[CYL] Uitgelicht

Fðarane Dirae Kylena'ae Nee'onya'ir, Feelinae yðir Sevalinir

Moderator: Faylin

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

[CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » di 24 mar 2015, 14:38

Ik zat eraan te denken om elke paar weken over een bepaald gebied of stad in Cylenië te schrijven. Dit is geen origineel idee; ik heb het min of meer overgenomen van de "uitgelichte artikelen" op Wikipedia. Ik hoop hier dus elke twee weken een nieuw artikeltje neer te kunnen zetten. Tijdens het schrijven hoop ik dan nog dingetjes tegen te komen die beter uitgewerkt kunnen worden.

Sørland

Afbeelding
Natuurkundige kaart van de provincie Sørland

Sørland, of Zuidland in het Nederlands, is een regio en provincie in het zuidoosten van Nionië. De provincie wordt in drie windstreken omringd door de Golf van Nionië en grenst in het noorden aan de provincies Scona, Tragonië en Mørgenland. Het gebied komt aan zijn naam door de redelijk centrale zuidelijke ligging op het Tragonisch schiereiland, waar Nionië het zuidelijke deel van bestrijkt. De provincie huisvest twee belangrijke bevolkingsgroepen; er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen, waarvan zo'n 80% Cylenen en 20% Fioren. De Fioren wonen vooral in het zuiden van het gebied, rondom de grootste stad Dusto le Mare. Andere belangrijke steden zijn Syder, Morested (Morostada in het FIorisch), Rand, Cølcas (Culcasa) en Ryðr. Ten zuiden voor de kust van Cølcas staat het één na grootste olieplatform van Cylenië. Het grootste is gesitueerd ten zuiden van Insurio op Fiori.

Het gebied is redelijk vlak. In het noorden zijn nog een paar uitlopers van het Fiskurfíöll (Vissengebergte, het geberte dat min of meer de scheiding vormt tussen Nionië en Svalingen) en het Ruggetje van Tragonië (het gebergte tussen Scona en het dal waar Tollans en Eluyn in liggen), tot op een hoogte van 200 meter. In het centrum van de regio ligt de Emmense Rug. De laaglanden worden vooral gebruikt in de agrarische sector; er is dan ook redelijk veel landbouw te vinden in Sørland.

Afbeelding
Akkers op de Emmense Rug met links in de verte de stad Ryðr

De hoofdstad van Sørland is Dusto le Mare, Fiorisch voor Doest aan Zee. Deze stad is meteen een bijzondere stad, omdat ongeveer 60% van de bevolking van Fiorische afkomst is, waardoor de Fiorische taal er goed vertegenwoordigd is. Dusto is een zogeheten tweetalengemeente, vergelijkbaar met een faciliteitengemeente in België. De regel is dat als een andere taal dan de taal van het gebied meer dan 15% vertegenwoordigd in die gemeente, dat er dan ook faciliteiten voor die taal moeten zijn, naast de taal van de grootste bevolkingsgroep. In het geval van Dusto is het dus zelfs zo dat de grootste bevolkingsgroep aldaar niet de gebiedstaal spreekt, en de facto is Fiorisch er dus de primaire taal. In Dusto zijn vrij veel toeristische attracties te vinden, waarvan het kasteel Hoþested het bekendste is. Dit kasteel ligt net buiten de bebouwde kom naar Hoþested, waarnaar het vernoemd is.

Afbeelding
Kasteel Hoþested

Gebruikersavatar
TzM23
Geoficticus
Berichten: 1489
Lid geworden op: vr 30 dec 2011, 15:26
Locatie: [NLD] Nijmegen, [RTH] Nao Amerforti, [FOR] Bahalar Davaledeđ, [VTM] Gårshavn

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door TzM23 » di 24 mar 2015, 21:47

Leuk idee. Ik zou dit zelf ook willen doen, heb je er problemen mee als ik ook iets dergelijks ga doen?
[RTH] Ta Rê Pûblica Tholenia: viewforum.php?f=39
[FOR] Śadar Forźeđ: viewtopic.php?f=8&t=380
[VTM] Republiken Vestmark: viewtopic.php?f=8&t=508

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Kathor » di 24 mar 2015, 21:49

Lijkt me een erg fijn regio om op vakantie te gaan. Het ziet me er redelijk landelijk uit en dat vlakbij drukke steden zoals Scona en Daestro!
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Menno
Berichten: 89
Lid geworden op: za 20 dec 2014, 16:46
Locatie: Amersfoort

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Menno » di 24 mar 2015, 21:52

Faylin, goede zaak. Detaillering is altijd beter en die detaillering per klein gebied gaat altijd een stuk makkelijker.

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » di 24 mar 2015, 21:55

TzM23 schreef:Leuk idee. Ik zou dit zelf ook willen doen, heb je er problemen mee als ik ook iets dergelijks ga doen?
Geen probleem, ik heb het ook maar afgekeken :P.
katherman111 schreef:Lijkt me een erg fijn regio om op vakantie te gaan. Het ziet me er redelijk landelijk uit en dat vlakbij drukke steden zoals Scona en Daestro!
Het gebied is ook redelijk landelijk, zoals ik al had beschreven. Voor de echte stedelijke regio's moet je inderdaad richting Scona of Desteren (de regio) gaan, daar ligt eigenlijk het kloppende hart van Cylenië. De andere kant op kan het nog extremer: in Svalingen moet men soms tig kilometers verder voor er weer een bewoond stukje land is te zien.

EDIT: Dat zet me trouwens weer aan het denken dat ik de inwoneraantallen eens moet gaan bepalen. Ik ben daar ooit wel eens aan begonnen, maar heb ik nooit afgemaakt.

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Matt » za 28 mar 2015, 13:39

Leuk om te lezen, Faylin! :d Wellicht is het leuk om nog een beetje van de geschiedenis erbij te zetten. (indien daar voldoende informatie voor is)

Vorig jaar had ik al het idee om meer gebieden van Maldarië uit te werken, maar ik kom nooit aan een beginnetje...
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door BlaZ » za 28 mar 2015, 16:28

Erg leuk om de focus even op een regio te leggen.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door TBR » za 28 mar 2015, 16:37

Was de bouwmeester van dat kasteel misschien een Nederlander? :lol: Mooi stukje, eerlijk gezegd had ik zelf ook al ideeën om iets soortgelijks te doen.
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Ortelius
Berichten: 415
Lid geworden op: di 19 apr 2011, 23:25
Locatie: Stockholm
Contacteer:

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Ortelius » di 21 apr 2015, 13:22

Kasteel Hoensbroek? ;)

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » di 21 apr 2015, 13:53

^^ Inderdaad, maar het gaat om het idee. :P

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » vr 15 mei 2015, 18:00

Continentale weg C15

De C15 is een continentale weg op Borealië, gelegen in Cylenië en Tholenië. De weg loopt voor een groot deel over het onderliggend wegennet van beide landen; slechts enkele delen zijn uitgebouwd als snelweg.

Afbeelding
De A5/C15 tussen Fegød en Aylin (bron).

Bij Toner begint de C15 op het knooppunt Toner-ust met weg 15, de ring van Toner, die als expresweg is uitgebouwd. De C15 lift vanaf dit punt mee met de A2 en de C10 vanuit Araðane en loopt naar het westen, de steden Fenþlin en Aelin bedienend. Hier loopt de C15 vrij dicht langs de kust van de Golf van Nionië. Na 20 kilometer draait de C15 naar het zuiden en komt bij het knooppunt Veyen, waar de A14 aftakt van de A2, die verder loopt richting Daestro en Ceylynn. De C15 volgt hier de A14, die 2x2 is uitgebouwd, en na een paar kilometer volgen al twee aansluitingen met Veyen, een middelgrote stad met 40.000 inwoners.

De A14 vervolgt in westelijke richting en loopt langs de zuidelijke uitlopers van het Aelgebergte. Na een afrit naar weg 23, waar er de mogelijkheid is om het gebergte op te rijden, volgt de aansluiting met weg 4, die de stad Symaþ bedient en een mogelijkheid voor een sluiproute richting Scona en Balenlin geeft. De C15 loopt hier de weselijke Tragonische Vallei in. 10 kilometer verder volgt het knooppuntvan Tollanþ, waar de C15 de A5 en C12 naar Scona en Filler kruist. Na een aansluiting naar Tollanþ draait de weg naar het noordoosten en volgt na 5 kilometer het knooppunt van Storael, een kruising met weg 18 die de oostelijke Tragonische Vallei bedient. Weg 18 is al op sommige plekken omgebouwd tot expresweg, en moet op middellange termijn een robuuste verbinding vormen naar Eluin, Feruder en Syder.

Afbeelding
Bewegwijzering bij Symaþ. Scona-West staat hier aangegeven als sluiproute.

Na 10 kilometer loopt de C15 dwars door de bebouwde kom van Storael, de hoofdstad van Tragonië met ongeveer 70.000 inwoners. In het centrum van Storael is de snelweg gecamoufleerd in een twee kilometer lange tunnel onder de bebouwing door. Na Storael beginnen de westelijke uitlopers van het Fiskurfjöll al vrij snel en klimt de C15 in 15 kilometer tot een hoogte van 400 meter. Even later volgt een aansluiting met weg 34, die voor een deel als 2+1 expressweg is uitgebouwd en een verbinding geeft met Neagh en Vynþer, de bekendste wintersportoorden van Cylenië. Direct na de aansluiting volgt een hoge brug met de rivier Bøll/Böll, die de grens vormt tussen Nionië en Svalingen. De C15 vervolgt door de Böllgön, een tunnel van 4 kilometer lang, bestaande uit één tunnelbuis met twee rijbanen. Dit stuk weg staat nog als A14 bewegwijzerd, maar is hier officieel geen snelweg meer. In de tunnel draait de C15 naar het noorden.

Na de tunnel gaat de A14 over in weg 14 en loopt deze hoofdweg vrij steil over een bergviaduct omlaag. De C15 loopt hier door een naaldbosgebied en bedient de dorpen Ninnbí en Keldeheím. Na ongeveer 30 kilometer is de C15 gedaald tot op een hoogte van 50 meter en loopt verder over het onderliggend wegennet. Na nog 10 kilometer eindigt weg 14 op een kruising met weg 7, de weg van Vestmönn naar het Svalingen-schiereiland; de doorgaande lokale weg gaat de bebouwde kom van Infíorðen binnen. De C15 slaat hier rechtsaf weg 7 op, naar het westen.

Afbeelding
Bewegwijzering op weg 7 vanuit Manor. In Svalingen wordt op het OWN veelal in hoofdletters bewegwijzerd. C-wegen worden standaard niet bewegwijzerd, vandaar dat het wegnummer hier op een ruitertje is geplaatst.

De C15 bedient nu het zuiden van Infíorðen, de hoofdstad van Norðurtragonia. De weg gaat hierna over in een 2x1 expresweg door een naaldbos, die na 15 kilometer een aftakking naar het noordelijke Fiskurfíöll heeft over de V86, bij het dorp Nike. De C15 draait naar het noordoosten en bedient het dorpje Higge, waar de expresweg stopt. Daarna volgt een splitsing met de V84 bij Manor; de C15 takt hier af op deze V84. Na een klim van 200 meter over een lengte van 20 kilometer loopt de C15 door een tunnel van vier kilometer lang door noordelijke uitlopers van het Svalingengebergte over een 2+1 expresweg. Hierna volgt een langzame afdaling van 100 meter en na 15 kilometer gaat de C15 de bebouwde kom van Nordspísse binnen, de hoofdstad van de deelstaat Svalingen met ongeveer 25.000 inwoners. Ten westen van het centrum volgt een kruising met de V89, de weg van Nordövn, dat nog 10 kilometer noordelijker ligt, en Mørgen, dat zo'n 90 kilometer naar het zuiden ligt. In het oosten van Nordövn volgt dan het douanekantoor en de grens met Tholenië, waar de C15 door zal lopen naar Helzenbäk en Helmstkerchen.

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Matt » vr 15 mei 2015, 20:34

Leuk beschreven! Ik ben van plan om op lange termijn ook artikelen te maken over belangrijke wegen in Maldarië. Ik zou wel nog een kaartje toevoegen, om het geheel wat overzichtelijker te maken.
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Kathor » vr 15 mei 2015, 23:52

De C55, C65 en C75 zullen nogal verslagen opleveren :P
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » za 30 jan 2016, 21:47

Celestien

Celestien of celestiet is een mineraal met de chemische formule SrSO4, ofwel strontium-sulfaat. Het is de voornaamste bron voor het element strontium. Celestien komt voornamelijk voor als kristallen en wordt wereldwijd gedolven, vaak in kleine hoeveelheden. Het mineraal komt voor in verschillende kleuren, maar is meestal wit doorschijnend. De meest zeldzame variant, het blauwe celestien, wordt voor zover bekend slechts op twee plaatsen ter wereld gedolven, in Madagascar en in Cylenië.

Afbeelding
Een kristal van blauw celestien (bron).

Blauw celestien wordt in Cylenië gedolven op het eiland Faylin, in de Celestiengroeve nabij Kylesþ. Dit verklaart ook meteen de Cyleense etymologie van de naam van het kristal: celestien zou een verlatiniseerde vorm zijn van kylesðin, dat iets heiligs afkomstig uit Kylesþ, de stad voor Cyll, betekent. Het kristal is volgens de verhalen al zo oud als de beschaving op het eiland, wat ook deels te herleiden valt uit de Cyleense taal: het woord kylesðul, dat blauw betekent, zou zijn afgeleid van de naam van het kristal.

Volgens de overlevering werd celestien al voor het begin van de Cyleense kalender gedolven, maar door de techniek in die tijd was het kristal nog veel schaarser dan dat het nu is. In de mythe over het ontstaan van de maan krijgt het mensenmeisje Celestine (waarvan de naam overigens dezelfde etymologische oorsprong heeft als die van het kristal), die door Faeries is geadopteerd, een celestienen hanger die haar gelimiteerde magische abiliteiten geeft. Door deze mythe wordt het kristal ook in huidige tijden nog in verband gebracht met magie en mythologie.

Afbeelding
Celestien vervaardigd in een paar oorbellen (bron).

Wegens de grote mythologische waarde voor Cylenië is celestien een van de meest verkochte souvenirs die door toeristen gekocht worden. Celestien is niet alleen als de alom bekende gepolijste of getrommelde steentjes en armbanden te verkrijgen, maar wordt ook vaak vervaardigd in verschillende sieraden (zie foto). Deze sieraden worden uitsluitend gemaakt door het bedrijf Cylene Crystals, dat ook de groeve bij Kylesþ bezit. Het is misschien ook wel het vermelden waard dat koningin Celestine voor haar verloving een Celestienen ketting heeft gekregen van prins Årge van Carthamië.

(Deels geparafraseerd van Wikipedia)

Gebruikersavatar
Matt
Beheerder
Berichten: 1491
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 15:55

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Matt » zo 31 jan 2016, 10:44

Dus dat is waar de naam Celestien vandaan kwam! Leuk bedacht en geschreven. :d
"Maar daarna kwamen er desastreuze aardbevingen en vloeden; en in één dag en nacht [...] verdween het eiland Atlantis in de dieptes van de zee."
- P
LATO (TIMAEUS/CRITICAS)

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » wo 12 jul 2017, 16:33

Scona

Scona is de hoofdstad van de deelstaat Nionië en het culturele hart van Nionië. Samen met de agglomeratie Daestro, het econonimsche hart van het land, vormt Scona de metropoolregio Desteren met ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Met 507.000 inwoners in de agglomeratie van Scona zelf, waartoe ook Balenlin en Sane behoren, is de hoofdstad qua inwonertal de grootste stad van Cylenië. De gemeente Scona vormt op zichzelf een provincie van de deelstaat Nionië.

De hoofdstad ligt centraal in het zuiden van het Tragonische schiereiland aan de baai van Scona en vormt een schakel tussen de stedelijke gebieden van Desteren en Sørland. Ten zuiden van de stad mondt de rivier de Scona uit in de baai met dezelfde naam. Deze rivier doorkruist de stad van noordwest naar zuid. Het noordelijke deel stad is gebouwd op een heuvelhelling waar de rivier de Ell vanuit het noordwesten de stad instroomt en uitmondt in de Scona.

In Scona woont de vorstin, zetelt de senaat van Nionië en de Nionische ministeries hebben er hun vestiging. Vanwege de status als landshoofdstad tot 2014 zijn de meeste ambassades van Cylenië in Scona gevestigd, en dus niet in de confederale hoofdstad Ceylynn.

Geschiedenis
Scona kan tot een van de oudste steden van Borealië worden gerekend. Al tijdens de hoogtijdagen van het Cyleense Rijk (ongeveer 1000-800 BCE) wordt een stad beschreven op dezelfde locatie. Uit die tijd is er verder weinig bekend over Scona. Pas rond 800 CE wordt Scona beschreven als een van de vier grote invloedssferen in de noordelijke landen rond de golf van Nionië, samen met Daestro, Araðane en Ceylynn.

In 1042 wordt er een unie gevormd tussen de eerste drie staten onder leiding van Araðane om de snelle expansie van de Vikingkoloniën in het noorden tegen te gaan. Dit verbond werd Ny Onya, het nieuwe verbond, genoemd en er was toen al sprake van een verenigd Nionië. Na een oorlog tussen beide partijen wordt de unie definitief in het verdrag van Filler in 1066.

In 1339 wordt besloten om over te gaan op een personele unie onder leiding van een koning, waarbij het koningschap elke 9 jaar zou rouleren over de machtsblokken. Als het vorstendom Ceylynn zich in 1366 deels bij Nionië aansluit, wordt met enige tegenzin van de andere staten besloten dat de vorsten tijdens hun regiment in Scona zullen zetelen. Vanaf dat moment is Scona dus de hoofdstad van Nionië.

Cultuur
Scona staat bekend om haar cultuur en haar vele bezienswaardigheden. Van oudsher is Scona een havenstad, wat te zien is aan de middelgrote haven die zich tijdens de industrialisatie van het land heeft ontwikkeld aan de zuidoostkant van de stad. Er liggen nog diverse oude spoorwegen in en rond Scona die van dit tijdperk getuigen. Een nieuw stukje spoor is echter de spoortunnel die onder het noorden van de binnenstad doorgaat. Deze tunnel van 2,5 km lang is samen met het nieuwe Terminalstation in 2004 geopend. Het station bestaat uit twee lagen met perrons, zodat het regionale en (inter)nationale treinverkeer gescheiden wordt.

De twee grootste bezienswaardigheden zijn de twee kastelen die Scona rijk is. Dit zijn de Altbørþ, een laat-middeleeuws kasteel op de hellingen van de wijk Felden, en de Nybørþ, de residentie van de koningin, gelegen in de gelijknamige wijk Nybørþ. Bekende pleinen zijn het Rijksplein in de binnenstad, waaraan het senaatsgebouw is gelegen, en het Schellingenplein in Felden, dat via een kabelspoorweg toegang geeft tot een ruïne van een oude Cyleense tempel. Het strand aan de zuidkant van de stad wordt elke zomer door duizenden toeristen bezocht. Scona huisvest daarnaast de op een na oudste universiteit van Cylenië, na de universiteit van Daestro.

Afbeelding
Nybørþ in Scona (bron)

Verkeer en vervoer
De belangrijkste verkeersaders rond de stad zijn de ring (A1 en A4) en de centrumring (V15, V17 en V25). Daarnaast vormen de vijf snelwegen A1-west, A3, A17, A9 en A1-oost een radiaal net vanuit de stad naar andere belangrijke bestemmingen zoals Ceylynn, Daestro, Storayl en Fyðyne. Belangrijke internationale verbindingen zijn de C25 van Daestro naar Fyoðyne en buurland Tholenië, en de C13 richting Ceylynn en Carthamië via de golftransit. De A3 en A9 vormen binnen de ring inprikkers tot op de centrumring, zodat de binnenstad via de snelweg makkelijk bereikbaar is.

Op het grondgebied van Scona liggen 15 treinstations, waarvan 3 in Balenlin, 2 in Sane en 7 in de hoofdstad zelf. Het belangrijkste station is het nieuwe Scona-TS, dat samen met een 2 kilometer lange tunnel onder de rivier Scona door in 2004 werd opgeleverd. Op het Terminalstaskøn komen 8 intercity- en regiolijnen samen, alsmede twee hogesnelheidslijnen naar het buitenland. Er is een directe overstapmogelijkheid op de lightrail en metro (zie verderop). Andere belangrijke intercitystations zijn Scona-Lotte, Balenlin en Sane.

Op 30 km afstand van Scona ligt het vliegveld Daestro International, dat als passagiershub dient tussen steden in het westen van Borealië. De belangrijkste vluchten op het vliegveld zijn de binnenlandse vluchten naar de eilanden ten noorden van het Cyleense vasteland en de lijnvluchten naar Pötama-Biltema in Carthamië, van waar naar veel bestemmingen over de hele wereld gevlogen kan worden. Het vliegveld heeft haar eigen treinstation.

Lees ook meer over het lightrailnetwerk van Scona en Daestro.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Kathor » wo 12 jul 2017, 22:47

Interessant artikel, Scona lijkt me een leuke stad. Een puntje van kritiek is dat het me weinig waarschijnlijk lijkt dat Scona tot 800 CE onbeschreven is, aangezien een stad als Scona zeker contacten moeten hebben gehad met het naburige Carthaamse Rijk, dat bekend stond om zijn bureaucratie :P
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » vr 09 jul 2021, 16:07

Tips voor je vakantie in Cylenië

Deze zomer kan het weer: op vakantie naar het buitenland. En waar kun je beter een vakantie besteden dan in Cylenië? Laat je inspireren door de tips die we zorgvuldig hebben samengesteld om je een onvergetelijke vakantie te bezorgen!

Ceylynn, Norðurðagen
Bij een bezoek aan Cylenië kan een bezoek aan de federale hoofdstad Ceylynn niet ontbreken. De tweede grootste stad van het land met ongeveer 340.000 inwoners wordt gezien als de bakermat van de (moderne) Cylenistische religie en biedt daarom een schat aan culturele bezienswaardigheden.

Verreweg het meest bekend is de tempel van Ceylynn, het belangrijkste gebedshuis in het Cylenisme. Volgens de overlevering zou dit de eerste tempel zijn die door de mensen is gebouwd als eerbetoon aan Cyll (de zon) en de negen mythologische nimfen die de aarde hebben geschapen. De tempel is gesitueerd op een rots direct aan de Zeestraat van Ðagen, waaraan de stad Ceylynn haar naam dankt. De tempel is open voor bezoekers, maar het wordt zeker ook aanbevolen om een Cylenistische viering (koven) bij te wonen, die één keer per week speciaal worden georganiseerd voor toeristen. Andere befaamde bezienswaardigheden zijn het Cyleens museum, dat een uitgebreide tentoonstelling bevat over de Cyleense cultuur, het operagebouw in de gelijknamige wijk, de wijk Almaranþ met een keur aan kleinere musea, en de binnenstad.

De stad Ceylynn is goed te bereiken per auto via de A2/C10 en A11. Ceylynn heeft daarnaast een aantal treinstation en een middelgroot metronetwerk dat bovengronds wordt aangevuld door verschillende lijnbussen. Indien men met eigen vervoer naar de stad komt, wordt het aangeraden om van een van de P+R-mogelijkheden gebruik te maken. Voor meer informatie over de stad Ceylynn en diens bezienswaardigheden kan men terecht op https://visit.ceylynn.ce/nl/.

Scona en Daestro, Desteren
Voor de liefhebbers van stedentrips kunnen ook Scona en Daestro niet ontbreken bij een vakantie in Cylenië. Scona is de hoofdstad van deelstaat Nionië en de grootste stad qua inwoners, en Daestro is de derde stad en het economische centrum van het land. Beide steden zijn voor een groot deel toegespitst op toerisme; er zijn dan ook vele bezienswaardigheden in en rondom de steden. Te denken valt aan de twee kastelen in Scona, de Altburþ en Nyburþ, de residentie van het koningshuis, het rijksplein en Schellingenplein, maar ook het oude stadscentrum en de zakenwijk van Daestro.

Beide steden zijn knooppunten van wegen en spoorwegen en daarom goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer. In en tussen beide steden bestaat er een lightrailnetwerk met frequente verbindingen en in Scona is er een metronetwerk dat deze lijnen aanvult. Meer informatie over de regio is te vinden op https://desteren.ce/welkom/.

Filler, Vesðurfíorð
Het pittoreske stadje Filler is gelegen in het westen van de deelstaat Svalingen, aan de noordkant van het Vissengebergte, en staat het meest bekend om zijn Middeleeuwse nederzetting die in 1044 is gebouwd als verdediging tegen de expansie van de Svaling-Vikingen. Het fort is kort na het sluiten van het Ny Onya-verbond tussen verschillende Cyleense stadsstaten (waaraan de deelstaat Nionië haar naam dankt) gebouwd en is tegenwoordig opengesteld als museum.

Het eigenlijke stadje is pas enkele honderden jaren later rondom het fort gebouwd, maar biedt desondanks een keur aan bijzondere huizen en gebouwen, net als de vergezichten door de hoge ligging. Bij helder weer heeft men vanuit Filler een mooi uitzicht over de Golf van Espen en zijn stadjes in de omgeving als Deterheím en Ladefíöll te bewonderen. Vergeet ook zeker niet om in een van de lokale winkeltjes langs te gaan!
Filler is bereikbaar per auto via weg 5, waarover ook de C12 en C13 lopen, op per IC-bus vanuit Tolanþ. Meer toeristische informatie is in het Engels te vinden op https://filler.ny.ce/en/tourism/.

Emmen, Surlan
Voor wie meer uit is op een rustvakantie zonder alle drukte van grote steden, is een vakantie in Surlan ideaal. Deze provincie van Nionië grenst weliswaar aan Scona, maar staat bekend om zijn uitgestrekte akkers en heuvels met veel mogelijkheden voor pittoreskte wandelingen en fietstochten.

De stad Emmen is de perfecte uitvalsbasis voor een rustvakantie. De stad zelf is niet zo groot, maar er zijn wel verschillende hotels en restaurants te vinden, en het stadscentrum is zeker het bezichtigen waard. Vanuit hier kan men dagtochten ondernemen naar de Fir Emmin, de hoogste top in de omgeving op een hoogte van 220m met een indrukwekkend uitzichtpunt, of naar een van de vele kastelen die Surlan rijk is. Ook daguitstapjes naar de grotere steden Culciþ en Dusto le Mare behoren tot de mogelijkheden: Culciþ staat bekend om zijn stranden aan de Golf van Scona en Dusto is de zesde stad van Cylenië met een interessante mengeling van de Cyleense en Fiorische culturen.

Door Surlan lopen de A1/C12, waar Emmen direct aan ligt, en de A17. Per bus is Emmen te bereiken vanuit de treinstations van Culciþ of Dusto le Mare. Meer info in het Engels over de regio Surlan is te vinden op https://surlan.ce/.

Fir Naehin en Vinðer, Fysfira
Wie wintersport zegt, zegt Fir Naehin. Gelegen in een bergpas in het Vissengebergte op een hoogte van 611m boven zeeniveau is dit de ideale plek voor een wintersportvakantie. Rondom het dorp zijn er talloze pistes voor elk niveau te vinden voor zowel skiën als snowboarden. Ook in het zomerseizoen is Fir Naehin een ideaal vakantieoord voor bergbeklimmers en mountainbikers, die via een van de verschillende kabelbanen de omliggende bergtoppen kunnen bewonderen, waaronder de Fir Naehin (de naamgever van het dorpje) op een hoogste van 668m.

Aangezien Fir Naehin zelf niet erg toeristisch is ingericht, is het nabijgelegen stadje Vinðer de ideale uitvalsbasis voor een vakantie. In het stadje zijn verschillende hotels, restaurants en bars te vinden om ook voor of na het skieën te genieten. Ook voor cultuurliefhebbers is er genoeg te doen in Vinðer, waaronder verschillende musea, alsmede een 18e eeuws kasteel in het midden van de stad.
Fir Naehin is te bereiken per auto via de A6/C15 en vervolgens weg 34. Meer informatie over een ski- of zomervakantie in Fir Naehin of Vinðer is in het Engels te vinden op https://visit-fir-naehin.ce/.

Mystery Falls Resort, Dyodyne, Murgenlan
Een van de bekendste toeristische trekpleisters in Cylenië is het Mystery Falls Resort in Dyodyne, in het uiterste oosten van Cylenië. Wat begon met een klein attractiepark met een fantasiethema gebaseerd op de Cylenistische verhalen over feeën, is anno 2021 uitgegroeid tot een waar resort met twee attractieparken, een eigen strand en talloze winkeltjes en hotels.

Centraal gelegen in het resort is het pretpark Mystery Falls. Bekende attracties zijn Conundrum, een van de snelste houten achtbanen ter wereld, flying coaster Wings en de darkride Light&Dark, een overdekte attractie dat het Cylenistische scheppingsverhaal uitbeeldt. Ook voor jonge(re) kinderen zijn er genoeg rustige attracties te vinden en zijn er ontmoetingen en optredens met de vier feeënmascottes van het park. Liefhebbers van waterparken kunnen hun hart luchten in Water World, het tweede attractiepark dat geheel in het teken staat van waterattracties en glijbanen en een eigen strand direct aan de Golf van Nionië. Vergeet daarnaast zeker niet een bezoek te brengen aan Fairy Village met zijn talloze winkeltjes en restaurants, gelegen tussen de twee pretparken.

Het wordt aanbevolen om zeker 2-3 dagen in het resort te verblijven om alles te kunnen zien. Dit kan in een van de hotels in het resort of in hotels of pensions in de nabijgelegen stad Dyodyne. Aangezien Mystery Falls Resort slechts op een steenworp afstand van de Tholenische grens ligt, trekt het attractiepark ook veel buitenlandse toeristen.

Mystery Falls Resort is per auto te bereiken via de A17/C25 via afrit 2. Vanuit Scona neemt men de A9/C25 tot aan Fyoðyne. Het resort is ook te bereiken per trein; het heeft een eigen treinstation nabij Fairy Village aan de hogesnelheidslijn tussen Fyoðyne en Verum-Öidem. Meer informatie over een bezoek aan Mystery Falls Resort is beschikbaar in het Engels via https://mysteryfalls.ce/en/.

Difyuðr en Kylesþ, Feelinn
Onze laatste tip brengt ons naar het eiland en de deelstaat Faylin. Dit eiland is volgens de Cylenistische mythologie de geboorteplaats van de negen nimfen en ook nu wordt er nog veel waarde gehecht aan de natuur en cultuur op het eiland. Het eiland zelf is voor een aantal eeuwen onder Brits bestuur geweest, totdat het zich in 1951 in navolging van buurland Carthamië onafhankelijk verklaarde. Het is daarom dat Engels de tweede officiële taal in de deelstaat is, naar het Eiland-Cyleens.

De hoofdstad van Faylin is Dipfyuðr/Deepfirth, een stad van iets meer dan 100.000 inwoners met een toeristisch stadscentrum en een middelgrote haven die het bezoeken waard is. In het centrum zijn een keur aan winketjes en restaurants te vinden om een ochtend of middag te genieten. Iets ten noorden van Difyuðr ligt de stad Kylesþ/Cylesth, die bekend staat om zijn kristalmijn waar de zeldzame variant van het mineraal Celestien wordt gewonnen. Volgens het Cylenisme staat dit kristal voor al wat magisch is en het wordt daarom ook vaak in verband gebracht met de mythologische nimfen en feeën. Het verhaal gaat dat Celestien zelfs zou zijn vernoemd naar de stad Kylesþ, "Kylesðin" betekent immers "afkomstig uit Kylesþ". De Celestienmijn is te bezoeken in de vorm van een rondleiding met gids en getrommelde steentjes of sieraden gemaakt met Celestien zijn in vrijwel het hele land te verkrijgen als souvenir.

Difyuðr en Kylesþ zijn per auto te bereiken via de M5/C35 en M6/C35 en per intercity. Meer informatie over verblijf en boekingen is in het Engels beschikbaar op https://visitfaylin.ce/.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Kathor » vr 09 jul 2021, 19:27

Leuk artikel Faylin, je laat zien dat Cylenië een erg divers land is.

Gezien de covid-omstandigheden en de beperkte reismogelijkheden zullen meer (gevaccineerde) Carthamiërs dan ooit op vakantie gaan in het noordelijke broederland. Ik hoop dat de Cyleniërs klaar zijn om dat zootje ongeregeld te kunnen ontvangen :lol:
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Gebruikersavatar
Faylin
Beheerder
Berichten: 1558
Lid geworden op: wo 01 aug 2012, 22:14
Locatie: NL / Lanaeli'aþ, CE / Else l'Elve, AV
Landen: CYL, ANV

Re: [CYL] Uitgelicht

Bericht door Faylin » di 19 apr 2022, 20:01

Faylin, woonplaats van de nimfen

Faylin (in het Eiland-Cyleens Feelinn) is een eiland en deelstaat van de Cyleense Confederatie gelegen op de scheiding van de Atlantische Oceaan en de Golf van Nionië, nabij Borealië, een van de subcontinenten van Atlantis. Het ligt ten zuiden van het eveneens Cyleense eiland Ðagen en ten noorden van het Overland, onderdeel van het vasteland van buurland Carthamië. De Straat van Ðagen en de Straat van Senith zijn twee zeestraten die het eiland respectievelijk ten noorden en ten zuiden scheiden van de andere landmassa's.

Afbeelding

Geografie en bestuurlijke indeling
De deelstaat Faylin bestaat uit het eiland Faylin en de 250 km noordelijker gelegen eilandjes Äls en Älskyr. De hoofdstad en grootste stad van het eiland is Difyuðr, waar ook de senaat van Faylin zetelt. De deelstaat huisvest 1.263.460 inwoners op een oppervlakte van 2.643 km². Het demoniem voor Faylin is Fayleens; iemand afkomstig uit Faylin heet een Fayleen of Fayleense.

Het eiland Faylin, dat bekend staat om zijn natuur, is maximaal 90 km lang en 65 km breed. Het reliëf van het eiland wordt gekenmerkt door een glooiend landschap dat met name gevormd wordt door de twee uitgedoofde vulkanen Fir Stemeðr (Mount Stemming) in het westen en Fir Ornrenin (Mount Ornren) in het oosten, die respectievelijk 478 m en 370 m hoog zijn. Tussen beide vulkanen bevindt zich een heuvellandschap waar de grote steden Difyuðr, Kylesþ, Aemiliþ en Turmin zich bevinden. Rondom de bergen vindt men een keur aan loofboombossen en verschillende beekjes en rivieren; ten noorden en zuiden van Mount Stemming bevinden zich nog ongerepte stukken van de pure en idyllische Fayleense natuur.

Faylin vormt de kleinste deelstaat van Cylenië, een confederatie verder bestaande uit Nionië, de grootste deelstaat die het leeuwendeel van het Cyleense vasteland en de eilanden Ðagen en Fio beslaat, en Svalingen, dat zich in het noorden van het vasteland bevindt. De deelstaat is vervolgens weer onderverdeeld in 24 districten waarvan 23 zich op het eiland Faylin bevinden. De grootste steden van het eiland zijn Difyuðr, Dorþ, Bliss, Dunres, Kylesþ en Aemiliþ.

Geschiedenis
Over het algemeen wordt aangenomen dat Faylin, net als de rest van Cylenïe en een groot deel van het subcontinent Borealië van Atlantis, aan het einde van de laatste ijstijd voor het eerst werd bewoond door jager-verzamelaars: de Cyleno-Nagasken. Deze van oorsprong inheemse Noord-Amerikaanse volkeren staken na het smelten van de Laurentide ijskap via een landbrug over naar eerst het westen en daarna de rest van Borealië. Rond 2800 voor onze jaartelling deed de landbouw zijn intrede bij de Cylenen in het westen van Cylenië, ruim 1000 jaar na hun zuiderburen, de Carthisken.

In de periode rond 2000 voor onze jaartelling besloeg de Cyleense invloedssfeer de eilanden Faylin en Ðagen, en ook delen van het Cyleense en Carthiskische vasteland. In de twee decennia daarna ontstonden er verschillende stadsstaten en bloeide de Cylenistische religie en cultuur op in deze gebieden. Vanaf 520 voor onze jaartelling kreeg het westen van Borealië te maken met verschillende invallen en kolonisaties van volkeren afkomstig uit Europa, met name uit de Romeinse invloedssfeer. Waar naar aanleiding hiervan in het zuidelijke Carthiskië verschillende gebiedsuitbreidingen en oorlogen plaatsvonden, tot de vorming van het Eerste Carthaamse Keizerrijk in 180, bleef de situatie in Faylin en Cylenië redelijk stabiel. Een opmerkelijke ontwikkeling is die van het Syrrinschrift rond het begin van onze jaartelling. Dit alfabet werd volgens de overlevering ontwikkeld door Telsin, een Cylenistische priesteres, en verving al snel het Carthiskische logografische schrift in een groot deel van Cylenië.

In 242 besteeg de 22-jarige keizer Theorc de troon in Carthamië en begon met het opbouwen van een militaire machine met als doel om de grenzen van zijn rijk oostwaarts en noordwaarts te verleggen. In het rijk kreeg hij onder andere steun voor deze campagnes doordat de Cylenistische inwoners zich zorgen maakte over de Romeinse expansie richting de heilige steden Keelith (thans Ceylynn) in het oosten van het eiland Ðagen en Kylesþ op Faylin. Nadat in 254 een expeditie vertrok richting de Cyleense stadsstaten, werd Faylin in 256 geannexeerd, evenals Keelith en Ðagen. Als reactie worden de overgebleven Cyleense staten een stedenbond tegen zowel de Carthaamse als Romeinse expansie in het gebied.

Tot in de vroege Middeleeuwen bleef Faylin onder Carthaams gezag, maar na verschillende factoren die de welvaart en dus de macht van de keizer in het rijk deed afbrokkelen, stierf keizer Ongvar in 722 zonder kinderen en directe troonopeisers. In de daaropvolgende periode maakten verschillende Carthaamse buren gebruik van de zwakte van het nu alleen nog in naam bestaande keizerrijk. Zo wist de Cyleense stedenbond in 733 de eerder verloren gebieden, waaronder Faylin, terug te veroveren, en vormde Ðagen en Faylin, samen met de heilige steden Ceylynn en Kylesþ, om tot de gelijknamige stadsstaat Ceylynn.

Rond het jaar 950 kreeg de statenbond te maken met de westwaartse expansie van de Vikingen, die kolonies stichtten in het nog onontgonnen noorden van het Cyleense vasteland. Als reactie vormden de stadsstaten op het vasteland in 1044 een militair verbond, dat bekend staat als Ny Onya, of Nionië in het Nederlands. De staat Ceylynn had weinig te maken met deze expansies, maar sloot zich een paar eeuwen later, in 1366, toch aan bij het Nionische verbond. De lokale adel op Faylin streefde echter steeds meer naar zelfbestuur en als reactie op aansluiting bij het verbond scheidde het eiland als van de stadsstaat Ceylynn. Na wat korte schermutselingen tussen Nionië en Faylin in de periode rond 1370, wordt de onafhankelijkheid van Faylin bekrachtigd door beide partijen in 1377 in het Verdrag van Kylesþ, met als belangrijkste voorwaarde de gedeelde controle over de Straat van Ðagen en de Straat van Senith, de zeestraten die aan weerszijden van Faylin lopen en de verbinding vormen tussen de Atlantische Oceaan en de Golf van Nionië.

Na hernieuwd contact tussen West-Borealië en Europa als gevolg van ontdekkingsreizen aan het begin van de Renaissance, viel Carthamië als gevolg van een alliantie ten prooi aan de Spanjaarden en de Latijnsprekende Dumeriërs uit het zuidelijke buurland Dumerië. In de tussentijd was Carthamië langzaamaan het centrale gezag in het keizerrijk verloren, maar na nieuwe technologische ontwikkelingen als gevolg van de Spaans-Dumerische invasie voerde het rijk aan in de 16e en begin 17e eeuw een serie oorlogen om het centralisme in het land te herstellen. In 1601 werd Faylin daartoe veroverd en opnieuw onderdeel van het Carthaamse keizerrijk.

Van 1714 tot 1951 is Faylin onderdeel geweest van het Britse rijk. In 1714 werd het eiland door het Carthaamse rijk de facto in gebruiksrecht gegeven aan de Britten als dank bij het verhelpen van de burgeroorlog die in de voorafgaande periode door het land woedde. In 1836 werd Faylin een zelfbesturende kolonie en vanaf 1867 een Dominion met een eigen regering, net als Carthamië dat inmiddels ook onder Brits bestuur viel. In deze periode bereikte de industriële revolutie door toedoen van de Britten het land; steden als Bliss, Ðorþ en Turmin bloeiden op als industriesteden. In 1951 verklaarde het eiland zich in navolging van Carthamië onafhankelijk van Groot-Brittannië en werd het ceremoniële bestuur terug overgedragen aan de oude Fayleense adel. In dat jaar besteeg Tore te Feelinnin de troon als nieuwe koning van Faylin.

In de tweede helft van de 20e eeuw verbeterde de relatie tussen Faylin en haar buurlanden sterk. Na de in 1981 uitgespeelde Tweede Hilgaroorlog op het Borealische vasteland, vormde Faylin samen met buurlanden Carthamië en Nionië een vrijhandelszonde, die in 1989 uitbreidde tot een douane-unie, waarbij ook aandacht wordt besteed aan economische, militaire en culturele samenwerking. In de jaren '90 wordt dit verbond, bekend als de Commonwealth of Gulf States (COGUS), verder uitgebreid met een feitelijke muntunie en een gemeenschappelijke markt, vastgelegd in het Verdrag van Valleen in 1997. In 1998 deed koning Tore II afstand van de troon ten gunste van zijn zoon Varraðe. Vier jaar later, in 2002 overleed hij aan complicaties die veroorzaakt werden door een tumor.

Ook in de 21e eeuw vindt er veel diplomatie plaats tussen Faylin en de omringende landen. In 2013 was het kleine landje een van de oprichters van het Westpact, samen met Carthamië, Eduko, Imaginië, Kwang Yung, Nionië, Schellingen, Tholenië en Uneta. Ook tekenden Faylin en Nionië na bindende referenda op 19 april 2014 de Cylenian Act of Reunion in Ceylynn, waarbij beide landen een confederatie vormen bestaande uit de twee autonome deelstaten. Deze unie omvat het samenvoegen van buitenlands beleid en defensie, maar ook intensieve samenwerking op bijvoorbeeld economisch, cultureel en infrastructureel vlak. Een jaar later scheidde Svalingen zich af van Nionië om de derde autonome deelstaat van de unie te vormen. Koning Varraðe van Faylin vormt samen met koningin Celestine van Nionië en Svalingen het ceremonieel bestuur van de nieuw gevormde confederatie.

Infrastructuur
Het wegennet van Faylin is goed uitgebouwd met snelwegen voor belangrijke doorgaande verbindingen langs de kust, verschillende expreswegen rondom grotere steden en verharde hoofdwegen door het binnenland. Snelwegen zijn veelal met 2x2 rijstroken uitgebouwd, maar kent ook stukken 2x3 rondom de grote steden. In tegenstelling tot Nionië en Svalingen kent Faylin geen tolwegen, buiten de twee grote kunstwerken die Faylin met het omringende land verbinden.

De wegnummering van Faylin is opgebouwd volgens een tweedelig systeem. Wegen 1 t/m 7 zijn de belangrijke snelwegen die min of meer volgens een grid zijn genummerd. Oneven nummers lopen noord-zuid, even nummers lopen- oost-west. Wegen 10 t/m 24 zijn voornamelijk belangrijke niet-snelwegen die oplopen vanuit het noordwesten met de vorm van Faylin mee naar het noordoosten. Het prefix voor snelwegen is M, van het Engelse "motorway", een relikwie uit de tijd van de Britse heerschappij. Naast de eigen wegnummering lopen ook twee continentale routes door Faylin, te weten de C10 van noord naar zuid over de route van de M7, en de C35 van oost naar west over de route va de M5 en M6. Deze internationale nummers doorkruisen heel Borealië; de C10 loopt bijvoorbeeld van het noorden van Cylenië naar het zuiden van Carthamië.

Door de industrialisatie vanuit het Britse rijk beschikt Faylin over een goed uitgebouwd spoorwegennet dat vooral de gebieden langs de kust met elkaar verbindt; voor vervoer door het bergachtige landschap is men echter aangewezen op de wegen. In de jaren '10 van deze eeuw is er een hogesnelheidslijn gebouwd tussen Valleen en Difyuðr als onderdeel van de lijn tussen Aemiliþ en de hoofdstad, die het intercityverkeer ten goede komt. De Fayleense spoorwegen worden sinds 2017 geëxploiteerd door het confederale staatsbedrijf Rytrene en onderhoudt goede HST- en intercityverbindingen met de grote steden in zowel Nionië als Carthamië. Opmerkelijk is dat, net als bij het wegennet, het Britse verleden van Faylin nog steeds doorschemert doordat belangrijke stations de aanduiding "Central Station" (CS) krijgen in plaats van een Eiland-Cyleens equivalent.

Het internationale vliegveld van Faylin is gevestigd ten noordoosten van Aemiliþ en heet daarom Aemiliþ International Airport. Het beschikt over een eigen treinstation waar intercity's en regionale treinen stoppen. Een ander internationaal belangrijk vliegveld is dat van de Tarn Military Base, een hoofdkantoor van de militaire afdeling van COGUS gelegen aan de westkust van het eiland.

Een markant stukje weg- en spoorinfrastructuur waar Cylenië, en met name Faylin om bekend staat, is de Golftransit. Deze transitroute verbindt het Cyleense vasteland via de twee eilanden Ðagen en Faylin met het Carthaamse vasteland door middel van twee bruggen en een tunnel. Het eerste en oudste kunstwerk is de Orvas II-brug, die het zuiden van Faylin bij Linofþ verbindt met Neias in Carthamië, over de Straat van Senith. Met de bouw van deze dubbeldeks weg- en spoorwegbrug van 14 km lang werd in 2000 begonnen en deze werd volledig opengesteld in 2008. Deze enige verbinding tussen de Carthamië en Cylenië is het symbool geworden van de economische toenadering en vrijhandel die er tussen beide landen heerst. De brug als onderdeel van de Golftransit maakt die economische toenadering ook in de praktijk makkelijk. Men vermoedt dat de brug op deze manier zichzelf ook vele malen zal terugverdienen.

Het tweede kunstwerk, dat Faylin bij Landesþ met Ðagen verbindt, is de Astridtunnel. De tunnel is vernoemd naar koningin Astrid II van Nionië en Svalingen, die in 2013 is gestorven als gevolg van een aanslag op haar leven. Het is een geboorde tunnel van 10 km lang onder de Straat van Ðagen en bestaat uit drie tunnelbuizen: twee voor wegverkeer en een voor spoorverkeer, bestaande uit twee sporen. Met de bouw van de tunnel werd begonnen gelijktijdig met de bouw van de Celestinebrug, het derde kunstwerk van de Golftransit dat Ðagen met het Cyleense vasteland verbindt, en is in 2014 voltooid en opengesteld. De continentale weg C10 loopt over alle drie de kunstwerken, waar tol wordt geheven voor het gebruik ervan.

Taal en cultuur
Op Faylin wordt voor een overgroot deel Eiland-Cyleens gesproken, een eeuwenoude taal uit de Cyleense taalfamilie. Eiland-Cyleens, soms ook wel gewoon Cyleens genoemd, wordt als de meest pure Cyleense taal gezien, en vooral door de inwoners van Faylin zelf. De taal wordt als enige Cyleense taal nog geschreven in het Cyleense schrift, een evolutie van het Syrrinschrift, en er zijn op het eiland dan ook talloze plekken te vinden waar dit schrift tot uiting komt. De taal is verwant aan het Tragonisch-Cyleens dat in de naburige deelstaat Nionië gesproken wordt. Ongeveer de helft van de bevolking spreekt ook in meer of mindere mate Engels, dat in de deelstaat de tweede officiële taal vormt, als gevolg van het Britse verleden van het eiland. Verschillende steden en plekken hebben daarom een dubbele naam en Engels vormt een belangrijk vak op scholen op Faylin.

In de Cyleense cultuur en Cylenistische religie speelt Faylin een grote rol. Het eiland is volgens de overlevering de plek waar de negen mythische nimfen woonden nadat ze de Aarde hadden omgevormd van een kale rots tot een planeet vol leven en licht. Verschillende stukken natuur op het eiland worden om die reden aan hen toegewijd. Ook wordt op Faylin de zeldzame blauwe variant van het kristal Celestien gedolven in de kristalmijn nabij Kylesþ. Volgens het Cylenisme staat dit kristal voor al wat magisch is en het wordt daarom ook vaak in verband gebracht met de mythologische nimfen en feeën. Het verhaal gaat dat het kristal zelfs zou zijn vernoemd naar de stad Kylesþ, Kylesðin betekent immers "afkomstig uit Kylesþ". Wegens de grote mythologische waarde voor Faylin en Cylenië is Celestien een van de meest verkochte souvenirs die door toeristen gekocht worden. Celestien is niet alleen als de alom bekende gepolijste of getrommelde steentjes en armbanden te verkrijgen, maar wordt ook vaak vervaardigd in verschillende sieraden.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten