[FNO] Nieuws

La Ripubliche Democrachice do Finocce
Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » ma 04 mei 2015, 19:32

Dépar schreef: Un Môi avân la Coupe Atlantiche
Een maand voor de Atlantis Cup

7 juni is het zover: De jaarlijkse Atlantis Cup begint dan met zijn openingsceremonie. Dépar (sportkrant) bekijkt samen met bondscoach Simon Dofort de sportieve verwachtingen van ons nationale voetbalteam. "Je verliest pas na het laatste fluitsignaal," aldus Dofort.

In de loop van deze week zal de poule-indeling bekend worden gemaakt door de gastlanden Eduko en Uneta. Finoccië zit naar verwachting in pot 3 of 4. "We hopen dat we in pot 3 zitten natuurlijk, technisch gezien zou je dan tegen minder moeilijke tegenstanders moeten strijden," zegt de bondscoach. Hij hoopt stiekem minimaal één ronde verder te komen, dat zou bijna een wonder zijn. "In onze underdogrol kunnen we tegenstanders verrassen, en ons team heeft een geweldige mentaliteit. Je verliest een wedstrijd pas nadat de scheidsrechter voor de laatste keer heeft gefloten, dat is onze instelling. Als we in vorm zijn en het geluk aan onze zijde hebben is een langer verblijf in de Atlantis Cup zeker mogelijk."

Alle Finoccische voetbalfans hebben hun ogen gericht op Thieme Rifeau, de middenvelder die als de beste Finoccische voetballer van deze generatie wordt gezien. Dofort: "Hij heeft zeker een bepalende rol in het team ja, maar het team is niet van hem afhankelijk. Hij is buiten het veld ook continu bezig met het beter maken van anderen en zichzelf. Hij is een voorbeeld voor alle kinderen in Finoccië." Volgens Dofort maakt Rifeau de sport populairder. Voetbal is altijd al de tweede sport geweest, stond altijd in de schaduw van het wielrennen. Langzamerhand klimt de sport uit die schaduw. Veel jongens hebben voetballen tegenwoordig als tweede sport erbij, terwijl een opmerkelijk groot aantal meiden ook voetbalt. Wielrennen is veel impopulairder bij de meiden dan bij de jongens. Zij vinden voetbal veel leuker, bleek laatst uit een groot onderzoek. "Het is mooi dat deze sport nu ook groeit in Finoccië, alhoewel ik zelf ook niet kan ontkennen dat ik een groot wielerfan ben," zo bekent Dofort.

Nog een maand trainen en dan moet het team laten zien wat het waard is. De bondscoach: "Ik raad iedereen aan te gaan kijken en onze voetbalhelden aan te moedigen, dat zal hen een extra boost geven! Het volk kan het team naar de overwinning helpen, door er als een 12e man achter te gaan staan.
Laatst gewijzigd door Maarten op di 05 mei 2015, 13:32, 1 keer totaal gewijzigd.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » ma 08 jun 2015, 19:03

Dépar schreef: La Coupe Atlantiche: La première semaine
De Atlantis Cup: De eerste week

Verassing was er alom in Finoccië, nadat de nationale voetbalploeg de eerste plaats in Poule 2 had veroverd. "Ik wist niet wat ik zag, toen ik 's avonds de sportsites las," aldus een inwoner van Fort Trianche.

In de eerste wedstrijd speelde Finoccië tegen Lurarië. Toen in de 10e minuut Lurarië scoorde, pakten zich letterlijk en figuurlijk donkere wolken samen boven het stadion in het Edukese Merne. Later bleek dat deze wolken nog voor aardig wat oponthoud zouden zorgen. Finoccië was een kwartier van slag door deze achterstand, tot er na een geniale pass van Thieme Rifeau de bal door de benen van de keeper werd ingetikt door Gérar Poîme. 20 minuten lang ging het op en neer en waren er voor beide teams veel kansen.

In de rust begon het hevig te onweren, en even leek het er op dat de wedstrijd niet meer op die avond zou kunnen worden afgemaakt. Plotseling klaarde het echter op en kon er toch verder worden gevoetbald. Finoccië scoorde met wat geluk in de 58e minuut nadat een verdediger van Lurarië was uitgegleden op het spekgladde veld. De bondscoach greep daarna defensief in en zodoende kwam Lurarië niet meer gevaarlijk voor de goal. Na de wedstrijd zei bondscoach Simon Dofort: "We hebben echt als een team gespeeld en ondanks de lange onderbreking onze aandacht erbij kunnen houden. Dit is een prachtig begin van deze Atlantis Cup, en we hopen natuurlijk dat we de volgende wedstrijden ook zo kunnen spelen!"

De huidige stand in poule 2 na 1 van de 3 wedstrijden:
          
 Land  Punten  Doelsaldo 
 Finoccië  3  +1 
 Dumerië  1  0 
 Imaginië  1  0 
 Lurarië  0  -1 
Mede doordat het voetbal niet erg populair is in Finoccië, waren er niet veel kijkers voor de eerste wedstrijd. Dat zal bij de tweede wedstrijd wel anders zijn, zo blijkt uit een online enquête van Dépar. 73% van de 5982 respondenten gaat kijken. "Mooi dat dit evenement nu opleeft in Finoccië na deze prestatie van het elftal," aldus de directeur van de AFPA, de nationale voetbalbond.

Morgen om 19:00 is de volgende wedstrijd, tegen Imaginië. Kijken dus!

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » zo 28 jun 2015, 20:37

Coup do œil schreef: Le Conseil Atlantiche: quand?
De Atlantische Raad: wanneer?

Sinds 3 weken is het niet meer de vraag óf, maar wanneer Finoccië haar verzoek tot toetreding tot de Atlantische Raad zal indienen. Vandaag werd een tweede debat over de AR gevoerd.

Toen op 4 juni het eerste debat werd gevoerd, bleek dat de partijen FL en FM grotendeels hetzelfde dachten over de AR. Na het debat gingen de partijleiders met elkaar om tafel, en na een uurtje kwamen de eerste berichten naar buiten dat ze de handen ineengeslagen hadden. Vandaag werd het parlement op de hoogte gesteld van de plannen, en alleen de PC en de UF hadden grote bezwaren.

"De Atlantische Raad zal een grote positieve invloed hebben op Finoccië. Het geeft zekerheid aan de economie als politieke betrekkingen stabiel zijn," zo luidde het eerste argument van de FL. Al snel bleek de tegenstand klein. De sociaaldemocraten vonden het een goed idee, maar zagen liever dat het geld eerst werd gestoken in het verbeteren van maatschappelijke zaken als jeugdzorg. De conservatieven zijn bang voor het verlies van de economische soevereiniteit als handel makkelijker wordt en UniFinocce is bang voor het verlies van de Finoccische identiteit.

De Atlantische Raad is nog niet actief; er wordt nog gewacht op de ratificatie-aktes uit Laconia en Brilamontië. In Brilamontië staat dat op de agenda, in Laconia is de situatie onbekend. "Dat weerhoudt ons er echter niet van om alvast een verzoek tot toetreding in te dienen," aldus Jean Phippe, partijleider van de FM. "Dan kunnen er al processen in werking worden gesteld waardoor Finoccië sneller tot de AR zal kunnen toetreden, en dan weet het volk wat het te wachten staat."

10 juli zal men stemmen over de indiening van het verzoek. De stemmen van de partijen FM en FL samen zorgen al voor een meerderheid van 78, en de verwachting is dat PG ook niet negatief zal stemmen.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » do 03 sep 2015, 20:59

Coup do œil schreef: TPO 1: Le commerche do drogue problematiche ne disparaît pas, mais il se déplace
TPO 1: Problematische drugshandel verdwijnt niet, maar verplaatst zich

Gisteravond zond de Finoccische tv-zender TPO 1 de documentaire La nouvelle pêche (De nieuwe visvangst) uit. De documentaire ging in op de drugsproblematiek die het zuiden al decennia kent, en toonde schokkende beelden.

In de documentaire waren beelden te zien van een vissersschip dat op zee met een klein vrachtschip koppelde. De kapiteins van beide schepen communiceren in gebrekkig Engels wat naar elkaar. Vervolgens roept de kapitein van het vrachtschip zijn bemanning bijeen in het Spaans en wordt het laadruim geopend. Grote pakketten, verpakt in zwart plastic, worden overgeheveld naar het vissersschip. De schepen ontkoppelen en even later vaart het vissersschip voorbij andere schepen, waar precies hetzelfde gebeurt. Aan het einde van de werkdag legt het schip aan in een klein, verlaten haventje op een Finoccisch eilandje. Dan wordt er gefloten en komen er vrachtwagens tevoorschijn. De pakketten worden gelost en het binnenland ingereden.

Medewerkers van TPO 1 infiltreerden in de organisaties op het land, en toen bleek dat in de pakketten zat wat men al vermoedde: grote hoeveelheden drugs. De pakketten worden samengebracht in een sorteercentrum, waar de drugs een nieuw jasje krijgen en een nieuwe bestemming.

TPO 1 waarschuwt nu voor een heropleving van de drugshandel op Finoccië. De kritische zender roept de overheid op frequentere en betere controles uit te voeren. In de vissershavens wordt gecontroleerd op drugs, maar de vissersschepen zijn daar hun lading al lang kwijt. Er is nog niet door de politiek gereageerd op de documentaire. De documentaire komt nadat er steeds positievere berichten kwamen over verhoogde inkomens in het zuiden: TPO 1 onderzoekt nu of dat te maken heeft met de drugshandel.
Laatst gewijzigd door Maarten op za 05 sep 2015, 19:44, 1 keer totaal gewijzigd.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » vr 04 sep 2015, 20:19

Coup do œil schreef: Finocce réponds à documentaire do TPO 1: "Nor devon réprimer ce problèm directement"
Finoccië reageert op documentaire TPO 1: "We moeten dit probleem direct de kop indrukken"

In het Finoccische parlement is verontrust gereageerd op de documentaire van TPO 1 over de drugshandel op de zuidelijke wateren. "Ongelofelijk dat niet werd opgemerkt bij de antidrugsplannen in februari dat het probleem zich zou verplaatsen," aldus Bilc Canne, parlementariër. Vooral bij de sociaaldemocratische PG was de verbazing groot. "Dit had niet mogen gebeuren, en zeker niet na de plannen van februari jongstleden. Maar goed, zaak is nu dit probleem direct de kop in te drukken," zo zegt partijleider Trèr Vilmare. Hij verwijt de regering niet acuut genoeg te hebben opgetreden tegen de drugshandel.

De overheid heeft inmiddels een onderzoek in werking gesteld. De regering bekijkt nu hoe de problemen moeten worden aangepakt. Morgen houdt de marine met ondersteuning van de kustwacht een grote zoekactie naar verborgen haventjes. Volgens een oud-opperbevelhebber van de Finoccische marine is het een slecht teken dat de kustwacht moet helpen bij de operatie. "De regering vond het nodig om het afgelopen decennium te bezuinigen op de marine, en daar ondervindt zij nu hinder van. Dit gaat een grote kostenpost worden voor de regering. Om betere en frequentere controles te kunnen uitvoeren, zal er weer moeten worden geïnvesteerd in de marine. En dat gaat niet met kleine bedragen, want er zijn tekorten aan munitie, het materiaal is slecht onderhouden, en ze kampt met personeelstekorten. De marine is van cruciaal belang voor Finoccië."

De Finoccische bevolking is klaar met de drugsproblematiek. "Elke keer hetzelfde liedje," aldus een inwoner van Troas. "Er worden drugs gevonden, de regering doet er een onderzoekje naar en een jaar later blijkt het probleem ergens anders weer de kop op te steken. Ik ben klaar met deze laffe regering. Het is toch niet zo moeilijk om die drugs op te sporen met de technieken van nu?" Een ander: "De overheid denkt elke keer weer dat het probleem zal worden opgelost, maar inmiddels zitten we al bijna een halve eeuw in deze sores. Het moet maar eens afgelopen zijn. Houd voor mijn part alle schepen in Finoccische wateren tegen en doorzoek ze."

Het geduld bij de bevolking begint op te raken, zo blijkt. De regering zal daadkrachtig moeten optreden, want ze kent niet veel steun meer. Vanavond vergadert de regering door, en er zal een plan van aanpak op tafel moeten komen.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » za 05 sep 2015, 09:37

Coup do œil schreef: Ni des messaches positifs, ni des messaches néchatifs
Positieve noch negatieve berichten

Een uur geleden (02:30 plaatselijke tijd) zijn de consuls gestopt met vergaderen. Waar de pers aan de voorkant van het regeringsgebouw stond te wachten, verlieten de consuls het gebouw aan de achterzijde. Een woordvoerder heeft gemeld dat er over 6 uur een persconferentie zal plaatsvinden.

Het stille vertrek heeft veel teweeg gebracht in de media. Allerlei geruchten doen de ronde. Deskundigen melden dat er nog geen reden tot paniek is: "Na een urenlang overleg zijn de consuls gewoon oververmoeid en niet meer in staat om vragen van de pers te beantwoorden. Er zal gewoon moeten worden afgewacht tot de persconferentie." Toch is er onzekerheid. Er gaan berichten rond dat enkele ministers van het federale parlement van het zuiden betrokken zouden zijn bij de drugshandel, maar concrete informatie is er niet. Als dit zo zou zijn, is er een grote kans dat er een motie van wantrouwen zal worden ingediend tegen de zuidelijke consul. Dat betekent dat er vanuit de parlementen geen vertouwen meer is in de consul, en dan zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn ontslag indienen.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » za 05 sep 2015, 19:22

Coup do œil schreef: Persache démichionne: "J'ai fait des movais choix"
Persache neemt ontslag: "Ik heb slechte keuzes gemaakt"

Op de persconferentie van 8:30 (plaatselijke tijd) heeft de consul van het zuiden, PG'er Guille Persache, bekendgemaakt dat hij zijn ontslag zal indienen. "Door integriteits- en vertrouwensproblemen is het mijns inziens niet meer mogelijk om mijn werk als consul voort te zetten," zo stelt hij. Dit betekent dat de huidige regering in het zuiden valt en er nieuwe verkiezingen in het zuiden zullen worden gehouden. De zuiderlingen mogen op zondag 29 november naar de stembus gaan.

Volgens insiders zouden ministers onder Persache banden hebben met personen in de onderwereld. Voor veel geld hebben zij informatie achtergehouden. Er is een grootschalig onderzoek ingesteld. Minister Flán van Defensie en Veiligheid is hoofdverdachte in de zaak; hij zou tientallen dossiers over drugshandelaren hebben verduisterd.

De huidige zuidelijke regering is inmiddels demissionair verklaard, er zullen geen nieuwe plannen worden gemaakt tot er een nieuwe regering is. Na de uitslag van de verkiezingen zal er eerst in het zuiden een regering moeten worden gevormd. Pas bij de zogeheten reformatie in 2017 zal het nieuw gekozen zuidelijke parlement actief worden in het landelijke parlement. Bij de reformatie vervangen de nieuw gekozen parlementen van het noorden en van het zuiden de oude. Volgend jaar zal er een federale verkiezing plaatsvinden in het noorden.

Trint Dreseau, consul van het noorden, reageerde als volgt: "Ik vind het persoonlijk erg jammer dat een gedreven man als Persache zijn werk zal moeten neerleggen. Ik heb goed met hem kunnen samenwerken, ondanks onze grote verschillen in politiek inzicht. Helaas heeft hij zich schuldig gemaakt aan criminele praktijken. Voor het land is het beter als er een nieuwe consul komt."

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » di 08 sep 2015, 19:03

Coup do œil schreef: Consul demande à une confrénche internachional
Consul vraagt om een internationale conferentie

Drugsproblematiek blijkt niet onbekend te zijn bij andere Atlantische landen. Ook Carthamië heeft last van de drugshandel, zo bleek uit een documentaire die door de Carthaamse televisie werd uitgezonden. De documentaire toonde beelden over de wijdverbreide drugshandel. Consul Dreseau is blij dat er ook vanuit het buitenland reactie komt op de drugsproblematiek.

"Nu blijkt dat Finoccië niet alleen staat in de strijd tegen de drugshandel. Daarom roep ik op tot een internationale conferentie tussen West-Atlantische landen, om samen de strijd aan te gaan. De problemen zijn al groot genoeg, we willen niet dat er over 5 jaar complete drugskartels zich gaan vestigen in Atlantis. Ik heb vanochtend de burgemeester van Portaméri opdracht gegeven om voorbereidingen te treffen voor een eventuele top," aldus de consul.

Ook de Finoccische burgers zelf zijn opgeschrikt door het nieuws van de afgelopen week. "In de afgelopen paar dagen hebben we maar liefst 422 meldingen binnengekregen van alerte burgers die verdachte aspecten hebben opgemerkt," aldus een woordvoerster van de politie. "We zijn enorm blij met de respons, hierdoor hebben we 23 invallen kunnen doen, waarbij we drugs met een waarde van ten minste 9,5 miljoen euro in beslag hebben genomen." Vooral in het zuiden zijn invallen gedaan, maar ook in het plaatsje Rendil, bij Norchemin is een inval gedaan. Het dorpje, met 183 inwoners, schrok zich rot toen er politie de straat in kwam rijden. "Het is hier altijd vredig, en nu blijkt dat er een enorme voorraad aan drugs ligt opgeslagen in een boerderij," zo zegt een bejaarde inwoonster.

De consul hoopt dus dat er met een internationale aanpak meer werk kan worden verricht. Door onder andere informatie van drugscriminelen uit te wisselen en betere controles af te spreken hoopt de consul dat er een einde komt aan de drugshandel. "We moeten nu ingrijpen. Hoe eerder hoe beter, want anders zullen de criminele organisaties zich steeds dieper gaan wortelen in Atlantis."

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » di 08 sep 2015, 21:10

Enkele nieuwsberichten van deze avond:
Coup do œil schreef: "Parlementaires impliché dans commerche de drogue"
Parlementariërs betrokken bij drugshandel

Breaking: Bij huiszoekingen vanavond zou de politie parlementariërs hebben gearresteerd. Het zou gaan om FM'ers uit de steden Essommet en Contôr.

Bij de huiszoekingen zijn acht verdachten gearresteerd. Drie daarvan zouden in het landelijk parlement de partij FM vertegenwoordigen. Die partij zou morgen een crisisberaad houden. Er zijn verschillende onderzoeken ingesteld.
Coup do œil schreef: Deux corps trouvé dans poubelle
Twee lijken gevonden in vuilnisbak

In Sudsochié zijn twee lijken gevonden in een vuilnisbak. Beide mannen waren high toen ze zijn overleden, zo blijkt uit een eerste onderzoek.

De politie gaat uit van een liquidatie. "We gaan uit van moord met voorbedachte rade, aangezien er weinig sporen te vinden zijn op de lijken. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk ook geen overdosis drugs hebben gebruikt," aldus een woordvoerder. De politie zoekt naar getuigen van de moordpartij.
Coup do œil schreef: Feu déclaré dans cabanes de ferme
Brand uitgebroken in boerderijschuren

Dicht bij Usiné staan twee boerderijschuren in brand. Het is onbekend wat er lag opgeslagen.

De brand ontstond twee uur geleden. De boer: "Naar mijn weten ligt er niets brandbaars, ik heb de schuren al jaren niet meer in gebruik. De laatste keer dat ik er keek, zo'n anderhalf jaar geleden, was de schuur helemaal leeg." Een buurtbewoner: "Afgelopen jaar heb ik wel vaak busjes zien stoppen bij de schuren. Ik dacht dat de eigenaar de schuren had verhuurd ofzo, ik zag er geen kwaad in." De politie onderzoekt de zaak, maar alles wijst erop dat de schuren werden gebruikt voor criminele doeleinden.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] La Ripubliche Democrachice do Finocce

Bericht door Maarten » za 26 sep 2015, 20:13

Coup do œil schreef: Buchet nachional: Plus do l'archen à marine
Rijksbegroting: meer geld naar de marine

Vandaag is de Finoccische rijksbegroting bekendgemaakt. Kernpunten uit de begroting zijn onder andere meer geld naar marine en drugsaanpak.

De economische groei neemt toe met 1,8 %. Het extra geld dat hierdoor vrijkomt zal hoofdzakelijk aan drugsaanpak worden besteed. De regering wil de drugsproblemen hardhandig aanpakken, zo werden afgelopen maand zeker 150 mensen gearresteerd op verdenking van drugsgerelateerde zaken. Verder is er een week geleden begonnen met een grootschalige controle op zee; hierbij zijn 4 schepen in beslag genomen.

De marine krijgt meer geld om 10 kruisers aan te kunnen schaffen, daarnaast zal het aantal werknemers groeien van 12.000 naar 15.000. Voor het eerst sinds 2004 krijgt de marine er weer geld bij.

Verder komen er projectweken op scholen, van basisschool tot universiteit, om de jeugd te wijzen op de gevaren van drugs. De regering hoopt met deze eerste maatregelen de drugshandel een halt toe te roepen. Er is echter veel kritiek. "Eerst roept de regering van alles en nog wat over hoe groots het wel niet moet worden aangepakt, en nu krijgen we projecten op school om de stoute jongentjes op te voeden?", aldus Raúl Grec, UF'er. "Schrik maar niet als er binnenkort nog meer parlementariërs worden opgepakt. De drugsnetwerken zijn in alle lagen doorgedrongen. Die regering grijpt zo halfslachtig in om haar eigen hachje te kunnen redden."

De bevolking raakt ook gefrustreerd. "Allemaal leuk en aardig, die eenheid van die twee Finoccische staten, maar in het noorden hebben ze geen flauw benul van de problemen hier. Je kunt wel op zee schepen tegen gaan houden, maar zoals ik hier elke dag busjes van het industrieterrein naar het bos zie rijden, heb je daar he-le-maal niets aan. Laat ze die hele regering maar opdoeken", aldus een boze Usineër.

Het is wachten op de volgende onthulling in deze drugssoap. Voorlopig zal het probleem niet worden opgelost, er is dan toch echt veel meer daadkracht nodig van de regering.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » zo 15 nov 2015, 19:45

Coup do œil schreef: "Consul du nord associé dans commerche de drogue"
"Noordelijke consul betrokken bij drugshandel"

Nadat het twee maanden relatief rustig is geweest omtrent de drugshandel in Finoccië en omstreken, is de bevolking vandaag wéér opgeschrikt door een gerucht. Trint Dreseau, consul van het noorden, zou namelijk óók banden hebben met de drugsmaffia.

Enkele parlementariërs zouden naar de nieuwssite La Soleil hebben gelekt dat ze bewijs hebben dat Dreseau banden heeft met de drugsonderwereld. Ondanks dat er geen bevestiging is, is de mening van het volk duidelijk: de hele politiek is verziekt. Men is klaar met de overheid, zo blijkt uit een poll op onze site: 72% wil nieuwe verkiezingen voor noord én zuid. Voor het zuiden stonden ze gepland eind deze maand. Het is te verwachten dat deze verkiezing zal worden uitgesteld en dat de verkiezingen gelijktijdig zullen worden gehouden.

Dreseau en zijn partij hebben nog niet gereageerd op het gerucht. Wel doken de rest van de partijen in het parlement erop: "Wat een drama. Alle geloofwaardigheid van ons democratisch systeem is op het spel gezet, en het spel is verloren", aldus Grec, UF'er. "Zelfs als het gerucht onwaar is, moet Dreseau toch aftreden: hij vertegenwoordigt de regering en is daarmee verantwoordelijk voor het wanbeleid van de afgelopen tijd. Waar rook is, is vuur", zo besluit hij. Toch gaan er ook stemmen op om Dreseau te blijven steunen. "Dit gerucht is niet meer dan een poging om het laatste stukje vastigheid in de politiek kapot te gooien. Het is een poging van de oppositie om meer stemmen te verkrijgen", zo zegt Vilmare, partijleider van de PG.

Straks is er een persconferentie, Dreseau zal dan reageren.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » ma 16 nov 2015, 18:38

Coup do œil schreef:Dreseau démichionne
Dreseau treedt af

Consul van het noorden, Trint Dreseau, is afgetreden. Oorzaak is zijn betrokkenheid bij de drugshandel, die blijkbaar tot op het hoogste niveau is doorgedrongen. De verkiezingen voor het zuiden, die gepland stonden eind deze maand, zullen vervallen en er zullen nieuwe verkiezingen voor noord en zuid worden uitgeschreven. Zij zullen gelijktijdig worden gehouden.

Gisteren werd op de persconferentie bekendgemaakt dat Dreseau de functie van consul niet meer zal uitvoeren. "Mijn betrokkenheid bij de drugshandel heeft ertoe geleid dat ik niet meer geloofwaardig kan overkomen. Daarom stap ik op," was de korte reactie van Dreseau.

Waarschijnlijk zullen de nieuwe deelstaatverkiezingen midden januari worden gehouden. Wanneer er in noord en zuid een regering is gevormd, zal er een buitengewoon congres plaatsvinden. Tijdens dit congres zal de landelijke regering worden gevormd. De bevolking juicht dit plan toe: "Dit is een mooie kans om de hele politiek in een keer te vernieuwen en om de oude rotzooi eruit te gooien," aldus een inwoner van Usiné.

BlaZ
Moderator
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 26 nov 2013, 13:00

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door BlaZ » ma 16 nov 2015, 22:29

Wat voor straffen staan er in Finoccie voor ambtsmisbruik op dit niveau?

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » zo 22 nov 2015, 23:12

Een paar jaar denk ik.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » vr 15 jan 2016, 15:55

Coup do œil schreef:Nouvel élections à 28 févrié
Nieuwe verkiezingen op 28 februari

De nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven, zij zullen plaatsvinden op zondag 28 februari 2016. Men zal naar de stembus gaan om de nieuwe federale parlementen samen te stellen.

Wanneer in beide deelstaten coalities zijn gevormd, zal er met een buitengewoon congres te Troise de landelijke regering worden samengesteld. Dat is althans het plan van de commissie die is aangesteld. Het is nog maar de vraag of de minimale opkomst wordt gehaald van 30%. "De mensen hebben geen idee of er al wat is gebeurd om de corruptie uit het parlement te verdrijven. Afgelopen weken zagen we al demonstraties, de verwachting is dat er alleen maar meer demonstraties zullen plaatsvinden," aldus Jéan Lastanne, politicoloog. "Het volk wil eerst transparantie, en het vraagt zich af of de nieuwe regering daar wel voor kan zorgen."

De grootste partijen beseffen ook dat ze eerst het vertrouwen van het volk moeten terugwinnen. "Speciale onderzoeksteams zitten nu bovenop ons doen en laten, dat is op dit moment alleen maar goed. We kunnen ons niet nog een fout veroorloven als politiek," zo zegt FM'er Hugo Través. De campagnes zullen dus vooral gericht zijn op het vertrouwen, maar wat speelt op de achtergrond een rol? "Men ziet graag een betere samenwerking met de andere landen op Borealië en Meridilië. Met de Atlantische Raad zal dat al beter worden, maar misschien is zelfs een toekomstige deelname aan het Westpact niet uitgesloten," zegt Lastanne.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » za 06 feb 2016, 20:30

Coup do œil schreef:Sondache: 32% envisache do votre
Poll: 32% van plan om te stemmen

32% van de burgers zegt te willen gaan stemmen op 28 februari, om de deelstaatparlementen te verkiezen.

Dat meldt onderzoeksbureau VosVotes. Daarmee lijkt de minimale opkomst gehaald te gaan worden.

In veel steden zijn er demonstraties tegen de politiek. Gisteren kwam het bijna tot een confrontatie tussen de ME en demonstranten in Fort Trianche, vorige week werden 10 demonstranten opgepakt in Portaméri. "Wat brengen die nieuwe verkiezingen ons? Waarom moeten we de politiek nu weer vertrouwen? Dat zijn vraagstukken die nu spelen bij de Finocciërs," aldus journalist Jaches Dinelle.

Er zijn ook nieuwe wendingen: vanuit het noorden wordt de schuld van de hele drugshandelproblematiek gegeven aan het zuiden. Noorderlingen vragen zich af of hun belastinggeld verdwijnt in de drugshandel in het zuiden. Kleine partijen die al jaren pleiten voor meer autonomie voor de deelstaten, doen het opvallend goed. Laatst is ook uit onderzoek gebleken dat inkomsten van Stichbeau verdwijnen in de economie van Traibieu. "De mensen vragen zich af of ze dat wel willen. Zeker nu er bezuinigd wordt in het noorden, op onder andere de kinderbijslag."

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » zo 28 feb 2016, 14:20

Coup do œil schreef:Sondaches: PC et UF les gagneurs
Peilingen: PC en UF de winnaars

Vandaag gaan de Finocciërs naar de stembus. Uit de laatste peilingen, gepubliceerd rond 06:00 uur plaatselijke tijd, schijnt dat de Finoccische politiek opgeschud gaat worden. De kleinste partijen van het parlement, de Parti Consrevatié en UniFinocce, gaan flink groeien, terwijl de gevestigde orde sterk zal verliezen.

De PC en UF, nu de kleinste partijen met respectievelijk 16 en 13 zetels van de 140, zouden flink aan stemmen winnen: de PC zou groeien naar 41 zetels, de UF naar 34 zetels. Daarmee zouden beide partijen net de minimale meerderheid kunnen halen. Beide partijen pleiten voor een kleinere overheid. UF wil zelfs de deelstaten opheffen een van Finoccië één staat maken. De vraag is of die wens stand zal houden, zeker nu er de laatste tijd geluiden zijn van noorderlingen die minder willen samenwerken met het zuiden.

De FL, al lange tijd de grootste partij in het parlement, zal zijn wonden moeten gaan likken. De partij, waarvan veel leden al maanden in verband worden gebracht met de drugshandel, zou van 49 zetels terugzakken naar 15.

De opkomst zal waarschijnlijk lager zijn dan andere jaren: zo'n 45 procent wil gaan stemmen, waar in andere jaren dat percentage rond de 70 lag. Velen uiten hun onvrede over de kiesdrempel: "Als ik stem op NF (een kleine, rechtse partij), is het een verloren stem, want ze komen toch niet in het parlement," aldus een boze burger. "Die kiesdrempel van minimaal 13 zetels is veel te hoog. Bijna tien procent van de stemmen moet je dan hebben, dat slaat toch nergens op?"

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » ma 29 feb 2016, 06:56

Coup do œil schreef:Résultaches do elechions publié
Verkiezingsuitslagen bekend

De laatste stemmen moeten nog geteld worden, maar de uitslag staat al wel vast: PC is nu de grootste partij in beide deelstaten, waardoor zij met maar liefst 42 zetels in het landelijk parlement zal mogen gaan zitten. De partij groeit daar 26 zetels.

53% van de stemgerechtigden is uiteindelijk naar de stembus gegaan.

In een eerste reactie laat partijleider Didier Lestif weten in extase te zijn: "Geweldig wat we met deze partij hebben kunnen bereiken. We staan voor een zware taak, namelijk het terugbrengen van de geloofwaardigheid van de Finoccische politiek."

De partij haalde in het noorden 24 zetels, in het zuiden 18. "Het is nu eerst zaak om goede coalities te maken. Daarvoor zullen we waarschijnlijk gaan onderhandelen met UF", aldus Lestif. UF werd de tweede partij van het land: 34 zetels, 20 in het zuiden en 14 in het noorden. "Deze uitslag biedt zeker mogelijkheden om een goede regering te kunnen vormen", zo stelt partijleider Asnieu.

Politicologen denken dat dit een gunstige uitslag is voor de toekomst van Finoccië: "Beide partijen zullen samen kunnen werken, en ze zullen er wel in slagen om de burgers weer een gevoel van vertrouwen te geven."

Verder zijn de grote partijen, zoals verwacht, enorm gedaald. Van hen is nog geen officiële reactie de deur uitgedaan.

Afbeelding

Dulminis
Moderator
Berichten: 1149
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 17:29
Locatie: Lëtzebuerg / Luxemb(o)urg (L)
Contacteer:

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Dulminis » ma 29 feb 2016, 08:04

Die kiesdrempel van minimaal 13 zetels is veel te hoog
Is dat inclusief of exclusief restzetels? Als het namelijk inclusief restzetels is, dan moet je de uitslag soms twee (of meer) keer uitrekenen. Als tijdens een berekening blijkt dat partij U slechts twaalf zetels heeft, dan moet de berekening opnieuw, waarbij de twaalf zetels van partij U als restzetels over de grotere partijen verdeeld worden. Als je bij de eerste berekening daarentegen geen partijen met minder dan 13 zetels hebt, maar er is een partij met een net iets lager percentage, dan moet je toch checken of die misschien niet toch ook 13 zetels krijgt.

Exclusief restzetels is iets handiger: elke partij die voor de toewijzing van de restzetels al 13 zetels heeft, mag meedoen; de rest valt af.
Onex́o uǵȯnan ėbȯ xėzėk ocilhenśek v́egėnśeǵon
Woja̰ plodjṵ bḭ cjuwir ḭ wikoles u irkes pur
Mae'r afon orau yn y llygaid y geifr bach


(Le meilleur fleuve se trouve dans les yeux des petites chèvres)

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » do 03 mar 2016, 16:47

Dulminis schreef:
Die kiesdrempel van minimaal 13 zetels is veel te hoog
Is dat inclusief of exclusief restzetels? Als het namelijk inclusief restzetels is, dan moet je de uitslag soms twee (of meer) keer uitrekenen. Als tijdens een berekening blijkt dat partij U slechts twaalf zetels heeft, dan moet de berekening opnieuw, waarbij de twaalf zetels van partij U als restzetels over de grotere partijen verdeeld worden. Als je bij de eerste berekening daarentegen geen partijen met minder dan 13 zetels hebt, maar er is een partij met een net iets lager percentage, dan moet je toch checken of die misschien niet toch ook 13 zetels krijgt.

Exclusief restzetels is iets handiger: elke partij die voor de toewijzing van de restzetels al 13 zetels heeft, mag meedoen; de rest valt af.
Dat laatste.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » do 10 mar 2016, 20:49

Coup do œil schreef:Premières discussions se déroulent bien enche PC et UF
Eerste gesprekken verlopen goed tussen de PC en de UF

Anderhalve week na de verkiezingen zijn de eerste gesprekken tussen de PC en de UF al gevoerd. En daaruit blijkt dat er voldoende vertrouwen is, zowel in het noorden als in het zuiden. Dat zeggen beide partijen in een persbericht.

De komende tijd zullen de partijen proberen een regeerakkoord te gaan opstellen. "Het wordt hard werken, want er zijn veel thema's die besproken moeten worden," zo zegt Lestif, partijleider van de PC. Hij zal, wanneer er een coalitie kan worden gevormd met de UF, zijn collega Asnieu tegenkomen als medeconsul. "We kunnen goed met elkaar opschieten, want we kennen elkaar al langer, aldus Asnieu.

Alles wijst er dus op dat beide partijen tot een akkoord zullen gaan komen. Politicoloog Erran denkt dat dat beter is: "Deze partijen zijn redelijk buiten schot van alle corruptie in het parlement gebleven, en daarom zijn zij ook zo gegroeid. De Finocciër verwacht ook dat beide partijen het land weer rechtvaardig zal leiden." Wel is het daarbij afwachten welke ingrepen er zullen worden gedaan: UF heeft als ultieme wens om de deelstaten af te schaffen, en daarmee het consulsysteem. Het staatshoofd zou dan een president moeten worden.

Het is afwachten hoe de behoudende PC daarop reageert: die wil ook de overheid kleiner maken, maar de deelstaten afschaffen, dat ligt niet voor de hand. "We zullen het zien," aldus Erran.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » do 24 mar 2016, 22:07

Coup do œil schreef:Coalichon a été formé ao sud
Coalitie is gevormd in het zuiden

Een kleine maand na de deelstaatverkiezingen is in het zuiden de coalitie al gevormd. De UF en de PC gaan met elkaar in zee, zo werd vandaag bekend.

"We zijn heel blij dat we tot een overeenkomst zijn gekomen," aldus Asnieu, partijleider van de UF, en toekomstig consul. "Morgen presenteren we het regeerakkoord."

De coalitie, die samen een meerderheid van 38/70 vormt in het parlement, is het erover eens dat de overheid kleiner moet worden. Gemeenten gaan meer taken vervullen, terwijl taken die niet vervuld kunnen worden door gemeenten centraler geregeld gaan worden. UF wil zelfs dat de deelstaten die zaken niet meer apart regelen, maar dat die op één locatie voor beide staten worden geregeld. Hoe en wat de PC daarover denkt, zal morgen duidelijk worden.

In het noorden verlopen de gesprekken ook goed tussen de PC en de UF, deskundigen denken dat daar volgende week misschien een regeerakkoord kan worden gepresenteerd.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » di 29 mar 2016, 18:23

Coup do œil schreef:LdC annonche nouvelle réglemenchion concernant des motos
LdC maakt nieuwe regelgeving bekend omtrent motoren

De Lige do Cyclisme (LdC) heeft vandaag haar nieuwe regelgeving omtrent motoren in de koers gepresenteerd. Dit nadat er afgelopen week in België een dodelijk ongeval plaatsvond in de koers Gent-Wevelgem. De Belgische wielrenner Demoitié overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, die hij had opgelopen na een botsing met een motor.

Steeds vaker gebeuren er ongelukken in wielerkoersen, waarbij vaak motoren of auto's bij betrokken zijn. Zo vond er in februari nog een ongeval plaats in de Cycliche, de Finoccische wielercompetitie. Hierbij verbrijzelde het been van een renner, die nooit meer zal kunnen wielrennen. Gemiddeld zijn er per jaar 20 ongevallen in Finoccische wielerkoersen waarbij motoren of volgauto's betrokken zijn.

"Na afgelopen weekend vonden wij als bestuur van LdC het nodig om de regelgeving aan te passen. Ongelukken zoals in België zondag kunnen ook in Finoccië gebeuren, en dat risico wordt steeds groter door toenemende arrogantie van de motorrijders, voornamelijk die van de pers," aldus Frott, directeur van de LdC. Steeds vaker wordt er geklaagd door wielrenners over de motoren. Het maximale aantal motorrijders per koers is met een kwart verminderd, daarnaast moeten motorrijders meer afstand houden van de wielrenners. Ook moeten de motorrijders een speciale cursus volgen vanaf nu, om in koersen te mogen rijden. "Misschien zorgt het voor wat minder beeldmateriaal van de koersen, maar dat mag nooit opwegen tegen de veiligheid van de renners," zo zegt Frott.

De regelgeving gaat per 1 april in, voor alle koersen die de LdC organiseert.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » ma 04 apr 2016, 19:59

Coup do œil schreef:Coalichon a été formé ao nôr, discussions nachionals peuvent commencher
Coalitie is gevormd in het noorden, landelijke gesprekken kunnen beginnen

Nadat een anderhalve week geleden de coalitie in het zuiden al was gevormd, is dat nu ook gelukt in het noorden; ook daar gaan de UF en de PC met elkaar in zee.

Maandag 11 april zullen de partijen tezamen komen in een congreshal in Troise, waar onderhandeld zal worden over het nationale regeerakkoord. Mocht dat akkoord er komen, dan gaan beide partijen met een meerderheid van 78/140 het parlement in.

De nadruk in het akkoord zal komen te liggen op het uitbannen van de drugshandel in Finoccië, en het verkleinen van de rol van de overheid in het dagelijks leven. De bureaucratie moet minder, taken die naar de gemeenten kunnen, moeten naar de gemeenten.

Maarten
Geoficticus
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 01 apr 2015, 16:47

Re: [FNO] Nieuws

Bericht door Maarten » do 07 apr 2016, 17:04

Coup do œil schreef:BREAKING: Consul du UF et membre du PC assochié dans Panama Papers
Consul van de UF en lid van de PC betrokken bij Panama Papers

Enkele dagen nadat de UF en PC wisten te melden dat het gelukt was om ook in het noorden een coalitie te vormen, is er een verslag uitgebracht door kwaliteitskrant Le Porchier over de betrokkenheid van de toekomstig UF-consul Asnieu en PC-lid Geriér in zogenoemde offshore-bedrijven.

Drie journalisten van Le Porchier mochten meewerken aan een van de grootste journalistieke onderzoeken aller tijden. Daarin zijn dus, tussen de 11,5 miljoen documenten, de namen van Asnieu en Geriér opgedoken. Van beiden is bekend dat ze een groot vermogen hebben, zo meldt Le Porchier.

Vanuit alle lagen wordt met afschuw gereageerd. Oppositiepartijen zoals FM, zelf nog recent betrokken in de drugsschandalen, hebben al een debat aangevraagd. Burgers zijn massaal de straat opgegaan om te demonstreren, vooral in Portaméri en Fort Trianche komen drommen mensen bijeen. Zij demonstreren, maar geven zelf aan eigenlijk niet te weten waartegen precies: "We weten het niet meer. Opnieuw is de bevolking de dupe van schandalen in de politiek. We willen sowieso dat Asnieu en Geriér hun baan opzeggen, verder is het afwachten wat er binnen de politiek zelf gebeurt. Andere partijen hebben eigenlijk ook nauwelijks recht van spreken, aangezien zij ook geen vertrouwen meer hebben van de burgers," aldus een man van in de 40. Een andere demonstrant: "We willen dat er meer controle komt in de politiek. Politici moeten uitgebreid gescreend worden, desnoods met nieuwe wetten die dat toe kunnen staan. Maar ja, die wetten maken de politici, dus daar zullen we zelf druk achter moeten zetten."

Deskundigen verwachten dat UF zelf eerst een andere partijleider zal willen kiezen. "De mensen die hebben gestemd op UF, vertrouwden op Asnieu: in hem zagen ze iemand die de misstanden in de politiek zou kunnen uitbannen. Zij zijn misleid, en uit een partijcongres zal moeten blijken of de achterban genoeg vertrouwen heeft in de partij zelf om iemand anders naar voren te schuiven," zo denkt Sacaré. "PC zal Geriér uit de partij zetten en verder met een statement komen om de burger te verzekeren van het feit dat de rest van de partij wel schoon is."

Vanavond houden beide partijen een bijeenkomst, waarbij de crisis besproken zal worden.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten