[RBU] Nieuws

Republiek Burghteland

Moderator: sirdanilot

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » ma 09 jul 2012, 12:23

Den Trouwen Boode - opinie schreef:
BGTU: Paors kleur des doods, uut Olland oarghewaoid

DEESOEK - De BGTU (orthodox-gereformeerde partij) begint met een actie tegen het zogenaamde Paarse kandidaotseir (mogelijke coalitie) bestaande uit LLP-GS, KAP en LP. De partij is tegen de relatief zeer liberale plannen die deze regering heeft, zoals het legaliseren van abortus en het instellen van het huwelijk van gelijk geslacht. 'Door het ondermijnen van de christelijke waarden die Burghteland groot hebben gemaakt, zullen we ons in de afgrond des verderfs storten. Rechtstreeks gaan wij tegen meerdere van de 10 geboden des HEEREN in; Gij zult niet moorden (abortus), Gij zult den Sabbath eren (zondagsrust)... Ook andere zaken zijn de HEERE een gruwel, zoals het huwelijk van gelijk geslacht en het toestaan dat onze jeugd hun lichaam verpest door vreselijke, bedwelmende middelen.' In veel grote en kleine plaatsen zijn recentelijk demonstraties geweest met onder andere dit soort leuzen. Niet alleen de BGTU is tegen de Paarse kandidaatsregering, geheel christelijk Burghteland lijkt grote moeite te hebben met de mogelijkheid dat de Paarse regering grote sociale hervormingen zal kunnen brengen. Waar komt die weerstand vandaan, en is ze wel terecht?

Interview
Deze krant hield, na het verschijnen van dit persbericht, een interview met dhr. Reijgersbergh, fractievoorzitter van de orthodox-christelijke partij BGTU.

De meerderheid van ons land heeft blijkbaar gekozen voor een Paarse regering. Waarom strijdt u daar nu zo tegen?
'Dat is pertinent onwaar. De eigenlijke verkiezingsuitslag was dat de VCDP heeft gewonnen met 16 zetels. Het fuseren van LLP-GS is ondemocratisch en verfoeilijk te noemen. Als de partijen niet zouden winnen door middel van een fusie, zouden ze dit nooit hebben gedaan. Dat de partijen fuseren is in principe hun eigen keus, maar de VCDP had gewoon de president moeten leveren.
De bevolking wil een christelijke, degelijke wind in de politiek. Het verfoeilijke gedrag van Bekaert (de president die afgetreden is na een schandaal - red.) is weliswaar een flinke klap geweest, maar we hebben gezien dat veel mensen op de GPV (Gereformeerd Vrijgemaakte partij) en onze partij hebben gestemd na dit schandaal. Het verlangen naar een Burghteland dat de wil des HEEREN doet, blijft. Deze verfoeilijke regering doet daar geen recht aan.
Wij zijn bijzonder teleurgesteld dat de Katholieke partij zich mengt in deze regering; het laat zien hoe verfoeilijk de Paapse leer wel niet is ! Gelukkig zijn er ook in die partij geluiden te horen tegen de geplande kindermoordwetgeving (abortus - red.).'

Komt de aloude rivaliteit met de Katholieken nu weer naar boven, na jarenlange samenwerking?
'Burghteland is een reformatorische heilsstaat, vrijgevochten van de Paapse onderdrukken. We kennen allemaal de heerlijke strofen van Datheen: "Als een hert gejaagd, o HEERE, dat verse water begeert". Die jagers waren vroeger de katholieken. Ik ben er echter van overtuigd dat deze tijd van verdukking de tijd is dat wij weer de handen ineen moeten slaan; de KAP moet die verfoeilijke Paarse regering niet willen. Dat verse water is het namelijk eeuwiglijk en onveranderlijk heil des HEEREN, die verzoening ons uit genade gegeven heeft, ondanks dat wij die niet verdienen kunnen. Als Christelijk Burghteland moeten wij een front vormen om de waarden van ons land te beschermen.'

Wat voor alternatief stelt u voor, rekening houdend met de huidige politieke situatie?
'Eigenlijk zou de VCDP de president moeten leveren, bijvoorbeeld voormalig demissionair president Harthoorn, en een Christelijke regering samenstellen. Gezien de zetelverdeling is dat mogelijk. Ervan uitgaande dat dit niet meer gaat gebeuren, lijkt het alternatief met VCDP, KAP en LP mij nog het beste - of beter, het minst slechte. De LP bewaart de economie van ons land, zodat LLP-GS die niet om zeep helpt, en alle christelijke waarden zijn dan in handen van de VCDP en de KAP. Het is helaas niet anders.'

Wat is nu precies het bezwaar tegen zaken als homohuwelijk, abortus en openstelling van de zondag voor winkels? Is dat allemaal niet de eigen keuze van mensen?
'Ten eerste gaat het er niet om wat wij als mensen allemaal willen; de mens is verdorven en slecht, alles wat volgens zijn natuur gaat is verdorven. Alleen de wil des HEEREN is zuiver, rechtvaardig en geheel vrij van duisternis. Ten tweede is 'vrije keuze' een illusie. Kijk bijvoorbeeld naar het verdorven Nederland, of Benjiland: wie zijn winkel niet op zondag open doet, gaat daar simpelweg failliet. Hoezo vrije keuze? Wie daar vroegtijdig zwanger wordt, wordt geacht om het kind te vermoorden; de hele gedachte om verantwoordelijkheid te dragen voor dat leven is er volstrekt absurd. Hoezo vrije keuze? Wie ervoor kiest om zijn homoseksuele gevoelens niet te uiten, wordt belachelijk gemaakt omdat diegene niet 'zichzelf zou zijn'. Hoezo vrije keuze? Is het niet de ultieme vrijheid, dat deze keuzes voor ons gemaakt zijn door de Algenoegzame? Dit is de waarlijke vreugde der wet, die vrijheid biedt.'

U gebruikt vaak sterke termen, uw achterban voert geregeld actie en haalt daarmee vaak het nieuws. De andere christelijke partijen in ons land doen dit niet - wat is nu het verschil?
'In de eerste plaats zijn er veel verschillen qua ideologie en theologie tussen onze partij en bijvoorbeeld de GPV. Maar wat het meest zichtbaar is, is dat wij theocratisch zijn; een regering dient de wil des HEEREN te doen, onveranderlijk vastgelegd in Zijn Woord. Wij beseffen dat we waarschijnlijk niet vaak meer in de regering zullen komen, als dit ooit nog gebeurt, maar door middel van vreedzaam actie voeren laten wij ons geluid horen - gewelddadige rellen, die af en toe zijn voorgekomen, betreuren wij ten zeerste en keuren wij ten zeerste af; wij zorgen altijd dat dit consequenties heeft voor de daders. Wij strijden met het Woord, niet met het zwaard. Wij zien onszelf als de profeten Burghtelands, net zoals destijds de grote en kleine profeten Israël waarschuwden voor het onheil dat eraan zat te komen door hun onrechtvaardigheid. We zien nu al dat het bijvoorbeeld fout gaat in Benjiland, met de bosbranden die het land teisteren, als de Toorn Gods die over het land komt. Natuurlijk moeten wij ook dat land steun betuigen in die verschrikkelijke ramp; hoe onrechtvaardig ook, het blijven mensen die daar wonen. Maar laten we dit voorbeeld erkennen en het zo ver niet brengen!'

Ten slotte: het is 2016, abortus, homohuwelijk, euthanasie, zondagsopening, alle stokpaardjes vna het Paarse kabinet zijn uitgevoerd. Wat doet u?
'De HEERE blijven dienen met heel mijn hart, ziel en verstand, en actie blijven voeren tegen het onrecht. Het land ontvluchten zou onzin zijn; we moeten strijden, we hebben geen geest van lafhartigheid gekregen.'

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » ma 09 jul 2012, 12:31

(dit alles blijven de woorden van de fictieve BGTU, niet mijn eigen meningen. excuses als er mensen zijn die voor het hoofd worden gestoten met dit krantenbericht)

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Berichten: 1839
Lid geworden op: di 01 mar 2011, 15:29
Locatie: Heerhugowaard

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Snelwegfreak » ma 09 jul 2012, 14:12

Interessant. Leuk dat er zo'n 'rebelse' partij bij is. In Benjiland zou zoiets onmogelijk zijn. Kijk maar naar de PVDB. Toen het volk vond dat het te extreem werd en er kritiek kwam, werd ze in feite gedwongen zich aan te passen. Dat zie ik in het zwaar gelovige Burghteland niet gebeuren. Hebben dit soort partijen nou een grote aanhang onder de bevolking?

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Kaaiman » ma 09 jul 2012, 15:32

Wat een geweldige refo-retoriek! :)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » ma 09 jul 2012, 15:49

Snelwegfreak schreef:Interessant. Leuk dat er zo'n 'rebelse' partij bij is. In Benjiland zou zoiets onmogelijk zijn. Kijk maar naar de PVDB. Toen het volk vond dat het te extreem werd en er kritiek kwam, werd ze in feite gedwongen zich aan te passen. Dat zie ik in het zwaar gelovige Burghteland niet gebeuren. Hebben dit soort partijen nou een grote aanhang onder de bevolking?
Zoals je ziet in de resultaten: 7 zetels. Ongeveer 6,4 procent van de bevolking stemt op deze partij (de extra zetel komt door het toekennen van restzetels, een beetje een ingewikkeld verhaal). Dat is het equivalent van ongeveer 9 Nederlandse zetels. Een kleine partij dus, maar niet te negeren. Overigens zijn er genoeg mensen die een hekel hebben aan die partij hoor. Zeker niet-christelijke mensen lezen vaan hoofdschuddend krantenberichten als deze, of negeren ze zelfs.

Er komt ook nog wel een inteveriew met de zeer vrijzinnige president Klein Wassink van de LLP-GS hoor.

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Koen » di 10 jul 2012, 19:04

Met deze mensen kun je duidelijk geen discussie houden. Wat een ouderwetse en bekrompen ideeën. :S
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » zo 22 jul 2012, 23:18

Den Trouwen Boode, sittedaoghe 21 julii schreef: "Stadseir N.-Vlissingen wil VlisFietsen probeern
N.-VLISSINGEN - De gemeente Niuew-Vlissingen wil een 'gratis' fietssysteem invoeren, waarbij men fietsen kan gebruiken zoals winkelkarretjes. Dergelijke systemen zijn al in meerdere steden in vooral Europa in gebruik, maar VlisFitsen wordt anders. Woordvoerdster E. Kattendiike: 'In de eerste fase komen er in de binnenstad en bij enkele toeristische bestemmingen buiten het centrum, zoals de Pier en St. Maria, grote stallingen met ongeveer 30 fietsen op elke plek. Bij de stalling kun je een briefje van 200 dld in de automaat stoppen voor een fiets. De fiets mag je 3 uur lang gebruiken, waarna je hem bij een automaat moet inleveren en je je geld terug krijgt. Te laat inleveren resulteert in een boete van 25 dld per uur, oftewel: je krijgt dan minder geld terug als je hem inlevert. Uiteraard mag je direct daarna gewoon een nieuwe fiets pakken. De fietsen zelf houden we simpel: een terugtraprem, géén bagagedrager en géén versnellingen. Alle fietsen worden, om praktische redenen, damesfietsen. Het loont niet om een fiets te stelen; bovendien zullen gestolen fietsen er door de parkeerwachten makkelijk worden uitgepikt.'
Volgens Kattendiike zijn er enkele voordelen ten opzichte van systemen die er nu al bestaan, zoals in Kopenhagen in Denemarken. 'Ten eerste komt er ruimte voor advertenties op de fietsen; dit kan veel geld opleveren, want welk bedrijf wil niet dat zijn naam overal in de stad te zien is? Ten tweede komen er méér fietsen, zodat het minder gauw zal gebeuren dat er geen fiets bij de stalling staat. Ten derde zal het niet echt lonend zijn om de fietsen te stelen, omdat ze simpelweg de borg niet waard zijn. Ten vierde zullen er - als de proef slaagt - veel meer fietsenstallingen komen.'Door middel van het systeem wil de stad meer toeristen trekken en ook het gebruik van de fiets stimuleren. 'In de eerste instantie is het bedoeld voor toeristen, maar in de toekomst kan een forens die geen zin heeft om te lopen gewoon een fiets uit het rek pakken. Waarom niet?' De fietsen zulen 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar zijn, ook op zondag. 'Er wordt namelijk geen geld gevraagd voor de fietsen.'

Kritiek
Er is, vooral vanuit rechtse partijen, veel kritiek op het nieuwe systeem. Zo zouden de fietsenstallingen veel ruimte innemen en zou de boel erg veel geld kosten. 'Het is inderdaad waar dat het systeem in de eerste instantie veel geld gaat kosten. Maar dat moet enigszins kunnen worden terugverdiend door middel van advertenties op de fietsen en stallingen, en ook door extra toerisme. Ook leveren de boetes van mensen die hun fietsen te laat inleveren geld op. Bedrijven zoals grote warenhuizen, hotels, restaurants en andere winkels kunnen geld betalen om een stalling voor hun deur te krijgen; dit levert voor hen namelijk meer klandizie op. Wat ruimteverlies betreft: in de smalle straatjes van Binnenstad hebben we dit opgelost door stallingen op een drijvend vlot in de grachten te plaatsen, of in de portieken van gebouwen. Elders is er niet echt ruimtegebrek.''

De bouw van de stallingen begint volgend voorjaar, vóór de zomer moet alles operationeel zijn. De kosten worden geschat op 25 mln dld.
'

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » ma 30 jul 2012, 16:43

Den Trouwen Boode, 30 julii 2012 schreef: Procedures baon spoorweghe Pereland-Oastersluuze beghônn
N.-VLISSINGEN - De procedures om uiterlijk in 2018 een nieuwe spoorlijn voor passagiers- en goederenvervoer te realiseren tussen Pereland en Oastersluuze zijn vandaag gestart gegaan. De spoorlijn zal lopen van Pereland via Altenaland naar Oastersluuze. Het wordt geen gemakkelijk project, omdat enkele grote rivieren moeten worden overbrugd. Deze bruggen zullen echter zoveel mogelijk samenvallen met bestaande weg-en spoorbruggen, zodat er geen nieuwe bruggenhoofden hoeven te worden gebouwd. Reguliere treinen van de Riiks Trein Maotschap (RTM) zullen op de route rijden. In Altenaland en Oastersluuze wordt rekening gehouden met een StadsLiin, een lightrailachtige trein die op veel kleine haltes langs het spoor zal stoppen, zoals de S-metrolijnen in Nieuw-Vlissingen. Deze zal door een aparte beheerder worden beheerd, mocht het ervan komen.

Stations
Met een volledig nieuwe spoorlijn komt ook een groot aantal volledig nieuwe stations; verder worden enkele bestaande stations aangepast. De normaal gedrukte stations zijn voor stoptreinen, de vetgedrukte voor Intercities. De stations worden goed ingepast in de omgeving; in kleine dorpjes komen simpele perrons met een halve overkapping van glas, in grotere stadjes komen imposantere bouwwerken met moderne architectuur. RTM sluit niet uit dat, bij een tegenvallend aantal reizigers, een station afgesloten kan worden. 'Onze berekeningen laten zien dat het waarschijnlijk wel goedkomt, maar de stations Boghertswalle en Middeghemêente trekken wel zo ongeveer het minimum aantal reizigers; slechts 500 mensen zullen hier per dag in- en uitstappen. Op deze stations wordt dan ook slechts een perron gebouwd en geen dure overkapping. Mocht het reizigersaantal groeien, dan worden de voorzieningen uitgebreid.'
Voor het eerst in de geschiedenis zullen er bij de kleinere stations geen gebouwtjes komen. De kaartverkoop in stoptreinstations wordt namelijk afgeschaft door de RTM. 'Een loketmedewerker is in deze tijd simpelweg te duur als er niet genoeg reizigers zijn die er gebruik van maken. In plaats daarvan komen er automaten waarmee zelfs een toerist een kaartje kan kopen; de automaten kunnen in vier talen worden ingesteld. Dit proces is op bestaande sporen al jarenlang bezig. Het voorbestellen van een kaartje, wat vaak goedkoper is en je van een stoel garandeert, kan in steeds meer postkantoren, ook in kleine dorpjes. Bovendien blijkt uit ervaring dat het merendeel van de reizigers gewoon een abonnement heeft.'
Pereland (renovatie + nieuw overstapperron)
Boghertswalle
Middeghemêente
Korinthe
Wellandsoop
Weienisse-Trânsfer (overstappen richting Ghroenbeeke - het huidige station Weienisse zal worden gesloopt)
Overbeeke
Ghoudestraote
Altenaland-Zuud (overstapperron)
Altenaland-Oaftstasjon (extra perrons)
Altenaland-Noord
Kohlbruggedurp
Ledeboerdorp (nieuw overstapperron)
Nieuw-Kattendiike
Zwartebroekerkerkdurpe
Oastersluuze-Zwartebroek

Treinen
De RTM zal de volgende treinen inzetten op het nieuwe tracé. Overstappen met korte overstaptijd zijn mogelijk op Weienisse-Trânsfer en Altenaland-Oaftstasjon.
Intercity Moreghat - Oastersluuze (1x per uur)
Stoptrein Moreghat - Oastersluuze (1x per uur)
Stoptrein Altenaland - Oastersluuze (1x per uur)
Intercity Westerdamme - Altenaland - Oastersluuze - Katnoaghe (1x per uur)

De stoptrein vertrekt vlak na de intercity. Op Weienisse-T en Altenaland-O kun je dus altijd overstappen op de stoptrein, met een wachttijd tot 15 minuten.



Tracé
Er zijn enkele moeilijke punten in het tracé. Zo kruist het nieuwe spoor enkele grote rivieren en moet er op enkele plaatsen spoor door stedelijk gebied gebouwd worden.

Morebeeke
De brug zal samenvallen met de verbreding van de huidige brug in de B342. In plaats van 1x4 rijstroken zal deze weg twee keer twee rijstroken met vluchtstroken krijgen, waardoor een verbreding al nodig was.

Ghroenbeeke
De spoorlijn zal vlak ten oosten van de B39 lopen, op een nieuwe brug vlak naast de huidige.

Passage Altenaland
Het huidige spoor loopt op een talud dwars door de stad. Dit spoor zal worden verbreed, waarvoor helaas relatief veel gebouwen zullen moeten wijken. In het stadsdeel Noord takt de spoorlijn weer af; ze zal dan vlak naast de huidige B36 lopen. Over de A36 komt een imposante fly-over.

d'Eie en passage Ledeboerdorp
De huidige Ledeboerbruggen (A1 + huidige spoorlijn + OSL) hoeven niet te worden aangepast, omdat de spoorlijn hier samenvalt. In Ledeboerdorp komt een nieuw viaduct, dat (zeldzaam in Burghteland) over enkele huizen heen gaat.

Zwartebroek
De spoorlijn komt hier deels in een stadspark en deels in de middenberm van een brede weg te liggen.

Afbeelding
Het zuidelijke deel van het tracé.

Afbeelding
Het noordelijke deel van het tracé.
Laatst gewijzigd door sirdanilot op di 31 jul 2012, 15:59, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Arne Govaerts
Berichten: 86
Lid geworden op: za 24 mar 2012, 11:10
Locatie: Zeeburg (ZEB); Bruswerpen (VRV)
Contacteer:

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Arne Govaerts » ma 30 jul 2012, 17:24

sirdanilot schreef:Passage Altenaland
Het huidige spoor loopt op een talud dwars door de stad. Dit spoor zal worden verbreed, waarvoor helaas relatief veel gebouwen zullen moeten wijken. In het stadsdeel Noord takt de spoorlijn weer af; ze zal dan vlak naast de huidige B36 lopen. Over de A36 komt een imposante fly-over.

d'Eie en passage Ledeboerdorp
De huidige Ledeboerbruggen (A1 + huidige spoorlijn + OSL) hoeven niet te worden aangepast, omdat de spoorlijn hier samenvalt. In Ledeboerdorp komt een nieuw viaduct, dat (zeldzaam in Burghteland) over enkele huizen heen gaat.

Zwartebroek
De spoorlijn komt hier deels in een stadspark en deels in de middenberm van een brede weg te liggen.
Vreemd dat men hier geen tunnels legt of is dat niet de gewoonte in Burghteland?
Groeten,

Arne Govaerts
Geofictie: Vrijstaat Zeeburg
Micronatie: Burger van de Virtuele Vlaanderen

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » ma 30 jul 2012, 21:48

In Altenaland ligt het talud al heel lang waar het ligt, zelfs voordat het een grote stad was. De stad is hier simpelweg omheen gebouwd. De route gaat hier grotendeels over bestaand spoor. Het deel door Altenaland-Noord komt in redelijk open gebied te liggen (nieuwbouwwijken) en zal weinig overlast veroorzaken.

In Ledeboerdorp zit je met de situatie van een brug over een rivier. Deze is vrij hoog, en het is niet praktisch om van zo'n grote hoogte een tunnel in te duiken op zo'n korte afstand. Daarom koos men voor de enigszins ongebruikelijke optie van een viaduct over de bebouwing heen. Overigens zijn er heel wat bewoners die daar niet zo blij mee zijn, maar in principe kan het allemaal qua geluidsnormen.

Gebruikersavatar
Arne Govaerts
Berichten: 86
Lid geworden op: za 24 mar 2012, 11:10
Locatie: Zeeburg (ZEB); Bruswerpen (VRV)
Contacteer:

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Arne Govaerts » di 31 jul 2012, 07:53

Interessant.
Groeten,

Arne Govaerts
Geofictie: Vrijstaat Zeeburg
Micronatie: Burger van de Virtuele Vlaanderen

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door TBR » di 31 jul 2012, 11:20

Stopt de trein niet in Korinthe? Het lijkt me toch een redelijk groot stadje (tussen Middeghemeente en Wellandsoop)
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Kaaiman » di 31 jul 2012, 12:30

Ik zie toch wel wat opvallende plaatsnamen die verkeerd geplaatst lijken te zijn.

Plaatsen met -nes of -nisse duiden namelijk op een uitstekende landtong in het water, meestal een zee of zeer groot meer, maar dat grote water kan ik bij Weienisse en Balkenisse niet ontdekken.

Plaatsen met -koop of -coop duiden op de typisch Hollands-Utrechtse copeverkaveling in veenontginningen met gestandaardiseerde maten (meer info). Het kan op zich wel, maar een dergelijke naam zegt behalve over het landschap op zich ook wat over ontginningshistorie.

Plaatsen met -mond, -muiden, -mund, enz. duiden op een uitmonding in een zee of zeer groot meer. Niilsmund en Makkermund op de splitsing van twee rivieren is dus wat ongebruikelijk en Nieuwemuujn (ik neem aan dat dat 'Nieuwemuiden' betekent) heeft niet eens water.

Voorzover ik heb gezien, heb je de plaatsnamen met -voorde, -voort, enz. wel goed geplaatst aan water. Ook de riviernaam Eppe is heel goed gekozen, omdat de stam 'apa' een waterstroom aanduidt. Deze stam kun je terugvinden in Nederlandse plaatsen als Epe, Appingedam en zelfs Weesp.

Ik zou dus hier en daar nog wat namen veranderen of omwisselen. ;)

Mocht je nog wat inspiratie willen hebben:
-wijk, -vik = wijkplaats, inham, baai
-um, -hem, -heim = huis
-ing, -ink, -inge = 'bij de lieden van'
-inchem, -inkheem = 'bij de lieden van het huis van'

(Appingedam is dus waterstroom + bij-de-lieden-van + dam = bij de lieden van de dam in de waterstroom)

Gezien je Zeeuwsige spraak, lijken -inge en -wiik me best aardige achtervoegsels. :)
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
TBR
Geoficticus
Berichten: 2571
Lid geworden op: wo 02 nov 2011, 22:14
Locatie: Bélzsium

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door TBR » di 31 jul 2012, 12:53

Broek=moeras
Rode=Moeras, veen
Zeel, zele=woonplaats
Lo(o)=(loof)bos
Voorde=doorwaadbare plaats in een rivier
Hlalóntáź ezlôr sza órav́úgíz udiár e zlôńár udiósz e gzaǵusz zôlińok hleś. - Gzaǵusz Tanag e Lód
Ardeim, Rodova, Solwezië en Viguros

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Kaaiman » di 31 jul 2012, 13:38

^^ Broek is niet direct een moeras, maar inderdaad wel een nat gebied. Drasland lijkt me een betere term. Moeras laat zich beter omschrijven door -moer of -moor, wat meer verwant is aan veenland.

Jouw beschrijving van -rode klopt niet. Rode komt van rooien; -rode is hetzelfde als -rooi of -rooy en volgens mij ook -rade en -raai, maar dat laatste weet ik niet zeker meer.

Lo(o) is een open plek in het bos, al dan niet als gevolg van het rooien van bos.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » di 31 jul 2012, 16:23

De trein stopt wel degelijk in Korinthe; er is zelfs een intercitystop. Om één of andere reden ben ik die vergeten in mijn lijst... Het station ligt overigens wel een beetje buiten de stad, maar de gemeente wil hier een nieuw winkelcentrumpje met appartementen bouwen omdat de nieuwe stationsbuurt erg geliefd zal zijn. Het spoor is dan ook van groot economisch belang voor de regio.

Over de plaatsnamen: ik heb me enigszins verdiept in de achtervoegsels, maar ook niet extreem veel, dus dankjewel daarvoor. Mond heb ik ook gebruikt voor plekken waar een rivier uitmondt in een andere rivier. Wellicht is dit historisch niet helemaal gebruikelijk, maar het lijkt me een redelijk logische betekenisverandering. Ik wist eigenlijk niet wat nisse betekende, waarvoor dank. Misschien dat ik die namen nog omwissel met enkele dorpjes aan de kust. Of ik voeg gewoon een meer met bijbehorende landtong toe :twisted: . Ik vind namelijk nog steeds dat ik relatief weinig meren heb (behalve in Waoterland, dat ook om precies die reden die naam heeft). Het achtervoegsel -em of heim heb ik juist een beetje vermeden omdat dit in Zeeland niet echt voorkomt. Misschien had ik het in het oosten van Burghteland wel iets meer kunnen gebruiken dan nu, want meer Duitse invloed (komt wel voor in bijvoorbeeld Makkum). Wiik betekent voor zover ik weet kanaal en niet inham of baai. Maar misschien heeft het meerdere betekenissen. Ik heb het enkele keren gebruikt (al kan ik zo gauw geen voorbeeld vinden).

Namen met nisse:

Oaghenisse: dit ligt bij een soort 'punt' in de bergen. Dit gebruikt van nisse is misschien niet historisch, maar ik kan me voorstellen dat men dit zou toepassen bij een onbekend fenomeen als een 'punt' in een middelgebergte. 'Hoge landtong' dus. Die laat ik dus staan.
Nesse: dit ligt aan de rivier de Mulder, die erg breed is (je moet dan denken aan bijvoorbeeld de Maas bij Rotterdam, zo breed) ter plaatse. Blijkbaar is er daar dus een landtong in de rivier, deze laat ik dus staan ;)
Nes-aon-Zee: dit ligt wel op een landtong aan de kust.
Bij Weienisse en Balkenisse kan ik misschien een beetje smokkelen door een meertje met bijbehorende landtong te maken. Balkenisse is wel zo klein en onbelangrijk dat ik die naam kan verwisselen met een ander dorpje, maar Weienisse staat nu dus in een nieuwsbericht dus daar maak ik dan liever een klein meertje voor ;)

Nieuwemuujn: Ik kan zo'n grote stad (die ook op vele borden en dergelijke staat die ik hier heb gepubliceerd) niet meer van naam veranderen. Een mogelijke herkomst van de naam is van het Zeeuws-Vlaamse St.-Anna-ter-Muiden, dat vroeger bekend stond als simpelweg 'Mude'. Toen Mude bij Holland ging horen, is de naam, inderdaad om verwarring te voorkomen met het dorpje Muiden bij Amsterdam (echt waar), veranderd in St.-Anna-ter-Muiden, naar de beschermheilige Anna. Maar het zou best kunnen dat enkele mensen uit Mude (toen het nog zo heette) een stad hebben gesticht bij het huidige Nieuwemuujn. Muujn is slechts een verbastering van 'muden' of 'mude'. In moderne Burghtelandse spelling zou het geschreven worden als 'Nieuwemûunn'.

EDIT: Balkenisse heet nu 'Blaeyoeve', en de naam Balkenisse is verhuist naar het zuiden van Burghteland, aan de kust. Bij Weienisse is een meertje met landtong verschenen (nee, het was er altijd al ;) ) en de boel is een beetje verschoven zodat alles past. Een nieuwe update van de kaart komt later, als ik meer plaatsnamen heb ingevuld.
Laatst gewijzigd door sirdanilot op di 31 jul 2012, 16:41, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Geoficticus
Berichten: 2062
Lid geworden op: wo 02 feb 2011, 15:37
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Kaaiman » di 31 jul 2012, 16:27

^^ 'Muiden' is Ingwaeoons, oftewel Noordzeegermaans voor 'monden' of 'monding'. Ook 'nisse' en 'nes' zijn Ingwaeoonse termen.

Die landtongen worden wel wat gekunsteld zo. Doorgaans worden toch wel wat grotere landtongen aangeduid met nes en nisse. Maar goed, ik kan me ook wel voorstellen dat door de eeuwen heen betekenisse wat kunnen verschuiven.
Atlantidië op Atlantis, Geopoeia en op de kaart.

jms
Berichten: 51
Lid geworden op: wo 30 mei 2012, 22:55

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door jms » vr 17 aug 2012, 13:13

Kaaiman schreef:ik kan me ook wel voorstellen dat door de eeuwen heen betekenisse wat kunnen verschuiven.
Als we op het wegenforum zaten had Kaaiman van mij een Uvdw nominatie gekregen voor deze leuke spelfout.
Groet,

Jan

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » za 25 aug 2012, 08:53

( zie het eerdere bericht over de formatie)
Den Trouwen Boode, sittedaeghe 25 aughustus 2012 schreef: Eirvurming langzaome deu - KAP en VCDP nie tesaomen ter eire
N.-VLISSINGEN - De formatie gaat langzaam maar zeker door. Waren er op 9 juli nog maar liefst vier opties om te regeren (kandidaotseiren), inmiddels is het aantal opties verkleind. Klein Wassink heeft in een publicatie laten weten dat hij wil dat de nieuwe regering een 'progressieve koers' gaat varen en een meer 'seculier karakter' krijgt. Het kandidaotseir LLP-GS (Links-Liberaal-Groenen), KAP (Katholieke Arbeiders) en VCDP (Christendemocraten) is inmiddels gesneuveld, aldus dhr. Klein Wassink: 'We hebben met elkaar besloten dat we een progressieve koers willen gaan varen met Burghteland. Dit maakt samenwerken met de christelijke VCDP en KAP moeilijk, maar niet onmogelijk; het maakt het echter wel bijna onmogelijk om met deze twee partijen samen te regeren. Er zijn gewoon bepaalde zaken, zoals de economisch zeer belastende zondagssluitingen en de ethische kwesties als het niet bestaan van een homohuwelijk of een vrije toegang tot geboortebeperking, waar we vanaf moeten. We zitten in 2012, en andere landen zijn ons al ver voorbij in deze zaken.' Zowel de VCDP als de KAP hebben teleurgesteld, maar begripvol gereageerd op deze beslissing. Harthoorn van de VCDP: 'Ik vind het wel nogal wat om dit nu meteen uit te sluiten, omdat je altijd zult zien dat de andere opties ook niet alles zijn. Het gras is niet groener aan de overkant. Een linkse, sociale koers kan zich prima combineren met een christelijke, solidaire koers. Maar voorlopig moeten we verder kijken'.
De christelijke politieke organisatie EDG (Eire Dienares Ghods) vindt dat Klein Wassink 'ondemocratisch' te werk is gegaan met deze beslissing. 'De heer Klein Wassink is niet uit op het beste voor Burghteland, maar uit op het realiseren van de meeste van zijn standpunten, waaronder ook zaken die de grondbeginselen van de Burghtelandse staat ondermijnen. Straks worden we een Benjiland of Nieuw-Holland waar ons volk haar geloof niet eens meer mag uiten in het openbaar! Wij vinden de huidige formatieprocedure, die geleid wordt door de president zelf in plaats van een formatieprocedure, sowieso niet democratisch. In bijna alle andere democratische landen gaat dit anders.' Het APPB (Atheïstisch Politiek Platform Burghteland) is weinig onder de indruk van EDG: 'Nooit is er gezeurd over het ondemocratische proces van formatie in ons land: het is al jaren zo, en van de EDG hebben we het minste protest gehoord. Pas nu er een onchristelijke regering 'dreigt' te komen, hoor je ze. Preken voor eigen parochie, noemen we dat. Misschien wil de EDG liever een systeem als in ons moederland Nederland, waarbij de koningin, die door hun God is aangesteld door middel van erfopvolging, de formateur kiest?'

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » vr 12 okt 2012, 13:32

Aangezien mijn computer kapot was (en helaas, is) warne de berichten over de formatie nogal vertraagd.
Den Trouwen Boode, 25-09-2012 schreef:
Eir LLP-GS, VCDP, LP verkozen
NIEUW-VLISSINGEN - Na een zeer lange formatieonderhandeling die bijna de deadline van 30 september overschreed, is er uiteindelijk een regeerakkoord bereikt met LLP-GS (sociaaldemocraten), VCDP (christendemocraten) en LP (liberalen). In het regeerakkoord is aandacht voor sociale hervormingen, maar ook voor het oplossen van de crisis en hervormingen in het onderwijs. De volgende ministers zullen aan de macht komen.

President: dhr. Groot Wassink (LLP-GS)
Financiële zaken: dhr. Harthoorn (VCDP)
Binnenlandse Zaken: mw. Cheng (LLP-GS)
Buitenlandse Zaken: dhr. van Sereinskinders (VCDP)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: dhr. de Jonghe (LLP-GS)
Gezondheidszorg, Welzijn: dhr. Den Oude (LLP-GS)
Justitie en Veiligheid: dhr. Blok (VCDP)
Defensie en Ontwikkelingssamenwerking: mw. Wullemse (LP)
Infrastructuur en Milieu: dhr. van Tuyll-van-Serooskerken (LP)
Economische Zaken, Landbouw-Mijnbouw-Visserij: dhr. van de Ketterij (LLP-GS)

Er zijn een aantal veranderingen. Zo heet het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Kerkelijke Relaties niet langer zo, maar is 'Kerkelijke Relaties' eruit geschrapt en de volgorde aangepast. Hiermee wil Groot Wassink het 'religieus-neutrale beleid van de overheid onderstrepen'. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is ondergebracht bij Economische Zaken, Veiligheid en Binnenlandse zaken in het kader van een kleinere overheid. Het ministerie van Defensie heet nu ook Ontwikkelingssamenwerking.

Een greep uit het regeerakkoord
Sociale Hervormingen
Anticonceptiva komen vrij beschikbaar voor iedereen, maar worden niet meer vergoed in het basispakket. Voorheen alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Verkoop mag alleen in erkende drogisterijen en apotheken plaatsvinden, niet in zgn. 'condoomautomaten'.
Abortus- en homohuwelijkwetgeving worden heroverwogen door een speciale commissie; er komt in ieder geval voorlichting over deze zaken. (momenteel zijn ze allebei verboden)
Medicinale marihuana wordt volledig afgeschaft; de regeling en vooral de controle erop kost teveel geld (nu nog onder zeer streng toezicht op doktersrecept verkrijgbaar voor terminale patienten).
Er wordt wat gedaan aan de slechte OV-bereikbaarheid van veel plaatsen op zon- en feestdagen

Infrastructuur
De A18 Calvijnstad - Nieuwesticht wordt verbreed; deels 2x3, deels 2x2 plus wisselbaan van 2 rijstroken met ruimtereservering voor 2x4 permanent
Er wordt meer vaart gezet achter de voltooiing van de A02 Grote Ring Nieuw-Vlissingen
Er wordt gekeken naar verschillende tol/PPS snelwegprojecten (zoals verbindingen naar Zerderen)
De A142 bij Koortsdiike wordt definitief geschrapt (te duur door de vele vereiste tunnels en het drassige landschap)
Er worden verschillende spoorlijnen aangelegd (zie eerdere posts)
Er wordt gekeken naar alternatieven voor de auto en het goederenvervoer doormiddel van nieuwe spoorwegprojecten, maar ook andere OV-modaliteiten en binnenvaart

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » zo 14 okt 2012, 18:20

12-10-12, slandstiidingen.bu schreef: Oaghen kraomsterfte Bekanstende 'eel zurghwekkend'
BEKANSTENDE/PINKSTERLAND - Excellentie den Oude (LLP-GS), minister van Gezondheidszorg, spreekt zich uit over de recente toename van kraamsterfte op het orthodox-protestantse eiland Bekanstende. Volgens hem moet er 'heel snel iets gebeuren aan deze absurde situatie'. Sinds begin dit jaar is de kraamsterfte op het eiland alarmerend toegenomen, precieze cijfers zijn echter onbekend. Schattingen lopen uiteen van een zuigelingensterfte van 30 tot maar liefst 55 per duizend geboren kinderen in het eerste levensjaar, cijfers vergelijkbaar met een ontwikkelingsland als Guatemala. Het zuigelingensterftecijfer over geheel Burghteland genomen is 8.

Oorzaken
Precieze oorzaken van het hoge zuigelingensterftecijfer zijn lastig te onderzoeken. Veel moeders geven zich niet aan als zwanger bij een consultatiebureau waardoor zwangerschappen niet gevolgd worden, en vrijwel alle moeders bevallen thuis. Er is op het eiland wel een huisarts en een vroedvrouw, allebei met een afdoende medische opleiding, maar de stap van het doorverwijzen naar het ziekenhuis ontbreekt. 'We krijgen opvallend weinig meldingen van Bekanstende, de laatste jaren nog minder dan nu', aldus het hoofd van de meldkamer van het ziekenhuis Regiokrankenuus Den Ulst, het dichtstbijzijnde ziekenhuis. 'En als we al meldingen binnenkrijgen, dan moet de traumahelikopter uitvliegen. Op het eiland is echter geen fatsoenlijke helikopterlandplaats, waardoor we vaak de targettijd niet halen. Vroeger konden we nog landen op het marktplein, maar daar is tegenwoordig geen ruimte meer voor. We kunnen dus alleen nog op het Vissersstrand landen, maar dat ligt soms te ver van het huis van de patiënt'. Minister Den Oude wil daarom een helikopterlandplaats realiseren op het eiland, en meer controle doen naar of vrouwen tijdens hun zwangerschap al naar de reguliere gezondheidszorg kunnen worden doorverwezen. Op het eiland moet ook een consultatiebureau worden geopend. Dit alles stuit vooralsnog op bezwaren van de gemeenteraad, die verder geen inhoudelijke reactie wilde geven.

Verboden
Binnen de strenge geloofsgemeenschap is het overigens verboden om dergelijke hulp te vragen van buitenaf; wie het wel doet, wordt buitengesloten. Toch zijn er elk jaar wel enkele vrouwen die dit uit pure wanhoop toch doen, met een stiekeme mobiele telefoon. Mevrouw E. Schippers (gefingeerde naam om privacyredenen), een ex-lid van de geloofsgemeenschap op Bekanstende, doet haar verhaal. 'Het was mijn vijfde zwangerschap. Ik had tijdens mijn zwangerschap veel meer last van misselijkheid dan normaal, en had ook veel andere klachten. De dorpsarts deed echter niets. Hij zei: 'ik zal voor je bidden'. Hij had me natuurlijk gewoon naar het ziekenhuis op het vasteland moeten sturen, maar dat deed hij niet.'
Toen kwam het kind. Enkele weken te vroeg. 'Ik zei, het kindje is te vroeg, ik heb hulp nodig !'. Maar in plaats van het noodnummer te bellen met de dorpstelefoon, stond mijn familie en wat mensen van de kerkenraad om me heen en prevelden ze vaste gebeden, onder andere het gebed "voor de kranken in hun uiterste". Toen nam ik het heft in eigen hand en belde, met een geheime mobiele telefoon uit mijn nachtkastje, het noodnummer.' Ze werd niet tegengehouden. 'Ze zeiden alleen: "je roept het oordeel over jezelf af." Toen keerden ze me de rug toe en lieten me helemaal alleen achter.' De traumahelikopter kwam net op tijd; mevrouw Schippers woont nu met haar man en haar vijf kinderen op het eiland Pinksterland, vlak bij Bekanstende. 'Ik zie af en toe nog wel kinderen uit het dorp, die in Pinksterland naar school gaan. Blijkbaar hebben ze geleerd om mij niks te zeggen, zelfs als ik ze groet. Dat vind ik erg moeilijk. Maar mijn kind is gered, dat vind ik veel belangrijker.'
Van de kerkenraad kreeg ze laatst een brief met het bericht dat ze terug mag keren als ze 'oprechte en opperste berouw van haar zonden toont'. Dat is ze echter niet van plan. 'Dat er bepaalde dingen zijn die je beter niet kunt doen, daar kan ik inkomen. Ik heb jarenlang met plezier op het eiland geleefd en me aan de regels gehouden. Maar dat je in zo een ernstig noodgeval van het ene op het andere moment iemand de rug toekeert en gewoon wegloopt, terwijl diegene in doodsnood is, dat gaat er bij mij niet in.' De dorpsarts van het eiland is overigens vervolgd door de Medische Tuchtraad van Burghteland en op non-actief gesteld.

Barre omstandigheden
Het is niet de eerste keer dat Bekanstende in het nieuws komt door slechte gezondheidsomstandigheden. In het jaar 2006 was er sprake van een choleraepidemie op het eiland, doordat de bevolking zich hier principiëel niet inent. Dit veroorzaakte echter geen doden, doordat er ter plekke hulp kon worden geboden.

Gebruikersavatar
Kathor
Geoficticus
Berichten: 2071
Lid geworden op: za 05 mei 2012, 14:52

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Kathor » zo 14 okt 2012, 20:17

Mmmh ik krijg een déjavu met de Jehova's
Aena te onða teya flu|leya Aena te onða teya flulleya

Koen
Geoficticus
Berichten: 1429
Lid geworden op: do 12 mei 2011, 17:42
Locatie: Zuid-Holland

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door Koen » di 16 okt 2012, 12:28

Het klinkt erg extreem, maar het zou me niets verbazen als dit nu nog in Nederland voor zou komen. (Urk, Staphorst, Barneveld, Tholen, enz.) :(
Laconia: forum en kaart
Enavesië: forum en kaart

Gebruikersavatar
sirdanilot
Geoficticus
Berichten: 1403
Lid geworden op: za 05 mar 2011, 00:09

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door sirdanilot » di 16 okt 2012, 14:48

Zeker in de US met de Amish-achtige clans komt dit voor. In Nederland niet erg, omdat de leefvorm in leefgemeenschappen ontbreekt. Natuurlijk wonen er in Urk/Staphorst etc. wel veel refo-mensen bij elkaar, maar het is niet zo dat ze in volledige afzondering leven. Zo is het hoogste percentage SGP stemmers in Nederland 51 procent (gemeente Urk), en niet hoger dan dat.

De situatie in Burghteland is dus extremer dan wat we in Nederland kennen, in sommige plaatsen. Gemeente Bekanstende scoort bijvoorbeeld vaak maar liefst 86% BGTU-stemmers (de orthodox protestantse partij). Dit is wel het hoogste percentage van het land, trouwens. Maar 5 andere (veelal kleine) gemeenten hebben een percentage boven de 75%, er zijn er al wat meer rond de 60% en erg veel dorpen tussen de 40 en 50 procent. Maar in steden als Den Ulst stemt minder dan 1 procent op de BGTU, wat het landelijk gemiddelde flink naar beneden haalt.

Gebruikersavatar
TzM23
Geoficticus
Berichten: 1489
Lid geworden op: vr 30 dec 2011, 15:26
Locatie: [NLD] Nijmegen, [RTH] Nao Amerforti, [FOR] Bahalar Davaledeđ, [VTM] Gårshavn

Re: [RBU] Nieuws

Bericht door TzM23 » di 16 okt 2012, 14:50

Het klinkt erg extreem, maar het zou me niets verbazen als dit nu nog in Nederland voor zou komen. (Urk, Staphorst, Barneveld, Tholen, enz.)
Zoals die Epidemie-uitbraken in de Bijbelgordel.

Daar valt dit volgens mij wel mee te vergelijken (alhoewel dit volgens mij erger is).
[RTH] Ta Rê Pûblica Tholenia: viewforum.php?f=39
[FOR] Śadar Forźeđ: viewtopic.php?f=8&t=380
[VTM] Republiken Vestmark: viewtopic.php?f=8&t=508

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten