[FNO] Maatschappij en cultuur

La Ripubliche Democrachice do Finocce
Gesloten
Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

[FNO] Maatschappij en cultuur

Bericht door Maarten » vr 03 apr 2015, 17:01

De Finoccische Mythologie

Zie de link: https://docs.google.com/file/d/0BwclqJK ... cslist_api
Laatst gewijzigd door Maarten op za 04 apr 2015, 09:09, 2 keer totaal gewijzigd.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripublice Democratice do Finocce

Bericht door Maarten » ma 06 apr 2015, 17:22

De Finoccische tv-zenders:
https://drive.google.com/file/d/0BwclqJ ... sp=sharing

Als er enige kritiek is op wat voor onderdeel dan ook, dan hoor ik dat graag!

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripublice Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » za 18 apr 2015, 16:18


Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » ma 20 apr 2015, 21:00

Cultuur: Eten

In Finoccië was het van oorsprong gebruikelijk om 4 keer per dag te eten. 's Ochtends, rond een uur of 6 voor men aan het werk ging (nog niet nader bepaald welk werk), at men een lichte soep met restjes van de vorige dag. Dit heet La Petidéi, (van petit-déjeuner = ontbijt). Om 12 uur de Ouvrepas (van ouvrier en repas, resp. arbeider en maaltijd). Deze maaltijd bestond uit een soort stokbrood met daarin droge sla. Om 5 uur 's middags, wanneer men klaar was met werken, kreeg men thuis een uitgebreide en warme maaltijd, vaak met vlees: Le diné. Dit vlees was vaak afkomstig van een van de drie à vier dieren waarover een arbeidersgezin de beschikking had. Later op de avond, rond half 9, volgde de laatste maaltijd: Le Remplisan, dat iets betekent als "de opvuller". Deze was kleiner, en bestond uit droog brood met een smeersel van afgedankte groenten van het land.

Dit was echter vroeger. Na de onafhankelijkheid begon men later met werken. Het ontbijt verplaatste naar 7 uur, het middageten naar half 1 - 1 uur, en Le diné naar 6 uur. De laatste maaltijd werd een kleiner hapje en is in de loop der tijd helemaal aan het verdwijnen. Nu is men nog steeds gewend om 's avonds iets lekkers te eten, dit kan een lokale specialiteit zijn of, moderner, een tosti o.i.d.

Later volgt nog meer over de keuken zelf.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » zo 26 apr 2015, 21:25

Wegens de onverwachte deelname aan de Atlantis Cup heeft de AFPA, de nationale voetbalbond van Finoccië, haar ontwerpers aan het werk gezet. Het thuisshirt is zojuist gepresenteerd! De shirtsponsor is Ferie do Finocce. (Nationale veerbootdienst)

Thuisshirt
Afbeelding Afbeelding

Keepershirt thuis
Afbeelding Afbeelding

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » ma 27 apr 2015, 15:18

Wielrennen in Finoccië
Afbeelding
De nationale wielerbond is Lige do Ciclichme
Afbeelding
Wielrennen is de nationale sport van Finoccië. Overal in het land zijn talloze wielerclubs te vinden. Zij strijden tegen elkaar in de Cycliche, de amateurvolwassenencompetitie voor elk niveau. De competitie kent 10 divisies met elk 15 teams. De Cycliche kent 13 etappes per seizoen. Een seizoen start op de eerste zaterdag in februari en eindigt half/eind mei. Na elke 4 etappes is er een vrij weekend. De competitie kent 9 normale etappes en 4 tijdritten, waarvan de eerste een ploegentijdrit is, de andere zijn individueel.

De Cycliche kent 4 klassementen:

Le Clasment Génrale (algemeen klassement)
Men kan punten verdienen in dit klassement door goede etappeklasseringen te halen. De winnaar van dit klassement mag zich aan het eind van het seizoen le Champion do Cycliche noemen.

Le Clasment Écuip (ploegenklassement)
De punten van elke renner in een team in het algemeen klassement worden hier bij elkaar opgeteld.

Le Clasment Sprint (sprintersklassement)
Een renner kan hier punten in verdienen door goede klasseringen te rijden in de in elke etappe ingelaste sprintmomenten.

Le Clasment Aventrier (aanvallersklassement)
De punten worden hier verdiend door aan te vallen. Hoe langer men minimaal 1 minuut voor het peloton uitrijdt, hoe meer punten men verdient.

Promotie en degradatie
De renner die het algemeen klassement wint, mag met zijn team promoveren naar de volgende divisie. Men kan ook promoveren door minimaal twee andere klassementen te winnen.

Een team degradeert wanneer het een renner heeft die de laatste is in het algemeen klassement of wanneer het de hekkensluiter is in het ploegenklassement.

Andere wedstrijden
In Finoccië zijn er in het najaar 2 andere wedstrijden: Le Traver en La Coup. Le Traver is een wedstrijd waarbij men van Fort Trianche naar Sudsochié fietst. Deze lange rit heeft een bijzonder kenmerk: Men maakt ook gebruik van de veerboot. Deze wedstrijd heeft een versie voor amateurs en komt ook voor in de internationale competitie.
La Coup is een ploegenrit van Portaméri naar Fort Trianche. Elk halfuur vertrekt er een ploeg. De ploeg die het snelst is wint de beker: een prestigieuze prijs. De twee hoogste amateurdivisies doen hier aan mee, er worden echter ook zulke ritten georganiseerd door lagere divisies.
Laatst gewijzigd door Maarten op ma 27 apr 2015, 18:54, 2 keer totaal gewijzigd.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » vr 01 mei 2015, 14:56

AFPA heeft zojuist ook het uitshirt gepresenteerd:

AfbeeldingAfbeelding

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » di 05 mei 2015, 18:43

Het schoolsysteem in Finoccië
Afbeelding

Basisonderwijs
L'écol débutân
Op vierjarige leeftijd gaat een kind voor het eerst naar school, L'écol débutân. Deze school is vergelijkbaar met groep 1/2 in Nederland.

Le primcol
Na drie jaar gaat een kind naar Le primcol. Het kind wordt in dat jaar 7 jaar oud. Na 4 jaar worden de leercapaciteiten en de intelligentie bekeken. Er wordt een keuze gemaakt door de leraren of het kind naar L'écol supplân gaat of naar l'écol-plus.

L'écol supplân en l'écol-plus
L'écol supplân is er voor kinderen die moeite met de stof hebben en/of meer aandacht nodig hebben. Op deze school leert het kind klassikaal Engels. L'écol-plus is voor kinderen die de stof makkelijk vinden. Het kind krijgt klassikale lessen Engels en daarnaast kiest het kind zelf een andere taal als Spaans, Latijn, Uneets of Edukees, die het kind vervolgens zelfstandig of in groepjes leert. De kinderen gaan drie jaar lang naar deze scholen.

Middelbaar onderwijs
Vanuit l'écol supplân gaan de minder goede leerlingen naar La suité base. Deze school bereidt de leerling voor op beroepen als bouwvakker of schilder. De school duurt 5 jaar. De betere leerlingen uit l'écol supplân kunnen vaak naar La suité plus, deze school kent meer theorie en bereidt de leerling voor op de vervolgscholen l'écol moien en l'écol plus.

Vanuit l'écol-plus gaan de leerlingen vaak naar La suité avanché, als het kind op l'écol-plus het zwaar had soms ook naar la suité plus. La suité avanché bereidt de leerling hoofdzakelijk voor op l'écol maxié. Het is echter ook mogelijk om een niveautje lager verder te gaan op l'écol plus.

De leerlingen gaan 3 jaar lang naar la suité plus en avanché. In het jaar dat ze 16 worden gaan ze naar l'écol moien, plus of maxié.

Op l'écol moien wordt de leerling voorbereid op beroepen als aannemer of apothekersassistent. De school duurt 3 jaar en hierna kan de leerling gaan werken of doorleren of l'écol final.

Op l'écol plus wordt de leerling voorbereid op l'écol final. De school duurt 3 jaar en de leerling gaat daarna naar l'écol final. Er kan ook worden gekozen om in het laatste jaar van l'écol maxié in te stromen. Zo kan de leerling een hogere opleiding genieten.

Op l'écol maxié zitten de beste leerlingen. De school duurt 4 jaar en de leerlingen worden, grotendeels door zelfstandig te werken, voorbereid op l'univerché.

Later meer over l'écol final en l'univerché.

Update:

L'écol final leidt op tot werk dat te vergelijken is met werk op hbo-niveau in Nederland, zoals psycholoog of netwerkbeheerder. De school duurt 3 jaar. Daarna gaat men aan het werk.

L'univerché is de hoogste opleiding, en op hetzelfde leerniveau als de universiteit in Nederland. Men kan arts of hoogstaand wetenschapper worden. De duur hangt af van de opleiding en de leersnelheid van de student.

P.S.
Doordat l'écol plus later is ontstaan en er geen rekening mee gehouden dat er al een l'écol-plus bestond, lijken deze namen zo veel op elkaar. Na een peiling onder de bevolking bleek dat weinig mensen hier problemen mee hadden. Ook vond men dat er geen verwarring mogelijk was omdat de scholen theoretisch ver uit elkaar liggen. De namen zijn dus gebleven.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » vr 29 mei 2015, 16:22

Drugsproblematiek

Finoccië kent enkele binnenlandse problemen. Drugsproblemen in het zuiden vormen de grootste problematiek.

In het zuiden van Finoccië ontstond er in de jaren 80 ontevredenheid. Na enkele ongelukken met olielekken in de Golfe do Anchois was de visvangst voor twee jaar gehalveerd. Veel vissers raakten failliet. De regering dacht dat de economie wel weer overeind zou komen, maar dat gebeurde niet snel genoeg, zo vond de bevolking. Veel werkloze jongeren en twintigers, als eerste ontslagen ten gevolge van de ingestorte visserijhandel, vertrokken naar het steeds welvarender wordende noorden. Op dat moment zagen drugshandelaren hun kans schoon om via Finoccië drugs te vervoeren naar Borealië en Europa. Jongeren kregen van de drugshandelaren baantjes in de havens om boten met drugs te laden en te lossen. De economie trok weer aan, en veel naar het noorden vertrokken zuidelingen keerden weer terug. De regering wist van de drugshandel af, maar deed er niets aan. Immers, het ging alleen maar weer beter. In 1989 verscheen er een documentaire over de drugshandel en problematiek. Van alles kwam aan het licht: corrupte parlementariërs, verslaafde jongeren… Heel het land was in shock. Er werd een grootschalig onderzoek ingesteld en de zuidelijke regering moest aftreden. Bij de verkiezingen voor een nieuwe regering kwam de sociaaldemocratische partij als winnaar uit de bus. Dit leidde tot politieke onenigheid tussen het noorden en het zuiden. Deze regering greep volgens het noorden nog steeds niet groot genoeg in om de drugshandel te laten verdwijnen. Het noorden gaf geld aan het zuiden om de problemen te stoppen, maar dit geld verdween in sociaaldemocratische maatregelen als uitkeringen en dergelijke. Crisisberaden volgden, en langzaamaan ontstonden er twijfels over de eenheid van Finoccië. In 1993 kwamen de regeringen er toch uit: Er waren afspraken gemaakt over hoe de drugshandel te verminderen. De relatie herstelde, maar werd nooit meer zo goed als voorheen. Heden ten dage heeft het zuiden nog steeds last van de drugsproblematiek: burgemeesters worden omgekocht om informatie achter te houden en jongeren werken zwart in de havens. In februari van dit jaar zijn er weer plannen gepresenteerd om de drugs voor eens en altijd te laten verdwijnen. De deadline hiervoor is februari 2020.

Sinds 2003 zijn er weer liberale regeringen aan de macht geweest in het zuiden. De sociaaldemocratische regeringen hebben volgens veel analisten veel goede invloed gehad op Finoccië. Zo zijn er ook in het noorden uitkeringen voor werklozen gekomen.
Laatst gewijzigd door Maarten op vr 29 mei 2015, 16:37, 1 keer totaal gewijzigd.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » za 20 jun 2015, 16:21

INOCO

Afbeelding

INOCO is een beurs met als doel om bedrijven te laten samenwerken en zo te innoveren. Ook kunnen bedrijven nieuwe producten en ontwikkelingen presenteren aan het publiek. De beurs vindt plaats in Portaméri.

Geschiedenis
In 1963 organiseert elektronicafabrikant Eleforce een bijeenkomst voor enkele uitgenodigde bedrijven in Portaméri. Doel was om contracten te sluiten met die bedrijven, om zo meer winst te creëren. De eerste editie was een groot succes. In de jaren daarna werd er nog twee keer een bijeenkomst georganiseerd. Deze waren minder succesvol, maar leverde genoeg op om ermee door te gaan. In 1972 organiseerde Eleforce een vernieuwde versie van de bijeenkomst, en dat resulteerde in een beurs genaamd Compuni. Alle bedrijven in de elektronicamarkt mochten deelnemen. De vernieuwing werd een succes: door de samenwerkingen werden de eerste computers al snel beschikbaar voor de Finocciër. De elektronicamarkt groeide enorm. Eleforce besloot om de beurs vanaf dan elke 2 jaar te organiseren. In 1974 kocht Eleforce het hallencomplex op en breidde het uit. In vier jaar werden de twee hallen die er al stonden uitgebreid van 2300m2 naar 3000m2 en er werden 2 nieuwe hallen bijgebouwd van 2800m2, die nog zouden kunnen worden uitgebreid naar 3500m2. Dit bood nieuwe mogelijkheden voor de beurs: Er werd een hal ingericht waar bedrijven hun producten konden tonen aan het publiek, dit bleek opnieuw een succesvolle stap van Eleforce.

In 1982 werden er Atlantische bedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de beurs. Er ontstonden internationale samenwerkingen en Eleforce breidde opnieuw het hallencomplex uit. De beurs wordt vanaf dan jaarlijks georganiseerd. De internationalisering wierp zijn vruchten af met als grootste voorbeeld het contract dat Eleforce sloot met Apple in 1985: Eleforce ging onderdelen voor Apple produceren waardoor Eleforce uitgroeide tot een internationaal bekende elektronicafabrikant.

In 1990 worden ook bedrijven die niet werkzaam zijn in de elektronicamarkt geaccepteerd op de beurs. Dit resulteerde in ongewone samenwerkingen, die wel heel succesvol waren. Zo sloot een computerfabrikant een deal met een bedrijfje dat een manier had bedacht om sneller en goedkoper producten in te pakken. De beurs bleef groeien. In 1999 bracht Eleforce het bericht dat het bedrijf de beurs niet meer wilde organiseren: De belangen voor het grootste bedrijf van Finoccië waren te klein geworden om door te gaan met de organisatie. Sindsdien is de beurs een op zichzelf staand bedrijf.

Huidige vorm
Momenteel wordt de beurs jaarlijks georganiseerd, in de lente. In 2015 kwamen er 800.000 bezoekers naar het 6-daagse evenement, een record. Het hallencomplex beslaat nu 8 hallen met zo'n 35.000 m2 aan totaaloppervlakte. Sinds 2009 is het alleen voor Finoccische bedrijven nog toegestaan om producten en ontwikkelingen te presenteren aan het publiek tijdens het evenement, dit om de eigen economie te beschermen. Er worden ook awards uitgereikt tijdens de beurs op verschillende gebieden als productinnovatie en unieke samenwerkingen.
Laatst gewijzigd door Maarten op za 20 jun 2015, 21:08, 2 keer totaal gewijzigd.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » di 30 jun 2015, 10:34

Chacheau-fort Vallechamps (Slot Waardenvelden)

Slot Waardenvelden is het onderkomen van de noordelijke consul. Het is groot huis, gebouwd volgens de Finoccische bouwstijl rond 1800.
Spoiler: weergeven
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Voorkant
Typisch voor de bouwstijl is het gebruik van kalkstenen muren met daartussen stapstenen pilaren. Daarnaast kent de eerste verdieping geen natuurlijk lichtinval, en deze verdieping werd en wordt dan ook gebruikt voor de slaapvertrekken.
Spoiler: weergeven
Afbeelding
Achterkant
Ook de uitbouw aan de achterkant is uniek. Deze werd vaak in steden voor het stadhuis gebruikt, vanaf daar konden toespraken worden gedaan.
Spoiler: weergeven
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Helikopterview
Ik hoop binnenkort de tuin te doen en de inrichting, dan zal ik daar ook weer foto's van posten. :d

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » di 30 jun 2015, 16:26

Religie

In Finoccië is het merendeel Finoccistisch en gelooft dus in het Finoccisme, een polytheïstische godsdienst, volgens de Finocciërs zelf. Buiten Finoccië wordt het Finoccisme niet echt als een godsdienst gezien, meer als een levenswijze. De goden zijn enkele factoren waarin men wel hoop heeft, maar inmiddels heeft de wetenschap het overwonnen van het Finoccisme. Vroeger, voor de doorbraak van de wetenschap in Finoccië, was het Finoccisme wel een echte godsdienst. Franse katholieken die de Finocciërs wilden bekeren, werden het land uitgejaagd.
          
 Godsdienst  Hoeveelheid aanhangers in % 
 Finoccisme  60 
 Atheïsme  23 
 Katholicisme  11 
 Overig  6 
De relatief grote aanwezigheid van het Katholicisme komt door de Fransen die na de Frans-Duitse oorlogen naar Finoccië migreerden.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » do 02 jul 2015, 12:16

Economie: Export

De totale geldwaarde van de Finoccische export was in 2011 18,6 miljard monnai, oftewel ongeveer 22,9 miljard euro. De grootste exportmarkten:
          
 Product  Aandeel in totale export in % 
 Vis  47 
 Kalksteen  24 
 Steenkool  9 
 Motoren  8 
De visserij is de belangrijkste markt voor het zuiden van Finoccië, velen werken daar in de visserij. Er wordt vooral ansjovis gevangen, volgens kenners de lekkerste ansjovis van de wereld. De Finoccische ansjovis gaat dan ook de hele wereld over. Ook is er in de Finoccische bodem veel kalksteen en steenkool te vinden, en er zijn vele gebouwen opgetrokken uit kalksteen. Daarnaast zijn motoren van de merken Motoche en Tranfin ook geliefd, vooral in Atlantis.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » di 11 aug 2015, 22:47

Populaire Finoccische televisieprogramma's

In Finoccië zijn een aantal televisieprogramma's zeer populair, hieronder een paar voorbeelden.

Comsaire Meurte
In Finoccië worden er altijd in december internationale programma's uitgezonden. Dit is een traditie, ingezet door de commerciële zender FET. In 1995 zond FET 4 vier weken lang elke week een aflevering van de Duitse krimi Derrick uit. Deze serie werd een succes, en FET 4 sloot kocht het format voor de serie, en op 3 september 1996 was de Finoccische misdaadserie Comsaire Meurte voor het eerst te zien op FET 4. De serie kende een explosieve start op de zender, vooral bij vrouwen was de serie populair. In 1998 ontstond het idee om een film te maken, en die ging in maart 2001 in première. Vanaf toen werd de serie ook populair bij jongeren. Vandaag de dag is de serie nog steeds populair, en de derde film is alweer in de maak.

La Migrachin do Sud
In dit programma worden mensen gevolgd die een van de vele leegstaande boerderijen kopen in het zuiden. Deze boerderijen zijn leeg komen te staan doordat kinderen van boeren naar steden trokken, en niet meer terug zijn gekomen. Ze willen de panden verbouwen tot hun droomhuis, maar dat lukt lang niet altijd.

Drip
Drip is een kinderserie, ooit begonnen in 2001 in een kindertijdschrift. Het driehoekige figuurtje maakt in elke aflevering weer een probleem mee, en moet dat zien op te lossen. Vaak is hier hulp van anderen voor nodig. Het wil de boodschap 'voor wat hoort wat' meegeven, dus Drip moet bijvoorbeeld eerst een klusje doen. In 2006 was de eerste televisie-aflevering, nadat het sinds 2004 een eigen blad had. Sinds 2010 wordt de serie ook in andere landen uitgezonden.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » zo 16 aug 2015, 13:19

Toerisme

Er is redelijk wat toerisme in Finoccië. Er zijn prachtige plekken te vinden op de eilanden; zo zijn er in het noorden ruige en bergachtige landschappen, en in het zuiden de wat lieflijkere en met loofbossen bezaaide heuvels. Binnenlands toerisme bestaat vooral uit kampeerders, zij trekken zomers rond over alle eilanden. Dit is mogelijk door de over het algemeen goede infrastructuur. Daarnaast is een stimulerende factor hierin het allemansrecht, men mag op privégrond kamperen zonder eerst toestemming te vragen. Ook zijn er veel campingplaatsen, onder andere doordat de regels soepel zijn om een camping te runnen. Op deze manier verdienen vele mensen een extra zakcentje.

Finocciërs die niet graag kamperen gaan graag naar buitenlandse toeristische plekken als Palmeiland of de Dumerische archipel. Onder de rijkere Finocciërs is Zuid-Amerika erg in trek.

Buitenlandse toeristen die naar Finoccië komen bezoeken veelal de grote steden, maar ook de kleinere eilanden zijn in trek. Daar zijn nog kleine, mediterraanachtige dorpjes te vinden, waar de bevolking erg gastvrij is.

Tijdens het hoogseizoen zijn er speciale kortingspassen beschikbaar voor het openbaar vervoer. Zo zijn er passen waarmee men goedkoper met de veerdiensten kan reizen, een voorbeeld hiervan is de TP+-kaart. Deze is verkrijgbaar voor 1 (rode kaart), 2 (blauwe kaart) of 4 (groene kaart) weken. De kaart is geldig bij veerdiensten en daarnaast ook in de trein.

Een voorbeeld van de TP+ tweewekenkaart:
Spoiler: weergeven
Afbeelding

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast