros, ze worden bijgezet op de Nationale Begraafplaats van Gwynerd in Pötama.

September
  • 11 September: Arthur Dorion, minister van defensie tijdens de regeringen van Arton Asiq (1975-1990), overlijdt aan prostaatkanker op 90-jarige leeftijd. De termijn van Dorion (1975-1983) viel binnen de Reconstruction Era en overzag de heropbouw van de Carthaamse Strijdkrachten na de 500 dagen en ook de Tweede Hilgaroorlog tegen Tholenië.
  • 17 September: Explosie op de terreinen van Eltor & Carzath (E&C) in de haven van Sinderia. Er vallen drie doden en er is een hoop schade aan de opslagplaats van de multinational, bekend van de productie van kunstmest.
  • 28 September: Opnieuw worden de Arendseilanden getroffen door zwaar weer. Lee, een orkaan van categorie 1, treft de Catonis en richt lichte tot matige schade aan. Het is de eerste maal in jaren dat de Aquilen meerdere keren zijn getroffen door orkanen in hetzelfde jaar.

Oktober
  • 2 Oktober: Een juwelier uit Balam Selas, KA wordt overvallen door twee gangsters. Nadat deze even niet opletten grijpt de juwelier naar een wapen onder zijn toonbank en schiet de twee Afro-Carthaamse overvallers onmiddellijk dood. De juwelier wordt opgepakt en in verdenking gesteld van moord. Er heerst consternatie bij de blanke bevolking van het landelijke stadje omdat zij de juwelier gelijk geven. Binnen de zwarte gemeenschap van Balam Selas heerst woede omdat de twee overvallers slechts een baseballknuppel bij zich hadden en er geen sprake was van zelf-verdediging.
  • 11-12 Oktober: Tweedaagse staking bij de metro van Lezrahym. De stakende treinbestuurders klagen de onveiligheid en verval van het metronetwerk aan alsmede de hoge werkdruk en lage lonen.

November
[*]11 November: Remembrance Day: net als in vele andere landen van het Gemenebest herdenkt men op 11 november de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog en andere conflicten. President Telvanen en Kanselier Rafath leggen een krans neer aan het graf van de Onbekende Soldaat op de Nationale Begraafplaats van Gwynerd.
[*]13 November: Het Carthaamse deelstaatparlement stemt een wet goed die de teelt, verkoop en gebruik van marihuana legaliseert in de staat Carthamië. Het is het eerste gebied in de Carthaamse Federatie waar de verkoop van marihuana volledig gelegaliseerd is (in Lurarië is het gedecriminaliseerd, in Noord-Aguilas en de Lazanotheilanden is het illegaal). Het is de eerste grote verkiezingsbelofte die uitgevoerd wordt door de regering Grevain-II sinds ze verkozen werd in juni.
[*]18 November: Céline Berthiaume wordt op een partijcongres unaniem verkozen tot leidster van de "Carthamian Conservaties", de overkoepelende organisatie van de drie traditionele conservatieve partijen (National, Mouvement Conservateur en Nahena) van de Carthaamse Federatie. Ze zal de rol van "Leader of the Opposition" in de senaat (het federale parlement) overnemen van Arvud Dorvanen.[/list]

December
  • 3 December: Het proces tegen de drie jihadisten die in november 2016 een moordpoging op de populistische politica Farena Sarandas (Baldo!) uitvoerden, gaat van start in Greop, AV. Twee van de drie mannen riskeren 30 jaar cel, de schutter riskeert levenslang.
  • 10 December: Een stevige winterprik bedekt grote delen van Carthamië en Lurarië met sneeuw. Zelfs in anders tropisch warme steden als Cartym valt er gedurende korte tijd sneeuw. in het noorden van het land en in Lurarië ligt er her en der tot 30 cm sneeuw.
  • 14 December: Het boek "Stœrmbergue 1-12-1980" van de Lurarische historici Jean Couture en Raymond Duval zorgt voor ophef in heel de Federatie. Het boek bevat een stevig uitgewerkte theorie, ondersteund door peer reviews van andere historici van de Université Catholique de Senhal (UCS), die beweert dat de slachting van Lurarische burgers in het bezette stadje Stœrmbergue in 1980 uitgevoerd was door de CLRE (Combatants pour la Libération du Rivage de l'Est: Strijders voor de bevrijding van de Oostoever), een radicaal-linkse verzetsbeweging in de toenmalige door Tholenië bezette oostoever van de Hilgar, en dus niet door het Tholeense leger dat hiervan beschuldigd werd door Carthamië en de internationale gemeenschap. Dit werd door de Tholeense buurlanden gebruikt als casus belli om het land binnen te vallen, wat leidde tot de Tweede Hilgaroorlog. De ophef komt vooral door het feit dat het boek met nog een andere theorie afkomt dat toenmalig Carthaams Eerste Minister Arton Asiq hiervan op de hoogte was toen hij in januari 1981 militaire acties tegenover Tholenië beval.
  • 29-31 December: De extreme koude die Canada en de Verenigde Staten al enkele dagen in zijn greep houdt is onderweg naar Atlantis. Het vriest in Carthamië in de laaglanden tot -16, de laagste temperaturen in decennia.
Laatst gewijzigd door Kathor op vr 24 aug 2018, 04:54, 2 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 31 dec 2017, 16:15

An Dåine Sunday schreef:Coldest night on record: -16 in Pötama, below -20s in Luraria
General advice: Stay at home for the time being - Up to 30 cm of snow in Northern Carthamia - temperatures to go up dramatically by tuesday

PÖTAMA - Vannacht beleefde ons land de koudste nacht ooit sinds het begin van de waarnemingen in 1905. in verschillende steden daalde het kwik meer dan 10 graden onder nul, in Bergues daalde het kwik zelfs tot -23°C. Een dikke laag sneeuw bedekt grote delen van het land, zelfs in Cartym, Lezrahym en Cyrener ligt er her en der een dun laagje sneeuw. De aanhoudende extreme temperaturen zouden nog aanhouden tot dinsdag, de rest van de week zou normaal zijn met temperaturen boven het vriespunt.

Afbeelding

De voorspellingen van de verschillende weerdiensten zijn nog extremer uitgedraaid dan gevreesd, het was vannacht de koudste nacht in de recente geschiedenis van ons land. Het vroor in Noord-Carthamië minstens 10 graden onder nul, ook ten zuiden van de Fugesen en aan de kust van Cartym ging het kwik lichtjes onder nul. In Noord-Carthamië ligt het leven grotendeels stil omwille van een halve meter sneeuw, ook alweer geleden van 1966, sneeuwruimers en strooidiensten rukken continue uit om de straten vrij te maken, maar ook zij zijn maar nauwelijks voorzien op een winteroffensief van deze aard. Verschillende skistations in de Fugesen zijn compleet ingesneeuwd en enkele kleinere stations zoals Vallée de Sadrimont zijn onbereikbaar.

De Arendseilanden zijn minder hard getroffen door het winterweer, al vroor het in de noordelijke provincies Costa Norte, Punet en Baia ook stevig met temperaturen tot -6°C. De temperaturen in de anders tropisch warme steden Faionuth en Sađ Paulo doken eveneens onder de 5°C.
Ook elders in Borealië heersen er Arctische temperaturen, in Cylenië daalden de temperaturen op de noordkust vannacht plaatselijk tot ver onder -20°C. In Benjiland en Maldarië sneeuwde het op de hoger gelegen gebieden van de archipel. Ook in Tholenië, Ardeim, Solwezië en Schellingen vroor het lokaal stevig en viel er redelijk wat sneeuw.

Een lagedrukgebied dat momenteel boven ons land hangt zorgt voor de zware neerslag alsmede voor de koude Arctische lucht die uit het noorden komt. Dit lagedrukgebied zal in de loop van vandaag en morgen naar het noorden opschuiven. Een hogedrukgebied dat momenteel ten oosten van de Bahama's hangt zal op zijn beurt waarschijnlijk opschuiven naar de Martialische Zee*. Wind stroomt van hoge druk naar lage druk en dus zal warme lucht uit het zuidwesten vanaf dinsdag een vermoedelijk einde maken aan de extreme vrieskou.

Het belooft een ijskoude oudejaarsavond te worden, verwacht wordt dat de temperaturen in Noord-Carthamië rond de -7°C zouden liggen, dit alles in schril contrast met oudejaar vorig jaar, toen het in Pötama 16°C en in Lezrahym zelfs 29°C was overdag. Het grote eindejaarsspektakel op de Mall in Pötama gaat gewoon door, dat heeft Sir Batyf Arion², de burgemeester van Pötama, bevestigd aan de IBC. In Senhal is het jaarlijkse nieuwjaarsvuurwerk afgelast.
* Zee tussen de Catonis en Eliosiae, in het uiterste zuidwesten van Borealië
² Batyf Arion is de kleinzoon van vader des vaderlands Arvud Arion
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 07 jan 2018, 03:07

An Dåine schreef:'Bomb Cyclone' Grayson brings more chaos to Northern Atlantic
Wind gusts of up to 135 km/h strike Aquiles - Fugese mountain resorts cut off - Five reported dead

PÖTAMA - De zogenaamde 'bomcycloon' Grayson haalt hard uit naar het noordelijke Atlanticum. Hoewel deze cycloon slechts smeltende sneeuw brengt, zorgt ze lokaal wederom voor ernstige hinder. In de Aquilen werden windsnelheden met uitschieters tot 135 km/h gemeten, op het vasteland liepen de snelheden op tot in de 90 km/h. Verschillende skiresorts in de Fugesen zijn afgesloten nadat het daar opnieuw hevig sneeuwde, bij een lawine in het skigebied van Tel Artho vielen twee doden, op de Aquilen zijn drie mensen om het leven gekomen.

Afbeelding
De winterstorm zorgde op de westkust van de Aquilen voor hoge golven, de bekende vuurtoren van Özath op de Puneteilanden werd op een bepaald moment nauwelijks bedolven onder meterhoge golven

Gisteravond waaide het al stevig op de Aquilen, windstoten van meer dan 120 km/h beukten in op de eilanden. Uit voorzorg moest de grote waterkering van Flunyth gesloten worden. De stevige winterstorm zorgde in het bijzonder voor veel schade op de Puneteilanden, ten noorden van Aquila (het grootste eiland). Daar kwamen drie mensen om het leven. Er is in een hoop kustplaatsen redelijk wat schad

Verschillende skistations in het oosten van het land zijn ingesneeuwd, La Bourguignon (Lurarië) is enkel bereikbaar langs de vervaarlijke, noordelijke col. Tal Mathra en Tal Lothar (Avamië) zijn ingesneeuwd en zijn momenteel onbereikbaar per wagen. Er is een luchtbrug opgezet tussen beide dorpen en de buitenwereld met helikopters van het CCDF. In het merendeel van de skigebieden is wintersport onmogelijk, in Tel Artho raakte een groep skiërs verrast door een plotse lawine, hierbij vielen twee doden.
CCDF: Carthamian Civil Defense Force, de Carthaamse Burgerbescherming
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » vr 16 feb 2018, 21:59

An Dåine schreef:Five years after Flight 562 crash: Two communities still coping with the tragedy
193 died in the Carthamian Airways 737 plane crash - Frisland and Biltema still healing from the nightmare - President Telanen opens memorial on crashsite

BILTEMA / DAQILOOQ, FL - Vandaag is het vijf jaar geleden dat een Boeing 737 van Carthamian Airways neerstortte in Biltema. 98 mensen aan boord van het vliegtuig kwamen om het leven, 95 mensen kwamen om het leven aan de grond toen het vliegtuig zich boorde op Snelweg 3 en een aanpalend appartementsgebouw. President Telanen heeft vanmorgen een herdenkingspark geopend op de plek waar vroeger Appartementsgebouw Wood Lane 32 stond, waar het toestel zijn gedoemde vlucht eindigde. Biltema en Frisland herdenken vandaag de ramp die het leven in beide gemeenschappen tekende.

Zaterdag 16 februari 2013 zal voor altijd een zwarte dag in de geschiedenis van Carthamië blijven. Op die dag vond een van de zwaarste rampen in de ooit in de Carthaamse burgerluchtvaart plaats. Een Boeing 737 van Carthamian Airways raakte even na opstijgen op Pötama-Biltema in de problemen, de motoren van het toestel vielen uit en het toestel stortte vervolgens naar beneden. Het toestel kwam neer op Snelweg 3 en maaide hierbij meerdere wagens van de weg, vervolgens schoof het toestel aan een hoge snelheid door tot tegen een appartementsgebouw, dat gedeeltelijk instortte. In de ravage kwamen 193 mensen om het leven, waarvan 64 Frislanders aan boord van het vliegtuig.

De ramp had destijds een zware impact voor twee gemeenschappen in het bijzonder. Biltema, een satellietstad van Pötama die al tientallen jaren leeft in de schaduw van 's lands grootste luchthaven. De crash kwam als een schok voor de stad waar men nooit eerder had nagedacht over de gevolgen van de stad in case.
Voor Frisland waren de gevolgen nog desastreuzer, maarliefst 3% van de bevolking van de eilanden kwam om het leven in die noodlottige vlucht,
onder hen verschillende bekende figuren zoals de Gouverneur, Kilaun Adroth; MP voor Frisland, Miki Tarvath en Tonraq Timatituk, ijshockeyspeler bij de Cartym Bears. Er is vrijwel geen enkel persoon in de hoofdstad Daqilooq die niet iemand hebben verloren op die noodlottige vlucht 562. Gisterend werd in de kathedraal van Daqilooq een herdenkingsmis gehouden worden voor de slachtoffers van vlucht 562. Bondspresident Telanen woonde deze viering bij en zal vandaag een monument ter nagedachtenis van de ramp onthullen op de plaats des onheils.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » do 12 apr 2018, 20:34

An Dåine schreef:Remembering the 1998 Easter Day Quake

SMOSTAR - Vandaag is het 20 jaar geleden dat ons land en de buurlanden getroffen werden door één van de zwaarste zeebevingen die het continent ooit gekend hebben. Bij de beving en de daaropvolgende tsunami vielen meer dan 20.000 doden verspreid over 4 landen. In Smostar, dat 20 jaar geleden compleet van de kaart werd geveegd, zal vandaag een herdenking plaatsvinden in de Sint-Aromankathedraal.*

Het was 7 minuten over half 1 's middags toen de Aarde aan een kracht van 8.2 op de schaal van Richter schudde in grote delen van ons land. Gedurende enkele seconden richtte deze beving veel schade aan, voornamelijk in de weide omgeving van Smostar in het diepe zuiden van Carthiskië (zie kaart). Verscheidene gebouwen werden ernstig beschadigd door de beving, waarvan het epicentrum slechts 25 kilometer ten zuiden van de stad lag. Ook op de Dumerische eilanden Egis en Insubrië was veel schade door de beving, Apollonium en Corduba, de grootste metropolen van Dumerië, liepen lichte tot matige schade op. Ook in Carthamië was er in het hele zuiden matige schade door de beving, die te voelen was tot Nieuw-Vlissingen in het oosten en St. John's, Newfoundland in het westen

Maar het ergste moest zowaar nog komen, de beving had een grote vloedgolf veroorzaakt die zich in alle richtingen verspreiden naar de kusten van de Scipionische Zee. Onmiddelijk gingen in alle kustgebieden rond de Scipionische Zee tsunamialarmen aan en miljoenen mensen trokken naar hoger gelegen gebieden of gebouwen. Toch zou de tsunami vernietigend aan land komen en vele mensenlevens eisen, vooral in Smostar waar de inwoners nauwelijks tijd hadden om te evacuëren was het dodental groot, 4821 mensen kwamen om het leven en nog eens meer dan 300 mensen raakten vermist in de grote omgeving van Smostar alleen.
De tsuanmi trof in het bijzonder de Carthaamse zuidkust tussen Dath Ogni en Cabo Böma, een afstand van bijna 200 kilometer. Ook de noordkust van de Dumerische eilanden Egis, Insubrië en het vasteland van Eleusium werden getroffen. De noordelijke voorsteden van Corduba, Nauportus en Aesuri, werden zwaar getroffen maar het aantal doden bleef beperkt.
Buiten deze zone was er schade langsheen heel het Scipionische zeegebied, de Lyrische Golf werd afgeschermd door de Straat van Beum, maar dit kon niet verhinderen dat zelfs de kleine Karktische kust getroffen werd. De Aquilen werden eveneens getroffen maar dit was meer dan 2 uur na de beving, waardoor de evacuatie hier al lang voltooid was. In totaal vielen meer dan 21.000 doden te betreuren aan het einde van die dag, nog eens bijna 2000 mensen zijn vandaag de dag nog altijd vermist. De schade liep op tot meer dan 80 miljard dollar, waardoor dit de duurste ramp uit de moderne Atlantische geschiedenis werd. Het had een serieuze impact op de West-Borealische economieën, die net toen een periode van ongekend sterke groei hadden gekend en die enkele jaren nodig hadden om terug op dit recordtempo te komen.

Afbeelding

Na de ramp brak een periode van wederopbouw aan, steden als Smostar, Neliseth en Nicephorium moesten vrijwel volledig opnieuw opgebouwd worden. Iets wat na 20 jaar zo stilaan is gebeurd, met de moderne Sint-Aromankathedraal in Smostar als symbool. De economie in de regio had jaren nodig om zich te herpakken en in het bijzonder de toerismesector had het enkele jaren knap lastig. Waar voor de aardbeving vele all-inclusive resorts stonden die het symbool waren van massatoerisme is er vandaag de dag veel meer ruimte voor ecotoerisme en kleinschaligere hotels. Toch zijn de littekens van de ramp nog altijd zichtbaar, huizen die de beving en de tsunami hebben overleefd tonen vaak nog markeringen en de natuur is na 20 jaar op veel plaatsen nog altijd niet hersteld.

Afbeelding
Sint-Aromankathedraal in Smostar
* De Heilige Aroman van Luserum (Latijn voor Lezrahym) is een Carthaamse patroonheilige van eiland- en kustbewoners en zeelui, hij wordt ingeroepen tegen aardbevingen, overstromingen en orkanen.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Dulminis » za 14 apr 2018, 00:31

Daar zal in Kartjas ook een moment aan zijn gewijd. Degenen die het meegemaakt hebben, waren geschokt en stonden te trillen op hun benen!
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 01 jul 2018, 04:48

An Dåine Evening 30/06 schreef:CNS Gladiator commissioned amidst protests
Thousands demonstrate in Port Discovery against nuclear weapons

PORT DISCOVERY - De Carthaamse nucleaire onderzeeër CNS Gladiator is vanmiddag door de Carthaamse Navy in dienst genomen. Gladiator is het moederschip van de gelijknamige Gladiator-klasse, een nieuwe klasse nucleaire onderzeeërs die de oude Resolute-klasse moet vervangen. De Carthaamse nucleaire onderzeeërs zijn de enige platformen van waar ons land in theorie kernwapens kan inzetten. Bij de inhuldiging van de Gladiator waren er in Port Discovery demonstraties tegen massavernietigingswapens, ondersteund door verschillende middenveldorganisaties.

Afbeelding

Gladiator is met een vertraging van 2 jaar in dienst getreden van de Carthaamse Navy. Dit komt deels door de recessie van 2015-2016, waarbij er tijdelijk bezuinigd werd op de modernisering van de Navy om het begrotingstekort van 2015 te dichten. De Gladiator-klasse zal de verouderde Resolute-Klasse uit de vroege jaren '90 vervangen. CNS Gladiator zal samen met zijn nog in aanbouw zijnde zusterschepen tegen 2025 de Resolute-klasse volledig vervangen.

Er was veel protest tegen de ingebruikname van Gladiator. Kernonderzeeërs als de Gladiator vormen immers de ruggengraat van de Carthaamse Nuclear Deterrent (Nucleaire Afschrikking) en zijn van enorm strategisch belang voor de Carthaamse krijgsmacht. Zo'n 8000 mensen protesteerden in Port Discovery tegen de Carthaamse atoomwapens, onder hen inwoners van Port Discovery en het naburige Gemenebest der Lazanotheilanden, de kerk en cylenisten, vredes- en milieubewegingen waaronder Greenpeace en de politieke partij Baldo!. De protesten verliepen over het algemeen vreedzaam, slechts één man werd door de militaire politie opgepakt wegens weerspannigheid. Farena Sarandas (Baldo!), die anderhalf jaar geleden door het hoofd werd geschoten bij een moordaanslag en nog steeds herstellende is, sprak de demonstranten toe op het Evacuation Square. Ook in Pötama was er een demonstratie, een kleine 500 man verzamelde in de voormiddag in het park op de Mall tussen Farahan en Dunkirk Street.

Carthamië beschikt sinds begin jaren '80 over een beperkt arsenaal kernwapens. Onder premier Arton Asiq werden eind jaren '70 atoomwapens ontwikkeld in samenwerking met Carthamië's bondgenoten Israël en Zuid-Afrika. Hoewel veel van de informatie over deze periode confidentieel is, wordt reeds jaren vermoed dat Carthaams-Israëlisch-Zuid-Afrikaanse kernproeven eind jaren '70 hebben plaatsgevonden rond de Zuid-Afrikaanse Prins Edwardeilanden in de Zuidelijke Indische Oceaan. Eén van die tests werd op 22 september 1979 mogelijk vastgesteld door een Amerikaanse Vela-satelliet, wat resulteerde in het Vela-Incident. In 1993 erkende premier Geraldo Higez voor het eerst dat Carthamië over kernwapens beschikt. In 1994 werd ons land deel van het Non-proliferatieverdrag dat het bezit en de verspreiding van kernwapens beperkt, desalniettemin heeft de Carthaamse regering geen plannen om zijn kernarsenaal af te bouwen.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Hurricane Lorenzo

Bericht door Kathor » vr 27 sep 2019, 01:39

CBN News Radio 20:25 27/09/2019 schreef:
*CBN News Jingle*

This is a CBN News Network Bulletin, I'm David Chang.

Met Carthamia has issued a hurricane warning for the southern Aquiles. This comes as hurricane Lorenzo strengthens to a category 4 hurricane. The warning states that sustained winds of up to 220 km/h may impact the archipelago late on monday. A storm surge of up to 5 meters high can be expected in some areas. A hurricane watch has also been put in effect for the northern Aquiles and the Carthamian west coast. Repeating, a hurricane warning has been issued for the Southern Aquiles as hurricane Lorenzo, now a category 4 hurricane, inches closer towards the Aquiles. This network bulletin was brought to you by CBN News.
Laatst gewijzigd door Kathor op za 02 okt 2021, 15:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Hurricane Lorenzo

Bericht door Kathor » zo 29 sep 2019, 02:51

An Dåine HURRICANE EXTRA 29/09/2019 schreef:Lorenzo on collision course with Aquiles - Worst storm to hit archipelago since Karl (2004)

FAIONUTH/ SAĐ PAULO - Lorenzo is onderweg naar de Aquilen. De orkaan van categorie 4 lijkt niet van zijn pad af te wijken en stevent recht op de Eliosen en Aquilen af. De Catonis, de Hetmaneilanden en Lazanoth hebben de noodtoestand afgekondigd. Duizenden Aquilijnen verlaten de kleinere eilanden om beschutting te zoeken in Aquila of het vasteland. Elders maken storm shelters en andere publieke gebouwen zich op om duizenden geëvacueerden op te vangen tijdens de orkaan.

Orkaan Lorenzo ligt op ramkoers met de Aquilen. Eén van de krachtigste orkanen ooit gemeten in het centrale Atlanticum lijkt het gemunt te hebben op de meest westelijke eilanden van het continent. Bij de huidige voorspellingen zouden de Dumerische Eliosen en de Aquilen de volle laag krijgen. Een samenspel van sterke wind (uitschieters tot 220 km/h!) en vloed zouden de zuidkusten van de eilanden ernstig bedreigen in de nacht van maandag op dinsdag. In verschillende delen van de Catonis zijn er evacuatiebevelen uit lager gelegen gebieden die mogelijk kunnen overstromen door de stormvloed.

De eilandbewoners bereiden zich dit weekend zo goed en zo kwaad mogelijk op de komst van Lorenzo. Er is een ware rush ontstaan op levensmiddelen door de dreiging van de orkaan. In supermarkten en grootwarenhuizen zijn flessen water, voedsel op blik en andere levensmiddelen uitverkocht. Ook bouwmarkten lijken geplunderd, vele Aquilijnen voeren last-minute reparaties en verstevigingen uit aan hun huizen om mogelijke stormschade te beperken. Scholen in alle Aquilijnse provincies blijven hoe dan ook komende maandag gesloten; voor de Catonis, Hetmaneilanden, Lazanoth en Port Discovery telt dit ook voor dinsdag.

De schrik zit er goed in bij vele Carthamiërs die rond de Scipionische Zee wonen . Velen hebben nare herinneringen aan de laatste grote orkaan die ons land aandeed, Karl. In 2004 kwam Karl als een zware categorie 3 aan land in de Catonis en richtte daar een enorme ravage aan. 54 mensen lieten het leven en er was voor miljarden Valis schade aan. Karl was één van de weinige orkanen die een passage langs de Aquilen overleefde en ook Carthiskië en Avamië op het vasteland aandeed. Daar was de schade gering, mede omwille van de afgenomen kracht van de orkaan (dan nog maar een categorie 1) maar ook omdat de kustprovincies na de aardbeving van 1998 beter beschermd waren voor tsunami's en stormvloed.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » za 21 dec 2019, 01:29

An Dåine schreef:Zach Schlesinger wins Tory leadership contest

Zach Schlesinger is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Conservative Party. De 36-jarige burgemeester van Lezrahym haalde het tijdens de derde stemronde voor zijn tegenkandidaat, oud-minister van economie Orvas Ateldoth, met 64% van de ledenstemmen. Schlesinger is de rijzende ster bij de Carthaamse conservatieven sinds hij in 2016 de eerste conservatieve burgemeester van Lezrahym in meer dan een eeuw werd. De overwinning van Schlesinger is een stevige doorbraak van de zogenaamde "New Right"-beweging binnen de Conservatieve Partij. Zach Schlesinger wordt omwille van zijn functie als partijleider automatisch oppositieleider in de Senaat (Federaal parlement van Carthamië) en de uitdager van Kanselier Rafath in de federale verkiezingen van 2021.

De posterboy van de New Carthamian Right heeft het gehaald van het Conservatieve partijetablissement. Zo kan de verbluffende overwinning van Zach Schlesinger in de voorzittersverkiezingen omschreven worden. De opvolger van Lindsey Merdath als leider van de Carthaamse Conservatieven haalde het al bij al vrij gemakkelijk van zijn tegenkandidaat Orvas Ateldoth. De burgemeester van Lezrahym breidt zo zijn zelfgeproclameerde politieke revolutie uit naar het nationale niveau.

In 2016 versloeg de toen 32-jarige Schlesinger onverwacht zittend burgemeester Ildath Renain (Labour) in de strijd om het burgemeesterschap van de grootste stad in het zuiden. De nog jonge burgemeester was de jaren ervoor al bekend geworden als prominente backbencher in het Carthaamse huis van afgevaardigden. Tussen 2014 en 2016 was hij schaduwminister van onderwijs, waar hij forse uithalen richting de coalitie van LDP en Labour niet schuwde.

Volgens sommige critici aan de linkerzijde van het politieke spectrum is Schlesinger het Carthaamse equivalent van rechtspopulisten als Boris Johnson of Donald Trump. Hoewel het de 36-jarige ontbreekt aan een blond kapsel, haalde de flamboyante Schlesinger de afgelopen jaren regelmatig de krantenkoppen. In het debat rond het verbieden van gezichtsbedekkende kledij (e.g. de burqa) verwees hij naar de dragers ervan als "IEDs op benen". Als sterk verdediger van de olieindustrie en het Carthaamse nucleaire beleid (72% van alle Carthaamse elektriciteit wordt geproduceerd door kerncentrales) haalde hij dit voorjaar nog uit naar de klimaatbetogers, hij verweet hen gemanipuleerd te zijn door doorgedraaide linkse politici...
Laatst gewijzigd door Kathor op do 24 jun 2021, 21:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » do 06 feb 2020, 02:07

An Dåine schreef:Gregorius Vanstap Executed

PARTASH - Gregorius Vanstap (58) is dood. De laatste leider van het N-OFM werd gisteravond in de Partash Federal Penitentiary geëxecuteerd voor het vuurpeloton. Vanstap zat de afgelopen 5,5 jaar in de dodencel na zijn veroordeling in 2014 voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en de dood van meer dan 200 mensen. Kanselier Rafath sprak om 11 uur de natie toe op radio en televisie: "De executie van Vanstap brengt een pijnlijk hoofdstuk van de Overlandse en Carthaamse geschiedenis ten einde."

Gregorius Vanstap's leven vol terrorisme en banditisme is ten einde. Gisteravond om klokslag 22 uur werd hij door 8 schutters gefusilleerd. Hiermee komt een einde aan een bloederig en pijnlijk hoofdstuk in de Overlandse geschiedenis. In veel plaatsen in Noord-Overland was het muisstil, cafés waren gesloten en veel inwoners spendeerden de avond thuis. Zowel loyalisten als Overlandse nationalisten hadden opgeroepen om de avond sereen te laten verlopen en niet te laten uitdraaien op geweld. Dit stond in schril contrast met Pötama, waar op een groot aantal plaatsen om klokslag 22 uur de champagnekurken werden geknald en mensen een feestje bouwden. De man verantwoordelijk voor de aanslagen van 26/9 was dood, en onze hoofdstad heeft het geweten.

Kanselier James Rafath (LDP) kwam omstreeks 11 uur met een korte toespraak op radio en televisie. In zijn boodschap haalde hij aan dat gerechtigheid geschied was en dat Gregorius Vanstap een man was die verantwoordelijk was voor de dood van honderden onschuldige mensen. Met deze executie drukte Rafath zijn hoop uit dat er nu een definitief einde komt aan de meest donkere pagina uit de Overlandse en Carthaamse geschiedenis. De gouverneur van Overland, Helga Piëters (ONP), die eveneens een toespraak maakte op Overlandse TV-stations, was erg opvallend in haar reactie: "De dood van een duivel als Gregorius Vanstap geeft de Overlanders haar rechtmatige plaats onder de andere naties in Atlantis terug."

Gregorius Vanstap was de leider van het in 1993 opgerichte N-OFM, de derde generatie militante Overlandse separatisten die teruggaan tot de opstand van 1937. Tijdens de jaren '90 was Vanstap verantwoordelijk voor een reeds bloedige liquidaties en aanslagen in Overland en ver daarbuiten. Het dieptepunt van deze terreurgolf waren de aanslagen van 29/6 in 1998. Toen gingen 4 bommen af in het drukke Pötamese metrostation CBD waarbij in totaal 201 mensen om het leven kwamen.
Het gevolg was dat toenmalig premier Higez Overland in lockdown plaatste en er het gemobiliseerde Carthaamse leger op erg brute wijze het N-OFM oprolde. Vanstap kon ternauwernood ontsnappen en schuilde jarenlang in Schellingen, waar hij in 2013 werd opgepakt. In 2014 werden hij en verschillende van zijn compagnons veroordeeld tot de doodstraf. Vanstap wordt, gezien de waarschijnlijke afschaffing van de doodstraf op federaal niveau later dit jaar, waarschijnlijk de laatste Carthamiër die in een federale instelling wordt geëxecuteerd.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » wo 18 mar 2020, 00:09

Ook in Carthamië slaat de Coronacrisis toe, enkele krantenkoppen van de afgelopen dagen.
The Pötama Times 13/03 schreef:Schools to shut down nationwide until april
Scholen gaan landelijk dicht tot april
The Express 16/03 schreef:Provincial elections moved to November
Provinciale verkiezingen opgeschoven naar november
Pearl Coast Times (Kardög) 17/03 schreef:Governor Emorten declares state of emergency
Gouverneur Emorten roept de noodtoestand uit
An Dåine 17/03 schreef:Covid-19 death toll passes 100 in Carthamia
Dodental van Covid-19 over de 100 in Carthamië
The National 17/03 schreef:Chancellor Rafath declares national health crisis and mobilises armed forces, ALL paramedics called to active duty
Kanselier Rafath roept nationale gezondheidscrisis uit en mobiliseert de krijgsmacht, ALLE paramedici in actieve dienst opgeroepen
L'Occidental 18/03 schreef:Chœtame ferme les frontières avec la Tholenie: régime spécial pour les Berguois
Pötama sluit grenzen met Tholenië: Speciale regeling voor de Bergenaren.
De Stem 18/03 schreef:Grenze met Tholenië, Karschas, Dumerië gesloute - Orvas II-Brug nor Silenië bleft OPEN
Grenzen met Tholenië, Kartjas, Dumerië gesloten - Orvas II-brug naar Cylenië blijft OPEN
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » do 19 mar 2020, 03:00

An Dåine 19/03 schreef:Chancellor Rafath forms War Cabinet
Rafath: "Carthamia and the world at war with invisible enemy" - Schlesinger and Gurdian part of government of national unity
Kanselier Rafath vormt oorlogskabinet - Rafath: "Carthamië en de wereld in oorlog met onzichtbare vijand" - Schlesinger en Gurdian deel van nieuw cabinet

Afbeelding

PÖTAMA - Kanselier Rafath heeft in een onverwachte zet een regering van nationale eenheid gevormd. In een toespraak voor radio en televisie kondigde hij dit gisteravond aan. De Kanselier gebruikte opvallend genoeg de term oorlogskabinet. "Ons land en de wereld in z'n geheel zijn in oorlog met een onzichtbare vijand." verklaarde hij zich nader. In dit nieuwe kabinet wordt oppositieleider Zach Schlesinger vice-premier en wordt schaduwminister voor gezondheid Max Gurdian staatssecretaris in dienst van gezondheidsminister Francine Dubois. Het nieuwe kabinet wordt vandaag om 12 uur ingezworen bij Bondspresident Telvanen.

Geruchten dat er iets op til was staken gisterenmiddag de kop op. De reden hiervoor was dat oppositieleider Zach Schlesinger gesignaleerd was aan de ambtswoning van de kanselier in Dudley. Pas tegen 20 uur kwam er een persbericht vanuit Empire Street 240* dat Kanselier Rafath de natie om 22 uur nog zou toespreken. In een dramatische toespraak, die begon en eindigde met de Nouricanta, kondigde de kanselier aan dat er vanaf vandaag een oorlogskabinet gevormd zou worden. Naast de huidige kabinetsleden komen ook oppositieleider Zach Schlesinger en schaduwminister Gurdian van de Tories erbij. "Om deze crisis te lijf te gaan, heeft ons land nood aan samenwerking over de partijgrenzen heen. Ons land en de wereld in z'n geheel zijn in oorlog met een onzichtbare vijand. Het is daarom dat ik besloten heb tot het oprichten van een oorlogskabinet, waarbij de leider van de oppositie en de schaduwminister van gezondheid zich zullen aansluiten." Aldus de Kanselier.

Het Coronavirus rukt intussen alsmaar verder op in Carthamië, gisteren verdubbelde het aantal doden van 126 naar boven de 250. Zo'n 10.000 mensen zijn officieel besmet, maar volgens virologen is de kans groot dat een veelvoud van dit aantal besmet is. De roep om strengere maatregelen wordt alsmaar luider, waarschijnleik leidt de vorming van deze nieuwe regering tot drastischere maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus.
* Ambtswoning van de Kanselier van de Carthaamse Federatie in Dudley, Pötama
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 05 apr 2020, 22:25

andaine.ct schreef:Geraldo Rengith dies after Coronavirus diagnosis
"O Cocodril" (The Crocodile) dies at the age of 95 - Former Aquilan communist leader leaves behind mixed legacy

Afbeelding

HOLANETH - De voormalige secretaris-generaal van de Aquilijnse communistische partij Geraldo Rengith is overleden. De 95-jarige Rengith overleed in een verzorgingshuis in Holaneth ten gevolge van het Covid-19 virus. Rengith was de laatste volwaardige leider van de communistische Aquilen en was staats- en partijchef van Vadroth Etiman's dood in 1975 tot aan de val van het communisme in 1989. Met zijn dood is tevens het laatste staatshoofd van één van de partijen in de Tweede Hilgaroorlog (1980-1981) overleden. Rengith is één van de bekendste namen in een steeds langer wordende lijst (bekende) mensen die gestorven zijn aan het Coronavirus.

Regeringsbronnen zijn in hun eerste stellingname m.b.t. het overlijden van Geraldo Rengith eerder terughoudend. Bondspresident Telvanen, een vervolgd dissident ten tijde van Rengith's dictatuur stelt: "Het respect voor de overledene gebiedt ons om in dit uur over Rengith's rol in de naoorlogse geschiedenis der Aquilen weinig te zeggen. Zijn politiek heeft hoop maar ook leed aan velen in de Aquilen en de rest van Carthamië gegeven. Aquilijns Minister-President Goméz, wiens vader Rengith heeft afgezet, geeft later vanavond een toespraak voor radio en televisie.

Geraldo Rengith kwam aan de macht als staats- en partijchef na de dood van Vadroth Etiman op 23 augustus 1975. Etiman bleek later vergiftigd te zijn geweest, een moord die tot op de dag van vandaag Carthamië's grootste mysterie blijft.* Etiman was een sleutelfiguur bij de wederopbouw van Carthamië na de burgeroorlog en bij de herbewapening van de Borealische geallieerden in aanloop naar een tweede oorlog met Tholenië. Na de Tweede Hilgaroorlog voerde hij economische hervormingen door in de Aquilen om de tekortkomingen van een socialistische economie te overwinnen, het Plano 1990. De economische hervormingen, hoewel in het begin veelbelovend, konden niet beletten dat het land alsmaar meer aan de rand kwam te staan en het communisme in 1989 uiteindelijk viel. Rengith moest zich in 1992 verantwoorden voor de Aquilijnse waarheidscommissie, en kreeg na een fel gemediatiseerd proces een symbolische celstraf van 4 jaar. Na zijn celstraf leefde hij een teruggetrokken bestaan in Holaneth.

Rengith behoort tot de 542 Carthaamse doden die vandaag werden gerapporteerd, intussen staat de teller voor Carthamië al op bijna 5800 doden. Eerdere overlijdens van publieke figuren waren o.a. de zangeres Tula Matarian (64), oud-gouverneur van Carthiskië Arton Metelth (81) en de bekende arts Thomas James Ealing (51), die aan het hoofd stond van Saint Bryna's Medical Centre in Pötama.
* Het mysterie rond de moord op Vadroth Etiman is de Aquilijns/Carthaamse variant van het mysterie rond de moord op Kennedy. In de loop der jaren zijn tientallen partijen naar voren geschoven die mogelijk verantwoordelijk waren voor Etiman's dood: Keizer Orvas II van Carthamië (eventueel i.s.m. Arton Asiq), Geraldo Rengith, De Tholeniërs, Carthaamse verzetslui, De CIA, De KGB, MI6, Aquilijnse bannelingen, Dumerië, Atrokije, ...
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CAR] Nieuwsberichten

Bericht door Kathor » zo 12 jul 2020, 03:50

An Dåine schreef:The Empire Strikes Back?

De petitie van het burgerinitiatief "Carthamia, an empire" heeft vandaag de kaap van een miljoen handtekeningen bereikt, vijf dagen voor het aflopen van de termijn. Hiermee is ondanks de uitbraak van het Coronavirus een belangrijke mijlpaal voor het burgerinitiatief bereikt in aanloop naar een mogelijk referendum. Een nieuwe peiling van de CU Asim en IPSOS toont aan dat de opinies over het keizerlijk huis en Keizer Mårt erg hoog zijn. Maarliefst 68% van de Carthamiërs zegt een goede of zeer goede indruk van de monarchie te hebben.

[...]
Verder nieuws uit Carthamië:
  • Het Covid-19 virus heeft zeer zwaar toegeslagen in Carthamië, zo'n 70.000 mensen zijn intussen al overleden aan het virus en bijna een half miljoen mensen zijn besmet geraakt.
  • Het "oorlogskabinet" waar eerder sprake van was is na een maand gecrasht. Oppositieleider Schlesinger was voorstander van veel strengere maatregelen, maar werd niet gevolgd door Kanselier Rafath. Schlesinger en zijn National Progress Party (de vroegere Conservatieve partij) krijgen gelijk van de kiezer, aldus de peilingen, die de NPP intussen boven de LDP en Labour plaatsen.
  • Preventiemaatregelen zijn volgens de bevolking veel te laat ingevoerd, met het gevolg dat de pandemie in april en mei nog wild om zich heen heeft kunnen slaan. Intussen zijn mondmaskers praktisch overal verplicht en zijn de social distancing regels strenger dan in Europa, maar het kwaad is intussen geschied.
  • De Carthaamse economie ziet af, wegens de nog zware aanwezigheid van het coronavirus is de zomer van 2020 compleet gecanceld, met name de toeristische sector in de Aquilen en Zuid-Carthamië is zeer zwaar getroffen nu er praktisch geen toeristen zijn.
  • De provincie Kardög en haar gouverneur Orvas Emorten zijn in een zware constitutionele crisis verwikkeld. Emorten (National - NPP) heeft op eigen houtje half maart de grenzen van zijn provincie afgegrendeld toen de pandemie opkwam in Carthamië. Hij implementeerde verder strenge social distancingregels en liet deze door de provinciale en stedelijke politiediensten naleven. Dit ging in tegen de Carthaamse en federale regering, die toen niet zulke (strenge) regels invoerden. Het sluiten van de provinciegrenzen zou volgens grondwetsspecialisten illegaal zijn geweest, al heeft het volgens verschillende virologen geleid tot het veel lagere dodental in Kardög. Pötama dreigt met het afzetten van Emorten, maar de peilingen wijzen aan dat Emorten een overweldigende steun geniet van de Kardögers, maarliefst 87% steunt hem. Ook buiten de provinciegrenzen zijn veel mensen het eens met de aanpak van Emorten.
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten